ایران دیپلماتیک، نشست ژنو برای حل بحران سوریه دیروز در حالی با حضور کوفی عنان، وزیران خارجه 5 کشور عضو دائم شورای امنیت، دبیران کل سازمان ملل متحد و اتحادیه عرب، نمایندگان قطر، کویت، عراق، ترکیه و اتحادیه اروپا برگزار شد که سایه اختلافات روسیه و آمریکا بر سر نحوه حل این بحران به شدت سنگینی میکرد. پس از آنکه طرح 6 ماده ای کوفی عنان در سوریه آنچنان که باید و شاید پیش نرفت، نشست ژنو میرفت تا به محملی برای حل بحران سوریه تبدیل شود اما از آنجا که اختلافات آمریکا و روسیه در این نشست وجود داشت و از طرفی، بازیگرانی که نقش مهمی دراین بحران داشتند، مانند دولت ایران و نظام فعلی سوریه، حضور نداشتند، نتیجه این نشست با تردید های جدی مواجه شد. در همین زمینه یک مقام آمریکایی از وجود مشکلات و حوزههای اختلاف بین روسیه و ایالات متحده آمریکا در آستانه مذاکرات کلیدی درباره بحران سوریه خبر داد.
از طرفی تلاش ها در ژنو در حالی در جریان بود که پیشتر بشار اسد، رئیسجمهور سوریه در گفتوگو با تلویزیون ایران، در مورد پیشنهادهایی که از خارج برای خاتمه دادن به پانزده ماه بحران سیاسی و خشونت در آن کشور ارائه می شود، گفت: اصل کلی این است که هیچ الگوی غیر سوری و غیرملی را نمی پذیریم، چه از طرف کشورهای بزرگ تحمیل شود و چه از جانب کشورهای دوست یا غیره مطرح گردد. رئیس جمهوری سوریه بدون اشاره به طرحی خاص، گفت: «هیچکس به اندازه ما سوری ها نمیداند چگونه مشکل سوریه را حل کند، لذا هر الگویی از خارج، صرفنظر از محتوای آن، مردود است.»
همه این اختلافات سبب شد که کوفی عنان، نماینده سازمان ملل متحد برای حل بحران سوریه اعلام کند که شکست نشست ژنو خشونت در سوریه را به نقطه غیرقابل بازگشت می رساند. به گزارش رویترز کوفی عنان نسبت به شکست نشست ژنو درباره سوریه هشدار داد و اعلام کرد که این اقدام خشونت ها در سوریه را به نقطه غیرقابل بازگشت خواهد رساند. وی با بیان این مطلب افزود: اگر تمامی شرکت کنندگان در نشست ژنو بر اساس شرایط موجود گام بردارند ما می توانیم خشونت در سوریه را متوقف کنیم و وارد وادی صلح شویم.
عنان در ادامه گفت: اما اگر مذاکرات در نشست ژنو که برای نخستین بار وزیران خارجه 5 کشور عضو دائم شورای امنیت در آن حضور دارند با شکست مواجه شود خشونت ها در سوریه به نقطه غیرقابل بازگشت خواهد رسید. نماینده ویژه سازمان ملل متحد برای حل بحران سوریه خاطرنشان کرد: اکنون وقت آن است تمامی کسانی که به نوعی تاثیرگذار هستند و همه کسانی که در قبال امنیت و صلح جهانی مسئولیتپذیر هستند بهخاطر صلح رفتار مثبتی داشته باشند. عنان اظهار داشت: آنچه در سوریه رخ میدهد نزاع میان سوریهاست و سوریها باید راه حلی را برای حل مناقشه بیابند اما اعتقاد به اینکه خود مردم سوریه در شرایط فعلی به تنهایی میتوانند خشونت را متوقف کنند و به روند سیاسی واقعی روی بیاورند، ساده انگارانه است.
گفتنی است، در آستانه نشست ژنو، جاسوسان ویژه سیا اعتراف کردند که بخش بزرگی از ارتش سوریه همچنان حامی رئیس جمهور این کشور است. روزنامه کراسنایا زفیردا روسیه به نقل از برخی فعالان رسانه ای در واشنگتن اعلام کرد: جاسوسان ویژه سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) که هویت آنها فاش نشده تاکید میکنند که همچنان بخش بزرگی از ارتش سوریه حامی اسد است.
به گفته عوامل سیا جریانهای مخالف اسد از گروهکهای پراکنده تشکیل شده اند که هر کدام به صورت مستقل علیه نظام فعالیت میکنند و رهبری واحدی ندارند.
بنابر این گزارش، مخالفان مسلح سوری هرکدام در نزدیکی محل سکونتشان فعال هستند و خواهان قرار گرفتن تحت یک رهبری واحد نیز نیستند که به همین دلایل صحبت از نزدیک شدن به زمان فروپاشی نظام سوریه صحت ندارد. به نوشته این روزنامه روسی، برآوردهای رسمی سیا نیز نشان میدهد درگیریهای مسلحانه در سوریه ممکن از بیش از آنچه پیش بینی شده به درازا کشیده شود.