بصیرت، ورود زود هنگام به انتخابات ریاست جمهوری یازدهم آتش اختلافات را از اسامی کاندیداها به نحوه ورود و حتی به اصل آمدن و نیامدن اصلاح طلبان کشاند و داستان تکراری آمدن و نیامدن میان آنها را استارت زد. این درحالی است که هشدارها نسبت به عوارض سوء طرح زود هنگام این موضوع همچنان ادامه دارد.
در همین رابطه روزنامه «جوان» در نخستین روز هفته در خبری از زبان رئیس دفتر نظارت و شورای نگهبان استان اصفهان از صرف هزینه های دولتی در راستای تبلیغات انتخاباتی خبر داد و نوشت: «بعضی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری سال آینده، فعالیت های خود را از هم اکنون آغاز کرده اند که نیازمند توجه مسئولان و دستگاه های نظارتی است.»این روزنامه یک روز بعد دو خبر داغ انتخاباتی داشت که یکی به عدم ورود سیدمحمد خاتمی از زبان خودش و تلاش عبدالله نوری برای تشکیل جبهه فراگیر اصلاحات در نقطه مقابله اصلاحات با محوریت خاتمی اختصاص داشت و دیگری به توصیه انتخاباتی برخی از مشاوران خاتمی جهت طرح تفاهم ملی به منظور بازیابی نقش و قدرت اصلاح طلبان مربوط می شد. روزنامه «آرمان» دو روز بعد در شماره (30 خرداد) به درج طرح «تفاهم ملی» از زبان محمدرضا عارف پرداخت و ذیل تیتر «قهر معنا ندارد راهی جز تفاهم ملی نداریم» نوشت: «عارف گفت: یک انقلابی متعهد می تواند در مقاطع مختلف سنگرش را عوض کند، اما قهر کردن و رها کردن معنا ندارد و باید در راستای اهداف انقلاب قدم برداریم و حضوری جدی و معنادار در جای جای کشور داشته باشیم.»
روزنامه «ابتکار» هم همزمان این خبر را برجسته کرد و با حروف نسبتاً درشتی از اظهارات وی به عنوان «نسخه محمدرضا عارف برای وضعیت کنونی کشور» یاد کرد.
«آفتاب یزد» در همین روز توصیه انتخاباتی عارف را به تیتر دوم خود کشاند و روی تصویر بزرگی از وی نوشت: «راهی جز درک متقابل و تفاهم ملی نداریم»
این توصیه های انتخاباتی به اصلاح طلبان در حالی صورت می گیرد که اختلاف چهره های مطرح این جریان نه تنها به شخص کاندیداها منحصر نشده بلکه بر سر اصل آمدن و نحوه حضورشان نیز هیچ اتفاق نظری وجود ندارد.
چنانچه یک روز پس از آنکه اظهارنظر عارف تحت عنوان توصیه های انتخاباتی به شکل وسیعی منعکس شد، روزنامه «جوان» در اخبار انتخاباتی خود از شکاف اصلاح طلبان با دوگانه خاتمی و عبدالله نوری خبر داد.
«اسرار» در همین روز (31 خرداد) موضع خود را به نفع یک طرف ماجرا اعلام داشت و به نقل از یک اصلاح طلب تیتر زد: «خاتمی بهترین گزینه برای ایجاد وحدت میان اصلاح طلبان است.»
روزنامه «ابتکار» در راستای کاهش اختلافات درون گروهی اصلاح طلبان، «تصمیم اصلاح طلبان از زبان اصلاح طلبان» را در تیتر اول خود نشاند و با انتساب و معرفی نامزدهای اصلاحاتی به رقبای این جریان نوشت: «تشکیل مجلس نهم و رقابت های اولیه برای ریاست مجلس میان اصولگرایان، سبب شد بحث انتخابات ریاست جمهوری نیز پیش کشیده شود. اصولگرایان که اینک مجلس را نیز در دست گرفته اند، ابتدا شروع به طرح نام هایی کردند که می تواند نوعی غربالگری برای رسیدن به یک یا چند نام مطرح جهت شرکت در انتخابات ریاست جمهوری باشد. وفور نام های مطرح شده از اردوگاه اصولگرایی بار دیگر برخی از افراد این جناح را به فکر انداخته است که بازهم ممکن است یک انتخابات بدون رقابت شکل بگیرد. به همین دلیل است که طرح نام هایی از اردوگاه اصلاح طلبی نیز در دستور کار قرار گرفته است.»
«آفتاب یزد» اما در همین روز اختلاف اصلاح طلبان را درونی و فراتر از اینکه بر سر نام ها باشد دانسته و ذیل تیتر «اصلاح طلبان بر سر دو راهی» در مقدمه گفت و گو با یک چهره اصلاح طلب می نویسد: «اکنون نیز به نظر می رسد اصلاح طلبان برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری یازدهم دچار اما و اگر هستند. گروهی معتقدند بایستی بدون پیش شرط و حتی عقب نشینی استراتژیک در انتخابات حضور داشت و ناظران، اظهارات عارف معاون اول دولت خاتمی در جلسه تجلیل از اولیا را در همین راستا ارزیابی می کنند ... و اما گروه دیگری از اصلاح طلبان بر این اعتقادند که تفکر فراموش شدن اصلاح طلبان اشتباه است. این افراد می گویند حضور اصلاح طلبان به هر قیمتی در انتخابات هزینه های ناخوشایندی برای این جریان دارد.»
این روزنامه در روز آخر هفته با اختصاص تصویر اول خود به عارف در حالی در تیتر دوم خود نوشت: «این مرد در سودای پاستور است؟» که در تیتر اول خود با اشاره به خبر برگزاری جلسات انتخاباتی حزب موتلفه، از آن به عنوان «شروع اختلافات اصولگرایان برای انتخابات ریاست جمهوری؟» البته به شکل سوالی یاد کرد.
روزنامه «اعتماد» (31 خرداد) اما به بررسی موقعیت هر دو جریان پرداخت و در تحلیلی با عنوان «چگونگی ورود جریان های سیاسی به میدان انتخابات» ذیل تیتر «اصولگرایان نامنسجم : اصلاح طلبان نامطمئن» نوشت: «در فاصله یک سال مانده به انتخابات ریاست جمهوری اوضاع دو جبهه اصلاح طلبان و اصولگرایان کاملاً متفاوت است. از میان اصولگرایان آنها توفیق چندانی در مجلس نداشتند از حالا برای انتخابات ریاست جمهوری آماده می شوند.»
این روزنامه تلاش جبهه پایداری و حزب موتلفه را به دلیل شکست در انتخابات مجلس نهم، بیشتر از سایر گروه های اصولگرا توصیف کرد و در خصوص اصلاح طلبان به اختلافات آنها بر سر آمدن و نیامدن و شکاف خاتمی و عبدالله نوری اشاره کرد و در جمع بندی آن نوشت: «به این ترتیب به نظر می رسد اصلاح طلبان پیش از آنکه برای چگونگی ورود خود به عرصه انتخابات چاره اندیشی کنند، باید درباره اصل ورود خود به انتخابات تصمیم واحدی بگیرند، تصمیمی که حمایت بدنه اجتماعی و سیاسی این جناح را هم به همراه داشته باشد.»