0

بانک مقالات بیماریهای گیاهی

 
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات بیماریهای گیاهی

 8 : بيماريهاي گياهي دی1383; 40(4-3):291-311.
 
مقايسه حساسيت ارقام تجاري و همسانه هاي وحشي سيب زميني به بيماري پوسيدگي خشك فوزاريومي
 
نصراصفهاني مهدي*,مرتضوي بك احمد
 
* مرکز تحقيقات کشاورزي اصفهان
 
 

چهل و سه رقم تجاري و 24 همسانه وحشي (Phurejas) سيب زميني جهت تعيين ارقام مقاوم نسبت به بيماري پوسيدگي خشک فوزاريومي ناشي از F. sumbucinum, (syn. F. sulphureum) F. solani و Fusarium oxysporum با مايه زني به غده هاي مورد آزمون انجام و پس از گذشت زمان مشخصي حساسيت غده ها نسبت به گونه هاي عامل بيماري بطور جداگانه در شش شاخص متمايز مشخص گرديد. نتايج حاصله نشان داد عليرغم اينکه شرايط يکساني شامل ميزان مايه ي قارچ، نحوه ي مايه زني، نور، دما و رطوبت اعمال گرديده، ارقام و همسانه هاي مورد آزمون واکنش هاي متفاوتي نسبت به گونه هاي عامل بيماري از خود نشان دادند. همچنين مشخص گرديد که گونه هاي عامل بيماري بطور مستقل عمل نموده و در اين ميان گونه ي F. sumbucinum نسبت به F. solani با شدت بيشتري موجب فساد و پوسيدگي غده هاي سيب زميني گرديد. F. oxysporum از نظر بيماريزايي اهميت چنداني نداشت.

عکس العمل ارقام به گونه غالب F. sumbucinum متفاوت بود. رقم ساتورنا مقاومترين رقم در مجموع به سه گونه ي مذکور مي باشد. در بين همسانه هاي وحشي، همسانه هاي H2Bl25 (32) و XBX33 (45) از مقاومترين همسانه ها به گونه ي F. sumbucinum بوده و همسانه H2Bl25(32) از مقاومترين همسانه ها در مجموع نسبت به دو گونه ي F.sumbucinum و F.solani محسوب گرديد. تجزيه ي خوشه اي مجموع ارقام و همسانه ها، رقم ساتورنا و همسانه هاي وحشي فوق را در يک گروه قرار داد که کمترين حساسيت را نسبت به بيماري نشان داده اند.

 
كليد واژه: سيب زميني، بيماري پوسيدگي خشك، .Fusariun spp، ارقام تجاري، همسانه هاي وحشي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 29 خرداد 1391  10:18 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات بیماریهای گیاهی

 9 : بيماريهاي گياهي دی1383; 40(4-3):313-326.
 
آر.ان.اي هاي دولاي موجود در Fusarium graminearum در ايران
 
هاشمي مجيد*,مظفري جواد,علي زاده عزيزاله,شمس بخش مسعود
 
 
 

وجود آر.ان.اي دولا (dsRNA) در 250 جدايه قارچ عامل بيماري بلايت فوزاريومي سنبله گندم (Fusarium graminearum) جمع آوري شده از مناطق مختلف ايران مورد بررسي قرار گرفت. در 18 جدايه از جدايه هاي فوق قطعات dsRNA با اندازه هاي متفاوت از 1.5 تا 6 کيلو جفت باز جدا گرديد. قطعات dsRNA در جدايه هاي هر منطقه الگوي مشابهي داشته و در اغلب جدايه ها معمولا بيش از يک نوع dsRNA وجود داشت. در جدايه هاي دشت ناز يک قطعه به اندازه تقريبي 2کيلو جفت باز، در جدايه هاي پارس آباد دو قطعه با اندازه هاي تقريبي 3.3 و 4 يا 3.3 و 6 کيلو جفت باز، در جدايه هاي فرح آباد دو قطعه با اندازه هاي 1.5 و 2 کيلو جفت باز، در جدايه هاي گرگان يک قطعه 2 کيلو جفت بازي و يا دو قطعه 3.5 و 4 کيلو جفت بازي و در جدايه هاي جيرفت سه قطعه 1، 1.5 و 2 کيلو جفت بازي مشاهده شد. خصوصيات ظاهري کشت قارچ عامل بيماري در تعدادي از جدايه هاي داراي dsRNA ، بررسي گرديد. رشد ميسليومي در جدايه هاي جمع آوري شده از دشت ناز، گرگان و جيرفت کمتر از جدايه هاي فاقد آر.ان.اي دولاي همان مناطق بوده و تفاوتهايي در فرم حاشيه کلني و رنگ آن مشاهده گرديد در حاليکه در جدايه هاي پارس آباد تفاوت چنداني بين جدايه هاي داراي dsRNA و فاقد dsRNA ديده نشد. اين مقاله براي اولين بار وجود آر.ان.اي هاي دولا را در اغلب مناطق شيوع بيماري بلايت فوزاريومي سنبله گندم گزارش مي نمايد.

 
كليد واژه: آر.ان.اي هاي دولاي، Mycoviruses، Fusarium graminearum، بيماري بلايت فوزاريومي سنبله گندم
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 29 خرداد 1391  10:18 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات بیماریهای گیاهی

 10 : بيماريهاي گياهي دی1383; 40(4-3):327-343.
 
بررسي روند پيشرفت بيماري لكه گرد برگ چغندرقند با استفاده از مدلهاي اپيدميولوژيكي
 
مدنيان محمدي ريحانه,ميناسيان واهه*,صفايي ناصر,محمودي سيدباقر,شريفي حميد
 
 
 

مطالعه روند پيشرفت بيماري لکه گرد برگ چغندرقند ناشي از Cercospora beticola با ايجاد اپيدمي مصنوعي، در يک رقم مقاوم خارجي و لاينهاي 7112، 261، 191 و 236 در قالب يک طرح بلوکهاي کامل تصادفي با چهارتکرار درمنطقه صفي آباد دزفول و در دو سال زراعي متوالي 80-1379 و 81-1380 انجام شد. مقايسه برازش مدلهاي شناخته شده در اپيدميولوژي بيماريهاي گياهي با استفاده از مدلهاي تک مولکولي، لوجستيک، گومپرتز، لوگ – لوجستيک و ويبول صورت گرفت. نتايج برازش داده هاي مربوط به پيشرفت بيماري در رقم و لاينهاي مذکور نشان داد که در سال اول مدل هاي لوجستيک و لوگ لوجستيک بيشترين برازش را با داده هاي واقعي مربوط به پيشرفت بيماري نشان دادند. در سال دوم مدل هاي لوجستيک، لوگ لوجستيک و گومپرتز کارآيي بيشتري در توصيف پيشرفت بيماري داشتند. در تجزيه و تحليل داده هاي مربوط به هر سال مدل لوگ لوجستيک در مقايسه با ساير مدل ها بيشترين کارآيي را در توصيف مراحل پيشرفت بيماري نشان داد و مدل هاي تک مولکولي و ويبول فاقد کارآيي لازم در اين زمينه بودند.

طي دو سال تحقيق حاضر مشخص شد که بيماري از اواسط اسفند ماه ظاهر شده و تا اواسط خرداد پيشرفت مي کند. با توجه به اينکه برداشت چغندرقند در خوزستان همه ساله از اوايل ارديبهشت ماه شروع مي شود، به منظور کاهش ميزان خسارت بيماري تاريخ برداشت مزارع آلوده بايستي در اولويت قرار گيرد.

 
كليد واژه: چغندرقند، لكه گرد برگ، Cercospora beticola، مدلهاي اپيدميولوژي، تك مولكولي، لوجستيك، لوگ - لوجستيك، گومپرتز، ويبول
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 29 خرداد 1391  10:18 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات بیماریهای گیاهی

 5 : بيماريهاي گياهي دی1383; 40(4-3):235-252.
 
بررسي هم كنش ويروسهاي موزاييك خيار و موزاييك چغندر در چغندرقند در شرايط گلخانه
 
علي پور سارا,افشاري فر عليرضا*
 
* بخش گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز
 
 

دو ويروس موزاييک خيار (CMV) و موزائيک چغندر (BtMV) باعث ايجاد علايم موزاييک، تاولي شدن و بدشکلي برگها، کاهش وزن ريشه و اندامهاي هوايي و نيز کاهش ميزان بذردهي در چغندرقند مي شوند. درايران اين دو ويروس به صورت آلودگي تنها و مخلوط در مزارع چغندرقند نواحي مختلف مشاهده شده اند. به منظور مطالعه همکنش CMV و BtMV، پس از خالص سازي ويروسها، براي سهولت شناسايي آنها اقدام به تهيه آنتي سرم و سيستم اليزا گرديد.

جهت مطالعه رقابت نسبي CMV و BtMV در آلودگي مخلوط، يک طرح کاملا تصادفي با چهار تکرار و يازده تيمار در شرايط گلخانه اعمال شد. اين تيمارها شامل مايه زني گياهچه هاي چغندرقند با مخلوطي از آموده هاي CMV و BtMV به نسبتهاي مختلف و همچنين مايه زني آنها به فاصله يک يا دو روز بودند. بيست و سه روز پس از مايه زني، نمونه ها جمع آوري شده و با سيستم اليزا مورد بررسي قرار گرفتند. ميزان جذب نور ثبت شده توسط دستگاه microplate reader در 410 نانومتر، بعنوان شاخصي از غلظت نسبي ويروس در نظر گرفته شد و مورد تجزيه آماري با آزمون F و مقايسه با آزمون دانکن قرار گرفت.

نتايج نشان داد که غلظت CMV در اغلب گياهاني که با هر دو ويروس آلوده شده بودند نسبت به گياهاني که به CMV به تنهايي آلوده شده بودند (شاهد CMV) افزايش يافته بود. غلظت BtMV در گياهان داراي آلودگي منفرد و دو گانه يکسان بود. اين امر بر وجود همکنش هم افزايي يک جانبه بين دو ويروس دلالت مي کند.

 
كليد واژه: ويروس موزاييك چغندر، ويروس موزاييك خيار، همكنش ويروسها، چغندرقند
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 29 خرداد 1391  10:18 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات بیماریهای گیاهی

 9 : بيماريهاي گياهي 1384; 41(1):107-120.
 
بررسي احتمال پتانسيل آللوپاتي (دگرآسيبي) شبدر ايراني و برسيم بر رشد گياهچه علفهاي هرز پيچك، تاج خروس، چاودار و خردل وحشي
 
ميقاني فريبا*,خلقاني جواد,قربانلي مه لقا,نجف پور مرتضي
 
* موسسه تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی، بخش تحقیقات علفهای هرز و دانشکده علوم، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال
 
 اين پژوهش، به منظور مقايسه پتانسيل احتمالي آللوپاتي عصاره هاي شبدر ايراني و برسيم بر رشد گياهچه هاي علفهاي هرز پيچک، تاج خروس، چاودار و خردل وحشي صورت گرفت. بخش هوايي دو گونه شبدر (شبدر ايراني و شبدر برسيم) در مرحله گلدهي، جمع آوري و خشک شد. به 5 گرم ماده خشک شده، 150 ميلي ليتر آب (براي عصاره آبي) يا متانول (براي عصاره آلي) افزوده شد و 12 ساعت در دماي اتاق روي همزن مکانيکي قرار گرفت. سه غلظت عصاره آبي و آلي، يعني 33.3 گرم در ليتر (غلظت 1)، 16.7 گرم در ليتر (غلظت 0.5) و 8.3 گرم در ليتر (غلظت 0.25) تهيه گرديد. بذرها در ظروف پتري محتوي اين عصاره ها قرار گرفتند. آب مقطر، بعنوان شاهد مورد استفاده قرارگرفت. پس از دو هفته، طول هيپوکوتيل و ريشه گياهچه هاي علفهاي هرز تعيين شد. بطورکلي، با افزايش غلظت عصاره هاي آبي و آلي هر دو گونه شبدر، رشد ريشه گياهچه هاي علفهاي هرز، روند رو به کاهشي نشان داد. بيشترين و کمترين کاهش رشد ريشه، به ترتيب در "تاج خروس" و "پيچک" مشاهده گرديد. پاسخ هيپوکوتيل گياهچه ها، برحسب گونه علف هرز و نوع عصاره، متغير بود. بيشترين و کمترين کاهش رشد هيپوکوتيل، به ترتيب در "خردل وحشي" و "پيچک" مشاهده گرديد. در مقايسه با عصاره آبي، عصاره آلي، اثر بازدارندگي بيشتري بر رشد گياهچه علفهاي هرز داشت. در مقايسه با شبدر ايراني، شبدر برسيم بازدارنده قويتر رشد گياهچه علفهاي هرز بود. بدين ترتيب، بنظر مي رسد مقدار آللوکميکالها در اين دو گونه شبدر، با يکديگر متفاوت است. در بين علفهاي هرز، پيچک تحمل بيشتري نسبت به آللوکميکالهاي اين دو گونه شبدر دارد.
 
كليد واژه: آللوپاتي، شبدر ايراني، شبدر برسيم، رشد گياهچه
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 29 خرداد 1391  10:19 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات بیماریهای گیاهی

 10 : بيماريهاي گياهي 1384; 41(1):125-140.
 
استفاده از روشهاي تشخيص سريع سرولوژيكي و مولكولي در تفكيك ويروسهاي عامل كوتولگي زرد جو
 
راستگو مينا,خطابي بهنام,ايزدپناه كرامت اله*
 
* بخش گياهپزشکي، دانشکده کشاورزي، دانشگاه شيراز
 
 تشخيص سريع و دقيق ويروسهاي کوتولگي زرد جو (BYDVs) و کوتولگي زرد غلات (CYDV) به منظور مديريت بيماري حائز اهميت مي باشد. در اين تحقيق روش هاي سرولوژيکي و مولکولي براي تشخيص سريع اين گروه از ويروسها مورد بررسي قرار گرفتند. در بين روشهاي سرولوژيکي Cocktail-ELISA, Indirect-ELISA, DAS-ELISA و TPIA که در اين تحقيق مورد استفاده قرار گرفتند، روش TPIA بدليل صرفه جويي در امکانات، قابليت استفاده در سطح مزرعه به طور وسيع و روش Cocktail-ELISA بدليل صرفه جويي در وقت کارائي بالايي داشتند و به خوبي قادر به تفکيک و تمايز سروتيپ ها بودند. در تشخيص مولکولي از آغازگرهاي عمومي تيره لوتئوويريده استفاده شد که با آموده خالص PAV و RPV به ترتيب قطعاتي به اندازه 1200 و 400 جفت باز تکثير کردند. بعلاوه سروتيپ هاي PAV و RPV به صورت کاملا اختصاصي با آغازگرهاي اختصاصي خود واکنش نشان دادند و به ترتيب قطعاتي به اندازه 700 و 800 جفت باز از آنها تکثير شد. تحت شرايط اين آزمايش ها، روش معمول RT-PCR براي تشخيص اين سروتيپ ها در عصاره خام گياه کارايي نداشت اما در صورت به دام اندازي اين ويروسها با پادتن اختصاصي (IC-RT-PCR) قطعه هاي مورد انتظار تکثير يافتند
 
كليد واژه: BYDV-PAV، CYDV-RPV، روشهاي تشخيص سريع سرولوژيكي و مولكولي، RT-PCR، IC-RT-PCR، Cocktail-ELISA
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 29 خرداد 1391  10:20 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها