حتما شما هم به اين باور رسيدهايد كه هيچ جا خانه خود آدم نميشود، خانه انسان جزئي از سرمايه او و همچنين دربردارنده خاطرات تلخ و شيرين است. حال فرض كنيد خانه تان شما را بشناسد، احساس شما را درك كند، رفاه و امنيت بيشتري براي شما به ارمغان بياورد. اگر من چنين خانهاي داشته باشم، هيچ وقت از آن خارج نميشوم!
در گذشته كمتر به امنيت، رفاه و مخصوصا ميزان انرژي مصرفي خانهها توجه ميشد، ولي امروزه اين موارد جزو معماري خانهها محسوب ميشود. هوش مصنوعي هم در اين زمينهها قابليتهاي بيشماري را براي ارتقاي امنيت، افزايش رفاه و بهينهسازي مصرف انرژي دارد. در ادامه به بررسي موارد ذكر شده ميپردازيم.
هوش مصنوعي و امنيت
شايد خانه يا مجتمع مسكوني شما با امكانات امنيتي مانند دوربينهاي مدار بسته و آژيرهاي خطر تجهيز شده باشد؛ هر چند اين موارد براي بالا بردن امنيت محل سكونت لازم به نظر ميرسد ولي بهرهمندي از يك سيستم امنيتي هوشمند، قابليتهاي فراواني را در اختيارتان قرار ميدهد. مواردي كه ميتواند امنيت يك خانه را تهديد كند بسيار هستند از جمله آتشسوزي و سرقت، كه راه حلهاي هوشمندي براي پيشگيري و مواجهه با اين موارد وجود دارد كه در ادامه به آنها اشاره ميكنيم:
آتشسوزي
بيشتر آتشسوزيها هنگامي اتفاق ميافتد كه ساكنان در خانه نيستند و وقتي بر ميگردند با صحنه آتشسوزي مواجه ميشوند. در اين مواقع خسارتهاي ناشي از آتشسوزي كمتر قابل جبران هستند؛ اما با تجهيز خانهها به سيستمهاي هوشمند، ميتوان آتش را در نطفه خاموش كرد.
كاركرد اين سيستمها غالبا به اين صورت است كه چند حسگر حساس به دود و حرارت در خانه نصب ميشود، هنگامي كه غلظت دود بيش از حد مجاز باشد يا حرارت موضعي افزايش پيدا كند، سيستم فعال ميشود: به صدا در آوردن آلارم، تماس با آتش نشاني، تماس با صاحب خانه توسط تلفن يا پيام كوتاه يا فعال ساختن آبپاشهاي موجود در ساختمان.
سرقت
وقتي شما از خانهتان بيرون ميرويد در را قفل ميكنيد، شايد هم محتاطتر هستيد و از چند قفل استفاده ميكنيد؛ ولي اگر باز هم صفحه حوادث را ورق بزنيد ميبينيد، باز كردن قفلها براي سارقان چندان هم كار پيچيدهاي نيست. با وجود تكنولوژيهاي جديد كه از راهحلهاي هوش مصنوعي استفاده ميكنند كافي است شما كليد در را بچرخانيد و به مسافرتهاي طولاني برويد ؛ زيرا تنها با همين كار نگهبان هوشمند خانه شما بيدار ميشود و حواسش به همه چيز هست. اگر دري يا پنجرهاي باز شود يا تغييري ايجاد شود، شما و پليس از آن مطلع خواهيد شد. اين سيستم هوشمند بيشتر با نام خانه امن شناخته ميشود. در اين سيستم همه موارد امنيتي خانه در نظر گرفته ميشود و براي هر ورودي، حسگرهايي در نظر گرفته ميشود. همچنين دوربينها تمام خانه را تحت نظر دارند و كوچكترين حركتي عكسالعمل تعريف شدهاي را در پي خواهد داشت.
هوش مصنوعي و رفاه
راحتي يكي از مهمترين فاكتورها براي هر خانه به شمار ميرود. اكثر مردم براي ايجاد محيطي آرام و راحت هزينههاي زيادي صرف ميكنند. در اين بخش مواردي را كه باعث افزايش راحتي در خانه است ذكر ميكنيم:
سيستم نور
براي انجام هر كاري به نور مناسب نياز داريم كه مقدار آن بستگي به نوع آن كار دارد. براي مثال نوري كه هنگام تماشاي تلويزيون لازم است براي مطالعه كافي نيست. در اين خصوص سيستم هوشمند تنظيم نور ميتواند اين موارد را تشخيص دهد و نور مناسب را با توجه به نياز صاحب خانه انتخاب كند.
نگهداري از كودكان و سالمندان
اگر خانه هوشمند بداند شما در خانه كودك خردسال داريد، او را تحت نظر خواهد گرفت و اگر دست به كار خطرناكي بزند شما را مطلع خواهد كرد. براي مثال اگر كودك به سمت پلهها برود، شما از طريق آلارم مطلع ميشويد.
كنترل از راه دور
يكي ديگر از امكاناتي كه ميتوان در يك خانه هوشمند از آن بهره برد، كنترل از راه دور است. صاحب خانه ميتواند از طريق اينترنت يا تلفن همراه وضعيت خانه خود را مشاهده كند يا دستورهايي را براي اجرا صادر كند. به طور مثال وقتي از محل كار خود خارج ميشويد يك پيام كوتاه به خانه ميدهيد و از او ميخواهيد زير كتري را روشن كند يا هواي خانه را مطبوع كند.
هوش مصنوعي و بهينهسازي مصرف انرژي
اسراف بيش از حد منابع انرژي در خانههاي قديمي كه اصول و قواعد مشخصي در ساخت آنها رعايت نشده از بزرگترين عيوب آنهاست. حتي خانههايي هم كه اين اصول را رعايت ميكنند ولي هوشمند نيستند، ميتوانند تا حدي انرژيها را هدر دهند. وقتي كسي در خانه نيست دليلي ندارد سيستم تهويه يا چراغها روشن باشد. ما به علت بيدقتي يا فراموشي ممكن است باعث هدر رفتن انرژي شويم؛ ولي وقتي خانه ما اين موارد را بفهمد صرفه جويي پيشه ميكند! با يك مثال ساده نحوه عملكرد سيستم هوشمند در قسمت صرفهجويي برق در قسمت روشنايي را ذكر ميكنيم:
فرض كنيد قرار است به محض ورود شما به اتاق در صورت نا كافي بودن نور (كافي يا نا كافي بودن نور بهوسيله عنصري به نام فتوسل قابل تشخيص است)، لامپها روشن شود و پس از خروج خاموش. براي اين كار به دو جفت سنسور در در ورودي اتاق نياز داريم. سنسورها مطابق شكل ««sensors p11—334»» قرار ميگيرند، هنگام ورود ابتدا سنسور شماره يك فعال ميشود و بعد سنسور شماره دو، اين نشان ميدهد كه كسي وارد اتاق شده است پس چراغ روشن ميشود. هنگام خروج اول سنسور دو فعال ميشود سپس سنسور يك، در اين صورت سيستم تشخيص ميدهد شخص از اتاق خارج شده است پس چراغ خاموش ميشود. اگر چند نفر وارد يا خارج شوند سيستم از حافظه استفاده ميكند. اين يك مثال ساده بود كه با حذف عملكرد انسان ـ كه ميتواند همراه با خطا باشد ـ در مصرف برق صرفه جويي ميشود. همچنين دانستن اين كه مورد استفاده هر مكان از خانه چيست مهم است؛ مثلا براي فعال شدن سيستم تهويه نيز ميتوان از اين روش استفاده كرد.
يادگيري خانه
در تمام مراحل ذكر شده سيستمهاي هوشمند قادر به يادگيري هستند و ميتوانند ساكنان خود را شگفتزده كنند؛ براي مثال بعد از مدتي الگوي رفت و آمد شما تشخيص داده ميشود و اعمال لازم قبل از ورود شما به خانه انجام خواهد گرفت؛ البته در اين صورت بهتر است اگر ميخواهيد سرزده به جاي ديگري برويد، به خانه خبر دهيد!