پاسخ به:مقالات اقتصاد کشاورزی و توسعه
8 : اقتصاد كشاورزي و توسعه بهار 1379; 8(29):155-183. |
|
بررسي امكانات بالقوه و بالفعل جهت خودبسندگي در تامين گوشت قرمز |
|
آقاعباسي ناصر* |
|
* دانشکده کشاورزي دانشگاه شهيد باهنر کرمان |
|
دامداري از ارکان محوري بخش کشاورزي در توسعه اقتصادي کشور و از منابع عمده تامين غذاي انسان به شمار مي رود.
از يک سو نياز روز افزون کشور به غذاي مناسب با توجه به افزايش سريع جمعيت و از سوي ديگر پايين بودن ظرفيت توليد، وضعي را پديد آورده اند که نياز کشور به استفاده از منابع غذايي زيادتر شده است. اين کمبود بخصوص در زمينه فرآورده هاي دامي غذا، شديدتر است.
افزون بر اهميتي که توليد گوشت قرمز در کل ارزش وارداتي و اشتغال دارد، همه ساله مبالغ هنگفتي ارز براي تامين کمبود اين کالا از خارج، صرف مي شود. از اين رو مطالعه و بررسي در زمينه توليد و چگونگي رسيدن به خودبسندگي امري ضروري است.
از نتايج اين پژوهش ميتوان به موارد زير اشاره کرد:
-81 درصد دامهاي کشور در اختيار روستاييان قرار دارد و 2.4 ميليون بهره بردار روستايي وجود دارد که 180 هزار خانوار نيز عشاير به شمار مي آيند.
-سهم دامپروري درگروه کشاورزي براي سال 1370 برابر 43.4 درصد است (ارزش افزوده برابر 1359 ميليارد ريال).
-خوب بودن موقعيت ايران از نظر تعداد دام در جهان و همچنين در داخل (در سال 1370 برابر 105 ميليون واحد دامي).
-وسعت مراتع از 90 ميليون هکتار طي سه دهه گذشته (40،50،60) به 88 ميليون هکتار رسيده بدين معنا که نزديک به 2 درصد از آن کم شده است.
-توليد گوشت در سال 1370 برابر 575 هزار تن بوده که رشد 2.4 درصدي داشته است.
-کاهش علوفه توليد مراتع از 4 ميليون T.D.N به 3.474 ميليون T.D.N (طي سه دهه گذشته)
-ظرفيت کنوني مراتع، نزديک به 12.8 درصد از نياز غذايي دام موجود در مراتع را مي تواند فراهم کند (13.5 ميليون واحد دامي)
-وضعيت تعادل دام و مرتع در استانهاي گوناگون کشور يکسان نيست. در استانهاي همدان، چهار محال بختياري ، گيلان و لرستان، علوفه مراتع حتي نياز فيزيولوژيک 3 درصد از دامهاي موجود را فراهم نمي کند، در حالي که در استانهاي يزد، سيستان و بلوچستان و خراسان به ترتيب نزديک به 36، 24.2 و 24.2 درصد از دامهاي استان ياد شده مي توانند نياز غذايي خود را به طور کامل از مراتع به دست آورند.
-دامهاي ايران در فقر غذايي به سر مي برند و به جاي اينکه 255.5 کيلوگرم T.D.N تغذيه کنند تا به وزن 25 کيلوگرم برسند، 179 کيلوگرمT.D.N مصرف ميکنند و وزن آنها به 19 کيلوگرم ميرسد.
-درصد تلفات دام در ايران بالاست (نزديک به 27 درصد) بنابراين سالانه مقدار فراواني گوشت و ديگر فراودههاي دامي از ميان مي رود.(بر پايه محاسبه انجام شده، مقدار درصد تلفات براي دام گوسفندي برابر 22 درصد و براي دام گاوي 15 درصد است که نزديک به 372 هزار تن گوشت ميشود)
-کادر فني موجود در بخش دام تنها 30 درصد دام را زير پوشش قرار مي دهد و نزديک به 70 درصد ديگر از نيروي ماهر و متخصص محروم اند.
-کل منابع خوراک دام توليدي برابر 19.474 ميليون تن T.D.N است ولي نياز غذايي دامهاي کشور برابر 26.8 ميليون تن T.D.N است، بدين ترتيب کسري برابر 7.353 ميليون تن در يک سال ديده مي شود.
-رشد واردات علوفه از خارج نزديک به 13.8 درصد بوده است.
از مطالعه کششها، توليد نهايي، تخمين تابع توليد گوشت قرمز و تخمين تابع واردات علوفه، مي توان به نتايج زير اشاره کرد:
از تخمين تابع توليد گوشت قرمز و توليد تهايي و کششهاي آن نسبت به نيروي کار، سرمايه و علوفه نتايج زير به دست آمد:
-در بخش دام نيروي کار مازاد وجود دارد و توليد نهايي نيروي کار منفي و در ناحيه 3 توليدي است.
-بررسي کشش سرمايه نسبت به توليد گوشت قرمز نشان مي دهد که اثر اين نهاد بر توليد نهايي آن در حال زياد شدن است.
-بررسي کشش علوفه نسبت به توليد گوشت قرمز نشان دهنده اين است که توليد در ناحيه اول توليدي قرار دارد که با افزايش يافتن علوفه، توليد گوشت هم افزايش مي يابد و جاي دارد توليد علوفه افزوده شود.
|
|
كليد واژه: |
|
|
نسخه قابل چاپ
|
شنبه 20 خرداد 1391 11:49 PM
تشکرات از این پست