0

مقالات اپيدميولوژي

 
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:مقالات اپيدميولوژي

 8 : اپيدميولوژي ايران تابستان 1389; 6(2):56-59.
 
مروري بر گزارش جهاني اپيدمي ايدز در سال 2008
 
آذين سيدعلي*
 
* تهران، خيابان فلسطين جنوبي، خيابان شهيد وحيد نظري، شماره 45
 
 

تحولات نسبتا سريع در خصوصيات اپيدميولوژي بيماري هاي عفوني، آگاهي از آخرين وضعيت اين بيماري ها را براي دست اندرکاران سلامت اجتناب ناپذير مي سازد؛ به ويژه اگر اين بيماري همچون مشکل ايدز به عنوان يک جهان گيري (پاندمي) مطرح باشد و کنترل آن نيز يک عزم جهاني با جمع آوري داده هاي مختلفي از سراسر جهان مي توانند اطلاعات ذيقيمتي را به طور  متمرکز فراهم نمايند. از آنجايي که مطالعات کامل اين گزارش ها براي همه افراد ميسر نيست. در اينجا به قسمتي از مهم ترين مندرجات آخرين گزارش در خصوص اين بيماري مي پردازيم.

 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
پنج شنبه 11 خرداد 1391  11:22 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:مقالات اپيدميولوژي

 6 : اپيدميولوژي ايران تابستان 1389; 6(2):39-47.
 
مقايسه اثر سه رژيم غذايي داراي روغن ماهي، داراي الگوي چربي مصرفي ايراني و رژيم استاندارد بر چربي هاي سرم در موش صحرايي
 
محمدشيرازي مينو*,طالبان فروغ اعظم,ثابت كسايي معصومه,ابدي عليرضا,وفا محمدرضا
 
* تهران، شهرك قدس، بلوار فرحزادي، خيابان ارغوان غربي، انستيتو تحقيقات تغذيه اي و صنايع غذايي كشور، دانشكده علوم تغذيه و صنايع غذايي، دانشگاه علوم پزشكي تهران
 
 

مقدمه و اهداف: در مورد اثر نوع چربي رژيم غذايي بر ايجاد حساسيت به انسولين مطالعات محدودي وجود دارد. در اين مطالعه اثر رژيم داراي روغن ماهي، رژيم داراي الگوي اسيدهاي چرب دريافتي در رژيم غذايي ايراني، و رژيم استاندارد بر گلوکز سرم و حساسيت به انسولين در موش صحرايي مقايسه شده است.
روش کار: 30 سر موش صحرايي ماده بطور تصادفي در سه گروه غذايي قرار گرفتند: رژيم غذايي استاندارد (داراي روغن سويا)، رژيم غذايي داراي روغن ماهي و رژيم داراي مخلوط چند روغن با الگوي اسيد هاي چرب دريافتي در رژيم غذايي ايراني. موش هاي صحرايي رژيم هاي مذکور را طي دوران بارداري و شيردهي دريافت نمودند و تغذيه حيوانات متولد شده نيز با رژيم غذايي مانند مادر خود ادمه يافت. ميزان گلوکز و انسولين ناشتاي در موش هاي متولد شده در زمان بلوغ اندازه گيري و حساسيت به انسولين محاسبه شد. ميانگين مقادير بدست آمده با نرم افزارSPSS  و با آزمون هاي ANOVA و Tukey مقايسه گرديد.
نتايج: ميزان انسولين ناشتا در گروه تغذيه شده با روغن ماهي به طور معني داري کمتر از دو گروه ديگر
(p=0.018) و حساسيت به انسولين در اين گروه به طور معني داري از دو گروه ديگر بيشتر بود.(p=0.002)
نتيجه گيري: به نظر مي رسد رژيم غذايي داراي روغن ماهي (داراي اسيدهاي چرب امگا3- طولاني زنجير) در مقايسه با رژيم غذايي داراي روغن سويا (داراي اسيدهاي چرب امگا6-) و رژيم با الگوي چربي مصرفي ايراني (داراي اسيدهاي چرب اشباع باعث افزايش حساسيت به انسولين در موش صحرايي مي گردد.

 
كليد واژه: حساسيت به انسولين، گلوکز سرم، روغن ماهي، روغن سويا، موش صحرايي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
پنج شنبه 11 خرداد 1391  11:22 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:مقالات اپيدميولوژي

 1 : اپيدميولوژي ايران بهار 1389; 6(1):1-9.
 
شناسايي موانع به کارگيري يافته هاي تحقيقاتي در عملکرد باليني پرستاران مراکز درماني کشور
 
سالمي صديقه,شكوهي مصطفي,عيب پوش ساناز,نجات سحرناز,كاشاني هما
 
 
 

مقدمه و اهداف: اهميت انتقال دانش و استفاده از نتايج پژوهش براي تصميم گيران بخش سلامت، در کشورهاي پيشرفته و در حال پيشرفت در حال افزايش است. طي دو دهه اخير در متون پرستاري تاکيد زيادي بر مبتني بر تحقيق شدن اين حرفه شده است. هدف از اين مطالعه شناسايي موانع به کارگيري يافته هاي تحقيقاتي در عملکرد باليني پرستاران کشور است.
روش کار: اين مطالعه به صورت مقطعي انجام گرفت. پرسشنامه مورد استفاده مشتمل بر 2 بخش بود. بخش اول شامل اطلاعات دموگرافيکي پرستاران و بخش دوم شامل 29 سوال 5 گزينه اي بود که موانع به کارگيري يافته هاي تحقيقاتي را در بر مي گرفت. سنجش امتياز بر اساس مقياس ليکرت بود و جواب ها به گونه اي تنظيم شده بودند که شرکت کنندگان مي توانستند نظرات خود را با درجات متفاوت بيان کنند.
نتايج: موانع شناسايي شده در 4 حيطه طبقه بندي شدند: حيطه سازماني، کيفيت تحقيق، آگاهي و مهارت پرستار و موانع مربوط به دسترسي به نتايج تحقيق. سه مانع اول گزارش شده توسط پرستاران شامل موانعي همچون: "پرستاران زمان کافي براي مطالعه منابع جديد ندارند"، " پرستاران اختيار کافي براي تغيير روش هاي مراقبتي بيماران ندارند" و "امکانات و تسهيلات موجود جهت به کارگيري نتايج تحقيقات کافي نيستند" بود که هر سه مورد از موانع مربوط به حيطه موانع سازماني است.
نتيجه گيري: پرستاران به "عدم حمايت هاي سازماني" به عنوان يک مانع بزرگ و مهم اشاره داشتند. بايد به اين نوع موانع و حمايت هاي سازمان ها براي امور تحقيقاتي و تسهيل کردن اين موانع از طرف اين ارگان ها، نگاه ويژه اي داشت.

 
كليد واژه: پرستار، موانع بکارگيري يافته هاي تحقيقاتي، عملکرد باليني، ترجمان دانش
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
پنج شنبه 11 خرداد 1391  11:23 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:مقالات اپيدميولوژي

 

 3 : اپيدميولوژي ايران بهار 1389; 6(1):18-25.
 
برآورد اثرات درماني در مطالعات کارآزمايي باليني متقاطع در حضور عدم تمکين بيماران
 
سلطانيان عليرضا*,فقيه زاده سقراط,گرامي عباس,مهدي برزي داريوش,چنگ جينگ
 
* تهران، پل گيشا، دانشگاه تربيت مدرس، دانشکده پزشکي، گروه آمارزيستي
 
 

مقدمه و اهداف: در کارآزمايي هاي باليني برخي افراد نسبت به دريافت درمان خود تمکين نمي کنند. استراتژي معمول در تحليل آزمايشات تصادفي، است که در صورت وجود عدم تمکين بيماران برآوردهاي نامعتبري از اثرات درماني ارايه مي کند. در اين مطالعه اثر درمان را درمقايسه با دارونما در حضور عدم تمکين بيماران تعديل خواهيم نمود.
روش کار: در بررسي کارايي مدل آماري پيشنهاد شده در اين مقاله، از داده هاي يک کارآزمايي باليني متقاطع استفاده شده که در آن 42 بيمار مبتلا به استئوارتريت زانو شرکت داشته و اثر يک پماد ساختگي در مقايسه با مصرف دارونما مورد بررسي قرار گرفته است. براي تعديل اثر عدم تمکين بيماران از متوسط نسبت تمکين بهره مند شده و با روش حداکثر درستنمايي به برآورد پارامترها پرداخته شده است.
نتايج: نتايج نشان داد که توزيع متغيرهاي پايه اي مانند مدت زمان ابتلا به بيماري، شدت بيماري، سن، جنس و غيره دربين دو گروه درماني اختلاف معني داري ندارند
(P>0.05). خطاي معيار برآورد شده براي تفاضل اثرات درماني  iD بر اساس مدل تعديل يافته به مراتب کوچک تر از مدل استاندارد بود (به ترتيب برابر با 09/0 و 12/0). همچنين آماره نسبت درست نمايي بدست آمده بر پايه مدل تعديل يافته نسبت به مدل استاندارد کوچک تر (7/1177 در مقابل 1/1205) بود.
نتيجه گيري: بر پايه خطاي معيار و آماره نسبت درستنمايي بدست آمده مي توان گفت که مدل تعديل يافته برآوردهاي کاراتر و معتبرتري را نسبت به مدل استاندارد ارايه مي کند.

 
كليد واژه: کارآزمايي باليني متقاطع، Intention-to-treat؛ عدم تمکين، برآورد حداکثر درستنمايي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
پنج شنبه 11 خرداد 1391  11:23 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:مقالات اپيدميولوژي

 4 : اپيدميولوژي ايران بهار 1389; 6(1):26-32.
 
ارزيابي تست کوانتي فرون طلايي در تشخيص توبرکلوزيس
 
لشكردوست حسين*,ضيغمي بهرام,محمودي محمود,حسن زاده جعفر,حامدي انديشه,طباطبايي سيدحميدرضا,سميعي منش فرهاد,كشفي سيدمنصور
 
* بجنورد، خيابان طالقاني، خيابان هنر، معاونت پژوهشي دانشگاه علوم پزشکي خراسان شمالي
 
 

مقدمه و اهداف: بدليل وجود معايب تست هاي روتين تشخيص سل، تصميم گيري براي درمان اين بيماري، بر اساس مجموعه چند تست تشخيصي است. پژوهش حاضر با هدف ارزيابي تست تشخيصي کوانتي فرون طلايي در تشخيص سل صورت پذيرفته است.
روش کار: مطالعه حاضر يک پژوهش از نوع بررسي تست ها مي باشد. بررسي بر روي 30 بيمار مبتلا به سل و 46 فرد سالم صورت پذيرفت. به منظور تجزيه و تحليل داده ها از شاخص هاي آماري حساسيت، ويژگي، ارزش اخباري مثبت و منفي، نسبت هاي درستنمايي، نسبت شانس و تجزيه و تحليل منحني مشخصه عملکرد استفاده شده است.
نتايج: شاخص هاي اعتبار کوانتي فرون (با فاصله اطمينان
95%) در پژوهش حاضر به قرار زير است: حساسيت (73.0-97.6)90.0%، ويژگي (83.8-99.3) 95.7%، ارزش اخباري مثبت (76.3-98.9) 93.1، ارزش اخباري منفي (81.3-98.4) 93.6، سطح زير منحني ROC برابر (0.88-1.0) 0.942 بود، که به طور معني داري از سطح زير منحني به دليل شانس، در اين تجزيه و تحليل تفاوت داشت (p<0.0001). در تجزيه و تحليل اين منحني، بهترين نقطه مرزي براي تست تشخيصي کوانتي فرون برابر 0.35 واحد بين المللي بود.
نتيجه گيري: با وجود شاخص هاي اعتبار قابل قبول، و از طرفي هزينه نسبتا سنگين براي تست کوانتي فرون، پيشنهاد مي شود که از اين تست فقط براي تشخيص سل هاي ريوي اسمير منفي و خارج ريوي کشت منفي، سل کودکان و ارزيابي موارد تماس با بيماران سلي استفاده شود.

 
كليد واژه: تست هاي تشخيصي، کوانتي فرون، شاخص هاي روايي، سل
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
پنج شنبه 11 خرداد 1391  11:23 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:مقالات اپيدميولوژي

 6 : اپيدميولوژي ايران بهار 1389; 6(1):39-45.
 
بررسي مقطعي عوامل موثر در کنترل ديابت تيپ 2 در مرکز ديابت سنندج
 
اسماعيل نسب نادر,افخم زاده عبدالرحيم*,ابراهيمي ئاوات
 
* دانشگاه علوم پزشکي کردستان، دانشکده پزشکي، گروه پزشکي اجتماعي
 
 

مقدمه و اهداف: بر اساس بررسي ها در ايران بيش از دو ميليون نفر به ديابت غيروابسته به انسولين مبتلا هستند. شواهد دال برآن است که کنترل قندخون بيمار مي تواند خطر عوارض ناتوان کننده و حتي کشنده ديابت را کاهش دهد. اين مطالعه به منظور بررسي وضعيت کنترل ديابت با استفاده از هموگلوبين گليکوزيله و قندخون ناشتا و ارتباط آن با برخي عوامل انجام شد.
روش کار: در يک مطالعه توصيفي تحليلي بيماران تيپ 2 ديابت مراجعه کننده به مرکز ديابت بيمارستان توحيد سنندج، به شرط کامل بودن پرونده وارد مطالعه شدند. روش نمونه گيري تصادفي ساده بود و حجم نمونه 411 نفر تعيين شد. براي جمع آوري اطلاعات از پرسشنامه اي که توسط پژوهشگر طراحي شده بود، استفاده گرديد. براي آناليز نتايج از تحليل تک متغيره و تحليل چند متغيره (رگرسيون لجستيک) استفاده شد. سطح معني داري
P<0.05 بود.
نتايج: در تحليل تک متغيره،رابطه قندخون ناشتاي بيماران با تحصيلات و شغل بيماران و نحوه مراجعه از نظر آماري معني دار بود. هموگلوبين گليکوزيله با جنسيت و سن و تحصيلات و شغل بيماران و نحوه مراجعه رابطه معني دار داشت. در رگرسيون لجستيک قندخون ناشتا با شاخص توده بدني و نحوه مراجعه و هموگلوبين گليکوزيله نيز با شاخص توده بدني و نحوه مراجعه رابطه معني دار داشت. همبستگي مثبت بين قندخون ناشتا و هموگلوبين گليکوزيله وجود داشت
(r=0.54).
نتيجه گيري: رگرسيون لجستيک نشان داد که متغير هايي چون شاخص توده بدني و نحوه مراجعه در کنترل ديابت تاثير دارند.

 
كليد واژه: عوامل موثر، کنترل ديابت، هموگلوبين گليکوزيله، قندخون ناشتا
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
پنج شنبه 11 خرداد 1391  11:23 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:مقالات اپيدميولوژي

 5 : اپيدميولوژي ايران بهار 1389; 6(1):33-38.
 
مطالعه مورد شاهدي عوامل موثر بر سزارين و روند ده ساله فراواني آن در شهرستان دامغان، 86 -1377
 
باهنر عليرضا*,شعباني علي اكبر,آقاجاني مريم
 
* دانشگاه تهران، ايران
 
 

مقدمه و اهداف: روند فزاينده شيوع سزارين در دهه هاي اخير، توجه به تمام ابعاد پزشکي، روان شناختي و اجتماعي آن را گوشزد مي نمايد. بررسي حاضر به منظور تعيين روند ده ساله فراواني نسبي سزارين طي سال هاي 1377 لغايت 1386 در شهرستان دامغان و ارزيابي نقش برخي از عوامل در انتخاب اين روش به مورد اجرا در آمده است.
روش  کار: با مراجعه به بايگاني تنها زايشگاه دامغان داده هاي مربوط به زايمان هاي انجام شده به تفکيک نوع زايمان و ماه سال در فرم مخصوص مطالعه ثبت گرديد. براي تعيين نقش عوامل از يک مطالعه مورد شاهدي روي 120 مادر با زايمان سزارين (مورد) و 90 مادر با زايمان طبيعي (شاهد) استفاده شد. اناليز داده ها با نرم افزار
SPSS انجام شد.
نتايج: در مجموع 7/51 درصد زايمان ها به روش سزارين بوده است.روند فزاينده سزارين در طي سال هاي 78 تا 82 قابل توجه است. ميانگين سني، سطح تحصيلات، اشتغال، تعداد زايمان، شغل همسر، تعداد فرزندان و محل سکونت مادران در دو گروه اختلاف معني داري را نشان نداد. از بين عوامل اجتماعي مورد نظر، تحصيلات ديپلم و بالاتر مادر، توصيه همسر و خانواده همسر و مادر و خانواده زن ازتباط معني داري با سزارين داشته است
(p<0.05).
نتيجه گيري: با توجه به اين که تنها زايشگاه دامغان دولتي است، درصد بالاي سزارين در آن لازم است مورد توجه قرار گيرد. نقش خانواده در توصيه به انجام زايمان طبيعي نکته قابل ملاحظه اي است که با آموزش هاي بيشتر مي توان به گسترش زايمان طبيعي نايل آمد.

 
كليد واژه: سزارين، عوامل موثر، مورد شاهد، دامغان
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
پنج شنبه 11 خرداد 1391  11:24 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:مقالات اپيدميولوژي

 7 : اپيدميولوژي ايران بهار 1389; 6(1):46-50.
 
کاربرد مدل رگرسيون پواسني تعميم يافته در تحليل داده هاي باروري زنان روستايي استان فارس
 
زارع نجف,صيادي مهراب*,رضاييان فرد الهام,قائم هاله
 
* دانشگاه علوم پزشکي شيراز، دانشکده پزشکي، گروه آمار زيستي
 
 

مقدمه و اهداف: مدل بندي آماري تغييرات مشاهده شده در داده ها را از طريق معادلات رياضي تبيين مي نمايد. در حالتي که متغير پاسخ گسسته باشد مدل پواسن مورد استفاده قرار مي گيرد و در صورتي که شرايط مدل پواسن برقرار نباشد، بهتر است از تعميم يافته آن استفاده کرد. لذا هدف از اين مطالعه، تاکيد و توجه به ساختار داده ها، معرفي مدل رگرسيون پواسني تعميم يافته و بکار بردن اين مدل جهت برآورد ضرايب عوامل موثر بر تعداد فرزندان و مقايسه آن با مدل رگرسيون پواسن معمولي است.
روش کار: در اين مطالعه ضمن معرفي مدل پواسني تعميم يافته کاربرد آن در تحليل داده هاي باروري بکار رفته است. اين داده ها از يک نمونه 1019 نفري زنان روستايي استان فارس بصورت مقطعي و با استفاده از روش نمونه گيري طبقه بندي بدست آمد. متغير تعداد فرزند ان زنده متولد شده يک زن به عنوان متغير پاسخ شمارشي جهت کاربرد مدل در نظر گرفته شده است.
نتايج : ميانگين فرزندان هر زن 88/2 ±3/4 بود. مقدار آماره آزمون، 
log-likelihood براي مدل پواسني معمولي 93/1950- و براي مدل پواسني تعميم يافته 93/1946- بود.
نتيجه گيري: نتايج نشان دادکه داده ها
  Over Dispersionدارد. و بر اساس معيار هاي انتخاب بهترين مدل، مدل پواسني تعميم يافته جهت تحليل اين داده ها مناسب است و مي تواند ضرايب عوامل موثر بر تعداد فرزند را دقيق تر برآورد نمايد.

 
كليد واژه: داده هاي باروري، توزيع پواسن، توزيع پواسن تعميم يافته، تعداد فرزند
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
پنج شنبه 11 خرداد 1391  11:24 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:مقالات اپيدميولوژي

 2 : اپيدميولوژي ايران بهار 1389; 6(1):10-17.
 
ارزيابي آموزش کمک هاي اوليه به داوطلبان کانون هاي دانش آموزي جمعيت هلال احمر جمهوري اسلامي ايران
 
خاتمي سيدمسعود*,ضيايي احمد,آقاميري صمد,اردلان علي,احمدنژاد الهام
 
* تهران، خيابان وليعصر، ميدان ونک، ساختمان صلح، جمعيت هلال احمر جمهوري اسلامي ايران
 
 

مقدمه و اهداف: يکي از مهم ترين مسايل سلامتي جمهوري اسلامي ايران، حوادث است در اين راستا آموزش کمک هاي اوليه از مهم ترين برنامه هاي جمعيت هلال احمر جمهوري اسلامي ايران است.
روش کار: مطالعه حاضر اولين ارزشيابي گسترده اين آموزش ها در ميان داوطلبان دانش آموزي است که به روش مقطعي در 5 استان در سال 1386 بر روي 5626 عضو به روش نمونه گيري تصادفي ساده انجام شد. براي سنجش دانش و نگرش نمونه ها از پرسشنامه هاي خود ايفا استفاده شد. تحليل داده ها با نرم افزار آماري
STATA 8.0 و با در نظر گرفتن طرح نمونه گيري پيچيده (Complex sampling design)  انجام گرفت.
نتايج: دانش کل نمونه ها واجد ميانگين امتياز 72/2+36/9 (از نمره کل 18) بود
(%95 Cl:9.29-9.43) از بين نمونه ها، 3581 دانش آموز (7/63 درصد) در کلاس هاي آموزش کمک هاي اوليه هلال احمر شرکت کرده بودند که از اين ميان 674 نمونه (9/11 درصد) داراي سطح دانش مطلوب بودند. سطح دانش نمونه ها تنها با متغير آموزش قبلي، ارتباط معني دار آماري داشت (P=0.04). ميانگين امتياز نگرش کل نمونه ها 73/4 + 11/20 (از نمره کل 25) برآورد شد (%95 Cl:19.98-20.23).
نتيجه گيري: اين تحقيق، به عنوان بخشي از خود - ارزشيابي جمعيت هلال احمر نشان داد که اين جمعيت بايد به افزايش پوشش آموزش کمک هاي اوليه به دانش آموزان با بهره گيري از روش هاي آموزشي متناسب و بازآموزي اقدام نمايد. در اين راستا همکاري با آموزش پرورش الزامي است.

 
كليد واژه: کمک اوليه، ارزشيابي، هلال احمر، داوطلب، ايران
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
پنج شنبه 11 خرداد 1391  11:25 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:مقالات اپيدميولوژي

 

 8 : اپيدميولوژي ايران بهار 1389; 6(1):51-57.
 
متاسنتز تحقيقات کيفي در علوم بهداشتي
 
رفايي شيرپاك خسرو,گوروگه سپالي,چيني چيان مريم*
 
* خيابان ولي عصر، خيابان ابن سينا، نبش خيابان يازدهم، شماره 10، واحد 6
 
 

انجام تحقيقات کيفي در علوم بهداشتي رو به افزايش است. هر يک از اين تحقيقات فقط گوشه اي از حقايق مربوط به پديده مورد بررسي را بازگو مي کند و به تنهايي تفسيري جامع و همه گير از آن ارايه نمي دهد. شايد به همين دليل نتايج اين تحقيقات کمتر در سياست گذاري ها و ارايه خدمات بهداشتي استفاده مي گردد.
متاستنز شيوه اي است که در آن نتايج گروهي از تحقيقات کيفي کنار هم گذاشته مي شود و محصول نهايي مفهوم و تفسيري جامع و نو از پديده مورد بررسي ارايه مي دهد. در محصول نهايي متاسنتز همزمان نتايج پژوهش هاي اوليه قابل جستجو هستند.
فقدان مقاله اي به زبان فارسي در شرح اين شيوه نوين، نويسندگان اين مقاله را بر آن داشت تا با نگارش اين مقاله دست اندر کاران علوم بهداشتي از جمله محققين و دانشجويان را با چگونگي و مراحل مختلف انجام متاسنتز آشنا ساخته و آنان را تشويق به استفاده هر چه بيشتر از نتايج مطالعات کيفي در زمينه هاي مختلف علوم بهداشتي نمايند. در اين مقاله به موارد زير در انجام متاسنتز اشاره شده است: تعريف، ضرورت و چگونگي انجام متاسنتز، تعيين سوال تحقيق، انتخاب مطالعات واجد شرايط، آناليز مطالعات و نهايتا انجام دهنده متاسنتز.
محتواي اين مقاله علاوه بر دست اندرکاران و دانشجويان علوم بهداشتي، براي استفاده محققين و دانشجويان در ساير رشته هاي وابسته و مرتبط نظير علوم اجتماعي نيز کاربرد خواهد داشت.

 
كليد واژه: متاسنتز، تحقيقات کيفي، متا آناليز
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
پنج شنبه 11 خرداد 1391  11:25 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:مقالات اپيدميولوژي

 1 : اپيدميولوژي ايران زمستان 1388; 5(4):1-7.
 
بررسي گذر از مراحل مصرف سيگار و عوامل فردي - محيطي مرتبط با آن در نوجوانان
 
محمدپوراصل اصغر,فخاري علي,رستمي فاطمه,شمسي پور منصور
 
 
 

مقدمه و اهداف: مصرف سيگار يکي از مشکلات اساسي بهداشت عمومي است که بخصوص جمعيت نوجوان را درگير مي کند. هدف از مطالعه حاضر تعيين پيش بيني کننده هاي فردي - محيطي گذر از مراحل مصرف سيگار است. سه مرحله براي مصرف سيگار بصورت غيرسيگاري، سيگار آزموده و سيگاري معمول در نظر گرفته شده است.
روش کار: 1785 دانش آموز، با فاصله زماني 12 ماه دو بار مورد بررسي قرار گرفتند. در شروع مطالعه دانش آموزان پرسشنامه اي را در رابطه با رفتار مصرف سيگار و اندازه گيري متغيرهاي پيشگوکننده تکميل کردند. بعد از 12 ماه دوباره همان دانش آموزان پرسشنامه ديگري در رابطه با رفتار مصرف سيگار تکميل کردند. داده ها با استفاده از رگرسيون لجستيک تجزيه و تحليل گرديد.
نتايج: در طول 12 ماه 3/14% از دانش آموزان غيرسيگاري به مرحله سيگار آزموده و 5/16% از دانش آموزان سيگار آزموده به مرحله سيگاري معمول انتقال يافتند. براي گذر از مرحله غيرسيگاري به سيگارآزموده، داشتن تجربه مصرف الکل، شرکت در گروه هاي سيگاري و داشتن دوست نزديک سيگاري نقش دارند. همچنين پيش بيني کننده هاي گذر از مرحله سيگار آزموده به سيگاري معمول، داشتن تجربه مصرف الکل و داشتن دوست نزديک سيگاري هستند.
نتيجه گيري: پيشگيري از مصرف سيگار بايد در دوره دبيرستان و قبل از آن شروع شود.

 
كليد واژه: مصرف سيگار، دانش آموز، عوامل محيطي، تبريز
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
پنج شنبه 11 خرداد 1391  11:26 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:مقالات اپيدميولوژي

 2 : اپيدميولوژي ايران زمستان 1388; 5(4):8-13.
 
وضعيت تغذيه و عوامل مرتبط با آن در کودکان 24-0 ماهه استان خراسان جنوبي در سال 1385
 
رمضاني عباسعلي*,راغبي سوري صغري,اميرخيزي فرشاد
 
* خيابان شهيد باقري، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکي و خدمات بهداشتي و درماني زابل
 
 

مقدمه و اهداف: شيوع بالاي سوء تغذيه و ارتباط آن با ميزان ميرايي و نقصان رشد جسماني کودکان از مهم ترين مشکلات بهداشتي در کشورهاي در حال توسعه است. اين مطالعه با هدف ارزيابي وضع تغذيه اي و عوامل مرتبط با آن در کودکان 24-0 ماهه استان خراسان جنوبي انجام پذيرفت.
روش کار: در اين مطالعه مقطعي 700 کودک 24-0 ماهه استان خراسان جنوبي به روش نمونه گيري خوشه اي چندمرحله اي انتخاب شدند. گردآوري داده ها از طريق پرسشنامه و مصاحبه حضوري با مادران و اندازه گيري قد و وزن کودکان انجام شد. سپس وزن و قد کودکان با جداول استاندارد مرکز ملي آمارهاي بهداشتي آمريکا
(NCHS) به عنوان جامعه مرجع، مقايسه شدند. وضع تغذيه کودکان توسط سه شاخص کم وزني، کوتاه قدي و لاغري مورد ارزيابي و عوامل مرتبط با آنها مورد بررسي قرار گرفت.
نتايج: ميانگين و انحراف معيار سن کودکان مورد بررسي 81/7 ± 14/11 ماه بود. بر اساس طبقه بندي
Z و منفي 2 انحراف معيار از جامعه بازبرد، 6/10، 3/5 و 6/11 درصد از کودکان به ترتيب از نظر وزن براي سن (کم وزني)، قد براي سن (کوتاه قدي) و وزن براي قد (لاغري) به سوء تغذيه مبتلا بودند. وابستگي آماري معني دار بين شاخص هاي ارزيابي وضعيت تغذيه اي با سن کودک و وضعيت تغذيه کودک با شير مادر مشاهده شد (p=0.001).
نتيجه گيري: با توجه به شيوع سوء تغذيه در کودکان مورد بررسي، اقداماتي نظير تداوم تغذيه با شير مادر تا دو سالگي جهت بهبود وضع تغذيه و کاهش سوء تغذيه توصيه مي شود.

 
كليد واژه: وضع تغذيه اي، کودکان، سوء تغذيه، خراسان جنوبي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
پنج شنبه 11 خرداد 1391  11:27 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:مقالات اپيدميولوژي

 3 : اپيدميولوژي ايران زمستان 1388; 5(4):14-20.
 
مقايسه آگاهي، نگرش و عملکرد خانوارهاي روستايي و شهري در زمينه عوامل تغذيه اي مرتبط با پوکي و نرمي استخوان
 
عظمتي بهار,حشمت رامين*,كشت كار عباس علي,باقري موسي,شيخ الاسلام ربابه,نديم ابوالحسن
 
* خيابان کارگر شمالي، بيمارستان دکتر علي شريعتي، طبقه پنجم، مرکز تحقيقات غدد درون ريز و متابوليسم، دانشگاه علوم پزشکي تهران
 
 

مقدمه و اهداف: مطالعه جاري به منظور مقايسه وضعيت آگاهي، نگرش و عملکرد خانوارهاي شهري و روستايي درباره نرمي و پوکي استخوان در استان هاي گلستان، سيستان و بلوچستان و بوشهر اجرا شد.
روش کار: روش نمونه گيري در اين مطالعه به صورت خوشه اي بود. مصاحبه شامل پرسش هايي در زمينه آگاهي، نگرش و عملکرد افراد مورد مطالعه در مورد عوامل تغذيه اي مرتبط با نرمي و پوکي استخوان بود.
نتايج: در اين مطالعه، در مجموع تعداد 2306 نفر مورد بررسي قرارگرفتند. آگاهي خانوارهاي شهري نسبت به خانوارهاي روستايي در مورد کلسيم به عنوان يکي از مواد پيشگيري کننده از پوکي و نرمي استخوان، در استان هاي سيستان و بلوچستان،گلستان و بوشهر بيشتر بود
(P<0.001). آگاهي خانوارهاي شهري در هر سه استان در زمينه منابع غذايي کلسيم (شير، ماست، پنير و ساير لبنيات) از خانوارهاي روستايي مطلوب تر بود (p<0.01). در حيطه نگرش در مورد پوکي استخوان نيز خانوارهاي شهري وضعيت بهتري داشتند (p<0.01). مصرف روزانه شير پاستوريزه نيز در خانوارهاي شهري از اهميت بيشتري برخوردار بود (P<0.01).
نتيجه گيري: بررسي عملکرد خانوارهاي واجد زنان باردار و شيرده نشانگر اين بود که مصرف روزانه شير در خانوارهاي شهري و روستايي در نواحي مورد بررسي اختلاف معني داري نداشت. وضعيت عملکرد خانوارهاي واجد شيرخوار نشان داد که نحوه قرار دادن نوزادان در مقابل آفتاب (به طور مستقيم يا از پشت شيشه) در خانوارهاي شهري و روستايي تفاوت معني داري نداشت. بر اساس نتايج اين مطالعه، ميزان آگاهي، نگرش و عملکرد خانوار هاي روستايي نسبت به پوکي و نرمي استخوان نامطلوب ارزيابي شد.

 
كليد واژه: آگاهي، نگرش، عملکرد، پوکي استخوان، خانوار شهري، خانوار روستايي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
پنج شنبه 11 خرداد 1391  11:27 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:مقالات اپيدميولوژي

 5 : اپيدميولوژي ايران زمستان 1388; 5(4):26-30.
 
بررسي نتايج درماني سندرم کمپارتمان در مصدومين زلزله بم 1382- ايران
 
نجفي ايرج,حسيني مصطفي,صفري سعيد*,شجاعي عباس,شريفي علي,مهراني مهدي,بابايي رسول
 
* تهران، بيمارستان امام حسين، خيابان شهيد مدني، بخش اورژانس، دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي
 
 

مقدمه و اهداف: از مشکلات جدي مصدومين زلزله، سندرم کمپارتمان ناشي از آسيب له شدگي (crush injury) است که مي تواند حيات عضو را به خطر اندازد. در درمان اين سندرم، بين شيوه جراحي (فاشيوتومي) و نگهدارنده، اختلاف نظر وجود دارد. اين مطالعه به ارزيابي تاثيرات انجام فاشيوتومي بر مرگ و مير و ابتلاي مصدومين زلزله بم در سال 1382 خواهد پرداخت..
روش کار: پرسشنامه اي مشتمل بر اطلاعات دموگرافيک، باليني و آزمايشگاهي طراحي شد و براي مصدومين بستري شده تکميل گرديد. در ابتدا اطلاعات مصدومين فاشيوتومي شده مورد آناليز قرار گرفت. در ادامه، از بين بيماران فاشيوتومي نشده، گروهي با حداکثر فاکتورهاي مشابه ممکن انتخاب و به مقايسه مرگ و مير و ابتلاي دو گروه پرداخته شد.
نتايج: 2962 نفر بررسي شده بودند. فاشيوتومي در (61/3%) 107 بيمار انجام شده بود (46% خانم). متوسط سن بيماران فاشيوتومي شده  79/9 ± 46/27 سال بود (حداقل=10 و حداکثر=65). آنها به طور متوسط براي 7/0 ± 06/5 ساعت زير آوار محبوس شده بودند (حداقل=1 و حداکثر=15). تفاوت معني داري در مرگ و مير و ابتلاي نهايي مصدومين فاشيوتومي شده نسبت به گروه انتخابي فاشيوتومي نشده که از نظر سطح آنزيم هاي عضلاني، زمان زير آوار، سن، جنس و ميزان مايع دريافتي در وضعيت مشابه بودند وجود نداشت.
نتيجه گيري: به نظر مي رسد که انجام فاشيوتومي در افزايش مرگ و مير و ابتلا در مصدومين، تاثير چشم گيري نداشته باشد؛ البته اظهار نظر قطعي در اين مورد منوط به انجام مطالعات قوي تر است.

 
كليد واژه: فاشيوتومي، سندرم کمپارتمان، سندرم کراش، مرگ و مير، زلزله، بم
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
پنج شنبه 11 خرداد 1391  11:27 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:مقالات اپيدميولوژي

 4 : اپيدميولوژي ايران زمستان 1388; 5(4):21-25.
 
بررسي اولويت هاي سلامت از ديدگاه کارشناسي و مردم در پايگاه تحقيقات جمعيت کرمان در سال 1386
 
عباسي رضا,افلاطونيان محمدرضا*,افلاطونيان بهناز,رنجبر ليلا
 
* چهار راه طهماسب آباد، ابتداي خيابان جهاد مقابل کلينيک بعثت، معاونت پژوهشي
 
 

مقدمه و اهداف: پايگاه هاي تحقيقات جمعيتي با هدف توانمندسازي مردم، پژوهش هاي مشارکتي مبتني بر جامعه با روش هاي ساده را در دستور کار قرار مي دهند. اين تحقيق با هدف تعيين اولويت هاي سلامت از ديدگاه کارشناسان و مردم در پايگاه تحقيقات جمعيتي کرمان با مشارکت مردم منطقه انجام گرفت.
روش کار: ديدگاه هاي مردم از 20 خوشه 20 خانواري توسط 10 تيم دو نفره آموزش ديده مردمي در فرم هاي پرسشنامه ثبت گرديد. اطلاعات جمع آوري شده با نرم افزار
SPSS و آمار توصيفي مورد تجزيه و تحليل قرار گرفت.
نتايج: مجموعا اطلاعات 1289 نفر مربوط به 324 خانوار ثبت گرديد که 4/7 درصد از آن ها حداقل يک بيماري مزمن و غيرواگير در خانواده داشتند. بيشترين شکايت محيطي مردم مربوط به دفع زباله و بوي فاضلاب و يا وجود سگ هاي ولگرد در منطقه بود (7/48 و 5/42 درصد). بيشترين نگراني اجتماعي مردم به ترتيب تورم، گراني و وضعيت اقتصادي خانواده و هم چنين بيکاري اعضاي خانواده بوده است (24% و 35%). بين ديدگاه هاي مردم و کارشناسان در تعيين اولويت هاي سلامت از نظر آماري تفاوتي وجود نداشت.
نتيجه گيري: گسترش پايگاه هاي تحقيقات جمعيتي يکي از بهترين راه کارهاي جلب مشارکت مردم است که بازويي قوي براي دولت به منظور حفظ و ارتقا سلامت محسوب مي شوند مشروط بر اين که در گام نخست، مسوولين خود به اين باور برسند و مردم را در سرنوشت خود شريک نمايند.

 
كليد واژه: اولويت هاي سلامت، ديدگاه کارشناسي و مردم، پايگاه تحقيقات جمعيت
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
پنج شنبه 11 خرداد 1391  11:27 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها