پاسخ به:بانک مقالات علوم و فنون هسته اي
بهترين روش براي سريعتر انجام دادن آزمون هاي تيروييدي، كاستن مراحل آزمايشي توسط آزمايشكنندگان است. مراحل كلي در آزمايش «پرتو ايمن آزموني» عبارتند از افزودن استانداردها، هورمون نشاندار شده با يد راديوآكتيو و پادتنها. چنانچه يكي از اين مراحل كاسته شود، سرعت انجام آزمايش افزايش مييابد. در اين مورد طي سالهاي گذشته تحقيقات و آزمايشهاي متعددي در بخش راديوايزوتوپ سازمان به عمل آمده كه نتيجه آنها حذف مرحله افزودن پادتن در آزمايشهاي تيروييدي به روش پوششدار كردن لولههاي آزمايش با پادتن است. در اين باره، احتمالات و شرايط موثر در آزمايشها بررسي شدهاند و در اين تحقيقات، انواع لولههاي پليپروپيلني و پلياستيرني بكار رفتهاند. همچنين شرايط فيزيكي و شيميايي متعددي، هم در مرحله تهيه لولهها و هم در طي انجام آزمايشهاي كنترل كيفي مطالعه و بررسي شدهاند و كيتهاي تهيه شده به صورت آزمايشي در اختيار آزمايشگاههاي تشخيص طبي و بيمارستانهاي معتبر قرار گرفته و اغلب تاييد شدهاند. نتيجه كلي اين فعاليتها و تحقيقات مويد توان اين بخش در تهيه و توليد كيتهاي تيروييدي T3 وT4 ، داراي لولههاي پوشش داده شده با پادتن است كه توام با تغييرات ويژه اعمال شده به آنها بوده و مستلزم پشتيباني است.
نسخه قابل چاپ
متا يدوبنزيل گوانيدين به عنوان هم فرمول ”نوراپينفرين“ با اتصال به يد راديوآكتيو به صورت 123I-MIBG و 131I-MIBG به ترتيب براي تشخيص و درمان اختلالات غده فوق كليوي، مانند فئوكروموسيتوما و نوروبلاستوما بكار رفته است. در اين كار پژوهشي روشي سريع براي توليد 131I-MIBG عرضه شده است. متا يدوبنزيل گوانيدين در مجاورت محلول سولفات مس به 131I اضافه و به مدت 30 دقيقه در حمام آب جوش قرار گرفت. اساس اين كار بر مبناي واكنش جانشيني هسته دوست با حضور يون Cu1+ و عوامل احياكننده كمكي با حرارت دادن محيط واكنش استوار است. براي تنظيم pH و همتنش كردن محلول از بافر سيترات استفاده شد. در اين روش، درجه خلوص راديو شيميايي بيش از 90% بدست آمد. برتري اين روش كه آن را نسبت به روشهاي ديگر متمايز كرده است سهولت تهيه و كنترل سريع آن در مراكز پزشكي هستهاي است.
در اين كار پژوهشي، هويت سيب زميني پرتوديده (نوع آلفا)، به وسيله امپدانس الكتريكي آن تعيين و بررسي شده است. اعمال جريان متناوبي حدود 3 ميلي آمپر همراه با تغيير دادن بسامد آن توسط الكترودهاي فلزي كه درون برشي از سيب زميني فرو برده ميشود، سبب تغيير امپدانس آن شده و در بسامدهاي خاصي تشخيص امكانپذير ميگردد. پارامترهاي مورد نظر عبارتند از: نسبت امپدانسها از صفر تا 180 ثانيه (Z0/Z180)پس از قراردادن الكترود در نمونه، همچنين نسبت آنها در بسامدهاي بالا (50 kHz) به بسامدهاي پايين (5 kHz، 0.5، 0.05). نتايج آزمايشها نشان ميدهند كه افزايش مقدار دز باعث افزايش امپدانس ميشود، در صورتي كه افزايش بسامد جريان موجب كاهش آن ميگردد، به طوري كه عملا تشخيص نمونههاي پرتوديده در بسامدهاي بالاتر ازkHz 50 امكانپذير نخواهد بود. همچنين نسبت Z50k/Z5kبه سبب بستگي داشتن به دز جذب شده و تغييرات اندك آن در مدت نگهداري نمونهها بهترين پارامتر براي تعيين هويت نمونههاي پرتوديده، حتي حدود 6 ماه پس از پرتودهي است و ميتوان با آن مقدار دز را نيز برآورد كرد. از نتايج تجربي بدست آمده در بسامدهاي ذكر شده نيز روابط رياضي مناسبي كه نمايانگر ارتباط امپدانس با دز جذب شده و دماي اندازهگيري باشد در قالب سه فرمول استنتاج شد. با اين فرمولها ميتوان مقدار دز را در محدوده دماي اندازهگيري شده (20-35°C) با خطاي حداكثر 8 درصد برآورد كرد.
توليد باريكههاي مرجع پرتوهاي يونساز با انرژي و دز مشخص، در آزمايشگاههاي دزيمتري استاندارد از اهميت كاربردي زيادي برخوردار است. استانداردهاي معيني در زمينه معرفي و نحوه توليد اين پرتوها، توسط سازمانهاي بينالمللي ذيربط، از جمله ISO و IAEA تدوين و منتشر شدهاند. در اين مقاله چگونگي توليد و تعيين مشخصات بخشي از باريكههاي پرتو ايكس مرجع در سطح پرتودرماني و حفاظت در برابر پرتوها را با استفاده از يك دستگاه مولد ايكس نوع Philips RT250 و براساس استانداردهاي بينالمللي موجود شرح داده و سعي كردهايم تا پرتوهاي ايكس حاصل در حد امكان نزديك به پرتوهاي ايكس مرجع و استاندارد باشند.
سيستم نوسانگر - تقويتكننده ليزر مولكولي نيتروژن متشكل از نوسانگري با پيش يونش كورونا با قابليت كار در فشار متوسط تا يك اتمسفر و تقويتكنندهاي باكانال تخليه بلند و قابليت كار با گاز نيتروژن در فشار پايين، ساخته شده و مورد مطالعه قرار گرفته است. پس از طراحي خاص گاف جرقه با امپدانس پايين، شرايط عمل ليزر در آهنگ تكرار 150 هرتز فراهم شد. در اين شرايط، توان متوسط سيستم mW 30 است كه با قله (پيك) توان kw 400، در 5 نانو ثانيه FWHM پهناي تپ مرتبط است. نتايج آزمايش نشان ميدهند كه در ليزر “بلند كانال”، كيفيت نور بهبود مييابد، ليكن به علت وجود پديده خودجذبي، “بهره سيگنال كوچك” و “چگالي انرژي اشباع” كاهش مييابد. اين تكنيك را ميتوان براي جفتسازي و همزمانسازي ليزرهاي “خود - پايانيابنده” كه در آنها استفاده از تشديدگرهاي نوري ناممكن است بكار برد.
فناوري جديدي در حال حاضر براي جلوگيري از انسداد مجدد رگهاي كرونر قلب به نام براكي تراپي درون - رگي به وجود آمده كه در درمانگاهها به صورت آزمايشي تحت بررسي است. در اين مورد، روشهاي پرتودهي متعدد و راديوايزوتوپهاي مختلف، به منظور دستيابي به يك دستگاه خوب قابل استفاده، روي نمونههاي مختلف حيواني آزمايش شده است. يكي از روشهاي امكانپذير براي براكي تراپي درون - رگي، استفاده از سيستم كاتيتر است. چشمه پرتوزاي ساخته شده در اين كار پژوهشي، فسفر -32 به قطر mm 0.5 و به طولmm 27 است كه داخل يك لوله پلاستيكي قرار داده ميشود، سپس اين لوله درون مجراي سيمي از جنس نيكل - تيتان با ساختاري ويژه، به قطرmm 0.65 و به طول m 2.5 قرار ميگيرد. در اين حالت، چشمه پرتوزا در حكم يك چشمه بسته است كه انعطاف پذيري بسيار زيادي در نوك سيم هدايت داشته و ميتوان آنرا به راحتي وارد رگهاي كرونر كرد. در اين طرح تحقيقاتي، مراحل كنترل كيفي چشمههاي طراحي و ساخته شده، بر اساس طبقه بندي استاندارد كنترل كيفي چشمههاي راديوآكتيو صورت گرفته است.
در اين كار پژوهشي، روشي ساده براي سنتز سولفو بنزيل سيليكا عرضه شده است. در اين روش، نخست سيليكاژل در دماي 400 درجه سانتيگراد آبزدايي ميشود، سپس با بنزيل منيزيوم كلرايد برهمكنش ميكند تا بنزيل سيليكا بدست آيد. سرانجام، بنزيلسيليكا با كلروسولفونيك اسيد وارد برهمكنش ميشود تا سولفو بنزيل سيليكا تهيه شود. كاربرد سولفو بنزيل سيليكاي تهيه شده به عنوان كاتاليزور اسيدي ناهمگن در سنتز و هيدروليز اتيل استات مورد بررسي قرار گرفته است.
روش فروشويي ستوني يكي از روشهاي آزمايشگاهي آزمون مايع شوينده به منظور بررسي ويژگيهاي كانه اورانيوم است كه با توجه به درصد بازده فراوري و مشكلات فرايندي، معمولا به موازات روش سنگ شويي متداول انجام ميگيرد، تا اين كه انتخاب روش و فناوري مناسب در طراحي عمليات گستردهتر، آسان گردد. در اين كار پژوهشي، نخست كلريد اضافي موجود در نمونههاي كاني مورد آزمايش با آب دريا شسته شد، سپس عمليات سنگ شويي اسيدي با آب دريا و اسيد سولفوريك به روش فروشويي ستوني انجام گرفت. نتايج اين كار آزمايشگاهي نشان داد كه حداكثر، 85 درصد اورانيوم از نمونه كانسنگ نابهنجاري 1 فراوري ميشود. در اين حالت، زيادي اسيد بكار رفته، بر اورانيوم باقي مانده بياثر بوده و به صورت آزاد در مايع شوينده باقي ميماند. بازده استخراج اورانيوم در نابهنجاري 6 به 75 درصد و در نابهنجاري 8 پس از 30 دوره سنگ شويي به 81 درصد رسيد؛ اما حداكثر بازيافت، تنها ارزش تحقيقاتي داشته و از لحاظ اقتصادي مقرون به صرفه نيست. مقايسه نتايج حاصل از اين بررسيها نشان ميدهند كه وجود ميزان كلريد در سنگ معدن اورانيوم، در بازده استخراج اين عنصر موثر است. يافتههاي اين پژوهش، قابليتهاي ويژه آب دريا را در فراوري اورانيوم از گنبدهاي نمكي، به جاي استفاده از آب شيرين، به سبب كاهش دوره عمليات، مصرف اسيد كمتر و حذف هزينه سنگين عمليات سنگ شويي، در پاسخگويي به وسايل فني مورد نياز در روش فروشويي تپهاي ارزشمند و اقتصادي نشان ميدهند. اين كار تحقيقي نخستين مرحله پژوهش درباره روش استخراج و تغليظ اورانيوم از سنگ معدن و محلولهاي كلردار است. يافتههاي تجربي در اين زمينه را ميتوان الگويي براي بررسي شرايط فروشويي تپهاي اورانيوم از گنبدهاي نمكي - گچين بندرعباس بكار برد.
گوشت قرمز معمولا آلوده به ميكروبهاي زمينهاي فراوان از منابع مختلف است. براي پيشگيري از شيوع بيماريهاي حاصل از بيماريزاهاي آلاينده گوشت و جلوگيري از فساد ميكروبي اين ماده غذايي كه خسارتهاي جبران ناپذيري به بهداشت و اقتصاد جامعه وارد ميكند، كاستن بار ميكروبي تا زير حد مجاز استاندارد به منظور افزايش مدت نگهداري و از بين بردن بيماريزاهاي ميكروبي داراي اهميت بسيار است. در اين كار پژوهشي از روش پرتودهي گاما براي كاستن بار ميكروبي استفاده شده است، كه طي آزمايشهاي متعدد و رسم منحنيهاي “دز - پايندگي” در مورد انواع آلودگيهاي متفاوت، دز مطلوب براي كاستن آنها به ويژه از بين بردن آلودگي سالمونلا حدود 3 كيلوگري بدست آمد. با اين دز ميتوان گوشت پرتودهي شده را به مدت 2 هفته بدون بروز هيچگونه تغييرات ناشي از فساد يا رنگ و بو در دماي 4°C نگهداري كرد. همچنين به منظور تجزيه و تحليل بيوشيميايي و تعيين ميزان اسيدهاي آمينه ضروري، نمونههاي پرتودهي شده و شاهد مقايسه شدند؛ در اين مورد تفاوت بارزي بين نمونهها ديده نشد.
اورانيوم در اثر نفوذ مواد تهنشين شده در طبيعت، پسمانهاي حاصل از حفاري، انتشار از طريق صنايع هستهاي، احتراق زغالسنگ و سوختهاي ديگر و مصرف كودهاي فسفاته حاوي اورانيوم به محيط زيست وارد ميشود. به همين ترتيب هم در آب آشاميدني نفوذ ميكند. براي تعيين غلظت اورانيوم در آبهاي آشاميدني شيراز، در اين تحقيق روش ليزر فلوريمتري با پايينترين حد آشكارسازي 0.05 ?g/l بكار رفته و از ليزر فلوريمتر نوع Scintrex مدل UA-3 استفاده شده است. تعداد 16 نمونه آب آشاميدني از نواحي مختلف شيراز گردآوري شده و مورد اندازهگيري قرار گرفته است. ميانگين نتايج بدست آمده از اندازهگيري غلظت كلي اورانيوم آبهاي آشاميدني شيراز برابر با 2.765 ?g/l است. ميانگين دزهاي موثر ساليانه دريافتي بزرگسالان، كودكان و نوزادان ناشي از پرتوزايي 238U در آبهاي آشاميدني در محدوده مجاز پرتوگيري برآورد شده است.
در اين كار پژوهشي، 23 سويه باكتريايي گردآوري شده از آبهاي آلوده به مواد راديوآكتيو در مناطق مختلف رامسر، خاكهاي جزيره هرمز، چگالههاي (كنسانترههاي) مس و موليبدن و خاكهاي مناطق مختلف معدن مس سرچشمه خالصسازي و بررسي شدهاند. از ميان سويههاي جداسازي شده از نمونهها، تنها سويههاي جداشده از خاكهاي معدن مس سرچشمه، قابليت رشد در محيطهايي تا غلظت 1000 ppmموليبدن را داشتند، و توان جذب مقدار موليبدن بيشتري نسبت به سويههاي ديگر نشان دادند. در بررسي pH جذب، pH = ?به عنوان pH بهينه انتخاب شد. نقش غلظت موليبدن در فرايند جذب نيز در محدوده 50 تا 1000 ppm مورد بررسي قرار گرفت و نتايج حاصل نشان دادند كه بيشترين جذب موليبدن تا غلظت 200 ppm به مقدار 40% است. آزمايشهاي ديناميكي سويههاي خالصسازي شده نمايانگر اين كيفيت بودند كه “زيست - توده” باكتريها در 30 دقيقه اوليه مجاورت با محيط فلزي، تقريبا تا حد 95% اشباع ميشود. متوسط وزن خشك باكتريها از 0.1 تا 0.7 گرم در هر ليتر مواد طبيعي موجود در محيط و ظرفيت جذب زيست تودهها از 50 تا 300 ميليگرم موليبدن در هر گرم وزن خشك است. مقايسه مقادير جذب موليبدن با غلظتهاي بالا در سويههاي مقاوم با جذب آن در سويههاي اوليه نشان داد كه سويههاي اوليه از 26 تا 90 درصد و سويههاي مقاوم از 3 تا 77 درصد موليبدن را از محيط حاوي 200 ppm جذب ميكنند. گرچه سازوكار جذب موليبدن به درستي مشخص نيست، ليكن با توجه به pH بهينه جذب ميتوان گفت كه قسمت عمده گونههاي آنيوني پليمري و يونهاي موليبدات توسط باكتريها جذب ميشوند. هدف اين پژوهش در نخستين مرحله، مطالعه مقادير جذب موليبدن توسط ريزسازوارهها و تعيين شرايط بهينه جذب به منظور تهيه راديوايزوتوپ موليبدن است كه در پزشكي هستهاي براي مصارف تشخيصي بسيار اهميت دارد.
ترموپيلهاي لايه نازك براي ساخت انواع حسگرهاي بسيار كوچك، به ويژه براي آشكارسازي پرتوهاي حرارتي فروسرخ (IR) کاربرد فراوان دارند. در اين مقاله نحوه طراحي و ساخت ترموپيلهاي لايه نازك Bi-Cu به صورت خطي و به روش تک لايه با 8 و 11 اتصال سري، همچنين طراحي و ساخت ترموپيلهاي لايه نازک Bi-Sb و Bi-Cu دايرهاي شكل به روش چند لايهاي با 100 اتصال سري به عنوان آشكارساز فروسرخ عرضه شده است. در اين مقاله، زيرلايهاي متشكل از الياف شيشهاي كه دو طرف آن را لايه مسي پوشانده بكار رفته است. نتايج آزمايشها نشان ميدهند اين ترموپيلها بسيار حساس و تغييرات ولتاژ خروجي توليد شده که حدود چندين mV است با افزايش دما كاملا خطي بوده و نسبت به دما بسيار حساس است.
در اين بررسي، به پديده فتوشيميايي توليد ازن سطحي و اندازهگيري به روش آكتينومتري و پيرانومتري به منظور مشاهده كاهش شدت تابش خورشيدي و واكنشهاي ثانويه پرداخته شده است. اين بررسي در مورد فرايندهاي فتوشيميايي مرتبط با NOx است كه در شرايط تراكم ترافيك و افزايش دما همزمان با وارونگي سطحي مشاهده شده است. افزايش قابل ملاحظه ازن سطحي (O3) از نظر شيميايي طي دهه اخير در تهران مركزي دليل بر افزايش آلودگي شديد هوا در روزهاي معيني از سال است، كه تغييراتي در رديف 24 - 45 ppb طي سالهاي 1371-1369، همچنين 45 - 65 ppb در سالهاي 1379-1378، نيز نشان داده شده است. افزايش غلظت ازن سطحي (O3) به مفهوم افزايش آلودگي هوا بطور شديد و بروز خسارات بيولوژيكي بر روي تودههاي گياهي، حيواني و انساني است.
در اين گزارش چگونگي جداسازي تاليوم 203 به وسيله دستگاه جداكننده الكترومغناطيسي ايزوتوپها (EMIS) و تصفيه شيميايي آن شرح داده شده است. براي اين منظور يوديد تاليوم به عنوان ماده اوليه انتخاب شده و در بوته گرافيتي چشمه يوني كالترون تحت خلا10-5 Torr قرار گرفته است. يونهاي تاليوم حاصل از يوني شدن بخار يوديد تاليوم در اين چشمه يوني، وارد ميدان مغناطيسي 2547 گاوس شده و بر اساس اختلاف جرمشان مسيرهاي متفاوتي را ميپيمايند و درون پاكتهاي مسي گردآوري ميشوند. ايزوتوپ تاليوم 203 از پاكت مسي مربوط به خود، به وسيله اسيد نيتريك 1 M استخراج و فرايند تصفيه شيميايي بر روي آن انجام ميشود. درجه خلوص شيميايي و ايزوتوپي تاليوم 203 به ترتيب به وسيله طيفسنجهاي نشري و جرمي تعيين شدهاند. ايزوتوپ تاليوم 203 بدست آمده داراي درجه خلوص ايزوتوپي%95.91 است. تشكيل پودر تري اكسيد تاليوم 203 نيز به وسيله پراش اشعه X مورد تاييد قرار گرفته است.
اندازهگيري پرتوزايي 90Sr در نمونههاي زيست محيطي و مواد غذايي، همواره توام با مشکلات و پيچيدگيهاي تجزيه و تحليلي بوده است، و محققان براي طراحي روشهاي اندازهگيري راديوشيميايي ساده و سريع، پيوسته کوشيدهاند. در اين مورد، آژانس بين المللي انرژي اتمي (IAEA) دورهاي تحت عنوان "بررسي روشهاي اندازهگيري 90Sr در هرزهسنگ معدني براي کشورهاي داوطلب برگزار كرده است. امور حفاظت در برابر اشعه، به منظور ارتقاي سطح تخصص کارشناسان خود اقدام به شرکت در اين دوره نموده و در اين رابطه، تعداد 7 نمونه معدني (خاکستر زغالسنگ)، يک نمونه محلول استاندارد و يک نمونه شاهد دريافت کرده است. روش راديوشيميايي به كار رفته براي اندازهگيري، 90Sr بر پايه جدا سازي90Y با "تري بوتيل فسفات (T.B.P) "و خالصسازي آن به وسيله رسوبگيري به صورت اکسالات بوده و براي اندازهگيري پرتوزايي، 90Yاز روش "شمارش چرنکوف" با دستگاه شمارنده سنتيلاسيون مايع استفاده شده است. بازدهي شمارش چرنکوف 70 ± 1 درصد و كمترين مقدار قابل آشکارسازي، براي 180 دقيقه شمارش با سطح اطمينان 95 درصد،0.0053 بکرل بدست آمده است. بررسي نتايج اندازهگيري توسط IAEA - AQCS انجام گرفته و پرتوزايي 90Sr در نمونههاي معدني در محدوده 0.0192 - 0.193 بكرل بوده است.