0

بانک مقالات علوم محیطی

 
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 6 : محيط شناسي بهار 1384; 31(37):45-52.
 
مكانيابي عرصه هاي مناسب احداث صنعت در استان قم با استفاده از سيستم هاي اطلاعات جغرافيایي GIS
 
جعفري حميدرضا,كريمي سعيد
 
 
 

توجه به مساله مكان يابي براي استقرار صنايع براي پيشگيري از بحران هاي محيط زيستي محتمل و همچنين استفاده شايسته و پايدار از جميع امكانات پهنه سرزمين (مخدوم 1378)، يكي از موضوعات جديدي است كه در سال هاي اخير مورد توجه دولت، و بالاخص سازمان مديريت و برنامه ريزي و همچنين سازمان حفاظت محيط زيست قرار گرفته است. در مطالعه حاضر با دقت و توجه به اين موضوع، مكان يابي براي استقرار صنايع در استان قم در مقياس 1:250000 و با روش تجزيه و تحليل سيستمي به انجام رسيد. به اين منظور منابع زيست محيطي در دو دسته شامل منابع اكولوژيك و اقتصادي، اجتماعي مورد شناسايي،تجزيه و تحليل و جمع بندي قرار گرفتند. روش عملي انجام اين مورد به اين صورت بود كه كليه نقشه هاي منابع پس از اسكن شدن، در سيستم اطلاعات جغرافيايي (GIS) رقومي شده و سپس مورد تجزيه و تحليل و جمع بندي (طبقه بندي) قرار گرفتند. بعد از آن ارزيابي توان اكولوژيكي سرزمين بر حسب هدف مورد نظر با توجه به مدل 3 طبقه اي تدوين شده، بعد از روي هم اندازي لايه هاي اطلاعاتي در GIS انجام شد كه در نتيجه پس از حذف‌ مناطق حفاظت شده، كاربري هاي فعلي سرزمين و... 17 پهنه در چهار بخش سياسي استان، در 2 طبقه مناسب و نسبتا مناسب شناسايي گرديد. توزيع اين پهنه ها شامل 7 پهنه در بخش نوفل لوشاتو با مساحت 19964 هكتار، 5 پهنه در بخش مركزي با مساحت 25603 هكتار، 3 پهنه در بخش جعفرآباد با مساحت 9217 هكتار و 2 پهنه در بخش خلجستان با مساحت 1180 هكتار مي باشد. در نهايت اولويت بندي اين پهنه ها با توجه به مشخصه هاي اقتصادي، اجتماعي نقشه سازي شده در GIS به صورت كمي انجام گرديد كه در نتيجه يك پهنه در بخش جعفرآباد به عنوان بهترين مكان و پهنه هاي ديگر در اولويت هاي بعدي قرار گرفتند. مي توان گفت كه، پس از انجام اين تحقيق كه جنبه تجربي داشته، نوعي مدل و يا تئوري در زمينه مكان يابي براي استقرار صنايع تدوين گرديده كه از اين پس نه تنها از اصول و مباني نظري و عملي آن مي توان در مكانيابي استقرار صنايع در ساير نقاط استفاده كرد بلكه، ‌در تدوين روش و مدل، براي مكان يابي ديگر كاربري ها نيز کاربرد فراوان دارد.

 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 10 خرداد 1391  9:42 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 11 : محيط شناسي زمستان 1384; 31(38):81-92.
 
كاربرد سيستم پشتيباني برنامه ريزي ?What if در برنامه ­ريزي كاربري زمين ناحيه ­اي با هدف حفاظت از اكوسيستم طبيعي و زمين ­هاي كشاورزي
 
خوي زيبا,عسگري علي,رفيعيان مجتبي
 
 
 

برنامه ريزي كاربري زمين، با بررسي نحوه استقرار و توزيع عملكردها و فعاليت ها، يكي از اجزاي مهم و اساسي برنامه ريزي، در سطوح مختلف محلي، ناحيه اي و ملي است.

يكي از ابزارهايي كه بتازگي در تهيه طرح كاربري زمين معرفي شده است، نرم افزار What if? است. What if?نوعي سيستم پشتيباني برنامه ريزي بر مبناي GIS است كه با تعريف سناريوها و گزينه هاي مختلف، اين امكان را فراهم مي آورد تا با در نظرگرفتن امكانات، استعدادها و محدوديت هاي ناحيه، اقدام به تهيه طرح كاربري زمين کند.

اين مقاله امکان و نحوه استفاده از مدل  What if?را براي مکان يابي بهينه و تخصيص درست فعاليت ها و عملكرد ها (در واقع تهيه طرح كاربري زمين) به گونه اي که اكوسيستم طبيعي و زمين هاي كشاورزي ناحيه مورد مطالعه (آباده در استان فارس) حفاظت گردند، تشريح مي کند .

 
كليد واژه: برنامه­ريزي كاربري زمين، GIS، سيستم پشتيباني برنامه ريزي? What if ، آباده
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 10 خرداد 1391  9:42 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 12 : محيط شناسي زمستان 1384; 31(38):93-102.
 
مقايسه تغذيه و بازگشت عناصر غذايي در جنگلكاري ­هاي خالص و آميخته صنوبر دلتوييدس و توسكاي ييلاقي
 
صياد احسان,حسيني سيدمحسن
 
 
 

جنگلکاري هاي خالص باعث کاهش حاصلخيزي خاک مي شوند و در نتيجه استمرار توليد، تامين نمي شود. از آنجايي که جنگلکاري هاي گونه هاي صنوبر مي تواند راهي براي کاهش برداشت از جنگل هاي طبيعي باشد، بنا بر اين لازم است که پيش از گسترش زياد اين گونه ها برنامه هاي خاصي براي آنها ترتيب داد. يکي از راه حل هايي که وجود دارد استفاده از جنگلکاري هاي آميخته با گونه هاي تثبيت کننده است. در اين بررسي، عناصر غذايي موجود در برگ هاي زنده و مرده دو گونه صنوبر دلتوييدس و توسکاي ييلاقي در جنگلکاري هاي خالص و آميخته، در قالب طرح بلوک هاي کامل تصادفي در نزديکي چمستان در شمال ايران بررسي شد. ازت موجود در برگ هاي زنده و مرده توسکاي ييلاقي بيشتر از صنوبر دلتوييدس و کلسيم موجود در برگ هاي زنده و مرده صنوبر دلتوييدس و منيزيم موجود در برگ هاي مرده صنوبر دلتوييدس، بيشتر از توسکاي ييلاقي بودند در حالي که فسفر و پتاسيم تفاوت معني داري نداشتند. برگ هاي زنده و مرده صنوبر دلتوييدس در تيمارهاي آميخته با توسکا، ازت بيشتري را در مقايسه با تيمارهاي خالص نشان دادند که بيانگر تاثير مثبت توسکاي ييلاقي در جذب ازت است. در مورد ساير عناصر، تغيير مهمي مشاهده نشد. در کل مي توان تاثير آميختگي توسکاي ييلاقي با صنوبر دلتوييدس را با توجه به شرايط و موقعيت جنگلکاري ها، مثبت ارزيابي نمود.

 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 10 خرداد 1391  9:43 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 13 : محيط شناسي زمستان 1384; 31(38):103-108.
 
كنترل جمعيت كنه زنگ مركبات بدون كاربرد كنه­ كش­ هاي آلوده ­کننده محيط زيست
 
دماونديان محمدرضا*
 
* دانشکده علوم کشاورزي ساري، دانشگاه مازندران
 
 

آلودگي محيط زيست شمال كشور ايران به دليل استفاده بي رويه از سموم براي سلامتي مردم نگران كننده است . از آنجا كه كنه كش هاي آلوده كننده محيط زيست در باغات شمال كشور كاربرد زياد و خطرآفريني دارد، بنابراين در اين تحقيق به منظور به كارگيري روش هاي كنترل تلفيقي آفات ((IPM، ميزان مصرف و غلظت هاي مختلف روغن معدني و محاسبه LC50 و  LC90براي مبارزه با كنه نقره اي كه يكي از آفات اصلي و مهم مركبات در اين خطه است مورد مطالعه قرار گرفت. تيمارها در آزمايشگاه به سه روش شامل: غوطه وري ميوه در داخل تيمار، پاشيدن به وسيله برج سمپاش و سمپاش پشتي به كار برده شدند. تجزيه و تحليل داده ها، محاسبات اوليه با استفاده از پروبيت و برنامه رايانه اي P/PROBAN صورت گرفت . ميزان LC50 و LC90 در شرايط استفاده از سمپاش پشتي به ترتيب شامل 37/0 و 74/0 درصد محاسبه شد. با توجه به ميزان LC90 و محدوده غلظت مصرفي آن (% 94/0 و% 65/0( مي توان غلظت 8/0 درصد روغن معدني را براي كنترل آفت مذكور توصيه كرد. 474/1=c2 نشان دهنده اين است كه كنه زنگ مركبات نسبت به روغن معدني، هموژن هاي حساس هستند. همچنين نتايج به دست آمده مبين اين است كه كنه زنگ مركبات در برابر مقادير بسيار كم روغن معدني بسيار حساس و تأثير پذير است. بطور كلي به نظر مي رسد بتوان با كاربرد اين روش ضمن حذف تعدادي از سموم آلوده كننده محيط زيست جمعيت اين آفت را كنترل کرد.

 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 10 خرداد 1391  9:43 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 8 : محيط شناسي زمستان 1384; 31(38):47-58.
 
ارزيابي توان محيط زيستي پارك ملي خبر براي زون­ بندي و برنامه­ريزي به كمك GIS
 
نجمي زاده سعيده,ياوري احمدرضا
 
 
 

زون‌بندي در مديريت پارك ها و مناطق حفاظت شده راهکاري است كه از طريق آن تعارضات مناطق حفاظت شده كاهش يافته و فرصت لازم براي اتخاذ تدابير مورد نياز فراهم مي‌شود (مجنونيان، 1381). طي اين فرايند، محدوده مناطق حفاظت شده متناسب با توان اكولوژيكي و اقتصادي ـ اجتماعي شان براي كاربري‌هاي مجاز پهنه بندي شده و واحدهاي برنامه‌ريزي يعني زون ها شكل مي گيرند. زون ها بستر برنامه ريزي راهبردي و مناسبات مديريت و پايش منطقه را فراهم مي آورند.

پارك ملي "خبر" و "پناهگاه حيات‌وحش روچون " كه با مساحتي بالغ بر 176877 هكتار در چهل كيلومتري جنوب‌غربي شهرستان بافت (استان كرمان) و 37 كيلومتري حاجي‌آباد (استان هرمزگان) واقع شده­اند مناطقي دشتي ـ كوهستاني هستند كه در اقليم خشك، پهنه رويشي ايران توراني، بيوم سيستم هاي مختلط كوهستاني و پروانس زيست‌جغرافيايي زاگرس قرار دارند و بقاياي اجتماعات گياهي و جانوري ارزنده‌اي را در خود حفظ مي‌كنند. تعيين جايگاه واقعي پارك ملي خبر در ميان مناطق چهارگانه با حفاظت سازمان و همچنين زون‌بندي آن براي جلوگيري از تعارضات و مديريت پارك مي‌تواند اساسي ترين گام در دستيابي به اهداف اوليه آن تلقي شود. براي نيل به اين اهداف،ابتدا منابع اكولوژيكي و اقتصادي ـ اجتماعي محدوده "خبر و روچون" شناسايي شدند (با مقياس 1:25000). پس از تجزيه تحليل و جمع بندي براساس روش تجزيه تحليل سيستمي و به كمك سامانه اطلاعات جغرافيايي،12657 واحد محيط زيستي در منطقه حاصل شد. از تلفيق و ادغام واحدهاي همگن داراي كاربري‌ يكسان،نقشه پايه زون‌بندي شكل گرفت. تبيين اهداف بلند مدت، گام بعدي اين تحقيق به شمارمي‌آيدكه در نهايت با تصريح برنامه هاي مديريتي اداره و حفاظت، پژوهش و آموزش، تفرج و اداره توسعه و نگهداري ضوابط مقدماتي تدوين سيستم مديريت مستمر محيط زيست براي اين عرصه با ارزش فراهم گرديد. براساس يافته هاي تحقيق، محدوده مورد مطالعه داراي توان و قابليت احراز عنوان پارك ملي است. اختصاص 35% از مساحت منطقه به رويشگاه هاي گياهي داراي ارزش حفاظتي و 48% از مساحت منطقه به زيستگاه هاي جانوري با كيفيت،نشان از اين موضوع دارد. يافته هاي زون بندي پارك نشان مي دهد كه 4/37% از كل محدوده به زون يك و 38 درصد به زون دو تعلق دارد. اختصاص 75 درصد از منطقه به كاربري حفاظت،توانايي آن را براي قرار گرفتن اين منطقه در بالاترين رده حفاظتي كشور نشان مي دهد. همچنين وجود زون هاي تفرجي و توان علمي و آموزشي منطقه،انطباق چهار كاركرد موجود در هر پارك ملي را با محدوده مورد مطالعه نشان مي دهد و بر اين موضوع تآكيد مي کند. حاصل زون بندي منطقه،شكل گيري شش زون بود كه زون يك 4/37 %، زون دو 1/38%، زون سه 7/4 %، زون چهار 7/2 %،زون پنج06/0%، و زون شش 7/16% از مساحت پارك را به خود اختصاص داده اند.

 

 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 10 خرداد 1391  9:43 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 1 : محيط شناسي زمستان 1383; 30(36):1-8.
 
ارزيابي آثار محيط زيستي پروژه شهرك گلخانه اي در استان گيلان
 
پناهنده محمد*
 
 
 نخستين پروژه شهرک گلخانه اي کشور در استان گيلان، شهرستان رشت، در زميني به مساحت 400 هکتار، مرکب از يکهزار گلخانه، مورد طرح ريزي قرار گرفته است. دو موضوع اساسي که در مورد عمليات گلخانه داري و پروژه شهرک گلخانه اي صدق مي کند، توليد متمرکز و بروز آثار تجمعي محيط زيستي است. ويژگي توليد متمرکز موجب مي شود که در کنار تکرار دوره پرورش در واحد زمان، به دليل مصرف مواد اوليه بيشتر، گلخانه ها نسبت به کشت محصول مشابه در شرايط مزرعه، همراه با توليد بيشتر، ضايعات و پسماندهاي زيادتري نيز داشته باشند. از طرف ديگر طرح شهرک گلخانه اي، مجموعه اي از گلخانه هاي متعدد به همراه تأسيسات و فعاليت هاي جانبي خواهد بود که در محدوده فضايي مشترک متمرکز مي گردند و بنابراين آثار هر يک از واحدهاي انفرادي گلخانه ها و عمليات مرتبط در همان فضا جمع خواهند شد که به آن آثار تجمعي محيط زيستي مي گويند. يافته هاي مطالعات ارزيابي آثار محيط زيستي صورت گرفته که مقاله حاضر، نتيجه آن است؛ با به کارگيري روش ماتريس لئوپولد، بيانگر آن است که در بخش پيامد هر ريز فعاليت بر محيط، 9 درصد از ريزفعاليت ها در موارد ضدعفوني محيط کشت، کوددهي، کنترل آفات و بيماري ها، زهاب هاي گلخانه ها و محوطه، توليد فاضلاب هاي انساني و مواد زايد جامد، نگهداري مواد سوختي و سوانح احتمالي در صورت لحاظ ننمودن اقدامات اصلاحي لازم داراي تخريب زيادند و همچنين در بخش پيامد طرح، بر هر ريز عامل، 4 درصد از عوامل محيطي، از جمله کيفيت شيميايي خاک و بهداشت و سلامت انساني، دچار تخريب شديد و در مورد کيفيت آبهاي زيرزميني، دچار تخريب بسيار شديد مي گردند. و در مجموع، پروژه، صرفاٌ با لحاظ کردن گزينه هاي اصلاحي و طرح هاي بهسازي مورد قبول است.
 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 10 خرداد 1391  9:45 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 2 : محيط شناسي زمستان 1383; 30(36):9-14.
 
تأثير نسبت COD/N و COD/P در بازده حذف ازت و فسفر از فاضلاب هاي شهري با راكتور ناپيوسته متوالي
 
غني زاده قادر*
 
* دانشگاه تربيت مدرس
 
 با افزايش جمعيت، زوايد توليد شده توسط جوامع مختلف و تأثيرات آنها بر محيط افزايش يافته است. فاضلاب هاي شهري به دليل تنوع آلاينده ها و حجم زياد، داراي دامنه و شدت اثر زيادي بر محيط است. در ميان آلاينده هاي مختلف فاضلاب هاي شهري، عناصر مغذي (ازت و فسفر) به دليل تأثير در اکوسيستم هاي آبي و بر هم زدن تعادل آنها از اهميت خاصي برخوردار است. از آنجايي که در فرايندهاي بيولوژيکي، عوامل متعددي در بازده فرايند موثر است، در اين مطالعه اثرات نسبت COD/N و COD/P در بازده حذف عناصر مغذي (ازت و فسفر) در فرايند لجن فعال با راکتور ناپيوسته متوالي مورد بررسي قرار گرفت. اين مطالعه به صورت توصيفي- تحليلي مقطعي و به مدت 6 ماه با استفاده از يک راکتور ناپيوسته متوالي به حجم مفيد 18 ليتر بر روي فاضلاب شهري وارد شونده به يکي از تصفيه خانه هاي فاضلاب تهران انجام شد. علت انتخاب فاضلاب شهري براي مطالعه اين است که نتايج حاصل از هر نوع مطالعه اي بر روي چنين فاضلاب هايي با تغييرات جزئي در شهرهاي مختلف کشور کاربرد دارد. نتايج حاصل از مطالعه نشان داد که با افزايش نسبت COD/N از 5/8 به 8/14، ميزان نيترات باقيمانده در پساب از mg/l 3/12 به mg/l 3/4 کاهش يافت و با افزايش نسبت COD/P از 4/31 به 99/46، بازده حذف فسفر از 56 درصد به 71 درصد افزايش داشت. اين نتايج نشان مي دهد که سيستم SBR در بار آلي بالا توانايي زيادي در حذف عناصر مغذي دارد. علاوه بر اين، بررسي تأثيرات درجه حرارت در بازده حذف در اين مطالعه نشان داد که حداقل بازده حذف فسفر در دماي 10 درجه سانتيگراد اتفاق افتاده و راندمان حذف فسفر در دماي بالاي 10 درجه سانتيگراد و کمتر از 10 درجه سانتيگراد اختلاف چنداني ندارد.
 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 10 خرداد 1391  9:45 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 

 3 : محيط شناسي زمستان 1383; 30(36):13-20.
 
كاربرد روش ارزيابي مشروط در برآورد ميزان تمايل به پرداخت براي حفاظت محيط زيست تبريز
 
خورشيددوست علي محمد*
 
* دانشگاه تبريز-استان اردبيل
 
 هدف اصلي اين مقاله مطالعه عوامل گوناگون اجتماعي و اقتصادي مي باشد كه بر تمايل به پرداخت براي محافظت از محيط زيست تبريز از سوي آنان تاثير مي گذارد. پژوهش حاضر از دو بخش اصلي تشكيل يافته است: نخست برآوردي از وضعيت كنوني مكان مورد مطالعه از لحاظ اقتصادي, اجتماعي, و محيط زيستي, و دوم تحليل يافته هاي تحقيق مستخرج از ديدگاه و رويكردهاي مردم. روش ارزيابي مشروط به منظور تحليل آماري و تبيين رابطه بين پارامترهاي مختلف و ميزان تمايل به پرداخت مورد استفاده قرار گرفته است. نتايج تحقيق نشان مي دهد كه هر فرد مايل است به طور متوسط ماهيانه مبلغ 41140 ريال جهت حفاظت از محيط زيست بپردازد.
 
كليد واژه: 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 10 خرداد 1391  9:46 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 4 : محيط شناسي زمستان 1383; 30(36):15-26.
 
پراكنش آهن، روي و سرب در خاك و محصولات كشاورزي در منطقه استقرار مجتمع فولاد مباركه
 
هودجي مهران,جلاليان احمد
 
 
 آلودگي خاك و تجمع فلزات سنگين در محصولات كشاورزي در مناطق صنعتي يكي از مهم ترين مسائل محيط زيستي است كه زندگي گياهان، حيوانات و انسان را تهديـد مي کند. هدف از اين تحقيق، بررسي پراكنش آهن، روي و سرب در خاك و محصولات كشاورزي در منطقة اطراف مجتمع فولاد مباركه بوده است. در اين تحقيق بر اساس نقشه هاي رده بندي خاك و طبقه بندي اراضي، پنجاه ناحيه در جهت باد غالب(جنوب غربي- شمال شرقي) مجزا گرديد. در هر منطقه از 4 عمق (5-0 ، 10-5 ، 20-10 و 40-20 سانتيمتري) نمونه برداري گرديد و در مجموع تعداد 200 نمونه خاك تهيه شد. ‌غلظت آهن، روي و سرب قابل استخراج با DTPA(1) در نمونه هاي خاك اندازه گيري شد. همچنين غلظت اين عناصر در اندام هوايي 36 نمونه از نوزده نوع محصول كشاورزي عمده در اين مناطق اندازه گيري گرديد. نتايج نشان داد كه حداكثر غلظت آهن ‏‏ قابل استخراج با DTPA در دو محل در فواصل 8 و 20 كيلومتري جنوب شرقي مجتمع فولاد و در لايه 5-0 سانتيمتري خاك به ترتيب 2/221 و 4/224 ميلي گرم در كيلوگرم خاك بوده است. حداكثر غلظت روي قابل استخراج با DTPA در جنوب شرقي مجتمع فولاد و در لايه 5-0 سانتيمتري خاك برابر 16 ميلي گرم در كيلوگرم خاك بوده و حداكثر غلظت سرب ‏‏ قابل استخراج با DTPA در غرب مجتمع فولاد و در لاية 5-0 سانتي متري خاك، برابر 3/14 ميلي گرم در كيلوگرم خاك بوده است. حداكثر غلظت آهن در اندام هوايي برنج، گندم و لوبيا در جنوب شرقي مجتمع فولاد مباركه، به ترتيب 2290 ، 1710 و 7/2006 ميلي گرم در كيلوگرم مادة خشك گياهي بوده است كه نسبت به ميانگين غلظت آهن در مادة خشك گياهي (100 ميلي گرم در كيلوگرم) بالاست. حداكثر غلظت روي در اندام هوايي گوجه فرنگي در شمال مجتمع فولاد مباركه، برابر 3/493 ميلي گرم در كيلوگرم ماده خشك گياهي بوده است كه نسبت به ميانگين غلظت روي در ماده خشك گياهي (20 ميلي گرم در كيلوگرم) بالاست.
 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 10 خرداد 1391  9:46 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 6 : محيط شناسي زمستان 1383; 30(36):33-38.
 
تعيين اتلاف بنزين از جايگاه هاي سوخت رساني در شهر تهران و روشهاي كنترل و بازيافت آن(1)
 
كشاورزي شيرازي هما,هالك فرح سادات,ميرمحمدي محسن
 
 
 اتلاف بنزين از ايستگاه هاي سوخت رساني يکي از منابع عمده آلودگي هوا به ترکيبات آلي فرار است. مطالعات نشان مي دهند که در شهر تهران روزانه 5200 ليتر بنزين هدر مي رود. با احتساب تعداد جايگاه هاي سوخت رساني به طور متوسط هر جايگاه 415 ليتر بنزين در روز هدر مي دهد که باعث آلودگي هواي محوطه و پيرامون ايستگاه ها مي شود. در اين مطالعه ترکيبات BTEX در هواي دو پمپ بنزين و 20 خيابان اصلي شهر در طول تابستان و زمستان اندازه گيري شده است. نتايج نشان داد که غلظت بنزن هم در جايگاه هاي سوخت رساني و هم در 20 نقطه نمونه برداري در سطح شهر بالاتر از استانداردهاي هواي تنفسي بوده است. ميانگين غلظت بنزين در محوطه جايگاه ها بين 8 تا 16 برابر حد آستانه براي اماکن کاري و 250 تا 500 برابر بيش از استاندارد هواي تنفسي بوده است. سنجش بنزن در هواي نقاط پرترافيک نشان داد که غلظت آن 60 بار بيش از حد استاندارد هواي تنفسي است. در اين تحقيق همچنين راه هاي جلوگيري از اتلاف بنزين مطالعه شد و سپس يکي از روشها که سردکردن بخارات بنزين بود به طور عملي مورد تحقيق قرار گرفت. نتايج نشان داد که با روش سردکردن در دماي 0 تا 6- درجه سانتي گراد مي توان تا 50% بخارات بنزين را بازيابي کرد.
 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 10 خرداد 1391  9:46 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 7 : محيط شناسي زمستان 1383; 30(36):39-48.
 
ميزان برداشت از جامعه پرندگان مهاجر آبزي استان گيلان
 
بلمكي بهنام,بهروزي راد بهروز,براتي مارناني احمد
 
 
 

با توجه به نقش مهم پرندگان مهاجر آبزي در وضعيت اقتصادي و اجتماعي استان گيلان و نيز ضرورت بهينه سازي وضعيت مديريتي، تعداد جمعيت و ميزان برداشت پرندگان آبزي زمستان گذران در استان گيلان مورد مطالعه قرار گرفت. نتايج بررسي هاي ميداني حاصل از آماربرداري پرندگان مهاجر در تالاب هاي استان که از تاريخ 15/10/1380 لغايت 4/11/1380 همگام با سرشماري نيمه زمستانة پرندگان مهاجرآبزي سازمان بين المللي تالاب ها در 23 منطقه و به روش (Total count) انجام گرفت، در مجموع جمعيتي معادل 607914 قطعه پرنده متعلق به 12 تيره را نشان داد. همچنين نتايج حاصل از سرشماري پرندگان صيد و شکار شده در استان گيلان طي فصل شکار بيانگر اين است که در مجموع 42 گونه متعلق به 8 تيره با جمعيتي معادل 393693 پرنده در 3 شهر رشت، لنگرود و بندرانزلي شناسايي و مورد شمارش قرار گرفته که خانوادة مرغابي (Anatidae) با 15 گونه و 249686 قطعه، بيشترين تعداد را داراست. برآورد ارزش ريالي گونه هاي شکار شده در مجموع، رقمي معادل 3771213000 ريال را نشان داد که اردک سرسبز با 1312875000 ريال داراي بيشترين بها در بين ساير گونه هاي شکار شده بود.

 
كليد واژه: پرندگان مهاجر آبزي، شمارش نيمه زمستانه، شكار و صيد، گيلان، ايران
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 10 خرداد 1391  9:46 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 5 : محيط شناسي زمستان 1383; 30(36):27-32.
 
تعيين غلظت مس و سرب در آب آشاميدني شهر تهران
 
قائمي پونه,رستمي حضوري شهناز,قائمي آلاله
 
 
 آب يك منبع حياتي و كمياب است، به همين دليل، كيفيت آب براي مصارف انساني در درجه اول اهميت قرار دارد. مشخصه هاي فيزيكي و شيميايي تشكيل دهنده "كيفيت آب" عبارتند از خلوص،شفافيت، نرمي (سبكي)،شوري،فقدان يا پايين بودن ميزان عناصر افزودني به آن.سرب و مس را مي توان دو عامل عمده آلاينده هاي آب آشاميدني به شمار آورد، زيرا مصرف بيش از حد مجاز اين دو عنصر سبب افزايش خطر و احتمال بروز انواع بيماري ها مي گردد. در اين بررسي غلظت اين دو عنصر در آب آشاميدني شهر تهران توسط دستگاه اسپكترومتري جذب اتمي، اندازه گيري شده است. آزمايش بر روي 180 نمونه آب برداشتي از آبهاي ورودي و خروجي چهار تصفيه خانه تهران و آب لوله كشي مناطق مختلف شهر تهران به عمل آمد. نمونه هاي آب، شامل آب لوله هاي سرد،گرم و جوشيده باقيمانده از سماور يا كتري منازل مسكوني است. ميزان مس در آب سرد 2/6 نانوگرم بر ميلي ليتر ، در آب گرم 2/8 نانوگرم بر ميلي ليتر و در آب جوشيده 0/4 نانوگرم بر ميلي ليتر است. به همين ترتيب ميزان سرب در آب سرد 1/1 نانوگرم بر ميلي ليتر ، در آب گرم 2/1 نانوگرم بر ميلي ليتر ودر آب جوشيده 7/0 نانوگرم بر ميلي ليتر است. بر پايه ارقام به دست آمده و مقايسه آن با استانداردهاي آب آشاميدني ايران مشخص گرديد ، غلظت مس پايين تر از حد مطلوب استاندارد (50 نانو گرم بر ميلي ليتر) و غلظت سرب تا حدودي بالاتر از حد مطلوب استاندارد (صفر) است.
 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 10 خرداد 1391  9:46 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 8 : محيط شناسي زمستان 1383; 30(36):49-54.
 
مطالعة تكثير در اسارت جبير (Gazella dorcas) در پناهگاه حيات وحش شيراحمد سبزوار
 
پهلواني عباس*
 
* دانشگاه تربيت معلم سبزوار
 
 مطالعة تكثير و پرورش در اسارت جبير، يكي از گونه‌هاي در معرض انقراض ايران با زنده‌گيري 5 رأس (2 نر و 3 ماده) از پناهگاه حيات وحش ناي‌بندان طبس آغاز شد. جبيرهاي زنده‌گيري شده به يك ناحية محصور شده به وسعت 30 هكتار در شيراحمد سبزوار منتقل شدند. شاخص‌هاي رفتاري و زيستي گونه جبير از قبيل تغذيه، جفت‌گيري، قابليت توليد مثل، نرخ مرگ و مير، رشد جمعيت و همچنين رفتار آنها در مقابل انسان در اين مقاله مورد بحث و بررسي قرار گرفت. مشاهدات اين تحقيق (در مدت 5 سال) نشان داد كه توزيع جنسيت در بين برّه‌هايي كه هر سال متولد شده‌اند برابر نمي‌باشد. همچنين نرخ زادوولد و مرگ و مير و رشد جمعيت براي هر سال محاسبه گرديده است. قلمروطلبي در بين نرها در فصل جفت‌گيري به درگيري شديد و متعاقباً به مرگ نرهاي جوان انجاميد. اولين بلوغ در ماده‌ها در سن 6 ماهگي و اولين زايمان نيز در 11 ماهگي مشاهده گرديد. به طور كلي رشد جمعيت جبيرها در ناحية محصور به جز در سالهاي اول قابل توجه بوده با اين حال نرخ بالاي مرگ و مير آنها، از رشد جمعيت در طول سالهاي اول انتقال آنها جلوگيري كرد.
 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 10 خرداد 1391  9:46 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 9 : محيط شناسي زمستان 1383; 30(36):55-74.
 
مطالعه تغييرات پوشش گياهي در امتداد شيب رطوبتي منطقه گدوك فيروزكوه (1)
 
اسلامي بهمن,قهرمان احمد,اسدي مصطفي,شاهسواري عباس,عطار فريده,حمزه بهنام
 
 
 منطقه گدوک در حدفاصل دو شهر ورسک و فيروزکوه در البرز مرکزي قراردارد. مساحت اين منطقه 3113 هکتار و داراي دو زيرحوزة آبريز در جهات شمال شرقي و جنوب غربي است. پوشش گياهي اين منطقه شامل 406 گونه و تقسيمات تحت گونه اي از 62 خانواده و 262 جنس است که در سه ريختار اصلي بوته زار(2)، ريختار درختچه زار آميخته با درختان پراکنده(3) و ريختار درختان- درختچه هاي پهن برگ(4) و درخت زار(5) انتشار دارند. مطالعة شکل زيستي گياهان در ريختارها نشان داد که در ريختار بوته زار همي کريپتوفيت ها با 55/55 درصد و کامفيت ها و تروفيت ها هر يک با 16/16 و 16/16 درصد، فراواني داشته اند. در ريختار درختچه زار آميخته با درختان پراکنده، همي کريپتوفيت ها و تروفيت ها، به ترتيب داراي 62 و 18/13 درصد فراواني بودند و در ريختار درختان - درختچه هاي پهن برگ و درخت زار، همي کريپتوفيت ها و فانروفيت ها، به ترتيب با 1/61 و 55/15 درصد، اشکال زيستي را تشکيل مي دهند. از نظر جغرافياي گياهي، ريختار بوته زار با 8/68 درصد عناصر ايراني - توراني و ريختار درختچه زار آميخته با درختان پراکنده با 55 درصد عناصر ايراني - توراني و ريختار درختان - درختچه هاي پهن برگ و درخت زار با 48 درصد عناصر اروپايي - سيبري بيشترين حضور را دارند. در بين عناصر گياهي شناسايي شده، 37 گونه و زيرگونه از بومزادهاي ايران است که از اين تعداد 29 گونه بومزاد منطقة البرز و 2 گونه نيز بومزاد محلي در اين منطقه اند.
 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 10 خرداد 1391  9:47 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 10 : محيط شناسي زمستان 1383; 30(36):75-86.
 
جايگاه ذخيره گاه زيستكره ميانكاله در طبقه بندي زيست جغرافيايي جهان
 
صفاييان نصرت اله,شكري مريم,تابر احمدي خالق
 
 
 بر مبناي سيستم طبقه بندي ادواردي، در نقشة شبکه جهاني ذخيره گاههاي زيستکره سال 1995ميلادي،جايگاه ذخيره گاه زيستکره ميانكاله ايران، كه در سال 1975 ميلادي در بيوم سيستم هاي مختلط كوهستاني بيان شده بود، دربيوم جنگل هاي باراني معتدله و نيمه استوايي ذکر شده است. با توجه به اينكه سيستم طبقه بندي ادواردي در مقياس بزرگ براي استفاده در سطح جهاني و منطقه اي است، ممكن است قادر به تفكيك انواع زيستگاه هاي موجود در يك پروانس جغرافياي زيستي نباشد، به همين دليل به منظور تبيين نظريـة ادواردي و بررسي اختلالات احتمالي طبقه بندي مذكور، با توجه به نقش پوشش گياهي در معرفي وتفكيك پروانس هاي جغرافياي زيستي، پوشش گياهي اين ذخيره گاه ، با نگرشي بوم شناسانه، مورد مطالعه قرار گرفت. در اين تحقيق، روش آناليز خوشه اي براي طبقه بندي جوامع گياهي و روش رسته بندي براي تجزيه و تحليل روابط عوامل محيطي (سطح ايستابي و شوري آب وخاك ) با جوامع گياهي، استفاده شد. فلور منطقه با بيش از 200 گونه، به طور عمده با منشا اروسيبري و ايران- توران و با داشتن بيش از 90درصد گونه هاي علفي يكساله وپايا، معرف منطقه غير كوهستاني است که مي تواند مؤيد نظريـة دوم باشد. شايان ذکر است که در حال حاضر تشكيل اجتماعات گياهي ميانكاله بيشتر تحت تاثير سطح ايستابي و شوري آب وخاك تشخيص داده شده كه معرف مناطق ساحلي و تالابي است. در ارتباط با نظريـة ادواردي به نظر مي رسد، به استناد مدارك موجود و با نگرشي ديرينه و بوم شناسانه به دست نوشته هاي سال هاي 1007 تا 1292هجري قمري، قبل از انفصال زيستگاه زمستاني ميانكاله از جنگل هاي هيرکاني البرز، در اثر توسعـة شهرها و مراکز صنعتي، جايگاه ذخيره گاه زيستکره ميانكاله، به عنوان يك واحد، در بيوم جنگل هاي باراني معتدله قرار داشته است. در زمان كنوني با توجه به تغييرات پديد آمده اقليمي - اکولوژيکي، تعيين جايگاه ذخيره گاه ميانكاله در طبقه بندي زيست جغرافيايي کار دشواري است.
 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 10 خرداد 1391  9:47 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها