پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی
2 : محيط شناسي بهار 1386; 33(41):5-10. |
|
بررسي حذف كروم از پساب صنايع چرم سازي با استفاده از جوهر ميوه بلوط |
|
عظيمي علي اكبر,ولي زاده بهزاد*,مسعودي نژاد محمدرضا,صفرزاده علي |
|
* دانشكده محيط زيست، دانشگاه تهران |
|
تحقيق حاضر به منظور بررسي نقش عصاره تانن دار (جوهر ميوه بلوط) در حذف كروم از پساب چرم سازي به كمك دو كنترل كننده pH (آهك و سود) صورت گرفته است. به اين منظور گونه اي از درختان بلوط به نام Quercus branti كه ميوه آن بيشترين درصد تانن را در بين گونه هاي موجود در كشور داراست انتخاب و از جنگل هاي استان كهگيلويه و بويراحمد جمع آوري گرديد. پس از خشك كردن، پودر كردن و عصاره گيري نمونه ها، ميانگين درصد تانن عصاره استخراج شده 10.5 درصد اندازه گيري شد. سپس به منظور بررسي تاثير عصاره تانن دار ميوه بلوط بر كاهش غلظت يون كروم از محلول استاندارد كروم دار (25 ميلي گرم در ليتر كروم (+3) و 25 ميلي گرم در ليتر كروم (+6) معادل 50 ميلي گرم در ليتر كروم كل با (pH=3.5 و پساب چرم سازي حاوي كروم (پساب غليظ حاوي 3200 ميلي گرم در ليتر كروم با pH=3.98 پساب رقيق شده حاوي 160 ميلي گرم در ليتر كروم با (pH=4.38 در حضور و بدون حضور عوامل افزاينده pH آزمايش هايي در مقياس آزمايشگاهي و در دماي اتاق (20 تا 25 درجه سلسيوس) صورت گرفت كه خلاصه نتايج آن به قرار زير است: افزودن عصاره تانن دار ميوه بلوط به ميزان 70 ميلي گرم در ليتر به محلول استاندارد حاوي كروم، موجب كاهش كروم به ميزان 20 درصد گرديد كه اين ميزان با اضافه نمودن 70 ميلي گرم در ليتر آهك و افزايش غلظت عصاره تانن دار به 100 ميلي گرم در ليتر موجب افزايش بازده حذف كروم به ميزان 58 درصد در pH=4.11 شد. از سوي ديگر افزودن عصاره تانن دار ميوه بلوط به محلول استاندارد حاوي كروم كه غلظت كروم باقيمانده آن توسط آهك و سود به 18.52 ميلي گرم در ليتر كاهش يافته بود، موجب كاهش pH از 6.99 به 6.76 و كاهش بازده حذف كروم از 63 درصد به 55 درصد گرديد. اين در حالي است كه افزودن عصاره تانن دار ميوه بلوط در غلظت هاي 10 تا 100 ميلي گرم در ليتر در محدوده غلظتي 50 تا 1000 ميلي گرم در ليتر به پساب چرم سازي كه غلظت كروم باقيمانده آن توسط آهك و سود در pH=9.25 از 160 به 7 ميلي گرم در ليتر رسيده بود موجب كاهش pH به 7.93 و كاهش بازده حذف كروم از 95.62 درصد به 80 درصد شد. بنابراين در محدوده قليايي كه pH نقش تعيين كننده در حذف و جداسازي كروم دارد، افزودن عصاره تانن دار ميوه بلوط موجب كاهش pH محيط و جدا شدن كروم رسوب يافته از فاز رسوب به فاز محلول مي شود.
|
|
كليد واژه: |
|
|
نسخه قابل چاپ
|
چهارشنبه 10 خرداد 1391 9:23 AM
تشکرات از این پست