0

بانک مقالات علوم محیطی

 
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 4 : محيط شناسي بهار 1389; 36(53):39-44.
 
وضعيت تري هالومتان هاي آب شرب مناطق تهران و مقايسه آن با آب شرب خارج از محدوده آب و فاضلاب شهري
 
پرداختي عليرضا*,ترابيان علي
 
* دانشکده محيط زيست ، دانشگاه تهرا ن
 
 

در اين مطالعه وضعيت آب شرب مناطق گوناگون تهران از نظر تري هالومتان ها در فصل بهار و تابستان سال 1388 در مناطق مختلف تهران بررسي و ارزيابي شده است. (تري هالومتان ها (THMs جزء اصلي ترين گروه تشکيل دهنده محصولات جانبي ناشي از گندزدايي آب آشاميدني به وسيله کلر محسوب مي شوند. خطر بروز سرطان و عوارض سوء بهداشتي در کبد، کليه و نيز سيستم اعصاب مرکزي از عوارض اين مواد هستند. در اين تحقيق، از 6 منطقه آب و فاضلاب تهران و يک منطقه خارج از محدوده آب و فاضلاب شهري نمونه برداري شده است. با توجه به اين که آب شرب در 6 منطقه آّب و فاضلاب تهران از منابع مختلفي از جمله آبهاي سطحي (سد امير کبير و سد لتيان) و منابع زير زميني (بيش از سيصد و پنجاه حلقه چاه فعال) تامين مي شود، بنابراين، غلظت تري هالو متان ها در آب شرب در هر يک از مناطق به طور جداگانه اندازه گيري و ارزيابي شد. نتايج به دست آمده نشان داد که غلظت تري هالو متان ها در آب شرب مناطقي که از آبهاي سطحي تأمين مي شوند (مناطق شمالي تهران) بيشتر از غلظت ترهالومتان ها نسبت به مناطقي است که از آبهاي زير زميني تغذيه مي شوند (مناطق جنوب و جنوب غربي شهر تهران). ميانگين غلظت تري هالو متان ها در کل شهر تهران در فصل بهار و تابستان براي کلروفرم 2.49 ppb، برمودي کلرومتان 2.08 ppb، دي برموکلرومتان 0.95 ppb و برموفرم 0.15 ppb است. با توجه به نتايج به دست آمده کلروفرم بيشترين و برموفرم کمترين غلظت را در نمونه هاي آب دارند، البته غلظت تري هالومتان ها در آب شرب تهران کمتر از حد مجاز 80 ppb تعريف شده توسط آژانس حفاظت محيط زيست آمريکاست.

 
كليد واژه: تري هالومتان ها، آب شرب تهران، محصولات جانبي فرآيند تصفيه آب، گاز کروماتوگرافي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
شنبه 6 خرداد 1391  4:08 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 12 : محيط شناسي پاييز 1389; 36(55):250-36.
 
واکاوي ويژگي ها و الگوي فراغت در گردشگري شهري (مطالعه موردي: تهران)
 
لياقتي هومان*,خوشبخت كورس,محمودي حسين,كوچك زاده محسن,اميدوار پگاه
 
* پژوهشكده علوم محيطي، دانشگاه شهيد بهشتي
 
 

گردشگري شهري داراي نيروي بالا در جذب گردشگران و به تبع آن جذب منافع مالي و فرصت هاي شغلي است. بسياري از شهرهاي ايران از جمله تهران، به دليل بهرمندي از شرايط اقليمي متنوع، نيروي بالايي را در جذب گردشگري شهري داراند که متاسفانه هنوز جايگاه مناسب خود را در اين مقوله نيافته اند. دلايل مختلفي براي اين نقصان وجود دارد که در اين ميان يکي از مهم ترين و موثرترين دلايل، عدم شناخت از ويژگي هاي گردشگران علاقه مند به طبيعت و الگوي فراغت آنهاست. اين مقاله با بررسي تعداد بالايي از گردشگران، به تعيين ويژگي هاي آنها و همچنين الگوي فراغت آنها پرداخته تا مبناي مناسبي را براي تصميم گيري و برنامه ريزي گردشگري شهري فراهم آورد. جامعه آماري اين تحقيق شامل تمامي گردشگران در سه حوزه پارك هاي شهري، پارك هاي جنگلي و رود دره هاي شهر تهران است كه از ميان آنها، به نسبت حجم گردشگران در هر يك از حوزه ها، تعداد 3000 گردشگر به صورت كاملا تصادفي انتخاب و در مراحل تحقيق از آراي ايشان در قالب پرسشنامه استفاده در نهايت از ميان 3000 پرسشنامه تعداد 2679 فرم، ارزش بررسي داشته که از آنها استفاده شده است. نتايج در سه بخش ويژگي هاي فردي و حرفه اي، وضعيت زماني و مکاني گردشگري و الگوي فراغت در گردشگري مورد تجزيه تحليل قرارگرفته است. از نظر گروه بندهاي سني، جنسي، فاصله مکان زندگي تا مکان مورد استفاده، دوره زماني و مدت بهره جويي تفاوت آشكاري ميان متقاضيان استفاده از رود دره ها با پارك هاي شهري و جنگلي وجود دارد كه لزوم برنامه ريزي متفاوتي را نسبت به ساير فضاهاي گردشگري طلب مي كند. بنابراين مقاله با توجه به نتايج به دست آمده، پيشنهادهايي در راستاي برنامه ريزي و مديريت بهينه گردشگري شهري ارايه مي شود.

 
كليد واژه: گردشگري شهري، گردشگران، پارک هاي جنگلي، پارک هاي شهري، روددره ها
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
شنبه 6 خرداد 1391  4:08 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 7 : محيط شناسي بهار 1389; 36(53):63-70.
 
مقايسه آثار پوست گردو، رس و کربن فعال پودري بر روي ته نشين پذيري لجن فعال
 
حسين لو روح اله,تائبي امير*
 
* دانشکده مهندسي عمران، دانشگاه صنعتي اصفهان
 
 

فرآيند لجن فعال، غالب ترين روش تصفيه بيولوژيکي فاضلاب در دنياست. يکي از مشکلات تصفيه فاضلاب به روش لجن فعال، حجيم شدن لجن و در نتيجه ته نشين نشدن آن در حوض ته نشيني ثانويه است. هدف اين تحقيق بررسي تاثير پوست گردو به عنوان ماده زايد کشاورزي، کربن فعال پودري به عنوان جاذب متداول و رس به عنوان ماده اي معدني بر ميزان ته نشين پذيري لجن فعال است. نمونه هاي مورد آزمايش از مايع مخلوط حوض هوادهي فاز دوم تصفيه خانه شاهين شهر اصفهان، برداشت شدند. SVI لجن فعال نمونه شاهد به طور متوسط برابر با 823 mL/g بود که با افزودن دزهاي بهينه پوست گردو، کربن فعال پودري و رس، مقدار آن به  100 mL/g(حدود 88 درصد کاهش) رسيد. ميانگين  ZSVبراي نمونه شاهد 1.222 m/h  بود و مقادير آن براي نمونه هاي حاوي سه ماده مختلف، به حدود 2 تا 3 برابر رسيد. افزايش ZSV به آن دليل اهميت دارد که وقتي ZSV افزايش مي يابد، مي توان آهنگ بار سطحي هيدروليکي حوض ته نشيني را نيز بدون کاهش بازدهي آن افزايش داد. بازگشت لجن فعال حاوي مواد افزودني، ته نشين پذيري لجن را بهتر کرد. با انجام آزمايش هاي جار، مشاهده شد که مواد افزوده بيشتر به عنوان عوامل سنگين کننده و کمي به عنوان عوامل لخته ساز عمل کرده و باعث کاهش SVI لجن مي شوند. پوست گردو و رس نيز، ته نشين پذيري لجن فعال را بهبود بخشيدند. البته بايد در نظر داشته باشيم که کربن فعال جاذبي گرانقيمت است و استفاده از اين ماده پرهزينه است ولي استفاده از پوست گردو و رس بسيار مقرون به صرفه بوده و مي توانند جايگزين هاي مناسبي براي کربن فعال پودري باشند.

 
كليد واژه: شاخص حجمي لجن، سرعت ته نشيني ناحيه اي، پوست گردو، کربن فعال پودري، رس
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
شنبه 6 خرداد 1391  4:08 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 12 : محيط شناسي تابستان 1389; 36(54):97-108.
 
تعيين تناسب بهينه استفاده از انواع شيوه هاي حمل و نقل با هدف کاهش جاي پاي اکولوژيک در شهر تهران
 
فريادي شهرزاد*,صمدپور پريماه
 
* گروه برنامه ريزي و مديريت محيط زيست دانشگاه تهران
 
 

ناکارامدي سيستم حمل و نقل در کلان شهرها از جمله تهران، علاوه بر ايجاد مسايل خاص ترافيکي، مسايل محيط زيستي مهمي همچون افزايش مصرف سوخت و در نتيجه از بين رفتن مقادير زيادي از منابع تجديد ناپذير طبيعي را بوجود مي آورد. افزايش ميزان مصرف سوخت در تهران به طور عمده ناشي از عدم وجود سيستم حمل و نقل منسجم و کارآمد است که اين مساله خود از مهم ترين علت هاي کاهش منابع محيط زيستي کشور است. هدف اصلي اين تحقيق تعيين نحوه استفاده بهينه و مطلوب از انواع وسايل سيستم حمل و نقل درون شهري براي کاهش مصرف سوخت و در نتيجه کاهش تخريب و غارت محيط زيست است. براي نيل به اين هدف مقدار مصرف سوخت انواع وسيله نقليه به ازاي هر مسافر و سپس مقدار زمين معادل که تامين کننده ميزان سوخت براي هر فرد است، با استفاده از روش جاي پاي اکولوژيکي محاسبه شد. نتايج بررسي هاي صورت گرفته نشان مي دهد که مترو با کسب 003/0 مترمربع زمين به ازاي هر مسافر کمترين مقدار مصرف را، که معادل مقدار مصرف 1400 مسافر خودروي شخصي که بيشترين مقدار مصرف را دارا است به خود اختصاص داده است. به بياني ديگر، بهترين توزيع مسافر آن است که به ازاي هر يک مسافر مترو، 071/0 مسافر خوردور شخصي وجود داشته باشد. با در نظر گرفتن اين تناسب و پيش بيني جمعيت در سال 1405 بهترين سناريو جهت به حداقل رساندن مصرف سوخت و کاهش منابع محيط زيستي براي انواع وسايل حمل و نقل مشخص شده است.

 
كليد واژه: جمعيت، حمل ونقل، سرانه مصرف، زمين، کيفيت محيط زيست، جاي پاي اکولوژيکي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
شنبه 6 خرداد 1391  4:09 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 12 : محيط شناسي بهار 1389; 36(53):107-120.
 
ارزيابي ريسک محيط زيستي خطوط لوله انتقال گاز به روش تلفيقي AHP
 
جوزي سيدعلي,ايران خواهي مهدي*
 
* دانشکده محيط زيست و انرژي، دانشگاه آزاد اسلامي، واحد علوم و تحقيقات
 
 

امروزه ارزيابي ريسک محيط زيستي به عنوان ابزاري کارآمد در مطالعات مديريت ريسک محيط زيستي پروژه هايي که از نيروي تخريب بالايي برخوردارند، مطرح است. احداث خطوط لوله انتقال گاز غالبا بهترين گزينه انتقال اين مواد همراه با توجيه فني و اقتصادي است ليکن با توجه به ريسک  پذيري بالا مي توانند آثار چشمگيري بر محيط زيست برجاي گذارد، بنابراين نيازمند مطالعات مستمر است. در اين تحقيق به منظور ارزيابي ريسک محيط زيستي خطوط انتقال گاز، تلفيقي از روش سامانه شاخص گذاري و فرآيند تحليل سلسله مراتبي(AHP)  پيشنهاد شد. سامانه شاخص گذاري روشي جامع و کاربردي است که بر اساس تعيين شاخص اثر و امتياز دهي بنيان گذاري شده است. با ياري از اين روش مي توان انواع ريسک هاي محيط زيستي موجود در خطوط لوله را بر اساس شاخص ها و معيارهاي تعيين شده طبقه بندي کمي و اولويت بندي کرد. در روش مذکور شاخص مخاطرات، معرف احتمال وقوع خطر و شاخص آثار، مبين شدت اثر است. نمره نهايي ريسک محيط زيستي در اين روش از حاصل ضرب امتيازنهايي احتمال وقوع در شدت اثر حاصل مي شود. نظر به اين که ميزان تاثير گذاري تمام شاخص ها در سطح نهايي ريسک يکسان نيست، از فرآيند (AHP) نيز براي وزن دهي به شاخص ها استفاده شد. به منظور آزمون نتايج اين پژوهش، ارزيابي ريسک محيط زيستي خط لوله انتقال گاز 24 اينچ"تسوج - سلماس" به طول تقريبي 42 کيلومتر به مثابه مطالعه موردي به انجام رسيد. با بهره گيري از توانايي  هاي سامانه اطلاعات جغرافيايي، ريسک هاي شناسايي شده در طول مسير خط لوله پهنه بندي شد. مهم ترين عوامل مولّد ريسک شناسايي شده در اين پروژه به ريسک هاي ناشي از پتانسيل تخريب عوامل ثالث و پتانسيل هاي طبيعي (جابه جايي خاک) مربوط مي شود.

 
كليد واژه: ارزيابي ريسک محيط زيستي، خطوط لوله انتقال گاز، سامانه شاخص گذاري، فرآيند تحليل سلسله مراتبي، سامانه اطلاعات جغرافيايي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
شنبه 6 خرداد 1391  4:09 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 2 : محيط شناسي تابستان 1389; 36(54):11-18.
 
پيش بيني لايه بندي حرارتي سد در دست احداث بختياري با استفاده از مدل CE-QUAL-W2
 
نظريها مهرداد,دانايي عرفان*,هاشمي سيدحسين,ايزد دوستدار امير حسين
 
* دانشگاه تهران
 
 

در دهه هاي اخير و در شروع قرن جديد يکي از نگراني هاي مردم ساکن کره زمين و خصوصا کشورهاي واقع در مناطق خشک از جمله کشور ما مساله آب است به گونه اي که دسترسي به آب با کميت و کيفيت مناسب به يک چالش مهم تبديل شده است. آب خروجي مخازن سدها نسبت به آب ورودي آنها به دليل افزايش زمان ماند آب و ايجاد پديده لايه بندي تغيير كيفيت مي دهند. خصوصيات دمايي و پايداري آب مخازن سدها را مي توان با استفاده از مدل هاي رياضي پيش بيني كرد و در صورت پيش بيني مشکلات زيست محيطي، مي توان از طرق مختلف براي تخفيف و تسکين آن، راه درماني را در پيش گرفت. در اين مقاله رژيم حرارتي مخزن سد در دست احداث بختياري با استفاده از مدل CE-QUAL-W2 بررسي شده است. داده هاي ژرف شناسي مخزن سد، اطلاعات هواشناسي و هيدرولوژي مربوط به مخزن سد بختياري تهيه شد. بر اساس تغييرات احتمالي در جريان آبدهي رودخانه سه سناريو براي سال هاي خشک، نرمال و تر تعريف شد. نتايج سال خشک نشان دهنده لايه بندي از اواخر فروردين تا اواخر شهريور بوده، اما نتايج سال نرمال نشان دهنده يک لايه بندي هفت ماهه از اواخر ارديبهشت تا اواخر آذر است در سال تر، به جز لايه هاي سطحي که تابع تغييرات ماهانه دما هستند، دماي لايه هاي مياني بيشتر تابع دماي آب ورودي بوده و مخزن به دليل عدم تشابه کارکرد با سال هاي خشک و نرمال، تغييرات لايه بندي پيش بيني شده را تجربه نمي کند. در کليه سناريو ها يک لايه راکد در زير تراز آبگير مشاهده مي شود. هر چه تاثير وجود سد روي رژيم آبي بيشتر باشد (سال خشک)، امكان نزديکي شرايط به وضعيت درياچه اي بيشتر است. اما با کاهش آثار سد روي رژيم جريان(سال مرطوب)، کيفيت آب خروجي از کليه جهات بيشتر تحت تاثير رژيم ورودي قرار مي گيرد.

 
كليد واژه: سد بختياري،لايه بندي حرارتي، شبيه سازي، CE-QUAL-W2
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
شنبه 6 خرداد 1391  4:09 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 3 : محيط شناسي تابستان 1389; 36(54):19-26.
 
بررسي همگرايي زمان تعادل و بازده جذب سرب توسط پوسته شلتوک و کربن فعال در غلظت هاي کم
 
شامحمدي حيدري زمان*,جمالي ارمندي حسن
 
* گروه مهندسي آب دانشگاه زابل
 
 

در اين تحقيق، از جاذب هاي پوسته شلتوک و کربن فعال براي حذف يون سرب از محيط آبي در pH=6 استفاده شد. در سري آزمايش هاي بچ مشخصه هايي مانند زمان ماند و غلظت ورودي يون فلزي مورد مطالعه قرار گرفتند. بررسي زمان تعادل در غلظت هاي مختلف نشان داد که با کاهش غلظت اوليه محلول از 50 ميلي گرم بر ليتر به 1 ميلي گرم بر ليتر، زمان تعادل براي هر دو جاذب کاهش يافته و همگرا مي شوند. در اين حالت زمان تعادل کربن فعال و پوسته شلتوک به ترتيب برابر 45 و 60 دقيقه به دست آمد. همچنين با افزايش غلظت اوليه از 50 ميلي گرم بر ليتر به 500 ميلي گرم بر ليتر، زمان تعادل کاهش يافته و با هم برابر شدند. در اين حالت زمان تعادل کربن فعال و پوسته شلتوک با هم برابر و مقدار آن 60 دقيقه به دست آمد. حداکثر زمان تعادل براي جاذب هاي کربن فعال و پوسته شلتوک به ترتيب برابر 90 و 120 دقيقه به دست آمد. بررسي بازده جذب در غلظت هاي مختلف نشان داد که با کاهش غلظت اوليه محلول، بازده جذب براي هر دو جاذب افزايش يافته و به هم نزديک مي شوند. حداکثر بازده جذب براي پوسته شلتوک و کربن فعال در غلظت اوليه 1 ميلي گرم بر ليتر به دست آمد. بازده به دست آمده در اين غلظت تقريبا برابر 98 و 7/99 درصد است. در اين تحقيق، مدل هاي جذب سينتيک نيز مورد مطالعه قرار گرفت و مدل هو و همکاران (1996) در مقايسه با مدل لاگرگرن (1898) داده ها را بهتر توصيف کرد. همچنين، برازش مدل هاي ايزوترم جذب لانگموير و فروندليچ بر داده ها ي جذب نشان داد که مدل فروندليچ داده هاي آزمايش را بهتر توصيف مي کند.

 
كليد واژه: جذب، پوسته شلتوک، کربن فعال، زمان تعادل، بازده جذب
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
شنبه 6 خرداد 1391  4:09 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 : محيط شناسي تابستان 1389; 36(54):1-10.
 
تعيين آلودگي فلزات سنگين در رسوبات تالاب بامدژ با استفاده از شاخص ژ‍ئوشيميايي مولر
 
كرباسي عبدالرضا*,ولوي شهرزاد
 
* دانشكده محيط زيست دانشگاه تهران
 
 

تحقيق حاضر به بررسي شدت آلودگي فلزات سنگين(Ca ,Fe, Ni, Cd, Pb, Zn, As, Hg)  در رسوبات تالاب بامدژ (استان خوزستان) مي پردازد. هدف اصلي اين تحقيق کمي سازي شدت آلودگي در تالاب و اهداف جزئي آن جداسازي بخش انسان ساخت از طبيعي و مشخص كردن منشا عناصر سنگين است. در اين تحقيق از روش آزمايشگاهي تفکيک شيميايي و جذب اتمي استفاده شد. نتايج بدست آمده حاکي از آن است که بر اساس فرمول Igeo محيط تالاب از نظر آلودگي به فلزات آرسنيک، نيکل و سرب در طبقه آلودگي بسيار کم تا متوسط و از نظر آلودگي به فلزات آهن و روي در طبقه بدون آلودگي و از نظر آلودگي به فلز کادميوم در طبقه آلودگي متوسط تا زياد و از نظر آلودگي به جيوه در طبقه آلودگي بسيار شديد قرار مي گيرد. بررسي درصد غلظت انسان ساخت و طبيعي عناصر مورد مطالعه در محيط تالاب نشان مي دهد که عناصر کادميوم و سرب بيشتر منشا انسان ساخت، و عناصر آهن، روي و نيکل منشا طبيعي دارند، همچنين کلسيم منشا معدني دارد. نتايج آناليز خوشه اي نشان مي دهد که منشا سرب بيولوژيک است. نيکل و آهن نيز تحت ضريب تشابه بالا به هم متصل اند که نشان دهنده منشا زميني نيکل است. منشا مواد آلي غير طبيعي است و در نتيجه منشا جيوه و آرسنيک که با مواد آلي ارتباط دارند نيز غير طبيعي است. در نهايت" 4 شاخه تشکيل شده در آناليز خوشه اي تحت ضريب تشابه بسيار پايين بهم متصل مي شوند که حاکي از عدم ارتباط بين اين 4 شاخه و عناصر موجود درآنهاست.

 
كليد واژه: تالاب بامدژ، فلزات سنگين،انسان ساخت، طبيعي، تفکيک شيميايي، آناليز خوشه اي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
شنبه 6 خرداد 1391  4:10 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 8 : محيط شناسي تابستان 1389; 36(54):59-68.
 
آثار محيط زيستي احداث تونل مشترک تاسيسات شهري (مطالعه موردي: منطقه 22 تهران)
 
رباطي مريم*,عتابي فريده
 
* دانشکده محيط زيست و انرژي، واحد علوم و تحقيقات تهران دانشگاه آزاد اسلامي
 
 

در شهر هاي امروزي شبکه گسترده اي از تاسيسات مختلف نظير آب، برق، گاز و لوله هاي جمع آوري فاضلاب وجود دارد. در اغلب اوقات محل و عمق کارگذاري تاسيسات بسيار ضعيف انجام شده و تعداد دفعات مورد نياز براي انجام تعميرات، يا اقدامات توسعه اي که نياز به آسفالت شکافي معابر دارد، افزايش يافته و باعث ايجاد مشکلات ترافيکي و تحميل هزينه هاي سنگين بر شهر و شهروندان مي شود. استفاده از تونل تاسيسات شهري از چند دهه قبل در اکثر کشور هاي اروپايي و امريکايي آغاز شده است. در داخل کشور نيز از چند سال قبل اقداماتي صورت گرفته که از جمله مي توان به تونل تاسيسات شهري منطقه 22 که براي نخستين بار در کلان شهر تهران در حال اجراست، اشاره كرد. در اين تحقيق به بررسي شرايط زيست محيطي منطقه 22 شهرداري تهران و انجام مطالعات ميداني در ارتباط با تونل در حال تاسيس پرداخته و با توجه به مطالعات انجام شده عمده آثار ساخت اين تونل بر محيط فيزيکوشيميايي (هوا و صوت) تحميل مي شود. اندازه گيري کيفي آلاينده هاي هوا و صدا در دو فاز ساختماني و بهره برداري انجام شد، سپس با استفاده از ماتريس تلفيقي (لئوپلد-ساراتوگا) تاثير عمليات احداث تونل بر مشخصه هاي محيطي بررسي شد. با توجه به نتايج حاصل، ساخت تونل تاسيسات شهري در بخش اجتماعي و اقتصادي داراي آثار مثبت شاخص همچون ايجاد شغل و درآمد، افزايش تسهيلات رفاهي، بهبود سيستم حمل و نقل شهري و... است و در بخش فيزيکوشيميايي داراي برخي آثار منفي همچون ايجاد آلودگي صوتي، آلودگي خاک و هواست که با انجام مديريت صحيح و اجراي اقدامات اصلاحي مناسب آثار منفي قابل کاهش هستند.

 
كليد واژه: بررسي آثار زيست محيطي، تونل مشترک تاسيسات شهري، زيرساخت هاي شهري ،برنامه ريزي شهري، ماتريس تلفيقي (لئو پلد-ساراتوگا)
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
شنبه 6 خرداد 1391  4:10 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

9 : محيط شناسي تابستان 1389; 36(54):69-76.
 
مدل ارزيابي عملکرد محيط زيستي سازمان ها در نگهداري استاندارد ISO 14001:2004 (مطالعه موردي: شهرداري منطقه 7 تهران)
 
افراشي آزيتا*,ذکريا پناه گشتي مهدي,خراساني نعمت اله
 
* دانشکده منابع طبيعي دانشگاه تهران
 
 

استاندارد ISO 14001 به عنوان عنصري موثر و فعال در سيستم مديريت شهري، عملكرد محيط زيستي سازمان ها را بهبود بخشيده، نظام مديريت محيط زيستي را منسجم و استاندارد مي سازد. با وجود فوايد بسياري که استقرار اين نظام در سازمان ها دارد نگهداري آن نيز از ارکان اساسي است که عملکرد محيط زيستي سازمان به آن وابسته است. در اين مطالعه از ارزيابي چند معياره به منظور طراحي مدل ارزيابي عملکرد محيط زيستي سازمان ها براي نگهداري اين استاندارد استفاده شد. در گام نخست با استفاده از مطالعه مقالات و پژوهش هاي انجام شده در اين زمينه و نيز مصاحبه با مشاوران و مميزان استاندارد ISO 14001 در شرکت هاي گواهي دهنده موانع و مشکلات مربوط به نگهداري اين استاندارد شناسايي و بر اساس تجزيه و تحليل اين داده ها در نرم افزار Nvivo8بر پايه مراحل چرخه دمينگ از بين اين موانع، 13معيار ارزيابي استخراج شد سپس با روش تجزيه و تحليل سلسله مراتبي معيارهاي حاصل وزن دهي شدند و در گام بعدي براي ساخت مدل از روش ترکيب خطي وزني (WLC) استفاده شد. مدل حاصل شده در شهرداري منطقه 7 تهران که بهمن 1387 موفق به اخذ گواهينامه استاندارد ISO 14001 شده بود اجرا شد و نتايج نشان داد که عملکرد اين سازمان در نگهداري اين نظام مديريتي ضعيف بوده است. در اين مطالعه پيشنهاد شد که به منظور بهبود عملکرد محيط زيستي سازمان ها، نگهداري اين استاندارد در سازمان ها مورد تجديد نظر قرار گيرد.

 
كليد واژه: استاندارد ISO 14001، عملکرد محيط زيستي، ارزيابي، نگهداري
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
شنبه 6 خرداد 1391  4:10 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 10 : محيط شناسي تابستان 1389; 36(54):77-88.
 
ارزيابي معرف بودن شبکه مناطق حفاظت شده با تاکيد بر تنوع زيستي گياهي (مطالعه موردي: استان چهارمحال و بختياري)
 
جعفري علي*,ياوري احمدرضا,يارعلي نبي اله,ولي پور قدير
 
* دانشكده محيط زيست دانشگاه تهران
 
 

اين مقاله به ارزيابي شبکه مناطق حفاظت شده استان چهارمحال و بختياري از نظر معرفي انواع تيپ ها و گونه هاي گياهي خاص آن استان به عنوان جانشين تنوع زيستي کل پرداخته است. مطابق روش "برنامه ريزي سيستماتيک حفاظت" که در اين تحقيق استفاده شده، در هر ارزيابي و برنامه ريزي حفاظت تنوع زيستي، دو نوع هدف تعريف مي شود: درصدي از سطح کل منطقه مورد مطالعه که مي تواند به حفاظت اختصاص يابد و درصدي از هر عنصر تنوع زيستي، يا جانشين آن که مورد نظر حفاظت است. در اين تحقيق هدف نوع دوم مد نظر بوده و بر اساس ارزش هاي بوم شناختي و تهديدهاي موجود براي هر تيپ گياهي محاسبه شده است. همچنين يک بار حضور در مناطق حفاظت شده به عنوان هدف حفاظتي هر يک از گونه هاي گياهي نادر تعيين شد. از 36 تيپ و 52 گونه نادر گياهي موجود در استان،19 تيپ و 33 گونه به طور کلي در مناطق حفاظت شده موجود معرفي نشده اند، 14 گونه فقط يک بار و 12 تيپ کمتر از حد اهداف تعيين شده در مناطق حفاظت شده، يا شكار ممنوع وجود دارند. مساحت کل مورد نياز براي بر آورده شدن اهداف تعيين شده براي تمام تيپ هاي گياهي 61/15 درصد از استان است که تقريبا دو برابر سطح مناطق حفاظت شده موجود (43/7 درصد) و کمي بيش از سطح حفاظتي موجود با احتساب مناطق شکار ممنوع (76/14 درصد) است. براي بر آورده شدن اهداف تعيين شده براي تيپ ها و گونه هاي گياهي به جاي بخش وسيعي از مناطق شکار ممنوع موجود که کارايي کمي در حفاظت تنوع زيستي گياهي دارند اختصاص 18/8 درصد از سطح استان ترجيحا از بخش جنگلي به منظور پوشش دادن تيپ هاي گياهي جنگلي و بخش هايي از کوه کلار و دره بازفت براي پوشش دادن گونه هاي گياهي نادر پيشنهاد مي شود.

 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
شنبه 6 خرداد 1391  4:11 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 4 : محيط شناسي تابستان 1389; 36(54):27-34.
 
ميزان تاثير رطوبت، بر نرخ توليد آلاينده در لندفيل ها و کنترل آلاينده هاي خروجي با استفاده از سرپوش
 
ذوقي محمدجواد*,سعيدي محسن
 
* پژوهشکده محيط زيست جهاد دانشگاهي
 
 

گاز توليدي در لندفيل ها، ناشي از تجزيه بي هوازي مواد آلي موجود در لندفيل است. گاز لندفيل داراي گاز گلخانه اي است. بنابراين انتشار گاز توليدي در لندفيل به اتمسفر، سبب افزايش گرمايش جهاني و آثار مخرب زيست محيطي مي شود. يکي از مشخصه هاي موثر بر نرخ توليد گاز در لندفيل ها ميزان رطوبت محيط است. در اين مطالعه لندفيل سراوان واقع در بيست کيلومتري جاده رشت، تهران، به عنوان لندفيل بي هوازي در دو محيط خشک و مرطوب به وسيله نرم افزار LandGEM مدل شده و ميزان گاز خروجي در سال هاي مختلف محاسبه شده است. نتايج به دست آمده نشان مي دهد نرخ توليد گاز در حالت مرطوب 85/3 برابر حالت خشک است. به طوري که حداکثر متان، دي اکسيد کربن و ترکيبات آلي فرار غيرمتان (NMVOC) توليدي در لندفيل، در حالت مرطوب بترتيب برابر 11700، 32110 و 500 تن در سال و در حالت خشک به ترتيب برابر 3043، 8349 و 130 تن در سال است. با توجه به ميزان تاثير رطوبت بر نرخ توليد آلاينده و ميزان رطوبت منطقه، استفاده از سرپوش براي مهار آلاينده مورد بررسي قرار گرفته است. پوشش پيشنهادي در اين مطالعه از نوع سرپوش مرکب است. طبق نتايج به دست آمده، اين نوع سرپوش علاوه بر اکسيداسيون گاز متان به علت جلوگيري از نفوذ رطوبت به لندفيل، سبب کاهش نرخ توليد گاز و پساب مي شود. سيستم طراحي شده داراي شبکه جمع آوري گاز از نوع غير فعال و زهکشي به منظور جمع آوري پساب است. شبکه جمع آوري غير فعال، سبب کاهش هزينه اجراي اين سيستم بر روي لندفيل هاي موجود مي شود. براي تصفيه پساب در اين سيستم، پساب پس از جمع آوري، بر روي محل دپوي زباله در مکان هاي مشخص تخليه مي شود، تا از اين طريق غلظت NH4 و مواد آلي موجود در پساب کاهش يابد.

 
كليد واژه: لندفيل سراوان، andGEM، سرپوش مرکب، آلاينده، بي هوازي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
شنبه 6 خرداد 1391  4:11 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 13 : محيط شناسي تابستان 1389; 36(54):109-120.
 
شناسايي نقش ساختارهاي طبيعي در شکل گيري منظر فرهنگي سكونتگاه باستاني تخت سليمان با استفاده از فناوري نوين دورسنجي
 
ايراني بهبهاني هما*,بهرامي بهرنگ,آقاابراهيمي ساماني فيروزه,ساعتيان رويا
 
* گروه مهندسي طراحي محيط دانشكده محيط زيست دانشگاه تهران
 
 

با وجود مطالعات گسترده اي که در زمينه هاي مختلف هنر، معماري، باستان شناسي و تاريخي منطقه تکاب افشار و محوطه باستاني تخت سليمان تاکنون انجام شده است، در مورد ساختار هاي طبيعي تشکيل دهنده منظر منطقه و تاثيرگذاري اين ساختارها و تعاملات بين آنها، اطلاعات اندکي موجود است. هدف از اين مقاله معرفي و شناسايي نقش ساختارهاي طبيعي در شکل گيري منظر فرهنگي تکاب افشار-تخت سليمان با استفاده از پردازش و تفسير داده هاي ماهواره اي TM، ETM+ و Quick bird و مستند سازي بستر طبيعي و تاريخي منطقه تخت سليمان تکاب آذربايجان غربي است. اين روش از جديدترين شيوه هاي مطالعه و تحليل پهنه هاي تاريخي، طبيعي است. در اين روش تفاوت در معيارهايي چون بافت، اندازه، زمينه رنگي، شکل و الگوي عناصر و بررسي همايندي اين معيارها و تطبيق آنها با ويژگي هاي ساختاري محيط و روي هم اندازي و تکميل اطلاعات در سيستم نرم افزاري GIS بر اساس الگوهاي مناسب با منطقه مورد مطالعه و تطابق با مطالعات ميداني تخصصي در زمينه هاي مختلف، مورد تحليل قرار گرفته و منجر به تامين اطلاعات دقيق و گسترده محيط طبيعي و ساختارهاي فيزيکي منظر ساز در منطقه مي شود. با توجه به اهميت مقوله نوين مرمت و حفاظت جامع محيطي مناظر فرهنگي، دستاوردهاي اين تحقيق راهگشاي طرح حفاظت جامع و مرمت محيطي منطقه است. اين روش هم اکنون در ارتباط با برخي از مناظر فرهنگي ثبتي در فهرست ميراث جهاني در کشور ايران و در معدودي از کشورهاي پيشرفته به کار برده مي شود.

 
كليد واژه: تکاب افشار، تخت سليمان، داده هاي ماهواره اي، منظر فرهنگي، حفاظت جامع محيطي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
شنبه 6 خرداد 1391  4:11 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 2 : محيط شناسي بهار 1389; 36(53):11-20.
 
تفکيک شيميايي عناصر و بررسي شدت آلودگي در رسوبات رودخانه سياهرود
 
كرباسي عبدالرضا*,نبي بيدهندي غلامرضا,غضبان فريدون,كوكبي شكوه
 
* دانشكده محيط زيست، دانشگاه تهران
 
 

در سالهاي اخير استفاده از رسوبات براي تعيين ميزان آلودگي مورد استفاده واقع شده است. در تحقيق حاضر رسوبات سطحي رودخانه سياهرود بررسي شده‌‌اند. با استفاده از روش تفکيک شيميايي نسبت به شناخت غلظت عناصر در پيوندهاي سست، سولفيدي و آلي اقدام شد. مجموع غلظت عناصر در اين سه پيوند در واقع مبين ميزان آلودگي در رسوبات رودخانه سياهرود است. در ادامه تحقيق با استفاده از روش تفکيک شيميايي دو مرحله‌اي، بخش طبيعي عناصر نيز استخراج شد. نتايج، تفکيک شيميايي ميانگين درصد عناصر در فاز انسان‌ ساخت را (مجموع فازهاي سست، سولفيدي و آلي) در 10 ايستگاه نمونه‌ برداري به شرح زير نشان مي ‌دهد:
Pb(85%)>Zn(84%)>Cd(62%)>As(47%)>Mn(35%)>Ni(34%)>Cu(21%)
در ادامه تحقيق، ارتباط عناصر در پيوندهاي مختلف با استفاده از روش آناليز خوشه ‌اي بررسي شد. دندروگرام آناليز خوشه‌ اي عناصر نشان مي‌ دهد که پيوندهاي سست انسان ‌ساخت نقش مهمي در دسترسي بيولوژيکي عناصري چون کادميوم، آرسنيک و روي دارند. در نهايت با استفاده از شاخص ‌هاي شدت آلودگي نسبت به تعيين وضعيت آلودگي در رودخانه سياهرود اقدام شد. نتايج به‌دست آمده نشان مي‌ دهد که شدت آلودگي روي و سرب در رسوبات بستر رودخانه سياهرود به ترتيب 572/3 و 148/3 است و در رده آلودگي‌ هاي زياد قرار مي‌ گيرد و بقيه عناصر داراي شدت آلودگي‌ هاي جزيي، و يا فاقد آلودگي‌ اند.

 
كليد واژه: شدت آلودگي، عناصر سنگين، تفکيک شيميايي، دسترسي بيولوژيکي، آناليز خوشه ‌اي، رودخانه سياهرود
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
شنبه 6 خرداد 1391  4:12 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 3 : محيط شناسي بهار 1389; 36(53):21-38.
 
ارزيابي آلودگي فلزات سنگين و آلاينده هاي نفتي در رسوبات سطحي جنوب شرقي درياي خزر با استفاده از شاخص هاي موجود
 
سعيدي محسن*,عابسي عزير,جمشيدي احمد
 
* گروه آب و محيط زيست، دانشکده مهندسي عمران، دانشگاه علم و صنعت ايران، تهران
 
 

درياي خزر به عنوان بزرگ ترين درياچه دنيا به دليل دارا بودن خط ساحلي بسيار طويل و وجود مناطق جمعيتي، شهري، صنعتي و کشاورزي بسيار در مجاورت خود، همواره از منظر زيست محيطي تحت فشارها و تهديدات شديدي قرار داشته است. با توجه به وجود منابع آلودگي متعدد و آثار نامطلوب آلاينده ها بر کيفيت زندگي و حيات گونه هاي آبزي ساکن دريا و سلامتي حاشيه نشينان و بهره برداران اين دريا، بررسي وضعيت آلودگي رسوبات به عنوان دريافت کننده نهايي آلاينده ها در محيط هاي آبي همواره مورد توجه بوده است. در اين تحقيق منطقه اي وسيع در محدوده مرزهاي آبي استان گلستان و مازندارن از منظر آلودگي عمومي رسوبات به آلاينده هاي نفتي و فلزات سنگين مورد بررسي قرار گرفته است. غلظت فلزات سنگين در رسوبات سطحي ريزدانه مورد بررسي در اين منطقه گوياي غلظت به نسبت بالا، اما غيرآلوده نيکل (67-35 mg/kg)، مس (50-15 mg/kg)، روي (104-56 mg/kg)، واناديم (140-90 mg/kg) و کرم (92-60 mg/kg) در سطح منطقه و آلودگي کم تا متوسط مناطق غربي و مرکزي استان مازندارن به دو فلز قلع (4-3 mg/kg) و سرب (25-22 mg/kg) است. بررسي نتايج نمونه برداري هاي انجام شده همچنين نشان دهنده تغييرات ميزان غلظت PAHs  در رسوبات نمونه برداري شده از 150 تا 1600 ميلي گرم در کيلوگرم است. غلظت بيشتر PAHs در اين ناحيه مربوط به سواحل ساري تا چالوس است به شکلي که مي توان رسوبات اين منطقه را در حد کم تا متوسط آلوده دانست. نمونه برداري هاي انجام شده در مطالعه حاضر همچنين نشان دهنده آلودگي نسبي سواحل مجاور محمودآباد تا تنکابن به مجموعه هيدروکربن هاي نفتي (TPH) است، در حالي که ساير مناطق با غلظت هاي کمتر کاملا غيرآلوده تشخيص داده شده اند.

 
كليد واژه: آلودگي نفتي، فلزات سنگين، ضريب غني سازي، شاخص انباشت ژئوشيميايي، درياچه خزر، رسوبات
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
شنبه 6 خرداد 1391  4:12 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها