0

بانک مقالات علوم محیطی

 
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 3 : علوم و تكنولوژي محيط زيست پاييز 1388; 11(3 (مسلسل 42)):29-41.
 
بررسي منشا و دسترسي بيولوژيکي عناصر سنگين در خاک ارتفاعات شمال غرب تهران
 
كرباسي عبدالرضا,نبي بيدهندي غلامرضا,معطر فرامرز,برزگري زهره*
 
* دانشکده محيط زيست و انرژي، واحد علوم و تحقيقات، دانشگاه آزاد اسلامي تهران
 
 

خاک مي تواند آلودگي هاي زيست محيطي را در خود به ثبت برساند و لذا از طريق آناليز شيميايي خاک مي توان به آلودگي هاي منطقه پي برد. در اين تحقيق نمونه هاي خاک اراضي شمال غرب تهران مورد استفاده قرار گرفت، در مجموع 16 نمونه خاک از سطح منطقه جمع آوري شد. با استفاده از روش هاي آزمايشگاهي ميانگين غلظت سرب173 ppm ، ميانگين غلظت روي 101 ppm، ميانگين غلظت نيکل 62 ppm و ميانگين غلظت واناديوم 44 ppm به دست آمد. نتايج نشان مي دهد که غلظت فلز سنگين سرب در منطقه بسيار بالاتر از ساير عناصر مورد بررسي مي باشد. مقايسه ميانگين غلظت سرب در مطالعه حاضر با غلظت آن در پوسته زمين نشان مي دهد که غلظت اين عنصر در اراضي واحد علوم و تحقيقات دانشگاه آزاد اسلامي واقع در ارتفاعات شمال غرب تهران، حدود %1200 بيشتر از پوسته زمين است که علت افزايش غلظت سرب به دليل آلودگي هوا مي باشد. در ادامه تحقيق نسبت به شناسايي دسترسي بيولوژيک عناصر اقدام شد. ميزان دسترسي بيولوژيک فلزات سنگين مختلف در خاک هاي مورد مطالعه به ترتيب زير مي باشد:
Pb (29 ppm) >Zn (27 ppm) >Fe (7 ppm) >Ni (5 ppm) >V (0 ppm)
آناليز خوشه اي براي منشايابي عناصر نشان داد که سرب داراي منشا آلي مي باشد و دو عنصر نيکل و واناديوم تحت ضريب تشابه مثبت و معني دار به هم متصل شده اند. از آن جايي که واناديوم به عنوان شاخص آلودگي نفتي شناخته شده، مي توان نتيجه گرفت که نيکل به لحاظ مصرف سوخت در خاک هاي اين اراضي پراکنده شده است.

 
كليد واژه: آلودگي خاک، فلزات سنگين، دسترسي بيولوژيکي، آناليز خوشه اي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 3 خرداد 1391  11:35 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 8 : علوم و تكنولوژي محيط زيست زمستان 1389; 12(4 (مسلسل 47)):81-91.
 
بررسي اثر حمل و نقل با دو روش سنتي (با قاطر) و صنعتي (اسکيدر) بر خاک جنگلي
 
مرادمندجلالي عقيل*,لطفعليان مجيد,حسيني سيدعطااله,نقدي رامين
 
* دانشکده منابع طبيعي، دانشگاه مازندران
 
 

بهره برداري از جنگل مانند استفاده از ساير نعمات خداوند كاري ضروري، عاقلانه و اقتصادي است. هر چند اين كار صدماتي را به جنگل وارد مي آورد. يکي از مهم ترين اين صدمات فشردگي خاک مي باشد که باعث تاخير در زادآوري،کاهش رشد درختان يا نهال ها و فرسايش خاک جنگل مي شود. ولي مي توان با بررسي سيستم هاي مختلف بهره برداري براي هر منطقه روشي از بهره برداري را تعيين كرد كه کم ترين صدمات را به توده جنگلي وارد آورد. به منظور بررسي اثر حمل و نقل با دو روش سنتي و صنعتي بر فشردگي خاک مطالعه اي در سري 9 از حوزه 9 شفارود انجام گرفت که طي آن ميزان فشردگي خاک، فشار وارد بر واحد سطح و درصد پراکنش کوبيدگي حاصل از عمليات چوبکشي توسط اين دو روش با توجه به ميزان يکساني از چوب خارج شده (100 مترمکعب) در طول يک مسير 200 متري انجام يافت. نمونه هاي مورد نظر در دو عمق 10-0 و 20-10 سانتي متري از خاک مسيرهاي چوبکشي توسط سيلندر استاندارد برداشت شده و مورد اندازه گيري قرار گرفت. نتايج نشان داد که ميزان فشردگي در عمق 10-0 در روش سنتي بيشتر از روش صنعتي است ولي در عمق 20-10 سانتي متري اين نتيجه برعکس مي باشد. تجزيه و تحليل اطلاعات مربوط به اثرات چوبکشي با قاطر و اسکيدر بر کوبيدگي خاک، فشار وارد بر واحد سطح و درصد پراکنش کوبيدگي نشان داد که تفاوت معني داري بين دو روش از نظر ميزان کوبيدگي در عمق کلي 20-0 سانتي متري خاک وجود ندارد. هم چنين از نقطه نظر فشار وارد بر واحد سطح و درصد پراکنش کوبيدگي تفاوت معني دار بوده به طوري که ميزان فشار وارد بر واحد سطح در روش چوبکشي با قاطر بيشتر بوده ولي درصد پراکنش کوبيدگي در روش چوبکشي با اسکيدر بيشتر است.

 
كليد واژه: فشردگي خاک، مسير چوبکشي، سيلندر استاندارد، چوبکشي با قاطر و اسکيدر، درصد پراکنش کوبيدگي، شفارود
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 3 خرداد 1391  11:35 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 12 : علوم و تكنولوژي محيط زيست زمستان 1389; 12(4 (مسلسل 47)):129-142.
 
به کار گيري آناليز SWOT در مديريت يكپارچه مناطق ساحلي (مورد مطالعاتي سه استان شمالي كشور)
 
هراتي سيداميرناصر,وفايي فريدون,عبداله زاده رضا
 
 
 

با توجه به اين كه بخش قابل ملاحظه اي از جمعيت جهان در كنار سواحل زندگي مي كنند و با عنايت به رشد روزافزون جمعيت و به تبع آن افزايش توليد پسماند شهري بررسي تاثيرات متقابل مديريت سواحل و مديريت پسماند نقش بسيار مهمي در ارايه يك سيستم بهينه دارد.
در اين تحقيق سعي بر آن شده تا با شناخت سه استان شمالي كشور و بررسي مديريت كنوني پسماند و وضعيت موجود و همچنين تجزيه و تحليل آن، ابتدا با توجه به مديريت سواحل و جايگاه مديريت پسماند در مبحث فوق به كمك مدل سيستم هاي حمايت از تصميم گيري (
DSS) سناريوي برتر در خصوص مديريت پسماند شناسايي شود؛ سپس با كمك روش SWOT (نقاط قوت، ضعف، تهديدها و فرصت ها) و ماتريس كمي برنامه ريزي راهبردي QSPM اولويت راهبردهاي مديريت پسماند در مديريت سواحل استان هاي شمالي طبقه بندي گردد تا صحت سناريوي برتر به دست آمده در مدل سيستم حمايت از تصميم گيري مشخص شود. نتايج نشانگر آن است كه روش ارائه شده سازگاري مناسبي با مديريت پسماند شهري داشته و دقت تصميم گيري ها را افزايش مي دهد.

 
كليد واژه: مناطق ساحلي ايران، مديريت پسماند شهري، ICZM ،DSS ،SWOT ،QSPM
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 3 خرداد 1391  11:35 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 13 : علوم و تكنولوژي محيط زيست زمستان 1389; 12(4 (مسلسل 47)):143-150.
 
نيازسنجي و تعيين اولويت هاي آموزشي دانش آموزان و دبيران مقطع راهنمايي در زمينه محيط زيست
 
شبيري سيدمحمد*,سرمدي محمدرضا,شريفيان شيوا
 
* دانشگاه پيام نور، مرکز تهران
 
 

در اين تحقيق به شناسايي و اولويت بندي نيازهاي آموزشي دبيران و دانش آموزان در زمينه محيط زيست پرداخته مي شود. اين تحقيق با هدف شناخت نيازها و اولويت هاي آموزشي دانش آموزان و دبيران مربوط در مورد محيط زيست انجام گرفته است.
نوع تحقيق كاربردي و روش تحقيق صورت گرفته توصيفي پيمايشي و روش جمع آوري اطلاعات از طريق پرسشنامه مي باشد. براي تعيين روايي پرسشنامه از نظر اساتيد دانشگاه پيام نور، كارشناسان و دبيران آموزش و پرورش استفاده گرديده و همچنين ضريب پايايي پرسشنامه
0.78 مي باشد كه از طريق آلفاي كرانباخ به دست آمده است. جامعه مورد مطالعه شامل دو گروه دانش آموزان و دبيران مقطع راهنمايي شهر تهران مي باشد. نمونه ها به روش خوشه اي از 5 منطقه شمال، جنوب، شرق، غرب و مركز شهر تهران (شامل مناطق 2، 3، 6، 8 و 17) انتخاب شده است. نمونه آماري شامل 300 دانش آموز دختر و 200 دانش آموز پسر و همچنين 60 نفر دبير زن و 40 نفر دبير مرد مي باشد.
از روش هاي آمار توصيفي براي توصيف داده ها و از آمار استنباطي
t گروهاي مستقل، براي مقايسه ميانگين دو گروه دانش آموز و دبير استفاده شده است. اطلاعات جمع آوري شده از طريق نرم افزار spss14 مورد بررسي و تجزيه و تحليل قرار گرفته است.
نتايج تحقيق حاكي از آن است كه دانش آموزان و دبيران نياز به کسب دانش و آگاهي هاي بيشتري در زمينه مسايل مربوط به محيط زيست دارند. ضمنا با اين که دبيران از سطح دانش بالاتري نسبت به دانش آموزان برخوردارند، اما بايد به شناخت و آگاهي بيشتري دست پيدا کنند.
برنامه هاي آموزشي ارايه شده در كتب درسي دانش آموزان مقطع راهنمايي آگاهي و شناخت كافي در دانش آموزان در زمينه محيط زيست ايجاد نمي كند.و محتواي كتب درسي را در اين زمينه بايد افزايش داد. و براي افزايش محتواي كتب بايد دامنه اي مطلوب از دانش ها، مفاهيم، شناخت ها، مهارت ها، تجربه ها، نگرش ها و علاقه مندي هاي دانش آموزان را در نظر گرفت.

 
كليد واژه: نيازسنجي، اولويت بندي، آموزش محيط زيست، دبيران و دانش آموزان راهنمايي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 3 خرداد 1391  11:36 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 16 : علوم و تكنولوژي محيط زيست زمستان 1389; 12(4 (مسلسل 47)):173-183.
 
فضاي شهري، انديشه اي اجتماعي
 
ستارزاده داريوش*,نقي زاده محمد,حبيب فرح
 
* دانشگاه آزاد اسلامي، واحد علوم و تحقيقات تهران
 
 

بحث فضاي شهري، از دغدغه هاي بسيار پرجاذبه اي در حيطه شهرسازي است كه بسياري از انديشمندان اين رشته را به سوي خود جذب نموده و توجه آنان را به خود معطوف داشته است. در طول تاريخ، همواره تصور بشر و به تبع آن تعريف وي از فضا و فضاي شهري دچار تغييرات شگرفي گشته است. امروزه اساسا فضاي شهري بعدي اجتماعي از تعريف فضاي صرف شناخته مي شود؛ هرچند هنوز هم عمده شناخت، تحليل و طراحي فضا در شهرها بيشتر با تاكيد بر جنبه هاي زيبايي شناختي و با تكيه بر نظريات فرماليستي صورت مي پذيرد و به محتوا كمتر توجه مي شود.
در اين مقاله سعي بر آن است تا با مراجعه به آرا و نظريات انديشمندان، چارچوب نظري فضا و فضاي شهري با تاكيد بر جنبه هاي اجتماعي و فرهنگي آن ارايه شود و از سويي ديگر با ارايه اين چارچوب نظري، تعريف فضاي شهري توسعه يافته و ارزش هاي عمومي، اجتماعي، فرهنگي و كالبدي فضاي شهري از ديدگاه هاي صرف زيباشناختي مبتني بر فرماليسم خارج شده نيروهاي محتوايي را كه تداوم بخش زندگي و پويايي فضاي شهري هستند در بر گيرد؛ نيروهايي كه به سبب جنبش هاي اجتماعي جامعه به خلق فضاي شهري منجر مي شوند. بنابراين، فضاي شهري نه فقط با فرم بلكه با محتوا تعريف مي گردد.

 
كليد واژه: فضا، فضاي شهري، انديشه اجتماعي، جامعه، فرهنگ
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 3 خرداد 1391  11:36 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 15 : علوم و تكنولوژي محيط زيست زمستان 1389; 12(4 (مسلسل 47)):163-172.
 
مقايسه توانايي دو گونه صدف دو كفه اي Corbigula fluminea و Anodonta cygnea در فيلتراسيون جلبک Chlorella spp (راهكاري جهت كنترل بيولوژيكي اكوسيستم هاي آبي)
 
ساريخاني لاليك,جندقي مژگان*,جوانشيرخويي آرش,شاهپوري مريم
 
* دانشكده محيط زيست و انرژي، واحد علوم و تحقيقات، دانشگاه آزاد اسلامي، تهران
 
 

ورود پساب هاي ناشي از فعاليت هاي كشاورزي و صنعتي، به منابع پذيرنده (رودخانه ها، درياچه ها و ...)، باعث برهم خوردن شرايط اكولوژيك، اين اكوسيستم ها شده است. به گونه اي كه در بسياري از اكوسيستم هاي آبي مساله غني شدن (Eutrophication) حيات اكوسيستم را به مخاطره انداخته است. ارايه يك روش كنترل بيولوژيك به منظور رفع اين مشكل دليل اصلي انجام اين تحقيق بوده است.
در تحقيق حاضر نرخ فيلتراسيون دو گونه صدف
Corbicula fluminea و Anodonta cygnea با واسطه جلبک Chlorella spp در يک سيستم مداربسته مورد ارزيابي قرار گرفت. در اين مطالعه، سه تيمار مختلف جلبک (104 × 5 و 105 × 1 و 105 × 2 سلول در هر ميلي ليتر) که قبلا در محيط كشت تك گونه اي و با استفاده از محيط گيلارد کشت داده شده بود، مورد آزمايش قرار گرفت. روش کار سيستم به اين صورت بود كه صدف ها و آب احاطه كننده آن ها در دوره هاي زماني 30 دقيقه اي بازديد و نمونه برداري مي شدند. در صورتي كه بين هر دو دوره 30 دقيقه اي و در طول 120 دقيقه در جريان گردشي، پالايش طبيعي خود را انجام مي داد. هر تيمار 3 تكرار داشته و كل آزمايش ها 2 بار نيز تكرار گرديد. نتايج به دست آمده بيانگر اين مطلب است که در هر سه تيمار، با گذشت زمان نرخ فيلتراسيون صدف هاي ياد شده کاهش مي يابد. همچنين در مورد صدف C. fluminea در بين تيمارها با وجود اختلافات جزئي اين اختلافات معني دار نمي باشند. بيشترين نرخ فيلتراسيون در تيمار اول (غلظت پايين) 3.56 (s=0.7) ميلي ليتر در دقيقه بر گرم (وزن خشك ماده آلي) مشاهده شده است. در مورد صدف A. cygnea نرخ فيلتراسيون در سه تيمار بسيار نزديک به هم بوده و در تيمار دوم (غلظت متوسط) بيشتر است، هرچند ميانگين 3 تكرار در غلظت پايين اختلاف معني دار جزئي با غلظت متوسط دارد. ولي ميانگين 3 تکرار غلظت بالا با غلظت متوسط اختلاف ندارد.
با مقايسه بين نرخ فيلتراسيون جلبک کلرلا توسط دو صدف مورد آزمايش مي توان نتيجه گرفت که کارآيي صدف
A. cygnea در فيلتراسيون جلبک کلرلا بيشتر از C. fluminea مي باشد، به طوري که در تيمار اول نرخ فيلتراسيون جلبک کلرلا در مورد صدف C. fluminea، 3.56 ml.min-1.gr-1 (AFDW) و در مورد A. cygnea 5.29 مي باشد. در تيمار دوم و سوم نيز وضع به همين منوال است و از 3.44 در C.fluminea به 5.89 در A. cygnea افزايش يافته و در تيمار سوم از 2.95 در C. fluminea به 5.86 در A. cygnea رسيده است.
با توجه به نتايج به دست آمده و توانايي نسبتا خوب تصفيه اي اين دو گونه صدف، مي توان از آن ها جهت كنترل زيستي و كاهش شكوفايي فيتوپلانكتوني در درياچه هاي يوتروف، استخرها و سيستم هاي فاضلاب استفاده كرد.

 
كليد واژه: نرخ فيلتراسيون، جلبك Chlorella spp ،Corbicula fluminea و Anodonta cygnea
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 3 خرداد 1391  11:36 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 17 : علوم و تكنولوژي محيط زيست زمستان 1389; 12(4 (مسلسل 47)):185-197.
 
معرفي و کاربرد رويکرد بوم شناسي سيماي سرزمين در مقياس شهر نمونه موردي: شهر تهران
 
شعباني نگين,ابركار مهرو,پريور پرستو,كوچك زاده محسن
 
 
 

بوم شناسي سيماي سرزمين با استفاده از مفاهيم ساختار، عملکرد و تغييرپذيري، مبناي تحليل و مديريت سيماي سرزمين است. اين رويکرد براي برنامه ريزي با هدف استفاده و حفاظت از فضاهاي سبز و باز موجود و حفظ يکپارچگي بوم شناختي سيماي سرزمين شهري قابل استفاده است.
رشد بي رويه شهر تهران در دهه هاي اخير و تغيير ساختار بوم شناختي سيماي سرزمين آن، اختلالات ساختاري مهمي را در سيماي طبيعي و شهري به دنبال داشته که موجب تغيير عملکرد و بر هم خوردن تعادل بوم شناختي شهر شده است.
در اين نوشتار، با هدف بهبود وضعيت موجود، ابتدا نقشه پوشش اراضي بر اساس تفسير تصوير ماهواره اي لندست (2002) تهيه و ساختار سيماي سرزمين شهر تهران در 3 مقياس کلان، مياني و خرد مطالعه شد. سپس، ارتباط ساختار و عملکرد بررسي و عناصر مهم ساختاري شهر شناسايي شد. با توجه به خصوصيات سيماي سرزمين تهران، کل شهر به پهنه ها و زيرپهنه هاي مختلف تقسيم و بر اين اساس راهکارهايي براي اصلاح ساختار سيماي سرزمين ارايه گرديد.

 
كليد واژه: عناصر ساختاري، برنامه ريزي فضاهاي سبز و باز شهري، شبکه حياتي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 3 خرداد 1391  11:36 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 5 : علوم و تكنولوژي محيط زيست پاييز 1388; 11(3 (مسلسل 42)):51-60.
 
پيشنهاد بازنگري طرح جامع كاهش آلودگي هواي شهر تهران در خصوص منواكسيدكربن
 
متصدي زرندي سعيد,رزاقي آزاده*
 
* دانشگاه آزاد اسلامي، واحد علوم و تحقيقات
 
 

در اين تحقيق به بررسي ميزان آلاينده CO در شهر تهران در خلال اجراي طرح جامع کاهش آلودگي هوا پرداخته شده است (84-78) تا بدين وسيله موفقيت طرح مذکور در کاهش ميزان اين آلاينده مورد تجزيه و تحليل قرار گيرد.
بدين منظور داده هاي آماري ايستگاه هاي سنجش آلودگي هواي شهر تهران با استفاده از نرم افزار
EXCEL مورد تحليل قرار گرفت ابتدا ميزان منواکسيدکربن روزانه از داده هاي خام و سپس با استفاده از مقادير روزانه ميزان ماهانه و سالانه آلاينده CO در هر ايستگاه محاسبه شد. همچنين طرح جامع کاهش آلودگي هواي شهر تهران، ميزان پيشرفت محورهاي آن، نقاط ضعف و قوت طرح مورد بررسي و ارزيابي قرار گرفت.
با بررسي روند تغييرات ميزان آلاينده
CO در شهر تهران مي توان چنين نتيجه گيري کرد که اجراي طرح جامع کاهش آلودگي هواي تهران در کاهش ميزان اين آلاينده آن چنان که انتظار مي رفت موثر نبوده ولي تا حدودي توانسته است از افزايش اين آلاينده، با توجه به روند افزايشي ميزان وسايل نقليه موتوري که منبع اصلي توليد CO در سطح شهر مي باشد جلوگيري نمايد.
در اين تحقيق سعي گرديد با توجه به روند ثابت تغييرات
CO در شهر تهران و عدم رضايت از اين روند، طرح جامع کاهش آلودگي هواي تهران که از سال 79 در حال اجراست مورد بازبيني و بازنگري قرار گيرد تا در سال هاي باقي مانده طرح بتوان شاهد موفقيت چشمگيري در کاهش ميزان آلاينده CO بود. اميد است با به کارگيري نتايج اين تحقيق توسط مسوولان و دست اندرکاران بتوانيم شاهد هواي پاک و سالم در شهر تهران باشيم.

 
كليد واژه: کاهش آلودگي هوا، طرح جامع، آلاينده CO، شهر تهران
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 3 خرداد 1391  11:39 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 6 : علوم و تكنولوژي محيط زيست پاييز 1388; 11(3 (مسلسل 42)):61-75.
 
تصفيه اكسيدهاي نيتروژن از هوا توسط زئوليت ZSM_5 اصلاح شده
 
مرتضوي سيدباقر*,ياراحمدي رسول,اميدخواه محمدرضا,اصيليان حسن,خوانين علي,مريدي پروين
 
* گروه بهداشت حرفه اي، دانشکده پزشکي، دانشگاه تربيت مدرس
 
 

در اين تحقيق اصلاح زئوليت هاي سنتزي به روش اشباع و تاثير آن بر تبديل اكسيدهاي نيتروژن (NOx) در هوا مورد بررسي قرار گرفته است. پايه هاي زئوليتي ZSM_5, g_Alumina, Alumina Silicate در نقش نگه دارنده لايه هاي فعال كاتاليستي روي بسترهاي مونوليتي (Honey Comb) استفاده شده است.مرحله اول مخلوط فيزيكي با غلظت 200 گرم بر ليتر از هر كدام از پايه هاي زئوليتي در آب مقطر دو بار يونيزه شده تهيه شد. مرحله دوم مخلوط فيزيكي از يك درصد وزني از فلزات نادر پلاتينم و پالاديم و %3 از اكسيدهاي زيركونيم و سريم به طور جداگانه اماده سازي و مورد استفاده قرار گرفت.
تبديل و تصفيه الودگي
NOx تحت تاثير عوامل دماي گاز ورودي و نسبت مولي گاز احياكننده پروپان مورد بررسي قرار گرفت. تاثير عوامل مورد مطالعه بر اساس طرح ازمايش در چهار سطح در امر تبديل الودگي انجام شد. نتايج حاصل نشان مي دهد كه از ميان سه پايه زئوليتي اصلاح شده تنها ZSM_5 با سطح فعال اكسيدهاي زيركونيم و سريم راندمان تبديل بهينه اي را نشان مي دهد. (P value=0.05)
همچنين مشخص شد كه شرايط بهينه عوامل مورد بررسي در تبديل اكسيدهاي نيتروژن دماي 180 درجه سلسيوس و نسبت مولي گاز پروپان به اكسيدهاي نيتروژن معادل
1.5 با ضريب تبديل %83 مي باشد.

 
كليد واژه: اكسيدهاي نيتروژن، مونوليت، اكسيد زيركونيم، ضريب تبديل، روش اشباع، زئوليت ZSM-5
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 3 خرداد 1391  11:39 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 8 : علوم و تكنولوژي محيط زيست پاييز 1388; 11(3 (مسلسل 42)):93-105.
 
مطالعه غلظت سرب موجود در هواي منطقه يک تهران در سال 1386
 
صراف پور رضا,محمدي محمودآبادي شكراله,ولي پور فيروز,روزبهاني فرزاد*
 
* دانشگاه علوم پزشکي بقيه اله (عج)
 
 

سرب يکي از فلزات سنگين با رنگ خاکستري مايل به آبي يا نقره اي کبود است که نقش مهمي در صنايع باطري سازي، نظامي، ساخت آلياژها، افزودني هاي سوختي و ... دارد و داراي مصرف سالانه 6.5 ميليون تن در جهان مي باشد که اين ميزان تا سال 2010 به 9 ميليون تن خواهد رسيد. با توجه به عوارض و مسموميت هاي مختلف ناشي از اين عنصر، تحقيق حاضر به روش توصيفي- مقطعي، در هواي آزاد منطقه يک شهرداري تهران (نوبنياد) به دليل نزديکي به صنايع نظامي و باطري سازي، با هدف کلي تعيين غلظت سرب هواي منطقه انجام يافته است.
در منطقه ياد شده با در نظر گرفتن 9 ايستگاه ثابت و نمونه برداري از ايستگاه ها، نسبت به جمع آوري 32 نمونه بر اساس روش استاندارد در طول 105 روز اقدام شد. همچنين از پمپ نمونه بردار
Low Volume مدل S2 ساخت كارخانه Shintaku ژاپن و فيلتر فايبرگلاس با قطر 110 ميلي متر و قطر منافذ (تخلخل) 3 ميكرون ساخت کارخانه Schleicher & Schuell آلمان، استفاده گرديد.
تحليل فيلترها در اين مطالعه توسط سازمان انرژي اتمي ايران و به کمک دستگاه جذب اتمي
Spect AA 220، ساخت شرکت واريان استراليا و مجهز به کوپل (کوره) GTA 110 که با گاز آرگون کار مي کرد، انجام پذيرفت و در نهايت تحليل داده ها با کمک نرم افزار Spss انجام گرفته و نتايج حاصل با استاندارد اعلام شده توسط EPA مقايسه گرديد. ميانگين غلظت سرب هواي منطقه در طول مطالعه 0.308 ميکروگرم در مترمکعب هوا تعيين شد ( استاندارد اعلام شده توسط EPA، 1.5 ميکروگرم در مترمکعب است). اين مطالعه نشان دهنده يک رابطه مستقيم بين غلظت سرب هوا و دماي محيط مي باشد (r=-0.613 و P<0.05). همچنين با توجه به تحليل واريانس (0.045) و P<0.05 مي توان گفت تفاوت ميانگين غلظت سرب موجود در فواصل مختلف از نظر آماري معني داراست.
در نهايت مي توان، تعدادي از متغيرهاي مهم در اين مطالعه نظير دماي هوا، فاصله ايستگاه ها از يکديگر و منابع آلوده کننده محلي را از عمده عوامل بالقوه آلودگي هوا در منطقه نوبنياد دانست.

 
كليد واژه: سرب، نمونه برداري، تهران، دما، فاصله
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 3 خرداد 1391  11:39 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 9 : علوم و تكنولوژي محيط زيست پاييز 1388; 11(3 (مسلسل 42)):107-115.
 
ارزيابي فني اقتصادي و زيست محيطي روش هاي تصفيه فاضلاب صنايع آبکاري به روش AHP
 
دباغيان محمدرضا*,هاشمي سيدحسين,عبادي تقي
 
* دانشکده عمران و محيط زيست، دانشگاه صنعتي اميرکبير
 
 

در اين تحقيق يک روش سيستماتيک براي انتخاب بهترين گزينه در تصفيه فاضلاب صنايع آبکاري که حاوي فلزات سنگين مي باشد، معرفي شده است. بدين صورت که در اين روش پس از استفاده از نظرات کارشناسان، مشاوران و آبکاران به کمک روش تحليل سلسله مراتبي (AHP) بهتربن گزبنه انتخاب شده است.
اين تحقيق در محدوده شهر تهران انجام گرفته است که در آن چهار گزينه براي تصفيه فاضلاب حاوي فلزات سنگين (رسوب دهي شيميايي، تعويض يوني،
RO و نانوفيلتراسيون) معرفي شده است که توسط سه پارامتر اصلي: 1- اقتصادي 2- فني و کاربردي 3- زيست محيطي و اجتماعي، که هر کدام شامل زيرپارامترهايي از قبيل ابعاد زمين مورد نياز، هزينه ساخت و نصب، تعمير و نگه داري، دستيابي به استانداردها، سادگي فن آوري، بومي بودن و ... مي باشند، با يکديگر مقايسه شده اند. در اين تحقيق ابتدا هر يک از پارامترها و شاخص هاي مربوط به هر يک از آن ها، توسط گروه خبرگان و به وسيله پرسشنامه وزن دهي مي شوند. در مرحله بعد پس از محاسبه وزن هر کدام از پارامترها، فن آوري هاي تصفيه فاضلاب به صورت دو به دو نسبت به هر پارامتر مقايسه شده و سپس بهترين گزينه انتخاب مي شود. نتيجه اين مقايسه نشان داد که تصفيه فاضلاب به روش RO مناسب ترين گزينه براي تصفيه فاضلاب صنايع آبکاري است.

 
كليد واژه: انتخاب تحليل سلسله مراتبي (AHP)، فلزات سنگين، آبکاري، تصفيه فاضلاب
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 3 خرداد 1391  11:40 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 7 : علوم و تكنولوژي محيط زيست پاييز 1388; 11(3 (مسلسل 42)):77-92.
 
بررسي آلايندگي زيست محيطي صنايع كشور با استفاده از رويكرد داده- ستانده (مورد خاصه دي اكسيدكربن)
 
ترابي تقي,وارثي محسن*
 
* دانشکده اقتصاد و مديريت، واحد علوم و تحقيقات، دانشگاه آزاد اسلامي
 
 

الگوهاي كنوني توليد و مصرف انرژي به شدت بر سوزاندن سوخت هاي فسيلي متكي است. تمامي كالاها و خدمات توليد شده در يك اقتصاد، به طور مستقيم و غيرمستقيم با مصرف انرژي و نيز انتشار آلاينده هايي همچون دي اكسيدكربن (كه عامل اصلي اثر گلخانه اي و تغييرات اقليمي شناخته شده است) مربوط مي باشند. به طور كلي ميزان انتشار CO2 به عواملي از قبيله شدت CO2، شدت انرژي پيوند توليد- فن آوري، روابط متقابل ميان بخش هاي اقتصاد، و ساختار و سطح تقاضاي نهايي براي كالاهاي بخش هاي مختلف، وابسته است. هدف كلي اين تحقيق عبارت است از شناسايي روابط متقابل ميان سطح فعاليت هاي توليدي بخش هاي صنعتي كشور در يك مقطع زماني مشخص (سال 1380)، مصرف و شدت مصرف انرژي توسط اين فعاليت ها و آثار زيست- محيطي مترتب بر آن كه به طور مشخص در ميزان انتشار گاز كربنيك (CO2) منتشر شده توسط هر رشته فعاليت مشخص دنبال مي شود.
به همين منظور با استفاده از رهيافت داده- ستانده، كه به دليل ويژگي هاي روش شناختيه خود ابزاري مفيد براي تحليل روابط مستقيم و غيرمستقيم ميان رشته فعاليت هاي اقتصادي در مقياس كلان به شمار مي رود، مبادرت به طراحي مدلي شده است كه ضمن محاسبه بردارهاي شدت انرژي و شدت دي اكسيدكربنه رشته فعاليت هاي صنعتي اقتصاد، اين امكان را فراهم مي آورد تا بتوان آلايندگي رشته فعاليت ها را بر اساس عوامل ياد شده تحليل كرد و نتايج به دست آمده را در سياست گذاري هاي صنايع كشور از حيث انتخاب فن توليد مناسب، جايگزيني يا اصلاح فن آوري هاي فرسوده و كهنه تبديله انرژي و همين طور در خوده بخش انرژي مورد استفاده قرار داد. افزون بر اين، نتايج حاصل مشخص مي كند كه در چه بخش هايي مي توان با استفاده از قيمت گذاري، ماليات ستاني و ديگر سياست هاي مناسب، تقاضاي نهايي و از اين رهگذر آلودگي هوا توسط دي اكسيدكربن را كنترل كرد.

 
كليد واژه: تحليل داده- ستانده، شدت دي اكسيد كربن، نياز مستقيم و غيرمستقيم انرژي، رشته فعاليت هاي صنعتي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 3 خرداد 1391  11:40 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 1 : علوم و تكنولوژي محيط زيست بهار 1388; 11(1 (مسلسل 40) (ويژه نامه)):161-172.
 
پيش بيني اثرات محيط زيستي توسعه با استفاده از تصاوير ماهواره اي و تكينک هاي سنجش از دور
 
رودگرمي پژمان*,خراساني نعمت اله,منوري سيدمسعود,نوري جعفر
 
* سازمان تحقيقات و آموزش كشاورزي
 
 

پيش بيني اثرات محيط زيستي توسعه از بخش هاي مهم ارزيابي اثرات زيست محيطي مي باشد. تاكنون از روش ها و تكنيک هاي مختلفي براي پيش بيني اثرات توسعه استفاده شده است. در اين پژوهش كاربرد تصاوير و فنون سنجش از دور در پيش بيني اثرات زيست محيطي توسعه، مورد تحقيق قرار گرفت. مطالعه در شهرستان رباط كريم انجام شد. فرض بر اين بود كه تصاوير ماهواره اي به دليل توليد آنها به صورت سري هاي زماني قادر به پيش بيني اثرات زيست محيطي توسعه هستند. عامل زيست محيطي كه پيش بيني اثرات توسعه در مورد آن صورت گرفت، پوشش گياهي طبيعي بود. اثرات توسعه بر پوشش گياهي منطقه از نظر سطح پوشش گياهي و ميزان بيوماس مورد بررسي قرار گرفت. اطلاعات و داده هاي پوشش گياهي و كاربري اراضي در سال هاي مختلف با استفاده از تصاوير ماهواره اي به دست آمد. ميزان بيوماس با استفاده از شاخص هاي SAVI و NDVI اندازه گيري گرديد و با استفاده از روابط و مدل هاي رگرسيوني مدل هاي پيش بيني اثرات توسعه بر پوشش گياهي تهيه شد. تصاوير ماهواره اي لندست با سنجنده هاي TM وETM+  با شماره رديف و مسير 35-165 و 35-164 مورد استفاده قرار گرفت.
نتايج روابط رگرسيوني برآورد بيوماس، به وسيله آزمون
t نمونه هاي جفت تحليل شد و در سطح %5 تفاوت معني داري بين متوسط مقدار برآورد شده و شاهدها وجود نداشت. همچنين تمامي مدل هاي رگرسيوني به دست آمده براي پيش بيني اثرات توسعه داراي ضريب همبستگي و تبيين بالاي 0.9 بودند. با توجه به نتايج به دست آمده براي بسياري از اجزاي محيط زيست كه اطلاعات آنها توسط تصاوير ماهواره اي قابل برداشت است، تهيه مدل هاي پيش بيني اثرات توسعه به وسيله روابط رگرسيوني و تصاوير ماهواره اي قابل اجراست و پيشنهاد مي گردد.

 
كليد واژه: سنجش از دور، اثرات زيست محيطي، پيش بيني، پوشش گياهي، بيوماس
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 3 خرداد 1391  11:43 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 2 : علوم و تكنولوژي محيط زيست بهار 1388; 11(1 (مسلسل 40) (ويژه نامه)):173-186.
 
مديريت زيست محيطي طبيعت گردي در پارک ملي كوير با استفاده از GIS
 
سالاري عبداله*,ارجمندي رضا
 
* باشگاه پژوهشگران جوان، دانشگاه آزاد اسلامي، واحد تهران شمال
 
 

امروزه صنعت طبيعت گردي به عنوان بخش مهم و اصلي در اقتصاد جهاني به شمار مي رود. در بين انواع مختلف گردشگري طبيعت گردي ابزار مناسبي جهت دستيابي به گردشگري پايدار مي باشد. با توجه به اين كه مناطق تحت مديريت سازمان حفاظت محيط زيست ايران سرمايه هاي بالقوه طبيعت گردي به شمار مي روند و همچنين ابزار مناسب براي توسعه طبيعت گردي در آينده محسوب مي شوند، لذا حفاظت از اين منابع پايه جهت آماده سازي براي بهره برداري پايدار ضروري مي باشد. پارک ملي كوير با توجه به موقعيت جغرافيايي منحصر به فرد و شرايط زيستگاهي مناسب و تنوع زيستي بالا از پتانسيل هاي بالايي براي جذب طبيعت گردها برخوردار است.
هدف از اين تحقيق شناسايي پتانسيل هاي طبيعت گردي و برنامه ريزي زيست محيطي در جهت گسترش اين صنعت در پارک ملي كوير مي باشد. شناسايي با استفاده از بازديدهاي ميداني در منطقه و كسب نظر از كارشناسان و محيط بانان انجام گرفت و سپس با استفاده از داده هاي ماهواره اي و سامانه اطلاعات جغرافيايي، نقشه هاي مربوط تهيه و با روي هم گذاري
(overlay)  و استفاده از راهنماي زون بندي پارک هاي مليIUCN  نقشه زون بندي پارک ملي كوير تهيه گرديد. در نهايت با برداشت موقعيت مكاني و ارتفاعي نقاط توسط GPS مكان هاي مستعد طبيعت گردي و تفرج با نظر كارشناسان شناسايي و نقشه مسيرهاي پيشنهادي براي طبيعت گردي در پارک ملي كوير با توجه به زون بندي منطقه تهيه شد.

 
كليد واژه: طبيعت گردي، پارک ملي كوير، برنامه ريزي زيست محيطي، GPS ،GIS
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 3 خرداد 1391  11:43 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی

 5 : علوم و تكنولوژي محيط زيست بهار 1388; 11(1 (مسلسل 40) (ويژه نامه)):209-218.
 
طراحي شبكه فاضلاب با استفاده از ابزار ArcGIS و نرم افزار محاسباتي
 
رحمان فاطمه*,جاويد اميرحسين,حسني اميرحسام,آل شيخ علي اصغر
 
 
 

در اين مقاله كاربرد نرم افزار ArcGIS در تعيين اطلاعات مورد نياز براي طراحي و برنامه نويسيVisual Basic  براي تحليل شبكه جمع آوري و انتقال فاضلاب در منطقه شهرک نبوت واقع در استان ايلام، مورد بررسي قرار گرفته است. مراحل انجام تحقيق به شرح زير مي باشد:
ابتدا اطلاعات مورد نياز براي طراحي شامل طول لوله فاضلاب رو، مساحت سطوح فاضلاب گير و درون يابي رقوم ارتفاعي زمين در محل آدم روها از طريق نرم افزار
ArcGIS تعيين گرديد.
سپس اطلاعات مرتبط با ويژگي هاي توپوگرافي، جوي (آب و هوايي) و اطلاعات آماري (مانند جمعيت و سرانه هاي آب و فاضلاب) منطقه جغرافيايي مورد نظر تهيه شد. اين اطلاعات مبناي طراحي شبكه فاضلاب مي باشد و از طريق مراجع معتبر (مانند كتابچه هاي مربوط به اطلاعات جغرافيايي و آماري) و نيز مراجعه به سازمان ها و شركت هاي مربوط (مانند مركز آمار ايران، شركت آب و فاضلاب و شركت مهندسين مشاور به منظور استفاده از اطلاعات مربوط به مناطق همجوار منطقه طرح به دليل مشابهت تقريبي اطلاعات توصيفي مورد نياز براي طراحي)، تهيه گرديد. در مرحله بعد، با استفاده از اطلاعات خروجي از نرم افزار
ArcGIS، تحليل اطلاعات به وسيله برنامه نوشته شده (برنامه نويسيVisual Basic ) انجام گرفت. نتايج اين تحقيق نشان داده، كاربرد نرم افزار ArcGIS و برنامه نگارش شده موجب فراهم ساختن تسهيلاتي در طراحي شبكه فاضلاب شده است.

 
كليد واژه: Visual Basic ،ArcGIS، طراحي شبكه فاضلاب، تحليل شبكه فاضلاب
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 3 خرداد 1391  11:44 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها