عليرغم تبليغات گسترده مسئولان وزارت علوم انتقادات جدي به آييننامه ميهماني و انتقال دانشجويان وارد است، ابهام در نحوه رسيدگي به موارد كفالت، بيماري خاص و معلوليت مؤثر، تبديل انتقال دانشجويان دختر به ميهماني و ميهماني دانشجويان روزانه با پرداخت شهريه شبانه از جمله اين انتقادات است.
پس از هفتهها مصاحبه و خبر رساني مسئولان وزارت علوم پيرامون آييننامه جديد نقل و انتقال دانشجو، اين آييننامه صبح روز شنبه دهم شهريور ماه 1389 با حضور خبرنگاران در طبقه دوم وزارت علوم رونمايي شد.
آييننامهاي كه عليرغم تبليغات گسترده مسئولان وزارت علوم انتقادات جدي به آن وارد است كه در ادامه به بررسي اجمالي برخي از آنها پرداخته خواهد شد.
* ابهام در نحوه رسيدگي به موارد كفالت، بيماري خاص و معلوليت مؤثر
بر اساس رويه قبلي در وزارت علوم، كفيل شدن دانشجو در زمان دانشجويي، بيماري خاص و معلوليت مؤثر دانشجو در زمان دانشجويي از مواردي بودند كه حكم انتقال آنها به صورت قطعي صادر و دانشجو پس از جايابي به نزديكترين دانشگاه محل سكونت خود منتقل ميشد.
اما آنچنان كه از آييننامه جديد بر ميآيد دانشجويان مورد اشاره عليرغم مبتلا شدن به شرايط دشوار در زمان دانشجويي مانند بيماري خاص (سرطان) يا معلوليت مؤثر (قطع عضو)، ضمن حفظ روحيه خود بايستي به دنبال اخذ 2 نيمسال ميهماني متوالي براي ميهماني دائم و سه نيمسال ميهماني متوالي براي انتقالي آن هم با كسب معدل بالاتر از ميانگين دانشجويان همان دانشگاه باشند!
اين در حالي است كه برخي از آگاهان معتقدند همانند گذشته بايستي حكم انتقالي افراد مذكور قطعي بوده و به جاي آن دقت بيشتري صرف بررسي مدارك متقاضيان شود، زيرا در مواردي همچون ابتلا به بيماري خاص يا نقص عضو مؤثر افراد به تنهايي قادر به انجام امور روزمره خود نبوده و معمولاً در شرايط روحي مناسبي قرار ندارند و بهتر است در محيط خانواده از آنها نگهداري شود.
بر اساس رويه قبلي ملاك انتقال دانشجويان كفيل بر اساس تأييد كفالت دانشجو توسط مراجع قضايي و انتقال دانشجويان داراي بيماري خاص و معلوليت مؤثر ارائه مدارك پزشكي، تأييد پزشكي قانوني، تأييد انجمن بيماريهاي خاص و تأييد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي بوده است.
*از سهميه كنكور براي متأهلان تا تبديل انتقال دانشجويان دختر به ميهماني
با وجود اينكه مهرداد بذرپاش، رئيس سازمان ملي جوانان با هدف تشويق جوانان به ازدواج، با پيگيري پيشنهاد اختصاص سهميه كنكور براي متأهلان مدتي به چهره ثابت رسانهها تبديل شد، اما به نظر ميرسد وزارت علوم دولت دهم با تدوين آييننامه انتقال جديد و منوط كردن انتقال دانشجويان دختر به سه نيمسال ميهماني متوالي و كسب معدل بالاتر از ميانگين دانشجويان دانشگاه مقصد، تمايل زيادي به هموار كردن مسير زندگي دانشجوياني كه در زمان دانشجويي ازدواج ميكنند، ندارد.
قرار بود آئيننامه جديد انتقال دختران دانشجو را تسهيل كند اما نه تنها اين امر محقق نشد چه بسا انتقال اين دسته از دانشجويان سختتر شد.
در گذشته در صورت ازدواج دختران پس از دانشجو شدن، دانشجوي دختر به محل سكونت همسر و در صورت غير ممكن بودن اين امر، انتقال همسر به محل تحصيل دانشجوي دختر، راهكار كمك به اين زوجهاي جوان بود.
*ميهماني دانشجويان روزانه با پرداخت شهريه شبانه
بر اساس تبصره يك ماده 6 آييننامه انتقال دانشجويان، دانشجويان دوره روزانه دانشگاهها در دوران ميهماني، ملزم به پرداخت شهريه مطابق تعرفه دانشجويان نوبت دوم هستند.
بر اساس تبصره 2 اين ماده، دانشجويان مؤسسات و نوبت دوم دانشگاهها در طول دوره ميهماني، ملزم به پرداخت شهريه ثابت به مؤسسه يا دانشگاه مبدأ و كل شهريه ثابت و متغير به مؤسسه يا دانشگاه مقصد هستند.
با توجه به اينكه ميهمان شدن دانشجويان روزانه در محل زندگي خانواده آنها فرصت گرانبهايي براي وزارت علوم در زمينه صرفه جويي در هزينههاي ساخت يا اجاره خوابگاه توسط دانشگاهها ايجاد ميكند ولي به نظر ميرسد وزارت علوم در آيين نامه جديد سعي كرده با درآمدزا كردن ميهماني دانشجويان روزانه، دانشگاهها را تشويق به پذيرش آنها كند.
علاوه بر آن نامشخص بودن وضعيت تعهد خدمت دانشجويان روزانه ميهمان كه به دليل استفاده از تحصيلات رايگان ملزم به ارائه تعهد مذكور به وزارت علوم ميشوند، موضوع ديگري است كه بر ابهامات اين آييننامه افزوده است. چرا كه در عمل با دانشجويان روزانه پس از اخذ ميهماني همچون دانشجويان دوره شبانه برخورد شده و ديگر تحصيل رايگاني در كار نخواهد بود و در اين آييننامه نيز مشخص نشده آيا از تعهد خدمت دانشجويان روزانه ميهمان به دليل پرداخت شهريه شبانه كاسته خواهد شد يا نه؟
برخي آگاهان معتقدند بدون در نظر گرفتن موضوعات مالي و درآمدزايي، گنجانده شدن اين بند در آييننامه نشان ميدهد وزارت علوم نميتواند در صورت ميهمان شدن دانشجويان روزانه در دانشگاهي ديگر، ترتيبي اتخاذ كند تا سرانه دانشجويي مربوط به اين دانشجويان به محل تحصيل جديد پرداخت شود.
* آيا بحران مالي در آموزش عالي جدي است؟ افزايش هزينههاي ميهماني نسبت به گذشته
اين روزها به جاي آن كه رسانهها اخبار بحران مالي و خطر ورشكستگي در بازارها و شركتهاي اقتصادي را منتشر كنند به صورت مرتب در حال اعلام وضعيت نامساعد مالي در مؤسسات آموزش عالي هستند. اين اخبار تا جايي پيش رفته كه به نظر ميرسد در آييننامه جديد انتقال دانشجو جايي براي خود باز كردهاند. چرا كه بر اساس اين آيين نامه دانشجوي ميهمان حتي در دانشگاههاي دولتي، بايستي در دانشگاه مقصد علاوه بر شهريه واحدهاي درسي، شهريه ثابت را نيز پرداخت كند.
* در آييننامه جديد جايي براي انتقال به دانشگاههاي تهران نيست
بر اساس ماده 12 آييننامه انتقال دانشجوي متقاضي انتقال يا ميهماني بايد درخواست خود را با ذكر مورد در ارديبهشت ماه هر سال براي نيمسال اول و آبان ماه هر سال براي نيمسال دوم به اداره آموزش دانشگاه مبدأ تسليم كند و اين در حالي است كه تعدادي از دانشگاهها از جمله دانشگاههاي تهران در نيمه دوم سال تحصيلي پذيرش دانشجوي مهمان ندارند.فارس
چهار راه برای رسیدن به آرامش:
1.نگاه کردن به عقب و تشکر از خدا 2.نگاه کردن به جلو و اعتماد به خدا 3.نگاه کردن به اطراف و خدمت به خدا 4.نگاه کردن به درون و پیدا کردن خدا
پل ارتباطی : samsamdragon@gmail.com
تالارهای تحت مدیریت :
مطالب عمومی کامپیوتراخبار و تکنولوژی های جدیدسیستم های عاملنرم افزارسخت افزارشبکه