0

بانک مقالات زیست شناسی

 
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زیست شناسی

 7 : زيست شناسي ايران 1389; 23(5):688-696.
 
گونه Cylindrospermopsis raciborskii در تالاب ساحلي انزلي
 
رمضان پور زهره*,صادقي راد مرجان,ارشد عما
 
* رشت، سد سنگر، انستيتو تحقيقات بين المللي ماهيان خاوياري
 
 

گونه Cylindrospermopsis raciborskii از فيتوپلانکتونهاي تالاب ساحلي انزلي که از جمله تالابهاي کم عمق مي باشد به طور ماهيانه در فصول رويشي بهار و تابستان سالهاي 1371 و 1384 مورد بررسي قرار گرفت. اين مطالعه شامل نمونه برداريهاي كمي و كيفي از تعداد 4 ايستگاه بود. نمونه برداري کمي با استفاده از نمونه بردار روتنر به صورت ماهيانه از عمق 20 سانتيمتري سطح آب و نمونه برداري کيفي توسط تور پلانکتون با اندازه چشمه 25 ميکرون از کل ستون آب انجام شد. نمونه ها توسط فرمالين 2 درصد فيکس شدند. گونه Cylindrospermopsis raciborskii كه از انواع گونه هاي آب شيرين نواحي نيمه حاره و پان تروپيكال Subtropical) و (Pantropical است به همراه 19 گونه از سيانوفيتا شناسايي شد. در گونه C. raciborskii ترايكومها استوانه اي، در يك انتها باريك شده با سلول انتهايي مخروطي تا گرد، سلولها در هر ريسه استوانه اي شكل  2.5-12(16)×(1.7)2-4ميكرو متر، هتروسيست به شكل قطره اي و آكينت استوانه اي تا تخم مرغي  (7)8.5-18(22)ميكرو متر است. از ويژگيهاي مهم اين گونه ايجاد بلوم و توليد سمومي تحت عنوان سيانوتوكسين مي باشد. اين گونه در نواحي غربي (آبكنار) تالاب انزلي که داراي آب شيرين با قلياييت بيش از 8 مي باشد با فراواني قابل ملاحظه اي مشاهده گرديد به طوري كه در ماههاي تير و مرداد با فراواني بيش از 70 درصد به عنوان مهم ترين و متداول ترين گونه اين بخش از تالاب شناسايي شد. با توجه به اينکه در حال حاضر تالاب انزلي از مديريت صحيح زيست محيطي برخوردار نيست، حجم زيادي از فاضلابهاي صنعتي، كشاورزي و خانگي وارد آن مي شود. اين مساله مي تواند موجب افزايش بار مواد آلي و يوتريفيكاسيون بيشتر تالاب شده و بستر تالاب را براي مواجه شدن با بلومهاي سنگين اين گونه مساعدتر سازد كه مرگ و مير دسته جمعي آبزيان را به دنبال خواهد داشت.

 
كليد واژه: Cylindrospermopsis raciborskii، تالاب انزلي، فيتوپلانکتون، سيانوتوکسين
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
یک شنبه 31 اردیبهشت 1391  10:17 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زیست شناسی

 9 : زيست شناسي ايران 1389; 23(5):707-717.
 
بررسي فعاليت ضد باکتريايي ريشه گياه نوروزک (.Salvia leriifolia Benth) در مراحل مختلف رشد و نمو
 
مدرس معصومه*,ابريشم چي پروانه
 
* مشهد، دانشگاه فردوسي مشهد، دانشكده علوم، گروه زيست شناسي
 
 

گياه دارويي نوروزک (Salvia leriifolia Benth.)، از تيره نعناع (Lamiaceae) و بومي استان خراسان مي باشد و داراي خواص با ارزش متعددي از جمله خواص ضد درد، ضد التهاب، آرام بخش، کاهش دهنده قند خون و آنتي اکسيدان است. در اين تحقيق به منظور تعيين بهترين مرحله رشد و نمو براي استفاده بهينه از خواص ضد باکتريايي ريشه اين گياه، وجود اين خاصيت در مراحل مختلف رشد و نمو گياه بررسي گرديد. ريشه گياه در سه مرحله مختلف از رشد و نمو (مرحله رويشي، مرحله گلدهي و مرحله رسيدگي بذر) جمع آوري و خشك گرديد. سپس عصاره متانولي ريشه در دستگاه تبخيرگردان، تحت خلا خشک شد. اثرضد ميکروبي غلظتهاي 5، 10 ،15 و 20 هزار ميلي گرم در ليتر از عصاره به روش disc diffusion اندازه گيري شد. اين پژوهش بر روي باکتريهاي Pseudomonas aeruginosa Staphylococcus aureus Escherichia coli, Klebsiella pneumonia, و Proteus mirabilis انجام شد. پس از 24 ساعت، قطر هاله ممانعت از رشد اندازه گيري و اثر بازدارندگي اين عصاره ها با يکديگر و با آنتي بيوتيکهاي تتراسيكلين، پني سيلين و آمپي سيلين مقايسه گرديد. تجزيه و تحليل داده ها با استفاده از نرم افزار JMP و بر اساس آزمون HSD در سطح اطمينان 95 درصد انجام گرديد. بر اساس نتايج حاصل، در تمام موارد S. aureus و P. aeruginosa به ترتيب حساس ترين و مقاوم ترين باکتريها نسبت به عصاره بودند. بيشترين فعاليت ضد باکتريايي ريشه در مرحله رويشي مشاهده شد و تفاوت معني داري بين مرحله رويشي و دو مرحله گلدهي و رسيدگي بذر وجود داشت. از طرف ديگر تاثير ضد ميکروبي عصاره ريشه به ويژه در مرحله رويشي به طور معني داري بيشتر از تاثير آنتي بيوتيکهاي مذکور و در مواردي مشابه با تاثير آنها بود. بنابراين به نظر مي رسد كه بهترين زمان براي بهره برداري از خاصيت ضد باکتريايي ريشه، مرحله رشد رويشي گياه نوروزک است.

 
كليد واژه: Salvia leriifolia، ضد باکتري، ريشه، رشد و نمو
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
یک شنبه 31 اردیبهشت 1391  10:17 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زیست شناسی

 11 : زيست شناسي ايران 1389; 23(5):727-742.
 
مطالعات آناتوميكي ساقه، برگ و دمبرگ در جهت شناسايي 18گونه از جنس Salvia (تيره نعناع) در استان آذربايجان غربي
 
نژاد حبيب وش فاطمه*,حسيني سرقين سياوش
 
* اروميه، دانشگاه اروميه، دانشكده علوم، گروه زيست شناسي
 
 

 Salvia(Lamiaceae) داراي 58 گونه در ايران است كه 17 گونه انحصاري ايران ميباشد. درصد انحصاري بودن اين جنس در ايران 29 درصد است. در اين تحقيق? خصوصيات آناتوميكي ساقه، برگ و دمبرگ 18 گونهSalvia  در استان آذربايجان غربي مورد بررسي قرار گرفت. گونه ها از يکديگر به وسيله ويژگيهاي آناتوميکي متمايز شدند. اين گونه ها تفاوتهايي در تعداد اشعه هاي بين دستجات آوندي در ساقه، ساختار و تعداد دستجات آوندي دمبرگ داشتند. صفاتي مانند تيپ برگها، ويژگيهاي کرکها، نوع و اندازه روزنه در تشخيص گونه ها کاربرد داشتند.

 
كليد واژه: Lamiaceae، کرک، اشعه
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
یک شنبه 31 اردیبهشت 1391  10:17 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زیست شناسی

 14 : زيست شناسي ايران 1389; 23(5):761-769.
 
بررسي اثر محروميت از آب بر روي وزن و برخي فاکتورهاي خون شتر
 
معصومي نقره دهي سودابه*,پيله وريان علي اصغر,عسكري فيروز
 
* اصفهان، دانشگاه پيام نور، مركز اصفهان
 
 

به منظور بررسي اثر محروميت از آب بر روي برخي فاکتورهاي خون شتر، از 4 نفر شتر ماده شيرده در قالب طرح مربع لاتين با چهار تيمار و چهار تكرار (4×4) استفاده شد. تيمارها به ترتيب عبارت بودند از شتري كه هر روز (تيمار1 «شاهد»)، دو روز در ميان (تيمار 2)، چهار روز در ميان (تيمار 3) و شش روز در ميان (تيمار 4) به مدت 2 ساعت امكان دسترسي به آب را داشتند. اين آزمايش در طي 4 مرحله 12 روزه به صورت چرخشي انجام شد و در بين هر مرحله، 15 روز نيز به عنوان دوره سازگاري در نظر گرفته شد. در طول آزمايش جيره غذايي شترها ثابت بود. در پايان هر دوره 12 روزه (دوره اصلي آزمايش) از هر نفر شتر يک بار نمونه خون گرفته شد. وزن شترها، آب مصرفي، ماده خشک مصرفي و فاکتورهاي خون (تعداد گلبول هاي قرمز، گلبول هاي سفيد، مقدار هموگلوبين، هماتوکريت و گلوکز) اندازه گيري شد. در اثر 6 روز محروميت از آب وزن شترها حدود 10 درصد كاهش يافت .(p<0.01) مقدار ماده خشك مصرفي در گروه چهارم نسبت به ساير گروه ها به طور قابل توجهي كاهش پيدا كرد .(p<0.05) در خصوص مقدار آب مصرفي بين گروه ها اختلاف معني داري مشاهده شد .(p<0.01) از لحاظ فاکتورهاي خوني هيچ گونه تفاوت معني داري بين گروه ها مشاهده نشد .(P>0.05) نتايج حاصل نشان داد، شش روز محروميت از آب هيچ گونه تاثير سويي بر روي فاکتورهاي خون شترها ندارد.

 
كليد واژه: شتر، محروميت از آب، خصوصيات بيوشيميايي خون، سلولهاي خوني
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
یک شنبه 31 اردیبهشت 1391  10:17 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زیست شناسی

 2 : زيست شناسي ايران 1389; 23(4):470-477.
 
بررسي انتشار و مقاومت در برابر برخي از آنتي بيوتيکهاي β- لاکتام در سويه هاي Bacillus cereus جداسازي شده از بيمارستان فوق تخصصي الزهرا (اصفهان-86/1384)
 
جلال پور شيلا*,كسري كرمانشاهي روحا,زركش اصفهاني سيدحميد,نوحي اشرف السادات,مباشري زاده سينا
 
* شهرضا، دانشگاه آزاد اسلامي، واحد شهرضا، دانشكده فني، گروه صنايع غذايي
 
 

عفونتهاي بيمارستاني از عوامل مهم مرگ و مير و افزايش عوارض بيمارستاني در بيماران بستري محسوب مي گردد. طبق آمار منتشره از سازمان جهاني بهداشت به طور متوسط 8.7 درصد از بيماران بستري شده در بيمارستان به عفونتهاي بيمارستاني مبتلا مي گردند، Bacillus cereus از جمله باكتريهاي عامل عفونتهاي بيمارستاني محسوب مي شود و منجر به عفونتهاي موضعي و سيستميک و مسموميتهاي غذايي مي گردد، سطوح بيمارستاني، منابع بالقوه اي جهت حفظ و نگهداري باکتريها مي باشند و نقش موثري در چرخه عفونت به عهده دارند؛ باکتريهاي موجود بر سطوح به واسطه دست كاركنان در بيمارستان انتشار مي يابند. اين مطالعه يک پژوهش توصيفي- تحليلي است و بر اساس روش آزمايشگاهي در سال 86-1384 در بيمارستان فوق تخصصي الزهرا (در باکتري از دست كاركنان) مورد بررسي قرار گرفته است، نمونه هاي محيطي با استفاده از سوآب و محيط NB لوله اي و نمونه هاي دست كاركنان با روشFinger Print  جمع آوري شده اند، شناسايي باکتريها بر اساس روشهاي ميکروبيولوژيک از جمله: رنگ آميزي، تستهاي بيوشيميايي، محيطهاي افتراقي و محيط اختصاصي باسيلوس سرئوس انجام گرفته است، بررسي الگوي آنتي بيوگرام نمونه ها بر اساس روش كربي بائر انجام گرديد و اطلاعات جمع آوري شده از طريق برنامه spss مورد تجزيه و تحليل آماري قرار گرفت. با بررسي 274 باکتري مشخص گرديد شيوع باسيلوس سرئوس در نمونه هاي مزبور 9.49 درصد مي باشد، به اين ترتيب که شيوع سويه هاي باسيلوس سرئوس در سطوح بيمارستاني و دست كاركنان بيمارستان به ترتيب 6.7 درصد و 16.25 درصد بوده است، بر اساس نتايج آنتي بيوگرام 81 درصد از سويه هاي اين باکتري دربرابر پني سيلين،47.6 درصد دربرابر سفوتاكسيم، و 19 درصد دربرابر آمپي سيلين مقاوم بوده اند. با توجه به شيوع نسبتا بالاي Bacillus cereus در بيمارستان و مقاومت آنها در برابر آنتي بيوتيکهاي -b لاکتام، لازم است ضمن انجام يک بررسي جامع در سطح بيمارستانهاي کل کشور نسبت به اقدامات کنترلي جهت کاهش عفونتهاي بيمارستاني و مقاومت آنتي بيوتيکي همت گماشت.

 
كليد واژه: عفونتهاي بيمارستاني، آنتي بيوتيکهاي β- لاکتام، دست كاركنان بيمارستان، سطوح بيمارستاني، Bacillus cereus
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
یک شنبه 31 اردیبهشت 1391  10:18 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زیست شناسی

 3 : زيست شناسي ايران 1389; 23(4):478-487.
 
مطالعه الگوي تظاهر و تنظيم ژن انتقال دهنده كربوهيدرات (SuT1) در شرايط سرمادهي در دو رقم گندم زمستانه (.Triticum aestivum L)
 
رمضان پور سيده ساناز*,سلطانلو حسن,لاروچ آندره
 
* گرگان، دانشگاه علوم كشاوري و منابع طبيعي گرگان، دانشكده توليدات گياهي، گروه اصلاح نباتات و بيوتكنولوژي
 
 

فرآيند سرمادهي در گياهان منجر به تغييرات بيوشيميايي، فيزيولوژيكي و متابوليكي مي شود كه اغلب اين تغييرات در سطح تظاهر ژن و توسط دماهاي پايين غيرمنجمدكننده (4-0 درجه سانتي گراد) تنظيم مي شوند. اين تغييرات مي توانند ظرفيت گياهان را براي تحمل دماهاي زير صفر درجه سانتي گراد افزايش دهند. به نظر مي رسد تجمع كربوهيدراتها يكي از مهم ترين تغييرات در گياهان است كه با تغيير در تظاهر ژنهاي انتقال دهنده كربوهيدرات تنظيم مي شود. در اين تحقيق الگوي بيان ژن انتقال دهنده كربوهيدرات SuT1 در شرايط سرمادهي (2 درجه سانتي گراد) در رقم مقاوم به يخ زدگي (نورستار) و لاين حساس به يخ زدگي (PI181268) با استفاده از روش QRT-PCR مورد بررسي قرار گرفت. نتايج نشان داد تظاهر ژن در رقم مقاوم و حساس 1 روز پس از سرمادهي بترتيب 3 برابر افزايش و 3 برابر كاهش معني دار نسبت به شرايط بدون سرمادهي دارد. ارزيابي توالي راه انداز اين ژن با روش پيمايش ژنومي وجود عناصر همسوساز مسوول درجه حرارت پايين، تجمع كربوهيدراتها، كم آبي و بسياري از عناصر تنظيم كننده ديگر را تاييد نمود. با توجه به نتايج مي توان اين ژن را به عنوان يكي از ژنهاي كانديد القا شده توسط سرما (COR) در اعطا مقاومت به تنش يخ زدگي در گندم معرفي نمود كه افزايش تظاهر آن در شرايط سرمادهي ممكن است منجر به تجمع كربوهيدراتها و كاهش خسارتهاي حاصل از يخ زدگي در شرايط سخت زمستان شود.

 
كليد واژه: گندم، سرمادهي، كربوهيدرات، راه انداز
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
یک شنبه 31 اردیبهشت 1391  10:18 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زیست شناسی

 4 : زيست شناسي ايران 1389; 23(4):488-497.
 
شناسايي مکانهاي ژني ارتفاع بوته، تعداد پنجه، طول و عرض برگ پرچم در برنج با استفاده از نشانگرهاي ميکروساتليت
 
فتوكيان محمدحسين*,ناجي اميرمحمد,احمدي جعفر,اميري اوغان حسن,سادات نوري سيداحمد,سادات نوري سيداحمد,محمدي نژاد قاسم,محدثي علي,آگاهي كيوان
 
* دانشگاه شاهد، دانشكده كشاورزي، مركز تحقيقات كشاورزي
 
 

به منظور مكان يابي و تعيين خصوصيات QTL هاي مرتبط با برخي صفات کمي در برنج جمعيتي شامل 59 لاين تلاقي برگشتي پيشرفته (BC2F5) که از تلاقي واريته IR64 به عنوان والد دوره اي و واريته طارم مولايي به عنوان والد دهنده به دست آمده بودند مورد مطالعه قرار گرفت. بررسي چندشكلي در والدين و مطالعه ژنوتيپي جمعيت به ترتيب با 235 و 114 نشانگر ميکروساتليت انجام گرفت. براي همه صفات تفرق فرارونده مثبت و يا منفي در جمعيت مشاهده گرديد. در همه 12 كروموزوم برنج به استثناي کروموزمهاي 5، 9 و 12 حداقل يك QTL با اثر افزايشي مكان يابي شد. براي صفات مطالعه شده بيست و هفت QTL با استفاده از روش مکان يابي فاصله اي چندگانه مکان يابي شدند که سه QTL براي ارتفاع بوته، پنج QTL براي تعداد پنجه، ده QTL براي عرض برگ پرچم و نه QTL براي نسبت طول به عرض برگ پرچم بوده است. براي طول برگ پرچم هيچ QTL شناسايي نشد. حدود 44 درصد مكانهاي ژني شناسايي شده داراي اثر افزايشي منفي بودند. حداکثر تعداد QTL در کروموزم 1 با نه QTL و حداقل تعداد QTL با يک QTL در کروموزمهاي 3، 6 و 8 مکان يابي شدند. در کنترل ژنتيکي صفت تعداد پنجه دو اثر اپيستازي دو ژني از نوع افزايشي مشاهده گرديد.

 
كليد واژه: برنج، صفات کمي، مكان يابي QTL، ميکروساتليت
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
یک شنبه 31 اردیبهشت 1391  10:18 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زیست شناسی

 5 : زيست شناسي ايران 1389; 23(4):498-507.
 
ساخت سلولهاي E. coli نوتركيب خودتخريب گر توليد کننده پلاستيک زيستي با روش همسانه سازي همزمان ژنهاي phb و ژن ليز كننده E
 
قائدمحمدي سميرا,صادقي زاده مجيد*,واشقاني فراهاني ابراهيم
 
* تهران، دانشگاه تربيت مدرس، دانشكده علوم زيستي، گروه ژنتيك
 
 

توليد روزافزون پليمرهاي مقاوم به تخريب زيستي مشکلات زيست محيطي فراواني ايجاد مي کند. بهترين راه حل براي اين معضل، توليد پليمرهاي زيست تخريب پذير مي باشد. يکي از مهمترين انواع اين پليمرها پلي ? هيدروکسي بوتيرات (PHB) است. باكتري Ralstonia eutropha به خاطر توانايي توليد مقادير بالايي از PHB بسيار مورد مطالعه قرار گرفته است. در اين باكتري PHB از استيل كوآ و طي سه مرحله توسط آنزيمهايb, NADPH-dependent acetyl-coA reductase -  ketothiolasو PHA synthase ساخته مي شود. ژنهاي كد كننده اين سه آنزيم به صورت اپرون در باكتري قرار گرفته اند. در تحقيق حاضر اين اپرون از باکتري R. eutropha به همراه ژن E-lysis از باکتريوفاژ phix174 در باکتري E. coli ترانسفورم شد. ژن E تحت کنترل پروموتر T7 در پلاسميد pET28a و اپرون phb تحت کنترل پروموتر طبيعي خود در پلاسميد pTZ57R/T کلون شد و در نهايت هر دو پلاسميد در يک سلول E.coli ترانسفورم گرديد. پس از رسيدن باکتري به فاز لگاريتمي رشد و بيان اپرون phb، القا توسط IPTG صورت گرفت تا ژن E نيز بيان شود. هدف از انجام اين تحقيق توليد سلولهاي ليز شونده خودکار E. coli است که توليد کننده پلاستيک زيستي مي باشند.

 
كليد واژه: پلي هيدروکسي بوتيرات، پلاستيک زيستي، Ralstonia eutropha، ليز باکتري
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
یک شنبه 31 اردیبهشت 1391  10:18 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زیست شناسی

 7 : زيست شناسي ايران 1389; 23(4):520-531.
 
بررسي تنوع برخي ژنوتيپهاي ناشناخته زيتون درکلکسيون ايستگاه تحقيقات طارم با استفاده ازمارکرهاي مورفولوژيک
 
ترك زبان بهاره,عطايي سعيده,صبورا عذرا,حسيني مزيناني سيدمهدي*,عظيمي محمود
 
* تهران، پژوهشگاه ملي مهندسي ژنتيك و زيست فناوري
 
 

شناسايي ژنوتيپها و ايجاد بانکهاي ژن در حفظ و حراست از ذخاير ژنتيکي يک کشور اهميت بسياري دارد. بانکهاي ژرم پلاسم حاوي گنجينه هاي ژنتيکي بسيار ارزشمند و مهم براي تحقق اهداف انتخاب و اصلاح نژاد در بين گونه ها يا ارقام مي باشند. با توجه به اينکه ايران به عنوان يکي از خاستگاههاي زيتون در جهان مطرح مي باشد، شناسايي و حفاظت از ذخاير ژنتيکي زيتون کشور، شناسايي باغهاي قديمي و ساماندهي ژنوتيپهاي موجود در آن نيز از اهميت ويژه اي برخوردار است. حدود 35 سال قبل، تعداد 25 رقم زيتون از مناطق مختلف جهان در باغ هاشم آباد در اطراف شهرستان گرگان کاشته شدند. به منظور حفاظت هر چه بيشتر از اين ارقام ارزشمند، در سال 1377 قلمه هاي ريشه دار شده اين درختان به ايستگاه تحقيقات زيتون طارم واقع در شهرستان طارم منتقل و کشت گرديدند. در اين ايستگاه تعداد 9 تکرار از هر رقم کاشته شد و نام اختصاري Tn براي اين ژنوتيپها در نظر گرفته شد. به منظور بررسي ميزان قرابت اين ژنوتيپهاي ناشناخته با استفاده از نشانگرهاي مورفولوژيک، نمونه گيري از برگ و ميوه 15 ژنوتيپ منتخب با سه تکرار (در مجموع 45 درخت)، مطابق با روشهاي استاندارد انجام گرديد. کلاستر اوليه براي تعيين دوري و نزديکي اين ژنوتيپها و تشخيص تکرار پايه ها رسم شد. سپس با استفاده از آناليز واريانس، صفات کمي تعيين شده اي را که در تشخيص ژنوتيپها موثر بودند، معرفي گرديد. همچنين اطلاعات به دست آمده براي رسم کلاستر اين ارقام در مقايسه با ارقام شناخته شده ايراني مورد استفاده قرار گرفت. نتايج به دست آمده بيانگر آن است که ارقام مورد بررسي از تنوع بسيار بالايي برخوردارند و داراي فاصله ژنتيکي معني داري نسبت به ارقام ايراني مي باشند و ميتوان از اين ارقام در برنامه هاي اصلاح نژاد استفاده نمود.

 
كليد واژه: زيتون، کلکسيون زيتون طارم، تجزيه کلاستر، ذخاير ژنتيکي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
یک شنبه 31 اردیبهشت 1391  10:18 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زیست شناسی

 9 : زيست شناسي ايران 1389; 23(4):541-546.
 
بررسي اثر زمان تخم گشايي سيست بر ترکيبات بيوشيميايي بدن ناپلئوس آرتمياي اروميه
 
اكبري پريا*,حسيني سيدعباس,مخدومي نورمحمد
 
* گرگان، دانشگاه علوم كشاورزي و منابع طبيعي، گروه شيلات
 
 

يکي از مهمترين مسايل مورد توجه در آبزي پروري، تامين غذاي مناسب براي آبزيان است، که معمولا 50 درصد هزينه هاي صرف شده را شامل مي شود. با توجه به اهميت استفاده از ناپلئوس آرتميا در تغذيه لارو آبزيان، هدف اصلي اين تحقيق، دستيابي به حد مطلوب زمان برداشت ناپلئوس آرتميا طي زمان تخم گشايي بود که هم از نظر قابليت تخم گشايي و هم از نظر ارزش غذايي در حد مناسبي باشد. اين آزمايش در سطوح زماني 24، 22، 20، 18 ساعت و با سه تکرار، در دماي ثابت 30 درجه سانتي گراد انجام گرفت. نتايج نشان داد که بالاترين درصد تخم گشايي در زمان 24 ساعت به دست آمد که با زمانهاي ديگر اختلاف معني دار است .(P<0.05) نتايج حاصل از اثر زمانهاي برداشت بر ميزان ترکيبات بدن و ترکيب اسيدهاي چرب ناپلئوس آرتمياي اروميه نشان داد که اختلاف مشاهده شده در ساعات متفاوت برداشت، بسيار جزيي بوده و از نظر آماري معني دار نبود .(P>0.05)

 
كليد واژه: آرتمياي اروميه، زمان برداشت، قابليت تخم گشايي، ترکيبات شيميايي و اسيد چرب
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
یک شنبه 31 اردیبهشت 1391  10:18 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زیست شناسی

 

 13 : زيست شناسي ايران 1389; 23(4):584-595.
 
مطالعه ديناميك جمعيت، رشد و احياي لاروي در دوكفه اي Mytilaster lineatus در سه منطقه ساحلي نور، اميرآباد و خزرآباد از سواحل جنوبي درياي خزر
 
زينلي پور محمد*
 
* تهران، دانشگاه شهيد بهشتي، دانشكده علوم زيستي، گروه زيست شناسي دريا
 
 

رشد و احياي (recruitment) دوكفه اي Mytilaster lineatus ازگونه هاي غيربومي درياي خزر در سه منطقه از سواحل جنوبي مورد مطالعه قرار گرفت. اين گونه بر روي پايه هاي سنگي و صخره اي ميكرواكوسيستمهايي را ايجاد مي كند. از سه ايستگاه مورد مطالعه (اميرآباد، خزر آباد، نور) ماهانه از خرداد سال 1382 به مدت يكسال از مساحت معيني (43cm2) از تكيه گاههاي صخره اي و سنگي نمونه برداري انجام شد. در مجموع طول صدف تعداد 6284 نمونه دوكفه اي و وزن خشك و وزن ماده آلي 1888 نمونه اندازه گيري شد. تفكيك كوهورتهاي طولي جمعيت دوكفه اي وجود يك كوهورت غالب(CA)  در هر سه ايستگاه و كوهورتهاي B وA+B  را در ايستگاههاي نور و خزرآباد نشان داد. تجزيه و تحليل آماري داده هاي به دست آمده نشان داد ميانگين طولي كوهورتA  در ايستگاههاي اميرآباد و خزرآباد نسبت به ايستگاه نور بالاتر است، درحالي كه بين مناطق اميرآباد و خزرآباد اختلاف معني داري وجود ندارد (p<0.05). همچنين تراكم جمعيت در ايستگاه نور نسبت به ايستگاههاي اميرآباد و خزرآباد بالاتر مي باشد .(p<0.05) اگر چه در طول دوره مطالعه، احياي لاروي در بندر اميرآباد مشاهده نشد، اما اين فرآيند در جمعيت نور در مرداد 1382 با متوسط طولي 1.2 ميلي متر و در جمعيت خزرآباد در شهريور 1382 با متوسط طول 3 ميلي متر به نحوي بيانگر زمان توليد مثل دوكفه اي در تابستان مي باشد. مقايسه مقادير طول صدف با وزن خشك و وزن ماده آلي همبستگي مثبت معني داري را بين طول صدف و وزن خشك  (R2=0.94, n=388)و طول صدف و وزن ماده آلي(R2=0.93, n=388)  نشان داد. همچنين معادلات W=0.139L2.6924(Re=10) و W=0.0717L2.6591(Re=16.3) به ترتيب براي ارتباط طول صدف و وزن خشك و طول صدف و وزن ماده آلي به دست آمد، كه مي توان به كمك آنها در مطالعات آتي از طول صدف Mytilaster lineatus براي تخمين وزن خشك و وزن آلي استفاده كرد.

 
كليد واژه: ميكرواكوسيستم، Mytilaster lineatus، ديناميك جمعيت، كوهورت، رشد، درياي خزر
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
یک شنبه 31 اردیبهشت 1391  10:19 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زیست شناسی

 3 : زيست شناسي ايران 1389; 23(5):648-662.
 
استخراج و بررسي طرح پروتئينها و DNA نوکلئوزومي کروماتين سلولهاي برگ گياه سيب زميني (Solanum tuberosum)
 
آرام وش آسيه,رباني چادگاني عذرا*
 
* تهران، دانشگاه تهران، مركز تحقيقات بيوشيمي و بيو فيزيك، گروه بيوشيمي
 
 

سيب زميني چهارمين محصول تغذيه اي جهان است که در معرض قارچها، باکتريها و ويروسهاي زيادي قرار دارد. کروماتين اساسا ازDNA ، پروتئينهاي هيستوني و غيرهيستوني ساخته شده است. اين ترکيبات پروتئيني علاوه بر ايجاد ساختار نوکلئوزومي در تنظيم بيان ژن، متابوليسم سلولي و رونويسي نيز شرکت دارند. مطالعات بسياري بر روي نوع پروتئينهاي کروماتين و طرح نوکلئوزومي سلولهاي جانوري انجام شده است، ليکن در خصوص گياهان به علت مشکلاتي در روشهاي استخراج و پيچيدگيهاي ديگر اين مساله کمتر مطالعه شده است. در اين مطالعه پروتئينها و طرح نوکلئوزومي کروماتين سلولهاي برگ گياه سيب زميني مورد بررسي قرار گرفته است. بدين منظور پس از کشت گياه سيب زميني، از برگها کالوس تهيه و سلولها به مدت 10-5 روز در شرايط استاندارد کشت داده شده و سوسپانسيون سلولي به دست آورده شد. پروتئينهاي کروماتين از اين دو نمونه جداسازي و به وسيله ژل الکتروفورز و وسترن بلات مورد بررسي قرار گرفت، همچنين DNA از سلولهاي برگ جداسازي و پس از هضم آنزيمي، طرح نوکلئوزومي بر روي ژل آگارز تعيين گرديد. نتايج حاصل نشان داد که پروتئينهاي استخراج شده به روش اسيد طرح پيچيده تري نسبت به سلولهاي جانوري دارند به طوري که علاوه بر باندهايي در ناحيه هيستونهاي هسته مرکزي در سلولهاي جانوري که در وسترن بلات با آنتي بادي عليه پروتئينهاي هيستوني بافت تيموس شناسايي شدند، پروتئينهايي با وزنهاي مولکولي بالاتر از 17 کيلو دالتون مشاهده گرديد که با آنتي بادي جانوري قابل شناسايي نبودند. پروتئينهاي غير هيستوني اين گياه نيز چه از نظر حرکت الکتروفورزي و چه از نظر خصوصيات ايمونوشيميايي با پروتئينهاي مشابه در سلولهاي جانوري متفاوت بودند. بررسي DNA استخراج شده از سلولهاي برگ سيب زميني پس از هضم آنزيمي و استفاده از منحني کاليبراسيون بر روي ژل آگارز قطعاتي با مضربي از 158 جفت باز نشان داد. از نتايج فوق مي توان نتيجه گرفت که پروتئينهاي هيستوني و غيرهيستوني و همچنين طول DNA نوکلئوزومي در سلولهاي برگ سيب زميني متفاوت از سلولهاي جانوري است و مقايسه آنها با سلولهاي گياهي ديگر نيز تفاوتهاي فاحشي را نشان مي دهد.

 
كليد واژه: سيب زميني، نوکلئوزوم، هيستون، پروتئينهاي غير هيستوني، الکتروفورز
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
یک شنبه 31 اردیبهشت 1391  10:19 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زیست شناسی

 1 : زيست شناسي ايران 1389; 23(5):622-637.
 
توليد بز تراريخته حامل ژن بيان کننده فاكتورIX انعقادي خون انسان با قابليت ترشح در شير به وسيله تكنيك انتقال هسته
 
دالمن اعظم,اميري يكتا امير,صنعتي محمدحسين,افتخاري يزدي پوپك,شاهوردي عبدالحسين,دانش زاده محمدتقي,وجگاني مهدي,زمردي پور عليرضا,فاخري رحمان,وزيري نسب حامد,فاطمي نيرالسادات,وهابي زينب,مسعودي نجمه السادات,رضازاده ولوجردي مجتبي*,گورابي حميد*
 
* تهران، پژوهشگاه رويان، مركز تحقيقات پزشكي توليدمثل، گروه ژنتيك
 
 

تعداد بي شماري از پروتئين هاي نوترکيب وجود دارند که در شير بيان مي شوند. در اين راستا مي توان ژن مورد نظر را به منظور بيان در شير يک حيوان مزرعه اي تحت کنترل عناصر تنظيمي قرار داد. انتقال هسته با استفاده از سلولهاي ترانسفکت شده، ابزار کارآيي براي توليد حيوانات تراريخته است. در اين مطالعه به منظور توليد بز تراريخته با توانايي ترشح فاکتور IX انعقادي انساني نوترکيب (rhcfIX) در شير، سازه ژني(pBC1-hfIX)  با قرارگيري cDNA ژن مذکور بعد از پروموتور بتا- کازئين ساخته شد. سپس سلولهاي فيبروبلاست جنيني بز توسط pBC1-hfIX ترانسفکت شدند. سلولهاي فيبروبلاست از جنينهاي 35 تا 40 روزه بز تهيه گرديد. سپس کلونهاي مثبت (سلولهاي فيبروبلاست حاوي سازه ژني) انتخاب شده و توسط PCR تاييد شدند. به سلولهاي فيبروبلاست جنيني ترانسفکت شده اجازه داده شد که پس از رسيدن به مرحله تراکم سلولي، به مدت 72 ساعت در همان محيط DMEM حاوي 15 در صد سرم کشت شده تا در مرحله G0/G1 سيکل سلولي هم زمان شوند. تخمکهاي نابالغ از تخمدان هاي کشتارگاهي به دست آمدند و قبل از بي هسته سازي و انتقال هسته بالغ شدند. تخمکهاي بازسازي شده با سلولهاي دهنده، فيوژشده و فعال سازي آنها با استفاده از يونومايسين و 6DMAP انجام شد. جنينهاي بازسازي شده به پذيرنده هاي هم زمان شده منتقل شدند. 64 جنين حاصل از سلولهاي فيبروبلاست جنيني ترانسفکت شده به 12پذيرنده انتقال يافتند. در دو مورد از پذيرنده ها (16.6 درصد) بارداري در روز 42 توسط سونوگرافي تاييد شد. يکي از بارداريها منجر به تولد دو بزغاله سالم گرديد. حضور ژن فاکتور IX انعقادي انساني در بزغاله ها با استفاده از واکنش PCR وsequencing  تاييد گرديد. اين نتايج نشان مي دهد که سلولهاي فيبروبلاست جنيني بز حاوي ژن فاکتور IX مي توانند تکوين طبيعي جنين را پس از انتقال هسته تا مرحله ترم پيش برند. اين اولين تولد زنده حيوان تراريخته در ايران است.

 
كليد واژه: فاکتورIX انعقادي، بز، تراريخته، انتقال هسته سلول سوماتيک، فيبروبلاست
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
یک شنبه 31 اردیبهشت 1391  10:19 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زیست شناسی

 15 : زيست شناسي ايران 1389; 23(4):605-612.
 
پراكنش و نوسانات فصلي کفزيان بزرگ خليج گرگان (جنوب شرقي درياي خزر)
 
موسوي كشكا معصومه*,سيف آبادي سيدجعفر,عوفي فريدون,حساس دليرخواه آزاده,طاولي ميثم
 
* نور، دانشگاه تربيت مدرس، دانشكده منابع طبيعي و علوم دريايي، گروه بيولوژي دريا
 
 

پراكنش و نوسانات فصلي ماكروبنتوزهاي خليج گرگان طي دوره يك ساله و به صورت فصلي از زمستان 1383 تا پاييز 1384 مورد بررسي و تحليل قرار گرفت. نمونه برداري از رسوبات بستر در هفت ايستگاه و به وسيله دستگاه نمونه بردار گرب انجام شد. دانه بندي رسوبات بستر و ميزان مواد آلي آن اندازه گيري شد. به طور كلي هفت گروه از ماكروبنتوزها شناسايي و جداسازي گرديد كه بيشترين فراواني به ترتيب مربوط به پرتاران با 42 درصد، شكم پايان با 26 درصد، دو كفه ايها با 19 درصد نسبت به كل جمعيت ماكروبنتوزها تعيين گرديد. حداكثر فراواني ماكروبنتوزها مربوط به فصل تابستان و معادل 341 عدد در متر مربع و حداقل آن مربوط به فصل زمستان و معادل 199 عدد در متر مربع تعيين گرديد. ميزان زيتوده ماكروبنتوزها نيز بر اساس وزن تر در ايستگاههاي مختلف محاسبه گرديد كه حداكثر زيتوده در فصل تابستان و معادل 42.36 گرم در متر مربع و حداقل آن در فصل زمستان، معادل 10.92 گرم در متر مربع تعيين گرديد. همچنين ميانگين سالانه وزن تر ماكروبنتوزها 29.75 گرم در متر مربع ثبت گرديد. به علاوه آزمون همبستگي بين فراواني جمعيت و زيتوده ماكروبنتوزها با مواد آلي بستر و بافت رسوبات در ايستگاههاي نمونه برداري در طول دوره نمونه برداري محاسبه گرديد. در فصل تابستان و زمستان فراواني و زيتوده ماكروبنتوزها با درصد ماسه رابطه منفي و با درصد مواد آلي رابطه مثبت را نشان داد.

 
كليد واژه: درياي خزر، خليج گرگان، ماکروبنتوز، پراكنش، زيتوده
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
یک شنبه 31 اردیبهشت 1391  10:19 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زیست شناسی

 16 : زيست شناسي ايران 1389; 23(4):613-621.
 
بررسي اثر ضددردي عصاره الكلي برگ گياه نعناع (.Mentha piperita Linn) در موشهاي كوچك نر بالغ آزمايشگاهي
 
عيدي اكرم*,روستاييان عبدالحسين,عيدي مريم,بهراميان مهناز
 
* تهران، دانشگاه آزاد اسلامي، واحد علوم و تحقيقات، دانشكده علوم، گروه زيست شناسي
 
 

برگ گياه نعناع (Mentha piperita Linn.) به دليل فعاليتهاي بيولوژيکي مانند درمان اختلالات گوارشي، سوهاضمه، ضدالتهاب، ضدباکتري و ضدويروسي در طب سنتي كاربرد دارد. در تحقيق حاضر، اثرات ضددردي عصاره اتانلي برگ گياه نعناع در موشهاي كوچك آزمايشگاهي نر بالغ ارزيابي گرديد. فعاليت ضددردي با استفاده از آزمايش فرمالين، هات پليت و اسيد استيك مورد ارزيابي قرار گرفت. عصاره اتانلي به صورت درون صفاقي تزريق شد. گروههاي كنترل سرم فيزيولوژيک به عنوان حلال دريافت نمودند. نتايج تحقيق نشان داد كه عصاره اتانلي فاز اوليه و ثانويه درد را در آزمايش فرمالين كاهش مي دهد. در آزمايش هات پليت، عصاره اتانلي آستانه درد را در مدت زمان 60 دقيقه افزايش مي دهد. عصاره اتانلي در انقباض شكمي القا شده با اسيد استيك فعاليت ضد دردي نشان داد. داده هاي تحقيق حاضر نشان مي دهد كه برگ گياه نعناع اثرات ضددردي در موشهاي كوچك آزمايشگاهي دارد و پيشنهاد مي شود که اين گياه مي تواند در درمانهاي آينده مورد توجه قرار گيرد.

 
كليد واژه: نعناع، گياه دارويي، درد، موش
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
یک شنبه 31 اردیبهشت 1391  10:19 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها