0

بانک مقالات زیست شناسی

 
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زیست شناسی

 
كرك هاي غده اي در اندام هاي رويشي و زايشي گياه دارويي مرزه خوزستاني (.Satureja khuzistanica J): ريخت شناسي، ساختار، فراساختار و پراكنش
 
دوستي بهروز*,مجد احمد,نژادستاري طاهر,خاوري نژاد رمضان علي,صالح نيا علي
 
* گروه زيست شناسي، واحد علوم و تحقيقات، دانشگاه آزاد اسلامي، تهران، ايران
 
 

در اين تحقيق کرکهاي غده اي گياه دارويي مرزه خوزستاني با کمک ميکروسکوپهاي نوري، الکتروني نگاره و گذاره مورد بررسي قرار گرفتند. نتايج نشان داد که در سطح روپوست اندام هاي هوايي گياه يک نوع کرک محافظ و ? نوع کرک غده اي شامل کرکهاي سپري، سرسان ساقه کوتاه، سرسان ساقه بلند و مخروطي شکل وجود دارد. پراکنش و تراکم کرک ها در اندام هاي مختلف متفاوت بود. کرکهاي محافظ در مادگي و پرچمها ديده نشدند. دو نوع کرک سپري مشاهده شد، بخش ساقه اي کرک سپري نوع I از 6 تا 8 سلول طويل کشيده و حجيم تشکيل شده است در حالي که در نوع II، ساقه تک سلولي مي باشد. کرک هاي سرسان با ساقه کوتاه نيز داري يک سلول پايه اي، يک سلول ساقه اي کوتاه با ديواره هاي جانبي کوتيني شده و سر کروي يا تخم مرغ شکل هستند که از يک يا دو سلول ساخته شده اند. کرک هاي سرسان با ساقه بلند داراي يک سلول پايه اي ولي ساقه 2 تا 3 سلولي بلند با طول متغير و سر تک سلولي بالوني شکل مي باشند. سلولهاي ساقه کرکها به شدت واکوئول دار شده اند و ديواره خارجي آنها بسيار ضخيم و کوتيني شده مي باشد ولي ديواره هاي جانبي آنها در محل اتصال به ساير سلول هاي ساقه کرک تا حدي نازک مي باشند و داراي ارتباطهاي پلاسمودسماتايي فراواني هستند. در سلولهاي ترشحي راس کرکهاي غده اي نيز سيتوپلاسمي غني از انواع اندامکهاي سلولي و مواد ترشحي وجود دارد. هسته اين سلول ها درشت و مرکزي است و ديواره هاي سلولي نازک مي باشند.

 
كليد واژه: كركهاي غده اي، كركهاي سپري، كركهاي سرسان، ساختار تشريحي، روپوست، مرزه خوزستاني
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 1 خرداد 1391  7:30 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زیست شناسی

 5 : علوم پايه (دانشگاه آزاد اسلامي واحد علوم تحقيقات) زمستان 1387; 18(1/70 (ويژه نامه زيست شناسي)):43-50.
 
شناسايي تركيب هاي روغن اسانسي گياه Stachys lavandulifolia Vahl و اثرات ضد ميكربي آنها
 
اميري حمزه*,روستاييان عبدالحسين,لاري يزدي حسين,حقيرچهرگاني عبدالكريم
 
* گروه زيست شناسي، دانشگاه لرستان، لرستان، ايران
 
 

جنس Stachys بيش از 270 گونه دارد و يکي از بزرگترين جنس هاي تيره لابياته محسوب مي شود. اسانس به دست آمده از گياه Stachys lavandulifolia بوسيله دستگاه GC و GC/MS آناليز گرديد. بررسي اثرات ضد ميکربي نيز با روش حفر چاهک و اندازه گيري قطر هاله بازدارندگي رشد صورت گرفت.
نتايج نشان داد که اصلي ترين ترکيبات تشکيل دهنده اسانس اين گياه از گروه هيدروکربنهاي مونوترپني است. 14 ترکيب در روغن اسانسي اين گياه شناسايي شد که 90.96% از کل اسانس را شامل مي شود، در بين ترکيبات شناسايي شده a-Terpinene (20%)، a-Pinene (16.3%)، Myrcene (20.9%) و Bicyclogermacrene (8.7%) ترکيبات اصلي محسوب مي شوند. نتايج بررسي اثرات ضد ميکربي اسانس گياه St. lavandulifolia نيز نشان داد که اسانس گياه مذکور بر عليه باکتريهاي گرم مثبت و گرم منفي Salemonella typhi PTCC 1185, Staphylococcus epidermidis PTCC 1349) و E. coli PTCC 1330 داراي اثرات ضد ميکربي بالايي است (قطر هاله بازدارندگي رشد به ترتيب 29، 31 و 25 ميلي متر). کمترين اثر ضد ميکربي اسانس مورد مطالعه بر عليه Haemophilus influenza و Bacillus cereus مشاهده گرديد.

 
كليد واژه: تركيبان روغن اسانسي، اثرات ضد ميكروبي،  Bicyclogermacrene, a-Terpinene, Myrcene a-Pinene, Stachys lavandulifolia
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 1 خرداد 1391  7:31 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زیست شناسی

 6 : علوم پايه (دانشگاه آزاد اسلامي واحد علوم تحقيقات) زمستان 1387; 18(1/70 (ويژه نامه زيست شناسي)):51-60.
 
بررسي تغييرات كمي و كيفي تركيبات سازنده اسانس گونه دارويي مرزه خوزستاني (khuzistanica J. Satureja) در طول تكوين گياه و خواص ضد ميكروبي اسانس آن در شرايط in vitro
 
مجد احمد*,نژادستاري طاهر,خاوري نژاد رمضان علي,دوستي بهروز
 
* گروه زيست شناسي، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامي، تهران، ايران
 
 

در اين پژوهش تغييرات کمي و کيفي گونه دارويي مرزه خوزستاني اسانس در طول سه مرحله تکويني و اثرات ضد ميکروبي اسانس آن در مرحله گلدهي مورد بررسي قرار گرفت. استخراج اسانس به روش تقطير با آب و با استفاده از دستگاه کلونجر صورت گرفت و شناسايي ترکيبات سازنده اسانس نيز با GC-MS انجام شد. اثرات ضد ميکروبي اسانس نيز به روش تعيين حداقل غلظت بازدارندگي مشخص گرديد .نتايج آزمايشها نشان داد که بيشترين مقدار اسانس بدست آمده از گياه در مرحله قبل از گلدهي و کمترين ميزان مربوط به مرحله پس از گلدهي است. اسانس در مرحله قبل از گلدهي با 9 ترکيب براي ماده خشک و 11 ترکيب براي ماده تر، واجد کمترين تنوع از نظر ترکيبات سازنده آن و در مرحله پس از گلدهي با 18 ترکيب براي ماده خشک و 17 ترکيب براي ماده تر بيشترين تنوع را از نظر ترکيبات سازنده داشت. کارواکرول بعنوان ترکيب اصلي سازنده اسانس در همه مراحل تکويني بود و بيشترين مقدار آن مربوط به مرحله قبل از گلدهي و کمترين ميزان آن در مرحله بعد از گلدهي بود. تفاوت معني داري بين ماده خشک و تر مورد استفاده در اسانس گيري از نظر ميزان ترکيبات سازنده اسانس مشاهده نشد. بر اساس نتايج حاصل از بررسي هاي ضدميکروبي مشخص گرديد که اسانس گياه مرزه خوزستاني بر رشد باکتري هاي گرم مثبت شامل:
(MIC=0.2ml/ml 12228CIP), (MIC=0.2ml/ml) S. aureus 6538p S.epidermidis و گرم منفي شامل  (MIC=0.4ml/ml), S.typhi morium ID (MIC=0.4ml/ml) P.aeroginosa 27853ATCC (MIC=2ml/ml), E.coli 35218BBL و قارچ(MIC=0.1ml/ml) C.albicans 10231BBL  اثر بازدارندگي دارد. اين اثر بر باکتري هاي گرم مثبت و قارچ کانديدا البيکانس بيش از باکتري هاي گرم منفي مي باشد.

 
كليد واژه: اسانس، تركيبات سازنده، مراحل تكويني، اثرات ضد ميكروبي، مرزه خوزستان
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 1 خرداد 1391  7:31 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زیست شناسی

 7 : علوم پايه (دانشگاه آزاد اسلامي واحد علوم تحقيقات) زمستان 1387; 18(1/70 (ويژه نامه زيست شناسي)):61-70.
 
بررسي تاثير چهار سطح تيمار کودي بر روي مورفولوژيزيره سبز محلي خراسان، کرمان و اصفهان
 
مراقبي فرهنگ*,پيدا سيامك,عاقل پسند هومن
 
* گروه زيست گياهي، واحد شهرري، دانشگاه آزاد اسلامي، شهرري، ايران
 
 

زيره سبز يکي از محصولات مهم زراعي صادراتي است و پس از زعفران دومين گياه صادراتي از نظر ارزش ريالي مي باشد .اين گياه به طور معمول داراي 2.5 تا 4 درصد اسانس مي باشد. به منظور بررسي تاثير روشهاي مختلف حاصلخيز کردن خاک بر عملکرد گياهان دارويي تحقيقي در پاييز 1382 و بهار سال 1383 در دانشگاه آزاد واحد شهرري انجام شد. در اين تحقيق از سه رقم خراسان، کرمان و اصفهان زيره سبز cyminum L. Cuminum استفاده شد.
تيمارهاي مورد بررسي شامل نسبتهاي مختلفي از كود شيميايي خالص به صورت تركيبي از N.P.K مورد استفاده در سيستمهاي زراعي رايج با نسبتهاي مختلف كود دامي يا نسبتهاي مختلف كود دامي و شيميايي مورد استفاده در سيستمهاي تغذيه تلفيقي در مقايسه با تيمار شاهد بود .عملكرد رقم خراسان بهتر از كرمان و اصفهان بود. بر اساس نتايج حاصل از كشت مشخص شد كه بالاترين ميزان عملكرد بذر مربوط تيمار v1a1 يعني شاهد رقم خراسان بود .صفات مورفولوژيك مورد ارزيابي در اين آزمايش شامل :ارتفاع بوته، سطح تاج پوشش، تعداد چتر اصلي و فرعي و تعداد گل بودند، و چون تغييرات در اين اجزا موجب كم و يا زياد شدن عملكرد مي گردد، بنابراين عملكرد بذر در هكتار و نيز وزن1000  دانه هم بررسي و ارزيابي قرار گرفت .اين آزمايش از نوع فاكتوريل در غالب طرح بلوك كامل تصادفي در سه تكرار انجام شد. نتايج بوسيله آزمون  LSDمقايسه شد.

 
كليد واژه: زيره سبز، حاصل خيزي، مورفولوژي، عملكرد گياهان دارويي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 1 خرداد 1391  7:32 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زیست شناسی

 8 : علوم پايه (دانشگاه آزاد اسلامي واحد علوم تحقيقات) زمستان 1387; 18(1/70 (ويژه نامه زيست شناسي)):71-80.
 
تاثير عوامل فيزيكي و شيميايي بر كاهش وزن و خاصيت آنتي اكسيداني ميوه انار (.Punica granatum L)، رقم ملس ساوه در زمان انبارداري
 
مهرابيان صديقه,مجد احمد*,ستوده سميه,مهرابيان رضوان
 
* گروه زيست شناسي، دانشکده علوم، دانشگاه تربيت معلم، تهران، ايران
 
 

ايران بزرگترين توليد کننده و صادر کننده ميوه ارزشمند انار در جهان است. ميوه انار به دليل سرشار بودن از قندها، ويتامين ها و به ويژه ترکيبات آنتي اکسيدان در سال هاي اخير مصرف روز افزون يافته و تانن هاي موجود در آن نيز به عنوان نگهدارنده طبيعي مورد توجه مي باشند. يکي از مشکلات ميوه انار در ايران نگهداري و عرضه نامناسب آن است. عوامل موثر در پايداري ترکيبات ارزشمند ميوه انار علاوه بر رقم آن، شرايط فيزيکي و شيميايي در زمان انبارداري است. تحقيقات سال هاي اخير تاثير کلسيم کلريد را بر حفظ خصوصيات کمي و کيفي ارقام برخي از ميوه ها از جمله سيب در سردخانه نشان داده است.
در
پژوهش حاضر با هدف بررسي تاثير عوامل فيزيکي و شيميايي در زمان انبارداري بر تغييرات ريختي، کاهش وزن و به ويژه تغييرات خواص آنتي اکسيداني ميوه انار، رقم ملس ساوه که بيش ترين ميزان کشت را در منطقه دارد و به عنوان رقم مناسب براي انبارداري شناخته شده، در نظر گرفته شده است .دماهاي 4، 18 و 22 درجه سانتي گراد به عنوان عوامل فيزيکي و تيمارهايي به کمک غلظت هاي 4% و 6% کلسيم کلريد به عنوان عوامل شيميايي در نظر گرفته شده اند .ميوه هاي مورد نظر با کمک کارشناسان مرکز تحقيقات انار ساوه انتخاب و همگن سازي شده به گروه هاي تصادفي شامل نمونه هاي شاهد بدون تيمار شيميايي و دمايي، نمونه هاي تحت تيمارهاي دمايي (4، 18 و 22 درجه سانتيگراد) و نمونه هاي تحت تيمار دمايي و شيميايي (شستشوي حدود 5 دقيقه با کلسيم کلريد 4% و 6%) تقسيم شدند .پس از شستشو با محلول هاي کلسيم کلريد کاسه پايدار عده اي از ميوه ها نيز با پنبه سترون آغشته به محلولي از همان نوع محلول شستشو پوشانده شد . مدت آزمايش در هر تيمار 2 و 3 ماه بود. تاييد خاصيت ضد سرطاني آب انارها با استفاده از همگن شده (هموژناي) ميکروزومي کبد رت يا «S9» و سالمونلا تيفي موريوم TA100 انجام شد .ويژگي هاي ريختي، تغييرات وزن ميوه ها هر هفته بررسي و مقايسه شد .آب ميوه ها نيز پس از فشردن آنها به کمک سرنگ سترون کشيده شد و خواص آنتي اکسيداني آن با استفاده از سالمونلاتيفي موريوم TA100 و ميکروزوم مطابق روش Ames بررسي شد. نتايج آزمايش ها نشان داد که نگهداري ميوه ها در 4 درجه سانتي گراد همراه با شستشوي اوليه آنها با محلول 4 درصد کلسيم کلريد از نظر حفظ ويژگي هاي ريختي و پايداري وزن ميوه ها از ساير تيمارها بهتر است. به طور کلي ميوه هايي که با محلول هاي 4% و 6% کلسيم کلريد شستشو شده بودند نسبت به نمونه هاي بدون تيمار شيميايي ماندگاري بهتري نشان دادند .در مدت زمان نگهداري انارها در تيماردهي دمايي و شيميايي خواص آنتي اکسيداني و درصد جلوگيري از جهش آنها نسبت به نمونه هاي تازه بدون تيمار کاهش پيدا کرد، اما در دماي 4 درجه و کلسيم کلريد 4%، درصد جلوگيري از جهش زايي نسبت به ساير تيمارها بالاترين حد بود .با اضافه کردن S9 نيز اين درصد جلوگيري از جهش زايي در مواردي افزايش داشت، که مي توان آب ميوه انار را با خواص ضد سرطاني معرفي نمود.

 
كليد واژه: انار، تيمار دمايي، تيمار شيميايي، خواص آنتي اکسيداني، سالمونلاتيفي موريوم، ميکروزوم
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 1 خرداد 1391  7:32 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زیست شناسی

 3 : علوم پايه (دانشگاه آزاد اسلامي واحد علوم تحقيقات) زمستان 1386; 17(66/1 (ويژه نامه زيست شناسي)):5-10.
 
اثر تابش نوترون بر برخي از پارامترهاي رشد گياه يونجه (Medicago Sativa)
 
اشكبوس اصفهاني جواد*,احسان پور علي اكبر,عبدي محمدرضا
 
* گروه فيزيک و شيمي، واحد خميني شهر، دانشگاه آزاد اسلامي، خميني شهر، ايران
 
 

در اين تحقيق اثر تابش نوترون (سريع و حرارتي) روي طول ريشه، سطح برگ، وزن خشک و کلروفيل گياه يونجه بررسي گرديد. در نتيجه تابش دو نوع نوترون (سريع و حرارتي) در مدت زمان هاي 120، 180 و 360 دقيقه پارامترهاي رشد اثرات متفاوتي نشان داد. تابش سريع، اثرات معني دار روي کلروفيل و وزن خشک داشته در حالي که سطح برگ و طول ريشه تحت تاثير تابش حرارتي قرار گرفتند. به عنوان يک نتيجه گيري کلي، انواع تابش نوترون و طول مدت تابش اثرات متفاوتي روي پارامترهاي رشد نشان داد.

 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 1 خرداد 1391  7:33 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زیست شناسی

 1 : علوم پايه (دانشگاه آزاد اسلامي واحد علوم تحقيقات) زمستان 1385; 16(62 (ويژه نامه زيست شناسي)):1-11.
 
اثر تنش خشكي و آبسيزيك اسيد بيروني بر تكوين گياه كلزا (.Brassica napus L)
 
مجد احمد*,جعفريه يزدي الميرا,فلاحيان فتح اله,خاوري نژاد رمضان علي,برنارد فرانسواز,جاويدفر فرزاد
 
* گروه زيست شناسي،‌ دانشگاه تربيت معلم، تهران، ايران
 
 

بررسي اثر تنش خشكي و آبسيزيك اسيد بيروني بر تكوين بخشهاي رويشي و زايشي گياه كلزا (Brassica napus L.) انجام گرفت. تيمارهاي بررسي شده گياهات تحت آبياري بدون اسپري آبسيزيك اسيد، گياهان تحت تنش خشكي بدون اسپري آبسيزيك اسيد و گياهان تحت تنش خشكي به همراه اسپري غلظتهاي 5،‌ 10 و 15 ميلي گرم در ليتر آبسيزيك اسيد بيروني بودند. آزمايش در غالب طرح بلوكهاي كامل تصادفي و در سه تكرار كشت شدند. نمونه هاي ساقه، برگ، غنچه، گل و خورجين گياهان مورد آزمايش پس از تثبيت با روشهاي متداول ياخته - بافت شناختي مورد بررسي قرار گرفتند. تراكم روزنه اي در يك ميلي متر مربع از سطح برگ محاسبه شد. افزايش شدت چوبي شدن، كاهش ضخامت منطقه پارانشيم پوستي و بي آب شدن ياخته هاي پارانشيمي در ساقه و برگ گياهان تحت تيمارهاي سنگين آبسيزيك اسيد مشاهده شد. تراكم روزنه ها كاهش يافت. در اين پژوهش تسريع نسبي تكوين تخمكها و رويانهاي تحت تنش خشكي و آبسيزيك اسيد بيروني نيز مشاهده شد.

 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 1 خرداد 1391  7:34 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زیست شناسی

 4 : علوم پايه (دانشگاه آزاد اسلامي واحد علوم تحقيقات) زمستان 1385; 16(62 (ويژه نامه زيست شناسي)):21-34.
 
بررسي روند تكويني - ياخته اي ريزغده زايي گياه سيب زميني (.Solanum tuberosum L)، رقم مارفونا
 
عبادي مصطفي,ايران بخش عليرضا*
 
* گروه زيست شناسي،‌ واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامي، گرمسار، ايران
 
 

بررسي روند تقسيمات ميتوزي و حجيم شدن ياخته ها، كليدي براي روشن شدن چگونگي تشكيل ريزغده ها از جوانه هاي جانبي در شرايط القايي است. در جوانه هاي القا شده، ياخته هاي مريستمي كه داراي رنگ پذيري سيتوپلاسمي و هسته اي بالايي بودند تا بخش هاي عمقي آن توسعه يافته، در حالي كه اين منطقه در جوانه هاي القا نشده، محدود به بخش هاي راسي آن مي شد. اولين علايم ريزغده زايي كه تا حدودي هم زمان، در جوانه هاي القا شده ديده شد حجيم شن ياخته هاي پارانشيم پوستي در بخش زيرين و در يك پهلوي آن، و نيز تقسيمات ميتوزي در بخش هاي عمقي مريستم بود. اين تغييرات حدود روز چهارم قابل مشاهده بود. عمده رشد در محور طولي و عرضي، طي دو هفته اول در محيط القايي رخ داد. هم زمان با رشد قطري ريزغده ها،‌ بخش قاعده اي برگ هاي موجود بر روي ريزغده ها دچار رشد شعاعي شده، به علت توقف رشد در محل جوانه جانبي، اين جوانه ها در شيار و فرورفتگي قاعده برگ ها قرار گرفتند. ياخته هاي پارانشيم پوستي ضمن توسعه واكويولي خود، سريع تر و به مراتب زودتر از ياخته هاي پارانشيم مغزي، ‌در محل ميان گره هاي در حال طويل شدن، تشكيل دانه هاي نشاسته را آغاز كردند. طويل شدن ياخته ها در ناحيه زير راسي نقش به سزايي در رشد طول ريزغده ها دارد. حجيم شدن ريزغده ها در آغاز نتيجه تغيير در ابعاد ياخته هاي پارانشيم پوستي و مغزي حاصل از فعاليت تكثيري مريستم راسي و نيز فعاليت تكثيري در پارانشيم پوست و مغز است. در آغاز، رشد در محور طولي نسبت به رشد عرضي برتري بود اما با تغيير محل واكويل ها در ياخته ها و استقرار در محور عرضي ريز غده ها،‌ الگوي رشد ياخته ها تغييير كرده، رشد قطري ياخته ها به رشد طولي برتري يافت. ياخته هاي پارانشيم مغزي در غده هاي بالغ، ‌ابعاد ياخته اي بزرگ تري نسبت به پارانشيم پوستي دارند. رشد عرضي ياخته هاي پارانشيم مغزي سريع تر از ياخته هاي پارانشيم پوستي متوقف شد. روند افزايش تعداد ياخته ها در محور طولي و عرضي ريزغده ها مشابه با تغييرات ابعاد ريزغده ها است و با رسيدن ابعاد ريزغده ها به حدود 7-8mm اين رشد متوقف شد.

 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 1 خرداد 1391  7:35 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زیست شناسی

 3 : علوم پايه (دانشگاه آزاد اسلامي واحد علوم تحقيقات) زمستان 1385; 16(62 (ويژه نامه زيست شناسي)):13-19.
 
اثر هيپوگليسمي عصاره الكلي غلاف لوبيا سبز در موشهاي صحرايي نر بالغ سالم و ديابتي شده توسط استرپتوزوتوسين
 
عيدي اكرم*,عيدي مريم,ضياپور حميد
 
* گروه زيست شناسي، دانشكده علوم، واحد علوم و تحقيقات، دانشگاه آزاد اسلامي، تهران، ايران
 
 

در تحقيق حاضر تاثير عصاره الكلي غلاف گياه لوبيا سبز بر ميزان قند و انسولين سرم در موشهاي صحرايي نر بالغ سالم و ديابتي شده توسط استرپتوزوتوسين مورد بررسي قرار گرفت. پس از جمع آوري و شناسايي گياه، عصاره الكلي توسط دستگاه سوكسله تهيه گرديد. حيوانات با استفاده از داروي استرپتوزوتوسين (70 ميلي گرم بر كيلوگرم وزن بدن) ديابتي گرديدند. عصاره الكلي غلاف گياه لوبيا سبز با مقادير 0.1، 0.2، 0.4 و 0.6 گرم بر كيلوگرم وزن بدن بصورت تزريق درون صفاقي به موش هاي صحرايي نر سالم و ديابتي شده توسط داروي استرپتوزوتوسين تيمار گرديد. نتايج تحقيق نشان داد كه تيمار عصاره الكلي غلاف گياه لوبيا سبز در موش هاي ديابتي باعث كاهش ميزان قند و افزايش ميزان انسولين سرم شده است و در موش هاي سالم چنين تاثيري ندارد. مقايسه اي بين نقش عصاره الكلي غلاف گياه لوبيا سبز و داروي متداول ضد ديابتي، گلي بن كلاميد (دوز 600 ميكروگرم بر كيلوگرم وزن بدن) انجام شد. نتايج تحقيق حاضر گوياي آن است كه خواص كاهش دهنده قند خون عصاره موثرتر از داروي گلي بن كلاميد مي باشد. اين گياه با داشتن اثرات هيپوگليسميك و به دليل عوارض جانبي كمتر در مقايسه با داروهاي سنتتيك در درمان ديابت توصيه مي گردد، هر چند مكانيسم عمل آن نامشخص است و احتياج به تحقيقات بيوشيميايي و فارماكولوژيكي بيشتري دارد.

 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 1 خرداد 1391  7:35 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زیست شناسی

 5 : علوم پايه (دانشگاه آزاد اسلامي واحد علوم تحقيقات) زمستان 1385; 16(62 (ويژه نامه زيست شناسي)):35-43.
 
بررسي تنوع تيره بقولات (Fabaceae) در حوزه آبخيز رودخانه ولايت رود
 
دهشيري محمدمهدي*,نژادستاري طاهر,فلاحيان فتح اله,اسدي مصطفي,معصومي علي اصغر
 
* گروه زيست شناسي، واحد علوم و تحقيقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامي،‌ تهران،‌ ايران
 
 

با توجه به شرايط زيست محيطي بسيار متنوع، گونه هاي گياهي فراواني در حوزه آبخيز رودخانه ولايت رود رويش دارد. در اين بين گياهان تيره بقولات از اهميت خاصي برخوردار هستند. نمونه برداري از 200 مكان در سال هاي 82-81 صورت گرفت. جمع آوري و تهيه نمونه هاي هرباريومي طبق روشهاي علمي تاكسونومي گياهي انجام شد. بر طبق تحقيق حاضر، 64 گونه متعلق به 17 جنس در محدود جغرافيايي منطقه مورد مطالعه شناخته شده است. غني ترين جنس ها Astragalus (31 گونه)، Trifolium (7 گونه)، Onobrychis (4 گونه)، Melilotus (3 گونه)،‌ Vicia (3 گونه)، هستند. بخش متنوع جنس Astragalus كه در ولايت رود يافت مي شوند عبارتند از: Caprini (5 گونه)، Incani (5 گونه)، Rhacophorus (4 گونه) و Hymenostegis (3 گونه). همي كريپتوفيت ها با 40 گونه، تروفيت ها با 5 گونه، ژئوفيت ها به 5 گونه، كامفيت ها با 12 گونه و فاتروفيت ها با 2 گونه فلور اين تيره را در منطقه تشكيل مي دهند. از گونه هاي همي كريپتوفيت، 20 گونه متعلق به جنس Astragalus است. گونه هاي درختي و درختچه اي (2 گونه) و ژئوفيت ها (5 گونه) كمترين درصد فرم رويشي منطقه هستند. از 64 گونه موجود در ولايت رود از اين تيره، 17 گونه اندميك ايران و 4 گونه اندميك تهران هستند.

 
كليد واژه: تنوع گياهي، تيره بقولات، ولايت رود
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 1 خرداد 1391  7:35 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زیست شناسی

 8 : علوم پايه (دانشگاه آزاد اسلامي واحد علوم تحقيقات) زمستان 1385; 16(62 (ويژه نامه زيست شناسي)):71-77.
 
واكنشهاي رفتاري پشه خاكيهاي گونه Lutzomyia longipalpis به بوي بدن هامستر طلايي در شرايط آزمايشگاهي
 
واعظي غلام حسين*,عشاقي محمدعلي
 
* گروه زيست شناسي، دانشكده علوم پايه، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامي، دامغان، ايران
 
 

واكنشهاي پشه هاي خاكي بالغ گونه Lutzomyia longipalpis (Diptera: Psychodidae) به بوي بدن حيوانات ميزبان بكمك تله هاي چسبان حاوي بوي بدن موشهاي هامستر طلايي در شرايط آزمايشگاهي مورد بررسي قرار گرفت. در يك آزمايش با شرايط انتخاب مساوي، تعداد بسيار زيادي از حشرات ماه و يا نر اين گونه در مقايسه با كنترل به تله هاي چسبان حاوي بوي بدن موشها جذب شدند و در انتهاي آزمايش تنها مقدار كمي حشره در محيط آزمايش زنده و آزاد (صيد نشده) باقي ماندند. در مقابل، بطور معني داري پشه هاي بسيار كمتري از هر دو جنس نر و ماده در آزمايشات موازيي كه در آنها از تله هاي فاقد بوي بدن حيوان استفاده شده بود جذب شوند. تقريبا تعداد نرهاي جذب شده در تله هاي كنترل دو برابر ماده ها بود و اين مشاهدات هماهنگي بسيار زيادي با بيولوژي شناخته شده پشه هاي خاكي دارد كه اظهار مي دارد پشه هاي نر اغلب در اطراف بدن حيوانات ميزبان و نه در روي خود ميزبان به جستجوي پشه هاي ماده براي جفتگيري مي پردازند. نتايج اين مطالعه نشان داد كه پشه خاكيهاي نر و ماده به تنهايي به تله هاي حاوي بوي بدن حيوانات هامستر طلايي در غياب هر گونه فاكتور ديگر مانند حضور فيزيكي حيوان و نيز بدون وجود فرمونهاي جنسي تراوش شده از جنس مخالف جذب مي شوند. از نتايج اين مطالعه مي توان در طراحي تله هاي جذاب جهت كنترل حشرات خونخوار و ناقلين بيماريها استفاده نمود.

 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 1 خرداد 1391  7:35 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زیست شناسی

 6 : علوم پايه (دانشگاه آزاد اسلامي واحد علوم تحقيقات) زمستان 1385; 16(62 (ويژه نامه زيست شناسي)):45-59.
 
بررسي ساختار بافت تخمدان تون هوور و زرده (Thunnus tonggol) (Euthunnus affinis) در استان هرمزگان (خليج فارس)
 
ابدالي سورنا*
 
* دانشكده علوم و فنون دريايي، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامي،‌ تهران، ايران
 
 

در اين بررسي خصوصيات بافتي تخمدان ماهيان تون زرده و تون هوور در خليج فارس طي اسفند ماه 1376 تا پايان آبان ماه 1377 مورد بررسي قرار گرفت. تخمدان چهل عدد ماهي از هر كدام از گونه هاي فوق الذكر نمونه برداري و در محلول بوين تثبيت گرديد. نمونه ها مطابق با روش استاندارد بافت شناسي، آبگيري، شفاف سازي و پارافينه شده و سپس برش مقاطع عرضي 5 ميكروني از آنها تهيه و بوسيله ميكروسكوپ نوري مورد مطالعه قرار گرفتند. تخمدان گونه هاي فوق الذكر فاقد لايه زاينده مي باشد. تفاوت بافتي بين سه بخش مياني، ابتدايي و انتهايي تخمدان در هيچكدام از مراحل جنسي وجود ندارد. (P<0.01) چهار مرحله جنسي شامل نابالغ، در حال بلوغ، در حال رسيدن و رسيده در ماهيان مورد آزمايش مشاهده گرديد. اندازه قطر ايوسيت در تخمدان تون هوور طي روند اووژنز داراي مراحل: نابالغ (حدود 24 ميكرون)، در حال بلوغ (بيش از 50 ميكرون)، در حال رسيدن (100 ميكرون) و رسيده (بيش از 200 ميكرون) و براي تون زرده مراحل جنسي نيز شامل: نابالغ (بيش از 12 ميكرون)،‌ در حال بلوغ (كمتر از 40 ميكرون)، در حال رسيدن (كمي كمتر از 70 ميكرون) و رسيده (كمي بيش از 80 ميكرون) بوده و در مجموع تخمدان تون ماهيان از نوع ناهماهنگ مي باشد.

 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 1 خرداد 1391  7:35 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زیست شناسی

 7 : علوم پايه (دانشگاه آزاد اسلامي واحد علوم تحقيقات) زمستان 1385; 16(62 (ويژه نامه زيست شناسي)):61-70.
 
اثر ساليسيليك اسيد بر عملكرد، اجزا عملكرد و ساختار تشريحي گياه نخود (.Cicer arietinum L)
 
مداح سيده مهدخت*,فلاحيان فتح اله,صباغ پور سيدحسين,چلبيان فيروزه
 
* گروه زيست شناسي، واحد علوم و تحقيقات،‌ دانشگاه آزاد اسلامي، تهران،‌ ايران
 
 

ساليسيليك اسيد (SA) ماده اي شبه هورموني است كه بر رشد و نمو گياهان اثر مي گذارد. به منظور بررسي اثر ساليسيليك اسيد بر عملكرد،‌ اجزا عملكرد و ساختار تشريحي گياه نخود رقم بيونيج، اين پژوهش در سال زراعي 1383-1382 در زميني واقع در شهر ري به صورت كرتهاي خرد شده در قالب طرح بلوكهاي كامل تصادفي در 4 تكرار اجرا شد. دو روش تيماردهي (اسپري SA و آبياري با آن) بعنوان عامل اصلي و 3 غلظت ساليسيليك اسيد (0.1، 0.7، 1.5 ميلي مولار) و شاهد (آب، صفر ميلي مولار SA) بعنوان عامل فرعي در نظر گرفته شدند. تيماردهي گياهان با شروع گلدهي آنها آغاز گرديد و به مدت 40 روز ادامه يافت.
بررسي ساختار تشريحي و شمارش تعداد روزنه و كرك برگ ها يك ماه پس از تيمار دهي انجام گرفت. پس از رسيدن بذرها، تعداد غلاف در بوته، وزن صد غلاف، وزن صد دانه، عملكرد هر بوته مورد ارزيابي قرار گرفت. سنجش پروتيين هاي دانه به روش برادفورد انجام شد. نتايج نشان داد كه اسپري اسيد بيش از روش آبياري بر گياهان اثر مطلوب دارد. وزن صد غلاف، وزن صد دانه، مقدار پروتيين محلول كل و عملكرد بوته در گياهان اسپري شده با غلظت 0.7mM ساليسيليك اسيد بطور معني داري افزايش يافت (p<0.05). تعداد روزنه ها در گياهان اسپري شده با غلظت SA 0.1mM نيز افزايش يافت. در گياهان تيمار شده با غلظت 1.5mM ساليسيليك اسيد به طريق آبياري بافت پارانشيم برگ تخريب شد، همچنين بافت اسكرانشيم در ساقه و آوند چوب در ريشه و تعداد كرك در برگها افزايش يافت.

 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 1 خرداد 1391  7:36 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زیست شناسی

 9 : علوم پايه (دانشگاه آزاد اسلامي واحد علوم تحقيقات) زمستان 1385; 16(62 (ويژه نامه زيست شناسي)):79-89.
 
اثر شوري خاك هاي طبيعي بر فعاليت پراكسيدازي دو رقم پنبه
 
رضايي محمدعلي*,خاوري نژاد رمضان علي,فهيمي حميد
 
* گروه تخصصي زيست شناسي، دانشگاه آزاد اسلامي واحد گرگان، گرگان، ايران
 
 

اين تحقيق با هدف بررسي يكي از جنبه هاي فيزيولوژيكي و بيوشيميايي مقاومت به تنش شوري خاك انجام شد و در آن تغييرات دوره اي فعاليت پراكسيدازي پنبه در مراحل مختلف رشد رويشي، تحت اثر شوري هاي مختلف خاك طبيعي و ژنوتيپ گياه اندازه گيري شد. بنابراين دو رقم پنبه (Gossypium hirsutum L.) شامل ساي اكرا (Siokra) و ساحل (Sahel)، در چهارسطح شوري خاك طبيعي [هدايت الكتريكي 0.6 (شاهد)،‌ 6.3، 12.3 و 16 (دسي زيمنس بر متر)]، كشت شدند. سنجش ها در سه مرحله از رشد رويشي شامل مرحله دو برگي، چهار برگي و شش برگي صورت گرفت. در برگ هاي هر دو رقم از مرحله اول تا سوم با افزايش شوري، غلظت هاي يون هاي Na+ و Cl- به طور قابل ملاحظه اي افزايش داشت. تنش شوري موجب كاهش، ميزان نسبي آب (RWC)،‌ سرعت رشد گياه (CGR) و شاخص سطح برگ (LAI) گرديد. فعاليت پراكسيدازي رقم ساحل در هر سه مرحله رشد رويشي افزايش داشت و در رقم مقاوم ساي اكرا در مرحله اول و مرحله دوم از مزرعه كاهش يافت،‌ ولي در مرحله سوم افزايش بالايي نشان داد. با توجه به مقاومت بالاتر رقم ساي اكرا نشان داد اين رقم در مراحل اوليه، يا نياز به آنزيم هاي آنتي اكسيدانت نداشته و يا از ساير آنزيم ها براي فعاليت هاي آنتي اكسيدانت استفاده كرده است. اثر شوري بر فعاليت آنزيم هاي آنتي اكسيدانت با توجه به درجه شوري خاك، ژنوتيپ گياه (رقم)، مرحله رشد روشي (در رقم ساي اكرا) تغيير كرد. در رقم حساس بين فعاليت پراكسيدازي و افزايش تنش شوري همبستگي مثبت وجود داشت. فعاليت پراكسيدازي رقم ساحل به سطوح «بالقوه» اوليه آن بستگي داشت اما در رقم ساي اكرا كاملا القايي بود. اگر فعاليت پراكسيدازي بعنوان يك مكانسيم مقاومت به شوري مواد استفاده قرار گيرد، در گياهان مختلف مرحله رويشي افزايش آن متفاوت است، زيرا در رقم ساي اكرا در مرحله سوم (برگ هاي 5 و 6) شروع به افزايش كرد.

 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 1 خرداد 1391  7:36 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زیست شناسی

 10 : علوم پايه (دانشگاه آزاد اسلامي واحد علوم تحقيقات) زمستان 1385; 16(62 (ويژه نامه زيست شناسي)):91-104.
 
اثرات بازدارنده عصاره متانولي گياه تاتوره و كالوس هاي حاصل از جداكشت هاي برگي عليه باكتري ها و قارچ ها
 
ايران بخش عليرضا*,عبادي مصطفي
 
* گروه زيست شناسي، دانشگاه آزاد اسلامي، واحد گرمسار، گرمسار، ايران
 
 

اثر عصاره متانولي اندام هاي ريشه، ساقه و برگ در مراحل رويشي و زايشي، گل، بذر و همچنين كالوس هاي حاصل از جدا كشت هاي برگي گياه تاتوره (Datura stramonium L.) از خانواده سيب زميني (Solanaceae) بر روي رشد چهار گونه باكتري Sraphylococus epidermidis, Bacillus subtilis, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia و چهار سويه قارچ Fusarium semitectum, Certocystis ulmi, Rhizoctonia solani و Fusarium colmorum مورد بررسي قرار گرفت. در اين پژوهش از روش هاي كشت مايع (جهت تعيين (M.I.C.، تمام كشت (پورپليت)،‌ چاهك، ديسك گذاري و قطره مستقيم استفاده شد. نتايج نشان داد عصاره متانولي كالوس هاي سبز و اندام زاي حاصل از جداكشت هاي برگي عليه باكتري باسيلوس سوبتيليس (ATCC KX1-A1 15561) و استافيلوكوكوس اپيدرميديس (ATCC 0-10B29997) اثر بازدارنده معني داري داشته و هاله عدم رشد به ترتيب با قطر 22mm و 23mm مشاهده شد. عصاره متانولي كالوس شفاف عليه اشريشياكلي (ATCC W1485 25645) موثر و رشد (هاله عدم رشد با قطر 17mm) آن را مهار مي كند. عصاره متانولي كالوس هاي سبز و اندام زا بر روي قارچ سراتوسيتيس المي (ATCC 32731) كشنده بوده است. عصاره متانولي كالوس هاي سبز و اندام زا بر روي قارچ فوزاريوم سمي تكتوم (ATCC 11599) اثر بازدارنده (هاله عدم رشد به ترتيب با قطر 17mm و 17mm) دارد. عصاره متانولي كالوس سبز بر روي قارچ فوزاريوم كالموروم (ATCC 15620) (هاله عدم رشد با قطر 8mm) موثر بوده است. عصاره متانولي ساقه و برگ در مرحله رويشي بر روي باكتري باسيلوس سوبتيليس (هاله عدم رشد براي هر دو، با قطر 21mm) اثر بازدارنده داشته است. هاله عدم رشد بر روي باكتري باسيلوس سوبتيليس در نتيجه استفاده از عصاره متانولي برگ و ساقه در مرحله رويشي (به ترتيب هر دو 21mm)، برگ، ساقه و ريشه در مراحل زايشي (هر سه 20mm) و همچنين بذر بالغ (17mm) بوده است. عصاره متانولي بذر بالغ بر روي باكتري پسودوموناس آئروژينوزا (ATCC PA103-29260) اثر بخش (هاله عدم رشد با قطر 21mm) بوده است. عصاره متانولي ريشه در مرحله رويشي و همچنين گل بر روي قارچ ريزوكتونيا المي هاله عدم رشد (هاله عدم رشد به ترتيب با قطر 16mm و 20mm) نشان داد. با توجه به داده هاي به دست آمده مشخص شد ماده موثره كشنده و يا بازدارنده رشد ميكروب، آلكالوييد آتروپين مي باشد.

 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 1 خرداد 1391  7:37 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها