پاسخ به:بانک مقالات زیست شناسی
5 : زيست شناسي ايران بهار 1387; 21(2):216-230. |
|
تاثير قارچ ميکوريزاي آربوسکولار Glomus intradices بر روي تنش اکسيداتيو و برخي پارامترهاي رشدي و فيزويولوژي در گياه گندم رقم آذر 2 تحت سميت کادميوم |
|
خليقي جمال آباد اعظم,خارا جليل* |
|
* اروميه، دانشگاه اروميه، دانشكده علوم، گروه زيست شناسي |
|
کادميون يک عنصر غير ضروري است که اثر منفي بر روي رشد و نمو گياهان دارد. در اين مطالعه اثر قارچ ميکوريزاي آربوسکولار Glomus intradices بر برخي پارامترهاي رشد و فيزيولژي از قبيل وزن تر و خشک ريشه و ساقه، رنگيزه هاي فتوسنتزي، قند کل، پروتئين کل، پراکسيداسيون ليپيدها و تنش اکسيداتيو در گياه گندم تحت سميت کادميوم مورد بررسي قرار گرفت. آزمايش با استفاده از دو تيمار (ميکوريزايي و غير ميکوريزايي) و چهار غلظت کادميوم (صفر، 250، 750، 2500 ميکرومول کادميوم) انجام شد. گياهان تيمار شده با تغذيه از محلول غذايي هوگلند و محلول آزمايشي حاوي کادميوم در يک اتاقک رشد با محدود دمايي 23 تا 27 درجه سانتي گراد و دوره نوري 14:10 (روز: شب) و رطوبت نسبي 60 تا 70 درصد رشد کردند. برگ و ريشه گياهان 60 روزه بررسي شد. مشاهده شد که قارچ ميکوريزاي آربوسکولار اثر معني داري بر وزن تر و خشک ريشه و اندام هوايي داشته، بطوريکه حضور قارچ منجر به کاهش اثر منفي سميت کادميوم مي شود. با افزايش غلظت کادميوم نيز، طول ريشه کاهش مي يابد، ولي کاهش چنداني در طول ساقه مشاهده نمي شود. در پاسخ به اين تنش، کاهش در گياهان همزيست کمتر از گياهان غيرميکوريزايي است. تعيين محتواي کلروفيل a و b نيز نشان داد که همراه با افزايش غلظت کادميوم، ميزان کلروفيل هم در گياهان ميکوريزايي و هم غيرميکوريزايي کاهش مي يابد. اما اين کاهش در گياهان ميکوريزايي پايين تر از گياهان غير ميکوريزايي است. همراه با افزايش غلظت فلز، محتواي قند کل و پروتئين کل در ساقه ها و ريشه هاي گياهان ميکوريزايي افزايش مي بايد. همچنين، مقدار مالون دي آلدهيد در ريشه ها و اندام گياهان ميکوريزايي و غيرميکوريزايي تحت سميت کادميوم بعنوان شاخصي از پراکسيداسيون ليپيدها افزايش نشان مي دهد. فعاليت آنزيم هاي سميت زدا شامل گاياکول پراکسيداز (GUPX) و آسکوربات پراکسيداز (APX) گياهان ميکوريزايي و غيرميکوريزايي نيز افزايش يافته، اما افزايش فعاليت اين آنزيمها در گياهان ميکوريزايي بالاتر است. نهايتا معلوم شد که در نتيجه افزايش غلظت فلز، درصد آغشتگي ميکوريزايي کاهش معني داري پيدا مي کند. بر طبق اين نتايج پيشنهاد مي شود که قارچ ميکوريزايي آربوسکولار مي تواند در تحت سميت کادميوم به گياه زراعي گندم کمک کند.
|
|
كليد واژه: |
|
|
نسخه قابل چاپ
|
یک شنبه 31 اردیبهشت 1391 1:26 PM
تشکرات از این پست