0

سینمای دینی

 
erfanh
erfanh
کاربر برنزی
تاریخ عضویت : دی 1387 
تعداد پست ها : 89
محل سکونت : اصفهان

سینمای دینی

در سینمای دینی ما چه می گذرد...
سه شنبه 24 دی 1387  2:33 PM
تشکرات از این پست
erfanh
erfanh
کاربر برنزی
تاریخ عضویت : دی 1387 
تعداد پست ها : 89
محل سکونت : اصفهان

سینمای دینی، سردرگمی و ابهام

سینمای دینی ما نیاز به یک تحول اساسی دارد. عده کثیری از کارگردانان و نویسندگان ما سردرگم هستند، نمی دانند برای ارائه و تولید یک فیلم دینی و دارای مضامین الهی چه باید بکنند. نمی دانند و شاید هم نمی توانند از این حجم عظیم مفاهیم عمیق دینی بهره گیرند و آن را در قالب درام بیاورند، حال آن که بسیاری از این مفاهیم خود درام هستند و نیازی به تبدیل ندارند.
در حال حاضر نیاز شدیدی احساس می شود که عده ای از پژوهشگران هنری و دینی بنشینند روزها و حتی سال ها فکر کنند، پژوهش کنند و با یکدیگر مباحثه داشته باشند تا این نیاز جامعه بر طرف گردد. ما منابعی خوب و متعالی برای محتوا و حتی قالب فیلم هایمان داریم. قرآن، منبع خوبی می تواند برای ما مسلمانان باشد تا از دل آن علاوه بر محتوا، قالبی برای نگارش فیلمنامه بیرون آوریم و حتی به دنیا عرضه کنیم. ما می توانیم این کار را انجام دهیم و خود را بی نیاز کنیم از قالب های وارداتی غربی ...
البته این گفته بیانگر این نیست که نویسندگان و صاحبنظران غرب، ایده ها و آراء شان پیرامون هنر و به خصوص سینما به درد ما نمی خورد و اصولا بدون تکنیک است و مغایر با ارزش های ماست. نه هرگز اینطور نیست. اتفاقا الگو های خوبی دارند. مثلا الگوی سید فیلد که عمدتا بر مبنای آن در جهان فیلم ساخته می شود. ولی این را باید دانست که مطمئنا الگویی که از منبع وحی استخراج شده باشد، زیبا ، لطیف و دلنشین تر خواهد بود و بیشتر بر دل انسان ها نفوذ خواهد کرد.
ما در حال حاضر در فیلم هایی که منتسب به دین ساخته می شوند، ایرادات عمده ای می بینیم . ایرادات و نقایصی که این نیاز را ضروری می سازد تا چاره ای بیاندیشیم و برای رساندن ندای حق، ترویج اخلاق دینی و بیان شریعت به بشریت به بهترین نحو عمل کنیم. در اینجا به چند ایراد عمده اشاره می کنم:
1. معمولا مفاهیم دینی را در یک قالب دینی نمی بینیم. نه تنها قالب بلکه ابزارها و عناصر به کار گرفته در فیلم نیز عمدتا ظاهر و باطن دینی ندارند. ظرف و مظروف باید با هم سنخیت داشته باشند و گرنه مظروف در ظرف نمی گنجد.
2. محتوا غالبا خوب پرداخت نمی شود و این عمدتا به دلیل همان سردرگمی و ابهام و یا برداشتی نادرست و نامتعادل از مقوله دین و شریعت است.
کسی که خود مفاهیم دینی را درک نکرده مطمئنا نمی تواند آن را به دیگران ارائه نماید. درک معانی باید برای نویسنده حاصل شود و گرنه آن فیلمنامه و در نهایت آن فیلم تبدیل به یک آش خوش آب و رنگ ولی بدمزه و گاهی مسموم کننده می شود.
فیلمنامه عمق پیدا نمی کند و بیشتر به شعار نزدیک می شود. هر چند معتقدم گاهی اوقات و به فراخور زمانی و مکانی لازم است شعار دهیم. اما تا کی باید فقط شعار دهیم و شعار بشنویم. چرا خودمان را متوقف بر شعار کرده ایم. شعار، محرک برای حرکت، تحول و تاثیر است. یک مفهوم با شعار شروع می شود ولی باید عمق پیدا کند، پرداخت شود و در قالب درام در آید.
سخنران و سینماگر دو وظیفه کاملا متفاوت دارند. سخنران وظیفه اش وعظ و خطابه در قالب سخنرانیست و وظیفه سینماگر دینی به کار گیری محتوای مفاهیم آن سخنرانیست نه قالب و شکل آن . زمانی یک فیلم دینی می تواند پیام خود را به مخاطب برساند، او را با خود همراه کند و رویش تاثیر بگذارد که آن مفاهیمی که در یک وعظ و سخنرانیست، شکل و فرم درام به خود بگیرد.
«خانه ای روی آب» اثر بهمن فرمان آرا، «خیلی دور خیلی نزدیک» اثر سید رضا میرکریمی و «آواز گنجشک ها» اثر مجید مجیدی از جمله آثار معدودی از سینمای دینی (یا همان معناگرا) هستند که توانسته اند به خوبی مواعظ و مفاهیم دینی را از آن حالت صرفا شعاری خارج سازند و عمیق تر به آن نگاه کنند و رنگ و لعاب دراماتیک به آن ببخشند. در واقع آنچه این فیلم ها را برجسته و تاثیر گذار می کند، صحت نسبی در شکل گیری این فرآیند است.
3. معمولا موضوعات خوب و ضروری رها شده و به موضوعات نه چندان ضروری و پر اهمیت و تنها صرف جذابیت انتخاب می شوند.
به عنوان مثال من تا به حال ندیده ام که به مساله ازدواج و اهمیت آن، آنگونه که قرآن کریم به آن اشاره می کند و مثلا در آیه 32 سوره نور می فرماید: «مردان و زنان بي همسر را همسر دهید ... اگر فقير و تنگدست باشند خداوند آنان را از فضل خود بي نياز مي‏سازد» و یا آن چه در احادیث و روایات اهل بیت علیهم السلام بیان شده پرداخته شود و این یک موضوع برای یک فیلم سینمایی شود. تا به حال مساله ازدواج در فیلم های ما یک مساله حاشیه ای و ابزاری به دست کارگردانان ما بوده تا، آنجایی که در روایت قصه خود دچار مشکل و کمبود ماجرا می شوند ازدواج و یا ارتباط دو جنس مخالف را به میان آورند و ... .
موضوعات زیادی داریم که به آن ها اصلا توجهی نشده، موضوعاتی که بسیار ضروری برای جوامع بشری هستند. دین به ما خوش خلقی و خوش رویی، مثبت اندیشی و حسن ظن به دیگران، آرامش روانی و عوامل گرفتار نشدن در بند افسردگی و کسالت، صداقت و راستگویی، ذمّ غیبت کردن و غیبت شنیدن، دوست داشتن دوستان خدا و دشمن داشتن دشمنان خدا، مهربانی و عطوفت، دوری از استفاده های شخصی از بیت المال در ادارات و ارگان های دولتی و ...، رعایت حق و حقوق انسان ها و ... می آموزد و ما موظفیم این تعالیم را به جامعه خود عرضه کنیم. این ها همه نمونه ای از آن چیزیست که باید به آن پرداخت. این ها همگی در سیره پیامبر اکرم صلوات الله علیه و آله و ائمه اطهار علیهم السلام موجودند که متاسفانه کمتر به صورت جدی و دراماتیک به آن پرداخته شده است. و چه بسیار ماجراها و داستان های شیرین و درامی که پیرامون این موضوعات در اخلاق و منش زندگی این بزرگواران دیده نمی شود.
همان گونه که دین و مفاهیم آن گسترده است، هنر نیز جایگاهی گسترده برای دریافت این مفاهیم دارد. و این تنها خلاقیت، تخصص و تعهد و تقوای نویسنده، کارگردان و حتی سایر عوامل سازنده را طلب می نماید. بنابراین باید گفت که سینمای دینی ما از ظرفیت های بالای خود استفاده لازم و کافی را نبرده است و همچنان سردرگم و در هاله ای از ابهام بسر می برد.
سه شنبه 24 دی 1387  2:36 PM
تشکرات از این پست
saeedazimi
saeedazimi
کاربر برنزی
تاریخ عضویت : تیر 1387 
تعداد پست ها : 688
محل سکونت : ESFAHAN

پاسخ به:سینمای دینی

رئيس حوزه هنري استان قم:
سينماي ديني نيازمند مباني فلسفي و بنيادهاي فكري است

خبرگزاري فارس: رئيس حوزه هنري استان قم گفت: سينماي ديني در انواع خود چه با رويكرد مذهبي و چه با رويكرد معناگرايي بي‌شك نيازمند مباني فلسفي و بنيادهاي فكري است.


به گزارش خبرگزاري فارس به نقل از ستاد خبري سومين جشنواره نماز و نيايش به روايت دوربين، وحيد فرجي در ديدار با اعضاي ستاد برگزاري جشنواره نماز و نيايش گفت: نماز و نيايش، روزه، جهاد و اساسا تمام مفاهيم ديني نخستين و مهم‌ترين رسالت حوزه هنري سازمان تبليغات بوده و اساس تاسيس چنين ارگاني براي اجرايي شدن توليد انديشه هنر ديني در حوزه هنر است.
وي با اشاره به تاثير جشنواره در افزايش وجهه هنري استان تصريح كرد: با توجه به ويژگي‌هاي مذهبي و ويژه قم در جهان تشيع اساسا سينماي ديني بايد در چنين بستري رشد كرده و همواره در تعامل با حوزه ديني قرار گيرد.
رئيس حوزه هنري استان قم با بيان اينكه بايدها و نبايدهاي ارائه مفاهيم ديني چه در قالب تصوير و چه در قالب انيميشن مستلزم داشتن پايگاه حقوقي خاصي است، اظهار داشت: سينماي ديني در انواع خود چه با رويكرد مذهبي و چه با رويكرد معناگرايي بي‌شك نيازمند مباني فلسفي و بنيادهاي فكري است.
فرجي ادامه داد: قم محور برخورد انديشه‌هاي ديني و بالطبع محل تجمع و بانك التزامات حقوقي متناسب با فقه اسلامي است و بنابر اين به لحاظ گسترش و توسعه سينماي ديني، بدون ساز و كار حقوقي و فقهي متناسب با آن سينما امكانپذير نخواهد بود.
وي با بيان اينكه سينماي ديني در تجسم بخشيدن و عينيت دادن به مفاهيم قدسي و روحاني همواره در چالشي عميق به سر برده و خواهد برد، افزود: تصويري شدن و عينيت يافتن مفاهيم قدسي اگر چه يكي از وظايف سينمايي شدن هر متن و داستاني است، ولي چگونگي ارايه مفاهيم در پهنه نگاتيو با حفظ حرمت‌ها و حريم‌هاي فقهي اين مفاهيم هم دغدغه سينماي ديني است و هم خود ‌مي‌تواند آسيبي براي اين سينما باشد.
رئيس حوزه هنري استان قم با اشاره به آسيب‌هاي سينماي ديني گفت: به كار بردن ديالوگ‌هاي متناسب با شعائر ديني از جمله فقدان‌هاي فيلمنامه‌نويسان امروزي است، البته درك اين واقعيت كه داستان بايد به گونه‌اي تنظيم شود كه خلق ديالوگ‌هاي نماز و گفتمان‌هاي ديني از تمام تار و پود آن فرياد برآيد، امري اجتناب‌ناپذير است.
فرجي با مهم ارزيابي‌ كردن اقتباس در سينماي ديني عنوان كرد: در تعريف ما از سينماي ديني اساسا عدم اقتباس از قرآن و متون مقدس خود ناقض سينماي ديني قلمداد مي‌شود بنابر اين سينماي ديني بي‌شك مبتني بر متن وحياني است.
وي با اشاره به جايگاه فيلم كوتاه در سينماي كشور تصريح كرد: از جمله نخستين تجربه‌هاي سينماي ديني فيلم كوتاه است كه به نظر مي‌آيد قالب قوي و متوازني براي ارائه تجربه‌هاي ديني است.
رئيس حوزه هنري استان قم با تاكيد بر اينكه در اين شرايط فيلم كوتاه مي‌تواند موجب تحول شود، گفت: بايد با تهيه ‌كردن فيلم از زندگي واقعي مردم فيلم كوتاه را در زندگي آنها نهادينه كرد.
www.farsnews.com

به آینده امیدوار باش./
چهارشنبه 25 دی 1387  9:00 AM
تشکرات از این پست
saeedazimi
saeedazimi
کاربر برنزی
تاریخ عضویت : تیر 1387 
تعداد پست ها : 688
محل سکونت : ESFAHAN

پاسخ به:سینمای دینی

مجیدی: سينمای دينی سينمای جن و پری نيست
محبت کردن هم جوهره اصلي دين اسلام است اما اين روزها با عنوان طرح موضوعات اجتماعي، بيشتر به آثار پر خشونت و دور از اخلاق پرداخته مي شود.

برنا: همزمان با نمايش فيلم آواز گنجشک ها، مجيد مجيدي کارگردان اين فيلم با حضور در بين جوانان شيرازي به بيان ديدگاه هاي خود در زمينه فيلم سازي پرداخت.

در اين نشست که با حمايت سازمان ملي جوانان استان فارس و با همکاري حوزه هنري استان برگزار شد، مجيد مجيدي تصوير رايج درباره سينماي معناگرا را تصويري اشتباه و خطرناک دانست و گفت: امروز برداشت اشتباهي از سينماي ديني وجود دارد به اين معني که تصور مي شود در سينماي ديني بايد شاهد فرشته، عزرائيل، معجزه يا مسائل عجيب و غريبي باشيم که حتماً ماورايي هستند، در حالي که دين در زندگي کاملاً جاري و ساري است. اين مسئله آفتي است که دامنگير سينما شده و متأسفانه به تلويزيون هم راه پيدا کرده است.

وي تصريح کرد: ساخت چنين فيلم هايي توسط فيلم سازان جوان و تحت عنوان سينماي معناگرا ناشي از تصورات غلط است. پيامبران الهي معجزات زيادي داشتند اما معجزه پيامبر ما قرآن است؛ او نه کوري را شفا مي دهد، نه مرده اي را زنده مي کند و نه دست به معجزه ديگري مي زند، معجزه او کتابي است که آن را براي همه بشريت از آغاز خلقت تا انتهاي آن آورده است.

مجيدي با بيان اينکه همه آموزه هاي فردي و اجتماعي در قرآن وجود دارد افزود: مسائلي همچون انفاق و دستگيري از ديگران به عنوان دو نمونه از مباني اصلي دين ما توصيه شده، اما چرا اين مسائل در فيلم هاي ما نشان داده نمي شود. محبت کردن هم جوهره اصلي دين اسلام است اما اين روزها با عنوان طرح موضوعات اجتماعي، بيشتر به آثار پر خشونت و دور از اخلاق پرداخته مي شود.

کارگردان فيلم آواز گنجشک ها دليل انتخاب اين نام را براي فيلمش سادگي و طراوت گنجشک دانست و گفت: در آواز گنجشک ها يک پارادوکس وجود دارد. گنجشک اصلا آواز ندارد اما سادگي و طراوت دارد و مظهر پاکترين پرنده است. مثلا وقتي مي گوييم دلش مثل گنجشک مي ماند، اين براي من جذاب و قشنگ بود. درون و باطن کريم هم به عنوان شخصيت اصلي فيلم، بسيار زيبا است، اگر چه چهره زيبايي ندارد اما دريا دل است. اينجا کسي به چهره او نگاه نمي کند. آواز گنجشک ها تجلي همه آدم هايي است که مناعت طبع دارند.
به آینده امیدوار باش./
چهارشنبه 25 دی 1387  9:01 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها