0

آشنایی با سوره ها قسمت 3 .... <<دانستنی های جالب>> ....

 
jackmole
jackmole
کاربر برنزی
تاریخ عضویت : تیر 1389 
تعداد پست ها : 46
محل سکونت : خوزستان

آشنایی با سوره ها قسمت 3 .... <<دانستنی های جالب>> ....

نوشته حاضر، اطلاعات مفيد و مختصري را پيرامون يکايک 114 سوره‏اي که در قرآن است، ارائه مي‏دهد. از قبيل: نامهاي سوره‏ها، معني و مناسبت اين نامها براي سوره‏ها، اجمالي از محتوا و مطالب سوره، تعداد آيات، شان نزول، محل نزول و سال نزول و... از اين قبيل اطلاعات.
 
با توجه به گسترده بودن مبحث مطالب در چند بخش در اختیار دوستان قرار خواهد گرفت.
 
آشنایی با سوره ها قسمت 3
 
31- لقمان
سوره به نام لقمان حکيم است و در آيات 12 تا 20 موعظه‏هاي حکيمانه‏اي را از لقمان به پسرش بيان کرده است، که درباره خدا و دين و برخورد انساني با مردم و ميانه روي در رفتار است.
در مجموع، اين سوره، پيام توحيد و حکمت و معرفت و معاد را بيان مي‏کند و فطرت بشري آدميان را مورد خطاب قرار مي‏دهد تا از طريق توجه به نعمتهاي الهي، به شناخت و اطاعت او گردن نهاده و به سعادت ابدي برسد.
در مکه و نزديکيهاي هجرت نازل شده است و داراي 34 آيه مي‏باشد.
32- سجده [سجده کردن]
در آيه 15 اين سوره، از نشانه‏هاي بارز مؤمن، اين را مي‏گويد که هنگام يادآوري آيات و نشانه‏هاي خدا، به علامت تعظيم و سپاس، به خاک افتاده و در پيشگاه او سجده کرده و خدا را مي‏ستايد. «مضاجع‏» نام ديگر اين سوره است. هنگام تلاوت آيه سجده واجب است که سجده نمائيم.
هدف کلي سوره، اقامه دليلي است در مورد مبدا و معاد و زدودن شک از دلها و در رابطه با نبوت و قرآن، اشاره‏هائي هم به مؤمنان و فاسقان دارد و از پاداش و عذاب، سخن مي‏گويد. و سرگذشت موسي و قوم او بعنوان يک نمونه مطرح مي‏شود.
اين سوره 30 آيه دارد و در مکه در اوائل بعثت پيامبر نازل شده است.
33- احزاب [حزب‏ها و گروهها]
حزبها و قبائل مشرک عرب، براي ريشه کن کردن اسلام و نابودي مسلمين دست به دست داده و ائتلاف نمودند و مدينه را محاصره کردند و جنگ خندق پيش آمد.
واکنش رواني و عکس العمل مسلمانان در برابر اين محاصره نظامي و نقش تخريبي ستون پنجم (يهود داخل مدينه) و سر انجام کار، از مسائلي است که در خلال آيات 9 تا 27 ذکر شده و بسي آموزنده است. به همين جهت هم شروع سوره، با فرمان خدا مبني بر اطاعت نکردن از کافران و منافقان است.
در قسمتهاي بعدي رابطه پيامبر را با مؤمنين و منافقين و همچنين همسراني و نيز تذکر نکات اخلاقي و تربيتي را در بر دارد و اينکه آنها الگوي مردم‏اند و نيک و بدشان تاثير فراوان دارد و بر خوبيها و فسادهايشان، پاداش يا عذاب دو برابر خواهد بود. از آيه 36 به بعد به ماجراي ازدواج پيامبر با زن پسر خوانده‏اش - زيد - اشاره شده و در آيه 40 خاتم انبياء بودن حضرت محمد(ص) بيان شده است و در اواخر سوره، عليه منافقين افشاگري مي‏کند. در حديثي بيان شده که در اين سوره، رسوائيهاي مردان و زنان قريش بيان شده است.
اين سوره 73 آيه دارد و در سال 6 هجري در مدينه نازل شده است.
34- سبا
نام قومي است که همزمان با سليمان مي‏زيستند و حاکمشان يک زن (بلقيس) بود. از آيه 15 به بعد بخشي از داستان آنان را در رابطه با سليمان بيان مي‏کند و نيز داستان داود را نقل مي‏نمايد. در اين سوره آياتي هم از توحيد و رسالت و آخرت (اين سه پايه دعوت همه انبياء) آمده است. رسالت جهاني پيامبر اسلام در آيه 28 آمده، و در کل، حمايت از رسول اللّه در دعوت الهي‏اش مي‏باشد.
هشتاد و سومين سوره‏اي است که در مکه و قبل از هجرت نازل شده و 54 آيه دارد.
35- فاطر [شکافنده، پديد آورنده]
در اولين آيه، با اين صفت، از خدا ستايش شده، خدائي که آسمانها و زمين را با شکافتن پرده عدم، بوجود آورد.
نام ديگر سوره «ملائکه‏» است. باز در همين آيه اول از فرشتگان بعنوان رسولاني که حامل فرمان خدا و مجري اوامر او در جهان هستند ياد شده است.
اين سوره، شامل قدرت و حکمت و نعمتهاي بزرگ آسماني و زميني خداوند، در رابطه با توحيد و ربوبيت اوست و اينکه خلقت انسان و آمد و رفت‏شب و روز و تسخير ماه و خورشيد و آبها و ماهيهاي درياها همه در جهت‏شکر انسان و حرکت او بسوي صاحب نعمت و شناختن و اطاعت اوست.
54 آيه دارد و در مکه نازل شده است. به استثناي چند آيه که مدني است.
36- يس [از حروف رمز قرآن و خطاب به پيامبر]
در اين سوره که با پيامبر سخن گفته شده، پايه‏هاي سه گانه دين (توحيد، نبوت، معاد) مطرح شده و نيز حالت مردم را در قبول و رد دعوتها، و سر انجام مجرمين و متقين را در قيامت بيان کرده است.
و از رويش گياه در زمين مرده، روئيدن باغها و ميوه‏ها، زوجيت عمومي در مخلوقات، شب و روز و ماه و خورشيد حرکت کشتي‏ها در دريا و ... بعنوان «آيه‏» و نشانه بر خدا ياد شده است.
اين سوره «قلب قرآن‏» هم ناميده شده است. و همچنين به «ريحانة القرآن‏» هم معروف است پنجاه و نهمين سوره‏اي است که در مکه نازل شده است و 83 آيه دارد.
37- صافات [به صف کشيده‏ها]
در آيه اول، خداوند به فرشتگان به صفت کشيده شده، يا به صفوف منظم پيکار گران و مجاهدان، يا پرندگان منظم و به صف کشيده در پرواز، يا صفوف نمازگزاران، سوگند ياد کرده است. (بنا به تفسيرهاي گوناگون در کلمه صافات).
روح کلي سوره، بيان توحيد و رد عقايد مشرکين، بخصوص در زمينه خويشاوندي خدا با جن يا مخلوقات ديگر مي‏باشد. مسئله معاد و پاداشهاي بهشت و کيفرهاي جهنم موضوع ديگر اين سوره است. به داستان نوح و امتحان ابراهيم بوسيله فرمان ذبح اسماعيل، و همچنين داستان لوط و يونس هم اشاره‏اي شده است.
اين سوره که 182 آيه دارد، در اوائل بعثت در مکه نازل گشته است.
38- ص [از حروف مقطع رمز]
محور سوره، دعوت پيامبر به توحيد و اخلاص در عبوديت است. از اين رهگذر موضع موافقين و مخالفين و روياروئي جبهه حق و باطل و سر انجام دو گروه است. قيامت و مسئله خلقت انسان و امر خدا به سجود بر آدم و سر باز زدن ابليس و دشمنيهاي ابليس با بني آدم در جهت اغواء و گمراه کردن و اينکه فقط مخلصين از دام شيطان مي‏رهند، از مسائل ديگر اين سوره است.
اين سوره که 88 آيه دارد، حدود سالهاي 4 و 5 بعثت پيامبر در مکه نازل شده است.
39- زمر [جمع زمره: گروهها و دسته‏ها]
از آيه 70 تا آخر سوره، بيان مي‏کند که در قيامت که روز کيفر و پاداش کافران و متقين است، گروه گروه، مردم به سوي سرنوشت و جايگاه ابدي خودشان (دوزخ يا بهشت) سوق داده مي‏شوند. نام ديگر سوره «غرف‏» (غرفه‏ها) است. به اين مناسبت که در آيه 20 از غرفه‏هاي چند طبقه متقين در بهشت‏ياد شده است.
در اين سوره، در مورد اخلاص دين براي خدا و بيدار ساختن قلوب براي پذيرش حق، و مقايسه حال و سرنوشت مؤمنين و مشرکين در دنيا و آخرت، مطالبي بيان شده است. و در مجموع، سوره، سوره پاداش‏ها و کيفرها و نتايج اخروي اعمال ما در دنيا است.
اين سوره مکي است و 75 آيه دارد.
40- مؤمن [ايمان آورنده]
از آيه 27 به بعد از «مؤمن آل فرعون‏» ياد مي‏کند.
مردي که در بطن نظام طاغوتي فرعون، مخفيانه به دعوت موسي گرويده بود و به نفع او در مجامع دولتي تبليغ مي‏کرد و از موسي در مقابل توطئه‏هاي خائنانه فرعون و وابستگانش دفاع مي‏نمود.
نام ديگر سوره، «غافر» است. يعني بخشنده گناه و خطاپوش در آيه 3 با اين صفت از خدا ياد شده است. نام ديگر سوره «طول‏» است‏يعني نعمت پايدار و در همين آيه از خداوند با عنوان صاحب نعمت (ذي الطول) ياد شده است.
از مطالب ديگر اين سوره، درگيري هواداران حق و باطل است، قدرت مطلقه خدا در قيامت، رمز سرنگوني قدرتهاي باطل و جبار پيشين، دعوت موسي، تقسيم بندي مردم در رابطه با اعمالشان در قيامت و ... مي‏باشد.
اين سوره مکي که داراي 85 آيه مي‏باشد، در سالهاي قبل از هجرت نازل شده است.
41- فصلت [بخش بخش و فصل فصل شده]
در آيه 2 مي‏گويد: «اين قرآن کتابي است که آياتش براي مردمي که علم و آگاهي دارند، بخش بخش نازل شده است.»
اين سوره به نام «مصابيح‏» هم ياد شده زيرا در آيه 12 از زينت کردن و آراستن آسمان توسط ستاره‏ها که چراغهائي هستند سخن به ميان آمده است.
اين سوره را بعضي هم به نام «حم. سجده‏» مي‏شناسند.
قرآن، رسالت، خدا، آخرت، وحي، توحيد، از مسائل ديگر اين سوره مي‏باشد. سوره فصلت، تجلي قدرت مطلقه خداوند است، هم در دنيا و در رابطه با هلاک کردن مکذبين و ظالمين و هم در آخرت و هنگام حسابرسي اعمال بندگان.
54 آيه دارد و در اوائل بعثت در مکه نازل گشته است.
42- شوري [مشورت و همفکري و نظرخواهي]
در آيه 38 اصل اجتماعي شورا در امور اجرائي، از صفات مؤمناني به حساب آمده که اهل تقوا و نماز و انفاق و همياري هنگام ستمديدگي مي‏باشند.
محور اين سوره، وحي و محتواي پيام‏هاي آن است و حالت پذيرش يا انکار مردم نسبت به آن و برخي از نشانه‏هاي خدا و نيز نتايج اعمال و راه مستقيم الهي بيان شده است و باز، نقبي به آخرت و سراي ابدي در آن جهان، و همچنين بيان بعضي از نعمتهاي الهي.
اين سوره مکي که 53 آيه دارد يکسال قبل از هجرت نازل شده است.
43- زخرف [زينت و زيور]
در آيه 33 تا 35 در بيان بي‏ارزشي جلوه‏هاي مادي و فريبنده دنيا مي‏خوانيم:«اگر بخاطر اين نبود که مردم امتي يکپارچه و همسان باشند، خداوند براي کافران، خانه‏هائي با سقف‏هاي نقره‏گون و بالاخانه‏ها و درها و تخت‏ها و زيورها و ... قرار مي‏داد.»
با بيان اين معني، خداوند ارزش را به آخرت و آنچه باقي است مي‏دهد و نوعي جدل و بحث در مورد معتقدات بي اساس مشرکين انجام گرفته و از اتکاء آنان به انديشه‏هاي خرافي که ميراث نياکان است انتقاد شده است تا زمينه قلبي براي ايمان، آماده گردد.
در بخشي ديگر از شيوه استخفاي فرعون و معيارهاي غلط آنان در ارزشيابي ياد شده و بعنوان نمونه از دعوت عيسي ياد شده است.
از جمله مسائل ديگر اين سوره، تصحيح اعتقادات خرافي، جدال توحيدي، آيات قيامت، فرستادن انبياء، به خصوص ابراهيم و موسي و عيسي مي‏باشد.
اين سوره مکي است. داراي 89 آيه بوده و حدود سالهاي 5 و 6 بعثت نازل شده است
44- دخان [دود]
در آيه 10 مي‏گويد: «منتظر روزي باش که آسمان دودي فرا گيرنده مردم را فراهم مي‏آورد و عذابي دردناک است.»
بعضي اين دود را از علائم رستاخيز و پيش درآمد قيامت دانسته‏اند، برخي گفته‏اند در قيامت، بعنوان عذاب، دودي که چشم و گوش منافقان را پر مي‏کند ظاهر خواهد شد.
بعضي هم اين را تحقق يافته مي‏دانند و مي‏گويند در اثر تکذيب و روگرداني مردم از دعوت پيامبر قحطسالي و تنگدستي چنان کرد که مردم وقتي با چشم‏هاي ناتوان به آسمان نگاه مي‏کردند، آن را پر شده از دود، مي‏ديدند. در هر صورت، سوره متضمن بيم دادن کساني است که در قرآن و دعوت حق شک دارند و آنان را نسبت به عذاب دنيا و آخرت، هشدار مي‏دهد.
و داستان موسي و سر انجام فرعون را نمونه‏اي از عذاب دنيوي، و کيفرهاي گوناگون جهنم را نمونه‏اي از عذاب دنيوي، و کيفرهاي گوناگون جهنم را نمونه‏اي از عذاب آخرت بيان مي‏کند، و پاداش متقين را هم بيان مي‏کند.
اين سوره 59 آيه دارد و در سال 4 بعثت، در مکه نازل گرديده است. توصيه شده که اين سوره در نمازهاي واجب و مستحب خوانده شود.
45- جاثيه [به زانو افتاده]
اينکه در قيامت، هر امتي به زانو در مي‏آيد و براي رسيدگي به حسابشان حاضر مي‏شوند در آيه 28 ذکر شده است. مظهري است از سلطه کامله خداوند در قيامت.
سوره با بيان مطالب توحيدي و شريعت پيامبر و لزوم توجه به آيات و نشانه‏هاي الهي شروع شده و با بيان تهديد آميز نسبت به مستکبران اعراض‏گر از آيات خدا و هوا پرست و گمراه ادامه مي‏يابد و با بيان ثبت اعمال و بازبيني آن در قيامت و کيفرهاي اخروي پايان مي‏گيرد.
از نامهاي ديگر سوره، «شريعت‏» و «دهر» است.
از سوره‏هاي مکي است و مشتمل بر 37 آيه بوده و در سال 8 بعثت نازل شده است.
 
 
برگرفته از کتاب "آشنایی با سوره ها" نوشته جواد محدثی
 

 

اللهم صل علی فاطمه و ابیها و بعلها و بنیها والسر المستودع فیها بعدد ما احاط به علمک..

 

چهارشنبه 7 مهر 1389  3:44 PM
تشکرات از این پست
azadeh_69
دسترسی سریع به انجمن ها