انتظارها به پايان رسيد و نسخه 12.04 اوبونتو با نام پانگولين يا همان مورچهخوار منتشر شد. اين نسخه جديد اوبونتو داراي بازه پشتيباني طولاني مدت 5 ساله است و نياز بسياري از کاربران متنباز را تا چند سال آينده مرتفع خواهد کرد.
اوبونتو اين بار نيز به تعهد خود پايبند بود و در همان زمان که از پيش تعيين شده، جديدترين نسخه محصولش را به کاربران معرفي کرد. ''مارک شاتلورث'' درباره استقبال کاربران از اين محصول جديد ابراز اميدواري کرده و اينطور پيشبيني کرده است که تا پايان سال 2012، نزديک به 20 ميليون رايانهشخصي جديد که به اين سيستمعامل مجهز است توسط کابران خريداري شود. او در اين رابطه گفته است: ''درست است که بيش از يک ميليارد کاربر ويندوز در جهان وجود دارد اما بدون ترديد تعداد کاربران لينوکس نيز دهها ميليون نفر است''.
با افزايش تقاضاي شرکتهاي مختلف براي استفاده از فناوري محاسبات ابري، دعوا براي استفاده از دو پلتفورم OpenStack و CloudStack در ميان شرکتهاي مختلف بالا گرفته است.
سرويس OpenStack که در سال 2010 و با حمايت سازمان ناسا به بهرهبرداري رسيد، در حال حاضر 150 شرکت را تحت پوشش خود قرار داده است که از آن جمله ميتوان به شرکتهاي شناخته شدهاي مانند اينتل، دل، سيسکو، ردهت، آيبيام، اچپي، At&t، ياهو و AMD اشاره کرد. اين سرويس متنباز موفق شد تا با دريافت ليسانس متنباز آپاچي، اعتماد بسياري از شرکتها را براي استفاده از سرويسهاي خود جلب کند.
اما در سوي ديگر اين رقابت CloudStack قرار دارد که براي اجرا و مديريت برنامههاي عمومي و خصوصي در فضاي پردازش ابري ارائه شده است. همکاري طراحان اين پروژه با شرکت مايکروسافت براي ايجاد پروژه OpenStack جهت استفاده اختصاصي در ويندوز سرور 8 يکي از مهمترين اتفاقاتي است که در پرونده اين پروژه به ثبت رسيده است. از جمله شرکتها و سازمانهايي که به استفاده از اين پروژه روي آوردهاند نيز ميتوان به Puppet Datapipe و آلکاتل اشاره کرد. طراحان محصول جديد CloudStack که آن را بر اساس ايجاد برخي تغييرات در OpenStack ايجاد کردهاند، مدعياند که اين محصول ميتواند به مرور زمان اعتماد تمامي شرکتهاي استفادهکننده از OpenStack را به خود جلب کند.
همزمان با افزايش رقابت ميان نرمافزارهاي متنباز، بنياد لينوکس خبر از برگزاري کنفرانسي ميدهد که ''CloudOpen'' نام دارد و به بررسي نرمافزارها و سرويسهاي متنباز مبتني بر محاسبات ابري خواهد پرداخت. بسياري از شرکتها مانند دل، اينتل، آيبيام و اچپي براي شرکت در اين کنفرانس که 29 تا 31 آگوست امسال در اسپانيا برگزار ميشود، اعلام آمادگي کردهاند. ''آماندا مک فرسون''، مدير بازاريابي و توسعه بنياد لينوکس در رابطه با برگزاري اين کنفرانس گفته است: ''تمامي تلاش ما در برگزاري اين کنفرانس نمايش دادن تواناييهاي متنباز براي استفاده در تمامي زمينههاست''.
پيشبيني ميشود نتايج حاصله از برگزاري اين کنفرانس تا حدود زيادي در ارزيابي دو سيستم نرمافزاري OpenStack و CloudStack نيز تاثيرگذار باشد. حضور گسترده شرکتهاي مطرح جهان در اين کنفرانس نيز بيانگر دو نکته مهم است. نکته اول آنکه اهميت استفاده از سيستمها و نرمافزارهاي متنباز در زمينههاي مختلف براي شرکتهاي بزرگ فعال در حوزه فناوري اطلاعات به خوبي روشن شده است و آنها ميدانند که ميتوانند با روي آوردن به استفاده از اين فناوري علاوه بر دستيابي به بازار جديد، در هزينههاي مصرفي خود نيز صرفهجويي کنند. نکته دوم اين که مديران اين شرکتها ميدانند لزوم توجه به استفاده از فناوري محاسبات ابري در تصميمگيري آنها براي تدوين برنامههاي آينده شرکت تاثيرگذار خواهد بود.
خبر ديگري که اين روزها در جامعه متنباز مطرح است از همکاري شرکت Red Hat و تيم طراح Open Suse با شرکت آيبيام براي طراحي لينوکسي جديد است. آيبيام که قصد دارد سرورهاي جديد خود را بر پايه لينوکسي قدرتمند راهاندازي کند، دست همکاري خود را به سوي مهندسان اپنسوزه و ردهت دراز کرده است. بنا به اعلام مديران آيبيام، سيستمهاي جديد شرايط را براي مديريت حجم زيادي از اطلاعات فراهم ميسازد که ميتواند در ساز و کارهاي صنعتي و تجزيه و تحليل دادهها بسيار کاربردي باشد. رقابتي که ميان آيبيام و اوراکل در عرصه ارائه سرورهاي قدرتمند وجود دارد، مهمترين عاملي است که شرايط همکاري آيبيام با شرکتهايي مانند ردهت را فراهم کرده است. به نظر ميرسد سوابق کاري و مديريتي اين شرکت در عرصه متنباز منجر به طراحي و ارائه محصول موفقي شود که عملکرد سرورهاي آيبيام را بهبود بخشد.
مصطفي عبدالهي