0

بانک مقالات زنان

 
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زنان

 3 : مطالعات زنان بهار 1384; 3(7):51-75.
 
بررسي رابطه احساس نابرابري جنسيتي و انگيزه تحرك اجتماعي در دختران دانشجو
 
دهنوي جليل,معيدفر سعيد
 
 
 

نابرابري جنسيتي يکي از مهم ترين مسائل و مشکلات موجود در جامعه است که مي تواند نظم اجتماعي، توسعه، و حتا ثبات سياسي جامعه را تهديد کند. نابرابري جنسيتي، خود تحت تاثير عواملي چون شهرنشيني و صنعتي شدن در زنان احساس نابرابري پديد مي آورد. در اين پژوهش تلاش مي شود که پي آمدهاي احساس نابرابري جنسيتي، و به ويژه رابطه ي ميان احساس نابرابري و انگيزه ي تحرک اجتماعي (به عنوان يکي از پي آمدهاي احساس نابرابري) در ميان دختران دانش جو بررسي گردد.

در اين باره نظريه هاي گوناگوني بررسي شده است که نظريه هاي برابري (بي بهره گي نسبي، مبادله)، نظريه هاي لايه بندي (پارسونز، دي ويس، و مور)، و نظريه هاي نابرابري جنسيتي و لايه بندي (بلوم برگ و چافتز) از آن جمله است. سرانجام، نظريه ي چافتز به عنوان نظريه ي اصلي پژوهش براي يافتن رابطه ي احساس نابرابري جنسيتي با انگيزه ي تحرک اجتماعي استفاده شد.

در اين بررسي، روش پژوهش پيمايش است و داده ها با پرسش نامه گردآوري شد. جامعه ي آماري اين پژوهش همه ي دانش جويان دختر دانشگاه تهران است که 373 نفر از آنان به عنوان نمونه گزيده شدند.

در تجزيه و تحليل داده ها، رگرسيون ساده و چند متغيره به کار رفت تا تاثير مجموعه ي متغيرهاي مستقل بر متغير وابسته بررسي شود. بنا بر يافته هاي تحقيق، 94.9 درصد از دانش جويان در جمعيت نمونه، احساس نابرابري بالا و خيلي بالا، و 98.9 درصد انگيزه ي تحرک بالا و خيلي بالا داشتند. بر روي هم، 52 درصد از تغييرات انگيزه ي تحرک اجتماعي با احساس نابرابري تبيين مي شود که خود داراي 5 بعد است که به ترتيب تاثير چنين است: احساس نابرابري سياسي، احساس نابرابري حقوقي، احساس نابرابري اجتماعي، احساس نابرابري فرهنگي، و احساس نابرابري اقتصادي.

 
كليد واژه: احساس نابرابري؛ انگيزه تحرك اجتماعي؛ دختران دانشجو
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
جمعه 22 اردیبهشت 1391  7:42 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زنان

 4 : مطالعات زنان بهار 1384; 3(7):77-103.
 
وضعيت زنان در اشتغال و مديريت مطالعه موردي ايران
 
جعفرنژاد احمد*,اسفيداني محمد رحيم
 
* دانشکده مدیریت، دانشگاه تهران
 
 

امروزه مديريت زنان نه تنها در کشورهاي در حال توسعه، که در کشورهاي توسعه يافته نيز از مقوله هاي مهمي است که مورد توجه صاحب نظران علوم مختلف قرار گرفته است؛ و در سطح جهاني نيز سازمان هاي بين المللي توجهي ويژه به جايگاه زنان در کشورهاي مختلف دارند. از اين رو، همواره مقوله ي زنان و به ويژه مشارکت آنان در تصميم گيري ها و مشاغل سطوح عالي مورد توجه بوده است.

يکي از شاخص هاي مهمي که به عنوان معيار توسعه ي جنسيتي و نيز توان مند سازي زنان مورد توجه قرار مي گيرد، ميزان مشارکت زنان در تصميم گيري هاي کلان کشور، و هم چنين حضور آنان در پست هاي مديريتي است. علي رغم برنامه ريزي هايي که در اين حوزه انجام شده است حضور زنان در پست هاي مديريتي هنوز چشم گير نيست و به نظر مي آيد که زنان در مسير پيش رفت شغلي خود در سطوح مديريتي با مسائل و مشکلات زيادي روبه رو اند که اين موضوع نه تنها در کشورهاي در حال توسعه، که در کشورهاي توسعه يافته نيز هنوز در حد يک مسئله باقي مانده است و صاحب نظران نتوانسته اند آن گونه که بايد و شايد پاسخي براي آن بيابند.

از اين رو، در اين مقاله تلاش شده است تا با بررسي آمارهاي مربوط به توسعه ي جنسيتي در ايران، و مقايسه ي آن با شاخص هاي مربوطه در کشورهاي توسعه يافته، وضعيت توسعه ي جنسيتي در ايران به طور عام، و وضعيت زنان در مديريت به طور خاص تحليل و بررسي شود؛ و در نهايت با توجه به برنامه هاي توسعه و توان مندسازي زنان در ايران راه کارهايي در اين راستا ارائه گردد.

 
كليد واژه: زنان؛ مديريت؛ اشتغال؛ توسعه
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
جمعه 22 اردیبهشت 1391  7:42 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زنان

 5 : مطالعات زنان بهار 1384; 3(7):105-128.
 
جنبش زنان ايران؛ از ايستايي تا پويايي
 
عطارزاده مجتبي,مصفا نسرين
 
 
 

هويت خواهي در درون زنان ايران همواره چونان آتشي شعله مي کشد. اما با همه ي تفاوت ها و نابرابري هاي نابه جا، به دليل نبود شرايط لازم فکري، امکان شکل گيري حرکتي عمومي براي پاس داري از حقوق زنان و نوزايي ارج و منزلت آنان فراهم نبود. از سوي ديگر ناباوري و اعتماد به نفس نداشتن زنان که همواره در طول تاريخ هستي خود را در پرتو مردي ديگر (پدر يا شوهر) تعريف شده مي يافتند، و از سوي ديگر نبود نگرش عمومي به توان مندي زن براي ايفاي نقشي مستقل، به تداوم بي بهره گي و کناره گيري زنان از عرصه ي عمومي و خلاصه شدن نقش آنان به ايفاي وظيفه ي مادري يا همسري. صرف در عرصه ي خصوصي کمک نمود. تا سال ها پس از آن که نخستين اعتراض ها به فرودستي زن در برابر مرد در پي حضور زنان در عرصه ي توليد اقتصادي در غرب آغاز شد، در جامعه ي ايراني به دليل نبود تجربه ي مدرنيته و دست آوردهاي آن، هنوز واکنشي براي دگرگوني و بهبود وضع زنان ديده نمي شد. شايد بتوان نخستين نشانه هاي يک حرکت جمعي در اين زمينه را نهضت مشروطه دانست که در پي با افزايش آگاهي از دگرگوني وضع زنان در فراسوي مرزها، زمينه ي کامل اين حرکت فراهم شد. رژيم پهلوي با آگاهي از اراده ي تواناي زنان براي حضور در عرصه ي عمومي زيرکانه با اعطاي آزادي هاي نسبي، با منت نهادن بر سر زنان ايراني، ولايت مردسالارانه ي خود را بر سر آنان تداوم بخشيد.

شکل گيري انقلاب ايران فرصتي مناسب براي توده هاي فرهيخته و دانش آموخته ي زنان ايراني بود که بتوانند جدا و رها از منت مردان براي دست يابي به منش و ارج والاي خود تلاش کنند. ايده هاي شايسته مداري اسلام که به دور از سنجه هايي هم چون جنسيت نگرش به گوهر انساني و بهره گيري از توانايي هاي افراد را وعده مي داد، چنان کششي داشت که زنان را با قدرت به خود کشيد و به آينده اميدوار کرد. اما تداوم و نهادينه شدن باورهاي سنتي که هم چنان چهره ي پسنديده ي زن را تنها در همسرداري بهتر و بچه داري مي ديد، موانعي بر سر راه جنبش آغاز شده ي زنان براي بازيافت هويت خود نهاد که آنان را به واکنش واداشت که در نتيجه راه برون رفت از اين وضعيت را اقدام مستقل اجتماعي – و نه سياسي – دانستند.

 
كليد واژه: هويت؛ زنان؛ جنبش اجتماعي؛ فمينيسم؛ انقلاب اسلامي ايران
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
جمعه 22 اردیبهشت 1391  7:42 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زنان

 6 : مطالعات زنان بهار 1384; 3(7):129-147.
 
بررسي ميزان اثربخشي آموزش مهارت هاي زندگي بر دختران نوجوان مناطق محروم كشور در اردوهاي تابستاني
 
حميدي فريده*
 
* دانشگاه شهید رجایی
 
 

طرح کلي اين پژوهش از نوع پس آزمون – پيش آزمون با يک گروه و پس رويدادي به لحاظ بررسي وضعيت رفتاري گروه ها است. در اين پژوهش براي بررسي اختلال هاي رفتاري در آزمودني ها، مقياس ارزش يابي رفتاري راتر (فرم آموزگاران) به کار آمده است. اين آزمون از روايي و اعتباري نسبتا بالا برخوردار است. نخست 86 آزمودني ها به طور تصادفي برگزيده شدند و در مرحله ي پيش آزمون از طريق مربيان مورد مشاهده قرار گرفتند. سپس براي بررسي ميزان اثربخشي آموزش مهارت هاي زندگي، مهارت هايي چون حل مسئله، تصميم گيري، تفکر انتقادي و خلاق، چه گونه گي بهداشت جسم و روان، مهارت هاي ميان فردي و ارتباطي به شيوه ي آموزش مستقيم به مربيان و به شيوه هاي غير مستقيم (يادگيري مشارکتي، بازي هاي تربيتي، بارش فکري، ايفاي نقش، بحث و گفت و گو، کار در گروه هاي کوچک، الگوي افزايش آگاهي، کندوکاو گروهي، نمايش، پرسش و پاسخ آموزش مستقيم – عملي، و مسئوليت هاي اردويي) به دانش آموزان دختر در اردوگاه ها آموخته شد. آزمودني ها در مرحله ي پس آزمون دوباره ارزش يابي شدند.

يافته ها نشان داد که ميانگين نمره هاي پس آزمون نسبت به ميانگين نمره هاي پيش آزمون به گونه ئي معنادار کم تر است که اين به معناي اثربخشي آموزش مهارت هاي زنده گي در بهبود وضعيت رفتاري نوجوانان است. هم چنين تفاوتي معنادار در وضعيت رفتاري نوجوانان در پايه هاي گوناگون تحصيلي ديده مي شود که اين تفاوت در مرحله ي پيش آزمون نشان مي دهد که نوجوانان پايه ي دوم و سوم راهنمايي مشکلات رفتاري بيش تري دارند؛ در حالي که در مرحله پس آزمون وضعيت رفتاري دانش آموزان پايه هاي يکم و دوم راهنمايي نسبت به نوجوانان پايه سوم راهنمايي بهبود بيش تري داشته است. به سخن ديگر، آموزش ها در گروه هاي سني پايين تر موثرتر است.

 
كليد واژه: مهارت هاي زنده گي؛ سلامت رواني؛ اختلال هاي عاطفي؛ اختلال هاي ارتباطي؛
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
جمعه 22 اردیبهشت 1391  7:42 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زنان

 1 : مطالعات زنان زمستان 1383; 2(6):5-30.
 
بررسي تاثير برخي عوامل اجتماعي و فرهنگي بر نابرابري جنسيتي در خانواده هاي شهر كرمان و روستاهاي پيرامون آن
 
احمدي حبيب*,گروسي سعيده
 
* گروه جامعه شناسي، دانشگاه شيراز
 
 نابرابري جنسيتي يکي از پديده هايي است که در بيشتر جوامع بشري ديده مي شود. جايگاه فرودست زنان در وضعيت هاي منزلت - قدرت، و سهم بري اندک آن ها از سرمايه هاي موجود در جامعه، از زمينه هاي اصلي مطالعات جامعه شناختي با رويکرد فمينيستي است. نابرابري جنسيتي در خانواده به عنوان کانون جامعه پذير شدن هر انساني، از جمله محورهاي بحث برانگيز اين گونه مطالعات است.
بسياري از نظريه هاي جامعه شناختي بر آن اند که افزون بر عوامل ساختاري، عوامل رواني، ذهني و شناختي تأثير بسيار زيادي بر نابرابري جنسيتي دارد. پذيرش ايده ئولوژي و عقايد قالبي جنسيتي توسط زنان، در بستري از جامعه پذيري جنسيتي و تقسيم جنسيت يافته کار، زمينه را براي بازتوليد نابرابري در فضاي خانواده فراهم مي سازد.
اين پژوهش با هدف بررسي عوامل مؤثر بر نابرابري جنسيتي، به ويژه عوامل ايده ئولوژيک و عقايد قالبي انجام شده است. نمونه ي پژوهش، 682 نفر از زنان متأهل ساکن شهر کرمان و روستاهاي پيرامون آن بوده است.
يافته ها نشان داد که در اين منطقه نابرابري جنسيتي به گونه ئي محسوس وجود دارد. مهم ترين عوامل مؤثر بر نابرابري جنسيتي در خانواده چنين بود: سطح تحصيلات زن و مرد، سن زن و مرد، محل سکونت، تعداد اعضاي خانواده، جامعه پذيري جنسيتي، ايفاي نقش جنسيتي، ايده ئولوژي مردسالاري، و عقايد قالبي جنسيتي.
 
كليد واژه: نابرابري جنسيتي، عقيده ي قالبي جنسيتي؛ ايده ئولوژي مردسالاري؛ جامعه پذيري جنسيتي؛ خانواده؛ كرمان
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
جمعه 22 اردیبهشت 1391  7:43 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زنان

 2 : مطالعات زنان زمستان 1383; 2(6):31-60.
 
چندگانه گي پايگاه اجتماعي - اقتصادي زنان و بيماري هاي رواني
 
سيدان فريبا*
 
* دانشکده ي علوم اجتماعي، دانشگاه الزهرا
 
 چه گونه گي برآورد پايگاه اجتماعي - اقتصادي زنان يکي از دشواري هاي مهم پژوهش در بررسي هاي جامعه شناسانه درباره ي زنان است. از اين رو، هدف اصلي اين نوشتار، بررسي متغيرهاي در آينده در برآورد پايگاه اجتماعي - اقتصادي زنان، و هم چنين تشريح چه گونه گي تأثير اين متغيرها بر سلامت و بهداشت رواني آنان است. يافته هاي پژوهش نشان مي دهد که پايگاه اجتماعي - اقتصادي زنان وضعيتي چندگانه و داراي چندين بعد است که با توجه به حوزه هاي چندگانه ي عمومي و خصوصي زنده گي زنان، بر بروز بيماري هاي رواني آنان تأثير مي گذارد. در نظر اين بررسي، طبقه بندي زنان بر پايه ي طبقه ئي که سرپرست مرد خانواده در آن است ناپذيرفتني نيست، چرا که هنوز بخشي بزرگ از وضعيت اجتماعي - اقتصادي زنان تحت تأثير ويژه گي هاي سرپرست مرد خانواده است؛ اما با توجه به لزوم نگرش به تجربه ها و دل بسته گي هاي زنان، برآورد ميزان دست يابي برابر زنان و مردان به منابع همه گاني و فردي، يکي از الگوهاي کارآمدي است که با روي کرد بدان، مي توان جايگاه زنان را در نظام و لايه بندي اجتماعي تعيين نمود.
هم چنين پديده ي ياد شده سرچشمه ي فشار رواني زنان است و بيماري هاي رواني افسردگي و اضطراب در آنان پديد مي آورد.
 
كليد واژه: پايگاه اجتماعي - اقتصادي؛ زنان؛ بيماري رواني؛ افسردگي و اضطراب
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
جمعه 22 اردیبهشت 1391  7:43 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زنان

 3 : مطالعات زنان زمستان 1383; 2(6):61-98.
 
سقط درماني و آسيب شناسي اجتماعي آن
 
حاجي علي فريبا*
 
* دانشکده ي الاهيات، دانشگاه الزهرا
 
 اگر چه سقط جنين به نظر بسياري از فقها، با توجه به تصريح قرآن کريم، حرام است، اما مي توان با توجه به تغيير عنوان اين موضوع، يعني با طرح عنوان جديد سقط درماني، حکم ثانويه ي جديدي براي سقط قائل شد و در موارد ويژه آن را روا دانست: مواردي که بارداري يا زايمان دشواري و تنگنا براي مادر يا فرزند در پي داشته باشد و به آسيب جاني يا از دست رفتن سلامتي آن ها بيانجامد؛ هنگامي که مادر در شرايط رواني دشوار قرار گيرد و توان ادامه ي بارداري را نداشته باشد؛ يا موارد ناهنجاري هاي جنيني و نقص اندام. در اين حکم فرقي ميان پيش يا پس از دميده شدن روح وجود ندارد، چرا که تفاوت بين اين دو مرحله، تنها تفاوت بين بالقوه بودن انسان و بالفعل بودن اوست.
اگر بگوييم که دو حکم شرعي، يعني وجوب فقط حفظ جان مادر، و ناروايي سقط جنين، با هم نمي خواند و در عمل مزاحم هم است، به گونه ئي که اگر بخواهيم به يکي عمل کنيم، ديگري را زير پا گذاشته ايم، مي توان اين نا هم خواني را با توجه به ميزان اهميت هر يک برطرف کرد. بدين سان که حکمي را که اهميت بيشتري دارد بر حکم ديگر برتري دهيم،و حکمي را که زيان کم تري دارد، پيش تر بدانيم (وجوه برتري هر حکم در شرايطي ويژه جاي درنگ دارد)؛ و سرانجام، اگر هيچ وجه برتري دهنده نيافتيم، اين دو حکم را از هر روي با هم برابر و مادر را آزاد بدانيم يکي را برگزيند: يا حفظ جان خود، يا حفظ جان فرزند خود، و بدين سان سقط جنين را به او واگذاريم.
 
كليد واژه: جنين؛ ناهنجاري هاي جنيني؛ سقط درماني؛ سقط جنين طبيعي؛ سقط جنين ضربه ئي؛ سقط جنين جنائي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
جمعه 22 اردیبهشت 1391  7:43 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زنان

 4 : مطالعات زنان زمستان 1383; 2(6):99-114.
 
بررسي رابطه همسر آزاري با تمايل به افكار خودكشي و آسيب رساني به همسر در زنان شهر تهران
 
خسروي زهره,خاقاني فرد ميترا
 
 
 اين پژوهش براي بررسي رابطه ي همسر آزاري با تمايل به افكار خودكشي و آسيب رساندن به همسر در زنان مورد خشونت قرار گرفته در شهر تهران انجام شده است.
نمونه ي بررسي، 97 زن مورد خشونت قرار گرفته بود. روش نمونه گيري به صورت نمونه ي در دست رس در دادگاه هاي شماره 1 و 2 خانواده بود.
ابزار گردآوري داده ها دو پرسش نامه بود: "پرسش نامه ي سنجش خشونت" كه چهار حيطه ي خشونت رواني، خشونت فيزيكي، خشونت جنسي، و خشونت اقتصادي را جداگانه مي سنجد؛ و "پرسش نامه ي محقق ساخته" كه تمايل به افكار خودكشي و آسيب رساندن به همسر، و حمايت هاي خانوادگي را در زنان مورد خشونت قرار گرفته مي سنجد.
يافته ها، نشان داد كه از بين خشونت ها، خشونت رواني بيش ترين هم بستگي را با تمايل به افكار خودكشي و آسيب رساندن به همسر دارد. زنان مورد خشونت قرار گرفته با آن كه از حمايت هاي خانواده گي برخوردار بودند، باز هم تمايل به افكار خودكشي و آسيب رساني به همسر داشتند. در زناني كه داراي تحصيلات ديپلم و بالاتر از ليسانس بودند تمايل به افكار خودكشي و آسيب رساندن به همسر نسبت به زناني كه داراي تحصيلات زير ديپلم بودند كم تر است.
 
كليد واژه: همسر آزاري؛ تمايل به افكار خودكشي و آسيب رساني به همسر در زنان مورد خشونت قرار گرفته
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
جمعه 22 اردیبهشت 1391  7:43 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زنان

 5 : مطالعات زنان زمستان 1383; 2(6):115-134.
 
بررسي طرح واره هاي نقش جنسيتي و كليشه هاي فرهنگي در دانشجويان دختر
 
خمسه اي اكرم*
 
* پژوهشكده ي زنان، دانشگاه الزهرا
 
 در اين پژوهش، طرح واره هاي نقش جنسيتي و كليشه هاي فرهنگي درباره ي زنانه گي و مردانه گي در گروهي از دانش جويان دختر با كاربرد پرسش نامه ي نقش جنسيتي بم و پرسش نامه ي اطلاعات فردي، بررسي شده است. هدف از اين مطالعه، بررسي و شناخت صفات و ويژه گي هاي روان شناختي زنانه گي، مردانه گي و بررسي كليشه هاي فرهنگي در رابطه با نقش هاي جنسيتي در دانش جويان دختر است. مطالعاتي از اين دست، مي تواند طرح واره هاي ذهني مسلط و كليشه هاي فرهنگي مربوط به جداسازي نقش هاي جنسيتي را كم رنگ تر سازد، هويت جنسيتي را هويتي پيچيده و چند عاملي بشمارد، آن را از ابعاد مختلف بررسي كند و باز انديشي درباره ي كليشه هاي فرهنگي زنانه و مردانه را پديد آورد.
يافته ها نشان مي دهد كه دختران دانش جوي مورد مطالعه، در مقياس زنانه گي در مقايسه با مقياس مردانه گي تفاوت معنادار دارند؛ به عبارت ديگر، تفاوت بين طرح واره هاي ذهني زنانه و مردانه در اين گروه معنادار است. هم چنين، ويژه گي هاي اجتماعي، اقتصادي و فرهنگي دانش جويان با نقش هاي جنسيتي آن ها رابطه دارد.
يافته ها بر اساس اين ديدگاه كه جنسيت پديده ئي پويا، سيال و تغييرپذير است و نقش هاي جنسيتي مجموعه ئي از منش ها است كه همواره بايد روزآمد شود، مورد بحث قرار گرفته است.
 
كليد واژه: طرح واره هاي ذهني، كليشه هاي فرهنگي، جنسيت، نقش هاي جنسيتي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
جمعه 22 اردیبهشت 1391  7:43 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زنان

 1 : مطالعات زنان پاييز 1383; 2(5):5-38.
 
مقايسه نقش شغلي زنان و مردان متخصص: فاصله نظر و عمل
 
راودراد اعظم*
 
* دانشکده ي علوم اجتماعي، دانشگاه تهران
 
 در اين مقاله، موقعيت حرفه اي زنان و مردان متخصص در ايران مقايسه شده است. جامعه ي آماري تحقيق، مجموعه ي استادان دانشگاههاي دولتي تهران است. تحقيق به روش پهنانگر و با پر کردن پرسش نامه در مصاحبه اي حضوري انجام گرفت. براي تبيين نتايج، چهارچوب نظري فمينيسم ليبرال به کار گرفته شد.
مهمترين يافته ي تحقيق اين است که ميان آنچه زنان متخصص علاقه مند به انجام آن هستند و امکاناتي که در عمل، براي تحقق اين علاقه ها در اختيارشان قرار مي گيرد فاصله وجود دارد. ريشه ي اصلي اين فاصله وجود تبعيض جنسيتي در محل کار است که فرصت هاي شغلي را بيش تر در اختيار مردان قرار مي دهد.
 
كليد واژه: زنان متخصص؛ تبعيض جنسيتي؛ نگرش زنان؛ فاصله ي نگرشي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
جمعه 22 اردیبهشت 1391  7:43 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زنان

 

 2 : مطالعات زنان پاييز 1383; 2(5):39-64.
 
علل ترس از موفقيت در زنان شاغل
 
متقي محمدحسين*,موسي پور نعمت اله,ارجمند كرماني شهناز
 
* دانشکده ي مديريت، دانشگاه آزاد کرمان
 
 نابرابري در دست يابي به فرصت هاي بروز توانايي، و در نتيجه رشد استعدادهاي فردي در عرصه هاي خانوادگي و اجتماعي، معضل بزرگي براي زنان در جامعه و محيط هاي کاري پديد آورده که برخاسته از تضاد و دوگانگي موجود در روند تربيتي خانواده و جامعه نسبت به آنان است. از آن جا که محيط فرهنگي هميشه جزئي از تار و پود تجربه ي اضطراب به شمار آمده، دوگانگي موجود، اضطراب ترس از موفقيت را در پي داشته و همواره مانعي در راه ارتقا و پيشرفت حرفه اي زنان بوده است. اين مقاله کوششي است براي بررسي نظر کارکنان زن مؤسسات دولتي در باره ي علل ترس از موفقيت در آنها. يافته هاي اين پژوهش نشان مي دهد که ماهيت سنت گرايانه و روند تربيت و رشد اخلاقي در جامعه که برخاسته از نحوه ي جامعه پذيري بر پايه ي جنسيت و توأم با آموختن معيارهاي ضد و نقيض به آنان است، عوامل اصلي بروز ترس از موفقيت مي باشد. از اين رو، لازم است اين آگاهي به زنان شاغل داده شود که دوگانگي پديد آمده، برآمده از آنها و به خاطر عدم شايستگي شان نيست، بلکه از جامعه و عوامل باز دارنده ي فردي که بازتابي از عوامل محيطي محسوب مي شود ريشه مي گيرد. بر اين اساس، چشم انداز و شناخت لازم پديد مي آيد و زمينه ي مبارزه با آن براي گسترش توانائي ها و افزودن بر قدر و منزلت اجتماعي شان فراهم مي آيد.
 
كليد واژه: اضطراب؛ ترس از موفقيت؛ مانع نامرئي (سقف شيشه اي)؛ ساختار نگرش؛ احساسات زنانگي كاهش يافته؛ رانده شدگي اجتماعي؛ سنت گرائي خانواده؛ الگوي ذهني خانواده
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
جمعه 22 اردیبهشت 1391  7:43 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زنان

 

 3 : مطالعات زنان پاييز 1383; 2(5):65-86.
 
پژوهش كيفي به كمك اينترنت: روش ها و چالش ها
 
رضايي شريف آبادي سعيد*
 
* گروه کتاب داري و اطلاع رساني دانشکده ي علوم تربيتي و روان شناسي، دانشگاه الزهرا
 
 روش هاي پژوهش را مي توان به اشکال مختلف طبقه بندي و تفکيک کرد، اما معمولاً به دو گروه عمدة روش کمي و روش کيفي تقسيم مي شوند.
پژوهشگران مطالعات زنان و خانواده، از جمله افرادي هستند که براي انجام پژوهش هاي خود افزون بر روش هاي کمي، از روشهاي کيفي به ويژه مصاحبه ي عميق استفاده مي کنند.
با گسترش فن آوري شبکه و اينترنت، اين پژوهش گران در سال هاي اخير به جمع آوري داده هاي کيفي به کمک اينترنت روي آورده اند.
در اين مقاله، ضمن بر شمردن روش هاي به کار گرفته شده در پژوهش کيفي، از جمله مصاحبه ي عميق و مشاهده، به نقش اينترنت در گردآوري داده هاي پربار، گويا و مستند اشاره خواهد شد. در ادامه، دربارة چالش هاي موجود در استفاده از فن آوري اينترنت براي انجام پژوهش کيفي، نظير مسائل اخلاقي، رازداري، مشکلات امنيتي و حقوقي کندوکاو خواهيم نمود. علاوه بر اين، در مقاله ي حاضر، به چالش هاي نظري حاکم بر داده هاي گردآوري شده در يک محيط مجازي بررسي خواهيم پرداخت.
 
كليد واژه: اينترنت؛ پژوهش كيفي؛ جمع آوري داده ها، مصاحبة عميق، ارتباط به كمك رايانه؛ محيط مجازي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
جمعه 22 اردیبهشت 1391  7:43 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زنان

 4 : مطالعات زنان پاييز 1383; 2(5):87-110.
 
بررسي و مقايسه پايگاه هاي هويت در ميان دختران و پسران دانشجو
 
اسكندري حسين*,شكرايي زهرا
 
* دانشکده علوم تربيتي و روان شناسي، دانشگاه علامه طباطبايي
 
 موضوع هويت، از مهمترين مسائل مربوط به زندگي انسان است. نخستين بار، اين مسئله توسط اريک سون مورد توجه قرار گرفت. مارشيا پايگاه هاي هويتي را مطرح کرد و پس از آن تلاش هاي محققان به ايجاد ابزاري تازه براي بررسي پايگاه هاي هويتي منجر شد.
پژوهش حاضر، به بررسي و مقايسه ي دانشجويان زن و مرد از نظر قرارگيري در پايگاه هاي هويتي مي پردازد.
روش مطالعه، روش علي - مقايسه ئي، و جامعه ي مورد پژوهش، همه ي دانشجويان دانشگاه هاي وابسته به وزارت فرهنگ و آموزش عالي در شهر تهران است. نمونه ي انتخابي، 500 نفر از دانشجويان مقطع کارشناسي است، که از ميان 5 دانشگاه انتخابي، بر اساس آمار پذيرفته شدگان سال تحصيلي 78 -77، با در نظر گرفتن نسبت دانشجويان دختر و پسر و ظرفيت پذيرش هر دانشگاه، در بر گيرنده ي 158 مرد و 247 زن است.
ابزار پژوهش، پرسش نامه ي سنجش علّي منزلت هويت من (EOM-ELS2) است که در مورد دانشجويان ايراني اجرا شده و ضريب اعتبار آن به دست آمده است. علاوه بر شاخص هاي آمار توصيفي مربوط به جنس، سن، رشته ي تحصيلي، دانشگاه، و محل ديپلم گرفتن، براي آزمون فرضيه هاي مربوط به رابطه ي جنسيت و سن با پايگاه هاي هويتي، آزمون مجذور کاي دو طرفه در سطح 5 به کار گرفته شد. براي آزمون فرضيه هاي مربوط به تفاوت و انواع هويت در هر يک از گروهاي دختران و پسران به تنهايي، از آزمون مجذور کاي يک طرفه استفاده شد.
تجزيه و تحليل داده هاي به دست آمده، ميان جنسيت و انواع هويت، تفاوتي معنادار نشان نداد و فرضيات مبني بر وجود اختلاف ميان دختران و پسران، تأييد نشد. متغيرهاي رشته ي تحصيلي، محل تحصيل و محل ديپلم گرفتن نيز، با انواع هويت، رابطه اي معنادار نداشت. فرضيه ي مربوط به وجود رابطه ميان سن و قرارگيري در منزلت هاي هويتي، تنها در حيطه ي منزلت هاي هويتي درون فردي تأييد شد. افزون بر اين، در مقطع سني 25 تا 30، بيشترين ميزان هويت يافتگي نسبت به دو گروه ديگر وجود داشت.
ميان هر يک از گروه هاي دختران و پسران، به تنهايي، تفاوت ميان انواع هويت معنادار است. نکته ي مهم در هر دو گروه، بالا بودن درصد بحران زدگي در برابر ساير منزلت ها است. ميزان هويت يافتگي نيز از درصد بالايي برخوردار نيست. در ميان گروه مردان، ميزان دنباله روي از ديگر هويت ها کم تر بود.
 
كليد واژه: زنان؛ هويت؛ منزلت هويتي؛ سردرگمي؛ تبعيت جو؛ منزلت هويت بحران زده؛ منزلت هويت يافته
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
جمعه 22 اردیبهشت 1391  7:43 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زنان

 5 : مطالعات زنان پاييز 1383; 2(5):111-128.
 
بررسي ميزان اضطراب رقابتي دانشجويان دختر در مسابقات قهرماني
 
صدارتي مريم*
 
* دانشکده ي تربيت بدني و علوم ورزشي، دانشگاه الزهرا
 
 هدف از اين پژوهش، بررسي ميزان اضطراب رقابتي دانشجويان دختر شرکت کننده در ششمين المپياد فرهنگي- ورزشي دختران دانشجوي سراسر کشور در سال 1381 در رشته هاي ورزشي انفرادي و گروهي است. آزمودني هاي تحقيق، 573 دانشجوي دختر ورزشکار در رشته هاي انفرادي (دو ميداني، تنيس روي ميز، شطرنج) و گروهي (بسکتبال، واليبال، هند بال) دانشگاههاي مختلف شرکت کننده در المپياد بودند. نتايج اين پژوهش نشان داد که بيشترين ميانگين ِ عامل ِ شناختي و جسماني ِ اضطراب به ورزشکاران شطرنج و کمترين آن به ورزشکاران بسکتبال تعلق دارد. بيشترين ميانگين عامل اعتماد به نفس در ورزشکاران واليبال و کمترين آن در ورزشکاران شطرنج ديده شد. علاوه بر اين، بيشترين ميانگين اضطراب رقابتي در ورزشکاران شطرنج و کمترين آن در ورزشکاران بسکتبال ديده شد.
 
كليد واژه: اضطراب؛ دانشجويان دختر؛ المپياد فرهنگي ورزشي سراسر كشور؛ رشته ي انفرادي؛ رشته ي اجتماعي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
جمعه 22 اردیبهشت 1391  7:43 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زنان

 6 : مطالعات زنان پاييز 1383; 2(5):129-150.
 
بررسي مشكلات ناشي از هم زماني نقش هاي خانگي و اجتماعي زنان شاغل شهر كرمان
 
مقصودي سوده,بستان زهرا
 
 
 

بر اساس تقسيم کار جنسي در خانواده، مردان نان آور تلقي مي شوند، در حالي که زنان بايد عهده دار اداره ي درون خانه باشند. پي آمدهاي عملي اين فرضيه، همچنان گريبان گير زنان متأهل است و چنان از بديهيات عقلي به شمار مي رود که به ندرت مورد ترديد يا اعتراض قرار مي گيرد.
با شروع انقلاب صنعتي، نقش هاي سنتي زنان تا حدودي دگرگون شد، به گونه ئي که به جاي کار صرفا خانگي، بخش عمده ئي از زندگي آنها صرف فعاليتهاي بيرون از خانه گشت. اما اين امر موجب جدايي زن از وظايف طبيعي خود نشد. امروزه، هنوز زنان مي دانند که پس از سپري کردن آخرين ساعات کار، نقش هاي سنتي و خانه داري در انتظارشان است، نقش هايي چون کدبانوگري، فرزند داري، همسرداري، تيمارداري و ...
پژوهش هاي متعدد در سراسر جهان نشان مي دهد که زنان همواره در فعاليتهاي درون و بيرون منزل با تضاد و تعارض نقش روبه رو هستند. شناخت اين تعارض ها براي کاهش مشکلات برآمده از آن، اهميت پژوهش در موضوعاتي از اين دست را نشان مي دهد. بدين منظور، پژوهشگر 260 زن متأهل و شاغل در ادارات دولتي شهر کرمان را در سال 82 مورد مطالعه قرار داد. در اين پژوهش که به روش پيمايشي و با استفاده از ابزار پرسش نامه انجام گرفت، براي بررسي ارتباط بين متغيرها و شدت و ضعف آن، علاوه بر آزمون کي دو از رگرسيون نيز استفاده شد. يافته هاي تحقيق نشان داد که زنان شاغل مشکلات خود را در رابطه با نگهداري و تربيت فرزندان، تهيه ي خوراک خانواده، برقراري نظم و نظافت منزل، کمبود وقت براي رفت و آمد با خويشاوندان، رسيدگي به ظاهر خود و داشتن وقت لازم براي تفريح، گفت وگو و تبادل نظر با همسر و ... زياد ارزيابي کردند. از سويي، بيشترين ميزان مشکلات زنان شاغل، نظافت و ايجاد نظم در منزل بود. اين پژوهش، همچنين نشان داد که اين مشکلات، لزوما نه به تنهايي برآمده از شغل زنان، بلکه از نگرش ها و تفکرات سنتي جامعه درباره ي نقش زنان است که آنها را وادار مي کند افزون بر نقش هاي اجتماعي، همزمان به الزامات و مسئوليت هاي نقش هاي خانگي نيز بيانديشند. علاوه بر اين، يافته ها بيانگر اين مطلب اند که ميزان مشکلات زنان با افزايش همکاري همسر در امور منزل، کاهشي قابل ملاحظه خواهد داشت. در اين مقاله، با توجه به فراواني ها رابطه ي چنداني ميان شرايط شغلي و مشکلات زنان ديده نشد، بدين معنا که زنان شاغل، با هر پست سازماني و با هر ميزان ساعات کار و درآمد، مشکلات مربوط به نقش هاي خانگي خود را، زياد ارزيابي کرده اند.

 
كليد واژه: اشتغال؛ مشكلات؛ نقش خانگي؛ زنان
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
جمعه 22 اردیبهشت 1391  7:44 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها