پاسخ به:بانک مقالات مدیریت بازرگانی
تلاش براي دستيابي به عملکردي مشابه شاخص از طريق سرمايه گذاري در تعداد معدودي از اقلام تشکيل دهنده آن را رديابي شاخص مي نامند. مزاياي منحصر به فرد اين روش در کاهش ريسک و کنترل هزينه منجر به رشد بي سابقه آن شده و بي شک پايه و اساس راهبردهاي سرمايه گذاري در آينده خواهد بود. بحران مالي و عدم اطمينان از بازگشت سرمايه گذاري ها لزوم بهره گيري از يک راهبرد کم ريسک با بازدهي مناسب را بيش از پيش نمايان مي سازد. بويژه شرايط کنوني حاکم بر بورس تهران و روند صعودي آن مبناي کاربردي اين راهبرد را تقويت مي كند. در اين راستا تحقيق حاضر، مساله انتخاب پورتفوي بهينه رديابي کننده شاخص کل قيمت و بازده نقدي را با بهره گيري از رويکرد هاي فرا ابتکاري اشاره شده در ادبيات سرمايه گذاري، توسعه آنها و سرانجام تحليل مقايسه اي به منظور تبيين بهترين رويکرد، دنبال مي كند. به منظور شبيه سازي داده ها و فراهم كردن شرايط لازم براي پياده سازي الگوريتم هاي پيشنهادي، از شبکه عصبي نيز بهره گرفته شده است. نتايج حاصل، دقت بالا و عملکرد برتر پورتفوهاي حاصل از الگوريتم ژنتيک چند مرحله اي را در مقايسه با ساير روشها به اثبات رساند، به گونه اي که مي توان دستيابي به عملکردي مشابه و فراتر از شاخص را از ويژگي هاي منحصر به فرد آن به حساب آورد.
نسخه قابل چاپ
رتبه بندي گزينه ها همواره از دغدغه هاي مهم مديران است. به همين منظور در اين مقاله براي رتبه بندي شركتهاي فعال در صنعت سيمان كه در بورس اوراق بهادار تهران پذيرفته شده اند مدل تركيبي نويني ارائه شده است. در اين مدل از دو تكنيك AHP و TOPSIS استفاده شده است. بر اساس داده هاي مالي سالهاي 1386– 1380 و كاربرد مدل مذكور مشخص شد كه شركت سيمان فارس داراي بالاترين رتبه از نظر عملكرد مالي مي باشد.
در اين تحقيق به دنبال بررسي عوامل موفقيت انتقال فناوري به منظور رسيدن به كلاس جهاني هستيم كه روش انجام اين تحقيق بر مبناي هدف تحقيق از نوع کاربردي است. اما تحقيق حاضر از لحاظ روش در دسته تحقيقات علي قرار مي گيرد زيرا به بررسي ميزان تاثير هر يک از عوامل موثر برانتقال فناوري مي پردازد. در اين تحقيق پس از تهيه پرسشنامه و توزيع آن در جامعه آماري به تجزيه و تحليل داده ها از روش تحليل آماري تحليل عاملي اکتشافي و تاييدي بويژه تحليل مسير استفاده شده است، و براي آزمون فرضيه هاي مرتبط با مدل مفهومي از روش معادلات ساختاري استفاده شده است. به همين دليل 14 فاكتور بيرون آمده از روش تحليل عاملي با آزمون فريدمن اولويت بندي شده است. بعد با آماره كاي دو به سنجش ادعاي يكسان بودن 14 عامل پرداخته كه اين ادعا پذيرفته نمي شود. در آخر محقق در صدد اثبات وجود ارتباط مثبت ميان انتقال فناوري موفق و كلاس جهاني است كه از روش تحليل مسير استفاده شده كه داده ها توسط نرم افزار ليزرل تجزيه و تحليل شده و در آخر محقق فرضيه هاي خود را مورد بررسي قرار مي دهد.
با وقوع انقلاب فناوري اطلاعات، جامعه اطلاعاتي و شبکه اي و نيز رشد و توسعه سريع فناوري برتر، الگوي رشد اقتصاد جهاني تغيير اساسي کرده است. درنتيجه، دانش به عنوان مهمترين سرمايه جايگزين سرمايه هاي مالي و فيزيکي در اقتصاد جهاني امروز شده است. در يک سازمان دانش محور، روش هاي سنتي حسابداري، که مبتني بر دارايي هاي ملموس سازمان هستند، براي ارزش گذاري سرمايه فکري، که بزرگترين و ارزشمندترين دارايي ناملموس سازمان ها است، ناکافي هستند. رشته نوظهور سرمايه فکري يک حوزه تحقيقاتي جديد براي محققان و دست اندرکاران سازماني است که بر ايجاد مکانيزم هاي اندازه گيري جديد براي گزارش دهي عوامل ناملموس تمرکز دارد. در اين مقاله بر اساس تمركز هاي راهبردي راهبردهاي بانک قابليت هاي دانشي مورد نياز براي تحقق اين راهبردها شناسايي و تدوين گرديدند. اين قابليت ها عبارتند از: كيفيت خدمات، سرمايه انساني، سرمايه سازماني و سرمايه رابطه اي. سپس، شاخص هاي اندازه گيري كيفي و كمي اين قابليت ها با رويکرد سرمايه فکري شناسايي، بررسي و طبقه بندي شدند.
صنايع کوچک و متوسط بخش مهم و ضروري اقتصاد هر کشوري را تشکيل مي دهد. صنايع کوچک و متوسطي که مايل به بهره برداري از گسترش بازار هستند بايد زيرساخت هاي لازم را بوجود آورند. در اين ميان، نقش فناوري اطلاعات، بسيار حايز اهميت است. با بهره گيري از فناوري اطلاعات، مديريت ارتباط با مشتريان به نحو موثري ارتقا مي يابد، فرايندهاي عملياتي تحقق يافته و كارآيي و اثربخشي سازمان افزايش پيدا مي کند. در اين مقاله، با توجه به نقش صنايع کوچک و متوسط در ايران و اهميت زيرساختهاي لازم چون فناوري اطلاعات در توسعه صادرات آنها، سعي بر آن داريم که بر مبناي دو بعد ايجاد سهم بازار و پاسخگويي به نياز مشتريان اين اثر را مورد بررسي قرار دهيم. جامعه آماري تحقيق، کليه شرکت هاي کوچک و متوسط در سطح ايران مي باشند که فعاليت صادراتي دارند. نمونه آماري براساس روش خوشه اي طبقه بندي براساس نوع صنعت و استان به حجم 60 بنگاه تعيين شده است. براساس تحليل داده ها، فناوري اطلاعات بر ميزان صادرات صنايع مورد نظر اثر دارد و اولويت اين تاثير متفاوت است.
«عملكرد» مجموعه اي از احساس رضايت مندي کلي كاركنان از محيط فعاليت، نوع مسووليت، روابط انساني، روابط سازماني و ميزان بسترهاي شغلي و سازماني است. در اين راستا هدف اصلي اين پژوهش مقايسه عوامل موثر بر عملكرد كاركنان است كه ابتدا براي جامعه آماري شامل كاركنان برخي سازمان هاي مختلف اداري و صنعتي شهر تبريز در رده هاي كارمندي و كارگري با سنجش معيارهايي تحليل شد كه بدين ترتيب عوامل ساده كاري، مديريت شغلي، تعهد حرفه اي سازماني، مشاركت سازماني، ارتباطات حرفه اي سازماني، تسهيلات سازماني، بسترهاي شغلي به عنوان متغيرهاي مستقل استخراج و طبق معيار بارتلت تست دسته بندي و تفكيک عامل ها تاييد و پايايي سوالات مورد تاييد نرم افزار قرار گرفت. در ادامه تحليل از طريق معادله رگرسيوني از بين هفت متغير مذكور تنها چهار متغير مستقل مديريت شغلي، ساده كاري، ايجاد تعهد حرفه اي سازماني و بسترهاي شغلي در معادله باقي ماند و بقيه از معادله خارج و فرضيه اصلي تحقيق مبني بر ارتباط عملكرد با متغيرهاي مستقل مورد تاييد قرار گرفت.
موفقيت هر سازمان در گرو شناخت کامل محيط دروني و بيروني بازار و تدوين راهبردهاي بازاريابي متناسب با محيط است. از اين رو در تحقيق حاضر محيط بيروني که شامل جذابيت بازار و محيط دروني که شامل موقعيت رقابتي مي شود، مورد بررسي قرار گرفته است. جذابيت بازار از بازارهاي پر جاذبه تا کم جاذبه در تغيير است که در اين تحقيق، بازارهايي که جذابيت بالايي دارند، بررسي شده اند. به علاوه، موقعيت رقابتي از قوي تا ضعيف مي تواند در تغيير باشد که کليه موقعيت هاي رقابتي شرکت ها و راهبردهاي بازاريابي مرتبط به هر موقعيت رقابتي در اين بررسي، مورد پژوهش قرار گرفته است. فهم راهبردهاي بازاريابي در هر موقعيت رقابتي و در بازارهاي جذاب، جزء اهداف تحقيق بوده است. پرسشنامه اي حاوي سوالات باز و بسته پاسخ بين 151 شرکت فعال در سه صنعت لبنيات، مواد پروتئيني و نوشيدني ها که از زير بخش هاي صنايع غذايي هستند، توزيع شد. فرض اصلي تحقيق اين بوده است که کسب و کارها با قوي تر شدن موقعيت رقابتي، تمايل دارند از راهبردهاي تهاجمي تري در بخش بازاريابي استفاده کنند و با کاهش موقعيت رقابتي، کسب و کارها از راهبردهاي تدافعي و کاهشي استفاده خواهند کرد. نتايج تحقيق حاکي از آن است که با قوي تر شدن موقعيت رقابتي، شرکت ها ابتدا بر راهبردهاي تدافعي و حفظ موقعيت تمرکز مي کنند و استفاده از راهبردهاي تهاجمي را در الويت دوم قرار مي دهند.
امروزه بازاريابي داخلي به عنوان يک راهبرد براي اجراي برنامه هاي سازمان، شناخته شده است. مطالعات مربوط در اين زمينه حاکي از آن است که فعاليت هاي بازاريابي داخلي از طريق نفوذ و ايجاد انگيزه در کارکنان رقابت پذيري سازمان را بهبود بخشيده و شايستگي ها را ارتقا مي دهد. هدف از تحقيق حاضر بررسي تاثير بازاريابي داخلي بر بازار گرايي و عملکرد سازماني است. در اين تحقيق با استفاده از پرسشنامه هايي که آماده کرده به بررسي يک نمونه 100 تايي از مديران و سرپرستان هتل ها در سطح شهر اصفهان پرداخته شد. در اين راستا، بر اساس ادبيات تحقيق مدلي براي نشان دادن تاثير بازاريابي داخلي بر عملکرد سازماني طراحي و با استفاده از نرم افزار ليزرل مورد آزمون قرار گرفت. بر اساس نتايج حاصل از انجام تجزيه و تحليل داده هاي پرسشنامه، مشخص شد که بازاريابي داخلي از طريق بازارگرايي بر عملکرد سازماني موثر است. در مدل مورد بررسي مقدار شاخص هاي برازش (GFI=0.98 و AGFI=0.97) نشان دهنده مناسب بودن مدل است.
سرآمدي بازاريابي، چارچوب جامعي از ارزش هاي محوري، معيارها و شاخص ها در تمامي ابعاد بازاريابي است، که به مديران بازاريابي سازمان هاي فعال در صنايع گوناگون کمک مي کند تا با ارزيابي مستمر فعاليت ها، رويه ها، فرآيندها و نتايج بازاريابي شان، نقاط قوت و حوزه هاي بهبود خود را شناسايي کرده و براي بهبود آنها، برنامه ريزي نمايند. عليرغم رايج بودن اين مفهوم و وجود جوايزي در کشورهاي مختلف با عنوان سرآمدي بازاريابي، تاکنون مطالعات نظري جامع و مانعي در اين حوزه انجام نشده است و خلا وجود الگويي علمي و معتبر در اين حوزه شديدا احساس مي شود. هدف اصلي اين تحقيق مفهوم پردازي سرآمدي بازاريابي در شرکت هاي فعال در صنايع توليدي ايران بود که در آن ضمن مشخص کردن ارزش هاي محوري سرآمدي بازاريابي، معيارهايي جهت ارزيابي عملکرد و برنامه ريزي بهبود درحوزه بازاريابي ارايه گرديد. همچنين روابط مفهومي ميان معيارها تعيين گرديد.
شرکت هاي پيشرو در ارايه خدمات به درستي مي دانند که براي بقا و رشد در محيط به شدت رقابتي امروز ناچارند به طور مداوم به رصد کيفيت خدماتي بپردازند که به مشتريان شان ارايه مي دهند. به درستي اين يک راهبرد براي آن هاست که با بازخورد گرفتن از مشتريان به عنوان مهم ترين عامل در صعود يا سقوط شان از جايگاه رقابتي، به تثبيت و اعتلاي موقعيت شان بپردازند. در اين راستا مدل هاي مبتني بر ادراک و انتظار مشتري از جايگاه ويژه اي در بررسي کيفيت خدمات برخوردارند که به طور گسترده اي در دامنه متفاوتي از شرکت هاي خدماتي از آن ها استفاده مي شود. پژوهش حاضر با به کارگيري شبکه هاي عصبي مصنوعي به عنوان يک ابزار قدرت مند در پردازش اطلاعات غيرخطي، به بررسي مقايسه اي مدل هاي فوق در صنعت هتل داري به عنوان يک صنعت پيشروي خدماتي مي پردازد. نتايج نشان داد که شبکه هاي عصبي مصنوعي با استفاده از داده هاي جمع آوري شده توسط مدل سروکوال وزني نسبت به مدل هاي ديگر، با دقت بيشتري قادر به ارزيابي کيفيت خدمات و پيش بيني رضايت مندي مشتريان است.
يکي از نگراني هاي عمده جوامع در چند دهه اخير، آلودگي هاي گسترده زيست محيطي است که بخش عمده اي از آن ناشي از رفتار مصرف کنندگان در فرآيند اکتساب، مصرف و کنارگذاري محصولات غيرپاسخگو به محيط است. در اين مطالعه با استفاده از مدل "تمايل به خريد محصول پاسخگوي محيط" (يا خريد محصولات دوستدار محيط) ارتباط زنجيره اي بين ارزش هاي مصرف کنندگان، نگرش هاي آنان نسبت به پيامدهاي محيطي و فردي محصولات دوستدار محيط و تمايل خريد اين محصولات را بررسي کرده ايم. داده هاي موردنظر با استفاده از پرسش نامه جمع آوري شده و روابط بين متغيرهاي مدل با استفاده از روش تحليل مسير مورد آزمون قرار گرفتند. رابطه سلسله مراتبي از ارزش هاي فرد به نگرش هاي مرتبط با يک محصول خاص (در اين مطالعه دو نوع نوشابه، با بطري هاي قابل بازيافت و بطري هاي يک بار مصرف)، و نگرش هاي مربوط به تمايل به خريد محصول، مورد تاييد قرار گرفت. طبق تحليل هاي انجام شده نه تنها پيامدهاي فردي يک محصول، بلکه پيامدهاي محيطي مترتب بر يک محصول نيز در پيش بيني خريد آن موثر است.
پيشبرد اهداف توسعه اقتصادي – اجتماعي کشور با حصول اطمينان از تداوم کسب و تامين منابع ارزي موردنياز محقق مي شود. با توجه به تاکيد برنامه هاي توسعه بر خلاصي از اقتصاد تک محصولي و تشويق صادرات غيرنفتي لازم است بررسي هاي گسترده اي به منظور شناخت و استفاده از برتري هاي نسبي بالقوه کشور در عرصه هاي مختلف توليدي و صنعتي به عمل آيد. صنعت کفش و دمپايي ايران از جمله صنايع کشور است که داراي مزيت رقابتي بالا مي باشد و با وجود مقبوليت و مطلوبيت ديرينه چرم ايران در سطح جهاني از (جهت کيفيت و مرغوبيت) متاسفانه در سال هاي اخير به اندازه کافي مورد توجه قرار نگرفته و از اين رو به تدريج جايگاه شايسته خود را از دست داده است. بنابراين در تحقيق حاضر سعي شده تا با توجه به مزيت هاي نسبي بالايي که اين صنعت در کشور دارد، شيوه مناسب دستيابي به مزيت رقابتي در اين صنعت با توجه به راهبردهاي رقابتي پورتر مورد بررسي قرار گيرد.
بشر همواره درصدد بوده با توجه به محدوديت هاي زمان و مکان خود، از منابع در دسترس حداکثر استفاده را ببرد. در اين مقاله با تاکيد بر ارزش افزوده، شاخص هاي بهره وري جزيي و کلي "در مرکز بهمن موتور تهران" اندازه گيري شدند. در اين راستا، علاوه بر نرم افزاري ديناميک، طراحي شده که از کار برگ هاي استاندارد مرکز ملي بهره وري ايران در زمينه اندازه گيري شاخص هاي بهره وري واحدهاي صنعتي استفاده شد. در اين نرم افزار، 46 نسبت بهره وري محاسبه و تجزيه و تحليل شدند. به منظور ارزيابي و تحليل اين شاخص ها نيز از دو معيار مقايسه اي استفاده شد که معيار اول مقايسه نسبت ها با روند گذشته سازمان و معيار دوم مقايسه نسبت ها با ميزان اين نسبت ها در صنعت کشور بود. با رسم نمودارهاي تحليلي و مقايسه اي و استفاده از ميانگين هندسي، روند رشد اين شاخص ها در سازمان و صنعت کشور مورد تجزيه و تحليل قرار گرفت. به منظور انتخاب رويکرد مناسب براي بهبود بهره وري، با استفاده از رگرسيون چندگانه، تاثير متغيرهاي مستقل (شاخص هاي بهره وري جزيي) بر متغير وابسته (بهره وري کل) تعيين و اولويت بندي شد و رويکرد مناسب براي بهبود بهره وري در مرکز بهمن موتور تعيين گرديد.
بيمارستان به عنوان يک واحد اقتصادي، براي استفاده بهينه از منابع موجود، ناگزير از به کارگيري تجزيه و تحليل هاي کارآيي مي باشد. داشتن سطح بالايي از کارآيي با بهبود عمليات و استفاده بهينه از امکانات، موفقيت بيمارستان ها را در دستيابي به اهدافشان تضمين مي کند. رويکرد تحليل پوششي داده ها (DEA) به عنوان يک ابزار پژوهشي براي تحليل عملکرد کارآيي فني مورد استفاده قرار مي گيرد. در اين پژوهش از اين روش براي اندازه گيري کارآيي خدمات درماني 16 بيمارستان تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي و تعيين بيمارستان هاي کارا و ناکارآ و رتبه بندي آن ها طي سال هاي 1384-1386 استفاده شده است. يافته هاي تحقيق نشان مي دهد در سال 1384، 75/43 درصد، در سال 1385، 25/31 درصد و در سال 1386، 5/37 درصد از بيمارستان ها کارآ بودند. نتايج تحقيق به پيشنهاداتي براي بهبود کارآيي بيمارستان هاي ناکارا از طريق صرفه جويي هاي بالقوه در منابع به ميزان 44/62 درصد در زيربنا و 88/43 درصد در تعداد تخت فعال و 15/37 درصد در تعداد پزشک و 58/38 درصد در تعداد پيراپزشک رسيد.
در صنعت ساخت و ساز ايران در مقايسه با ساير صنايع، حوادث و اتفاقات بيش تري رخ مي دهد. به عنوان اولين گام در جهت کاهش حوادث شغلي مسوولين ساخت و ساز ايران به دست اندرکاران اين امر پيشنهاد کرده اند تا به جاي استفاده از روش هاي سنتي در پرداخت حقوق کارکنان شاغل در پروژه هاي ساخت و ساز از روش دستمزد کيفي استفاده کنند. ارزيابي طرح هاي حفاظت و ايمني يک وظيفه عمده است که برعهده مديران پروژه گذاشته شده است. اما اجراي عملي روش دستمزد کيفي يک وظيفه مشکل و چالش برانگيز است. هدف اين پژوهش ارايه ابزاري است که سبب سهولت اجراي آن شود. در اين تحقيق الگوي شاخص سه مرحله اي براي ارزيابي خطرات حوادث بالقوه موجود در پروژه هاي ساختمان سازي استفاده شده است، و سوال اساسي اين است که آيا سامانه ايمني پيشنهاد شده پيمانکاران براي مقابله با خطرات حوادث اصلي موجود در پروژه مناسب است. اين الگو به عنوان يک سامانه پشتيباني تصميم گيري (DSS) عمل مي کند. نتيجه پژوهش حاضر نشان مي دهد که اجراي الگوي دستمزد کيفي با الگوريتم پيشنهادي از ميزان حوادث در پروژه هاي ساخت و ساز کشور ايران خواهد کاست.