آن روزها انسانها را همه انسان ميديدم و تفاوتي اندك ميانشان قائل بودم؛ اختلافهايي در بعضي خلق و خوها كه بسادگي ميشد از آنها چشم پوشيد.
كمكم كه زندگي را بهتر شناختم يا شايد درستتر است بنويسم، وقتي زندگي را بهتر ديدم، متوجه شدم، آدمها هر كدام يك شكلي دارند، هر كدام يك رنگ خاص هستند، هر كدام به يك راه ميروند و هر كدام مسلكي ويژه خود دارند.
اين را كه فهميدم با خودم عهد كردم انسانها را بهتر ببينم و با هر كدام چون خودشان برخورد كنم، هر چند كه حالا سالهاست متوجه شدهام نميتوانم اينگونه باشم و باز هم با بيشتر آنها مانند آدمهاي خوب برخورد ميكنم، خب اين هم يك نوعش است، من هم آدمي هستم با خصوصيات خودم.اما چند روز پيش نامهاي الكترونيكي (ايميل) برايم رسيد؛ متني بود كه در آن آدمها به كتاب تشبيه شده بودند، چند بار خواندمش، چقدر تشبيههاي زيبايي بود. فكر كردم بد نيست شما هم برخي از آنها را بخوانيد.
بعضي از آدمها جلد زركوب دارند. بعضي جلد ضخيم و بعضي جلد نازك؛ آنقدر كه بايد مراقبشان بود صدمه نبينند.بعضي از آدمها كاغذشان كاهي است و بعضي سفيد و مرتب.
بعضي از آدمها ترجمه شدهاند.بعضي از آدمها تجديد چاپ ميشوند و بعضي از آدمها فتوكپي آدمهاي ديگرند.بعضي از آدمها با حروف سياه چاپ ميشوند و بعضي از آدمها صفحات رنگي دارند.
بعضي از آدمها قيمت روي جلد دارند، بعضي از آدمها با چند درصد تخفيف به فروش ميرسند و بعضي از آدمها بعد از فروش پس گرفته نميشوند.بعضي از آدمها را بايد جلد گرفت تا چيزهايي پنهان شود، بعضي از آدمها را ميشود توي جيب گذاشت.بعضي از آدمها نمايشنامهاند و در چند پرده نوشته ميشوند، بعضي از آدمها فقط جدول و سرگرمي دارند و بعضي از آدمها معلومات عمومي هستند.بعضي از آدمها خط خوردگي دارند و بعضي از آدمها غلط چاپي دارند.
از روي بعضي از آدمها بايد مشق نوشت؛ آنها سرمشقهاي خوبي دارند و از روي بعضي از آدمها بايد فقط جريمه نوشت.
بعضي از آدمها را بايد چند بار بخوانيم تا معني آنها را بفهميم و بعضي از آدمها را بايد نخوانده دور انداخت!بعضي از آدمها مخصوص نوجوانان نوشته ميشوند و بعضي مخصوص بزرگسالان. بعضي از آدمهايي كه مخصوص نوجوانان نوشته ميشوند خيلي كودكانه و سطحي هستند.
شما هم ميتوانيد به اين فهرست چيزهايي اضافه كنيد و ميتوانيد بعضي از آنها را دوست نداشته باشيد، اما اي كاش بدانيم خودمان از كدام گروه هستيم و ايكاش يادمان نرود ميتوانيم جزو آنهايي باشيم كه غلط چاپي ندارند يا از آنها كه ميشود از رويشان مشق نوشت.يادمان نرود سطحي بودن خوب نيست. يادمان نرود...