0

بانک مقالات حقوق

 
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات حقوق

 3 : مدرس علوم انساني تابستان 1379; 4(2 (پياپي 15)):41-62.
 
بررسي تطبيقي اختلاس و تصرف غيرقانوني در حقوق كيفري ايران
 
حبيب زاده محمدجعفر,منصورآبادي عباس
 
 
 جرم اختلاس و تصرف غيرقانوني از جمله جرائم عليه آسايش عمومي هستند که در ابعاد و جنبه هاي چندي با يکديگر اشتراک دارند و در پاره اي ديگر متفاوتند. آنچه بيش از همه اين دو جرم را به يکديگر شبيه مي کند، وصف و خصوصيت مرتکب است که در هر دو مورد، مرتکب بايد "مستخدم دولت و يا شخص در حکم مستخدم دولت" باشد. مبناي اصلي تفاوت و جدايي اين دو جرم نيز نوع و چگونگي "رفتار مجرمانه" است؛ به اين ترتيب که مصاديق رفتار مجرمانه در اختلاس "برداشت و تصاحب" و در تصرف غيرقانوني "استعمال، استفاده يا به مصرف رساندن غيرمجاز" است.
اختلاس فقط شامل اموال منقول مي شود، ولي هر دو دسته اموال منقول و غير منقول، موضوع تصرف غيرقانوني قرار مي گيرند. وجوه نقد اصولاً موضوع تصرف غيرقانوني قرار نمي گيرند، زيرا به صرف برداشت اين وجوه، جرم اختلاس به صورت تام واقع خواهد شد. در مورد ساير اموال بايد با توجه به نحوه مداخله و ساير شرايط و اوضاع و احوال که ارتکاب عمل را فرا گرفته به تحليل موضوع پرداخت. در صورتي که احراز واقع ميسر نگرديد، با توجه به اينکه اختلاس در بعد رکن مادي و رواني به شرايط و اجزايي بيش از تصرف غير قانوني نياز دارد و با تمسک به قاعده تفسير به نفع متهم، مداخلة انجام پذيرفته را بايد تصرف غيرقانوني به حساب آورد، نه اختلاس.
 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 20 اردیبهشت 1391  4:29 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات حقوق

 4 : مدرس علوم انساني تابستان 1379; 4(2 (پياپي 15)):63-86.
 
بررسي مقايسه اي تأثير الگوهاي صوتي بزرگسالان و ويژگيهاي شخصيتي آنان در تصوير سازي ذهني كودكان نابينا و بينا
 
شريفي درآمدي پرويز,افروز غلامعلي
 
 
 تحقيق حاضر مقايسه تأثير الگوهاي صوتي بزرگسالان و ويژگيهاي شخصيتي آنان را در تصوير سازي ذهني کودکان نابينا و بينا مورد بررسي قرار داده است. نمونه هاي تحقيق 60 نفر از دانش آموزان پسر در سن 11 تا 12 در پايه پنجم ابتدايي سال 78- 1377 (30 نفر نابينايان آموزشگاه ابابصير اصفهان و 30 نفر بينا از مدارس همجوار) بوده اند.
براي جمع آوري اطلاعات در مراحل مختلف تحقيق از پرسشنامه شانزده عاملي شخصيت کتل براي بزرگسالان، پرسشنامه خود ساخته مبتني بر عوامل شانزده گانه شخصيتي کتل و پاره اي از ويژگيهاي فيزيکي، نوار ضبط صوت و نوار ويديويي استفاده شده است. آزمودنيها، پس از گزينش تصادفي به دو گروه تجربي و کنترل تقسيم و براساس ويژگيهاي سني، وضعيت اقتصادي - اجتماعي، پايه تحصيلي و معدل درسي همترازسازي شده اند.
در وهله اول، صدا و تصوير 10 معلم به طور جداگانه در حين گفتن ملا از يک متن واحد معين ضبط شد و سپس توسط پرسشنامه 16 عاملي شخصيتي کتل، عوامل شخصيتي آنها استخراج گرديد. بدين ترتيب از ميان آنها، 6 معلم که نمرات آنان در برخي از عوامل شخصيتي (عاطفي) بالاتر و پايين تر از ميانگين بود، در نظر گرفته شدند. در وهله دوم، يک بار تمام آزمودنيهاي نابينا و بينا در معرض شنيدن الگوهاي صوتي و يک بار ديگر به منظور کنترل تصاوير ذهني، فقط آزمودنيهاي بينا در معرض ديدن تصوير صاحبان صوت قرار گرفتند. داده هاي به دست آمده توسط آزمونهاي همبستگي پيرسن، تحليل واريانس يکطرفه، توکي و تحليل گرسيون چند متغيري مورد تجزيه و تحليل قرار گرقتند. يافته ها نشان مي دهند: تأثير الگوهاي صوتي بزرگسالان و ويژگيهاي شخصيتي آنان در تصويرسازي ذهني نابينايان و بينايان متفاوت است. کودکان بينا و نابينا در تصويرسازي ذهني، تابع يک الگوي واحد نيستند، بدين معنا که کودکان نابينا ارتجالاً از حس شنوايي (تمرکز شنيداري") و کودکان بينا از حس بينايي بهره مي جويند و اين تأثير بيشتر متوجه عوامل عاطفي شخصيت همچون A(گرمي)، E(تسلط)، F(سرزندگي)، I(حساسيت)، L(خوش بيني)، H(جسارت)، O(اعتماد به خود)، Q4(تنش) است. به علاوه بين تصاوير ذهني کودکان بينا و نابينا از ساير عوامل، يعني B(هوش)، C(پايداري هيجاني)، G (اخلاقي)، M(عمل گرايي)، N(ملاحظه کاري)، Q1(محافظه کاري)، Q2(متکي به خود)، Q3(خود نظم دهي) تفاوت مشاهده نشد. همچنين تجسمات ذهني بينايان با ديدن تصوير صاحبان صوت در مقايسه با نابينايان با شنيدن لحن صداي بزرگسالان از ويژگيهاي فيزيکي، قد، وزن، سن، زيبايي برتر و منطبق بر واقعيت است. در خاتمه، معلوم گرديد تصاوير ذهني خوشايند نابينايان از الگوهاي صوتي بزرگسالان به 8 عامل (عاطفي) فوق الذکر در آنان مربوط است که اين امر خود نشان مي دهد بين تصاوير ذهني خوشايند نابينايان با پاره اي از مؤلفه اي عاطفي بزرگسالان - به واسطه شنيدن الگوهاي صوتي آنها - رابطه معنا داري وجود دارد.
 
كليد واژه: الگوهاي صوتي، تصويرسازي، ويژگيهاي شخصيتي، نابينا، بينا
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 20 اردیبهشت 1391  4:29 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات حقوق

 5 : مدرس علوم انساني تابستان 1379; 4(2 (پياپي 15)):125-141.
 
ظاهر و باطن در تفسير عرفاني
 
قاسم پورراوندي محسن,مهدوي راد محمد علي
 
 
 

تفسير عرفاني قرآن بر مباني خاصي استوار است که عبارتند از: مباني فکري، عقيدتي و زباني. اصل ظاهر و باطن، و وحي انگاري فهم عارفان، دو مبناي مهم فکري در اين مقوله به شمار مي رود. زبان عرفان که زبان اشارت و رمز است در کنار تأويل و تمثيل گرايي از مبادي زباني اين رويکرد در تفسير قرآن محسوب مي شود. از دو اصل فوق، ما پژوهش در بارة اصل اول يعني ظاهر و باطن، را برگزيده ايم. اين مقاله شامل 3 مبحث مهم است:
الف) عارفان براي جهان هستي ظاهر و باطن قائلند. تلاش شده با استشهاد به آثار عرفاني، چند و چون اين ادعا مورد بررسي قرار گيرد. از فروع اين مبحث، تطبيق کتاب تکوين و کتاب تدوين (قرآن) و نيز همانندي جهان، قرآن، و انسان در تبعيت از اصل ظاهر و باطن است.
ب) بررسي ظاهر و باطن قرآن کريم. کوشش شده اين مساله نيز با ذکر شواهدي از کلمات و آيات قرآني و نيز تصريحات برخي عارفان تحليل و ارزيابي گردد.
ج) کاوشي در برخي روايات مربوط به اين بحث در جوامع حديثي و کتب تفسيري. مقولاتي همچون ظاهر، باطن، حد و مطلع از طريق اين روايات مورد بررسي قرار مي گيرد.

 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 20 اردیبهشت 1391  4:29 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات حقوق

 7 : مدرس علوم انساني تابستان 1379; 4(2 (پياپي 15)):153-168.
 
ارزيابي تركيبي روشهاي پيش بيني در بورس اوراق بهادار تهران به منظور پيش بيني قيمت سهام
 
آذر عادل,رجب زاده قطري علي
 
 
 در اين تحقيق، ترکيب روشهاي مختلف پيش بيني با هدف کاهش ميزان خطا مورد توجه قرار گرفته و روشهاي پيش بيني مورد نظر، روشهاي پيش بيني سري زماني بوده اند.
تحقيقات متعددي در باره ترکيب روشهاي پيش بيني انجام شده که نتايج تمام آنها نشان دهنده کاهش چشمگير در خطاي پيش بيني است. در اين تحقيق، بعد از بررسيهاي متعدد، از مدل رگرسيون چند متغيره براي ترکيب استفاده گرديده است. داده هاي مورد استفاده قيمت سهام شرکت پارس الکتريک براي يک دوره سه ساله بوده که به صورت هفتگي مورد توجه قرار گرفته اند. براي مقايسه 14 داده واقعي از سال چهارم مورد استفاده قرار گرفته است.
پيش بيني قيمت سهام براي 14 دوره با استفاده از روشهاي مختلف انجام گرفته و در پايان 5 روش (هموار سازي نمايي خطي، هولت، باکس، جنکينز، روند قدرت و روند درجه دوم) که با داده ها بيشتر سازگار بوده و خطاي کمتري داشته اند وارد ترکيب شده اند
. کاهش خطاهاي پيش بيني با استفاده از اين مدل نهايي (مدل ترکيبي) نسبت به بهترين روش پيش بيني سري زماني با توجه به شاخصهاي MSE، 0.064،MAD، 26 درصد وMAPE، 24 درصد به دست آمده که کاهش چشمگير خطاي مدل ترکيبي نسبت به ساير روشها را نشان مي دهد.
 
كليد واژه: پيش بيني، پيش بيني تركيبي، سريهاي زماني، رگرسيون مركب، خطاي پيش بيني
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 20 اردیبهشت 1391  4:30 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات حقوق

 5 : مدرس علوم انساني زمستان 1379; 4(4 (پياپي 17)):75-94.
 
مباني و آثار حقوقي تعهد به نفع شخص ثالث در فقه اماميه
 
محقق داماد سيدمصطفي,صادقي محمود
 
 
 در اين مقاله، به منظور ارائه نظريه عمومي تعهد به نفع شخص ثالث در فقه اماميه، ضمن مروري کلي بر موارد شرط و قرار داد به نفع شخص ثالث در متون روايي و فقهي سه مورد از مصاديق مهم آن تفصيلاً مورد بحث قرار گرفته و اين نتايج حاصل شده است: 1) اصل اثر نسبي قرارداد در فقه اماميه همانند ساير نظامهاي حقوقي معتبر است؛ 2) طرفين قرارداد مي توانند مطابق قصد و ارادة خود استثنائاً به سود اشخاص ثالث ايجاد تعهد کنند؛ 3) آثار تعهد به نفع شخص ثالث با توجه به قصد صريح يا ضمني طرفين تعيين مي شود؛ 4) طرفين قرارداد مي توانند تعهدي را که به سود شخص ثالث ايجاد کرده اند اسقاط کنند يا مفاد آن را تغيير دهند. مع ذلک آنان مي توانند اين حق را از خود سلب کنند که در اين صورت، حق شخص ثالث، لازم و غيرقابل اسقاط و تغيير خواهد بود.
 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 20 اردیبهشت 1391  4:30 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات حقوق

 6 : مدرس علوم انساني زمستان 1379; 4(4 (پياپي 17)):95-108.
 
مفهوم زمان در فلسفه برگسن
 
ابراهيمي ديناني غلام حسين,پيرمرادي محمدجواد
 
 
 هانري برگسن از فيلسوفان برجسته قرن بيستم اروپا است. برگسن که در آغاز به شدت تحت تأثير فلسفه تحولي اسپنسر بود، پس از مدتي دريافت که اين فلسفه در توجيه تکامل موجودات ناتوان است و پس از تأمل فراوان به اين نتيجه رسيد که علت اين ناتواني در برداشتي است که اسپنسر از مفهوم زمان دارد. برداشت اسپنسر از مفهوم زمان همان چيزي بود که در مکانيک و نجوم رواج داشت. برگسن دريافت که آنچه فيلسوفان و دانشمندان فيزيک و رياضييات از زمان مي فهمند بر فضا قابل انطباق است. اوصافي چون کميت، قابليت انقسام، و قابليت اندازه گيري که آنها براي زمان بر مي شمردند، به کلي از ساخت زمان حقيقي که برگسن آن را "ديرند" مي ناميد به دور است. آنچه برگسن از زمان حقيقي يا ديرند مي فهميد به توالي خاصي از حالات وجدان برمي گشت و اصلاً امري نبود که مستقل از انسان و ناظر خودآگاه معنا داشته باشد. برگسن براي ارائه تصوير دقيقي از ديرند، تحليلي از معناي عدد و فضا ارائه داد تا نشان دهد که زمان حقيقي هيچ نسبتي با عدد قابل شمارش و فضاي قابل انقسام ندارد. متدولوژي برگسن براي تحقيق در اين مسأله درون بيني يا شهود است. از اين رو برگسن با دريافت بي واسطه وجدان در مي يابد که ديرند ناب يا زمان حقيقي عبارت است از توالي دگرگوني هاي کيفي، درهم ذوب شده، درهم نفوذ کرده، بدون حد و مرز دقيقي از هم، بدون هيچ ميلي به بيرون شدن از هم و بي هيچ ارتباط و نسبتي با عدد. اما اينکه چرا ما نمي توانيم زمان غيرقابل اندازه گيري را تصور کنيم به علت مأنوس بودن با فضا و بلکه غوطه ور بودن در فضا است والا زمان حقيقي يا ديرند قابل اندازه گيري نيست. در واقع آن چيزي را که مي شماريم و اندازه مي گيريم لحظات زمان نيست، بلکه تعداد همزمانيها است.
 
كليد واژه: زمان، فضا، كميت، كيفيت، وجدان، شهود، خودآگاهي.
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 20 اردیبهشت 1391  4:30 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات حقوق

 8 : مدرس علوم انساني زمستان 1379; 4(4 (پياپي 17)):123-132.
 
عينيت تجربه ديني از ديدگاه رودلف اُتو
 
پازوكي شهرام,شيرواني علي
 
 
 در تجربة ديني، به ويژه تجربة عرفاني، مسألة حاکي از واقعيت بودن تجربه و عينيت داشتن متعلّق ِ تجربة ديني، پرسشي اساسي و براي اهداف الهياتي، بنياني است. رودلف اتو فيلسوف و متکلم آلماني (1937- 1869) معتقد است که متعلّق تجربة مينوي- که تفسير خاص او از وجه جامع تجربه هاي ديني است- امري عيني و حقيقي خارجي است که اين تجربه آن را مکشوف مي سازد. در اين مقاله، اصل ادعا و ادلة اتو بر آن مورد ارزيابي قرار گرفته است.
 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 20 اردیبهشت 1391  4:30 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات حقوق

 9 : مدرس علوم انساني زمستان 1379; 4(4 (پياپي 17)):133-146.
 
برنتانو و نظرية التفاتي بودن آگاهي
 
احمدي احمد,كشفي عبدالرسول
 
 
 در سال 1874 ميلادي، "فرانتس برنتانو" نظرية "التفاتي بودن" را در فلسفة ذهن مطرح کرد. اين مفهوم بعدها به مفهومي کليدي در فلسفة پديدار شناسي تبديل گرديد که به وسيلة شاگرد برنتانو، "ادموندهوسرل" تأسيس شد.
برمبناي نظرية "التفاتي بودن" تمايز بين حالات نفساني و پديده هاي فيزيکي در التفاتي بودن حالات نفساني و غير التفاتي بودن پديده هاي فيزيکي است. هر حالت نفساني مانند تفکر، عشق، نفرت، اميد و آگاهي داراي نوعي سمتگيري است و رو به چيزي دارد: تفکر در باره چيزي است؛ چيزي معشوق يا منفور مي شود؛ و انسان به چيزي اميد و از چيزي آگاهي دارد.
از منظر برنتانو، متعلَّق حالات نفساني لزوماً وجود خارجي ندارد: انسان به اسب تک شاخ مي انديشد، اما اسب تک شاخ وجود خارجي ندارد. بنا بر اين "التفاتي بودن" يا "دربارگي"، جهتگيري حالات نفساني به سوي اموري است که ممکن است وجود خارجي داشته يا نداشته باشند.
نظريه "غيربازنمابودن ايده ها" که به وسيلة "جرج بارکلي" ارائه شد و ساخت و پرداخت آن را "ديويد هيوم" به عهده گرفت، ايدئاليسم و شکاکيت را به دنبال داشت. نظريه التفاتي بودن آگاهي در تقابل با نظريه ياد شده و به سخن ديگر واکنشي در برابر ايدئاليسم و شکاکيت بود.
 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 20 اردیبهشت 1391  4:30 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات حقوق

 2 : مدرس علوم انساني تابستان 1379; 4(2 (پياپي 15)):25-40.
 
رابطه مذهب و نگارگري دوره تيموريان و اوايل صفويان
 
شايسته فر مهناز*
 
* دانشگاه تربيت مدرس
 
 اغلب اين گونه تصور مي شود که عناصر شيعي در شمار فراوان اولين بار تحت حاکميت سلسله صفويان در هنر ايراني پديد آمده و ظاهر گشته است و اين از آنجاست که در روزگار صفويان، مذهب شيعه به عنوان مذهب رسمي کشور ايران معرفي گشت، اما اين مقاله، احتمال ديگري را بررسي مي کند که برگرفته از اين حقيقت است که بسياري از عناصري که با عقايد شيعي همراهند به لحاظ تاريخي مربوط به دوران تيموريان هستند.
اين مقاله در برگيرنده ارائه عقايد شيعي در ايران از اواخر قرن هشتم تا اوايل قرن يازدهم هجري است و بر نقاشيهاي اين زمان که نقش مهمي در تعريف عقايد شيعي دارند متمرکز است. نتايج نشان مي دهند که هنر مصور سازي نسخ خطي شيعي در دوران تيموريان و نيز صفويان از درجه بالايي از حمايت و پشتيباني برخوردار بوده است. البته تفاوتهايي در خط مشي و سياست اين دو سلسله موجود بود؛ بدين توضيح که در ميان تيموريان که رسماً سني مذهب بودند، تمايلات شيعي ناشي از سياست به حقانيت رسانيدن خودشان در انديشة مردمان شيعه تحت نفوذشان بوده، اما سياست صفويان برگرفته از ايفاي وظيفه شان در بيان عقايد مذهبي خود بوده است. مطالعات گذشته اين دوران در حيطه هنر به اين حقيقت که تمايلات هنري انعکاس دهندة سياستها و تلقيهاي زمان است نپرداخته اند.
 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 20 اردیبهشت 1391  4:30 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات حقوق

 6 : مدرس علوم انساني تابستان 1379; 4(2 (پياپي 15)):143-152.
 
طراحي نظام ساخت يافته و مكانيزه در داوري كتابهاي علمي دانشگاهي براساس اصول سيستمهاي چند متغيره
 
منتظر غلامعلي*
 
* دانشگاه تربيت مدرس
 
 هدف از اين مقاله، ارائة سيستمي مکانيزه براي داوري کتابهاي علمي دانشگاهي است. بدين منظور ابتدا مهمترين مفاهيم ذهني و کيفي مربوط به داوري مطرح مي شود. پس از آن چگونگي استخراج شاخصهاي کمّي از مفاهيم انتزاعي و کيفي مورد بحث قرار مي گيرد. سپس با تعبير اين کميتها به عنوان ورودي سيتمي چند متغيره، پردازشهاي اين سيستم بيان و روال شفاف و ساخت يافته اي براي داوري کتابها ارائه مي گردد. در پايان با ارائة روند نماي اجراي عمليات مربوط به پردازشهاي سيستم، برنامة کامپيوتري مورد نياز مورد بحث قرار مي گيرد. نکتة حائز اهميت در اين مقاله، چگونگي دستيابي به سيستمي مهندسي (اندازه پذير و محاسبه پذير) از سيستمي پيچيده و ذهني است که در آن اطلاعات کيفي به صورت کمّي مورد ارزيابي قرار مي گيرند. چنين نظام ساخت يافته اي نه فقط بر ايجاد نظمي منطقي و مشهود در دستيابي به تصميم گيري عقلايي کمک مي کند، بلکه با ايجاد رابطه اي مشخص از مفاهيم گنگ و ذهني به شاخصهاي واضح کمّي، امکان تعامل ميان صاحبان حقوق با داوران را به نحو چشمگير افزايش مي بخشد.
 
كليد واژه: كتابهاي علمي دانشگاهي، داوري، مفاهيم كيفي، شاخصهاي كمّي، اندازه پذير، سيستم چند متغيره.
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 20 اردیبهشت 1391  4:31 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات حقوق

 2 : مقالات و بررسيها زمستان 1386; 40(دفتر 86 (ويژه فقه و مباني حقوق اسلامي)):31-44.
 
ماهيت مهر و نقد مهريه هاي سنگين
 
امامي نميني محمود*
 
* موسسه آموزش عالي علامه محدث نوري (ره)
 
 

"مهر" يا "مهريه" در آغاز بهاي فروش زن به شوهر به شمار مي رفت. با ظهور اديان الهي و تدوين قوانين، مهر تغيير يافته و به صورت هديه يا عطيه درآمده است. در عرف كنوني ايران، مفهوم اسلامي مهريه براي دختران كاملا متحول شده و ديگر، مهر، هديه محسوب نمي شود، بلكه وثيقه نكاح و جريمه طلاق است. از نظر شرع و قانون، لازم است زوج دين خود را از بابت مهر در حق زوجه خود ادا کند. ليكن، به دليل هنگفت بودن آن، هرگز قادر به تاديه آن نيست يا اصلا هنگام عقد، قصد پرداخت ندارد و اگر استثنائا توان پرداخت مهر سنگين را داشته باشد به نحوي از زير بار آن شانه خالي مي كند. در نتيجه، در صورت انحلال نكاح، هيچ گونه تضميني براي زندگي زن وجود ندارد و قانون و اجتماع از آن حمايت نمي کند. بررسي حقوقي ـ اجتماعي مهريه و پيشنهاد تثبيت مهريه شرعي و راه حل تضمين زندگي زن بعد از طلاق از لحاظ حقوقي حائز اهميت است. 

 
كليد واژه: جريمه طلاق، عوض بضع، مهرالسنه، وثيقه نكاح
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
یک شنبه 24 اردیبهشت 1391  1:04 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات حقوق

 : مقالات و بررسيها زمستان 1386; 40(دفتر 86 (ويژه فقه و مباني حقوق اسلامي)):45-60.
 
استحباب خروج از خلاف در مذهب شافعي
 
اميدي جليل*,افسري سالم
 
* دانشگاه تهران
 
 

خلاف فقهي عبارت است از وجود فتاواي فقهي مختلف در مساله واحد، منشا خلاف تعارض ظاهري ادله شرع و اختلاف نظرهاي فقيهان در روش استنباط احكام است. اين که در مقام اجتهاد، توجه به آراي ديگر مجتهدان و نظر در دليل مخالف و صدور فتوا بر وفق فتواي ديگران يا نزديک به نظر آنان لازم است يا خير، خود محل اختلاف است. علماي شافعي که اجتهادات خود را محتمل الخطا و فتاوي ديگران را محتمل الصواب مي شمارند، خروج از خلاف را چه در مقام اجتهاد و چه در موضع تقليد مستحب مي دانند. مراد از اين استحباب آن است که مجتهد در هنگام بذل وسع براي استنباط حکم شرعي، در حدود تجويز ادله شرعي، موافق يا نزديک به فتواي موجود در مساله فتوا دهد و از ايجاد اختلاف يا توسعه دايره آن اجتناب ورزد. مبناي اين استحباب، احتمال صحت فتواي مخالف است. عمل به اين قاعده مشروط به "قوت ماخذ مخالف"، "عدم وقوع در محذور شرعي" و "عدم وقوع در خلافي ديگر" است. در هر حال اعتقاد به احتمال صحت آراي ديگران، اثر قابل ملاحظه اي در هم گرايي مذاهب اسلامي دارد. 

 
كليد واژه: اجتهاد، احتياط، استحباب، تقليد، خلاف، مراعات خلاف
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
یک شنبه 24 اردیبهشت 1391  1:04 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات حقوق

 4 : مقالات و بررسيها زمستان 1386; 40(دفتر 86 (ويژه فقه و مباني حقوق اسلامي)):61-80.
 
تاثير عيوب و بيماري در فسخ نكاح از ديدگاه قانون مدني و فقها
 
جمالي محمد*
 
 
 

از جمله اسباب اثبات كننده حق فسخ نكاح براي هر يك از زوجين در قانون مدني به پيروي از فقه اماميه، وجود پاره اي از عيوب در يكي از آنها است. مطالعه‌ تطبيقي مواد مذكور با آراي فقها، راهي است تا علاوه بر جلوگيري از فروپاشي كانون خانواده، استفاده صحيح هر يك از زوجين از اين حق و رفع ضرر از خود را موجب شود. با ارزيابي تطبيقي مسايلي مانند: اتفاق نظر فقيهان در فسخ نكاح به سبب عيوب، برابري حق زوجين در اين خصوص، نوع عيوب موجب حق فسخ نكاح، ميزان محدوديت عيوب معرفي شده در قانون و فتاواي فقهي، و زمان اعتبار اين عيوب، به اين نتيجه دست مي يابيم كه بيشتر فقها حق مذكور و ثبوت آن را براي هر يك از زوجين، قائل هستند. در مورد انواع عيوب نيز، هر چند بيشتر مذاهب و قانون مدني آنها را محصور كرده اند، ولي بايد گفت: هر عيبي كه سبب اخلال در مقاصد نكاح باشد مي تواند موجب حق فسخ قرار گيرد. البته زمان حادث شدن اين عيوب نيز معتبر و قابل توجه است.

 
كليد واژه: فسخ نكاح، عيوب، عرج (لنگي)، جذام (خوره)، برص (پيسي)
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
یک شنبه 24 اردیبهشت 1391  1:04 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات حقوق

 5 : مقالات و بررسيها زمستان 1386; 40(دفتر 86 (ويژه فقه و مباني حقوق اسلامي)):81-98.
 
پژوهشي درباره نامه منسوب به امام سجاد (ع) خطاب به زهري
 
زاهدي توچايي محمدحسن*
 
* دانشگاه گيلان
 
 

نامه اي از حضرت علي بن الحسين (ع) به محمدبن مسلم معروف به ابن شهاب زهري در برخي منابع ذکر شده است. در اين نامه زهري به جهت همکاري با دربار بني اميه مورد سرزنش آن حضرت (ع) قرار گرفته است. معمولا اين نامه در تحليل موضع گيري هاي سياسي و اجتماعي امام سجاد (ع) مورد استناد قرار مي گيرد. از بررسي منابع و کتاب هاي متعدد چنين بر مي آيد که قديم ترين منبع موجودي که اين نامه را، البته بدون سند، نقل کرده کتاب تحف العقول تاليف ابن شعبه حراني است. بررسي محتوايي نامه از عدم سازگاري تعابير موجود در آن با سن، درجه انحراف و سطح علمي زهري در زمان امام سجاد (ع) نشان دارد. بر اساس بررسي سندي و متني، صدور اين نامه از سوي امام سجاد (ع) خطاب به زهري را نمي توان پذيرفت. از اين رو، در نظر گرفتن فرضياتي ديگر در اين ارتباط، ضروري است.

 
كليد واژه: علي بن الحسين (ع)، زهري، تحف العقول، ابن شعبه حراني
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
یک شنبه 24 اردیبهشت 1391  1:05 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات حقوق

 6 : مقالات و بررسيها زمستان 1386; 40(دفتر 86 (ويژه فقه و مباني حقوق اسلامي)):99-119.
 
خسارت ديركرد از منظر فقهي
 
قراملكي علي مظهر*,حسيني ادياني سيدمسلم
 
* دانشگاه تهران
 
 

داد و ستد كالا يكي از ضرورت هاي زندگي اجتماعي است، انسان براي تسهيل در امر مبادله و داشتن معيار مشترك جهت سنجش كالا، پول را به وجود آورده كه هم زمان با تحول و پيشرفت در زندگي اقتصادي و اجتماعي شكل هاي گوناگون كالايي، فلزي، كاغذي و تحريري را به خود گرفته است. ارزش ذاتي برخي پول ها و اعتباري بودن برخي ديگر و همچنين نقش انكارناپذير تورم در كاهش فاحش ارزش پول، به ويژه پول كاغذي، تفاوت در احكام آن را موجب شده است. به همين دليل، قوانين و مقرراتي براي جبران خسارت ناشي از كاهش ارزش پول در مجالس قانون گذاري و شركت هاي توليدي يا تجاري وضع شده است. اين قوانين از سوي بسياري از فقها به دليل شائبه ربا با موازين شرع مغاير شناخته شده، ولي از سوي برخي ديگر مطالبه و اخذ آن با شرايطي خاص مورد پذيرش قرار گرفته است، اين دسته از فقيهان مطالبه و اخذ خسارت ناشي از كاهش ارزش پول و تاخير تاديه را در تمام ديون پذيرفته و آن را مستلزم افتادن در رباي محرم نمي دانند. نوشتار حاضر، حكم فقهي مساله و مباني نظري آن را مورد بررسي قرار داده است.

 
كليد واژه: ارزش اعتباري، ارزش ذاتي، پول، دير كرد، قيمي، مثلي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
یک شنبه 24 اردیبهشت 1391  1:05 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها