پاسخ به:بانک مقالات حقوق
: پژوهش حقوق و سياست پاييز و زمستان 1386; 9(23 (ويژه حقوق اقتصادي و تحليل ا قتصادي حقوق)):179-232. |
|
جستاري پيرامون مقررات تريپس و برخي از جنبه هاي اقتصادي آن: با ارجاع خاص به حق اختراع |
|
عامري فيصل* |
|
* دانشکده حقوق و علوم سياسي، دانشگاه علامه طباطبايي |
|
در اين مقاله بعضي از اصول و مقررات تريپس و برخي از آثار اقتصادي آنها نظير جذب سرمايه گذاري خارجي و انتقال تکنولوژي به کشورهاي رشد يابنده ارزيابي و بررسي مي شود. در اين راستا، مقاله نخست به تعريف مالکيت فکري مي پردازد و سپس تاثير اقتصادي آن را بررسي مي نمايد. در پي آن، اصول و معيارهاي حداقل کنوانسيون پاريس، و سپس، مقررات تريپس مورد مطالعه قرار مي گيرند.
در ارتباط با آثار اقتصادي، اين تحقيق اسلوبي کلي اتخاذ ميکند و نقش حق اختراع را در تشويق به فعاليت هاي تحقيق و توسعه، جذب سرمايه گذاري خارجي و انتقال تکنولوژي بررسي مي کند و به اين نتيجه ميرسد که اولا، حق اختراع به عنوان مشوق فعاليت هاي تحقيق و توسعه تنها مورد استفاده نهادهاي بزرگ فراملي ميباشد. هزينه هاي گزافي که صرف ابداع و اختراع مي شود از جمله دلايلي است که توجيه کننده اين محدوديت ميباشد. ثانيا، اين اثر محدود به تکنولوژي و صنايع خاص (يعني داروسازي و شيمي پايه اي) است. در خصوص آثار اين حق در جذب سرمايه گذاري خارجي و انتقال تکنولوژي، نه تنها تا کنون دلايل مستند و موثقي که رابطه علي و معلولي بود يا نبود حق اختراع را با سرمايه گذاري خارجي و انتقال تکنولوژي ثابت کند ارايه نشده، بلکه تحقيقات انجام شده درست خلاف آنرا ثابت کرده و نشان داده که نيروي کار ارزان و عوامل ديگر اقتصادي بيشتر موثر در سرمايه گذاري خارجي بوده است.
حمايت از حق مالکيت فکري در بعد بين المللي به منظور ايجاد تسهيلات در امر داد و ستد بين المللي منجر به وضع کنوانسيون هايي چون کنوانسيون پاريس گرديد. اصل رفتار ملي، اصل حق تقدم، اصل استقلال ورقه اختراع و اصل واردات کالاهاي ساخته شده، اصول اساسي اين کنوانسيون را تشکيل مي دهند. اين اصول به منظور تضمين و حمايت از مالک چنين حقي تدوين شده اند. نگراني احتمال سوء استفاده مالک از حق انحصاري اش، باعث گرديد که اصل الزام به بهره برداري از اختراع يا تکنولوژي ثبت شده و يا در صورت عدم امکان، الزام به واگذاري بهره برداري از آن به اشخاص ثالث به کنوانسيون اضافه گردد. معهذا، شرايط زماني مبادرت به اعمال اين اصل عملا استفاده از آنرا، اگر نه غير ممکن بلکه بسيار مشکل ساخت. کارزار کشورهاي در حال توسعه براي اصلاح اين اصل در جهت توسعه صنعتي ملي خود با شکست مواجه شد. تلاش کشورهاي پيشرفته نظير حريم اقتصادي از جمله موانع کارزارهاي کشورهاي جهان سوم در اين خصوص مي باشد.
قوانين و مقررات تريپس گامي است در راستاي تحکيم و تثبيت حقوق خصوصي دارندگان حقوق مالکيت فکري است. در اين خصوص، نه تنها حداقل مدت زمان حق انحصاري اختراع به 20 سال افزايش يافته است، بلکه، به طور کل، اين حمايت شامل تمام انواع تکنولوژي شده است. اين گرايش به سود حقوق خصوصي را که در جزء 5 بخش دوم مقررات تريپس، در خصوص حق اختراع، پيش بيني شده است ميتوان مشاهده نمود.
از مصاديق بارز اين گرايش، ماده 28 تريپس است که حمايت از تکنولوژي و يا اختراع توليدي و نيز محصول ناشي از آنرا تضمين مي نمايد. اين تضمين، با قوانين خيلي از کشورهاي در حال توسعه که به منظور توسعه صنعت توليدي و نيز ارزان نگهداشتن محصول حق انحصاري اختراع را فقط براي تکنولوژي توليد قايل هستند و نه محصول ناشي از آن مغايرت دارد.
علاوه بر اين، شرايط مقرر در ماده 31 تريپس، صدور مجوز، به جز در موارد اضطرار ملي، وضعيت فوق العاده و يا مواردي که براي استفاده عمومي غير تجاري ضروري مي باشد، مشروط به احراز شرايطي مي نمايد که عملا اعمال صدور آن را غير ممکن، و در بهترين حالت بسيار مشکل، ساخته است.
امکاناتي که ماده 71 تريپس براي اصلاح و تجديد نظر در مقررات تريپس بوجود آورده، موجب شد که در اين خصوص اصلاحاتي در جهت تامين منافع صنعتي کشورهاي جهان سوم صورت گيرد، ولي، در اين خصوص بايد يک نکته بسيار مهم را تاکيد نمود: که رفع کمبودها و نواقص مطرح شده ضمن ضروري بودنشان به تنهايي کافي و وافي به مقصود نيست و کشورهاي در حال توسعه نياز به تنظيم و اجراي برنامه هاي اقتصادي و اجتماعي وسيع تر و عميق تري را، در سطح ملي دارند.
|
|
كليد واژه: حق اختراع، اصل شرط دولت کامله الوداد، اصل رفتار ملي، مجوز اجباري، اصل زوال حق مالکيت فکري، انتقال تکنولوژي |
|
|
نسخه قابل چاپ
|
جمعه 1 اردیبهشت 1391 1:33 PM
تشکرات از این پست