0

بانک مقالات جغرافیا

 
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات جغرافیا

 

 5 : پژوهشهاي جغرافيايي زمستان 1386; 39(62):55-66.
 
شبيه سازي تغييرات دما و بارش تبريز در شرايط دو برابر شدن دي اكسيد كربن جو با استفاده از مدل گردش عمومي، موسسه مطالعات فضايي گودارد GISS 1
 
صلاحي برومند,وليزاده كامران خليل,قويدل رحيمي يوسف*
 
* دانشگاه اصفهان
 
 

در اين تحقيق با استفاده از داده هاي ماهانه حاصل از محاسبه ضرايب مربوط به دما و بارش نقاط شبكه در مختصات ايستگاه تبريز و داده هاي ماهانه دما و بارش ايستگاه هواشناسي تبريز در يك دوره آماري 53 ساله از سال1951 تا 2003 اثرات دو برابر شدن ميزان جو بر دما و بارش به عنوان مهم ترين عناصر اقليمي شبيه سازي شده است. مدل هاي هايترگراف و آمبروترميك ترسيمي براي تبريز مبين تغييرات ماهانه عناصر اقليمي دما و بارش در شرايط دو برابر شدن جو هستند. با ميانگين گيري داده هاي واقعي دما و بارش و داده هاي شبيه سازي شده ماهانه مقادير فصلي عناصر مذكور شبيه سازي و مورد مقايسه قرار داده شده است. نتايج حاصل از شبيه سازي عناصر دما و بارش به روش GISS مبين افزايش دماي تبريز در كليه مقاطع ماهانه، فصلي و سالانه و كاهش بارش در ماه هاي فصول زمستان (فوريه و مارس) و بهار (آوريل و مي) و افزايش آن در فصول تابستان، پاييز و نيز مقطع سالانه هستند. مدل هايترگراف فعلي و شبيه سازي شده تبريز در شرايط دو برابر شدن جو، تغييرات دما و بارش را مورد تأييد قرار داد. مدل هاي آمبروترميك فعلي و شبيه سازي شده به وسيله مدل GISS نيز در مقايسه با هم نشانگر تغيير اقليم (دما و بارش) در تبريز هستند. با توجه به مدل هاي آمبروترميك و هايترگراف ترسيمي در اين پژوهش، تغيير اقليم تبريز در شرايط دو برابر شدن به شكل كاهش مدت و شدت دوره سرد و كاهش روزهاي همراه با يخبندان، كاهش بارش بهاره و زمستاني، تغيير بارش زمستاني از برف به باران، طولاني شدن دوره رشد گياهان، افزايش دما و به تبع از آن خشكي، به منصه ظهور خواهد رسيد.

 
كليد واژه: شبيه سازي اقليمي، تغييرات دما و بارش، مدل هاي گردش عمومي، مدل موسسه مطالعات فضايي گودارد GISS ، تبريز
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 6 اردیبهشت 1391  11:57 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات جغرافیا

 6 : پژوهشهاي جغرافيايي زمستان 1386; 39(62):67-80.
 
طراحي الگوهاي همديد شديدترين بادهاي كرانه هاي جنوبي درياي خزر (سال هاي 68-1366)
 
براتي غلامرضا*,عاشوري فاطمه
 
* گروه اقليم شناسي، دانشگاه شهيد بهشتي
 
 

تاثيرات شگرف توفان ها و بادهاي خزري براقتصاد سه استان گيلان، مازندران و گلستان به عنوان تنها منطقه يكپارچه معتدل و مرطوب ايران بر كمتر كسي پوشيده است. در اين پژوهش براي شناخت علل وقوع اين بادها طي سالهاي 1366تا 1368، داده هاي آماري اين بادها استخراج و بر پايه فراواني ايستگاه هاي داراي شديدترين باد از مجموع 61 موج باد، 20 موج شاخص برگزيده شد. آنگاه با مراجعه به نقشه هاي هواي روزانه، الگوي آرايش محورهاي فرود تراز 500 هكتوپاسكال طي روزهاي اوج باد و روزهاي ميانه هواي آرام طراحي شد. تحليل الگوها نشان داد بيشتر محورهاي فرود طي روزهاي اوج باد در غرب درياي خزر تجمع كرده اند در حالي كه اين محورها در روزهاي مياني هواي آرام كاملا پراكنده اند. موضوع ياد شده به همراه آرايش شمال غربي-جنوب شرقي محورها و آرايش رودباد جبهه قطبي ميان طول 40 تا 50 درجه شرقي، فرضيه نزديك بودن سامانه فرود بالاي جو، هنگام وزش شديدترين بادها سال هاي 84-1983 در كرانه هاي جنوبي درياي خزر را تاييد كرد. همچنين به عنوان يكي از علل بيشتر بودن ميزان بارش هاي پاييزه ي كرانه هاي جنوبي درياي خزر به ويژه بخش غربي نسبت به بارش هاي زمستانه، مشخص شد بادهاي پاييزه و سرد و خشك حوزه ي درياي خزر سرعت كمتري نسبت به بادهاي زمستانه داشته، هنگام وزشِ عموما شمالي از روي دريا، فرصت بيشتري براي كسب گرما و نم داشته اند

 
كليد واژه: شديدترين باد، سامانه فشار، درياي خزر، كرانه هاي جنوبي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 6 اردیبهشت 1391  11:57 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات جغرافیا

 : پژوهشهاي جغرافيايي زمستان 1386; 39(62):41-53.
 
آشکار سازي تغييرات مورفوديناميک با استفاده از داده هاي سنجش از دور و تحليل مولفه هاي اصلي (PCA) و منطق فازي (FUZZY­LOGIC)
 
قنواتي عزت اله*,ضياييان پرويز,سردشتي ماهرخ,جنگي علي اكبر
 
* دانشگاه تربيت معلم
 
 

آشکاري سازي تغييرات با استفاده از داده هاي سنجش از دور در سال هاي اخير مورد توجه بسيار محققان و پژوهـش گران قرار گرفته اسـت. در تحقيق حاضر، با استفاده از شكل ها ماهواره اي و و روش هاي تحليل مولفه هاي اصلي و منطق فازي اقدام به آشکار سازي تغييرات مورفوديناميکي حوضه آبخيز طالقان گرديده است. نقشه نهايي، شدت تغييرات را در يک دوره زماني 15 ساله (1987تا2002) نشان مي دهد. بيـشترين شدت تغييرات در کنار آبراهه ها و دامنه ها و همچنين در مسيرطالقان رود مشاهده مي شود.کمترين تغييرات مربوط به ارتفاعات کوهستاني و اراضي صخره اي حوضه آبخيز مي باشد. همچنين کاربري اراضي از جمله عواملي است که درمورفوديناميک حوضه تاثير دارد. با توجه به نوع کاربري اراضي اشکال ژئومورفولوژيک و مورفوديناميک نيز فرق مي کند. لذا در اين تحقيق تغييرات کاربري اراضي سال 1987 تا 2002 با هم مقايسه شده اند.

 
كليد واژه: مورفوديناميک، آشکارسازي تغييرات، تحليل مولفه هاي اصلي، منطق فازي، طالقان
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 6 اردیبهشت 1391  11:58 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات جغرافیا

 3 : پژوهشهاي جغرافيايي زمستان 1386; 39(62):25-39.
 
شناسايي نوسانات مرز پيراموني و ترسيم نقشه پراكنش مواد معلق درياچه اروميه با استفاده از تصاوير ماهواره اي سنجنده هاي (ETM, TM & LISSIII)
 
شايان سياوش*,جنتي مهدي
 
* دانشگاه تربيت مدرس
 
 

چكيده شناسايي و نظارت بر تغييرات در اکوسيستم هاي طبيعي جايگاه ويژه اي در استفاده بهينه از منابع طبيعي دارد. درياچه اروميه بزرگترين درياچه طبيعي داخلي ايران است که پتانسيل ها و ويژگي هاي اکوسيستمي و زيست محيطي آن باعث شده اين درياچه بعنوان يک پارک ملي بيش از پيش مورد توجه پژوهش گران و برنامه ريزان قرار گيرد. نوسانات سطح و حجم درياچه طي سال هاي اخير نظرات بسياري را به خود معطوف نموده و دلايلي براي آن ارايه شده اما در اين باره پژوهش مستندي انجام نگرفته است. در شناسايي نوسانات به منظور مساحي و تهيه نقشه پراکنش مواد معلق در درياچه اروميه تصاوير ماهواره اي لندست TM،ETM وLISS III در دوره هاي زماني 1987، 1998، 2001 و 2002 ميلادي استفاده گرديد. به منظور استخراج مرز پيرامون درياچه در دوره هاي زماني مورد نظر پس از پردازش و بارزسازي تصاوير از روش رقومي سازي از روي صفحه کامپيوتر استفاده شد، سپس از طبقه بندي به روش خوشه بندي براي توليد نقشه هاي پراکندگي مواد معلّق آب درياچه استفاده شد. يافته هاي اين پژوهش نشانگر آن است که حداكثر ميزان مساحت تحت پوشش آب درياچه در اين بازه زماني 15 ساله مربوط به سال 1998 و حداقل آن مربوط به سال 2002 ميلادي مي باشد. داده هاي آماري مربوط به بارش وتبخير متوسط ساليانه نيز تغييرات سطح آبي درياچه را تاييد مي کند. همچنين مطالعه نشان داد كه الگوهاي پراكندگي مواد معلق موجود در آب كه بيانگر ميزان ته نشست و تمركز اين مواد مي باشند، به وضوح در حاشيه بزرگراه شهيد کلانتري قابل شناسايي بوده و شكل توزيع آن ها تغييرات قابل توجهي را در طي دوره هاي زماني نشان مي دهد. اين امر نشانگر وقوع تغييراتي در تعادل زيست محيطي منطقه است.در اين پژوهش ضمن بررسي عوامل احتمالي موثر در اين تغييرات پيشنهادهايي براي انجام مطالعات تکميلي ارايه شده است.

 
كليد واژه: درياچه اروميه، مواد معلق، نوسانات مرزي، داده هاي ماهواره اي، سنجش ازدور
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 6 اردیبهشت 1391  11:58 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات جغرافیا

 9 : پژوهشهاي جغرافيايي زمستان 1386; 39(62):109-127.
 
نقش سامانه هاي بندالي در چرخندزايي روي شرق درياي مديترانه و بررسي نقش آن در سيل روي منطقه غرب ايران در مارس 2000
 
حبيبي فريده*
 
* موسسه ژئوفيزيك، دانشگاه تهران
 
 

اين تحقيق تلاش دارد تا نقش سامانه هاي بندالي را در چرخندزايي سطحي روي شرق درياي مديترانه مشخص سازد اما توجه خاص به سيل در استان هاي غربي ايران در طي مارس 2000 دارد و سعي دارد تا نقش سامانه بندالي را در سيل ايران نشان دهد. داده هايي كه در اين تحقيق بكار رفته اند شامل نقشه هاي سطوح فوقاني، فشار در تراز متوسط دريا با فاصله هاي 12 ساعته در طي 16 تا 26 مارس 2000 از مركز NCEP هستند. داده هاي دما، فشار و رطوبت با فاصله هاي 3 ساعته و كل بارش روزانه 19 ايستگاه مهم ايران نيز از 1 تا 30 مارس 2000 بررسي شده است. نتايج نشان مي دهد كه ناوه جناح شرقيِ سامانه بندالي اقيانوس اطلس عامل اصلي جاري شدن سيل روي مناطق غرب ايران بود؛ در طي فعاليت سامانه بندالي در شرق درياي مديترانه، انشعاب در رودباد در نزديكي پشته ثانوي روي ايران به وقوع پيوسته است و در نتيجه سامانه هاي كم فشاري نزديك غرب ايران را تشديد كرده است؛ بسط و توسعه سامانه كم فشار سوداني سبب افزايش نيرومندي ناوه شرقي سامانه بندالي و منتج به جاري شدن سيل روي غرب ايران شده است.

 
كليد واژه: پشته، چرخندزايي، رودباد، سامانه بندالي، سيل
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 6 اردیبهشت 1391  11:58 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات جغرافیا

 10 : پژوهشهاي جغرافيايي زمستان 1386; 39(62):129-141.
 
تعيين تقويم زماني مناسب براي گردش در تبريز با استفاده ازشاخص هاي دماي معادل فيزيولوژي(PET) و متوسط نظرسنجي پيش بيني شده(PMV)
 
ذوالفقاري حسن*
 
* گروه جغرافيا، دانشگاه رازي كرمانشاه
 
 

شاخص هاي رقومي متعددي براي مطالعه زيست هواشناسي و زيست اقليم شناسي از طرف دانشمندان پيشنهاد شده است که امروزه در مطالعات آب و هواشناسي توريسم نيز مورد استفاده قرار ميگيرد. از آن ميان شاخص هاي ترکيبي دما- فيزيولوژي که مبتني بر بيلان انرژي بدن انسان مي باشند از اعتبار بيشتري برخوردار هستند. در اين مطالعه با استفاده از شاخص هاي دماي معادل فيزيولوژي (PET) و متوسط نظرسنجي پيش بيني شده (PMV)زمان مناسب گردشگري در شهر تبريز مورد بررسي قرار گرفته است. نتيجه مطالعه که از طريق مدل Ray Man انجام گرفته است نشان ميدهد که دوره آسايش اقليمي دراين شهر بسيار محدود است. به طوريکه دوره آسايش اقليمي فقط به مدت 45 روز از اوايل خرداد تا اواسط تير ماه بطول مي انجامد و اين در حالي است که دوره تنش گرما 80 روز از حوالي 10 تير ماه تا 20 شهريور و دوره تنش سرما با درجات مختلف به مدت 240 روز از حوالي 15 مهر ماه تا پايان ارديبهشت ماه طول مي کشد. بديهي است توجه لازم به اين موضوع برکارآمدي و موفقيت برنامه هاي توسعه توريسم در اين شهر موثر خواهد بود.

 
كليد واژه: شاخص دما - فيزيولوژي، آسايش حرارتي، مدل بيلان انرژي انسان، آب و هواشناسي توريسم، تبريز
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 6 اردیبهشت 1391  11:58 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات جغرافیا

 7 : پژوهشهاي جغرافيايي زمستان 1386; 39(62):81-91.
 
مطالعه وقوع زمين لغزش ها در ارتباط با تغيير کاربري اراضي و جاده سازي مطالعه موردي حوزه آبخيز تجن، ساري
 
كلارستاقي عطااله*,حبيب نژاد محمود,احمدي حسن
 
* دانشكده منابع طبيعي، دانشگاه مازندران
 
 

شناخت عوامل موثر در وقوع زمين لغزش ها يکي از مهمترين و ضروري ترين اقدامات جهت پيشگيري و کاهش خسارات زمين لغزش مي باشد. در اين تحقيق بررسي نقش تغييرات کاربري اراضي و جاده سازي در بخشي از حوزه آبخيز تجن به مساحت 08/708 کيلومتر مربع در جنوب شهرستان ساري مورد مطالعه قرار گرفت. در عرصه تحقيق 68 زمين لغزش با عمليات ميداني و تفسير عکس هاي هوايي شناسايي گرديد و موقعيت آن ها توسط GPS برداشت و در محيط GIS تبديل به نقشه گرديد. همچنين براي هر يک از زمين لغزش ها پرسشنامه اي در حين انجام عمليات ميداني تکميل گرديد. براي ارزيابي اثر تغيير کاربري اراضي در وقوع زمين لغزش پس از تهيه نقشه کاربري اراضي و اصلاح آن با استفاده از تفسير عکس هاي هوايي سال 1373، تجزيه و تحليل پرسشنامه هاي تکميل شده و در نهايت با به کارگيري از تکنيک هاي GIS مشخص گرديد که 24/35 درصد زمين لغزش ها با مساحت81/34 هکتار در مناطقي اتفاق افتاده که تغيير کاربري از اراضي جنگلي به اراضي زراعي ديم و باغ در روي دامنه هاي شيبدار صورت گرفته است. همچنين پس از تهيه نقشه شبکه راه ها با استفاده از نقشه توپوگرافي و تکميل آن با کمک عکس هاي هوايي و به کارگيري از تکنيک هاي GIS مشخص گرديد که بيشترين تراکم وقوع زمين لغزش حداکثر تا فاصله 75 متر از مرکز جاده با تعداد 21 زمين لغزش و تراکم 219/0 (تعداد در کيلومتر مربع) مي باشد. همچنين روند کاهش تعداد زمين لغزش با فاصله گرفتن از جاده بيانگر اثر جاده سازي در وقوع زمين لغزش هامي باشد.

 
كليد واژه: تفسير عکس هاي هوايي، تغيير کاربري اراضي، زمين لغزش، جاده سازي، حوزه آبخيز تجن
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 6 اردیبهشت 1391  11:58 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات جغرافیا

 12 : پژوهشهاي جغرافيايي زمستان 1386; 39(62):161-174.
 
تحليل چند متغيره ارتباط ميزان بارش فصلي ايران و شاخص هاي اقليمي
 
ياراحمدي داريوش,عزيزي قاسم*
 
* دانشكده جغرافيا، دانشگاه تهران
 
 

در اين مقاله به بررسي ارتباط بين ميزان بارش در فصول پاييز، زمستان و بهار با شاخص هاي اقليمي از طريق تحليل رگرسيوني پرداخته شده است. شاخص هاي اقليمي نوسان جنوبي ( (SOI، نوسان قطبي (AO) و نوسان اطلس شمالي ( (NAO، شاخص نينو 4/3(NINO3/4)، شاخص چند متغيره انسو ( (MEI، شاخص انتقالي نينو (TNI) و نوسان دهه اي اقيانوس آرام(PDO) در اين بررسي به عنوان متغير مستقل مورد مطالعه قرار گرفته است. در اين پژوهش از داده هاي بارش ماهيانه 25 ايستگاه سينوپتيکي كه داراي طولاني ترين و كامل ترين دوره آماري اند (دوره آماري 1951 تا 2003) و توان پوشش اكثر مناطق بارشي كشور را دارند استفاده شده است. نتايج بدست آمده از تحليل رگرسيوني نشان مي دهد که بين ميزان بارش و شاخص هاي اقليمي مذکور در فصل بهار ارتباط بسيار ضعيفي وجود داشته است. در اين مطالعه همچنين مشخص گرديد که از ميان شاخص هاي اقليمي مرتبط با انسو، شاخص نينو  4/3بيشترين ارتباط را با ميزان بارش پاييزه و زمستانه ايران دارد و شاخص نوسان جنوبي و شاخص چند متغيره انسو در رتبه هاي بعدي قرار گرفته اند. بين شاخص هاي انتقالي انسو و نوسان دهه اي اقيانوس آرام و ميزان بارش رابطه اي مشاهده مي شود. ضريب ارتباط ميزان بارش هاي فصل پاييز و زمستان با شاخص نينو4/3 و چند متغيره انسو مثبت و با شاخص نوسان جنوبي منفي است.به علاوه نتايج حاصل از اين تحليل مشخص ساخت که نوسان قطبي و نوسان اطلس شمالي با ميزان بارش زمستانه ارتباط بيشتري نسبت به بارش پاييزه دارند. ضريب شاخص هاي نوسان قطبي و نوسان اطلس شمالي منفي مي باشد که نشان دهنده رابطه معکوس بين ميزان بارش فصول زمستان و پاييز و شاخص مذکور مي باشد.

 
كليد واژه: انسو، نوسان اطلس شمالي، نوسان قطبي، شاخص نوسان جنوبي، رگرسيون
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 6 اردیبهشت 1391  11:58 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات جغرافیا

 3 : پژوهشهاي جغرافيايي پاييز 1386; 39(61):31-44.
 
سطح بندي پايداري توسعه روستايي، مطالعه موردي بخش هير
 
ركن الدين افتخاري عبدالرضا*,آقاياري هير محسن
 
* گروه جغرافيا، دانشگاه تربيت مدرس
 
 

امروزه با توجه به اهميت همه جانبه اي كه پايداري به عنوان پارادايم حاكم در موضوع توسعه به دست آورده، پرداختن به توسعه پايدار روستايي كاري در خور توجه ويژه است. در اين زمينه شاخص سازي متناسب با مكان/ فضا و ايجاد چارچوبي براي طرح معرف ها مي تواند بحث جديدي را مطرح سازد. اين بحث جديد در قالب فرضيه هايي چون: 1- پايداري روستاهاي بخش هير نامطلوب است و 2- توزيع جغرافيايي شدت پايداري روستاهاي بخش هير از عامل وضعيت محيطي بيش از عوامل انساني تبعيت مي كند، مطرح است. در اين تحقيق با نگرش اندام وار به توسعه پايدار و با شاخص سازي بر اساس خصوصيات نظام هاي پايدار در قالب ماتريس اندام وار توسعه پايدار با روش شناختي توصيفي- تحليلي و در نظر گرفتن 85 معرف و گردآوري اطلاعات ثانويه و همچنين توليد اطلاعات از طريق پرسشنامه به ارزيابي و سطح بندي پايداري توسعه روستاهاي بخش هير با تكنيك هاي بارومتري و تحليل هاي فضايي نظام هاي اطلاعات جغرافيايي اقدام شده است. نتايج تحقيق حاکي از وضعيت نامطلوب پايداري در منطقه مطالعه شده است. در اين منطقه وضعيت توسعه به نحوي است كه اغلب سكونت گاه ها در طبقه متوسط قرار مي گيرند. در خصوص عوامل موثر در توسعه پايدار با تجزيه و تحليل آماري (تحليل واريانس) بر روي پنج عامل وضعيت طبيعي، فاصله تا مركز بخش، جمعيت، اشتغال و باسوادي، مشخص شد كه عامل وضعيت طبيعي و جمعيت روستاها بيشترين همبستگي را با پايداري توسعه روستايي دارد.

 
كليد واژه: سطح بندي، توسعه پايدار، روستا، بخش هير
 
 
 
 
چهارشنبه 6 اردیبهشت 1391  11:58 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات جغرافیا

 5 : پژوهشهاي جغرافيايي پاييز 1386; 39(61):59-72.
 
قلمرو جغرافيايي کشور و قانون اساسي ايران
 
زارعي بهادر*,پوراحمد احمد
 
* دانشگاه تهران
 
 

آن گونه که از تحقيقات جغرافي دانان سياسي بر مي آيد، مفهوم قلمرو جغرافيايي کشورها در يک سير تکويني از ابتدا تاکنون تحولات چشمگيري هم از حيث محتوا و هم کارکرد به خود ديده است. دانشمندان قرون اوليه و پس از آن تاکيد عمده خود را بر ماهيت و کيفيت قلمرو در شکل دهي يک کشور ايده آل و مستقل از بعد برآورده نمودن نيازهاي مادي و معنوي آن قرار داده اند. در جهان كنوني سرزمين، پهنه اي جغرافيايي است با مرزهاي پيراموني مشخص كه جنبه حقوقي حاكميت را بدنه اي جغرافيايي مي بخشد. امروزه استقلال و حفظ تماميت ارضي و مرزي کشورها به عنوان يك مفهوم جهاني مورد توجه قرار گرفته است. سازمان ملل، حقوق بين الملل و قانون اساسي کشورها مهمترين منادي چنين نگرشي هستند. هر چند در قرن بيست و يک ساختار حکومت و قلمرو جغرافيايي کشور تا حدودي دچار تحول خواهد شد. به رغم غلبه تفکرات امت محوري در بدو تدوين قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران منبعث از خصلت هاي ديني و فکري تصميم سازان کلان کشور و تاکيد بر مرزهاي فرهنگي جهان اسلام، اختصاص هفت اصل به قلمرو ملي، ضرورت حفظ و پاس داشت مرزهاي آن مي توان از برجستگي ها و ويژگي هاي بارز آن و زمينه ساز ساخت يک حکومت ملت پايه دانست. تغيير ناپذيري مرزها مگر با شرايط استثنايي و اصلاحات جزيي و با موافقت قواي سه گانه و مقام رهبري در نوع خود قابل توجه و تامل است. در اين مقاله با روش تحليلي به بررسي قلمرو ملي و مرزهاي ايران مي پردازيم.

 
كليد واژه: قلمرو کشور، تماميت ارضي، قانون اساسي ايران، خطوط مرزي، مرزهاي عقيدتي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 6 اردیبهشت 1391  11:58 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات جغرافیا

 : پژوهشهاي جغرافيايي زمستان 1386; 39(62):93-107.
 
ناحيه بندي سوزباد در شمال غرب و غرب ايران
 
حيدري حسن*,سعيدآبادي رشيد
 
* گروه جغرافيا، دانشگاه اروميه
 
 

با استفاده از مقادير ميانگين حداقل دما و ميانگين سرعت باد ماهانه در 32 ايستگاه هواشناسي در شمال غرب و غرب كشور با دوره آماري 15 ساله، مقدار دماي ناشي از سوز باد از نوامبر تا آوريل محاسبه شد. پس از استخراج نتايج، نقشه پراكندگي براي هر ماه ترسيم گرديد. سپس با استفاده از تحليل خوشه اي و به كمك تكنيك گروه بندي فاصله اي، نواحي سوزباد مشخص شدن.

 
كليد واژه: سوزباد، ناحيه بندي، تحليل خوشه اي، غرب و شمال غرب ايران
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 6 اردیبهشت 1391  11:59 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات جغرافیا

 9 : پژوهشهاي جغرافيايي پاييز 1386; 39(61):115-127.
 
تاثير نظم ژئوپليتيكي اسلام بر سياست خارجي ايران
 
زارعي بهادر*,پيشگاهي فرد زهرا
 
* دانشگاه تهران
 
 

نظم ژئوپليتيكي جهان اسلام که مبتني بر وحدت و يگانگي امت اسلامي است، به طور اصولي متفاوت با نظم جغرافيايي موجود است و بر اساس نظم سنتي وستفاليايي بنا شده است. به نظر مي رسد ناسازگاري اصولي نظم عقيدتي اسلام با نظم وستفاليايي در ابعاد زير قابل بررسي است:
- اسلام به مرزهاي عقيدتي و ناديده انگاشتن اصل انشعاب ملي و نفي دولت ملي تاکيد مي ورزد؛
- اختلاف در منشا قوانين سامان بخش و تنظيم کننده مناسبات بين اقوام و گروه بنديهاي انساني است؛
- نظم جهاني اسلام به دنبال کنار گذاشن تفرقه ها و گوناگوني هاي جغرافيايي، قومي، فرهنگي، نژادي و مانند به منظور دست يافتن به نوعي وحدت و در پناه آن ايجاد يک قدرت سوم در چارچوب موازنه قواست؛
- جهان گرايي با رويکرد دنياي سوم که گستره آن سرزمين و مردمان آسيا و آفريقا است؛
اهداف مذکور جهت گيري سياست خارجي ويژه اي را طلب مي کند و جمهوري اسلامي ايران در شرايط کنوني به رغم چالش هاي اساسي با نظم جهاني حاکم دستگاه ديپلماسي آن به دنبال تحقق و عملي ساختن مولفه هاي مذکور در عرصه بين المللي است
.

 
كليد واژه: نظم وستفاليايي، نظم ژئوپليتيكي اسلام، توجه به جهان سوم، مرزهاي عقيدتي، روابط خارجي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 6 اردیبهشت 1391  11:59 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات جغرافیا

 10 : پژوهشهاي جغرافيايي پاييز 1386; 39(61):129-143.
 
ارزيابي وضعيت تسهيلات گردشگري استان آذربايجان شرقي از ديد گردشگران
 
صدرموسوي ميرستار*,دخيلي كهنمويي جواد
 
* گروه جغرافيا و برنامه ريزي شهري، دانشگاه تبريز
 
 

بر اساس گزارش هاي ارايه شده به وسيله سازمان جهاني گردشگري، درآمد اغلب كشورها از گردشگري در سال هاي اخير با سرعتي چشمگير در حال افزايش بوده است. استان آذربايجان شرقي علي رغم دارا بودن قابليت هاي بسيار بالا، نتوانسته است هماهنگ با اين رشد، صنعت گردشگري (خارجي و داخلي) خود را متحول سازد. مقاله حاضر با هدف يافتن پاسخ به اين سوال كه چه عامل يا عواملي باعث شده است تا اين سرزمين از مزاياي متعدد گردشگري بي بهره بماند، تهيه شده است. مقاله بر اساس يافته ها و نتايج يك بررسي ميداني از سه جاذبه گردشگري استان آذربايجان شرقي (كندوان، قلعه بابك و شرفخانه) در تابستان 1382 تهيه شده است. تحقيق به صورتي برنامه ريزي شده است كه ضمن شناخت ويژگي هاي گردشگران، ميزان رضايت آنان از امكانات و خدمات گردشگري مناطق گردشگري استان ارزيابي شده و پيشنهاداتي براي استفاده بهينه از قابليت ها و امكانات موجود گردشگري ارايه نمايد. بر اساس نتايج به دست آمده، مكان هاي گردشگري استان در اغلب زمينه ها فاقد امكانات و تسهيلات لازم براي جلب رضايت گردشگران مي باشند. برنامه ريزي اصولي و به ويژه تهيه و اجراي طرح جامع گردشگري استان نه تنها مي تواند امكان جذب گردشگر بيشتر را فراهم آورد، بلكه مي تواند آثار زيان بار توسعه گردشگري بر محيط زيست و فرهنگ جامعه را نيز كاهش دهد. در خاتمه پيشنهاداتي براي توسعه گردشگري استان ارايه شده است.

 
كليد واژه: گردشگر، خدمات گردشگري، آذربايجان شرقي، قلعه بابك، كندوان
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 6 اردیبهشت 1391  11:59 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات جغرافیا

 11 : پژوهشهاي جغرافيايي زمستان 1386; 39(62):143-159.
 
بررسي و ارزيابي روند تغيير سطوح جنگل با استفاده از سنجش از دور و (GIS) مطالعه موردي جنگل هاي ارسباران (1987-2005)
 
رضايي بنفشه مجيد*,رستم زاده هاشم,فيضي زاده بختيار
 
* گروه جغرافياي طبيعي، دانشگاه تبريز
 
 

تحقيق حاضر با هدف تعيين تغيير سطح كاربري جنگل هاي منطقه حفاظت شده ارسباران و تبيين عوامل موثر در اين تغييرات با استفاده از سنجش از دور و GIS انجام گرفته است. بر اين اساس تصاوير ماهواره اي سال هاي 1987 و 2005 به همراه ساير دادهاي مورد نياز نظير توپوگرافي، كاربري اراضي، جاده ها و مراكز مسكوني وارد محيط GIS شد. عمليات تصحيح راديومتريک، تصحيح هندسي، طبقه بندي تصاوير و در نهايت آشکارسازي تغييرات كاربري جنگل انجام پذيرفت. همچنين سطوح ارتفاعي و شيب منطقه نيز از طريق ايجادDEM به دست آمد. با تلفيق پارامترهاي موثر در تغيير كاربري (نظير مراكز مسكوني سطوح ارتفاعي شيب و مانند آن) ميزان تاثير هرکدام در روند تغييرات جنگل شناسايي شد. محدوده شش کيلومتري به عنوان فضاي تحت تاثير روستا انتخاب شد. با استفاده از عمل همپوشي ارتباط مناطق تغيير يافته با پارامترهاي موجود و نيز ميزان مساحت اين تغييرات به دست آمد. نتايج حاصله نشان داد كه از بين عوامل موثر در روند تغيير كاربري جنگل هاي ارسباران، مراكز سكونت گاهي مهمترين عامل در روند تغييرات مي باشد که بايد در برنامه ريزي هاي آتي منطقه، مد نظر قرار گيرد.

 
كليد واژه: جنگل هاي ارسباران، سنجش از دور، GIS، تغيير كاربري جنگل، كشف تغييرات
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 6 اردیبهشت 1391  11:59 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات جغرافیا

 1 : پژوهشهاي جغرافيايي پاييز 1386; 39(61):1-15.
 
پيامدهاي ايجاد صنايع فراوري محصولات كشاورزي در توسعه روستايي بخش مركزي آمل
 
مطيعي لنگرودي سيدحسن*,اردشيري عليرضا
 
* دانشکده جغرافيا، دانشگاه تهران
 
 

استراتژي ايجاد و توسعه صنايع فراوري محصولات كشاورزي با توجه به ارتباط مستمر با بخش كشاورزي و دارا بودن امكانات و قابليت هاي موجود در روستاها، به عنوان فعاليت اصلي روستاييان، نقش موثري در توسعه روستايي منطقه ايفا مي كند. كشاورزي اساس فعاليت هاي اقتصادي بخش مركزي آمل را شكل مي دهد. امروزه اين فعاليت در منطقه با مشكلاتي مانند عدم بازاريابي مناسب، كاهش قيمت محصولات كشاورزي، پايين بودن درآمد بخش كشاورزي و مانند آن رو به رو است. لذا راهبرد ايجاد و توسعه صنايع فراوري محصولات كشاورزي در بخش مركزي شهرستان آمل به علت استعداد بالاي كشاورزي در منطقه، نزديكي به بازارهاي مصرف و وجود نيروهاي متخصص و غير متخصص، مي تواند ضمن حل مشكلات بخش كشاورزي، راه رسيدن به توسعه روستايي را هموار کند. در اين تحقيق با استفاده از روش هاي كتابخانه اي و ميداني، داده هاي آماري و اطلاعات لازم جمع آوري شده است. در روش كتابخانه اي براي جمع آوري اطلاعات مورد نياز به اسناد، گزارش ها، سالنامه ها و ساير منابع، توجه شد، و در روش ميداني، با توجه به تعداد روستاها و جمعيت دهستان ها، 15 روستا انتخاب و اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزارSPSS ، داده پردازي شده اند. نتايج كسب شده از تحقيقات انجام شده، حاكي از نقش موثر صنايع فراوري محصولات كشاورزي در توسعه روستايي از طريق بازاريابي بهتر محصولات كشاورزي، ايجاد اشتغال، كاهش ضايعات و افزايش درآمد روستاييان مي باشد.

 
كليد واژه: توسعه روستايي، صنايع روستايي، صنايع فراوري محصولات كشاورزي، بخش مركزي آمل
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 6 اردیبهشت 1391  12:00 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها