0

بانک مقالات جغرافیا

 
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات جغرافیا

 7 : پژوهشهاي جغرافياي طبيعي (پژوهش هاي جغرافيايي) بهار 1388; -(67):107-117.
 
مطالعه تاثير خشکسالي بر رشد قطري درختان صنوبر در شهرستان صومعه سراي گيلان
 
رمضاني گورابي بهمن*,شيرزاد فرزاد
 
* دانشگاه آزاد اسلامي، واحد رشت
 
 

تغييرات کاهشي برخي عناصر اقليمي نظير بارش روزانه، هفتگي، ماهانه، فصلي و سالانه مي تواند منجر به وقوع خشکسالي گردد. شناخت اين تغييرات و برنامه ريزي به منظور عبور از شرايط مذکور مي تواند از خسارت بيشتر جلوگيري کند. به هر حال ظهور خشکسالي اگرچه بسيار بطئي است، ولي تاثيرات آن در صورت تداوم ويرانگر خواهد بود. هدف پژوهش حاضر شناخت رابطه تغييرات قطر دواير سالانه گونه درخت صنعتي صنوبر با تغييرات بارش و شرايط خشکسالي است. روش بررسي پژوهش حاضر توصيفي است و نوع آن کاربردي به همراه استفاده از روش ميداني و تهيه ديسک هاي دواير درختي به همراه تحليل عنصر اقليمي باران در دوره آماري براي شهرستان صومعه سرا در قالب مطالعه اي پژوهشي است. نتايج مطالعه نشان مي دهد (82-1372) که با حفظ ساير شرايط و عوامل ديگر، کاهش و افزايش باران و شرايط خشکسالي تاثيرات مستقيمي در رشد دواير ساليانه درخت صنعتي صنوبر نشان مي دهد. به طوري که ضريب همبستگي بين باران سالانه و رشد قطر دواير سالانه r=0.662 را نشان مي دهد، که در سطح 5 درصد معني دار است. ضريب همبستگي مذکور بدون توجه به سال وقوع آن به ميزان 0.88 است و نشان مي دهد که با کاهش بارش از سطح 1200 ميلي متر به 800 ميلي متر، قطر حلقه هاي درختي نيز به ميزان 2.3 ميلي متر بوده است. اين عامل در دوره مورد بررسي موجب بروز خسارت فراوان در ناحيه شده ونياز به مطالعات مستمر و توجه به راه حل هاي پيشنهادي اين پژوهش به برنامه ريزان، مورد تاکيد است.

 
كليد واژه: خشکسالي، درخت صنوبر، رشد قطري دواير سالانه، استان گيلان
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 6 اردیبهشت 1391  11:39 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات جغرافیا

 1 : پژوهشهاي جغرافياي طبيعي (پژوهش هاي جغرافيايي) زمستان 1387; -(66):1-18.
 
تحليل سينوپتيكي موج سرماي فراگير 1382 در ايران
 
لشكري حسن*
 
* دانشگاه شهيد بهشتي
 
 

تغييرات شديد دمايي پديده اي نامطلوب براي زيست جانوران و گياهان و اثرات نامطلوبي نيز بر عناصر طبيعي، سازه ها و تاسيسات دارد. وقتي دماي هوا از حد معيني پايين مي رود شرايط براي زيست و فعاليت مطلوب جانداران دچار اشكال مي شود. چون كه هر مرحله از فعاليت زيستي نيازمند دماي معيني است كه اين محدوده دمايي را آستانه دمايي مي گويند. چنين آستانه هايي را نيز مي توان براي سازه ها ماشين ها و تاسيسات قايل شد. وقتي دما به زير صفر نزول مي كند اثر دما بر برخي از عناصر جان دار و غير جاندار تشديد مي شود. در موج سرماي 20 تا 25 آذر ماه 1382 تعداد كثيري انسان و حيوان تلف شده و آمد و شد در بسياري از شهر ها و جاده هاي كوهستاني دچار مشكل جدي شد. به دليل نفوذ يك موج سرماي گسترده به داخل كشور در روزهاي 21 تا 23 آذر ماه، بين 70 تا 5/75 درصد از پهنه كشور دچار يخبندان شد. به دليل بزرگي پهنه زير پوشش دماي پايين در سطح كشور فشار گاز به شدت تقليل پيدا كرد و گرمايش منازل و مراكز اداري و آموزشي دچار مشكل جدي شد. در اين تاريخ به دليل نفوذ زبانه اي از پر فشار سيبري كه در اطراف درياچه بايكال شكل گرفته بود دماي هوا افت قابل ملاحظه اي پيدا كرده كه كاهش دما در اكثر ايستگاه ها بيش از 15 درجه سلسيوس بوده است. در ترازهاي 700 و 500 هكتو پاسكال مركز ارتفاع زيادي از قبل از شروع موج سرما بر روي شرق اروپا قرار داشت كه در روزهاي بعد در محدوده شمال غرب درياي خزر و شرق اوكراين استقرار پيدا كرده و باعث حركت كند ناوه و بلوكه شدن آن در شرق ايران و افغانستان شد به طوري كه براي مدت 4 تا 5 روز بخش اعظم كشور به خصوص نيمه غربي آن تحت تاثير يك پشته عميق قرار گرفته و سبب تداوم ريزش هواي سرد بر روي ايران گرديد.

 
كليد واژه: آب و هواشناسي سينوپتيك، موج سرما، پرفشاري سيبري، ايران
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 6 اردیبهشت 1391  11:41 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات جغرافیا

 2 : پژوهشهاي جغرافياي طبيعي (پژوهش هاي جغرافيايي) زمستان 1387; -(66):19-35.
 
بازيابي تغيير اقليم در نيمه غربي كشور با استفاده از تحليل هاي آماري چند متغيره
 
عزيزي قاسم*,شمسي پور علي اكبر,ياراحمدي داريوش
 
* گروه جغرافياي طبيعي، دانشگاه تهران
 
 

هدف اين مقاله بازيابي وجود يا عدم وجود روند معني دار تغيير اقليم در نيمه غربي كشور مي باشد. داده هاي ماهانه 16 متغير اقليمي در 12 ايستگاه سينوپتيك براي دوره 50 ساله (????-????) استفاده گرديده است. داده ها شامل دو گروه متغيرهاي دما و رطوبت مي شوند. روش تحقيق مبتني بر تحليل آماري چند متغيره و مدل هاي پيش بيني باكس جنكينز مي باشد. با توجه به محاسبه هاي صورت گرفته بر روي داده ها، متغيرهاي دمايي بويژه ميانگين حداقل دما، حداقل مطلق و دماي نقطه شبنم داراي روند تغييرات معني دار ولي با جهت هاي متفاوت بودند (اصفهان، بوشهر، تهران و تبريز با روند افزايشي و اورميه، خرم آباد و همدان با روند كاهشي)، با دقت در نتايج به دست آمده در ايستگاه هاي مختلف مجاورت با شهرهاي بزرگ و موقعيت نسبي جغرافيايي در جهت روند تغييرات موثر بوده است. همچنين بر اساس نتايج به دست آمده داده هاي رطوبت و بارش غالبا از روند تغييرات معني دار ي برخوردار نيستند.

 
كليد واژه: تغيير اقليم، تحليل چند متغيره، مدل هاي باكس جنكينز، اتورگرسيو، پانل
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 6 اردیبهشت 1391  11:41 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات جغرافیا

 3 : پژوهشهاي جغرافياي طبيعي (پژوهش هاي جغرافيايي) زمستان 1387; -(66):37-55.
 
ارزيابي نقش تكتونيك فعال در تنظيم كانال رودخانه ها (مطالعه موردي: رودخانه تجن)
 
مقصودي مهران*,كامراني دلير حميد
 
* دانشكده جغرافيا، دانشگاه تهران
 
 

رودخانه تجن يكي از مهمترين رودخانه هاي شمال كشور است كه به لحاظ طرح و الگوي پيچانرودي، عبور از روي قطعات گسلي و برخي انفصالات و انحرافات در طول مسير خود و به خصوص در سطح دشت سيلابي به نظر مي رسد تحت تاثير حركات نئوتكتونيكي فعال در منطقه باشد. هر چند پيچانرودي بودن رودخانه ها، در سطح يك دشت سيلابي با شيب بسيار كم دور از انتظار نيست اما ناهنجاري هاي موجود از قبيل: پيچ و خم هاي غير معمول، گسترش محلي مئاندرها، انحراف و يا انفصال كانال، آرايش شاخه اي، پهن و باريك شدن بستر كانال و تغيير مسيرهاي ناگهاني در دوره زماني مختلف، از نشانه هاي گذار از يك منطقه كاري و فعال تكتونيكي است. از اينرو براي شناخت نحوه عملكرد اينگونه فعاليتهاي تكتونيكي و شناخت ميزان اثرگذاري حركات تكتونيكي در الگوپذيري رفتار رودخانه ها از برخي شاخص هاي ژئومورفولوژي مانند SL ،Smf ،AF و .. استفاده گرديده است، زيرا الگوي توسعه و تكامل شبكه هاي زهكشي، از جمله شاخص هايي است كه به تغييرات حاصل از فعاليت هاي زمين ساختي بسيار حساس است. در اين تحقيق جهت بررسي تغييرات بستر رود از عكسهاي هوايي دورهاي زماني مختلف در مقياس هاي 1:20000 و 1:55000 و تصاوير ماهواره اي لندست  .TMو اطلاعات حاصل از عمليات ميداني (در دو نوبت) استفاده شد. همچنين از نرم افزارهايArcGis9.1 ،Ilwis3.3  و Photoshop نيز به منظور ترسيم و تحليل كارتوگرافيك استفاده شده است. نتايج اين تحقيق نشان مي دهد كه با توجه به ضرايب به دست آمده از شاخص هاي ژئومورفولوژي و داده هاي ايستگاههاي ژئوديناميك، منطقه از لحاظ فعاليت هاي نئوتكتونيكي يا تكتونيك جوان فعال مي باشد منتهي ميزان فعاليت در همه جاي آن يكسان نيست. از طرفي ديگر با مطالعه عكس هاي هوايي، نقشه زمين شناسي و شناسايي گسل هاي مهم منطقه در تقاطع رودخانه تجن و تحليل هاي كمي توپوگرافي و الگوي كانال رودخانه تجن، چهار آبراهه قديمي با استناد به شواهد مورفولوژيكي، شناسايي گرديد.

 
كليد واژه: پيچانرود، رودخانه تجن، منطقه فعال تكتونيكي، داده هاي ژئوديناميكي، نئوتكتونيك
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 6 اردیبهشت 1391  11:42 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات جغرافیا

 6 : پژوهشهاي جغرافياي طبيعي (پژوهش هاي جغرافيايي) زمستان 1387; -(66):87-99.
 
مطالعه نوسانات دما و بارش سالانه در منطقه شمال غرب ايران
 
ميرموسوي سيدحسين*
 
* دانشگاه زنجان
 
 

در اين مقاله از داده هاي مربوط به دما و بارش سالانه در يك دوره آماري 44 ساله براي ايستگاه هاي منطقه شمال غرب ايران كه مشتمل بر 16 ايستگاه سينوپتيك مي باشد استفاده شده است. از بين اين ايستگاه ها تعداد 8 ايستگاه كه داراي كامل ترين آمار بوده و منطقه مورد مطالعه را تحت پوشش قرار مي دهند انتخاب شده و تجزيه و تحليل داده ها در مورد اين ايستگاه ها انجام گرديده است. روش مورد استفاده در اين پژوهش مدل هاي تابع تبديل مي باشد كه جز روش هاي تجزيه و تحليل سري هاي زماني است. در همين راستا ابتدا ايستگاه ها بر اساس روش مذكور مدل سازي شده و سپس تحليل داده ها و عمل پيش بيني بر روي آن ها انجام گرفته است نهايتا با استفاده از آزمون روند، ايستگاه هاي مطالعه شده مورد آزمون قرار گرفته و معني داري روند نوسان هاي دما و بارندگي در آن ها مشخص شده است. نتايج حاصل از اين مطالعه در زمينه بررسي روند دماي سالانه نشان مي دهد كه سه ايستگاه ميانه، تبريز و ماكو داراي روند معني دار مي باشند. در زمينه بررسي روند بارندگي سالانه نيز طبق نتايج آزمون روند، ايستگاه هاي تبريز، اردبيل، اروميه و خوي داراي روند معني دار بوده و در همه آن ها بارندگي سالانه داراي روندي نزولي مي باشد.

 
كليد واژه: نوسان، دما و بارش سالانه، مدل، تابع تبديل، پيش بيني، منطقه شمال غرب ايران
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 6 اردیبهشت 1391  11:42 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات جغرافیا

 4 : پژوهشهاي جغرافياي طبيعي (پژوهش هاي جغرافيايي) زمستان 1387; -(66):57-70.
 
مطالعه اثرات نوسان اطلس شمالي بر رژيم بارش و دماي سواحل جنوبي درياي خزر
 
خوش اخلاق فرامرز*,قنبري نوذر,معصومپورسماكوش جعفر
 
* دانشكده جغرافيا، دانشگاه تهران
 
 

سواحل جنوبي درياي خزر به دليل موقعيت جغرافيايي خاص، تحت تاثير عوامل مختلف جوي قرار مي گيرد. نوسان اطلس شمالي (NAO) يكي از پديده هاي موثر در تغييرپذيري اوضاع جوي نيمكره شمالي مي باشد كه سواحل جنوبي خزر را نيز تحت تاثير قرار مي دهد. در اين پژوهش در يك دوره 30 ساله (2003-1974) مقادير بارش و دماي هوا در سواحل جنوبي درياي خزر با دوره هاي مثبت و منفي نمايه نوسان اطلس شمالي مورد آزمون همبستگي قرار گرفت و مشخص شد مرحله مثبت شاخص NAO با دوره هاي افزايش افزايش بارش و كاهش دما، و مرحله منفي شاخص مزبور با دوره هاي كاهش بارش و افزايش نسبي دما همزمان است. با توجه به اينكه نمايه NAO داراي روند كاهشي و منفي است لذا ميزان بارش منطقه مورد مطالعه نيز در حال كاهش و متقابلا دما نيز در حال افزايش مي باشد.

 
كليد واژه: نوسان اطلس شمالي، كم فشار ايسلند، پرفشار آزورز، سواحل جنوبي درياي خزر
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 6 اردیبهشت 1391  11:42 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات جغرافیا

 7 : پژوهشهاي جغرافياي طبيعي (پژوهش هاي جغرافيايي) زمستان 1387; -(66):101-119.
 
سنجش تناسب اراضي استان قزوين براي كشت زعفران بر اساس روش هاي تصميم گيري چند معياره
 
جعفربيگلو منصور*,مباركي زهرا
 
* دانشكده جغرافيا، دانشگاه تهران
 
 

زعفران با ارزش اقتصادي بسيار بالا نقش ويژه اي در صادرات غير نفتي ايران دارد و شناسايي مناطق مستعد كشت آن در سطح كشور، زمينه را براي برنامه ريزي هاي لازم در مورد آن فراهم خواهد كرد. با توجه به تاثير عوامل محيطي گوناگون بر رشد و عملكرد محصول زعفران، فرايند سنجش تناسب اراضي براي كشت آن مستلزم استفاده از اطلاعات جامع و متنوع مكاني و توصيفي است، سيستم هاي اطلاعات جغرافيايي امكان بهره گيري از اين نوع داده ها را فراهم ساخته و تحليل فضايي اطلاعات را بر اساس مدل هاي مورد نظر تسهيل نموده اند. در اين تحقيق با در نظر گرفتن نيازهاي اكولوژيك زعفران از روش هاي تصميم گيري چندمعياره (MCDM) مبتني بر روش تحليل سلسله مراتبي (AHP) استفاده شده است و به كمك محيط نرم افزاري Arc\GIS مدل سازي و تحليل فضايي اطلاعات صورت گرفته و بر اساس آن اراضي استان قزوين از نظر قابليت كشت زعفران ارزيابي و پهنه بندي شده است. فرايند تحقيق شامل مراحل گردآوري اطلاعات، محاسبات و تحليل هاي آماري، ورود اطلاعات به GIS، خوشه بندي و ارزش گذاري معيارها، مدل سازي فضايي و تلفيق اطلاعات بوده است. نتيجه تحقيق نشان دهنده كارايي روش تحليل سلسله مراتبي در سنجش قابليت اراضي براي كشت زعفران بوده و بر اساس آن استان قزوين به سه بخش مناسب، نسبتا مناسب و نامناسب تقسيم شده است.

 
كليد واژه: زعفران، مكان يابي، مدل سلسله مراتبي، روش هاي تصميم گيري چند معياره
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 6 اردیبهشت 1391  11:42 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات جغرافیا

 5 : پژوهشهاي جغرافياي طبيعي (پژوهش هاي جغرافيايي) زمستان 1387; -(66):71-85.
 
پهنه بندي درجه- روزهاي نياز به گرمايش و سرمايش منطقه آذربايجان در محيط سيستم اطلاعات جغرافيايي
 
فرجي عبداله*,زاهدي مجيد,رسولي علي اكبر
 
* گروه جغرافيا، دانشگاه زنجان
 
 

يكي از مباحث مهم در مطالعات اقليمي به ويژه ساختمان و محيط مسكوني، معمارهاي همساز با اقليم و برنامه ريزي هاي مصرف انرژي، مساله گرم كردن آن ها در فصل سرد و سرد كردن در دوره هاي گرم سال براي رسيدن به حدود آسايش گرمايي انسان است، مقدار نياز در يك دوره معين N روزه به درجه – روزهاي سرمايش و گرمايش كه به CDD و HDD موسوم اند و براي محاسبه آن ها روابط كلي به اين گونه CDD=S(T-q2) و HDD=S(T-q1) كه در آن T ميانگين روزانه دما و q1 و q2 آستانه هاي دمايي به سانتي گراد مي باشند. منطقه آذربايجان در شمال غرب كشور واقع گرديده و از نظر توپوگرافي كوهستاني و از نظر آب و هوايي جزو مناطق سردسير ايران محسوب مي شود. بر اساس آمار سال 1381 بالغ بر 456/357/7 نفر در منطقه مذكور زندگي مي كنند. با توجه به شرايط جغرافيايي و آب و هوايي ويژه و جمعيت ساكن سالانه نياز به مقادير زيادي انرژي و سوخت جهت گرم كردن محيط مسكوني در منطقه مورد مطالعه وجود دارد. در اين مقاله درجه- روزهاي نياز به گرمايش و سرمايش ماهانه و سالانه براي ايستگاه هاي منطقه مورد مطالعه محاسبه سپس اقدام به پردازش داده ها در محيط GIS و با استفاده از نرم افزار Arc-View، نقشه هاي پهنه بندي سالانه و ماهانه درجه-روزهاي نياز گرمايش و سرمايش به صورت رقومي و رنگي مدل سازي و ترسيم شده اند.

 
كليد واژه: درجه، روز، گرمايش و سرمايش، پهنه بندي، آذربايجان، سيستم اطلاعات جغرافيايي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 6 اردیبهشت 1391  11:42 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات جغرافیا

 8 : پژوهشهاي جغرافياي طبيعي (پژوهش هاي جغرافيايي) زمستان 1387; -(66):121-139.
 
پيش بيني بارش فصلي بر اساس الگوهاي سينوپتيكي با استفاده از سيستم استنباط فازي- عصبي تطبيقي (ANFIS)
 
فلاح قالهري غلامعباس*,موسوي بايگي سيدمحمد,حبيبي نوخندان مجيد
 
* دانشگاه فردوسي
 
 

پيش بيني فرآيندهاي آب و هوايي ابزار مناسبي در اختيار مديران حوزه هاي مختلف قرار مي دهد تا با در نظر گرفتن اين پيش بيني ها، سياست هاي آينده را در جهت بهينه نمودن صرف هزينه ها و امكانات بهره وري حداكثر طرح ريزي كنند. هدف از اين تحقيق بررسي ارتباط الگوهاي سينوپتيكي بزرگ مقياس اقليمي با بارش محدوده خراسان بزرگ مي باشد. در اين مطالعه با استفاده از سيستم استنباط فازي- عصبي تطبيقي پيش بيني بارش در بازه زماني دسامبر تا مي (آذر تا ارديبهشت) در منطقه خراسان بزرگ شامل سه استان خراسان رضوي، خراسان شمالي و خراسان جنوبي ارايه شده است. در اين مطالعه، ابتدا ارتباط بين تغييرات الگوهاي سينوپتيكي شامل فشار سطح دريا، اختلاف فشارسطح دريا، دماي سطح دريا، اختلاف دماي سطح دريا و سطح 1000 ميلي باري، دماي سطح 850 هكتوپاسكال، ارتفاع معادل سطح 500 هكتوپاسكال و رطوبت نسبي سطح 300 هكتوپاسكال با بارش متوسط منطقه اي مورد بررسي قرار گرفته است. در انتخاب اين مناطق كه مجموعه اي از نقاط در خليج فارس و درياي عمان، درياي سياه، درياي خزر، درياي مديترانه، درياي شمال، درياي آدرياتيك، درياي سرخ، خليج عدن، اقيانوس اطلس، اقيانوس هند و سيبري را شامل مي شوند، تاثيرپذيري بارندگي منطقه شمال شرق ايران از الگوهاي سينوپتيكي در مناطق فوق مورد توجه قرار گرفته است. سپس، مدل سيستم استنباط فازي عصبي تطبيقي در دوره 1993-1970 آموزش داده شده است و در پايان، پيش بيني بارش در دوره 2002-1993 انجام شده است. نتايج نشان مي دهد سيستم استنباط فازي-عصبي تطبيقي در 70 درصد سال ها مي تواند بارش را با دقت قابل قبولي پيش بيني كند.

 
كليد واژه: پيش بيني بارندگي، الگوهاي سينوپتيكي، سيستم استنباط فازي، عصبي تطبيقي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 6 اردیبهشت 1391  11:42 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات جغرافیا

 1 : پژوهشهاي جغرافياي طبيعي (پژوهش هاي جغرافيايي) پاييز 1387; -(65):1-16.
 
شناسايي الگوهاي سينوپتيکي سرماهاي شديد شمال غرب ايران
 
عليجاني بهلول*,هوشيار محمود
 
* گروه جغرافيا، دانشگاه تربيت معلم
 
 

به منظور شناسايي و طبقه بندي الگوهاي سينوپتيكي ايجاد کننده سرماهاي شديد منطقه شمال غرب کشور دماي حداقل روزانه ماه هاي ژانويه، فوريه و مارس شش ايستگاه منطقه در دوره 2003-1986 از سازمان هواشناسي کشور تهيه شد. با استفاده از نرم افزار Excel تعداد 59 روز سرد بر اساس آستانه تعريف شده انتخاب گرديد. تمام ويژگي هاي آماري داده هادر نرم افزار SPSS پردازش شدند. براي روزهاي انتخاب شده آمار روزانه فشار، دما و بردار باد سطح زمين؛ ارتفاع، دما، و بردار باد تراز 500 هکتو پاسکال از سايت cdc.noaa.gov دريافت شد. براي به دست آوردن الگوهاي فشار در منطقه مورد مطالعه، داده هاي فشار روزهاي سرد در نرم افزار SPSS با استفاده از برنامه تحليل عاملي به 11 عامل کاهش يافتند. اين عامل ها در مجموع 95 درصد واريانس داده ها را تبيين  کردند. سپس با استفاده از روش ادغام وارد(Ward)  برنامه خوشه بندي پراکندگي فشار روزانه 59 روز به چهار الگوي پرفشار غربي، كم فشار اورال، الگوي مداري، و پرفشار آرارات تقسيم شدند. اين الگوها نشان دادند که در 70 درصد از موارد سرماهاي شديد در شمال غرب ايران، اكثرا با استقرار ناوه اي عميق بر روي شمال ايران و قرار گرفتن منطقه مورد مطالعه در قسمت عقب آن و همچنين وجود يك پرفشار در سطح زمين رخ مي دهند. در بقيه موارد سرمايش تابشي سطح زمين عامل اصلي سرماهاي شديد مي باشد.

 
كليد واژه: تحليل سينوپتيکي سرماهاي شديد، خوشه بندي، تحليل عاملي، طبقه بندي الگوهاي فشار، سرماهاي شديد
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 6 اردیبهشت 1391  11:43 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات جغرافیا

 2 : پژوهشهاي جغرافياي طبيعي (پژوهش هاي جغرافيايي) پاييز 1387; -(65):17-33.
 
تحليل آماري سينوپتيکي توفان هاي گرد و غبار استان خراسان رضوي در فاصله زماني (2005-1993)
 
لشكري حسن*,كيخسروي قاسم
 
* دانشكده علوم زمين، دانشگاه شهيد بهشتي
 
 

طوفان هاي گرد و غبار از پديده هاي مخرب اقليمي مي باشند که همه ساله خسارت هاي جبران ناپذيري به مزارع، تاسيسات، جاده ها، ترافيک وارد مي نمايد. اين پديده متاثر از شرايط جوي خاصي است که در صورت شناخت سازوکار تکوين و گسترش آن مي توان از آسيب هاي فراوان آن کاست و يا با آن مقابله کرد. بررسي انجام شده بر روي توفان هاي گرد و غبار و ماسه در يک دوره آماري سيزده ساله (2005-1993) نشان مي دهد، که ايستگاه قوچان، تربت حيدريه و کاشمر کمتر از 5 روز در سال و ايستگاه سرخس بيش از 35 روز در سال توفان گرد و غبار داشته اند. اين تحقيق نشان داد که عمده سامانه هاي منجر به توفان هاي گرد و غبار از شرايط سينوپتيکي زير پيروي مي کنند. الف) بر روي نقشه تراز دريا در روز توفان مرکز کم فشاري در محدوده جنوب خراسان و کشور افغانستان بسته مي شود. که فشار مرکزي اين کم فشار عموما کمتر از 1000 هکتوپاسکال مي باشد. در مقابل مرکز پر فشاري بر روي درياي خزر و عموما در بخش جنوبي درياي خزر بسته مي شود که فشار مرکزي آن در اکثر مواقع بيش از 1015 هکتوپاسکال مي باشد. ب) در تراز 850 هکتوپاسکال مرکز چرخندي در بخش شرقي و شمال شرقي افغانستان بسته مي شود که زبانه چرخندي بخش جنوبي خراسان را در بر مي گيرد. پربند 144 ژئوپتانسيل دکامتر در اکثر موارد، به خصوص در زمان وقوع توفان از شمال منطقه مورد مطالعه عبور مي کند. در مقابل واچرخندي بر روي درياي خزر و ترکمنستان بسته مي شود که ارتفاع آن در اکثر مواقع بيش از 148 ژئو پتانسيل دکامتر بالغ مي شود. به اين ترتيب با ايجاد شيو فشار و شيو گرمايي شديد موجب وزش بادهاي شديدي، بخصوص در نيمه جنوبي استان خراسان رضوي مي گردد.

 
كليد واژه: آب و هواشناسي، سينوپتيک، سامانه هاي جوي، توفان هاي گرد و غبار، خراسان رضوي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 6 اردیبهشت 1391  11:44 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات جغرافیا

 3 : پژوهشهاي جغرافياي طبيعي (پژوهش هاي جغرافيايي) پاييز 1387; -(65):35-50.
 
تحليل پهنه هاي مناسب توسعه اكوتوريسم در استان کردستان با استفاده از سيستم اطلاعات جغرافيايي
 
فرج زاده اصل منوچهر*,كريم پناه رفيق
 
* گروه جغرافيا، دانشگاه تربيت مدرس
 
 

ويژگي هاي اقليمي، جغرافيايي و توپوگرافي، شرايط كم نظير اكولوژي، پوشش مرتعي و جنگلي، منابع آب زياد، مناطق سرسبز، حيات وحش و شكارگاه هاي متعدد استان كردستان از جاذبه هاي قوي توريستي و گردشگري منطقه محسوب مي شود. در اين تحقيق با به كارگيري سيستم اطلاعات جغرافيايي، از مجموع منابع و جاذبه هاي توريستي استان، پتانسيل پهنه هاي مناسب فعاليت هاي اکوتوريستي كوهنوردي و صخره نوردي، دامنه نوردي، طبيعت گردي و مشاهده چشم اندازهاي زيبا، طبيعت درماني، اسكي و ورزش هاي زمستاني، ورزش هاي آبي و ماهيگيري بررسي شده اند. به همين منظور لايه هاي اطلاعاتي مورد نياز شامل نقشه هاي سطوح ارتفاعي، شيب، پوشش گياهي، سطوح آبي، رودخانه ها و نقشه چشمه هاي معدني تهيه و طبقه بندي گرديد. سپس با تلفيق و همپوشاني لايه هاي اطلاعاتي در محيط GIS، با استفاده از مدل بولين پهنه هاي مناسب هر كدام از موارد بررسي شده تعيين گرديد. نتايج اين مطالعه نشان مي دهد که حدودا 80 درصد از پهنه استان داراي پتانسيل هاي لازم براي توسعه انواع فعاليت اکوتوريستي مي باشد.

 
كليد واژه: اکوتوريسم، کردستان، پهنه بندي، سيستم اطلاعات جغرافيايي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 6 اردیبهشت 1391  11:44 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات جغرافیا

 4 : پژوهشهاي جغرافياي طبيعي (پژوهش هاي جغرافيايي) پاييز 1387; -(65):51-60.
 
پتانسيل توليد سيل در حوضه هاي آبخيز با استفاده از مدل HEC_HMS در محيط سامانه اطلاعات جغرافيايي (مطالعه موردي حوضه معرف کسيليان)
 
سليماني كريم*,گنبد محمدبشير,موسوي سيدرمضان,خليقي سيگارودي شهرام
 
* مركز سنجش از دور، دانشگاه مازندران
 
 

سيل يکي از بلاياي طبيعي است که اغلب مناطق کشور را تحت تاثير قرار داده و موجب وارد آمدن خسارت مي گردد. لذا شناسايي اصولي مناطق با پتانسيل توليد سيل از جمله اقدامات بسيار مهم در کاهش خسارات ناشي از آن مي باشد. در اين مطالعه نقش روند يابي سيل در تفكيك و شناسايي مناطق سيل خيز پس از برآورد دبي زير حوضه ها در آبراهه هاي اصلي تا خروجي كل حوضه بررسي شد. بدين منظور حوضه آبخيز کسيليان که حوضه معرف البرز شمالي است به 3 زير حوضه تقسيم گرديد و خصوصيات فيزيکي کل حوضه و زير حوضه ها از طريق GIS و الحاقيه HEC-GeoHMS تعيين شد. با کاربرد روش تکرار حذف انفرادي زير حوضه هيدروگراف هاي سيل متناظر با بارش، براي هر يک از زير حوضه ها محاسبه و سپس با حذف متوالي زير حوضه ها ميزان تاثير هر يک از آن ها در توليد سيل خروجي بدست آمد. زير حوضه ها به ترتيب نقش آن ها در سيل خروجي اولويت بندي گرديدند نتايج نشان داد که ميزان مشارکت زير حوضه ها در سيل خروجي متناسب با دبي اوج نبوده و لزوما زير حوضه هايي که دبي بيشتري دارند، بيشترين مشارکت را در سيل خروجي حوضه ندارند.

 
كليد واژه: پتانسيل توليد سيل، GIS، مدل HMS، حوضه کسيليان، مازندران
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 6 اردیبهشت 1391  11:44 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات جغرافیا

 5 : پژوهشهاي جغرافياي طبيعي (پژوهش هاي جغرافيايي) پاييز 1387; -(65):61-72.
 
تحليل مورفومتري و مورفولوژي شبکه زهکشي در مخروط آتشفشاني تفتان
 
بهرامي شهرام,يماني مجتبي*,علوي پناه سيدكاظم
 
* دانشكده جغرافيا، دانشگاه تهران
 
 

مخروط آتشفشاني تفتان در جنوب شرق ايران و در شمال غرب شهر خاش واقع شده است. با توجه به اين که هم اکنون از قله اين آتشفشان بخار آب و گازهاي گوگردي خارج مي شود، ولي وجود دره هاي عميق و شکل نامنظم شبکه آبراهه ها در دامنه هاي اين مخروط، نشانگر عملکرد درازمدت فرسايش و تکامل شبکه زهکشي در اين مخروط مي باشد. هدف اين تحقيق، بررسي تاثير مورفومتري و ليتولوژي در تکامل و الگوي زهکشي در دامنه هاي اين مخروط آتشفشاني بوده است. براي دستيابي به اين هدف، متغيرهاي موثر از جمله، سنگ شناسي، شيب و جهت دامنه در محيط نرم افزاريILWIS  به عنوان ابزار اصلي تحقيق مورد تجزيه و تحليل قرار گرفته است. نتايج نشان مي دهد که به جز نواحي مخروط افکنه اي و پادگان هاي، نسبت تراکم زهکشي از سازندهاي قديم به جديد کاهش و از شيب هاي زياد به کم افزايش مي يابد. تراکم زهکشي در دامنه هاي با جهات شرق و جنوب شرق، بيشتر از ديگر جهات است. هر چند الگوي زهکشي کلي در تمامي مخروط هاي آتشفشاني به صورت واگراست و تفتان نيز از اين قاعده مستثني نيست ولي مقايسه مستقل هر شبکه در پهلوهاي اين مخروط نشانگر آن است که در گدازه هاي جديدتر الگوي موازي و در نمونه هاي قديمي تر الگوي شبکه درختي حاکم است. با اين وجود بي نظمي هايي نيز ديده مي شود. مقايسه مخروط افکنه هاي جديد و قديمي که در نتيجه فرسايش مخروط آتشفشاني در دامنه هاي آن تشکيل شده است در تصاوير ماهواره اي، تفاوت زيادي را در الگوي زهکشي نشان مي دهند. به طور کلي بررسي شبکه زهکشي در مخروط آتشفشاني تفتان نشان مي دهد که با وجود صحت کلي نظريه محققيني مانند پارکر در زمينه ارتباط تراکم و الگوي زهکشي با گذشت زمان و شيب در اين مخروط، پيچيدگي هايي در خصوصيات آبراهه ها به ويژه الگوي زهکشي آن ديده مي شود. اين موضوع تا حدودي به پيچيدگي ذاتي زمان تشکيل مخروط آتشفشاني و درهم ريختگي ليتولوژيکي آن مربوط مي شود.

 
كليد واژه: آتشفشان تفتان، تراکم زهکشي، الگوي زهکشي، مورفومتري، ژئومورفولوژي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 6 اردیبهشت 1391  11:45 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات جغرافیا

 6 : پژوهشهاي جغرافياي طبيعي (پژوهش هاي جغرافيايي) پاييز 1387; -(65):73-92.
 
بررسي عوامل موثر در تحول ژئومورفولوژي مخروط افكنه ها مطالعه موردي: مخروط افکنه جاجرود
 
مقصودي مهران*
 
* دانشكده جغرافيا، دانشگاه تهران
 
 

اين تحقيق به بررسي عوامل موثر در تحول مخروط افکنه ها، به عنوان يکي از پوياترين لندفرم هاي نواحي خشک پرداخته است. به طور کلي در خصوص شکل گيري و تحول مخروط افکنه ها نظرات مختلف و گاه متضادي ارايه شده است که در اين مقاله سعي شده تا با بررسي مخروط افکنه جاجرود (با هدف شناخت هر چه بيشتر عوامل موثر در شکل گيري و تحول آن) نظرات ارايه شده مورد تحليل قرار گيرد. در اين تحقيق از تصاوير ماهواره اي (2002) IRS، عکس هاي هوايي 1:55000، نقشه هاي 1:250000 و 1:25000 توپوگرافي رقومي، نقشه هاي 1:250000 و 1:100000 زمين شناسي و نرم افزارهاي تهيه نقشه و پردازش تصاوير رقومي استفاده شده است. در زمينه پردازش تصاوير رقومي از نرم افزار Ilwis و PCI استفاده گرديد. همچنين بمنظور تهيه نقشه هاي مورد نياز از نرم افزارهاي Microstation،Freehand  و Arc\GIS استفاده شد. در عين حال در بسياري از موارد با عمليات ميداني و مشاهده ترانشه هاي طبيعي و مصنوعي موجود بر سطح مخروط افکنه و تهيه عکس و لوگ نسبت به تهيه شواهد مستدل و دقيق جهت کنترل و گردآوري اطلاعات تکميلي، اقدام گرديد. در نهايت نيز با استفاده از فرمول هاي تجربي smf2  و vf3 نسبت به تعيين اثر حرکات تکتونيکي در منطقه اقدام گرديد. نتايج اين تحقيق نشان مي دهد که تحول مخروط افکنه جاجرود حاصل عملکرد عوامل طبيعي شامل تغييرات اقليمي، حرکات تکتونيکي و تغيير سطح اساس (در دراز مدت) و عوامل انساني (در کوتاه مدت) بوده است.

 
كليد واژه: مخروط افکنه ها، تغييرات اقليمي، حرکات تکتونيکي، ورامين، جاجرود
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
چهارشنبه 6 اردیبهشت 1391  11:45 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها