0

بانک مقالات علوم اجتماعی

 
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم اجتماعی

 4 : مطالعات امنيت اجتماعي تابستان 1389; جديد(22):83-104.
 
تاثير جهاني سازي بر هويت ملي و هويت جهاني (با تاکيد بر رسانه هاي ارتباطي نوين)
 
بيات بهرام,آزادواري علي اكبر
 
 
 

فرايند جهاني سازي که با گسترش تکنولوژي هاي ارتباطي - اطلاعاتي نوين همراه شده است، چنان سرعت و عمقي به تغييرات اجتماعي داده است که حتي پابرجاترين عرصه حيات بشري يعني فرهنگ را در نورديده و ما را در ميان يک دگرگوني جدي فرهنگي قرار داده است. از اين رو بررسي آثار و پيامدهاي کاربرد تکنولوژي هاي ارتباطي - اطلاعاتي نوين در عرصه هاي مختلف حائز اهميت است. کنشگران به طور اعم و دانشجويان به طور اخص، از مصرف کنندگان اصلي اين تکنولوژي ها مي باشند. اينترنت، رايانه و ماهواره بخش مهمي از فعاليت هاي آموزشي، شغلي و فراغتي دانشجويان را به خود اختصاص داده است. به اين جهت اين احتمال وجود دارد که بهره مندي از اين پديده بر الويتها و جهت يابي افراد تاثير داشته باشد. مقاله حاضر که ماحصل يک تحقيق است با اين هدف سازمان يافته است که رابطه در معرض فرآيند جهاني سازي (وسايل ارتباطي نوين) قرار گرفتن را با هويت ملي و هويت جهاني بررسي نمايد. الگوي نظري اين تحقيق تلفيقي از نظريات تانبرگ، گيبينز، گيدنز و جيمسون مي باشد.
اين تحقيق با روش پيمايشي انجام شده است. جمعيت آماري تحقيق، دانشجويان دانشگاه تربيت معلم تهران مي باشد که 352 نفر از آنها با روش نمونه گيري خوشه اي چندمرحله انتخاب و مورد مصاحبه قرار گرفتند. يافته هاي تحقيق نشان مي دهد که در معرض فرآيند جهاني (رسانه هاي ارتباطي نوين) قرار گرفتن رابطه اي با هويت ملي ندارد ولي با احساس تعلق جهاني رابطه معنادار دارد.

 
كليد واژه: فرايند جهاني، هويت ملي، هويت جهاني
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
پنج شنبه 21 اردیبهشت 1391  3:15 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم اجتماعی

 5 : مطالعات امنيت اجتماعي تابستان 1389; جديد(22):105-121.
 
بررسي جامعه شناختي ارتکاب جرم در بين جوانان شهر ايلام و عوامل اجتماعي موثر بر آن (مورد مطالعه: زندان مرکزي ايلام)
 
نورايي الياس,صيدي محبوب
 
 
 

امروزه جامعه شناسان با رويکردي نوين، رفتارهاي انحرافي مانند ارتکاب جرم را کشمکشي بين فرد و جامعه قلمداد مي کنند. ارتکاب جرم به عنوان يک مساله اجتماعي تاثيرات نامطلوبي بر روي جامعه بر جاي مي گذارد. اين تحقيق با نشان دادن روند رو به رشد جرايم جوانان در شهر ايلام به دنبال پاسخ به اين سوال است که چرا عده کثيري از جوانان وارد زندگي مجرمانه مي شوند و ريشه مساله را در چه عواملي بايد جستجو کرد؟ به همين دليل طيف وسيعي از الگوهاي نظري بصورت اجمال ارائه شده است و در ادامه تئوري کنترل اجتماعي هيرشي به عنوان چارچوب نظري تحقيق مورد استفاده قرار گرفت.
اين پژوهش با هدف بررسي عوامل موثر بر ارتکاب جرم در بين جوانان شهر ايلام با تاکيد بر عوامل خانوادگي و اجتماعي در سال 1387 انجام پذيرفته است. روش بکار رفته در اين تحقيق، پيمايش است و اطلاعات مورد نياز با توزيع پرسشنامه در بين 106 نفر از جوانان محبوس در زندان مرکزي ايلام، در سنين 18 تا 30 سال، جمع آوري شد. نتايج تحقيق نشان داد، بين متغيرهاي «سن، تحصيلات، تعلق خاطر نسبت به خانواده و دوستان و درگيري در فعاليت هاي روزمره» با گرايش به ارتکاب جرم رابطه معنادار وجود دارد. بين متغيرهاي «اعتقاد به هنجارهاي اجتماعي و تعهد نسبت به فعاليت هاي روزمره» با ميزان گرايش به ارتکاب جرم رابطه معنادار وجود نداشت.

 
كليد واژه: ارتکاب جرم، کنترل اجتماعي، عوامل خانوادگي و اجتماعي، جوانان شهر ايلام
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
پنج شنبه 21 اردیبهشت 1391  3:15 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم اجتماعی

 7 : مطالعات امنيت اجتماعي تابستان 1389; جديد(22):137-162.
 
مطالعه رابطه عوامل فرهنگي اجتماعي با نزاعهاي دسته جمعي، قومي و قبيله اي در شهرستان لردگان
 
رضائي كلواري نوراله,بحريني مجيد
 
 
 

هدف از اين پژوهش «مطالعه رابطه عوامل فرهنگي اجتماعي با نزاعهاي دسته جمعي، قومي و قبيله اي در شهرستان لردگان» بوده است. عوامل فرهنگي اجتماعي شامل: عوامل جمعيت شناختي، ميزان استفاده از وسايل ارتباط جمعي، محروميت نسبي، بي هنجاري (آنومي)، قوم گرايي، قوميت ها، پرخاشگري، انسجام اجتماعي، کنترل اجتماعي و پايگاه اجتماعي اقتصادي با نزاعهاي جمعي، قومي و قبيله اي در قالب 10 فرضيه بررسي شد. روش پژوهش توصيفي از نوع همبستگي و جامعه آماري کليه مردان و زنان بالاي 15 سال شهرستان لردگان 116436 نفر را تشکيل داد. نمونه مورد مطالعه با روش نمونه گيري تصادفي سهميه اي از ميان جامعه آماري به تعداد 414 نفر انتخاب شد. براي جمع آوري داده هاي پژوهش از پرسشنامه محقق ساخته با پايايي 96% بر اساس ضريب آلفاي کرونباخ استفاده شد. در تحليل آماري پژوهش از شيوه آمار توصيفي (ميانگين، فراواني، درصد و نمودار) و آمار استنباطي (t تک متغيره، تحليل واريانس، ضريب همبستگي پيرسون، اسپيرمن، دو رشته اي، رگرسيون چندگانه و آزمون شفه) استفاده شد. نتايج بدست آمده نشان داد که: متغيرهاي «پرخاشگري»، «قوم گرايي»، «بي هنجاري» و «محروميت نسبي» داراي رابطه معناداري مثبت و متغيرهاي «کنترل اجتماعي»، «انسجام اجتماعي»، «پايگاه اجتماعي اقتصادي»، «سن»، «جنسيت» «تحصيلات» داراي رابطه معنادار معکوس و متغيرهاي «تاهل» و «ميزان استفاده از وسايل ارتباط جمعي» فاقد رابطه معنادار با گرايش به نزاعهاي جمعي، قومي و قبيله اي بوده اند و گرايش به نزاع در بين مردان و زنان متفاوت و مردان گرايش بيشتري به نزاع جمعي داشته و همچنين ميزان گرايش به نزاعهاي جمعي، قومي و قبيله اي در بين اقوام مختلف جامعه آماري متفاوت بوده است.

 
كليد واژه: نزاع جمعي، پرخاشگري، قوم گرايي، بي هنجاري (آنومي)، کنترل اجتماعي، محروميت نسبي، شهرستان لردگان
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
پنج شنبه 21 اردیبهشت 1391  3:15 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم اجتماعی

 2 : مطالعات امنيت اجتماعي بهار 1389; جديد(21):33-57.
 
تاثير منطقه اسکان غيررسمي بي سيم در شکل گيري الگوهاي فضايي بزه قاچاق مواد مخدر در شهر زنجان
 
كلانتري محسن,قزلباش سميه,جباري كاظم
 
 
 

شکل گيري و گسترش سکونتگاههاي نامتعارف با ويژگي هاي نامطلوب کالبدي، اقتصادي و اجتماعي از جمله پيامدهاي رشد شهرنشيني در شهر زنجان بوده است. منطقه اسکان غيررسمي بي سيم از جمله مناطق بزرگ اسکان غيررسمي در شهر زنجان است که در اثر مهاجرت هاي بي رويه و کنترل نشده روستايي شکل گرفته و گسترش يافته است. اين محدوده از نظر ويژگي هاي کالبدي با مشکلات و نارسايي هاي فراواني روبروست. مجموعه خصوصيات کالبدي در کنار ويژگي هاي جمعيتي و اجتماعي حاکم بر منطقه باعث شده است تا اين محدوده محل تمرکز ميزان قابل توجهي از جرايم شهر زنجان باشد. اين پژوهش با هدف بررسي تاثير منطقه اسکان غيررسمي بي سيم در شکل گيري الگوهاي بزهکاري در شهر زنجان و تبيين عوامل موثر در بروز بزهکاري در اين منطقه انجام شده است. روش پژوهش حاضر تحليلي، تطبيقي است و به منظور تحليل الگوهاي فضايي بزهکاري از آزمون هاي مرکز متوسط، بيضي انحراف معيار، آزمون خوشه بندي و شاخص هاي نزديک ترين همسايه و تخمين تراکم کرنل استفاده شده است. جامعه آماري پژوهش حاضر مجموعه جرايم قاچاق مواد مخدر است که در دوره زماني يکساله در محدوده شهر زنجان به وقوع پيوسته است.

 
كليد واژه: اسکان غيررسمي، الگوهاي بزهکاري، کانون جرم خيز، قاچاق مواد مخدر، بي سيم، زنجان
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
پنج شنبه 21 اردیبهشت 1391  3:16 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم اجتماعی

 5 : مطالعات امنيت اجتماعي بهار 1389; جديد(21):121-154.
 
بررسي ارتباط باورهاي فرهنگي با خودکشي (مورد مطالعه: شهرستان هاي کوهدشت و پلدختر)
 
عنبري موسي,بهرامي اردشير
 
 
 

در سه دهه گذشته پديده خودکشي موجب مرگ برخي زنان و جوانان در استان‏هاي غربي کشور (ايلام، لرستان و کرمانشاه) شده است. طبق آمارها خودکشي‏ يکي از مهمترين علل مرگ و مير در اين استانها شناخته شده است. پژوهش حاضر تحليلي بر شرايط رخداد خودکشي ها در جامعه روستايي استان لرستان (شهرستان‏هاي کوهدشت و پلدختر) طي سالهاي 1383 تا 1385 است. هدف خاص مقاله، بررسي اثرات باورهاي فرهنگي بر خودکشي در منطقه مورد مطالعه است. جامعه آماري تحقيق، 126 مورد اقدام به خودکشي در مناطق روستايي و محدوده زماني فوق انتخاب شده‏اند. در نمونه‏گيري با روش هدفمند با 50 نفر از اعضاي خانواده‏‏هاي قربانيان و 30 نفر اقدام کننده به خودکشي، يعني جمعا 80 نفر به عنوان نمونه آماري براي مصاحبه عميق (گروهي و متمرکز) انتخاب شده‏اند. يافته‏‏هاي مقاله نشان مي دهد، زنان و جوانان بيشترين قربانيان خودکشي بوده‏اند. باورهاي فرهنگي مردم منطقه از جمله مذموميت طلاق، نگرش نسبت به عشق قبل از ازدواج، انگ ها و برچسبهاي اجتماعي، فهم جنسيتي از کار و نگرش مردانه به تربيت خانوادگي به طور مستقيم و با واسطه با خودکشي ارتباط دارند.
استدلال محوري مقاله اينست که خودکشي از انگ هاي اجتماعي، ارزشها و هنجارهاي سنتي حاکم بر جامعه روستايي شامل ناموس پرستي، تعصب هاي فردي و باورهاي مربوط به مذموميت رابطه عشقي قبل از ازدواج تاثير محسوس مي پذيرد. الصاق برچسب هاي اجتماعي منفي بر افراد در فرايند روابط پيوسته اجتماعي عامل موثري براي گرايش افراد به خودکشي بوده است. تخطئه و تحريم روابط نسبتا آزادتر مرتبط با امر ازدواج و خانواده بيش از عوامل ديگر با خودکشي افراد در منطقه مورد مطالعه ارتباط داشته است.

 
كليد واژه: خودکشي، باورهاي فرهنگي خانواده گرايي، انگ هاي اجتماعي، کوهدشت و پلدختر
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
پنج شنبه 21 اردیبهشت 1391  3:16 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم اجتماعی

 8 : مطالعات امنيت اجتماعي تابستان 1389; جديد(22):163-185.
 
مطبوعات، جرائم اجتماعي و احساس امنيت و آگاهي
 
پوريان عزت اله*
 
* ايسپا
 
 

اهميت امنيت و احساس امنيت بر کسي پوشيده نيست، کافيست تصور کنيد در جامعه اي همه امکانات مورد نياز بشر فراهم باشد، اما آدميان به دلائل مختلف احساس ناامني کنند. پيداست که نه توان استفاده از امکانات مزبور را خواهند داشت و نه حتي مي توانند يک زندگي معمولي داشته باشند.
فرضيه اصلي ما در اين تحقيق عبارت است از اينکه بين ميزان استفاده از مطبوعات و ميزان احساس امنيت شهروندان تهراني رابطه وجود دارد، به اين معنا که احتمالا هر چه ميزان استفاده از روزنامه ها بيشتر شود ميزان احساس امنيت شهروندان کاهش مي يابد و بالعکس.
روش انجام اين تحقيق پيمايشي بوده و اطلاعات موردنظر از طريق پرسشنامه گردآوري شده است. با توجه به اينکه جامعه آماري اين تحقيق کل مناطق 22 گانه شهر تهران است از کليه مناطق به تناسب جمعيت آنها نمونه گيري بعمل آمده و جمعا تعداد 420 نمونه با استفاده از فرمول کوکران انتخاب گرديد. داده هاي تحقيق پس از داده پردازي با کمک نرم افزار spss مورد تجزيه و تحليل قرار گرفت. بر اساس يافته هاي اين تحقيق، بين ميزان استفاده از رسانه ها و احساس امنيت رابطه معکوس وجود دارد. همچنين بين گروه هاي مختلف سني و ميزان احساس امنيت رابطه معناداري وجود دارد.

 
كليد واژه: امنيت، احساس امنيت، جرائم اجتماعي، رسانه ها
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
پنج شنبه 21 اردیبهشت 1391  3:16 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم اجتماعی

 6 : مطالعات امنيت اجتماعي بهار 1389; جديد(21):155-182.
 
بررسي عوامل جامعه شناختي مرتبط با خرافات
 
صفايي صفي اله,طيبي نيا موسي,عرفاني نصراله
 
 
 

اين مقاله برگرفته از يک طرح پژوهشي با عنوان بررسي گرايش به خرافات و عوامل مرتبط با آن در بين شهروندان همداني مي باشد که با استفاده از روش پيمايشي انجام شده است. تکنيک مورد استفاده براي گردآوري اطلاعات پرسشنامه بوده که اطلاعات مورد نياز آن از يک نمونه 321 نفري از شهروندان همداني با استفاده از روش نمونه گيري خوشه اي چندمرحله اي گردآوري شده است.
مهمترين نتايج بدست آمده از اين مطالعه عبارتند از: زنان خرافاتي تر از مردان هستند. با افزايش در سن، احساس نابرابري و از خود بيگانگي، گرايش به خرافات بيشتر مي شود. مشاغل فکري (خدماتي) و فارس زبانان گرايش کمتري به خرافات داشته و مشاغل کشاورزي و کرد و لر زبانان گرايش بيشتري به خرافات دارند. با افزايش تحصيلات، درآمد، آگاهي، کنش عقلاني، احساس امنيت و رضايت از زندگي گرايش به خرافات نيز کمتر مي شود. در تحليل رگرسيون چندمتغيره به منظور مشخص نمودن معادله اي که بتوان با آن خرافات را پيش بيني کرد به معادله اي با متغيرهاي ميزان تحصيلات، کنش عقلاني، انزوا، احساس امنيت و بي معنايي دست يافتيم که نهايتا 30 درصد از واريانس متغير وابسته از طريق اين معادله تبيين شد.

 
كليد واژه: خرافات، احساس امنيت، از خود بيگانگي، کنش عقلاني
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
پنج شنبه 21 اردیبهشت 1391  3:16 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم اجتماعی

 1 : نامه علوم اجتماعي بهار 1386; جديد(پياپي 30):1-32.
 
ديالكتيك منش و ميدان در نظريه عمل پي ير بورديو
 
جمشيدي ها غلام رضا*,پرستش شهرام
 
* گروه جامعه شناسي، دانشگاه تهران
 
 

موضوع نوشتار حاضر، جايگاه نظريه تلفيقي پي ير بورديو در گستره علوم اجتماعي است. بدين منظور، ابتدا، فلسفه رابطه اي به عنوان فلسفه پشتيبان اين نظريه و پل رابط عين گرايي و ذهن گرايي طرح مي گردد. سپس سابقه نظريه ميدان هاي اجتماعي در نظريه ميدان هاي فيزيکي و ميدان هاي رواني تعقيب مي شود. پس از آن، نظريه عمل پي ير بورديو به عنوان مرکز ثقل جامعه شناسي رابطه گرايانه با توسل به مفاهيم نوبنيادي همچون منش و ميدان تشريح مي گردد. در اين مرحله تلاش مي شود ذات ديالکتيکي اين مفاهيم و توقف وجودي شان نسبت به هم نشان داده شود. بدين ترتيب، توصيف مفاهيم منش و ميدان معطوف به دريافت نظريه عمل به عنوان يک دستگاه نظري قدرتمند است، که توانايي تبيين عمل در عرصه هاي مختلف را دارد. مطالعات بورديو و شاگردانش بارها اين توانايي را نشان داده، ضمن آنکه با هضم انتقادات صاحب نظران علوم اجتماعي به توسعه هر چه بيشتر اين برنامه تحقيقاتي جايگرين کمک نموده اند.

 
كليد واژه: آئين، استراتژي، ديالکتيک، ذهن گرايي، راست آئيني، عين گرايي، فلسفه رابطه اي، منش، ميدان، نظريه عمل، هومولوژي، کژآئيني و تمايز
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 25 اردیبهشت 1391  11:00 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم اجتماعی

 2 : نامه علوم اجتماعي بهار 1386; جديد(پياپي 30):33-62.
 
بررسي امكان همزيستي دين و مدرنيته
 
شجاعي زند عليرضا*
 
* گروه جامعه شناسي، دانشگاه تربيت مدرس
 
 

از مدرنيته در تلقي عام و كلاسيك، به عنوان مهم  ترين عامل عرفي شدن ياد شده است و انتظار مي رفت با بسط آن، دين از صفحه ذهن و زندگي انسان مدرن بيرون رود. وجود شواهدي از حضور پر نشاط دين در دنياي مدرن، اين نظريه و پيش بيني هاي آن را به زير سوال برده و اميدواري هايي براي به هم آوري دين و مدرنيته در برخي از نوانديشان ديني پديد آورده است. اين مقال با تاكيد بر تمايز ميان «نوشدن»، «مدرن شدن» و «مدرنيته» و ملاحظه تفاوت هاي آموزه اي اسلام و مسيحيت، اين اميدواري را به چالش كشيده است: در گام نخست با آشكارسازي نسبت نقيض ميان دين و عرفي شدن و اثر غير قابلِ انكار مدرنيته بر وقوع اين فرايند و در گام دوم با ابرام بر عدم صدق مهم ترين مصاديق همزيستي ميان دين و مدرنيته.

 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 25 اردیبهشت 1391  11:00 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم اجتماعی

 3 : نامه علوم اجتماعي بهار 1386; جديد(پياپي 30):63-95.
 
سرمايه اجتماعي شبكه و جنسيت: بررسي ويژگي هاي ساختي، تعاملي و كاركردي شبكه اجتماعي زنان و مردان در تهران
 
باستاني سوسن*,صالحي هيكويي مريم
 
* دانشكده علوم اجتماعي، دانشگاه الزهرا
 
 

تعاملات اجتماعي از عناصر بنيادين هر جامعه اي محسوب مي شود. بر اساس ديدگاه شبكه، روابط و پيوندها به عنوان سرمايه اجتماعي محسوب مي شوند و فرد از طريق آن ها به منابع و حمايت هاي موجود در شبكه دسترسي مي يابد. هدف اصلي اين پژوهش، مطالعه سرمايه اجتماعي شبكه زنان و مردان در تهران مي باشد. فرض بر آن است كه زنان و مردان به دليل تفاوت در ساختار زندگي و به دليل نابرابري هاي جنسيتي، داراي سرمايه اجتماعي متفاوت مي باشند. تفاوت در سرمايه اجتماعي شبكه، در ابعاد ساختي (اندازه و ترکيب شبکه)، تعاملي (فراواني تماس، صميميت) و کارکردي (حمايت ها) مطرح مي باشد. در اين پژوهش كه با روش پيمايش و با استفاده از پرسشنامه انجام شده است، تاثير جنسيت و متغيرهاي زمينه اي بر سرمايه اجتماعي شبكه مورد آزمون قرار گرفته است. جامعه آماري را افراد 18 سال به بالاي تهران تشكيل مي دهند. حجم نمونه 320 نفر است که با روش نمونه گيري خوشه اي با احتمال متناسب با حجم انتخاب گرديد. نتايج پژوهش حاكي از آن است كه شبكه هاي زنان و مردان از نظر ساخت (اندازه و تركيب شبکه) تفاوت هاي قابل ملاحظه اي ندارند، اما از نظر خصوصيات تعاملي و کارکردي متفاوت مي باشند. زنان انواع زنانه تر حمايت (عاطفي) و مردان انواع مردانه تر حمايت (مالي و اطلاعاتي) را فراهم مي کنند. افراد شاغل و متاهل سرمايه اجتماعي بالاتري دارند. آنچه که شبکه روابط زنان و مردان را از هم متمايز مي سازد، فرصت ها و محدوديت هايي است که زنان و مردان دارند و ناشي از نابرابري هاي جنسيتي و عدم توزيع برابر امکانات و فرصت ها در جامعه مي باشد.

 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 25 اردیبهشت 1391  11:00 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم اجتماعی

 4 : نامه علوم اجتماعي بهار 1386; جديد(پياپي 30):97-121.
 
تحليل ارزش هاي سنتي و مدرن در سطوح خرد و كلان
 
آزادارمكي تقي*,ملكي امير
 
* گروه جامعه شناسي، دانشگاه تهران
 
 

در تحليل رابطه بين سنت و مدرنيته با محوريت ارزش هاي سنتي و مدرن، برخي انديشمندان بر اين باورند كه در فرآيند تحقق مدرنيته بعضي از عناصر سنتي ساختار فرهنگي جامعه در هم شكسته مي شوند. با توجه به اينكه جامعه ما آهنگ توسعه و تحول را با سرعتي زياد در پيش گرفته است، پاسخ به اين سوال ضروري به نظر مي رسد كه در حال حاضر وضعيت عناصر سنتي نظام فرهنگي در جامعه ايران چگونه است؟ پژوهش حاضر با اتخاذ رهيافت تطبيقي و بکارگيري داده هاي حاصل از موج چهارم پروژه بررسي ارزش هاي جهاني، علاوه بر مطالعه خانواده گرايي و دينداري به عنوان عناصر سنتي نظام فرهنگي جامعه ايران (در سطح خرد) همچنين به مقايسه آن با سه دسته از کشورهاي جهان (بر مبناي سطح توسعه انساني آنها) پرداخته است (سطح کلان). نتايج تحقيق حاكي از اين است كه: 1ـ در ايران سالخوردگان، كم سوادان و فقيران بيشتر از جوانان، دانشگاهيان و ثروتمندان به آموزه هاي سنتي خانواده پايبندند و تجانس بيشتري در اين خصوص دارند. 2ـ از بين متغيرهاي مستقل تحقيق فقط تحصيلات داراي قدرت پيش بيني ميزان دينداري افراد در ايران است. 3ـ در چالش بين سنت و مدرنيته در ايران، ماندگاري عناصر سنتي در عرصه دين بيشتر از عرصه خانواده است. 4ـ در سطح کلان، بين تجانس فرهنگي در حوزه عناصر سنتي و سطح توسعه انساني کشورها رابطه معكوس وجود دارد، يعني در فرآيند مدرنيته، تجانس فرهنگي جاي خود را به تشتت آراء در حوزه عناصر سنتي فرهنگ مي دهد.

 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 25 اردیبهشت 1391  11:00 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم اجتماعی

 5 : نامه علوم اجتماعي بهار 1386; جديد(پياپي 30):123-149.
 
زن در عرصه عمومي: مطالعه اي در مورد فضاهاي عمومي در دسترس زنان شهري و تغييرات آن
 
عليرضا نژاد سهيلا*,سرايي حسن
 
* گروه مردم شناسي، دانشگاه آزاد اسلامي، واحد گرمسار
 
 

اين مقاله در پي پاسخگويي به يک پرسش اصلي درباره زنان شهري ايراني است و آن اين است که آيا در دسترسي آن ها به فضاها و عرصه هاي عمومي تغييري ايجاد شده است، يا خير؟ بر اين اساس پرسش آغازين آن بدين شکل طراحي شد که ”زنان شهري ايراني در خارج از خانه، معمولا در کجاها بيشتر ديده شده و حضور دارند؟“ براي پاسخگويي به اين سوال از روش مطالعه ترکيبي استفاده شده است. مطالعه تاريخي و کيفي مبناي آن چه را که در بخش کمي به آزمون گذارده شد، ساختند. بر اساس نتايج به دست آمده در گام نخست بهتر ديده شد که زنان شهري با توجه به ميزان برخورداري از دو عنصر مدرن تحصيلات و اشتغال به چهار دسته تقسيم شوند. و در بخش هاي کيفي و کمي اين پژوهش تفاوت هاي احتمالي در دسترسي آنان به فضاهاي عمومي و يا زنانه به آزمون گذارده شدند. بر اساس نتايج به دست آمده زنان تحصيلکرده و شاغل امكان استفاده از فضاها و اماکني را دارند که زنان فاقد تحصيلات دانشگاهي و شغل اين امكان را ندارند. بر اين اساس، زنان در تيپ هاي مختلف در يکسري از فضاها به اشتراک ديده مي شوند اما زنان داراي تحصيلات دانشگاهي و اشتغال به عرصه هاي گسترده تر و بيشتري دسترسي دارند. محل کار مهمترين مکاني است که زنان براي ورود به آن از خانه خارج مي شوند.

 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 25 اردیبهشت 1391  11:00 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم اجتماعی

 6 : نامه علوم اجتماعي بهار 1386; جديد(پياپي 30):151-175.
 
مناسبات دولت و جامعه از ديدگاه جامعه شناسي
 
ابراهيم باي سلامي غلام حيدر*
 
* دانشكده علوم اجتماعي، دانشگاه تهران
 
 

مقاله حاضر در تحليلي نظري، مناسبات و تعامل بين دولت و جامعه را مورد بررسي قرار مي دهد. در رويكردي جامعه شناسانه، شكاف يا فاصله دولت از جامعه مساله اي اساسي بشمار مي آيد و در تحليل نقش دولت در تحول صنعتي بر اين نكته تاكيد شده است كه نوع مناسبات دولت و جامعه تعيين كننده نوع نقش آن خواهد بود و چگونگي مشارکت و نوع استقلال و اتکا آن ها اهميت دارد. به منظور شناخت اين روابط، تحليل نهاد دولت از نظر ساختار دروني و نوع ارتباط آن با گروه هاي اجتماعي و تاثير متقابل آن ها محور اصلي اين مقاله است. مفهوم ديوان سالاري وبري و شاخص هاي ويژه آن معرف ساخت دروني دولت است و گروه هاي اجتماعي و بخش كارآفرين معرف ساختار اجتماعي تلقي گرديده اند. نظريه هاي كنترل اجتماعي (ميگدال، 1988)، همزيستي بين دولت و كارآفرين (ويد،1990) و ماهيت دولت رانتيير (ببلاوي و لوسياني، 1987) در تبيين تحولات صنعتي و اجتماعي مورد توجه قرار گرفته است. استقلال دولت از جامعه و رهايي آن از فشارهاي ويژه نگر برخي از گروه هاي اجتماعي و پيوند استوار آن با ساختار اجتماعي و تعقيب منافع ملي در نظريه «استقلال متكي به جامعه» با همان ادبياتي كه اوانز (استاد جامعه شناسي دانشگاه بركلي آمريكا) مطرح كرده مورد بررسي قرار گرفته است. همچنين به «پروژه هاي مشترك» به عنوان محور هماهنگي و تعامل بين گروه هاي اجتماعي كارآفرين و دولت اهميت داده شده و در نهايت با ملاحظه همه امکاناتي که نظريه مذکور براي تحليل رابطه دولت و جامعه فراهم مي کند، به محدوديت هاي اين رويکرد در بررسي رابطه دولت رانتيير و گروه هاي کارآفرين در ايران اشاره گرديده است.

 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 25 اردیبهشت 1391  11:01 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم اجتماعی

 
چرخش فرهنگي در قلمرو مطالعات «انقلاب هاي اجتماعي» با تاكيد بر انقلاب اسلامي
 
عاملي محمد,حاضري علي محمد*
 
* دانشكده علوم اجتماعي، دانشگاه تربيت مدرس
 
 

نقش متغيرهاي فرهنگي در قلمرو مطالعات اجتماعي هميشه محل مناقشه بوده است. بسياري اساسا تبيين هاي فرهنگي را مهمل دانسته و به طور كلي تاثير متغيرهاي فرهنگي را در رخدادهاي اجتماعي ناديده گرفته و از آن به عنوان يك عنصر فرعي ياد مي كنند. بعدها با شكل گيري آنچه كه به چرخش فرهنگي شهرت يافته نوعي بازنگري در نقش و اهميت مولفه هاي فرهنگي به وجود آمد. چنين موجي، اشكال مختلف علوم اجتماعي و رشته هاي وابسته به آن را تحت تاثير خود قرار داد. نتيجه چنين چرخشي آشكارا در مطالعات مربوط به انقلاب هاي اجتماعي موثر بود. نظريات فرهنگي مربوط به انقلاب بعد از اين چرخش، كم و بيش اهميت خود را در مقابل ساير رقبا پيدا كردند. اما رخدادي كه اين گرايش را به اوج رساند، انقلاب اسلامي ايران بود. انقلاب ايران گذشته از پيامدهاي اجتماعي، تاثيري آشكار بر اقبال نظريات فرهنگي در باب انقلاب داشت. در اين نوشتار سعي شده به اختصار ريشه هاي چرخش فرهنگي توضيح داده شود و در قدم بعدي به نظرياتي اشاره شود كه به صورت عام بر مبناي متغيرهاي فرهنگي شكل گرفته اند. در نهايت هدف نويسندگان اين مقاله، نشان دادن تاثيرات اين موج فكري در تبيين هاي فرهنگي مرتبط با انقلاب اسلامي است.

 
 
كليد واژه: بازنگري فرهنگي، تبيين هاي فرهنگي، رويکرد فرهنگ عامه، رويکرد گفتماني، چارچوب فرهنگي، اجماع ارزشي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 25 اردیبهشت 1391  11:02 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم اجتماعی

 4 : نامه علوم اجتماعي زمستان 1386; 15(پياپي 32):91-111.
 
بررسي مدل هاي سنجش عملكرد مديريت محلي: با تاكيد بر سازمان هاي مديريت شهري و روستايي در ايران
 
ايماني جاجرمي حسين*,فيروزآبادي سيداحمد
 
* دانشكده علوم اجتماعي، دانشگاه تهران
 
 

مديريت محلي به عنوان نهاد سياست گذار و مجري برنامه ها و پروژه هاي شهر و روستا نقش مهمي در کاهش نابرابري هاي اقتصادي و اجتماعي و ارتقا وضعيت توسعه دارد. تعيين ميزان توفيق مديريت محلي در تحقق اهداف خود، زماني ميسر است که عملکرد آن به دقت مورد سنجش قرار گيرد. با وجود روش ها و شاخص هاي موجود براي سنجش عملکرد موسسات اقتصادي و توفيق نسبي در انجام اين امر، مطالعات نشان مي دهند که سنجش عملکرد سازمان هاي مديريت محلي مانند شهرداري ها، شوراها و دهياري ها امري پيچيده و دشوار مي نمايد. مي توان دو رهيافت علاقمند به موضوع سنجش عملکرد مديريت محلي را در حوزه مطالعات سازمان ها و جامعه شناسي شناسايي کرد. در حوزه نخست مفاهيم «کارايي» و «اثر بخشي» و شاخص هاي مربوط به آن ها مورد توجه قرار دارد و در حوزه جامعه شناسي به موضوع در چارچوب نظريه سرمايه اجتماعي و تاثير آن بر عملکرد سازمان هاي مديريت محلي پرداخته شده است. در اين مقاله با بررسي مهمترين مطالعات انجام شده در دو حوزه مذکور، مدل هاي سنجش عملکرد و مهمترين مفاهيم آن ها بيان شده است. در ادامه مقاله با توجه به نتايج يک مطالعه کيفي در خصوص مديريت محلي در ايران، مدل پيشنهادي سنجش عملکرد با افزودن مفاهيم مربوط به خصوصيات نهاد مديريت محلي به مدل هاي پيشين آمده است. 

 
كليد واژه: سنجش عملکرد، روش تحقيق کيفي، مديريت محلي، مديريت شهري، کارايي و اثر بخشي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 25 اردیبهشت 1391  11:03 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها