0

بانک مقالات علوم اجتماعی

 
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم اجتماعی

 3 : مجله دانشكده ادبيات و علوم انساني دانشگاه تربيت معلم زمستان 1387; 16(63 (ويژه نامه علوم اجتماعي)):71-105.
 
دين و نظم اجتماعي: بررسي رابطه دينداري با احساس آنومي و کجروي در ميان نمونه اي از دانشجويان
 
سراج زاده سيدحسين*,پويافر محمدرضا
 
* گروه جامعه شناسي، دانشگاه تربيت معلم تهران
 
 

بررسي و تحليل كاركردي دين در نظام اجتماعي و نقش آن در حفظ تعادل و نظم اجتماع يكي از حوزه هاي مهم مطالعاتي در جامعه شناسي دين بوده است. در اين ميان يكي از موضوعاتي كه همواره محل بحث بوده، ميزان تاثير دين و دينداري افراد بر كاهش احساس آنومي و جلوگيري از بروز شرايط آنوميك در جامعه است. علاوه بر اين، نقش دين در كاهش كجروي و بزهكاري يكي ديگر از موضوعاتي است كه در زمينه تبيين كاركردي دين مورد توجه قرار گرفته است. در اين مقاله، اثر دينداري بر نظم اجتماعي در سطح فردي بررسي مي شود. براي اين کار، رابطه بين دينداري و دو متغير احساس آنومي و كجروي مورد مطالعه قرار مي گيرد. جمعيت آماري اين مطالعه را دانشجويان خوابگاهي دانشگاه سمنان تشكيل مي دهند. اين مطالعه، يك نوع پژوهش كمّي از نوع مطالعه پيمايشي بوده و ابزار گردآوري اطلاعات در آن پرسش نامه است.
بر اساس يافته هاي تحقيق، هر دو متغير احساس آنومي و كجروي با دينداري كل، رابطه معكوس معناداري دارند. هم چنين دينداري از طريق كاهش احساس آنومي در افراد نيز در كاهش بروز كجروي تاثير دارد. در ميان ابعاد دينداري، بعد پيامدي و بعد مناسكي داراي بيشترين رابطه همبستگي منفي هستند و ابعاد اعتقادي و تجربي كمترين رابطه را با احساس آنومي دارند. در مورد رابطه كجروي با ابعاد دينداري نيز بعد پيامدي شدت بيشتري نسبت به ابعاد ديگر دينداري دارد. در اين مقاله دلالت هاي اين يافته ها مورد تحليل قرار گرفته اند
.

 
كليد واژه: بزهکاري، كجروي، احساس آنومي، دينداري، سنجه گلاك و استارك
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 18 اردیبهشت 1391  2:33 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم اجتماعی

 4 : مجله دانشكده ادبيات و علوم انساني دانشگاه تربيت معلم زمستان 1387; 16(63 (ويژه نامه علوم اجتماعي)):107-138.
 
جامعه شناسي دين و جنسيت: بررسي نظري و تجربي با تاکيد بر اشتغال زنان
 
فروتن يعقوب*
 
* دانشگاه مازندران
 
 

اين مقاله، با رويكردي جامعه شناختي به بررسي زمينه هاي نظري و تجربي مناسبات بين دين و جنسيت با تاکيد بر وضعيت اشتغال زنان در جوامع اسلامي مي پردازد. مرور ادبيات تحقيق نشان مي دهد که با وجود اجماع انديشمندان درباره وضعيت اشتغال زنان در بسياري از جوامع مسلمان، تبيين اين وضعيت براي آنان موضوعي بحث برانگيز شده است؛ به طوري که نظريات گوناگون و بعضا متناقضي براي تبيين اين وضعيت ارايه کرده اند که در بخش اول اين مقاله به آن ها پرداخته مي شود. اين موضوع به ميزان زيادي ريشه در کمبود تحقيقات تجربي و عيني دارد. لذا، بخش دوم اين مقاله به يافته هاي يک تحقيق تجربي اختصاص دارد. نتايج اين تحقيق مبتني بر روش لجستيک رگرسيوني، نشان مي دهند که وجود الگوهاي متعدد در زمينه اشتغال زنان در جوامع اسلامي مبين اين نکته اساسي است که در خصوص تبيين مناسبات بين دين و جنسيت بايد به نقش به مراتب مهم تر و تعيين کننده تر زمينه ها، تجربه ها و آموخته هاي زنان مسلمان در محيط هاي فرهنگي، اجتماعي گوناگون در نقاط مختلف جهان توجه کرد. نظر به اين که ايران نيز از جمله کشورهاي مسلمان جهان محسوب مي شود و به ويژه با توجه به زمينه هاي مشارکت بيشتر زنان ايراني در بازار کار (مانند افزايش تحصيلات زنان و نياز و تمايل فزاينده زنان براي مشارکت در امور اقتصادي) طي سال هاي اخير و گسترش فزاينده آن در سال هاي آتي، مباحث اين مقاله مي تواند در شناخت و تبيين وضعيت موجود و چشم اندازهاي آينده در زمينه وضعيت زنان در ايران به ويژه وضعيت اشتغال آن ها مورد استفاده قرار گيرند.

 
كليد واژه: جنسيت، دين، اشتغال زنان، جوامع اسلامي، محيط هاي فرهنگي ـ اجتماعي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 18 اردیبهشت 1391  2:33 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم اجتماعی

 5 : مجله دانشكده ادبيات و علوم انساني دانشگاه تربيت معلم زمستان 1387; 16(63 (ويژه نامه علوم اجتماعي)):139-180.
 
بررسي رابطه طرد اجتماعي و آمادگي براي اعتياد
 
قاضي نژاد مريم*,ساوالان پور الهام
 
* دانشگاه الزهرا
 
 

مقاله حاضر به بررسي رابطه بين «طرد اجتماعي» که مفهوم نسبتا جديدي در علوم اجتماعي است و آمادگي براي اعتياد مي پردازد. در اين مطالعه، مولفه هاي هفت گانه محروميت مادي، محروميت جنسيتي، عوامل مطرودساز پيشين، عوامل مطرودساز دوران گذار، فقدان مشارکت اجتماعي، فقدان حقوق اجتماعي و عدم ادغام هنجاري، به عنوان ابعاد اصلي طرد اجتماعي در نظر گرفته شده اند. براي سنجش متغير وابسته آمادگي براي اعتياد از مقياسِ بومي شده آي. ا. پي. اس. استفاده شده است. جمعيت تحقيق دانشجويان دختر دانشگاه هاي شهر تهران مي باشند که تعداد ??? نفر از آنان به روش نمونه گيري خوشه اي چند مرحله اي به عنوان نمونه تحقيق انتخاب شده اند. اين مطالعه به دليل تمرکز بر اعتياد زنان، سعي داشته تا علاوه بر شناسايي علل عام آمادگي براي اعتياد، عوامل مرتبط با جنسيت و سن را نيز مدنظر قرار داده و از اين ديدگاه، مساله اعتياد زنان را به طور خاص پيگيري كند. يافته ها نشان مي دهد حدود 40 درصد از جمعيت مورد بررسي، آمادگي متوسط تا زياد براي اعتياد از خود نشان داده اند. در تحليل دو متغيره، از ابعاد هفت گانه طرد اجتماعي، شش بعد آن در جمعيت نمونه مورد بررسي با متغير وابسته آمادگي براي اعتياد رابطه معني دار و مثبت نشان داده اند. در تحليل چند متغيره، دو مولفه عوامل مطرودساز دوران گذار (از جواني به بزرگ سالي) و عدم ادغام هنجاري مولفه هايي بودند که با آمادگي براي اعتياد، رابطه قوي و مثبت داشته اند. هم چنين متغيرهاي ياد شده با واسطه متغير سبک رفتاري، با متغير وابسته مرتبط بودند.

 
كليد واژه: طرد اجتماعي، گرايش به اعتياد، محروميت، عوامل مطرودساز، ادغام هنجاري، سبک رفتاري
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 18 اردیبهشت 1391  2:33 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم اجتماعی

 1 : مجله دانشكده ادبيات و علوم انساني دانشگاه تربيت معلم پاييز و زمستان 1386; 15(58-59 (ويژه نامه علوم اجتماعي 4)):5-32.
 
جهت گيري فرهنگي در قشربندي سني
 
اعظم آزاده منصوره*
 
* گروه علوم اجتماعي، دانشگاه الزهرا (س)
 
 

در اين مقاله به معرفي گروه بندي هاي سني به عنوان يکي از منابع جديد نابرابري و قشربندي اجتماعي و چگونگي تفاوت در جهت گيري هاي فرهنگي حاصل از آن پرداخته مي شود. هدف اصلي اين مقاله بررسي چگونگي تفاوت و يا تضاد ارزشي و نگرشي در گروه بندي هاي فوق الذکر است. براي نيل بدين هدف از روش فراتحليل کيفي مطالعات پيشين استفاده شده است. نتايج نشان مي دهد كه فرض وجود شكاف و جدايي ارزشي بين جواني و بزرگسالي قابل ترديد است. اما علي رغم شباهت در فرض هاي بنيادي و ارزش هاي هدف و غايي قشربندي سنّي، راه هاي رسيدن بدين ارزش ها و جهت گيري هاي ابزاري آن ها متنوع شده و از يكديگر فاصله گرفته است. در واقع مي توان اين طور ادعا نمود كه بعضي از تحولات ساختاري ظاهرا به دليل وسعت فراگيري، همه اقشار سني و گروه هاي اجتماعي را در حوزه هاي ارزشي تحت تاثير خود قرار داده و برخي ديگر تنها در محدوده كوچك تر و در رابطه با گروه هاي خاص منشا اثر بوده است و در اين حيطه نيز تنها تفاوت در راه و روش، موجب تمايزات فرهنگي قابل رويت در گروه هاي سني شده است.

 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 18 اردیبهشت 1391  2:34 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم اجتماعی

 6 : مجله دانشكده ادبيات و علوم انساني دانشگاه تربيت معلم زمستان 1387; 16(63 (ويژه نامه علوم اجتماعي)):181-213.
 
تعيين كننده هاي ساختاري و سرمايه اي سبك زندگي سلامت محور
 
قاسمي وحيد,رباني خوراسگاني رسول,رباني خوراسگاني علي,عليزاده اقدم محمدباقر*,قاسمي وحيد
 
* دانشگاه اصفهان
 
 

در دو يا سه دهه گذشته، مفهوم سبک زندگي به طور عام و سبک زندگي سلامت محور به طور خاص، توجه بسياري از متفکران اجتماعي، پژوهش گران سلامت و جامعه شناسان پزشکي را به خود جلب کرده است. در يك نگاه دقيق، سبك زندگي سلامت محور به عنوان پديده اي چند علتي، چند بعدي و چند دلالتي به الگوهاي جمعي رفتار مربوط مي شود كه به مسايل تهديدكننده سلامت افراد مي پردازد تا از اين طريق بتواند تضمين كننده سلامت ايشان باشد. نگاهي دقيق به ادبيات موضوع نشان مي دهد كه برخي پژوهش گران در پي تبيين الگوهاي رفتاري سلامت هستند؛ در حالي كه بعضي ديگر در پي تبيين آن با تعيين كننده هايي چون انتخاب هاي فردي برآمده اند. اين انتخاب ها در يک خلا اجتماعي، سياسي و فرهنگي صورت نمي گيرد و انواع تعيين كننده هاي زمينه اي چون جنس، طبقه، وضعيت تاهل و اشتغال بر آن تاثير گذارند. با اتخاذ رويکردي مشابه و با اتکا به پيشينه جامعه شناسي پزشكي، اين مقاله در پي مطالعه پيمايشي سبك زندگي سلامت محور و تعيين كننده هاي سرمايه اي و زمينه اي آن در ميان شهروندان بالاي 15 سال تبريز است. يافته هاي اين تحقيق نشان مي دهد كه سبك زندگي سلامت محور شهروندان برحسب جنسيت، سن و وضعيت تاهل آن ها متفاوت است و اشكال متفاوت سرمايه انساني (اجتماعي، اقتصادي و فرهنگي) با سبك زندگي سلامت محور شهروندان رابطه معني داري دارد.

 
كليد واژه: سبك زندگي سلامت محور، سرمايه اجتماعي، سرمايه فرهنگي، سرمايه اقتصادي، رفتارهاي مرتبط با سلامت، جامعه شناسي پزشکي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 18 اردیبهشت 1391  2:34 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم اجتماعی

 2 : مجله دانشكده ادبيات و علوم انساني دانشگاه تربيت معلم پاييز و زمستان 1386; 15(58-59 (ويژه نامه علوم اجتماعي 4)):33-66.
 
تاثير استفاده از اينترنت بر سرمايه اجتماعي و انساني (مطالعه موردي دانشجويان دانشگاه تهران)
 
جواهري فاطمه*,باقري ليلا
 
* گروه جامعه شناسي، دانشگاه تربيت معلم تهران
 
 

رشد تكنولوژي هاي اطلاعاتي- ارتباطي از نظر کمي و کيفي گستره ارتباطات انساني را بسط داده و ارکان مختلف حيات اجتماعي را تحت تاثير خود قرار داده است. در اين راستا مي توان به کاربرد روزافزون امکانات موجود در اينترنت در بين اقشار مختلف اشاره کرد. گروه هاي اجتماعي مختلف با انگيزه هاي متفاوت از اينترنت استفاده مي کنند، اما اين پديده در بين دانشجويان از جايگاه ويژه اي برخوردار است. دانشجويان علاوه بر انگيزه تفنن، سرگرمي و اشتياق آشنايي با دنياي ناشناخته، به خاطر اهداف علمي- آموزشي و يافتن فرصت هاي تحصيلي و شغلي جزء کاربران اصلي اينترنت به شمار مي روند. به اين دليل مطالعه تاثيرات استفاده از اينترنت بر دانشجويان مي تواند بخشي از پيامدهاي رواج تکنولوژي هاي ارتباطي را آشکار سازد. نوشتار حاضر با اين هدف سازمان يافته است که تاثير استفاده از اينترنت بر سرمايه اجتماعي و سرمايه انساني دانشجويان را بررسي نمايد. فرضيات اصلي تحقيق عبارتند از:
ـ استفاده از اينترنت با ميزان سرمايه اجتماعي افراد رابطه مثبت دارد
.
ـ استفاده از اينترنت با ميزان سرمايه انساني افراد رابطه مثبت دارد
.
اين تحقيق با روش پيمايش انجام شده است. جمعيت آماري دانشجويان دانشگاه تهران در سه مقطع كارشناسي، كارشناسي ارشد و دكتري و در چهار گروه تحصيلي علوم انساني، علوم پايه، فني و مهندسي و هنر هستند که 400 نفر از آن ها با روش نمونه گيري طبقه اي متناسب انتخاب شدند و مورد مصاحبه قرار گرفتند. يافته هاي به دست آمده، فرضيات تحقيق را تاييد مي کند و نشان مي دهد كه الگوي استفاده از اينترنت با ميزان سرمايه اجتماعي و سرمايه انساني افراد رابطه اي مستقيم و معنادار دارد
.

 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 18 اردیبهشت 1391  2:34 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم اجتماعی

 3 : مجله دانشكده ادبيات و علوم انساني دانشگاه تربيت معلم پاييز و زمستان 1386; 15(58-59 (ويژه نامه علوم اجتماعي 4)):67-108.
 
مدل پيشنهادي براي سنجش كيفيت زندگي (مطالعه موردي: شهر اصفهان)
 
رباني خوراسگاني علي*,كيانپور مسعود
 
* گروه علوم اجتماعي، دانشگاه اصفهان
 
 

كيفيت زندگي به دليل گسترش روند صنعتي شدن و پيشرفت فناوري كه توجه به بعد كمي زندگي انسان را مد نظر قرار مي دهد و هم چنين به دنبال غفلت از جنبه هاي كيفي زندگي انسان، طي چند دهه گذشته در كشورهاي غربي مورد توجه انديشمندان و متفكران علوم انساني قرار گرفت. در اين راستا، محققان علوم انساني ضمن تعريف مفهوم كيفيت زندگي، تلاش نمودند ابعاد و شاخص هاي مختلف اين مفهوم را تعيين كنند و مورد سنجش قرار دهند. مقاله حاضر نيز در كنار تعريف اين مفهوم، به دنبال طراحي و معرفي مدلي تجربي براي سنجش ابعاد مختلف آن است تا از اين طريق بتوان به تعريفي مشخص و شيوه اي دقيق در سنجش كيفيت زندگي دست يافت و در راستاي ارتقاي آن كوشيد. مدل پيشنهادي در اين مقاله با استفاده از روش پيمايش در شهر اصفهان روي حجم نمونه اي بالغ بر 540 نفر از شهروندان 15 سال به بالا و ساكن در مناطق يازده گانه شهر به اجرا درآمد كه كيفيت زندگي شهروندان اصفهاني را روي يك طيف 5 درجه اي، 3.78 يعني در حد بالايي ارزيابي نمود. هم چنين بررسي ارتباط بين كيفيت زندگي با سن و جنس پاسخ گويان، رابطه معناداري را نشان نداد، اما بين كيفيت زندگي و وضعيت تاهل آن ها ارتباط معناداري وجود دارد؛ به گونه اي كه كيفيت زندگي افراد متاهل بالاتر از كيفيت زندگي افراد مجرد برآورد مي شود.

 
كليد واژه: كيفيت زندگي، بعد رواني، بعد اجتماعي، بعد محيطي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 18 اردیبهشت 1391  2:34 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم اجتماعی

 7 : مجله دانشكده ادبيات و علوم انساني دانشگاه تربيت معلم زمستان 1387; 16(63 (ويژه نامه علوم اجتماعي)):215-255.
 
توسعه يافتگي و مشاركت سياسي در ايران: بررسي تطبيقي درون كشوري
 
معمار رحمت اله*
 
* پژوهشكده امام خميني (ره) و انقلاب اسلامي
 
 

نظريه پردازان اصلي نوسازي (مدرنيزاسيون)، پيوندي وثيق ميان توسعه اجتماعي ـ اقتصادي و ميزان مشاركت شهروندان در تعيين سرنوشت سياسي خويش مي بينند. مدعاي متاخرتر در نظريه نوسازي آن است كه مولفه هاي توسعه يافتگي يك جامعه، به ويژه برحسب ميزان صنعتي شدن، شهري شدن و باسوادي، علاوه بر آن كه في نفسه تقويت كننده مشاركت سياسي اند، به نحو غيرمستقيم از طريق برخي هم افزايي ها، و نيز به واسطه تغيير تركيب طبقاتي جامعه به نفع طبقات متوسط، موجب تقويت مشاركت انتخاباتي مي شوند. ما در اين پژوهش، ادعاهاي مذكور را در يك بررسي تطبيقي درون كشوري با واحد تحليل «شهرستان» و در كشور درحال توسعه اي مانند ايران، به محك تجربه زده ايم. متغير وابسته تحقيق، نرخ راي دهي در انتخابات رياست جمهوري؛ مقطع زماني مورد مطالعه شامل يك دوره زماني شانزده ساله (1384-1368)؛ جامعه آماري تحقيق شامل كليه شهرستان هاي كشور بوده است. در مجموع، سه فرضيه از ده فرضيه مستخرج از نظريه نوسازي، تاييد شدند و توان تبييني اين الگوي تحليلي نزديك به يك چهارم كل واريانس محاسبه گرديد.

 
كليد واژه: راي دهي، مشاركت سياسي، نوسازي (مدرنيزاسيون)، توسعه، صنعتي شدن، شهري شدن، تركيب طبقاتي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 18 اردیبهشت 1391  2:34 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم اجتماعی

 5 : مجله دانشكده ادبيات و علوم انساني دانشگاه تربيت معلم پاييز و زمستان 1386; 15(58-59 (ويژه نامه علوم اجتماعي 4)):133-165.
 
بررسي عوامل اجتماعي موثر بر گرايش به "قتل به خاطر شرف" در دشت آزادگان
 
زارع بيژن*,غانمي كفاح
 
* گروه جامعه شناسي، دانشگاه تربيت معلم تهران
 
 

پژوهش حاضر مساله "قتل به خاطر شرف" را در خوزستان از منظر جامعه شناختي مورد بررسي قرار داده است. با وجود اهميت موضوع مذكور، تاكنون تحقيق تجربي شايسته اي در ايران در اين خصوص صورت نگرفته است. اين تحقيق با رويكردي نو به مساله "قتل به خاطر شرف" پرداخته است و زمينه نظري آن عبارت است از: نظريه هاي مربوط به جامعه سنتي و مدرن (ديدگاه نوسازي) با محوريت نظريات ردفيلد و دوركيم. روش تحقيق، پيمايشي و ابزار آن پرسش نامه با گويه ها و پرسش هاي محقق ساخته است. جمعيت آماري اين تحقيق را، افراد 64ـ18 ساله مناطق شهري و روستايي شهرستان دشت آزادگان تشكيل مي دهد. نمونه گيري به صورت خوشه اي و احتمالي انجام شده است. سوال اساسي تحقيق اين است كه کدام عوامل اجتماعي در گرايش افراد به "قتل به خاطر شرف" موثرند؟ تحقيق بر اين فرض استوار است كه تعلق به جامعه قبيله اي با گرايش به قتل به خاطر شرف رابطه دارد که اين فرضيه بر اساس يافته هاي تحقيق تاييد شد.

 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 18 اردیبهشت 1391  2:34 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم اجتماعی

 4 : مجله دانشكده ادبيات و علوم انساني دانشگاه تربيت معلم پاييز و زمستان 1386; 15(58-59 (ويژه نامه علوم اجتماعي 4)):109-131.
 
دولت و ملت در افريقاي جنوبي: حکومت سياهان و رفتار سياسي سفيد و سياه
 
رفيع پور فرامرز*
 
* دانشگاه شهيد بهشتي
 
 

افريقاي جنوبي بعد از 3 قرن و اندي سلطه سفيدان بر سياهان، در پي فشار بين المللي، با انتخابات 1994 حکومت کشور را به سياهان واگذار کرد. از آن زمان تاکنون گرچه بسياري از سياهان ثروتمند و متنعم شدند، اما نتوانستند مسايل کشور را حل و انتظارات مردم حتي سياه را برآورند. گرچه سفيدان صادقانه خود را ملزم به پيروي از قواعد بازي دموکراتيک مي دانند، اما سياهان در بخش غيررسمي، اين قواعد را زير پا مي گذارند و "جر مي زنند" و حقوق پذيرفته شده سفيدان را نقض مي کنند و در بخش رسمي دولت سياه نسبت به اين مسايل حساسيت لازم را نشان نمي دهد. در عين حال ناكارآمدي دولت و فساد اداري موجب نارضايتي مردم (حتي سياه) شده است. به نظر مي رسد که دولت براي حل مسايل کشور الگوي جامع و کافي نداشته باشد و قدرت تفکر و دانش سياهان کفاف اداره کشور را در سطح بالاي قبلي ندهد. زيرا فرهنگ سياهان و آموزش آن ها اجازه نمي دهد که آن ها در آن حد لازم براي مديريت يک کشور پيشرفته رشد نمايند. لذا به نظر مي رسد اقدامات دولت بيشتر جنبه سياسي داشته باشد و براي حفظ موقعيت باشد. در اين راستا دولت به آن سو مي رود که براي جلب رضايت مردم سياه به خواسته هاي آن ها مبني بر گرفتن امکانات سفيدان و واگذاري آن به سياهان عمل نمايد. اين اقدام که خارج از قواعد بازي دموکراتيک و قانون اساسي خواهد بود، سفيدان را سخت خواهد رنجاند و آن ها را به اقدامات متقابل وادار خواهد نمود. نوع و اندازه اين اقدامات بستگي به شرايط مناسب بين المللي خواهد داشت.

 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 18 اردیبهشت 1391  2:35 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم اجتماعی

 2 : مجله دانشكده ادبيات و علوم انساني دانشگاه تربيت معلم بهار و تابستان 1386; 15(57-56 (ويژه نامه علوم اجتماعي 3)):53-99.
 
تبيين جامعه شناختي بي ثباتي سياسي (مطالعه اي بين كشوري)
 
رجب زاده احمد,طالبان محمدرضا
 
 
 

در پژوهش حاضر ابتدا تلاش گرديد استدلال هاي اصلي نظريه هاي بي ثباتي سياسي يعني محروميت نسبي، بسيج منابع و وابستگي/نظام جهاني در قالب فرضيات تحقيق استخراج و فرموله گردد. سپس، بر مبناي دلالت هاي مشترك آن ها مدلي نظري از تلفيق اين فرضيات ساخته شد كه در بردارنده سازه هاي اصلي نظريه هاي مزبور و پيوند دهنده آن ها بود. در انتها، با مقابله اين مدل نظري با داده هاي 147 كشور در يك دوره زماني بيست ساله، ميزان انطباق و تناظر پيش بيني هاي هر يك از اين نظريه ها با شواهد بين كشوري مورد ارزيابي و داوري تجربي قرار گرفت.
در مجموع، نتايج اين تحقيق نتوانست هيچ يك از سه ديدگاه نظري بي ثباتي سياسي را كاملا تاييد يا ابطال كند. به عبارت ديگر، يافته هاي اين تحقيق دلالت تام و تمامي براي هيچ يك از تئوري ها نشان نداد تا جايي كه برخي از پيش بيني هاي هر يك از اين سه نظريه تاييد و برخي ديگر ابطال شدند. نتايج تحقيق بر اين واقعيت صحه گذاشت كه هرگز يك نظريه نيست كه توافق كامل و تام با عالم واقع دارد، بلكه چندين نظريه در عرض هم هستند كه توافق ناكامل و جزيي با جهان تجربي دارند.

 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 18 اردیبهشت 1391  2:35 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم اجتماعی

 6 : مجله دانشكده ادبيات و علوم انساني دانشگاه تربيت معلم پاييز و زمستان 1386; 15(58-59 (ويژه نامه علوم اجتماعي 4)):167-190.
 
جنسيت و هويت قومي (نمونه شهر خرم آباد)
 
قانعي راد محمدامين*,موسوي سيديعقوب,حميديان اكرم
 
* مركز تحقيقات سياست علمي كشور
 
 

امروزه مساله هويت هاي قومي به مساله اي جهاني در كشورهاي پيشرفته و در حال توسعه تبديل شده است. هويت قومي تنها يكي از هويت هاي چندگانه انسان است كه با ساير هويت هاي او، از جمله هويت جنسيتي به عنوان يكي از حلقه هاي ثابت هويتي كنشگران در كنش و واكنش است و برآيند اين تعاملات است كه در تعريف و بازتعريف هويت هاي چندگانه اثر دارد. اين مقاله با كاربرد نظريه كهن گرايان و نوگرايان به بررسي هويت قومي شهروندان خرم آبادي و عوامل موثر بر شكل گيري آن مي پردازد. مساله اصلي پژوهش به تعاملات دو هويت قومي و جنسيتي و ميزان هويت قومي در بين زنان و مردان باز مي گردد. جمعيت آماري اين پژوهش را زنان و مردان بالاي 15 سال و ساكن در مناطق 16 گانه شهر خرم آباد تشكيل مي دهد. نمونه گيري با روش طبقه بندي شده متناسب انجام شده و حجم نمونه 392 نفر بوده است. اطلاعات مورد نياز با كاربرد روش پيمايشي و ابزار پرسش نامه كتبي جمع آوري شده و با نرم افزار SPSS تجزيه و تحليل شده است. يافته هاي پژوهش ضمن تاييد نظريه كهن گرايان امكان جديدي را براي تفسير نظريه نوگرايان درباره شكل گيري هويت هاي قومي زنان به دست مي دهد.

 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 18 اردیبهشت 1391  2:35 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم اجتماعی

 

 7 : مجله دانشكده ادبيات و علوم انساني دانشگاه تربيت معلم پاييز و زمستان 1386; 15(58-59 (ويژه نامه علوم اجتماعي 4)):191-240.
 
تحليل جامعه شناختي از وقوع جنبش مشروطه در ايران با استفاده از نظريه "فشار ساختاري" اسملسر
 
معمار رحمت اله*
 
* پژوهشكده امام خميني (ره) و انقلاب اسلامي
 
 

در اين مقاله كوشيده ايم تا با استفاده از نظريه "فشار ساختاري" اسملسر، به تبييني جامعه شناختي از جنبش مشروطه دست يابيم و ضمنا با اين محك تجربي، نظريه مذكور را ارزيابي نماييم. بدين منظور و در اين چهارچوب نظري، زمينه هاي مساعد ساختاري براي بروز جنبش مشروطه؛ فشارهاي ساختاري (اقتصادي، سياسي و ايدئولوژيك) ناشي از اين زمينه ها بر سه قشر اصلي دخيل در جنبش (يعني بازاريان، روشنفكران و روحانيان)؛ نشانگان شكل گيري باورهاي همگاني شده نزد مشروطه خواهان حول چيستي، چرايي و چگونگي برون رفت از بحران هاي ساختاري موجود؛ حدوث برخي رخدادهاي تحريك كننده (شتاب زا)؛ بالفعل شدن پتانسيل بسيج با مولفه هاي سه گانه رهبري، منابع و ارتباطات؛ و مآلا ساختار دستگاه سركوب و عملكرد آن در كنترل مشروطه خواهان بسيج شده مورد بررسي تاريخي قرار گرفته اند. در نهايت و با تكيه بر دستاوردهاي اين تحقيق، با رويكردي انتقادي، نظريه فشار ساختاري را ارزيابي نموده ايم.

 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 18 اردیبهشت 1391  2:35 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم اجتماعی

 1 : مجله دانشكده ادبيات و علوم انساني دانشگاه تربيت معلم بهار و تابستان 1386; 15(57-56 (ويژه نامه علوم اجتماعي 3)):5-52.
 
تبيين «فرآيند» پيروزي انقلاب اسلامي در سال 56-1357 بر اساس سرمشق انتخاب عقلاني و نظريه بسيج منابع
 
جلالي پور حميدرضا*
 
* گروه جامعه شناسي، دانشگاه تهران
 
 

در بيست و هفت سال گذشته در بررسي انقلاب اسلامي از ميان سه نوع تبيين «علي»، «فرآيندي» و «پيامدي» از انقلاب ها، بيش از همه به تبيين هاي علي و ساختاري (يا نوع اول) توجه نشان داده شده است. هدف اصلي اين مقاله، شناخت انقلاب اسلامي از طريق توضيح فرآيند فعال و زنده شكل گيري بسيج انقلابي مردم ايران (يا تبيين نوع دوم) است. نگارنده كوشش كرده از منظر سرمشق انتخاب عقلاني و نظريه بسيج منابع توضيح دهد كه چگونه «قدرت اجتماعي» ناشي از بسيج مردمي در جامعه ايران بر «قدرت سياسي» حكومت پهلوي پيروز شد. توجه به جريان زنده رخدادها و فرصت هاي گوناگون، خلاقيت و جسارت هاي انقلابيون؛ اعتقادات مذهبي مردم وقتي كه جهت سياسي پيدا مي كند، رهبري مردمي، ناتواني نخبگان حكومتي در مهار مخالفان، در فرآيند پيروزي انقلاب نشان مي دهد كه: اولا چرا پيروزي انقلاب ها پديده هاي نادري هستند و ثانيا چرا آشنايي با علل انقلاب به تنهايي توضيح دهنده چگونگي پيروزي انقلاب ها نيست.

 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 18 اردیبهشت 1391  2:36 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم اجتماعی

 4 : مجله دانشكده ادبيات و علوم انساني دانشگاه تربيت معلم بهار و تابستان 1386; 15(57-56 (ويژه نامه علوم اجتماعي 3)):129-181.
 
جستجوي درونمايه هاي يك نظريه اجتماعي كجروي بر اساس آموزه هاي قرآني
 
سليمي علي*
 
* گروه علوم اجتماعي، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
 
 

اين پژوهش، گستره ايده «همنشيني افتراقي» را در نظريه هاي كجروي اجتماعي شناسايي و با تحليل محتواي قرآن و منابع تفسيري، نكات نسبت پذير به قرآن را در قالبي مقدماتي از يك الگوي نظري، سامان مي دهد. هدف، امكان سنجي طرح يك نظريه اجتماعي درباره كجروي بر اساس آموزه هاي اسلامي است. تحقيق همچنين به عنوان مسيري بنيادين در سياست گذاري سازگار با آموزه هاي ديني و يافته هاي علمي معرفي مي شود. در بررسي گزاره هاي قرآني مربوط به مضامين پيوند همنشيني، كجروي و پيشنهادهاي كنترلي، به نظر مي رسد متغيرها و سازوكارهايي مورد نظر بوده اند که با گذشت زمان، در الگوي همنشيني افتراقي شکل گرفته اند. گزاره ها واژگاني كميت پذير دارند. پيوندها جزيي و دوسويه اند و همنشينان بر يكديگر تاثير مي گذارند. ارزش ها، هنجارها، جامعه پذيري، يادگيري، نفوذ اجتماعي و بر چسب زني، جاذبه ميان فردي و سطوح مختلف نيازها، از جمله متغيرهاي مورد استفاده در سطوح كلان، ميانه و خرد مي باشند كه در محيط هاي مختلف كنش (حتي در تعامل با موجودات ماورايي) و در خلال ساز و كارهاي علي، فرد را به كجروي يا استمرار آن سوق مي دهند. راهكارهاي كنترلي عبارتند از: پيش گيري، پيام سازي فرهنگي، توان بخشي، هنجارسازي، كنترل ارزشي و عاطفي و تقويت.  

 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
دوشنبه 18 اردیبهشت 1391  2:36 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها