پاسخ به:بانک مقالات معماری
![](http://seminar.sid.ir/JSidPortlets/image/abspaper.gif) 15: اصول معماري پايدار ايران نهفته در معماري کوير ![](http://seminar.sid.ir/JSidPortlets/image/pdf.png)
|
جمشيدي مهران، جمشيدي مژده، هدايتي رامين |
همايش منطقه اي معماري كوير 1385;فروردين 1385(1) |
کلید واژه: معماري ارگانيک، معماري پايدار، کوير، اصول الهي، حياط مرکزي، ارزشهاي نهفته، تقارن، وحدت، حوض، ايوان، سبزينگي |
خلاصه:
همواره آدمي براي پاسخگويي به نيازهاي خود در انديشه ايجاد فضايي بوده که در آن با درک آرامش، امنيت و حسن تعلق آخرين پاسخ که نه بهترين پاسخ را پيدا نمايد. عنصر لاينفک در رابطه با انسان طبيعت است و طبيعت قانون حاکم بر زندگي انسان است تفکري که به شدت در معماري سنتي ايران تجلي يافته است و در وسعتي فراتر از ايران معماران بزگي چون فرانک لويدرايت پيوند معماري با طبيعت (معماري ارگانيک) را به شدت مورد توجه قرار داده اند. او مي گويد: هيچ خانه اي نبايد در روي تپه باشد بلکه بايد جزيي از آن و برآمده از طبيعت باشد و متعلق به آن، تا تپه و خانه با هم زندگي کنند و خوشحالي هر يک به لحاظ وجود ديگري باشد (معماري اصيل ايراني). زماني معماري، پايدار مي ماند که به موازات طبيعت و نه عمود بر آن باش د. طبيعت قانوني با ارزشهاي ثابت و کوير، زمين و آسمان و حد فاصل اين دو است.
عامل مهم شکل دهي معماري کوير، اقليم و آب است و ارزشهاي موجود در کوير؛ سکوت، عروج، خلوص، صلابت، تنهايي و نظم است. ارزشها و اصول در معماري جهان و ايران مشترک است و آن انسان مي باشد. طبيعت کوير يکي است ولي نحوه برخورد، با توجه به فرهنگهاي متفاوت، شکل متفاوتي به خود مي گيرد، حال آن که ماهيت آن يکسان است. کوير به دست هنرمند تواناي ايراني شکل «خاک»، ايران گنجينه اي از معماري است که الماس هايش خميرمايه وجودي گرفته است. تواناي عاشق در ت مامي مراحل زندگي، تحت تاثير شريعت (اصول الهي) بوده و اصول الهي همان اصول حاکم بر طبيعت است. نمونه اي از ابتکار اين هنرمند ايراني در توافق و هماهنگي ويژگي هاي کوير، استفاده از حياط مرکزي است ارتباط طبيعت با معماري ايراني در داخل و خارج، فضا حايز اهميت است. خارج طبيعت و داخل انسان، که همان طبيعت است. معماري پايدار بايستي گوياي ارزشهاي نهفت ه آن باشد و براي رسيدن به مفاهيم و ارزشهاي پايدار بايستي به بطن آن وارد شد و اصول هر چيز را به اصل آن برگرداند. ارزشهاي پايدار در حياط مرکزي را مي توان با تقارن آغاز نمود. ارزش بنادين توحيد که نمادي از وحدت است، در عرفان ايراني عدد 4 ارزش خاصي دارد که در اصل مقاله به آن بيشتر خواهيم پرداخت.
پيوند با طبيعت بيرون (زندگي محدود انسان و بازگشت به اصل خود) پيوستگي (يکي از شاخص هاي اصيل معماري سنتي)، پيوند با طبيعت بيرون و زيبايي درون (ارزش بيشتر درون که زيبايي از دل بر آيد). وابستگي با خدا (اصل اوليه) و تناسبات بين حجم و خطوط، از ديگر ارزشهاي پايدار حياط مرکزي است عناصر پايدار به باور خلاصه حوض، ايوان و درختان سبز و گل و گياه است.
معماران براي اين که بتوانند باز هم معماري پايد ار ايجاد نمايند بايستي اصول سنت را در نظر داشته باشند. منظور تقليدي نيست که به وفور ديده مي شود و چنانچه مولوي فرمود.
خلق را تقليدشان بر باد داد اي دو صد لعنت بر اين تقليد باد
عشق هايي کز پي رنگ بود عشق نبود، عاقبت ننگي بود
امروزه بنا تنها به فکر سود دهي است و چه زيبا گفت انون: شيريني قيمت ارزان بزودي فراموش مي شود ولي تلخي کيفيت پايين هيچ گاه فراموش نمي شود پس تنها به نقطه نظر درآمد نيانديشيم.
|
سه شنبه 29 فروردین 1391 6:08 PM
تشکرات از این پست
architect_mary
mohamad_mohamad_mohammad