0

بانک مقالات قرآنی

mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تعداد پست ها : 287351

پاسخ به:بانک مقالات قرآنی

1 : حديث پژوهي بهار و تابستان 1389; 2(3):7-24.

عنوان فارسي: بررسي تحولات در فهم روايات اسلامي بر پايه مفهوم گفتمان بررسي موردي روايت «انا قتيل العبره» (عنوان عربي: دراسة تحولات فهم الروايات الاسلامية في ضوء مفهوم «الخطاب» مع العناية الخاصة برواية «أنا قتيل العبرة»)

طباطبايي سيدكاظم,دهقاني فارساني يونس

چکيده فارسي:
تحول در فهم برخي روايات برجاي مانده از پيشوايان دين، مساله اي است که از ديرباز مورد توجه دانشمندان مسلمان بوده، و روش هايي نيز براي تحليل اين مساله از سوي آن ها ابداع شده است. در کنار آن روش ها، در برخي موارد به کارگيري برخي مفاهيم پرکاربرد در حوزه علوم انساني، مي تواند تحليل قابل قبول تري از اين مساله در اختيار نهد. مفهوم «گفتمان» يکي از اين مفاهيم است. در اين نوشتار، تحول صورت گرفته در فهم روايت «انا قتيل العبره» و کارکردهاي گريه بر امام حسين (ع) در دوره معاصر (سده هاي 13-14 قمري) نسبت به دوره متاخر تاريخ اسلام (سده هاي 10-12 قمري) با استفاده از مفهوم «گفتمان» مورد بررسي قرار گرفته است. يافته هاي پژوهش نشان مي دهد که تحول در انديشه سياسي شيعه در دوران معاصر، موجب شده است که گريه بر ابا عبداله (ع) که در دوره متاخر، غالبا عاملي براي کسب ثواب و آمرزش گناه دانسته مي شد، بيشتر عاملي براي مبارزه با ظلم و بيداد تلقي شود.

چکيده عربي:
ان التحول في فهم عدد من الروايات المتبقية من زعماءالدين، قضية لفتت أنظار العلماءالمسلمين منذ القدم، حيث أخذوا يبدعون بعض المناهج لتحليل هذه المسئلة، لکن في جانب هذه المناهج بمقدورنا أن نقدم تحليلا افضل لهذه القضية لو وظفنا بعض المفاهيم الکثيرة الاستعمال في مجال العلوم الانسانية. فان مفهوم الخطاب أحد من هذه المفاهيم المعنية. بناء علي ذلک فإننا نعالج التحول الحادث في فهم رواية «أنا قتيل العبرة» مع الاستعانة بمفهوم الخطاب، و من جراء ذلک نقارن فاعلية البکاء علي الامام الحسين (ع) خلال الفترة المعاصرة (قرون 13-14 ق) مع الفترة المتأخرة من تاريخ الاسلام (قرون 10-12 ق).
و تأسيسا علي هذه المقارنة يمکن القول بأن التحول في فکر الشيعة السياسي جعل البکاء علي الامام الحسين سببا لتحدي الظلم والطغيان في الفترة المعاصرة، بينما کان سببا للنيل علي الثواب والغفران في الفترة المتأخرة.

كليد واژه: كليدواژه فارسي: انا قتيل العبره، گريه، انديشه سياسي شيعه، گفتمان، امام حسين (ع)، فقه الحديث (كليدواژه عربي: أنا قتيل العبرة، البکاء، الفکر الشيعة السياسي، الامام الحسين، فقه الحديث)

نسخه قابل چاپ

جمعه 8 اردیبهشت 1391  12:36 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1

2 : حديث پژوهي بهار و تابستان 1389; 2(3):25-46.

عنوان فارسي: روش علامه سيدعبداله شبر در نقد صدوري و متني حديث (عنوان عربي: أسلوب العلامة سيدعبداله شبر في نقد الحديث الصدوري و النصي)

دياري بيدگلي محمدتقي,مسعودي محمدمهدي

چکيده فارسي:
بي شک، پرداختن به تبيين و تشريح مراد حديث، مبتني بر احراز صحت صدور و نيز احراز صحت متن قابل استناد به معصومين (ع) و به ديگر عبارت، بررسي ميزان انطباق متن نقل شده با متن اصلي است. در اين خصوص، اهتمام عالمان دين در گذشته و حال پوشيده نيست، به گونه اي که مي توان نقد حديث را همزاد تقريبي نقل حديث دانست، اما روش اصحاب در نقد حديث به خصوص از ناحيه صدوري، در مقابل روشي که مي کوشد تا از راه بررسي سند يک نقل، ميزان اعتبار آن نقل را مشخص سازد، روش واحدي نبوده است. برخي، مواردي همچون تواتر، محفوف بودن به قراين، و در باب فقه، روش عملي اصحاب ائمه (ع) و شهرت فتوايي را نشان اعتبار حديث دانسته و به اين ترتيب، روشي جداگانه در نقد حديث اتخاذ نموده اند. از سالکان قسم دوم، مي توان سيدعبداله شبر از دانشمندان پر کار اماميه را نام برد که روش ايشان در دو حوزه نقد صدوري و متني، موضوعي است که در اين مقاله مورد بررسي قرار گرفته است.

چکيده عربي:
لا شک أن مزاولة تبيين الحديث و شرح غايته تعتمد علي تعيين صحة الصدور و صحة النص الذي ينتسب الي المعصومين (ع) و بعبارة أخري تعتمد علي دراسة مدي انطباق النص المنقول مع النص الأصلي. و لم يکن اهتمام علماءالدين في هذا المضمار من الماضي الي الزمن الراهن أمرا مغفولا مکتوما لا يعتني به، اذ يمکن أن يعتبر نقد الحديث توأما مرافقا لنقل الحديث تقريبا، ولکن أسلوب الصحابة في نقل نقد الحديث، خاصة من جهة الصدور، لم يکن أسلوبا واحدا، حيال ذلک الأسلوب الذي يرمي تعيين مدي اعتبار الرواية عن طريق دراسة سندها.
و هناک من يستدل علي صحة الحديث بمسائل کالتواتر، والاحتقاف بالقرائن، و في باب الفقه طريقة أصحاب الائمة العلمية والاشتهار في الإفتاء، فاتخذ طريقة متمايزة في نقد الحديث، و يمکننا أن نشير الي سيدعبداله شبر العالم الامامي النشيط من سالکي القسم الثاني، الذي عالجنا أسلوبه في مجالي النقد الصدوري و نقد الحديث النصي في هذه المقالة.

كليد واژه: كليدواژه فارسي: سيدعبداله شبر، نقد حديث، نقد صدوري حديث، نقد متني حديث (كليدواژه عربي: سيدعبداله شبر، نقد الحديث، نقد الحديث الصدوري، نقد الحديث النصي)

نسخه قابل چاپ

تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1

3 : حديث پژوهي بهار و تابستان 1389; 2(3):47-78.

عنوان فارسي: گونه شناسي روايات تفسيري امام رضا (ع) (عنوان عربي: التعرف الي أنواع روايات الامام الرضا (ع) التفسيرية)

مصلايي پوريزدي عباس,ديمه کارگراب محسن

چکيده فارسي:
به استناد بسياري از آيات و روايات، ائمه اطهار (ع) تنها کساني هستند که پس از خدا و پيامبر (ص)، آگاهي کامل به معارف قرآن، و مراد و مقصود آيات آن دارند. ائمه (ع)، با توجه به نياز بشر، به تفسير و تبيين آيات قرآن کريم پرداخته اند. با عنايت به اهميت و جايگاه ويژه روش شناسي در تفسير قرآن کريم از يک سو، و کثرت روايات تفسيري اهل بيت (ع) از سوي ديگر، در اين مقاله تنها روايات تفسيري امام رضا (ع) مورد تحليل و بررسي قرار گرفته است. بر اساس اين پژوهش، مهم ترين گونه هاي تفسيري روايات امام رضا (ع) عبارت است از:
ذکر سبب نزول، بيان معني مفردات، تبيين آيات از راه بيان مصداق و نيز قيدهاي توضيحي آيات، تعيين مرجع ضمير، توجه به نوع خطاب، تفسير قرآن به قرآن، تفسير قرآن با سنت، تفسير موضوعي، تاويل آيات متشابه، بيان بطون آيات، تبيين آيات الاحکام، ذکر جزئيات داستان هاي قرآن، استناد به آيات در روايات، بيان چرايي مطالب در آيات، توجه به پيام و اهداف تربيتي و هدايتي، زدودن شبهه و تصحيح بدفهمي نسبت به قرآن کريم و تبيين معارف اعتقادي و نيز ارائه برخي مباحث علوم قرآني.
از ديگر مباحث مطرح شده در اين نوشتار، بيان برخي مباني قرآن شناختي و تاکيد بر وجود دو رويکرد روايي و کلامي در روايات تفسيري امام رضا (ع) است.

چکيده عربي:
إستنادا علي کثير من الآيات و الروايات، انما الائمة الاطهار (ع) هم الذين لهم أدراک تام، بعد الرب تعالي و نبيه (ص)، بالنسبة الي معارف القرآن و مراده و غايته. والائمة قد فسروا آيات القرآن الکريم و وضحوها معتنين بحاجة الانسان. و إهتماما بخطورة معرفة الأسلوبية في تفسير القرآن و مکانتها الخاصة من جانب آخر، أکتفينا في هذه المقالة بتناول روايات الامام الرضا (ع) التفسيرية و تحليلها فقط.
من المستنبط أن أهم انواع الروايات الرضا التفسيرية هيک ذکر اسباب النزول، بيان معاني المفردات، توضيح الآيات من خلال مصاديقها و قيودها الإيضاحية، تعيين مرجع الضمائر، الاعتناء بانواع الخطاب، تفسير القرآن بالقرآن، تفسير القرآن بالسنة النبوية التفسير الموضوعي، تأويل الآيات المتشابهة، تبين بطون الآيات، بيان آيات الاحکام، ذکر جزئيات القصص القرآنية، الاعتماد علي الآيات في الروايات، بيان اسباب المواضيع في الآيات، الاکتراث بالرسالة التربوية والغائية و اهدافها، ازالة الشبهة و تصحيح الادراکات الخاطئة بالنسبة الي القرآن الکريم و توضيح المعارف العقيدية و تقديم عدد من مباحث علوم القرآن.
و من الموضوعات المطروحة الأخري في هذه المقالة، بيان عدد من أسس القرآن المعرفية و التوکيد علي وجود نزعتين روائيتين کلاميتين في روايات الامام الرضا (ع) التفسيرية.

كليد واژه: كليدواژه فارسي: امام رضا (ع)، تفسير قرآن، تاويل، روش تفسيري، روايات تفسيري، تفاسير ماثور (كليدواژه عربي: الامام الرضا (ع)، تفسير القرآن، الاسلوب التفسير، الروايات التفسيرية، التفاسير المأثورة)

نسخه قابل چاپ

تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1

4 : حديث پژوهي بهار و تابستان 1389; 2(3):79-116.

عنوان فارسي: روايات عاشورايي الفتوح ابن اعثم کوفي در ميزان نقد و بررسي (عنوان عربي: الروايات العاشورائية من کتاب الفتوح لإبن أعثم الکوفي بين النقد و الدراسة)

رحمان ستايش محمدكاظم,رفعت محسن

چکيده فارسي:
اين مقاله، جستاري است در مورد مقتل الحسين کتاب الفتوح که ابن اعثم کوفي در حدود قرن چهارم آن را نوشته است. الفتوح نيز همچون ساير کتب تاريخي - روايي از هجمه تحريفات عاشورايي مصون نمانده، چنان که ما را در بعضي از مطالب مربوط به جريان عاشورا در ترديد قرار مي دهد. لذا در اين بررسي سعي شده، پس از ارزيابي شخصيت مولف و توضيحاتي در مورد کتاب او، به برخي از اين هجمه هاي تحريفي اشاره و مطالب تاريخي - روايي آن مورد کند و کاش قرار گيرد.

چکيده عربي:
يتوخي هذا المقال البحث عن مقتل الحسين کتاب الفتوح الذي کتبه ابن أعثم الکوفي في القرن الرابع للهجرة علي التقريب. والحق أن هذا الکتاب کمختلف الکتب التاريخية - الروائية لم يخل من آفات التحريف بالنسبة الي واقعة عاشوراء علي وجه الخصوص؛ إذ أنه يضعنا شاکين تجاه عدد من أخباره عن عاشوراء، غير أننا قمنا بمعالجة شخصية المولف و شرح کتابه اولا ثم رکزنا علي بعض هذه التحريفات مع التقصي عن اقواله التاريخية - الروائية ثانيا.

كليد واژه: كليدواژه فارسي: الفتوح، ابن اعثم، امام حسين (ع)، تحريفات، روايات، عاشورا (كليدواژه عربي: الفتوح، ابن اعثم، الامام الحسين، التحريفات، الروايات، عاشوراء)

نسخه قابل چاپ

تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1

5 : حديث پژوهي بهار و تابستان 1389; 2(3):117-146.

عنوان فارسي: تاثير آموزه هاي امام صادق (ع) بر مباحث کلامي شيعه (عنوان عربي: أثر تعاليم الامام الصادق الروائية علي مباحث الشيعة الکلامية)

قاسم پورراوندي محسن*

* گروه علوم قرآن و حديث، دانشگاه كاشان

چکيده فارسي:
آموزه هايي روايي شيعي بر مباحث کلامي تاثيرگذار بوده، و بسياري از متکلمان افزون بر استفاده از مباني و روش هاي عقل گرايانه، از احاديث هم به لحاظ مضموني و هم به جهت روش و نوع خاص رويکرد ائمه بهره گرفته اند. بررسي اين تاثيرها بيانگر آن است که اين امر خطير، در جنبه هاي گوناگوني تحقق پذيرفته است. در اين خصوص، تاثير روايات امام صادق (ع) به دليل شرايط خاص عصري ايشان، شگرف و قابل توجه است، به گونه اي که گاهي از رهگذر آن، در قالب تبيين صحيح مواضع کلامي اماميه و نفي انديشه هاي نااستوار انتسابي به شيعه اثني عشري نمود پيدا کرده، و اين تاثير در دوره هاي پس از امام (ع) به ويژه در شکل گيري و تحول منابع مکتوب کلامي شيعه، قابل رديابي است. يعني متکلمان شيعي هم، به مثابه پشتوانه هاي نظري و هم در روش بحث، از اين قبيل روايات استفاده کرده اند. اين مقاله بر آن است تا با کاوشي پيرامون اين مساله، ابعاد آن را مورد بررسي و تحليل قرار دهد و انواع اين تاثيرات را نشان دهد.

چکيده عربي:
إن التعاليم الشيعة الروائية قد أثرت علي المباحث الکلامية، و استفاد الکثير من المتکلمين من أحاديث الائمة (ع) من حيث المضمون و الأسلوب و نوعية نرعتهم (ع) الخاصة، فضلا عن أنهم استفادوا من الأسس والأساليب العقلانية. و ما يترتب علي دراسة هذه التأثيرات، هو أن هذا الأمر العظيم قد تحقق في جهات متنوعة و بهذا الصدد علينا القول بأن أثر روايات الصادق (ع) خطير جدا و يجب أن نتخذها بعين الاعتبار اثر ظروف خاصة في عصره (ع)، حيث يتبلور هذا التأثير من خلال تلک الروايات في قالب تبيين صائب لمواضع الإمامية في الکلام، و رد التنکيرات الخاطئة الرکيکة المنتسبة الي شيعة الإثني عشري. و يمکننا أن نتبع هذا التأثير في الأزمنة التالية بعد الامام في تکوين منابع الشيعة الکلامية المکتوبة و تحولها، و هذا ما يعني أن الکلاميين الشيعة استعملوا هذه الروايات بصفتها دعائم نظرية، و في الأسلوب و النمط في مباحثهم. و المقالة هذه تعمد الي دراسة أبعاد هذه المسئلة و تحليلها في فحص دقيق.

كليد واژه: كليدواژه فارسي: روايات، امام صادق (ع)، کلام، شيعه، فرق (كليدواژه عربي: الروايات، الامام الصادق (ع)، الکلام، الشيعة، الفرق)

نسخه قابل چاپ

تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1

6 : حديث پژوهي بهار و تابستان 1389; 2(3):147-166.

عنوان فارسي: اصطلاح «اخباري» در سير تحول مفهومي (عنوان عربي: مصطلح «الاخباري» في عملية التحول المفهومي)

ايزدي مباركه كامران,گرامي سيدمحمدهادي

چکيده فارسي:
در اين مقاله، کاربردهاي گوناگون اصطلاح «اخباري» در گذر زمان بررسي شده است. مفهوم آغازين اصطلاح «اخباري» تا سده ششم، قصه پرداز يا تاريخ نويس بود. پس از سده ششم، «اخباري» علاوه بر مفهوم پيشين، در مفهومي نزديک به حديث گرايي به کار رفت. اين اصطلاح از سده يازدهم به پيرو مکتب استرآبادي اطلاق گرديد و از همان زمان با نوعي ابهام رو به رو بود. در ادامه مقاله، پس از بررسي اين ابهام به پيامدهاي آن در تطبيق مصاديق اخباريان اشاره شده است.

چکيده عربي:
تتعاطي هذه المقالة الاستعمال المتعدد لمصطلح «الاخباري» قديما و حديثا. و التحقيق يبين لنا أن مصطلح «الاخباري» في مفهومه الأول کان يستعمل حتي القرن السادس للقاص و المورخ، لکننا نراه يستعمل بعد هذا القرن، و فضلا عن سابق مفهومه، في مفهوم قريب من النزعة الحديثية، في حين أطلق بعد القرن الحادي عشر علي أتباع مدرسة الاسترآبادي، و منذ ذلک الزمن کان يرافقه نوع من الابهام. و في مواصلة هذا المقال و بعد معالجة هذا الابهام نشير الي نتائجه في مقارنة مصاديق الإخباريين.

كليد واژه: كليدواژه فارسي: اخباري، اهل حديث، اصحاب حديث، استرآبادي (كليدواژه عربي: الخباري، اهل الحديث، اصحاب الحديث، الاسترآبادي)

نسخه قابل چاپ

جمعه 8 اردیبهشت 1391  12:37 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1

7 : حديث پژوهي بهار و تابستان 1389; 2(3):167-178.

عنوان فارسي: جلوه اي از حاکميت قانون گرا در احاديث سيره رسول اله (عنوان عربي: مظهر من السيادة الملتزمة بالقانون في أحاديث سيرة الرسول (ص))

مفتح محمدهادي*

* گروه علوم قرآن و حديث، دانشگاه قم

چکيده فارسي:
قانون گرايي رسول اکرم (ص) از اموري است که در سيره آن بنيانگذار تئوري حکومت اسلامي، به روشني جلوه گر است. روايت مشهوري از طرق خاصه و عامه نقل شده که اشاره به واقعه اي ناموسي در زمان حکومت آن حضرت در مدينه النبي دارد و رسول اله در آن واقعه، ضمن ممانعت از انتقام گيري فردي، بر التزام شهروندان جامعه اسلامي نسبت به رعايت قوانين تاکيد ورزيده اند. فقيهان با قرار دادن اين روايت در کنار دو دسته روايت ديگر که آن ها را بر معنايي جز اين حمل کرده اند، به نظري رسيده اند که زيبايي قانون محوري حکومت نبوي را بي فروغ نموده است. در اين مقاله، با مناقشه در اين نحوه جمع حديثي، شيوه اي در جمع اين روايت پيشنهاد شده که روح قانون گرايي سيره رسول اله روشن سازد.

چکيده عربي:
ان التزام النبي بالقانون من القضايا التي واضح تمام الوضوح في سيرته و هو المنشي لنظرية الحکومة الاسلامية. فإن الروايات الشهيرة التي نقلت عن طرق الخاصة والعامة تشير الي حادث عرضي حدث في عهد الحکومة النبوية و في مدينة النبي، حيث نري الرسول يمنع الأخذ بالثأر و يوکد علي التزام المدنيين بالقانون في المجتمع الاسلامي. و لا نمعني حتي نري الفقهاء وضعوا هذه الرواية جنب الروايتين الأخريتين، ثم حملا هذه الروايات علي معني غير مقصود منها، و أخيرا وصلوا من خلال هذه الروايات الي نتيجة لا تتناسب جمال الحکومة النبوية الملتزمة بالقانون. و نحن في هذه المقالة قدمنا طريقة اجماعية مناقشين في هذا النمط من جمع الحديث.

كليد واژه: كليدواژه فارسي: سيره پيامبر، جمع احاديث، قانون گرايي، حد زنا، قصاص، فقه سياسي (كليدواژه عربي: سيرة النبي، جمع الاحاديث، الالتزام بالقانون، حد الزنا، القصاص، الفقه السياسي)

نسخه قابل چاپ

تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1

1 : حديث پژوهي پاييز و زمستان 1388; 1(2):7-28.

بررسي احاديث تقيه از ديدگاه مجلسي اول

مهدوي راد محمدعلي,امين ناجي محمدهادي

تقيه، موضوعي است که در ايات قران و سنت معصومان (ع) ريشه داشته، در فهم محتوا و هدف کلام ائمه معصومين (ع) موثر است.
محمدتقي مجلسي، ضرورت تقيه را افزون بر ادله قرآن و حديث، از طريق قاعده حفظ حرمت مسلمان نيز اثبات نموده است. او بين تقيه و اتقا تفاوت مي گذارد زيرا بخشي از احاديث با هدف اتقا صادر شده است و نه تقيه. وي درجات فهم مردم را در تقيه موثر و آن را از راه نشانه هاي سندي و محتوايي، قابل تشخيص مي داند و در
نشانه هاي سندي به مواردي چون انتساب حديث به امام پيشين و حضور راوي عامي اشاره مي نمايد.
مجلسي نشانه هاي محتوايي را در قالب مواردي نظير تعارض حديث با خبر متواتر، اضطراب و تشويش متن، و وجود قراين دال بر مشابهت با روايات عامه مبتني کرده است.
او در بحث وجوب تقيه، دو شرط اضطرار و مقتضيات مخاطب را مورد تاکيد قرار داده است.

كليد واژه: محمدتقي مجلسي، تقيه، اتقا، راوي عامي، تعارض حديث، قراين سندي و محتوايي حديث

نسخه قابل چاپ

تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1

2 : حديث پژوهي پاييز و زمستان 1388; 1(2):29-58.

بررسي دلالي روايات تحريف نما در کتاب کافي

مودب سيدرضا,حداديان عبدالرضا

روايات تحريف نما، ابهام در تاريخ تدوين قرآن كريم از نظر برخي، وجود رواياتي که درباره تشبيه رخدادهاي كلان امت اسلام به وقايع امت هاي پيشين است، و عدم يادكرد نام معصومان (ع) در الفاظ قرآن، مهم ترين عوامل پيدايش اذعان به تحريف قرآن به شمار مي روند. در اين ميان، انچه بيش از ساير عوامل قابل تامل و بررسي است، وجود رواياتي به ظاهر دال بر تحريف قرآن در ميان کتب گوناگون است که برخي از آن ها بيش از ساير منابع اهميت و اعتبار دارند.
اين پژوهش، بر ان است تا فارغ از بررسي هاي انجام شده سندي و اسنادي، به بررسي متني روايات مورد استفاده
تحريف گرايان در كتاب کافي بپردازد. گام نخست اين مقاله به استخراج تمامي اين روايات به ظاهر مرتبط با تحريف که حدود هشتاد روايت از کتاب کافي است، اختصاص يافته و در ادامه محل نزاع در هر روايت تبيين شده و پس از نقد و بررسي دقيق و مستند تک تک اين روايات، دسته بندي نهايي ارايه شده است. شواهد درون متني، سياق روايات، قراين برون متني و سخنان دانشمندان اسلامي دست مايه ما در اين نقد و بررسي ها است.
در اين تحقيق معلوم مي شود كه مقصود مرحوم کليني از نقل هيچ يك از روايات ياد شده از كتاب كافي، بيان تحريف قرآن به زياده و يا نقصان نبوده است، از اين رو، ادعا و اتهام تحريف به ثقه الاسلام كليني باطل بوده و کتاب گران سنگ حديثي کافي روايتي دال بر تحريف قرآن ندارد
.

كليد واژه: روايات تحريف نما، كليني، كافي، شيعه، تحريف قرآن

نسخه قابل چاپ

تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1

3 : حديث پژوهي پاييز و زمستان 1388; 1(2):59-88.

حديث پژوهي علامه موسوي سبزواري

فتاحي زاده فتحيه*

* دانشگاه الزهرا(س)

عبد الاعلي موسوي سبزواري (1328/1329ـ1414) از محدثان و عالمان برجسته عصر حاضر و داراي اثار گران سنگي در زمينه دانش هاي مختلف ديني است. در اين ميان، كتاب مواهب الرحمن في تفسير القران از جايگاه ويژه اي برخوردار است زيرا انديشه هاي حديثي علامه موسوي سبزواري را مي توان در اين اثر به خوبي مشاهده كرد.
علامه روايات را شارح قران مي داند و به همين دليل در بيان معاني و يا تعيين مصاديق آيات به روايات استناد مي کند.
براي رفع ابهام از روايات يا حل تعارض ميان آن ها، شيوه هايي از قبيل توجه به دلالت الفاظ، پرداختن به معاني مجازي و كنايي و نيز تاويل احاديث در كلمات علامه قابل بررسي است.
جايگاه نقد در حوزه حديث پژوهي علامه بيانگر آن است كه وي به روايات معارض قرآن، سنت و عقل اعتماد نمي کند و در بررسي روايات، صحت سند را ملاك پذيرش حديث نمي داند و با دقت در محتواي حديث، نظر قطعي خود را در اين باره مي دهد و گاه به رد حديث و طرح آن حكم مي كند.

كليد واژه: علامه موسوي سبزواري، مواهب الرحمن في تفسير القرآن، نقد حديث، روش شناسي

نسخه قابل چاپ

تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1

4 : حديث پژوهي پاييز و زمستان 1388; 1(2):89-104.

بررسي تطبيقي روايات فريقين در تشريع عمره تمتع

معارف مجيد*

* دانشكده الهيات، دانشگاه تهران

در دوره جاهليت، حج و عمره به عنوان دو عبادت مستقل به شمار مي آمده و در دو زمان مختلف از سال (عمره در ماه رجب، و حج در ماه هاي حج) برگزار مي شده است. پس از ظهور اسلام، اين دو عبادت با همان وضع از سوي مردم انجام مي پذيرفت تا انكه در سال دهم هجري و در جريان حجه الوداع به فرمان پيامبر (ص)، عمره هم زمان با اداي مناسك حج برگزار و بر انجام توامان آن تا ابد تاكيد شد. علي رغم تثبيت اين حكم شرعي در روايات شيعه و سني، در خصوص اصل تشريع عمره تمتع و نيز بقا يا نسخ ان اختلافاتي در روايات اهل سنت به چشم مي خورد كه اين مقاله در صدد بررسي تطبيقي اين موضوع در روايات شيعه و سني و نيز داوري درباره اختلافات موجود است.

كليد واژه: عمره تمتع، حج تمتع، حجه الوداع، حج افراد، حج قرآن، سنت نبوي، سيره معصومان (ع)

نسخه قابل چاپ

جمعه 8 اردیبهشت 1391  12:38 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1

5 : حديث پژوهي پاييز و زمستان 1388; 1(2):105-136.

کاستي هاي گزارش دايره المعارف بزرگ اسلامي از محدث والامقام، فضل بن شاذان (م260ق)

بيات مختاري مهدي*

* دانشگاه سيستان و بلوچستان

دايره المعارف بزرگ اسلامي که پس از انقلاب، به عرصه فرهنگ کشور پيوسته، حاوي نکاتي همانند ترديد در استماع مستقيم «فضل بن شاذان نيشابوري» (م260 ه/ 874 م) از امام رضا(ع)، ورود پاره اي اخبار سرزنش آميز از امام حسن عسکري(ع) در ارتباط با وي، جسم گرايي وي و قرابت وافر ديدگاهش به عقايد سلفيان اهل سنت، ترديد در صحت اسناد کتاب الايضاح به وي و موضوعاتي ديگر با همين صبغه مي باشد. اين باورها و رويکردها، از سوي اين مقاله نااستوار تلقي و تاکيد شده که توقيع منسوب به امام عسكري(ع) در عتاب «فضل» که همان هم ماخذ جسم گرا بودن وي قلمداد شده، از سوي تمام رجاليان، فاقد اعتبار و مجعول به شمار امده است. به علاوه روايت وي از امام رضا(ع) و صحت اسناد الايضاح به وي، مورد تاييد قرار گرفته است. شناخت مواضع راستين اين فقيه متکلم، محدث و صحابي والا مقام ائمه(ع) كه دل مشغول ارتقاي معرفت ديني و با خورشيد فروزان انديشه خويش و کندوکاوهاي گسترده و نگارش يکصد و هشتاد کتاب در قرن سوم، تامين كننده حيات علمي و فکري جامعه خويش بود، بي ترديد سهمي بنيادي در تعالي نسل ما دارد. سزا و بلکه وظيفه اين است كه رهيافت هاي اين گونه افراد نشر يابد تا در امتداد يافتن بيدارگري ها و مواضع به حقشان، خللي واقع نگردد.

كليد واژه: امام عسکري(ع)، فضل بن شاذان، جسم گرايي، الايضاح، دايره المعارف بزرگ اسلامي

نسخه قابل چاپ

جمعه 8 اردیبهشت 1391  12:38 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1

6 : حديث پژوهي پاييز و زمستان 1388; 1(2):137-170.

تحليلي از جايگاه قرآن شناسي اهل بيت در روايات کليني

ايازي سيدمحمدعلي*

* دانشگاه آزاد واحد علوم تحقيقات

از مباحث مهم و ضروري در فرهنگ شيعه، شناخت موضع اهل بيت (ع) در معرفي قرآن و تفسير و ذکر مصاديق ان و تاثير انان بر فرهنگ سازي مرتبط با قرآن در جامعه است. يکي از کتاب هاي مهم حديثي شيعه که به موضع گيري هاي اهل بيت (ع) درباره قران پرداخته، کتاب کافي اثر ابوجعفر محمد بن يعقوب کليني (م 329 ق) است. کليني در اصول، رواياتي را به کتاب فضل القرآن اختصاص داده است. در اين کتاب چهارده باب و صد و بيست و چهار روايت در موضوعات مختلف، گردآوري شده است. بر اين تعداد، رواياتي افزوده مي شود که از چند طريق، کليني آن ها را نقل کرده يا در کتاب الدعا، همين اصول را آورده، و يا به مناسبت هاي مختلف در ابواب و کتب ديگر، رواياتي در تفسير قرآن از اهل بيت (ع) نقل کرده است. نکته مهم انکه در بررسي روايات مربوط به قرآن در اين کتاب، تنها نبايد به کتاب فضل القرآن بسنده کرد و روايات هم محدود به اين ابواب نيست، بلکه دايره احاديث قرآني فراتر از کتاب اصول و کتاب ياد شده است. در فروع و روضه کافي نيز روايات بسياري وجود دارد که به گونه اي در پيوند با مسايل و موضوعات فضيلتي و تفسيري است. از سوي ديگر، کتاب کافي از نخستين آثاري است که به لحاظ تاريخى، نشان از توجه و اهتمام به مسايل ياد شده دارد و متاسفانه درباره آن، نگاهي جامع و تحليلي انجام نيافته است. در اين تحقيق، هدف آن است که جايگاه مکتب قرآن شناسي اهل بيت و منزلت قرآن در نظر انان، در پرتو اين روايات که مشتمل بر جايگاه، ويژگي ها، تعليم و اوصاف قرآن از منظر اهل بيت (ع) و سيره عملي انان نسبت به قرآن و مسايل ديگر است، تحليل و بررسي و قدر و منزلت اين روايات بر اساس واقعيات موجود و آسيب هاي احتمالي نمايانده شود.

كليد واژه: قرآن شناسي اهل بيت، منزلت قرآن، جهت گيري روايات قرآني، آسيب شناسي روايات، انحصار در تفسير

نسخه قابل چاپ

جمعه 8 اردیبهشت 1391  12:39 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1

7 : حديث پژوهي پاييز و زمستان 1388; 1(2):171-196.

محمدبن احمد شيباني محدثي از مکتب ري در نسل مشايخ شيخ صدوق

مهروش فرهنگ*

* دانشگاه آزاد اسلامي، واحد آزادشهر

عمده منابع رجالي، محمد بن احمد شيباني را چونان يک راوي ناشناس از مشايخ شيخ صدوق شناسانده اند که از او جز رواياتي در ضمن اثار شيخ صدوق، اثري بر جا نمانده است. اين مطالعه بنا دارد با آزمون روش هاي مختلف نقد متون، داده هاي تاريخي پنهان در همين اندک شواهد بازمانده را استخراج کند و از اين طريق، روشي نو براي شناسايي راويان تاثيرگذار و ناشناس جهان اسلام جويد، راوياني اثرگذار در بوم هايي که گذشت زمان، بقاياي وجود تعاليم و مکاتبشان را محو کرده است.

كليد واژه: محمد بن احمد سناني، محمد بن احمد شيباني، احمد بن محمد شيباني، احمد بن محمد سناني، راويان مکتب، استطاعت، ابوعبداله رازي

نسخه قابل چاپ

جمعه 8 اردیبهشت 1391  12:39 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1

1 : علوم حديث زمستان 1389; 15(4 (58)):5-41.

عنوان فارسي: حجيت اخبار آحاد در اعتقادات (عنوان عربي: حجية أخبار الآحاد في العقائد)

مقصودي حميدرضا*

چکيده فارسي:
بي شک، حجيت روايات آحاد در حوزه اعتقادات، از تاثيرگذارترين مباحث در حوزه هاي تفسير و عقايد و کلام است که سبب رويکرد متفاوت در شيوه و روش مراجعه به متون عقايدي و نظام کسب عقيده مي شود.
در اين مقاله نخست، تلاش شده که با بررسي آراي بزرگان علم اصول در سه دوره زماني پياپي، چگونگي شهرت انتسابي که در مخالفت متقدمان و متاخران اصولي وجود دارد، به طور جدي بازبيني شود، و سپس با بررسي مباني تاثيرگذار در شکل گيري نظام مخالفت با حجيت روايات آحاد عقايدي، دست يابي اخبار آحاد به قله هاي حجيت در حوزه عقايد ممکن گردد.

چکيده عربي:
لا شك و لا ريب أن حجية أخبار الآحاد في نطاق العقائد هو أكثر الأبحاث الأصولية تأثيرا ضمن نطاق التفسير والعقائد والكلام، و لا شبهة أن اتخاذ موقف معين في هذا المجال له دور فاعل و تأثير جذري في أسلوب تعاطينا مع الروايات العقائدية و كيفية اكتساب العقيدة منها.
حاولنا في هذا المقال أولا أن نتناول بالبحث آراء كبار الأصوليين في ثلاثة عصور متتالية لندرس و نعيد النظر فيما اشتهر من وجود الخلاف بين القدماء والمتأخرين من الأصوليين في هذا المجال. ثم بحثنا الأسس والمباني المؤثرة في منظومة المخالفة لحجية أخبار الآحاد في العقائد، و انتهينا بذلك إلي إمكان الرقي بأخبار الآحاد في نطاق العقائد إلي أسمي قمم الحجية.

كليد واژه: كليدواژه فارسي: حجيت، خبر واحد، قطع، ظن، اعتقادات (كليدواژه عربي: الحجية، خبر الواحد، القطع، الظن، العقائد)

نسخه قابل چاپ

چهارشنبه 13 اردیبهشت 1391  3:53 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها