يکي از مهمترين نکاتي که در مورد برنامههاي نرمافزاري يا سايتهاي اينترنتي وجود دارد اين است که معمولا سفارشدهندگان اينگونه محصولات پس از تحويل گرفتن کار مورد نظر خود ديگر نميتوانند در صورت نياز در آن تغييري را ايجاد کنند و هميشه به توليدکننده وابسته خواهند بود.
در حال حاضر همه کاربران اينترنتي دوست دارند که براي خود سايت يا وبلاگي داشته باشند و بتوانند به آساني در صفحه اينترنتي خود تغييراتي ايجاد کرده و آنرا از قالب يکنواخت خارج کنند.
شايد تا بهحال نام وردپرس به گوش شما هم خورده باشد. وردپرس يک سيستم مديريت محتواست که بهصورت رايگان و متنباز در اختيار کاربران قرار گرفته است.
شما با استفاده از اين سرويس قادر خواهيد بود به آساني يک وبلاگ، فوتوبلاگ يا گالري براي خود درست کنيد بدون اينکه به فرد متخصصي نياز داشته باشيد.
اين سيستم براي توليد محتواهاي آموزشي، تجاري و علمي بهکار ميرود و همچنين امکان ايجاد يک سايت را با قالب شبکه اجتماعي در اختيار افراد قرار ميدهد.
وردپرس با زبان PHP نوشته شده و براي ذخيرهسازي دادهها از بانک اطلاعاتي MySQL استفاده ميکند.
اولين نسخه اين سيستم در 2003 توسط مت مولنوگ ارائه شد و نرمافزار متنباز اوليه بهطور گستردهاي مورد استقبال وبلاگنويسان قرار گرفت. آخرين نسخه از اين سرويس هم در سال 2010 در اختيار کاربران قرار گرفت.
مت چارلز مولنوگ که در همه جا با عنوان پايهگذار وردپرس شناخته ميشود متولد 11 ژانويه 1984 است و در حال حاضر در کاليفرنيا زندگي ميکند.
او در ابتدا به موسيقي علاقه بسياري داشت اما بعد مدتي به رايانه و جهان وب علاقه زيادي پيدا کرده و شروع به نوشتن پايه وردپرس کرد.
در اکتبر سال 2004 مولنوگ توسط CNET استخدام شد تا بيشتر روي وردپرس کار کند و در فوريه 2005 نسخه قدرتمندي از وردپرس با نام Strayhorn به کاربران ارائه شده و در مدت کوتاهي بيشتر از 900 هزار بار دانلود شد و کاربران استقبال خوبي از آن کردند.
وردپرس در حال حاضر از زبانهاي بسياري از جمله عربي، فارسي، آذري، ترکي، چيني و... پشتيباني ميکند.
در مارس 2007 مولنوگ که جواني 23 ساله بود، توسط مجله معتبر PC World بهعنوان يکي از 50 فرد مهم در اينترنت برگزيده شد و در رده شانزدهم قرار گرفت.
سايت bloggingpro.com مصاحبهاي را با او کرده است که در ادامه ميخوانيم.
تيم وردپرس در ابتدا چگونه شکل گرفت و کار خود را آغاز کرد؟
افراد اين تيم هيچوقت بهطور رسمي در يک مکان خاص با هم کار نکردند و اين تيم، کار خود را مجازي آغاز کرده است.
افراد اين تيم در نقاط گوناگون جهان هستند و از طريق اينترنت با هم در ارتباطند. تمامي مشکلات افراد تيم در سايت trac.wodpress.org بيان شده و رفع ميشود.
شما در حال انجام پروژه B2 بوديد؛ چه شد که يکباره تصميم به ايجاد وردپرس گرفتيد؟
من در يک تعطيلات چند روزه تصميم گرفتم که سرويس جديدي بهراه اندازم و به اين خاطر با دوستم مايک ليتل تماس گرفتم و از او خواستم در نوشتن نسخه ابتدايي وردپرس به من کمک کند و کل سيستم در عرض چهار روز نوشته شد و در اختيار کاربران قرار گرفت.
چرا از وردپرس بهعنوان يک محصول تجاري استفاده نکرديد و آنرا بهصورت رايگان و متنباز در اختيار ديگران قرار داديد؟
من بيشتر به اين فکر بودم که به کاربران اينترنتي آزادي انتخاب هديه کنم و با ارائه اين محصول بگويم که هر کاربري ميتواند بدون داشتن تخصص خاصي، از عهده برآوردن نيازهاي اوليهاش در راهاندازي يک سايت برآيد.
علت متنباز بودن اين سيستم آن بود که آنرا سيستم کاملي نميدانستم و دوست داشتم با کمک افراد، توسعه پيدا کند.
هر چند وقت يکبار امکانات جديدي به وردپرس اضافه ميکنيد؟ بهطور مثال بهتازگي امکاني براي ثبت دامنه و نقشهبرداري به آن اضافه کرديد. آيا برنامه خاصي براي توسعه اين امکانات داريد؟
من از ايدههاي افراد تيم و کاربران استقبال کرده و سعيميکنم از آنها براي توسعه وردپرس استفاده کنم اما بهدليل مشغله زياد، خودم زمان زيادي براي فکر کردن به اين امکانات و توسعه آنها ندارم.بايت