پاسخ به:مقالات روشهاي پيشگيري از اتلاف منابع ملي
31: بررسي ضايعات گندم در اثر حمله آفات انباري در سيلوها و انبارهاي غلات در استانهاي تهران و گلستان و كرمانشاه
|
آزمايش فرد پروانه |
همايش روشهاي پيشگيري از اتلاف منابع ملي 1383;خرداد 1383(1) |
کلید واژه: |
خلاصه:
آفات انباري علاوه بر خسارت كمي، زيانهاي كيفي به محصولات انبار شده وارد مي آورند. آلوده شدن گندم انبار شده به مدفوع و جلدهاي لاروي حشرات و كنه ها، از بين رفتن عناصر اصلي و ويتامين ها، از عوامل مهم كاهش كيفيت گندم مي باشند. زيان هاي بهداشتي ناشي از فعاليت آفات انباري در سيلوهاي گندم قابل توجه مي باشد. تجمع لمبه گندم در گندم انبار شده در سيلو سبب مي گردد كه آرد تهيه شده به موهاي بلند لاروهاي اين حشره آلوده گردد و در دستگاه گوارش مصرف كنندگان اختلالات شديد گوارشي بوجود آورند.
در بررسي آفات انباري سيلوها و انبارهاي غلات در ورامين - گلستان - تهران و كرمانشاه از تاريخ 80/8/1 لغايت 82/1/30 موارد زير مورد توجه و بررسي قرار گرفت و در جداولي كه با فاكتورهاي زير تهيه شده بود:
نوع انبار (سيلوي استوانه اي - سوله و انبار روباز) - ظرفيت - درجه حرارت و رطوبت انبار، مدت زمان نگهداري در انبار - نوع رقم گندم تحويلي (داخلي و خارجي) - مبدا محصول (داخلي و خارجي) ميزان گندم تحويلي (داخلي و خارجي)، وضعيت محصول در زمان تحويل از قبيل رطوبت - افت محصول - درجه سن زدگي - نوع آفت - روش استفاده از آفت كش ها، نوع و ميزان مصرف آنها ذكر گرديد.
از مجموع آفات انباري جمع آوري شده از سيلوها و انبار هاي مورد مطالعه 5 گونه حشره از رديف سخت بالپوشان (coleoptera) و دو گونه از رديف پروانه ها ((Lepidoptera و دو گونه از كلاس كنه ها (Acarina) به عنوان گونه هاي غالب در سيلوها و انبارهاي گندم مورد بررسي مشخص گرديد و طبق پرسشنامه هاي تكميل شده توسط 1500 نفر گندمكار از چهار استان كشور (تهران - گلستان - خوزستان و كرمانشاه) 9 فاكتور موثر در كاهش ضايعات گندم در زمان انبار نمودن (كم بودن رطوبت گندم - انباشته كردن گندم حداكثر تا 1.5 متر ارتفاع - تهويه شدن انبار - زير و رو كردن گندم در انبار هر چند روز يكبار - حداكثر حرارت 18 درجه سانتيگراد در داخل انبار - خشك بودن محيط انبار - غير قابل نفوذ بودن كف انبار - بوجاري و ضدعفوني) تجزيه و تحليل آماري گرديد و تمامي 9 عامل موثر در كاهش ضايعات گندم در زمان انبار نمودن همبستگي مثبت و بسيار معني داري (با احتمال 1%) نشان دادند. هم چنين در زمينه داشتن آشنايي گندمكاران با روش هاي مبارزه با آفات سن، ملخ و شته هاي گندم زياد و با آفات ديگر نظير پروانه ها، تريپس، زنبور و مگس هاي مضر گندم خيلي كم و يا هيچ بوده است ولي رويهم رفته تعداد گندمكاران موافق با كنترل آفات زيادتر مي باشند.
|
یک شنبه 27 فروردین 1391 12:01 AM
تشکرات از این پست