قائم مقام فرمانده گردان امام حسين (ع) لشكر16 قدس(سپاه پاسداران انقلاب اسلامی)
15 اسفند 1338 در روستاي قاسم آباد سفلي از توابع شهرستان رودسر دراستان گيلان در خانواده رحیم زاده متولد شد . پدرش كارگري ساده بود و زندگي خود را با سختي و مشقت اداره مي كرد . والدين رحيم زاده چند سالي از داشتن فرزند محروم بودند تا اينكه به گفته خودشان "با نذر و نياز ، خداوند زكريا را به آنها داد ."
زكريا در هفت سالگي ، در سال 1345 به مدرسه ابتدايي قاسم آباد سفلي رفت و اين مقطع تحصيلي را در سال 1351 به پايان رسانيد .
زكريا ، تحصيلات دوره راهنمايي را در مدرسه راهنمايي قاسم آباد عليا آغاز كرد . بعد از اتمام تحصيلات راهنمايي در سال 1357 در هنرستان كشاورزي لاكان پذيرفته شد و در كنار تحصيل در كارهاي كشاورزي دوشادوش خانواده تلاش مي كرد . مادرش مي گويد :
او اهل سينما نبود ، ورزش مي كرد و به مطالعه كتابهاي مذهبي مي پرداخت . رفتارش با همسايه ها خيلي خوب بود و آنها هميشه مي گفتند كه اين پسرت خيلي خوب و مهربان است . براي كسي ناراحتي و مزاحمت ايجاد نمي كرد .
زكريا در دوران انقلاب ، يكي از نيروهاي فعال محله بود و در سازماندهي و رهبري بچه هاي محل نقش بسيار داشت و در تحولات و دگرگونيهاي انقلاب و راهپيماييها حاضر بود . در بسياري از درگيريها با منافقين در شهرستان لنگرود شركت داشت . چند بار از ناحيه سر و پا در درگيري در سطح شهر مجروح ش . او براي جذب جوانان زادگاهش به تأسيس هيئت عزاداري امام حسين (ع) اقدام كرد و در كنار آن كلاسهاي آموزش قرآن ، آموزش عقيدتي ، خطاطي و نقاشي داير نمود .
در 1 شهريور 1361 به عضويت «طرح جنگل» سپاه پاسداران انقلاب درآمد و به مدت سيزده ماه به عنوان نيروي داوطلب بسيجي در طرح مذكور انجام وظيفه كرد .او به مدت يك سال مسئوليت گردان جنگلي را به عهده داشت . در درگيريهاي جنگل آمل با ضدانقلابييون حاضر بود . از 31 ارديبهشت 1362 ا پايان روز 4 آذر 1362 در جبهه هاي نبرد حضور يافت و در واحدهاي عملياتی لشكر 25 كربلا انجام وظيفه كرد . مدتي نيز در قسمت فرماندهي واحد جنوب حضور داشت . در 24 شهريور 1362 به عضويت رسمي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي پذيرفته شد و چهل و پنج روز دوره آموزش اطلاعات و عمليات را گذراند و سپس در واحد اطلاعات و عمليات سپاه پاسداران رودسر به كار گمارده شد . در سال 1362 در سن بيست و سه سالگي با دخترعمويش – خانم زمرد – طي مراسمي تشكيل خانواده داد . پس از آن ، بار ديگر در اعزامهاي 11 فروردين 1363 و 2 تير 1363 به جبهه هاي نبرد شتافت . در مدت حضور در جبهه چهار بار مجروح شد و در اثر اصابت تركش ، پاي راست او دچار محدوديت حركتي گرديد . در سال 1364 دخترش به دنيا آمد براي نامگذاري او به قرآن تفال زد و اسم مائده را براي او انتخاب كرد .
در تاريخ 12 بهمن 1365 وصيت نامه خود را نوشت .
17 بهمن 1365 به جبهه عازم شد و جانشيني فرمانده گردان امام حسين (ع) از لشكر قدس را به عهده گرفت . در اين زمان در رشته طرح عمليات دانشگاه امام حسين (ع) پذيرفته شده بود اما به دليل حضور در جبهه موفق به ادامه تحصيل نشد .
رحيم زاده با مسئوليت جانشين گردان امام حسين (ع) از لشكر قدس در عمليات نصر 4 در منطقه ماووت عراق شركت جست و با توجه به شناختي كه از منطقه داشت به اتفاق گروهي از نيروهاي تحت امر توانست در جبهه دشمن نفوذ كند . بعد از درگيري با نيروهاي دشمن به اسناد محرمانه دشمن دست يافت . با به دست آمدن اين اسناد ، بخشي از معادلات نظامي منطقه دستخوش تغيير شد هر چند كه احمد پسند – پيك نوجوان گردان – در اين همراهي به شهادت رسيد . در اين عمليات ، فرمانده گردان مجروح شد و زكريا فرماندهي گردان را بر عهده گرفت . منطقه به شدت زير آتش دشمن بود و نيروهاي عراقي با تك به سوي لشكر پيشروي مي كردند . در اين هنگام استعداد گردان به شصت و پنج الي هفتاد نفر رسيده بود . براي جلوگيري از پيش روي دشمن و انجام مرحله سوم عمليات ، زكريا با باقي مانده نيروهايش به سوي دشمن يورش برد . در مسير حركت ، همراه با جعفرپور – پيك گردان – ابتدا مورد اصابت تير مستقيم دشمن قرار گرفت . همزمان شيميايي شد . در نتيجه بر اثر آلودگي مواد شيميايي و اصابت تير از ناحيه پهلو در 4 تير 1366 بعد از چهل و هشت ماه حضور در جبهه به شهادت رسيد . او خطاب به يكي از افرادي كه سر او را به هنگام شهادت در بغل گرفته بود اين جمله را به زبان آورد :
خيلي دوست داشتم كه امام حسين (ع) و كربلا را زيارت كنم ولي اكنون كه به شهادت مي رسم قولي به من بده كه يكي از برادران پاسدار به روستاي ما در قاسم آباد سفلي برود و دخترم را دو بار ببوسد .
صبح روز بعد همرزمانش جنازه او را با همان چهره بشّاش و لبخند هميشگي مشاهده مي كنند . پيكر او به استان گيلان منتقل و در روستاي قاسم آباد سفلي از توابع شهرستان رودسر به خاك سپرده شد .
منبع:" فرهنگنامه جاودانه هاي تاريخ(زندگينامه فرماندهان شهيد استان گيلان)