0

سکوی اخبار قرآنی: قرآن پژوهی،قرآن شناسی و....

 
hamed_yurdum
hamed_yurdum
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1390 
تعداد پست ها : 35378
محل سکونت : آذربایجان غربی-سولدوز

پاسخ به:سکوی اخبار قرآنی

 

دوشنبه 21 فروردين 1391 09:26:34             شماره‌ خبر :981429
شهريار بحرانی:

تلاش‌ منسجمی برای تبيين مبانی نظری هنر انقلاب انجام نشده است

گروه هنر: در 33 سال گذشته تلاش درست و منسجمی برای تبيين مبانی نظری هنر انقلاب انجام نگرفته، البته رهبر معظم انقلاب نيز در همين رابطه تذكرات داده‌اند كه تا نتوانيم مبانی اعتقاديمان را برای جامعه هنری تبيين كنيم، نمی‌توانيم از هنرمندان انتظار داشته باشيم آثار ارزشمند خلق كنند.

به گزارش خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا)، نشست تخصصی «روز هنر انقلاب» با حضور شهريار بحرانی (فيلمساز)، مجتبی رحماندوست (نويسنده و شاعر) عصر روز گذشته بيستم فروردين ماه، در حوزه هنری برگزار شد. در ابتدای اين مراسم بحرانی كارگردان آثاری چون «ملك سليمان(ع)» و «مريم مقدس» در سخنانی اظهار كرد: اعتقاد شهيد آوينی بر اين امر استوار بود كه بايد در حوزه تفكر كار اصولی و بنيادين انجام شود، پس خود به عنوان پيشگام در حوزه تفكر وارد عمل شد تا هنر ما بتواند سال‌ها از ماحصل انديشه‌های اين شهيد استفاده كند.

وی افزود: نكته تاسف‌آور اين است كه در 33 سال گذشته تلاش درست و منسجمی برای تبيين مبانی نظری هنر انقلاب صورت نگرفته است، مسئله‌ای كه به واسطه كوتاهی ما صورت گرفته است. البته رهبر معظم انقلاب نيز بارها در همين رابطه تذكرات خود را ارائه كرده‌اند كه تا وقتی كه نتوانيم مبانی اعتقاديمان را برای جامعه هنری تبيين كنيم، نمی‌توانيم از هنرمندان انتظار داشته باشيم كه خالق آثار ارزشمند باشند.

اين سينماگر در بخش ديگری از سخنان خود به كار اخير خود كه اثری درباره حجاب است، اشاره كرد و گفت: در روند كار جديدم كه مستندی درباره حجاب است به آياتی از حجاب در قرآن برخوردم. در اين آيات خداوند می‌فرمايد؛ من به آن چيزی كه می‌سازيد آگاهم و معلوم می‌شود انسان با كارهای خود چيزهايی می‌سازد كه خداوند اشراف كامل به آنها دارد و پرده‌ها كه بيفتد متوجه می‌شويم.

اين فيلمساز در بخش ديگری از سخنان خود تصريح كرد: هنر درست و ارزشمند هنری است كه در آن به بخش‌های مختلف تنها به شكل مادی آن توجه نشود، بلكه بايد در آن به مبانی معنوی نيز پرداخته شود، رسيدن به اين خواسته نيز مستلزم اين است كه هنرمند خود با اين عرصه آشنا باشد تا كارهايش نيز در اين راستا توليد شود.

پس از سخنان بحرانی مجتبی رحماندوست نيز با بيان اينكه هنر انقلاب اسلامی هنرمندی را می‌طلبد كه به درك رسيده باشد، بيان كرد: هنر انقلاب اسلامی نيازمند هنرمندی با درك است تا بفهمد علام هستی محضر خداست و آنچه ما به عنوان هنر می‌شناسيم ريشه و ذاتی قدسی دارد. در ضمن هنری كه عنوان انقلابی را يدك می‌كشد متكی به شعور است، هرچند هنر خود به نحوی شعار نيز است.

اين نويسنده تاكيد كرد: هنر متعهد و انقلابی در سايه هنرمندان متعهد رشد می‌كند، بنابراين برای اينكه به اينگونه از هنر نزديك شويم بايد چنين هنرمندانی تربيت كنيم. نكته ديگر اينكه هنر انقلاب هم وضع موجود را نشان می‌دهد هم وضع موعود را، هنری كه در مقابل كاستی‌ها اعتراض می‌كند.

رحماندوست در بخش ديگری از سخنان خود تاكيد كرد: هنر انقلاب نتيجه حكمت است نه فلسفه و اين هنر هم هنر عام است و هم هنر خاص؛ هنر عام باطن هنر انقلاب اسلامی است و هنر خاص ظاهر را تشكيل می‌دهد و اگر باطن نباشد، ظاهر هيچگاه ظهور پيدا نمی كند.

اين شاعر با اشاره به اينكه شهادت هنر مردان خداست، اعلام كرد: امام خمينی (ره) فرمودند كه شهادت هنر مردان خداست، پس بايد گفت كه اين شهدا بودند كه هنر انقلاب را به درستی خلق كردند.

وی در پايان اين جلسه برای اعتلای هنر انقلاب پيشنهاد كرد: اگر خواهان رشد هنر انقلاب هستيم، بايد مراكزی را داشته باشيم كه در آن هنرمندان متعهد و با اخلاق تربيت شوند، همچنين بايد شرايطی را به وجود آوريم كه هنرمند جسور و شجاع باشد در حقيقت هنرمند ترسو نداشته باشيم تا از ساختارشكنی نيز نهراسد.


پل ارتباطی :  daniz_0443@yahoo.com

دوشنبه 21 فروردین 1391  11:36 AM
تشکرات از این پست
hamed_yurdum
hamed_yurdum
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1390 
تعداد پست ها : 35378
محل سکونت : آذربایجان غربی-سولدوز

پاسخ به:سکوی اخبار قرآنی

 

دوشنبه 21 فروردين 1391 08:38:27             شماره‌ خبر :978450
اسلامی‌شدن دانشگاه‌ها/9
تشكيل گروه‌های معارف اسلامی در دانشگاه؛ گامی به سوی اسلامی‌شدن دانشگاه

گروه اجتماعی: مسئول نهاد نمايندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم و فنون دريايی خرمشهر بر امر بهره‌گيری دانشجويان از آرای اساتيد گروه معارف اسلامی تأكيد كرد و گفت: تدوين تحقيقات دانشجويی در رشته‌های گوناگون با كمك استادان معارف اسلامی از نتايج تشكيل گروه‌های معارف اسلامی در دانشگاه است.

حجت‌الاسلام والمسلمين عبدالغنی جوانمردزاده، مسئول نهاد نمايندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم و فنون دريايی خرمشهر، در گفت‌وگو با خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا) شعبه خوزستان، اظهار كرد: اسلامی‌شدن دانشگاه‌ها بر مبنای ديدگاه مقام معظم رهبری جايگاه تبديل جوان كم‌اعتقاد به انسان متعهد نسبت به اخلاق و دين است. بر اساس تأكيدات ايشان مبانی اعتقادی رايج در دانشگاه بايد تأثيرگذار بوده و ويژگی انسان‌سازی داشته باشند.

وی ادامه داد: امام خمينی(ره) و مقام معظم رهبری بر همراهی علم و دين تأكيد داشته‌اند كه نتيجه آن رشد ايمان دينی دانشگاهيان است. تقويت بنيه اعتقادی دانشجويان با اجرای برنامه‌های دينی گوناگون و راه‌اندازی دفاتر نهاد نمايندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها رقم خورده است.

جوانمردزاده با اشاره به اقدامات صورت گرفته در جهت تحقق اين امر پس از انقلاب اسلامی ايران، بيان كرد: حضور پررنگ‌تر استادان مؤمن و فرهيخته در دانشگاه‌های پس از انقلاب اسلامی، برگزاری كلاس‌های معارف اسلامی برای دانشجويان و الزامی كردن آن با پشتوانه قانونی، از اقدامات مثبت صورت گرفته در اين زمينه بوده است. اگرچه تا دستيابی به هدف فاصله وجود دارد اما اينگونه اقدامات چهره و محتوای دانشگاه را تحت تأثير قرار داده است.

وی بر انتقال پژوهش‌های ميان رشته‌ای مرتبط با مباحث دينی و قرآن كريم از حوزه به دانشگاه تأكيد كرد و گفت: برخی از موضوعات پايان‌نامه‌ها در رشته‌های علوم دريايی درباره مديريت بنادر و ساحل، آبها و ساير موضوعات با استفاده از منابع اسلامی مانند قرآن و سنت اثبات می‌شوند و اين امر از زمان گسترش فعاليت گروه معارف اسلامی در دانشگاه‌ها محقق شده است؛ در اين ميان بسياری از دانشجويان در جهت بهبود كيفيت كار خود از نظريات استادان معارف اسلامی بهره می‌برند.

مسئول نهاد نمايندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم و فنون دريايی خرمشهر عنوان كرد: پس از انقلاب اسلامی بحث جداسازی دختران و پسران در دانشگاه‌ها مطرح شد. طبق نظر امام خمينی(ره) و مقام معظم رهبری كشيدن پرده در ميان كلاس به جهت جداسازی دختران و پسران مدنظر نيست. حال و پس از گذشت اين مسئله، غربی‌ها و اروپاييان با ارائه آمار و ارقام بسيار به اين نتيجه رسيده‌اند كه تفكيك دختران و پسران نتايج بسزايی در رشد علمی دارد.

وی در ادامه گفت: در سال‌های 62-63 اين مسئله بسيار جدی مطرح شد، امام خمينی(ره) با اطلاع از اين قضيه با اين امر مخالفت كردند؛ نظر امام خمينی(ره) آن بود كه اگر كلاس‌ها به صورت منفك تشكيل شوند در بالابردن سطح علمی و عفت عمومی جامعه تأثير بسزايی خواهد داشت.

جوانمردزاده اضافه كرد: بحث جداسازی دختران از پسران حدود 12- 13 سال پيش در دانشگاه آزاد اسلامی نيز اجرا شد و جلساتی برای پاسخ‌گويی به شبهات دانشجويان برگزار شد و آنها در اين‌باره توجيه شدند. جداسازی دختران و پسران تنها در دين اسلام مطرح نشده است بلكه عقل نيز به اين موضوع حكم می‌كند و تحقق اين امر غالباً تأثير بالايی دارد.

مسئول نهاد نمايندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم و فنون دريايی خرمشهر عنوان كرد: چگونگی جداسازی دختران و پسران حائز اهميت است؛ راه‌اندازی دانشگاه تك‌جنسيتی كه منجر به شكوفايی استعدادها می‌شود مورد تأييد عالمان و رهبران دينی است و البته باعث اسلامی شدن دانشگاه‌ها نيز می‌شود.

وی خاطرنشان كرد: اسلام با حضور بانوان در عرصه‌های مختلف اجتماعی هيچگونه مشكلی ندارد، بلكه شركت اين قشر در عرصه‌های گوناگون اجتماعی از مصاديق عملی شدن مبانی دين اسلام است. هم‌اكنون نقش فعال بانوان در جامعه بسيار مشهود است و اين از نتايج اسلامی‌شدن و مد‌نظر مقام معظم رهبری نيز هست.


پل ارتباطی :  daniz_0443@yahoo.com

دوشنبه 21 فروردین 1391  11:36 AM
تشکرات از این پست
hamed_yurdum
hamed_yurdum
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1390 
تعداد پست ها : 35378
محل سکونت : آذربایجان غربی-سولدوز

پاسخ به:سکوی اخبار قرآنی

 

دوشنبه 21 فروردين 1391 09:28:11             شماره‌ خبر :980956
تحليل و بررسی اعجاز علمی قرآن/1
عضو انجمن دانشجويان مسلمان بوركينافاسو:

بلاغت قرآن كريم نخستين جنبه اعجاز اين كتاب وحيانی است

گروه بين‌الملل: بلاغت و آرايه‌های ادبی قرآن كريم نخستين و مهم‌ترين جنبه اعجاز اين كلام وحيانی است كه در ديگر كتب آسمانی ديده نمی‌شود و هيچ‌كس تا به حال نتوانسته حتی آيه‌ای همانند آيات قرآن خلق كند.

«رشيد كابور»، عضو انجمن دانشجويان مسلمان بوركينافاسو

«رشيد كابور»، عضو انجمن دانشجويان مسلمان بوركينافاسو، در گفت‌وگو با خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا) با بيان اين مطلب گفت: اعجاز بلاغی و ادبی قرآن كريم نخستين و مهم‌ترين معجزه‌ای است كه در اين كتاب الهی ديده می‌شود. برخلاف ديگر كتب آسمانی كه فقط حاوی برخی اخبار مربوط به پيشامدهای آينده است؛ مانند موضوع مبعوث شدن حضرت پيامبر اكرم(ص) پس از حضرت عيسی(ع) كه در انجيل ذكر شده، قرآن كريم از نظر نظم ادبی و نوشتاری نيز معجزه است و هيچ‌كس تا به حال نتوانسته حتی آيه‌ای همانند آيات قرآن خلق كند.

وی افزود: پيامبر اسلام(ص) فردی درس‌نخوانده و اُمی بود كه در ميان مردم عادی زندگی می‌كرد، اما ايشان در سن 43 سالگی ناگهان عباراتی را بر زبان جاری ساخت كه هيچ شاعر و اديب عرب‌زبانی نتوانست وجود اعجاز و بلاغت در كلام ايشان را كتمان كند.

اين پژوهشگر مسلمان ادامه داد: اهميت فوق‌العاده و اعجاز قرآن در جذب اعراب دوره جاهليت به سوی اسلام به اندازه‌ای بود كه مشركان تصميم گرفتند مردم را از گوش دادن به قرآن باز دارند. خداوند متعال در سوره فصلت آيه 26 در بيان اين واقعه می‌فرمايد « وَقَالَ الَّذِينَ كَفَرُوا لَا تَسْمَعُوا لِهَذَا الْقُرْآنِ وَالْغَوْا فِيهِ لَعَلَّكُمْ تَغْلِبُونَ: و كسانى كه كافر شدند گفتند به اين قرآن گوش مدهيد و سخن لغو در آن اندازيد شايد شما پيروز شويد».

اين پژوهشگر مسائل اسلامی در بخش ديگری از سخنانش تاكيد كرد: اعجاز قرآن كريم فقط به جنبه بلاغی و ادبی ختم نمی‌شود و شامل مواردی چون اعجاز علمی مربوط به آفرينش زمين، آسمان‌ها و حتی علوم جديد است و هر روز كه يك حقيقت جديد علمی كشف می‌شود، می‌توان با مراجعه به قرآن و دقت در آيات الهی، اشاره خداوند متعال به اين موارد را مشاهده كرد.

وی اضافه كرد: با اين‌كه قرآن كريم در زمانی نازل شده است كه هيچ يك از نظريات علمی كنونی به اثبات نرسيده بود، ولی مطالبی در آن وجود دارد كه با كشفيات كنونی مطابقت دارد و هيچ‌گونه تناقضی در آن ديده نمی‌شود؛ بنابراين اگر معاندين در برخی موارد سعی می‌كنند، اعجازهای علمی قرآن را نفی كرده و يا آن را مغاير با كشفيات جديد بدانند، بايد گفت كه يا درك ما از آن آيه درست نبوده و يا اين‌كه علم به خطا رفته است؛ چراكه در جهان امروز، هر روز نظريات علمی جديدی ارائه می‌شوند كه ناقض نظريات قبلی هستند.

 رشيد كابور:
اگر معاندين در برخی موارد سعی می‌كنند اعجازهای علمی قرآن را نفی و يا آن را مغاير با كشفيات جديد بدانند، بايد گفت كه يا درك ما از آن آيه درست نبوده است و يا اين‌كه علم به خطا رفته است؛ چراكه در جهان امروز، هر روز نظريات علمی جديدی ارائه می‌شوند كه ناقض نظريات قبلی هستند

رشيد كابور در بخش ديگری از سخنانش با اشاره به اين‌كه همه آيات الهی معجزاتی بی‌بديل هستند، تأكيد كرد: آموزه‌های دينی، اخلاقی، اجتماعی، سياسی، اقتصادی و معارف ارزشمند قرآن كريم بدون شك يكی از شاهكارهای اعجازآميز اين كتاب الهی به‌شمار می‌روند، زيرا در عصری كه خانواده‌ها دخترانشان را زنده به گور می‌كردند، فردی از ميان خودشان به مقابله با اين سنت‌های غيرانسانی پرداخت و با قرائت آيات الهی كه سرشار از محبت و احترام به انسان‌ها بود، توانست به واسطه معجزات قرآن كريم، آنان را به سوی اسلام هدايت كند.

اين اسلام‌پژوه اهل بوركينافاسو در پاسخ به سؤالی درباره اين‌كه چرا حقايق علمی در قرآن كريم ذكر شده‌اند، بيان كرد: نبايد فراموش كنيم كه قرآن كريم پيش از هر چيز، كتاب هدايت است و نه يك كتاب علمی؛ ولی اگر در اين كتاب به اشارات و حقايق علمی برمی‌خوريم، به‌ اين دليل است كه آيات قرآن كريم از سوی خداوند كه منبع و منشأ علم بی‌پايان است، بر پيامبر(ص) نازل شده‌ و اين طبيعی است كه خالق جهان هستی در بين گفت‌وگو از روش درست زندگی و نحوه بندگی صحيح، تعابيری استفاده كند كه نشانگر علم بی‌پايانش باشد.

وی در پايان سخنانش با اشاره به آيات 19 و 20 سوره مباركه الرحمن، تصريح كرد: در اين دو آيه، خداوند متعال می‌فرمايد «و دريا را [به گونه‏‌اى] روان كرد [كه] با هم برخورد كنند، ميان آن دو حد فاصلى است كه به هم تجاوز نمی‌كنند»؛ دانشمندان به‌تازگی كشف كرده‌اند كه وقتی دو دريا به هم می‌رسند، به دليل داشتن غلظت‌های متفاوت باهم تركيب نمی‌شوند و اين مورد را می‌توان در نقاط بسيار زيادی از زمين مشاهده كرد؛ به نظر من هر انسان منصفی كه اين آيات را ببيند و با واقعيات امروز جهان تطابق دهد، به‌طور قطع حقانيت اسلام را خواهد پذيرفت.


پل ارتباطی :  daniz_0443@yahoo.com

دوشنبه 21 فروردین 1391  11:37 AM
تشکرات از این پست
hamed_yurdum
hamed_yurdum
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1390 
تعداد پست ها : 35378
محل سکونت : آذربایجان غربی-سولدوز

پاسخ به:سکوی اخبار قرآنی

 

دوشنبه 21 فروردين 1391 09:33:27             شماره‌ خبر :981353
همايش طلاب و روحانيون عمره‌گزار در قم برگزار شد

گروه فرهنگ و هنر: همايش طلاب و روحانيون عمره‌گزار شب گذشته، 20 فروردين‌ماه با حضور جمع زيادی از طلاب حوزه‌های علميه سراسر كشور و آيت‌الله حسينی بوشهری در مجتمع آموزش عالی امام خمينی(ره) قم برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا) شعبه قم، حجت‌الاسلام والمسلمين ملكدار، معاون امور طلاب و دانش‌آموختگان حوزه‌های علميه سراسر كشور شب گذشته، 20 فروردين‌ماه در همايش طلاب و روحانيون عمره‌گزار سال 91 كه با عنوان آمادگی حضور در تالار مدرسه عالی امام خمينی(ره) برگزار شد با اشاره به اهميت سفر معنوی حج گفت: اگر فردی آداب اين سفر را به خوبی بشناسد و آن را درك و اجرا كند با دست پر و در حالی‌كه گناهانش آمرزيده شده است از سفر بازخواهد گشت.

وی با اشاره به ثواب فراوان بيان شده برای سفر حج يادآور شد: در روايتی از از امام صادق(ع) در اين باره آمده است كه سفر حج سفر سرنوشت‌ساز است و انسان می‌تواند در اين سفر سرنوشت خودش را رقم بزند.

معاون امور طلاب و دانش‌آموختگان حوزه‌های علميه سراسر كشور ادامه داد: زوار حج بايد قبل از سفر خود را برای آن آماده كنند و با آدابش آشنا شوند.

وی تأكيد كرد: مهمترين ادب برای اين سفر معنوی، داشتن اخلاص است و تاخودمان را پاك نكنيم نمی‌توانيم با ائمه(ع) ازتباط برقرار كنيم و از وجود آنان بهره ببريم.

ملكدار تأكيد كرد: با داشتن روح پاك و قلب خالی از آلودگی می‌توانيم از روح پاك پيامبر(ص) و اهل‌بيت(ع) بهره بگيريم.

وی با اشاره به عملكرد ستاد عمره حوزويان اظهار كرد: رايزنی برای ارتقا سهميه طلاب تا هفت هزار نفر از جمله اين فعاليت‌ها در سال‌های اخير بوده است كه از اين تعداد دوهزار سهم به حوزه‌های خواهران و پنج هزار سهم نيز به حوزه‌های مردان اختصاص يافته است.

ملكدار با بيان اينكه اين سهميه براساس جمعيت روحانيون سراسر كشور اختصاص يافته است گفت: تلاش كرده‌ايم مناطق محروم مانند سيستان و بلوچستان از سهميه بيشتری برخوردار شوند.

وی از اعزام 20 كاروان برای عمره سال جاری خبرداد و عنوان كرد: 11 جلسه و همايش همانند همايش امروز برای اين سفر تدارك شده است كه قبل و در حين سفر برگزار می‌شود.

ملكدار برگزاری مسابقات فرهنگی، توزيع بسته‌های فرهنگی در موضوعات تاريخ، اعتقادی و كلامی و آداب سفر را از ديگر اقدامات انجام شده بيان كرد.

در اين همايش همچنين آيت‌الله حسينی بوشهری، امام جمعه قم و حجت‌الاسلام نواب، مسئول دبيرخانه شورای عالی حوزه‌های علميه سخنرانی كردند.

آيت‌الله حسينی بوشهری در سخنانی گفت: يك دوره آموزشی فقه حج در سفر وجود دارد؛ يك دوره آشنايی با تاريخ اسلام و 23 سال زندگی پيامبر(ص) و برخی از ائمه(ع) است.

عضو جامعه مدرسين حوزه علمبمه قم تاكيد كرد: جای بسيار تاسف است كه هر سال يك مركز ميراث فرهنگی اهل‌بيت(ع) را با خاك يكسان می‌كنند.

امام جمعه قم با بيان اينكه مكه و مدينه قدم به قدم فرصت طلايی برای استفاده كردن دارد اظهار كرد: زائران فرصت‌ها را به بيهودگی تلف نكنند و درگير بازار و در هتل ماندن نشوند و سفارش استحبابی است كه ختم قرآن در مكه و مدينه انجام شود.

حسينی بوشهری عنوان كرد: خودسازی مسئله مهمی است و وقتی زائر اذن دخول می‌طلبد بايد سعی كند خود را به معصوم(ع) متصل و نزديك كند تا از عنايات و الطاف آنان برخوردار شود و خود را در محضر خدا ببيند.‌

  


پل ارتباطی :  daniz_0443@yahoo.com

دوشنبه 21 فروردین 1391  11:37 AM
تشکرات از این پست
hamed_yurdum
hamed_yurdum
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1390 
تعداد پست ها : 35378
محل سکونت : آذربایجان غربی-سولدوز

پاسخ به:سکوی اخبار قرآنی

 

دوشنبه 21 فروردين 1391 09:38:19             شماره‌ خبر :980321
بررسی عرفانی، زيبايی‌شناسی و معناشناسی غزلی از امام خامنه‌ای؛

مبانی عميق و سرشار عرفانی و قرآنی؛ جان‌مايه اشعار حضرت امام خامنه‌ای

گروه خبرنگاران افتخاري / حسین قاسم‌نژاد: در شرح غزل‌های امام خامنه‌ای، ابتدا معرفی غزل صورت می‌گيرد و سپس برگشت معنايی به نثر روان و در ادامه نيز غزليات از نظر زيبايی‌شناسی و معناشناختی عرفانی و قرآنی بررسی كامل می‌شوند.

به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا)، در شرح غزل‌های امام خامنه‌ای طبق مرام معهود، ابتدا غزل معرفی می‌شود سپس برگشت معنايی به نثر روان برای استفاده كاربردی همه افراد ارائه می‌شود و در ادامه از نظر زيبايی‌شناسی و كاربرد فنون و صنايع ادبی در ابيات غزل يا به‌صورت كلی، در كليت غزل معرفی می‌شوند و سپس از نظر معناشناختی عرفانی و قرآنی بررسی كامل شده و ابيات شرح داده می‌شوند.

غزل اول؛ «دل را ز بی‌خودی سر از خود رميدن است/ جان را هوای از قفس تن پريدن است * از بيم مرگ نيست كه سر داده‌ام فغان/ بانگ جرس به شوق به منزل رسيدن است * دستم نمی‌رسد كه دل از سينه بركنم/ باری علاج شوق گريبان دريدن است * شامم سيه‌تر است ز گيسوی سركشت/ خورشيد من برآی كه وقت دميدن است* سوی تو ای خلاصه گلزار زندگی/ مرغ نگه در آرزوی پركشيدن است* بگرفت آب و رنگ زفيض حضور تو/ هر گل در اين چمن كه سزاوار ديدن است* با اهل درد شرح غم خود نمی‌كنم/ تقدير غصه دل من ناشنيدن است* آن را كه لب به دام هوس گشت آشنا/ روزی «امين» سزا لب حسرت گزيدن است».

برگردان معنايی به نثر روان فارسی: دل را ز بی خودی سر از خود رميدن است ...، يعنی دل كه منشأ الهامات الهی است (به‌خاطر گل روی تو) از خود بی‌خود شده و دوست دارد از جا بيرون بيايد. چنانچه در اثر اين فراغ، جان و روح من دوست دارد به سمت تو بيايد و از كالبد جسمم بيرون بزند. حافظ ميگويد كه «چنين قفس نه سزای چو من خوش الحانيست، روم به گلشن رضوان كه مرغ آن چمنم».

از بيم مرگ نيست كه سر داده‌ام فغان ... يعنی ناله‌های بيقراری من از ترس فنا شدن و مرگ و نيستی نيست، بلكه اين نجواها و ناله‌های بيقراری من به شوق رسيدن به منزل مقصود است كه چونان صدای زن‌گهای كاروان نشان دهنده رسيدن به منزلگاه است، در قديم صدای زنگ و جرس كاروان نشان دهنده آبادی و نجات و حيات و زندگی بود. اين برای كسانی معنی دارد كه خود را در بيابان تنها فرض كنند. بيابان بی‌آب و علف و صدای كاروان يعنی چی‌؟ يعنی زندگی، يعنی گروهی كه به منزلگاهی در نزديكی می‌روند. هم گروه رحمت و نعمتند‌، هم منزلگاه كه سرمنشأ فيوضات و كمالات الهی است.

دستم نمی‌رسد كه دل از سينه بركنم ...، يعنی از طرفی دستم نمی‌رسد و نمی‌توانم خودم از اين اشتياق زايد‌الوصف از جسم خاكی جدا شوم و به سمت تو بيايم با اينكه راه و علاج اين شوق و اشتياق و اين عشق به تو رسيدن و به تو پيوستن است و رسوا شدن در نظر عوام كه همان گريبان چاك كردن در فنای عشق توست.

شامم سيه‌تر است ز گيسوی سركشت ...، يعنی روزگار من در سياهی و تباهی و فقدان نور الهی چونان شب تاری است كه از رحمت واسعه تو روشن است (گيسو در ادبيات عرفانی رحمت دنباله‌دار حضرت حق است و سرمنشأ فيوضات حق كه جزئی از كمال الهی است كه در رمز و سمبوليك بيان می‌شود) و ای جان و روح من فدای تو، چونان خورشيدی كه برای هر شب سياه و تاريك مژده وصل و اميد و بشارت حق است، باز آی كه آمدن تو وقت شادی و نشاط دل‌هاست و البته وقت بازآمدن ا‌ن‌شاء‌الله رسيده است. (چون تيرگی همه جا را گرفته است) و من به آمدن تو اميدوارم. به قول حافظ شيرين‌سخن « در اين شب سياهم، گم گشته راه مقصود، از گوشه‌ای برون‌آی ای كوكب هدايت».

سوی تو ای خلاصه گلزار زندگی ...، يعنی به سمت و سوی تو ای خلاصه تمامی اميدها و آرزوها و در يك كلام تمام جان و روان و همه زندگی من، روح و جانم آرزوی پرواز دارد و دوست دارد به سمت تو پرواز كند و پر بگيرد و با تو باشد كه تمام زندگی و عشق در تو خلاصه می‌شود.

 بررسی غزل از نظر زيبايی‌شناسانه:
در نگاه زيبايی‌شناسانه و استفاده لطيف از صنايع ادبی، در اين غزل به طور كلی صنعت متضاد، مراعات نظير، تشبيه، استعاره و ايهام و تلميح‌های عرفانی و قرآنی ارائه شده است

بگرفت آب و رنگ زفيض حضور تو ...، يعنی از فيض و بركت حضور تو در اين ظلمتكده وانفسا(دنيا)، هر كسی كه به تو نزديك‌تر است، بوی تو می‌دهد و ديدنی‌تر است. در واقع ديدن او ديگر دين توست كه او نور خداست و تو سرمنشأ اين نوری و هر كسی به تو نزديك‌تر شود، به نور نزديك‌تر است و هركسی كه به نور نزديك‌تر باشد، ديدنی‌تر و زيباتر است. چون نور در صورت او هم منعكس می‌شود. چنانكه حافظ عليه‌الرحمه می‌فرمايد «از پای تا سرت همه نور خدا شود، در راه ذوالجلال، چو بی پا و سر شوی».

با اهل درد شرح غم خود نمی‌كنم ...، يعنی با اهل درد (مردم گرفتار در روزمرگی، كه از عوام تا عابدان و زاهدان هم می‌‌تواند باشد) با كسانی كه مشغول خود هستند، راز دلم را برملا نمی‌كنم كه اين عشق الهی‌ است و حق لايتناهی است. «هركسی از ظن خودشد يار من، از درون من نجست اسرار من»(1) و محرم راز نيستند و عشق من و قصه شيدايی دل من ناشنيدنی است. چون من به اين درد خوشم و برای ديگران آنچه كه من می‌نوشم و می‌چشم و می‌بينم، قابل درك نيست و چون گوش شنوايی نيست، بهتر كه خاموش باشم. حافظ می‌‌گويد كه «عابدان آفتاب از دلبر ما غافلند، ای نصيحت گو خدا را، رو ببين و رو ببين».

آن را كه لب به دام هوس گشت آشنا، روزی «امين» سزا لب حسرت گزيدن است، يعنی ای امين (تخلّص شاعرانه معظّم‌له)! كسی كه در دو روز زندگی اسير دنيای هوس شد و شيرينی گناه بر لبش نشست، بايد به فردايی انديشه كند كه روز حسرت است و مجالی برای جبران نيست و آن روز روز حسرت و دندان گزيدن است.

بررسی غزل از نظر زيبايی‌شناسی: در نگاه زيبايی‌شناسانه و استفاده لطيف از اصول و فنون و صنايع ادبی در اين غزل به طور كلی صنعت متضاد(نظير بی خود ... خود) و مراعات نظير و تشبيه و استعاره و ايهام با توجه به معانی شگرف واژگان عرفانی نظير (گيسو ... بو ... گل ... رنگ ... دل و لب) و تلميح‌های ظريف عارفانه به آيات و روايات است كه در قسمت شرح و بررسی عرفانی و قرآنی ارائه می‌شود.

بررسی غزل از نظر عرفانی و قرآنی: دل را ز بی خودی سر از خود رميدن است، جان را هوای از قفس تن پريدن است، از بيم مرگ نيست كه سر داده‌ام فغان، بانگ جرس به شوق به منزل رسيدن است ...، دل، دل دال بر دل است و مدلول دل! دل هرچه باشد، دل است و بر همه زبان‌ها و همه مكتب‌ها از الهيات گرفته تا روان‌شناسی و تا ادبيات عرفانی به معنی جايگاه تمام الهامات معنوی و متافيزيك انسانی است و جدا از جايگاه فيزيولوژيكی كه دارد، به معنای تمام كلمه جايگاه خداست. خانه اصلی خداوند كريم در قلب مؤمن است. لذا بر حق است كه امام صادق(ع)می‌فرمايد «حرمت مؤمن از كعبه بالاتر است» زيرا مرجع تمام فيوضات الهی است.

در دل است كه غم و غصه‌ها جمع می‌شوند. آنجاست كه تدبير انديشيده می‌شود و حتی در انقلاب درونی بر عقل چيره می‌‌شود. به همين دليل دانشمندان و عرفای گذشته عقل را نتيجه سبك‌سری و سطحی‌نگری و فرضيه و آزمون و خطا می‌دانستند. آن‌ها عقل (نه به معنی عقل و هوش و ادراك كامل كه دل خود تمام اين‌ها را در بر دارد بلكه عقل معاش و عقل زندگی جمع كن) را فروتر از عشق می‌دانستند زيرا عشق را منشأ قلبی و دلی می‌دانستند كه شرح و بيانی بر آن متصور نيست. مولانا در مثنوی شريف می‌فرمايد «هرچه گويم عشق را شرح و بيان، چون به عشق آيم خجل مانم از آن ...» و البته مولانا عشق را هم مجازی و رنگی و ننگی می‌داند و عشق اصلی را همانی می‌داند كه «اصطرلاب اسرار خداست»، «عشق‌هايی كز پی رنگی بود، عشق نبود عاقبت ننگی بود».

حال اينكه اين نور عشق به چشم هم ديده نمی‌شود «لا تدركه الابصار» ولی واقعيتی غير قابل كتمان در ماست كه حتی بی‌ايمان‌ترين انسان‌های روی زمين هم نمی‌توانند آن را رد كنند، يا بقول مولانا در مثنوی شريف كه «نور نور چشم خود نور دل است، نور چشم از نور دلها حاصل است، باز، نور نور دل نور خداست، كو، ز نور عقل و حس پاك و جداست، ديدن نور است آنگه ديد رنگ، وين به ضد نور دانی بی درنگ».

بلی، نور خداوند در دل‌هاست. حال اين دل كه منشأ تمامی الهامات الهی است و به تعريف امروز تمامی حركات و شئونات متافيزيك از آنجا سرچشمه می‌گيرد، از خود بی‌خود شده است. به چه دليل؟ به دليل روی ماه عشق! كه حتی جان شريف از شوقش قصد دارد از جان بيرون بيايد. اصولاً وقتی كه حرف دل برای عقل و عقول مادی غير قابل تحمل و باور باشد، سينه تحمل راز و سنگينی اين درد را ندارد. تا جايی كه حافظ‌وار بايد فرياد بزند: «عشقت رسد به فرياد گر خود بسان حافظ، قرآن زبر بخوانی بر چهارده روايت».

 بررسی غزل از نظر عرفانی:
در دل است كه غم و غصه‌ها جمع می‌شوند. آنجاست كه تدبير انديشيده می‌شود و حتی در انقلاب درونی بر عقل چيره می‌‌شود. به همين دليل دانشمندان و عرفای گذشته عقل را نتيجه سبك‌سری و سطحی‌نگری و فرضيه و آزمون و خطا می‌دانستند

تحمل دانايی بسيار سخت است، لذا آنانكه بيشتر می‌دانند، بيشتر زجر می‌كشند. چون دل‌هايشان روشن‌تر است و ضميرشان آگاه‌تر! اينجاست كه شاعر تحمل ندارد و به عشق می‌فرمايد كه: «جان را هوای از قفس تن پريدن است». يعنی ديگر جانم و روحم تحمل اين همه سختی و سنگينی بار دانايی و از طرفی دوری و هجران تو را ندارد. چون در اين وادی هر كسی كه مقرب‌تر می‌شود، جام بلايش بيشتر می‌شود، «هر كه در اين بزم مقرب‌تر است، جام بلا بيشترش می‌دهند».

و اين طبيعت دل است. «دل را زبيخوی سر از خود رميدن است» در ادامه مصرعی است كه می‌فرمايد: «خورشيد من برآی كه وقت دميدن است ...» كه اين مصرع در واقع جواب دل است. در هر غزلی گاه الهامی برای شاعر می‌شود و يك مصرع يا يك بيت از دست شاعر خارج است و آن پاسخ به همه رازهای قلبی است. شبيه آن است كه پدر پيری گنجی را پنهان كرده باشد و در شعری رمز كليد را گفته باشد. عرفا و شاعران عارف و عارفان شاعر ايران اصولاً بر اين پايه بوده‌اند و خارج نشدند. حقيقت اين است كه اين همه سوز و گداز بخاطر تو ای خورشيد من است كه رفتی و در پس ابرها پنهان گشته‌ای و اكنون ديگر گمانم وقت دميدنت باشد. من خواهش می‌كنم بيا كه وقت دميدن توست.

حقيقت اين است كه در تفسير و تبيين اشعار عرفانی شاعران هر زمان اگر به كليدها و اصطلاحات نرسيم، واكاوی اشعار و فهميدن مراد و هدف شاعر سخت است. هرچند بيان معظّم‌له شيرين و زبان ايشان بروز و شعرشان در عين سنگينی و متانت پر معنی و روشن است. ولی باز درك گام به گام كلام و واژگان در تعريف عرضی و طولی و متاقبت معنايی بی رموز حق امكان‌پذير نيست. زيرا شعر هم الهامی از جانب حق است كه از دل بر می‌آيد و چون از دل بر می‌آيد، لاجرم بر دل می‌نشيند.

حال اين همه درد دل و راز و نياز و در حد خروج روح و جان از قفس تن به دليل دوری تو، به‌خاطر ترس از مرگ نيست، فنايی برای انسان نيست. انسان برای خداست و به سوی خدا برمی‌گردد و اين دردها و فريادها به‌خاطر ترس از روز فراق از دنيای مادی نيست، بلكه اميدواری برای هرچه رسيدن به توست زيرا «بانك جرس به شوق به منزل رسيدن است ...» و با اين ناله زنگ‌های كاروان است كه افراد از فرسخ‌ها دورتر متوجه می‌شوند كاروان به منزل مقصود نزديك می‌شود. به همين دليل فرياد و عشق از سر اشتياق همواره جانكاه‌تر از داد جدايی است زيرا جدايی يك مرتبه اتفاق افتاد و پدر ما آدم از بهشت سقوط كرد. اين يك درد است كه مولانا ترجيح می‌دهد مثنوی خود را به جای بسم‌الله از اين درد بگويد كه چيزی جز بسم‌الله نيست بلكه فراتر از آن است، چون اسم اعظم در بر دارد «بشنو از نی چون حكايت می‌كند، وز جدايی‌ها شكايت می‌كند».

و اين درد سرانجامی جز شوق پيوستن ندارد. «بانگ جرس به شوق به منزل رسيدن است»، زيرا تنها با پيوستن به آن روح بزرگ است كه من نفس راحتی خواهم كشيد زيرا قطره‌ای هستم كه از اقيانوس بی‌كران خود دور مانده‌ام و من از اويم و به سمت او باز می‌گردم و برای انسان و مؤمن فناء الله هيچ چيزی جالب‌تر از اين لحظه وصال نيست. ترس و باكی هم از مرگ ظاهری و رفتن و آمدن نيست. اين توهمی است برای عوام نه برای خواص عارفی كه مويی در راه هجران يار سفيد كرده‌اند.

امام جعفر صادق(ع) می‌فرمايد: «مرگ از نظر مؤمن شبيه بيرون آوردن انگشتری از دست يا پريدن پرنده‌ای از قفس است» كه حافظ نيز می‌سرايد «دلم رميده لولی‌وشيست شورانگيز، دروغ وعده و قتال وضع و رنگ‌آميز، فدای پيرهن چاك ماه رويان باد، هزار جامه تقوا و خرقه پرهيز، خيال خال تو با خود به خاك خواهم برد، كه تا ز خال تو خاكم شود عبيرآميز، فرشته عشق نداند كه چيست ای ساقی، بخواه جام و گلابی به خاك آدم ريز، پياله بر كفنم بند تا سحرگه حشر، به می ز دل ببرم هول روز رستاخيز، فقير و خسته به درگاهت آمدم رحمی، كه جز ولای توام نيست هيچ دست آويز، بيا كه هاتف ميخانه دوش با من گفت، كه در مقام رضا باش و از قضا مگريز، ميان عاشق و معشوق هيچ حائل نيست، تو خود حجاب خودی حافظ از ميان برخيز».

و اين رفتن به سوی يار تازه شيرين است زيرا در آن وادی ديگر عشق است و عشق و نه ملامتگريست كه ملامت كند و نه خطابه‌گريست كه خطا بگيرد. پس عارفان مست به سوی يار می‌روند و از اين روی مشتاقند، ولی اين مشتاقی خود را برای ديدار روی عارض آن گندم‌گونی كه خاتم سليمان در دستش است، دريغ نمی‌دارند و در بيانشان اين امر مشهود است. اصولاً عشقی نيست جز عشق بنده با خدايش. ساير عشق‌ها اگر درست باشد، تازه به همين جا می‌رسيد‌. مثل عشق ليلی و مجنون كه مجنون سرانجام به خدايش می‌رسد و ليلی را تاب اين دوری سخت است و او هم رستگار می‌شود.

لذا ميان عاشق و معشوق هيچ حائل نيست و اگر داد و فريادی باشد، از اشتياق است كه اشتياق بسيار سخت‌تر از درد هجران است. چنانكه اين اشتياق سبب شد تا خداوند كريم به امر خود زليخای پيرزن نابينا را دوباره جوان‌ترين و زيباترين زن جهان كند تا به كام دل خود برآيد. البته هنگامی كه زليخا از بت‌پرستی برون آمد و چونان يكتا‌پرستی گزيد كه امر آمد زليخا ما تو را برای بنده خوبمان يوسف جوان كرده‌ايم چرا تمكين نمی‌كنی؟ بس است عبادت كه عبادتی برای زن بهتر از شوهرداری نيست. همان افضل عبادات زن و جهاد زن، نيك شوهرداری است و اين كلام معصوم(ع) است.

پس اين اشتياق دو طرفه است. يعنی از آ‌‌ن‌سوی هم حق‌تعالی بی‌تابی می‌كند. برای همين در كلام‌الله مجيد می‌فرمايد: «يا ایّتُها النَّفسُ المُطمَئِنّة/ارجِعی الی ربِّك راضيةً مرضيةً /فادخُلی فی عِبادی/وادخُلی جَنّتی». يعنی در يك كلام ای نفس مطمئن به سمت خدای مهربانت برگرد كه تو از او خشنودی و او هم از تو خشنود است و حالا كه خشنود هست از تو (و تو دوستش داری و او دوستت دارد) بهشت برينش ارزانی تو باد و با بندگان خاصش در اين بهشت جاودان باش.


پل ارتباطی :  daniz_0443@yahoo.com

دوشنبه 21 فروردین 1391  11:37 AM
تشکرات از این پست
hamed_yurdum
hamed_yurdum
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1390 
تعداد پست ها : 35378
محل سکونت : آذربایجان غربی-سولدوز

پاسخ به:سکوی اخبار قرآنی

 

دوشنبه 21 فروردين 1391 09:38:19             شماره‌ خبر :980321
بررسی عرفانی، زيبايی‌شناسی و معناشناسی غزلی از امام خامنه‌ای؛

مبانی عميق و سرشار عرفانی و قرآنی؛ جان‌مايه اشعار حضرت امام خامنه‌ای

گروه خبرنگاران افتخاري / حسین قاسم‌نژاد: در شرح غزل‌های امام خامنه‌ای، ابتدا معرفی غزل صورت می‌گيرد و سپس برگشت معنايی به نثر روان و در ادامه نيز غزليات از نظر زيبايی‌شناسی و معناشناختی عرفانی و قرآنی بررسی كامل می‌شوند.

به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا)، در شرح غزل‌های امام خامنه‌ای طبق مرام معهود، ابتدا غزل معرفی می‌شود سپس برگشت معنايی به نثر روان برای استفاده كاربردی همه افراد ارائه می‌شود و در ادامه از نظر زيبايی‌شناسی و كاربرد فنون و صنايع ادبی در ابيات غزل يا به‌صورت كلی، در كليت غزل معرفی می‌شوند و سپس از نظر معناشناختی عرفانی و قرآنی بررسی كامل شده و ابيات شرح داده می‌شوند.

غزل اول؛ «دل را ز بی‌خودی سر از خود رميدن است/ جان را هوای از قفس تن پريدن است * از بيم مرگ نيست كه سر داده‌ام فغان/ بانگ جرس به شوق به منزل رسيدن است * دستم نمی‌رسد كه دل از سينه بركنم/ باری علاج شوق گريبان دريدن است * شامم سيه‌تر است ز گيسوی سركشت/ خورشيد من برآی كه وقت دميدن است* سوی تو ای خلاصه گلزار زندگی/ مرغ نگه در آرزوی پركشيدن است* بگرفت آب و رنگ زفيض حضور تو/ هر گل در اين چمن كه سزاوار ديدن است* با اهل درد شرح غم خود نمی‌كنم/ تقدير غصه دل من ناشنيدن است* آن را كه لب به دام هوس گشت آشنا/ روزی «امين» سزا لب حسرت گزيدن است».

برگردان معنايی به نثر روان فارسی: دل را ز بی خودی سر از خود رميدن است ...، يعنی دل كه منشأ الهامات الهی است (به‌خاطر گل روی تو) از خود بی‌خود شده و دوست دارد از جا بيرون بيايد. چنانچه در اثر اين فراغ، جان و روح من دوست دارد به سمت تو بيايد و از كالبد جسمم بيرون بزند. حافظ ميگويد كه «چنين قفس نه سزای چو من خوش الحانيست، روم به گلشن رضوان كه مرغ آن چمنم».

از بيم مرگ نيست كه سر داده‌ام فغان ... يعنی ناله‌های بيقراری من از ترس فنا شدن و مرگ و نيستی نيست، بلكه اين نجواها و ناله‌های بيقراری من به شوق رسيدن به منزل مقصود است كه چونان صدای زن‌گهای كاروان نشان دهنده رسيدن به منزلگاه است، در قديم صدای زنگ و جرس كاروان نشان دهنده آبادی و نجات و حيات و زندگی بود. اين برای كسانی معنی دارد كه خود را در بيابان تنها فرض كنند. بيابان بی‌آب و علف و صدای كاروان يعنی چی‌؟ يعنی زندگی، يعنی گروهی كه به منزلگاهی در نزديكی می‌روند. هم گروه رحمت و نعمتند‌، هم منزلگاه كه سرمنشأ فيوضات و كمالات الهی است.

دستم نمی‌رسد كه دل از سينه بركنم ...، يعنی از طرفی دستم نمی‌رسد و نمی‌توانم خودم از اين اشتياق زايد‌الوصف از جسم خاكی جدا شوم و به سمت تو بيايم با اينكه راه و علاج اين شوق و اشتياق و اين عشق به تو رسيدن و به تو پيوستن است و رسوا شدن در نظر عوام كه همان گريبان چاك كردن در فنای عشق توست.

شامم سيه‌تر است ز گيسوی سركشت ...، يعنی روزگار من در سياهی و تباهی و فقدان نور الهی چونان شب تاری است كه از رحمت واسعه تو روشن است (گيسو در ادبيات عرفانی رحمت دنباله‌دار حضرت حق است و سرمنشأ فيوضات حق كه جزئی از كمال الهی است كه در رمز و سمبوليك بيان می‌شود) و ای جان و روح من فدای تو، چونان خورشيدی كه برای هر شب سياه و تاريك مژده وصل و اميد و بشارت حق است، باز آی كه آمدن تو وقت شادی و نشاط دل‌هاست و البته وقت بازآمدن ا‌ن‌شاء‌الله رسيده است. (چون تيرگی همه جا را گرفته است) و من به آمدن تو اميدوارم. به قول حافظ شيرين‌سخن « در اين شب سياهم، گم گشته راه مقصود، از گوشه‌ای برون‌آی ای كوكب هدايت».

سوی تو ای خلاصه گلزار زندگی ...، يعنی به سمت و سوی تو ای خلاصه تمامی اميدها و آرزوها و در يك كلام تمام جان و روان و همه زندگی من، روح و جانم آرزوی پرواز دارد و دوست دارد به سمت تو پرواز كند و پر بگيرد و با تو باشد كه تمام زندگی و عشق در تو خلاصه می‌شود.

 بررسی غزل از نظر زيبايی‌شناسانه:
در نگاه زيبايی‌شناسانه و استفاده لطيف از صنايع ادبی، در اين غزل به طور كلی صنعت متضاد، مراعات نظير، تشبيه، استعاره و ايهام و تلميح‌های عرفانی و قرآنی ارائه شده است

بگرفت آب و رنگ زفيض حضور تو ...، يعنی از فيض و بركت حضور تو در اين ظلمتكده وانفسا(دنيا)، هر كسی كه به تو نزديك‌تر است، بوی تو می‌دهد و ديدنی‌تر است. در واقع ديدن او ديگر دين توست كه او نور خداست و تو سرمنشأ اين نوری و هر كسی به تو نزديك‌تر شود، به نور نزديك‌تر است و هركسی كه به نور نزديك‌تر باشد، ديدنی‌تر و زيباتر است. چون نور در صورت او هم منعكس می‌شود. چنانكه حافظ عليه‌الرحمه می‌فرمايد «از پای تا سرت همه نور خدا شود، در راه ذوالجلال، چو بی پا و سر شوی».

با اهل درد شرح غم خود نمی‌كنم ...، يعنی با اهل درد (مردم گرفتار در روزمرگی، كه از عوام تا عابدان و زاهدان هم می‌‌تواند باشد) با كسانی كه مشغول خود هستند، راز دلم را برملا نمی‌كنم كه اين عشق الهی‌ است و حق لايتناهی است. «هركسی از ظن خودشد يار من، از درون من نجست اسرار من»(1) و محرم راز نيستند و عشق من و قصه شيدايی دل من ناشنيدنی است. چون من به اين درد خوشم و برای ديگران آنچه كه من می‌نوشم و می‌چشم و می‌بينم، قابل درك نيست و چون گوش شنوايی نيست، بهتر كه خاموش باشم. حافظ می‌‌گويد كه «عابدان آفتاب از دلبر ما غافلند، ای نصيحت گو خدا را، رو ببين و رو ببين».

آن را كه لب به دام هوس گشت آشنا، روزی «امين» سزا لب حسرت گزيدن است، يعنی ای امين (تخلّص شاعرانه معظّم‌له)! كسی كه در دو روز زندگی اسير دنيای هوس شد و شيرينی گناه بر لبش نشست، بايد به فردايی انديشه كند كه روز حسرت است و مجالی برای جبران نيست و آن روز روز حسرت و دندان گزيدن است.

بررسی غزل از نظر زيبايی‌شناسی: در نگاه زيبايی‌شناسانه و استفاده لطيف از اصول و فنون و صنايع ادبی در اين غزل به طور كلی صنعت متضاد(نظير بی خود ... خود) و مراعات نظير و تشبيه و استعاره و ايهام با توجه به معانی شگرف واژگان عرفانی نظير (گيسو ... بو ... گل ... رنگ ... دل و لب) و تلميح‌های ظريف عارفانه به آيات و روايات است كه در قسمت شرح و بررسی عرفانی و قرآنی ارائه می‌شود.

بررسی غزل از نظر عرفانی و قرآنی: دل را ز بی خودی سر از خود رميدن است، جان را هوای از قفس تن پريدن است، از بيم مرگ نيست كه سر داده‌ام فغان، بانگ جرس به شوق به منزل رسيدن است ...، دل، دل دال بر دل است و مدلول دل! دل هرچه باشد، دل است و بر همه زبان‌ها و همه مكتب‌ها از الهيات گرفته تا روان‌شناسی و تا ادبيات عرفانی به معنی جايگاه تمام الهامات معنوی و متافيزيك انسانی است و جدا از جايگاه فيزيولوژيكی كه دارد، به معنای تمام كلمه جايگاه خداست. خانه اصلی خداوند كريم در قلب مؤمن است. لذا بر حق است كه امام صادق(ع)می‌فرمايد «حرمت مؤمن از كعبه بالاتر است» زيرا مرجع تمام فيوضات الهی است.

در دل است كه غم و غصه‌ها جمع می‌شوند. آنجاست كه تدبير انديشيده می‌شود و حتی در انقلاب درونی بر عقل چيره می‌‌شود. به همين دليل دانشمندان و عرفای گذشته عقل را نتيجه سبك‌سری و سطحی‌نگری و فرضيه و آزمون و خطا می‌دانستند. آن‌ها عقل (نه به معنی عقل و هوش و ادراك كامل كه دل خود تمام اين‌ها را در بر دارد بلكه عقل معاش و عقل زندگی جمع كن) را فروتر از عشق می‌دانستند زيرا عشق را منشأ قلبی و دلی می‌دانستند كه شرح و بيانی بر آن متصور نيست. مولانا در مثنوی شريف می‌فرمايد «هرچه گويم عشق را شرح و بيان، چون به عشق آيم خجل مانم از آن ...» و البته مولانا عشق را هم مجازی و رنگی و ننگی می‌داند و عشق اصلی را همانی می‌داند كه «اصطرلاب اسرار خداست»، «عشق‌هايی كز پی رنگی بود، عشق نبود عاقبت ننگی بود».

حال اينكه اين نور عشق به چشم هم ديده نمی‌شود «لا تدركه الابصار» ولی واقعيتی غير قابل كتمان در ماست كه حتی بی‌ايمان‌ترين انسان‌های روی زمين هم نمی‌توانند آن را رد كنند، يا بقول مولانا در مثنوی شريف كه «نور نور چشم خود نور دل است، نور چشم از نور دلها حاصل است، باز، نور نور دل نور خداست، كو، ز نور عقل و حس پاك و جداست، ديدن نور است آنگه ديد رنگ، وين به ضد نور دانی بی درنگ».

بلی، نور خداوند در دل‌هاست. حال اين دل كه منشأ تمامی الهامات الهی است و به تعريف امروز تمامی حركات و شئونات متافيزيك از آنجا سرچشمه می‌گيرد، از خود بی‌خود شده است. به چه دليل؟ به دليل روی ماه عشق! كه حتی جان شريف از شوقش قصد دارد از جان بيرون بيايد. اصولاً وقتی كه حرف دل برای عقل و عقول مادی غير قابل تحمل و باور باشد، سينه تحمل راز و سنگينی اين درد را ندارد. تا جايی كه حافظ‌وار بايد فرياد بزند: «عشقت رسد به فرياد گر خود بسان حافظ، قرآن زبر بخوانی بر چهارده روايت».

 بررسی غزل از نظر عرفانی:
در دل است كه غم و غصه‌ها جمع می‌شوند. آنجاست كه تدبير انديشيده می‌شود و حتی در انقلاب درونی بر عقل چيره می‌‌شود. به همين دليل دانشمندان و عرفای گذشته عقل را نتيجه سبك‌سری و سطحی‌نگری و فرضيه و آزمون و خطا می‌دانستند

تحمل دانايی بسيار سخت است، لذا آنانكه بيشتر می‌دانند، بيشتر زجر می‌كشند. چون دل‌هايشان روشن‌تر است و ضميرشان آگاه‌تر! اينجاست كه شاعر تحمل ندارد و به عشق می‌فرمايد كه: «جان را هوای از قفس تن پريدن است». يعنی ديگر جانم و روحم تحمل اين همه سختی و سنگينی بار دانايی و از طرفی دوری و هجران تو را ندارد. چون در اين وادی هر كسی كه مقرب‌تر می‌شود، جام بلايش بيشتر می‌شود، «هر كه در اين بزم مقرب‌تر است، جام بلا بيشترش می‌دهند».

و اين طبيعت دل است. «دل را زبيخوی سر از خود رميدن است» در ادامه مصرعی است كه می‌فرمايد: «خورشيد من برآی كه وقت دميدن است ...» كه اين مصرع در واقع جواب دل است. در هر غزلی گاه الهامی برای شاعر می‌شود و يك مصرع يا يك بيت از دست شاعر خارج است و آن پاسخ به همه رازهای قلبی است. شبيه آن است كه پدر پيری گنجی را پنهان كرده باشد و در شعری رمز كليد را گفته باشد. عرفا و شاعران عارف و عارفان شاعر ايران اصولاً بر اين پايه بوده‌اند و خارج نشدند. حقيقت اين است كه اين همه سوز و گداز بخاطر تو ای خورشيد من است كه رفتی و در پس ابرها پنهان گشته‌ای و اكنون ديگر گمانم وقت دميدنت باشد. من خواهش می‌كنم بيا كه وقت دميدن توست.

حقيقت اين است كه در تفسير و تبيين اشعار عرفانی شاعران هر زمان اگر به كليدها و اصطلاحات نرسيم، واكاوی اشعار و فهميدن مراد و هدف شاعر سخت است. هرچند بيان معظّم‌له شيرين و زبان ايشان بروز و شعرشان در عين سنگينی و متانت پر معنی و روشن است. ولی باز درك گام به گام كلام و واژگان در تعريف عرضی و طولی و متاقبت معنايی بی رموز حق امكان‌پذير نيست. زيرا شعر هم الهامی از جانب حق است كه از دل بر می‌آيد و چون از دل بر می‌آيد، لاجرم بر دل می‌نشيند.

حال اين همه درد دل و راز و نياز و در حد خروج روح و جان از قفس تن به دليل دوری تو، به‌خاطر ترس از مرگ نيست، فنايی برای انسان نيست. انسان برای خداست و به سوی خدا برمی‌گردد و اين دردها و فريادها به‌خاطر ترس از روز فراق از دنيای مادی نيست، بلكه اميدواری برای هرچه رسيدن به توست زيرا «بانك جرس به شوق به منزل رسيدن است ...» و با اين ناله زنگ‌های كاروان است كه افراد از فرسخ‌ها دورتر متوجه می‌شوند كاروان به منزل مقصود نزديك می‌شود. به همين دليل فرياد و عشق از سر اشتياق همواره جانكاه‌تر از داد جدايی است زيرا جدايی يك مرتبه اتفاق افتاد و پدر ما آدم از بهشت سقوط كرد. اين يك درد است كه مولانا ترجيح می‌دهد مثنوی خود را به جای بسم‌الله از اين درد بگويد كه چيزی جز بسم‌الله نيست بلكه فراتر از آن است، چون اسم اعظم در بر دارد «بشنو از نی چون حكايت می‌كند، وز جدايی‌ها شكايت می‌كند».

و اين درد سرانجامی جز شوق پيوستن ندارد. «بانگ جرس به شوق به منزل رسيدن است»، زيرا تنها با پيوستن به آن روح بزرگ است كه من نفس راحتی خواهم كشيد زيرا قطره‌ای هستم كه از اقيانوس بی‌كران خود دور مانده‌ام و من از اويم و به سمت او باز می‌گردم و برای انسان و مؤمن فناء الله هيچ چيزی جالب‌تر از اين لحظه وصال نيست. ترس و باكی هم از مرگ ظاهری و رفتن و آمدن نيست. اين توهمی است برای عوام نه برای خواص عارفی كه مويی در راه هجران يار سفيد كرده‌اند.

امام جعفر صادق(ع) می‌فرمايد: «مرگ از نظر مؤمن شبيه بيرون آوردن انگشتری از دست يا پريدن پرنده‌ای از قفس است» كه حافظ نيز می‌سرايد «دلم رميده لولی‌وشيست شورانگيز، دروغ وعده و قتال وضع و رنگ‌آميز، فدای پيرهن چاك ماه رويان باد، هزار جامه تقوا و خرقه پرهيز، خيال خال تو با خود به خاك خواهم برد، كه تا ز خال تو خاكم شود عبيرآميز، فرشته عشق نداند كه چيست ای ساقی، بخواه جام و گلابی به خاك آدم ريز، پياله بر كفنم بند تا سحرگه حشر، به می ز دل ببرم هول روز رستاخيز، فقير و خسته به درگاهت آمدم رحمی، كه جز ولای توام نيست هيچ دست آويز، بيا كه هاتف ميخانه دوش با من گفت، كه در مقام رضا باش و از قضا مگريز، ميان عاشق و معشوق هيچ حائل نيست، تو خود حجاب خودی حافظ از ميان برخيز».

و اين رفتن به سوی يار تازه شيرين است زيرا در آن وادی ديگر عشق است و عشق و نه ملامتگريست كه ملامت كند و نه خطابه‌گريست كه خطا بگيرد. پس عارفان مست به سوی يار می‌روند و از اين روی مشتاقند، ولی اين مشتاقی خود را برای ديدار روی عارض آن گندم‌گونی كه خاتم سليمان در دستش است، دريغ نمی‌دارند و در بيانشان اين امر مشهود است. اصولاً عشقی نيست جز عشق بنده با خدايش. ساير عشق‌ها اگر درست باشد، تازه به همين جا می‌رسيد‌. مثل عشق ليلی و مجنون كه مجنون سرانجام به خدايش می‌رسد و ليلی را تاب اين دوری سخت است و او هم رستگار می‌شود.

لذا ميان عاشق و معشوق هيچ حائل نيست و اگر داد و فريادی باشد، از اشتياق است كه اشتياق بسيار سخت‌تر از درد هجران است. چنانكه اين اشتياق سبب شد تا خداوند كريم به امر خود زليخای پيرزن نابينا را دوباره جوان‌ترين و زيباترين زن جهان كند تا به كام دل خود برآيد. البته هنگامی كه زليخا از بت‌پرستی برون آمد و چونان يكتا‌پرستی گزيد كه امر آمد زليخا ما تو را برای بنده خوبمان يوسف جوان كرده‌ايم چرا تمكين نمی‌كنی؟ بس است عبادت كه عبادتی برای زن بهتر از شوهرداری نيست. همان افضل عبادات زن و جهاد زن، نيك شوهرداری است و اين كلام معصوم(ع) است.

پس اين اشتياق دو طرفه است. يعنی از آ‌‌ن‌سوی هم حق‌تعالی بی‌تابی می‌كند. برای همين در كلام‌الله مجيد می‌فرمايد: «يا ایّتُها النَّفسُ المُطمَئِنّة/ارجِعی الی ربِّك راضيةً مرضيةً /فادخُلی فی عِبادی/وادخُلی جَنّتی». يعنی در يك كلام ای نفس مطمئن به سمت خدای مهربانت برگرد كه تو از او خشنودی و او هم از تو خشنود است و حالا كه خشنود هست از تو (و تو دوستش داری و او دوستت دارد) بهشت برينش ارزانی تو باد و با بندگان خاصش در اين بهشت جاودان باش.


پل ارتباطی :  daniz_0443@yahoo.com

دوشنبه 21 فروردین 1391  11:37 AM
تشکرات از این پست
hamed_yurdum
hamed_yurdum
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1390 
تعداد پست ها : 35378
محل سکونت : آذربایجان غربی-سولدوز

پاسخ به:سکوی اخبار قرآنی

 


دوشنبه 21 فروردين 1391 09:11:03             شماره‌ خبر :981415
عضو كميسيون امنيت ملی مجلس:

همفكری و همكاری همگانی پيش‌نياز رسيدن به پيشرفت‌های ملی است

گروه سياسی و اجتماعی: محمدكريم عابدی همفكری و همكاری همگانی را پيش‌نياز رسيدن به پيشرفت‌های ملی دانست و گفت: حمايت از سرمايه‌گذاری داخلی گامی مؤثر در تحقق برنامه چشم‌انداز است چرا كه در فضای لازم برای سرمايه‌گذاری اين مسئله موجب ايجاد اشتغال و افزايش سرمايه‌های ملی می‌شود.

محمدكريم عبادی، عضو كميسيون امنيت ملی و سياست خارجی مجلس و نماينده مردم فردوس، طبس و بشرويه در مجلس در گفت‌وگو با خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا) شعبه خراسان جنوبی گفت: ملت بزرگ ايران عزم راسخ دارند تا با رهبری ولی‌فقيه زمان قله‌های پيشرفت و توسعه در زمينه‌های مختلف و در صحنه‌های داخلی و بين‌المللی را در اختيار بگيرند.

 

وی با اشاره به نام‌گذاری امسال به نام «توليد ملی، حمايت از كار و سرمايه ايرانی» از سوی مقام معظم رهبری تصريح كرد: سند چشم‌انداز به تأييد مقام معظم رهبری، به همه دستگاه‌ها نيز ابلاغ شده است و بايد تا آن زمان به اهداف در نظر گرفته شده نيز برسيم.

نماينده مردم فردوس، طبس و بشرويه در مجلس شورای اسلامی گفت: مردم وظيفه دارند همه با هم در سطوح علمی، اقتصادی و فرهنگی گام بردارند.

عابدی اظهار كرد: مسئولان اجرايی كشور بايد پيرامون اقدامات صورت گرفته در سال جهاد اقتصادی به مردم توضيح دهند چرا كه در راستای سرمايه‌گذاری برای ايجاد زيرساخت‌ها اقدامات مؤثری صورت گرفته است.

وی اظهار كرد: توليدات داخلی بايد منطبق با استانداردهای كيفی جمهوری اسلامی ايران باشند تا هم كالاهايی با كيفيت به بازار ارائه دهيم و هم اعتماد مردم را نسبت به اجناس ايرانی جلب كنيم.

نماينده مردم فردوس، طبس و بشرويه در مجلس با اشاره به نقش رسانه‌ها در تحقق اهداف ترسيم شده برای شعار امسال ادامه داد: بايد پيرامون مسئله توليد داخلی كار فرهنگی صورت گيرد.

عابدی با اشاره به اينكه شعار امسال مانند سال جهاد اقتصادی يك شعار كلان نيست كه فقط مسئولان اجرايی درگير كار باشند خاطرنشان كرد: در توليد ملی بايد از مصرف‌گرايی جلوگيری كنيم و وظيفه مردم در تحقق اين امر آن است كه از كالاهای ايرانی استفاده كنند و نسبت به كالاهای ايرانی تعصب داشته باشند.

نماينده مردم فردوس، طبس و بشرويه در مجلس شورای اسلامی با اشاره به تجربه كشورهای توسعه يافته در اين زمينه يادآور شد: كشورهای توسعه يافته نيز با استفاده از اين شيوه توانسته‌اند صنايع و كشور خود را توسعه دهند و مسئولان بايد در اجرای اين موضوع ظرفيت‌سازی كنند.


پل ارتباطی :  daniz_0443@yahoo.com

دوشنبه 21 فروردین 1391  11:38 AM
تشکرات از این پست
hamed_yurdum
hamed_yurdum
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1390 
تعداد پست ها : 35378
محل سکونت : آذربایجان غربی-سولدوز

پاسخ به:سکوی اخبار قرآنی

 

دوشنبه 21 فروردين 1391 09:51:42             شماره‌ خبر :980199
داروخانه قرآنی/
داوود فرج‌زاده:

«وكُلُواْ وَاشْرَبُواْ وَلاَ تُسْرِفُواْ»؛ شاه‌كليد رهنمودهای بهداشتی است

گروه سلامت: عضو هيئت علمی و پژوهشگر دانشگاه بقيه‌الله(عج) با اشاره به آيه 31 سوره اعراف، اين آيه را شاه‌كليد بسياری از رهنمودهای بهداشتی دانست.

داوود فرج‌زاده، عضو هيئت علمی و پژوهشگر دانشگاه بقيه‌الله(عج) در گفت‌و‌گو با خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا)، با تأكيد بر اينكه رهنمودهای بهداشتی قرآنی جنبه پيشگيری دارد، به ذكر مثالی در اين رابطه پرداخت و گفت: آيه 31 سوره اعراف می‌فرمايد: «وكُلُواْ وَاشْرَبُواْ وَلاَ تُسْرِفُواْ؛ بخوريد و بياشاميد و[لى] زياده‏‌روى مكنيد». اين رهنمود فوق‌العاده ساده بيان شده تا همه از افراد عامی گرفته تا افراد تحصيل كرده بتوانند از اين زبان قرآن و فرهنگ قرآنی استفاده كنند.

وی تصريح كرد: اين آيه شاه‌كليد بسياری از رهنمودهای بهداشتی است. تقريباً بيش‌از 70 درصد بيماری‌‌های جسمانی ما باز می‌گردد به نحوه تغذيه و خوراكمان، و اينكه چه وقت، چه قدر و به چه نحو بخوريم؛ ما می‌توانيم اصل كلی قانون مربوط به خوردن و آشاميدن را از قرآن دريافت كنيم و جزئيات آن را از طريق احاديث و توصيه‌های ائمه تكميل كنيم.

اين قرآن‌پژوه كشورمان توصيه «وكُلُواْ وَاشْرَبُواْ وَلاَ تُسْرِفُواْ» را توصيه‌ای جامع و پيشگيرانه برای تمامی كارها و زندگی انسان دانست و اظهار كرد: از موارد ديگری كه قرآن در مورد سلامت مطرح كرده دقت در تغذيه و حلال و حرام بودن غذا است؛ در سوره كهف نيز مطرح شده است كه وقتی اصحاب كهف بيدار می‌شوند، با تأكيد بر اينكه بايد عذايی پاك پيدا كنند برای خريد غذا می‌روند.

 عضو هيئت علمی و پژوهشگر دانشگاه بقيه‌الله:
بشر هنوز به حدی از علم نرسيده كه بتواند توصيه‌های دينی و قرآنی را كاملاً كشف علمی كند و هنوز دليل علمی و اثرات مباحث مطرح شده در قرآن و احاديث را نمی‌دانيم

وی با اشاره به آيه 19 سوره كهف كه می‌فرمايد: «فَلْیَنظُرْ أَیُّهَا أَزْكَى طَعَامًا؛ تا ببيند كدام يك از غذاهاى آن پاكيزه‏‌تر است»، گفت: قرآن بر روی پاك و طيب بودن غذا تأكيد دارد و می‌خواهد مطرح كند كه يكی از نشانه‌های افراد برگزيده، خوردن غذاهای طيب و پاك است.

عضو هيئت علمی دانشگاه بقيه‌الله(عج) در پاسخ به اين سؤال كه در گذشته استفاده از دعا برای درمان بيماری‌ها نمود داشته اما امروز يا به دليل علمی نبودن! به طور كلی نفی می‌شود و يا اينكه از آن سوء‌استفاده می‌شود، نحوه استفاده درست از دعا درمانی چگونه است، اظهار كرد: بشر امروز بشری است كه بيشتر تعقل كرده و تمركز بر ديدگاه‌های تجربی دارد. اين مسئله برای همه چيز خوب نيست چرا كه برخی از امور قابل تجربه نيستند مثل الهامات وارد شده به افراد، يا مثل مسئله روح كه از پيامبر سؤال می‌شود و آيه 85 سوره اسراء بر ايشان نازل می‌شود كه می‌فرمايند «وَیَسْأَلُونَكَ عَنِ الرُّوحِ قُلِ الرُّوحُ مِنْ أَمْرِ رَبِّی وَمَا أُوتِيتُم مِّن الْعِلْمِ إِلاَّ قَلِيلًا؛ و درباره روح از تو مى‏‌پرسند بگو روح از [سنخ] فرمان پروردگار من است و به شما از دانش جز اندكى داده نشده است».

وی در ادامه تصريح كرد: ما بايد به اين جنبه‌های غيز قابل تجربه اعتقاد و ايمان پيدا كنيم، البته در برخی ديگر از جنبه‌ها می‌توان از صدها و هزاران دستوری كه قرآن و دين مقدس ما داده تعدادی را به شكل تجربی اثبات كرد. اگر اين كار را انجام داديم، می‌توان گفت همچنان كه از پيامبران خواسته می‌شد معجزه نشان دهند ما هم به شكلی معجزه دين را به توده مردم نشان داده‌ايم؛ آنگاه است كه مردم به تعداد زيادی از آنچه كه هنوز كشف نكرده‌ايم ايمان خواهند آورد.

اين قرآن‌پژوه افزود: بشر هنوز به حدی از علم نرسيده كه بتواند توصيه‌های دينی و قرآنی را كاملاً كشف علمی كند و هنوز دليل علمی و اثرات مباحث مطرح شده در قرآن و احاديث را نمی‌دانيم؛ فقط برخی از علما با استفاده از منابع راه‌های درمان و پيشگيری از بيماری‌ها و توصيه‌های پيامبر و ائمه (ع) را در اين زمينه مطرح كرده‌اند.

وی تصريح كرد: البته ما به دنبال اين نيستيم كه همه چيز را با دعا حل كنيم، رشد و تكامل بشر به تحقيق علمی وابسته است و راه‌های پژوهشی متفاوتی وجود دارد اما بخشی نيز به مباحث اعتقادی باز می‌گردد كه افراد با رعايت آنچه كه به آن اعتقاد پيدا كرده‌ا‌ند نتايجی را در دراز مدت مشاهده می‌كنند.


پل ارتباطی :  daniz_0443@yahoo.com

دوشنبه 21 فروردین 1391  11:38 AM
تشکرات از این پست
hamed_yurdum
hamed_yurdum
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1390 
تعداد پست ها : 35378
محل سکونت : آذربایجان غربی-سولدوز

پاسخ به:سکوی اخبار قرآنی

 

دوشنبه 21 فروردين 1391 09:56:59             شماره‌ خبر :981427
قرآن و مباحث هرمنوتيك/19
نكونام تصريح كرد:

معانی عرفی و عقلی؛ تنها معانی قابل انتساب به قرآن كريم

گروه انديشه: عضو هيئت علمی دانشگاه قم اظهار كرد: اگر پيش‌فرض‌های مفسر منقح نباشد، اين امر بر تفسير او تأثير می‌گذارد؛ بنابراين تنها معنايی را می‌توان به قرآن نسبت داد كه عرفی (يعنی عرب عصر نزول آن معنا را شناخته باشد) و يا عقلی باشد (يعنی با آن فهم عرفی ملازمه عقلی داشته باشد).

جعفر نكونام، عضو هيئت علمی دانشگاه قم

جعفر نكونام، عضو هيئت علمی دانشگاه قم و نويسنده كتاب «درآمدی بر معناشناسی قرآن»، در گفت‏‌وگو با خبرگزاری قرآنی ايران (ايكنا)، در پاسخ به اين سؤال كه آيا فاصله زمانی مفسر با زمان پديد آمدن اثر بر فهم مراد مؤلف تأثير دارد؟، اظهار كرد: بی‌ترديد هر نوع ذهنيتی كه افراد داشته باشند، در فهم معنای متن تأثير دارد؛ اما اين‌گونه نيست كه انسان مانند ماشين منفعل باشد و از خود اختيار و قدرت گزينش نداشته باشد. انسان از قدرت انتخاب برخوردار است و می‌تواند برخی از گزاره‌‌ها را مورد اتكاء قرار داده و برخی ديگر را كنار نهد.

قرائن فهم مراد الهی

وی با بيان اين‌كه ما بايد برای فهم قرآن ذهنيت‌ها و دانش‌هايی را كه در عصر نزول وجود داشته، مورد مطالعه قرار دهيم نه آن ذهنيت ها و دانش هايی كه در اعصار ديگر پديد آمده است، افزود: قرائن فهم مراد الهی عبارتند از سياق آيات، زمان و مكان و شرايط و فضای نزول و مخاطبان آيات و بستری كه قرآن در آن نازل شده است و اگر ما به اين قرائن مراجعه كنيم، قرآن را به خوبی درك خواهيم كرد.

نكونام با تأكيد بر اين‌كه ما وقتی ذهنيت‌ها و دانسته‌های پديد آمده بعد از عصر نزول را مورد بهره‌برداری قرار نداديم، از تأثير آنها و فروغلتيدن در تفسير به رأی در امان هستيم، ادامه داد: اگر مشاهده می‌كنيم كه دانسته‌ها و دانش‌های مفسران در تفسير آنها تأثير دارد، به جهت آن است كه پيش‌فرض‌های آنها منقح نيست و تلقی آنان اين است كه مخاطب قرآن خود او يا مردم معاصر اوست.

تنها معنای عرفی و عقلی را می‌توان به قرآن نسبت داد

نويسنده كتاب «درآمدی بر معناشناسی قرآن» تصريح كرد: تلقی آن دسته از مفسران اين است كه هر معنايی را می‌توانيم به قرآن نسبت دهيم؛ در حالی‌كه تنها معنايی را می‌توان به قرآن نسبت داد كه يا عرفی باشد (يعنی عرب عصر نزول آن معنا را شناخته باشد) و يا عقلی باشد(يعنی با آن فهم عرفی ملازمه عقلی داشته باشد).

اين محقق و پژوهشگر در توضيح اين مطلب اظهار كرد: برای مثال در قرآن خطاب به مسلمانان مدينه كه پس از انجام مناسك حج، به جای ورود از در خانه‌های خود، پشت خانه را سوراخ كرده و وارد می‌‌شدند، آمده است كه: «وَأْتُواْ الْبُیُوتَ مِنْ أَبْوَابِهَا؛ به خانه‏ها از در [ورودى] آنها درآييد»(بقره/189). معنای عرفی اين آيه اين است كه از در خانه‌هايتان وارد شويد و ما اگر همين معنا را به اين آيه اسناد دهيم، درست است.

وی اضافه كرد: معنای عقلی آيه فوق اين است كه غرض اصلی موجود در ورای اين آيه را مورد توجه قرار دهيم و بپرسيم كه خداوند چرا چنين امری را خطاب به آنان فرموده است؟ پس از تنقيح مناط، به اين نتيجه خواهيم رسيد كه خداوند در واقع به آنان فرموده كه كار عقلايی انجام دهند و كار نابخرانه و زيان‌آور و مضر انجام ندهند. اين معنا، لازمه غير بين اين آيه است و ما می‌توانيم آن را با يك استدلال به اين آيه اسناد دهيم.

اين تلقی كه در قرآن آيات متشابه وجود دارد كه مردم آنها را نمی‌فهمند، ناصواب است. خداوند در اين آيات برای تقريب به ذهن و فهماندن مقصود، حقايق اخروی را به حقايق دنيوی تشبيه و به صورت مجاز بيان كرده است

وی در ادامه سخنان خود تصريح كرد: اما آنچه را كه بر مبنای عرفان، فلسفه يا علوم به آيات قرآن نسبت داده می‌شود و ربط عرفی و عقلی به آيه ندارد، نمی‌توانيم به قرآن نسبت دهيم. تبادر معانی عرفانی و فلسفی و علمی در مواجهه با آيات قرآن از قبيل تداعی معانی است و انتساب آنها به آيات قرآن، تفسير به رأی و افترا بر كلام الهی به شمار می رود كه ممنوع و حرام است.

عمده‌ترين خطاهای نوانديشان دينی در مواجهه با مباحث هرمنوتيك

عضو هيئت علمی دانشگاه قم در پاسخ به اين سؤال كه عمده‌ترين خطاهای نوانديشان دينی در مواجهه با مباحث هرمنوتيك و ورود آنها به عالم اسلام چه بوده است؟ بيان كرد: نمی‌توان گفت كه همه مباحثی كه درباره هرمنوتيك در غرب گفته شده، باطل است؛ چنان كه درباره مباحث تفسيری و علوم قرآن نيز نمی‌توان گفت كه همه آنچه كه عالمان مسلمان بيان كرده‌اند، حق است.

وی افزود: بايد با منطق به ارزيابی ديدگاه‌ها و نظريات پرداخت و اگر گزاره‌های مورد استناد هرمنوتيست‌ها يا مفسران اسلامی به لحاظ ماده و صورت صحيح باشد، بايد گفت كه آنها حقند، وگرنه باطلند. گزاره‌های حق آن است كه بديهی يا منتهی به بديهی و مدلل باشد و نيز صورت استدلال بر آنها درست بوده و قدر جامعی ميان اين گزاره‌های مورد استدلال وجود داشته باشد.

هرمنوتیک و پیش‌فرض‌های ذهنی

اين محقق و قرآن‌پژوه تصريح كرد: از جمله لغزش های هرمنوتيست‌ها اين است كه مفسر نمی‌تواند از قيد پيش‌فرض‌های خود رهايی پيدا كند و لذا هر متنی را همان گونه می فهمد كه پيش‌فرض‌هايش اقتضاء كرده است؛ در حالی كه چنين نيست و انسان بسان يك ماشين نيست كه وقتی اطلاعات خاصی به درون ذهن او ريخته شود، به طور اجتناب ناپذيری محصول خاصی توليد كند. انسان مختار است كه از ميان اطلاعات ذهنی اش، برخی را برگزيند و برخی را هم كنار نهد.

وی در پاسخ بخ اين سؤال كه راهكار يا راهكارهای انديشمندان مسلمان در كاهش پيش‌فرض‌ها در فهم معنای متن قرآن چيست؟، ادامه داد: انديشمندان مسلمان برای تفسير يا تأويل صحيح آيات قرآن شروطی را قرار داده اند؛ نظير اين‌كه شاهدی از لغت داشته باشد يا حديثی آن را تأييد كند و يا با ادله معتبر معارضت نداشته باشد.

تأویل و تفسیر

نويسنده كتاب «درآمدی بر معناشناسی قرآن» افزود: تلقی بسياری از آنان اين است كه اگر اين شروط رعايت شود، هيچ اشكالی ندارد كه از دانش‌های بشری برای تفسير يا تأويل آيات قرآن بهره‌برداری شود؛ بنابراين به نظر آنان هيچ اشكالی ندارد كه آنها به عنوان پيش‌فرض‌های فهم قرآن آنان مورد اتكاء قرار بگيرند.

نكونام عنوان كرد: اما من نگاه ديگری به تأويل دارم و اساساً تأويل قرآن را به معنای حمل قرآن بر هر معنايی كه آن را صحيح می دانيم يا حديثی با آن موافق است يا دليل معارضی ندارد، درست نمی دانم. به باور من، تأويل به معنای برگرداندن عبارت به معنای خلاف ظاهر، تفسير به رأی است؛ به جهت آن كه متكلم اگر بخواهد القای مقصود كند، بايد همان معنای ظاهر (و نه معنای خلاف آن) را اراده كند.

تبادر معانی عرفانی و فلسفی و علمی در مواجهه با آيات قرآن از قبيل تداعی معانی به شمار می رود و انتساب آنها به آيات قرآن، تفسير به رأی و افترا بر كلام الهی به شمار می رود كه ممنوع و حرام است

وی افزود: در تعريف ظاهر گفته‌اند كه آن عبارت است از معنايی كه به ذهن تبادر می‌يابد و سبقت می‌جويد. متكلم در يك كلام فصيح و بليغ بايد از الفاظ و تعابير خود همان معنايی را اراده كند كه به ذهن مخاطبان تبادر می‌يابد و سبقت می‌جويد و اراده خلاف آن مخل فصاحت و بلاغت دانسته می‌شود.

نكونام تصريح كرد: تبادر و ظهور هم در حقيقت است و هم در مجاز. برای مثال وقتی گفته می‌شود كه «شير در جنگل است»، شير در معنای حقيقی اش يعنی حيوان درنده تبادر و ظهور دارد و همان بايد مراد متكلم است. اما وقتی گفته می شود، «فلانی شير است»، شير در معنای مجازی اش تبادر و ظهور دارد و همان بايد مراد متكلم باشد. بنابراين در هيچ يك از دو گزاره مذكور، هرگز معنای خلاف ظاهر مراد نيست.

اين محقق و قرآن‌پژوه تصريح كرد: اين تلقی كه در قرآن آيات متشابه وجود دارد كه مردم آنها را نمی‌فهمند، ناصواب است. خداوند در اين آيات برای تقريب به ذهن و فهماندن مقصود، حقايق اخروی را به حقايق دنيوی تشبيه و به صورت مجاز بيان كرده است. بشر در دنيا اموری مثل باغ، عسل، معين (شراب) و... را می‌شناخته و خداوند برای اين‌كه به او بفهماند كه جهان و حقايق ديگری وجود دارد، اين الفاظ را با قرائن صارفه يعنی به طريق مجاز برای بيان آن حقايق به كار برده است.

وی با ارائه مثالی از قرآن كريم در اثبات اين مطلب افزود: برای مثال قرآن می‌فرمايد: «وَ جَنَّةٍ عَرْضُها كَعَرْضِ السَّماءِ وَ الْأَرْضِ؛ و باغی كه پهنايش به پهنای آسمان و زمين يعنی سراسر هستی است»(حديد/21) يا فرموده است: « وَ كَأْسٍ مِنْ مَعينٍ لا یُصَدَّعُونَ عَنْها وَ لا یُنْزِفُونَ(واقعه/18- 19)؛ و پياله‌[ها]یى از باده ناب روان [كه‏] نه از آن دردسر گيرند و نه بى‏خرد گردند».

عضو هيئت علمی دانشگاه قم در پايان خاطرنشان كرد: ما بايد همان ظاهر معنا و معنای آشكاری را كه به ذهن متبادر می‌شود، بگيريم. همان معنای آشكار مراد خداست و تأويل به معنای برگرداندن الفاظ قرآن به معنايی خلاف ظاهر، كاری ناصواب و تفسير به رأی است.


پل ارتباطی :  daniz_0443@yahoo.com

دوشنبه 21 فروردین 1391  11:38 AM
تشکرات از این پست
hamed_yurdum
hamed_yurdum
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1390 
تعداد پست ها : 35378
محل سکونت : آذربایجان غربی-سولدوز

پاسخ به:سکوی اخبار قرآنی

 

دوشنبه 21 فروردين 1391 10:01:44             شماره‌ خبر :981490
اعلام برگزيدگان مرحله دانشگاهی مسابقات قرآن دانشكده مجازی علوم حديث

گروه خبرنگاران افتخاري / سمیرا باباجهد انصاری: دانشجويان مجازی برتر مرحله دانشگاهی بيست و هفتمين دوره‌ مسابقات سراسری قرآن كريم دانشكده علوم حديث اعلام شدند.

به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا)، اسامی دانشجويان مجازی برتر مرحله دانشگاهی مسابقات جشنواره قرآنی دانشكده علوم حديث اعلام شد.

سحر حاتميان در رشته حفظ 20 جزء، سيده زينب وحدتی شبيری در رشته زندگانی چهارده معصوم(ع)، مدينه قاسمی در رشته مفاهيم قرآنی و احمد متوسليان در رشته قرائت تحقيق به ترتيب حائز رتبه برتر شدند و به مرحله منطقه‌ای اين مسابقات راه يافتند.

يادآور می‌شود، مرحله منطقه‌ای بيست و هفتمين دوره‌ مسابقات سراسری قرآن كريم، ششم تا هشتم ارديبهشت‌ماه سال جاری، در دانشگاه صنعت اميركبير برگزار خواهد شد.


پل ارتباطی :  daniz_0443@yahoo.com

دوشنبه 21 فروردین 1391  11:38 AM
تشکرات از این پست
hamed_yurdum
hamed_yurdum
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1390 
تعداد پست ها : 35378
محل سکونت : آذربایجان غربی-سولدوز

پاسخ به:سکوی اخبار قرآنی

 

دوشنبه 21 فروردين 1391 08:24:32             شماره‌ خبر :981107
حجت‌الاسلام اديب‌يزدی:

روح كلی حاكم بر خطبه فدكيه توجه دادن جامعه به عدالت است

گروه اجتماعی: روح كلی حاكم بر خطبه فدكيه توجه به عدالت است، به همين دليل است كه حضرت فاطمه(س) مواردی از نقض عدالت را بعد از وفات حضرت رسول(ص) و ايجاد انحراف در حاكميت اسلام بيان می‌فرمايند.

حجت‌الاسلام والمسلمين مرتضی اديب‌يزدی، پژوهشگر دينی و از خطبای مشهور كشور در گفت‌وگو با خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا) به تبيين خطبه فدكيه از نظر قالب و محتوا پرداخت و اظهار كرد: افق گويش حضرت فاطمه(س) از حيث عمق و بلاغت دقيقاً هم افق با گويش رسول خدا(ص) و حضرت علی(ع) است كه ايشان امام البلغا و امام‌الفصحا در طول تاريخ بشريت است.

وی از نكات بسيار جالب نوع گويش حضرت فاطمه(س) را اتقان در گفتار، بلاغت در بيان و استفاده از صناعات ادبی دانست و گفت: اين مسئله نشان دهنده اوج فكر و اوج قدرت گفتاری حضرت صديقه طاهره(س) است.

اين كارشناس دينی افزود: اين نكته بسيار جالب است كه خاندان پيامبر(ص) از حيث گفتار، از حضرت رقيه(س) كه طفل سه ساله‌ای در خرابه‌های شام بودند تا حضرت زهرا(س)، از نوابغ دهر هستند و آنچنان دقيق و عميق سخن می‌گويند كه بعد از قرآن برای كلام حضرات معصوم مثل و شبيهی نداريم.

وی با تصريح بر اين نكته كه حضرت زهرا(س) در خطبه‌های خود آنقدر عميق سخن گفته‌اند كه می‌توان عمری را در بررسی اين خطبه‌ها صرف كرد، گفت: اعجاز سخن اين بزرگان كمتر مورد توجه قرار گرفته است.

 حجت‌الاسلام والمسلمين مرتضی اديب يزدی:
مقصود ائمه و حضرت فاطمه(س)از روندها و رخ‌دادهايی كه در زندگيشان پيش می‌آوردند دعوت جامعه به تمكين در برابر عدالت بود و اينكه مردم ياد بگيرند چگونه عادلانه رفتار كنند

حجت‌الاسلام اديب يزدی در ادامه سخنان خود بيان كرد: حضرت همچنان كه بركات صله رحم، بركات حج، جهاد و ... را بيان می‌كنند بركات ولايت و حاكميت مبتنی بر عدالت را هم بيان می‌كنند و مقصد حضرت فاطمه(س) اين است كه بايد حكومت در دست اهلش باشد و حاكميت دست كسانی باشد كه از نظر علمی و عملی بتوانند موجبات پيشرفت جامعه را به وجود بياورند.

وی ادامه داد: فرد وقتی خود عالم باشد می‌داند كه برای پيشرفت جامعه بايد چه مراتبی طی شود، همچنين فرد حاكم بايد اعلم‌الناس باشد و در عمل عدالت را پياده كند كه مصداق كامل آن حضرت علی(ع) بودند.

حجت‌الاسلام اديب‌يزدی به خصوصيات حضرت علی(ع) و برتری ايشان در حكومت اشاره و اظهار كرد: عادل واقعی كسی است كه از خود شروع كند و مراتب عدالت را ابتدا به نفس خود اعمال كند و وجود مبارك حضرت امير مصداق بارز عدالت الهی است كه هر سخنی از عدالت می‌گفتند ابتدا عالی‌ترين و باريك‌ترين مراتب عدالت را به نفس خود اعمال می‌كردند سپس از ديگران توقع می‌كردند.

وی نظر حضرت صديقه طاهره(س) در روح كلی حاكم بر خطبه فدكيه را توجه به عدالت دانست و اظهار كرد: به همين دليل است كه حضرت فاطمه(س) مواردی از نقض عدالت را بعد از وفات حضرت رسول(ص) و ايجاد انحراف در حاكميت اسلام بيان می‌فرمايند.

اين كارشناس دينی كشورمان در پاسخ به اين سؤال كه چرا علی‌رغم اينكه قبل از وفات حضرت رسول(ص) فدك به حضرت زهرا(س) داده شده بود و حضرت زهرا(س) مالك آن بود، بعد از وفات آن حضرت با استناد به اينكه انبياء ارث باقی نمی‌‌گذارند، فدك را از حضرت گرفتند، گفت: افراد حاضر در مسجد النبی(ص) مطرح كردند كه پيامبر فدك را به شما هديه كرده است و اكنون تو بايد آن را به حكومت بازگردانی يعنی در حقيقت آنها دستور و اقدام پيامبر اكرم(ص) را نقض كردند.

وی تصريح كرد: اين كار آنها جسارت به رسول خدا(ص) بود و حال آنكه پيامبر مطابق دستور خداوند كه در آيه 26 سوره اسراء فرمودند: «وَآتِ ذَا الْقُرْبَى حَقَّهُ؛ و حق خويشاوند را به او بده» فدك را به حضرت فاطمه(س) هديه كرده بودند.

حجت‌الاسلام اديب‌يزدی در ادامه سخنان خود به زحماتی كه حضرت فاطمه(س) برای اسلام كشيده‌اند اشاره كرد و گفت: تمام وجود حضرت فدای اسلام و تمام توجهشان متوجه پيشرفت اسلام بود؛ ايشان عنصری بودند كه كاملاً در اختيار اسلام و مسلمين بودند حتی در بسياری از جنگ‌ها حضور قاطع داشته و مداوای مؤمنان به خصوص حضرت رسول(ص) و حضرت علی(ع) را بر عهده داشت، به نحوی كه حضرت رسول(ص) می‌فرمودند ما از دعای فاطمه به اين پيروزی‌ها نائل می‌شويم و اين به جهت جايگاهی است كه حضرت نزد پروردگار عالميان دارد.

وی در پاسخ به اين سؤال كه چرا علی‌رغم آگاهی حضرت فاطمه(س) از اين مطلب كه سخنانشان موجب نخواهد شد مردم از اين انحراف بزرگ بازگردند باز هم به سخنرانی می‌پردازند، گفت: حضرت وظيفه شرعی و الهی خود را انجام می‌دهند قطع نظر از اينكه اين كلام تأثير بين مردم بگذارد يا نگذارد.

حجت‌الاسلام اديب‌يزدی افزود: حضرت فاطمه(س) در اين سخنرانی در حال ترسيم خط حقی بودند. مردم زمان خودشان اين سخنان را نمی‌پذيرفتند اما به مرور زمان اقوام و نسل‌هايی به وجود خواهند آمد كه تحت تأثير فرمايشات ايشان قرار گرفته و به وظيفه خودشان عمل خواهند كرد. در حقيقت پيامبر(ص)، ائمه(ع) و حضرت زهرا(س) برای سرنوشت بشريت برنامه‌ريزی می‌كنند نه برای سرنوشت مردم زمان خودشان.

وی در پايان خاطر نشان كرد: خود خطبه كاملاً گويا است كه تلاش حضرت در جهت تهذيب و دميدن روح تقوا در ميان آحاد جامعه است، حضرت هرگز منويات شخصی نداشته‌ و نيازی به فدك و هيچ مسئله مادی ديگری ندارند، ايشان پاكيزه‌ترين بنده حضرت حق تعالی هستند. منتهی مقصودشان از روندها و رخ‌دادهايی كه در زندگيشان پيش می‌آوردند دعوت جامعه به تمكين در برابر عدالت بود و اينكه مردم ياد بگيرند چگونه عادلانه رفتار كنند.


پل ارتباطی :  daniz_0443@yahoo.com

دوشنبه 21 فروردین 1391  11:38 AM
تشکرات از این پست
hamed_yurdum
hamed_yurdum
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1390 
تعداد پست ها : 35378
محل سکونت : آذربایجان غربی-سولدوز

پاسخ به:سکوی اخبار قرآنی

 

دوشنبه 21 فروردين 1391 08:55:39             شماره‌ خبر :963027
سيدحسن نصرالله؛ نماد مقاومت و مجاهدت/ 23
خليل حمدان:

احترام به اديان، بخشی از فرهنگ و اعتقادات نصرالله است

گروه بين‌الملل: ضرورت احترام به اعتقادات و ارزش‌های اديان و فرهنگ‌های مختلف يك ضرورت بسيار مهم است كه دبيركل جنبش حزب‌الله لبنان، به آن ايمان دارد و اين مسئله بخشی از فرهنگ و اعتقادات نصرالله و اعضای جنبش مقاومت اسلامی لبنان به‌شمار می‌آيد.

«خليل حمدان»، عضو هئيت رئيسه جنبش

خليل حمدان، عضو هيئت رئيسه جنبش «أمل» لبنان و دبيركل مؤسسه‌ تربيتی أمل، در بخش دوم گفت‌وگوی خود با خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا)، با بيان اين مطلب گفت: سيدحسن نصرالله به ضرورت احترام به پيروان اديان و فرهنگ‌های مختلف ايمان دارد و در حقيقت، احترام به اعتقادات و ارزش‌های اديان در ميان اعضای جنبش مقاومت اسلامی لبنان نهادينه شده است و ما اين موضوع را نزد تمامی كسانی كه پرچم عزت، بزرگی و كرامت را برافراشته‌اند، می‌يابيم.
بخش نخست گفت‌و‌گو را اينجا بخوانيد!

وی در ادامه به ارتباط سيدحسن نصرالله با گروه‌ها و فرقه‌های مختلف جامعه لبنان اشاره كرد و گفت: دبيركل جنبش حزب‌الله لبنان روابط قوی و مستحكمی با پيروان مذاهب مختلف اسلامی و مسيحيان جامعه لبنان دارد و در حقيقت، نوعی تفاهم و دوستی ميان جنبش حزب‌الله لبنان و جريان ملی آزاد لبنان وجود دارد و اين روابط هم‌اكنون در مسير بسيار خوبی قرار دارد.

خليل حمدان تصريح كرد: نبيه بری، رئيس مجلس نمايندگان لبنان، نيز با توجه به وضعيت و تنش‌های موجود در منطقه خاورميانه و وجود برخی اختلافات ميان شيعيان و اهل‌ تسنن، خواهان گفت‌وگو ميان پيروان مذاهب اسلامی است و درنظر دارد، در آينده از علمای الازهر و فرهيختگان حوزه‌های علميه قم و نجف اشرف، برای بررسی مسئله گفت‌وگو ميان پيروان مذاهب مختلف اسلامی دعوت به‌عمل آورد و اين مهم از لبنان به‌عنوان خاستگاه گفت‌وگو ميان اديان آغاز شود.

مسئول روابط ميان جنبش أمل و جمهوری اسلامی ايران در ادامه خاطرنشان كرد: گفت‌وگو ميان اديان يك فرهنگ و انديشه است كه ريشه در جامعه لبنان دارد و ما آن را نزد حزب‌الله و نيز جنبش «امل» لبنان شاهد هستيم، زيرا همان‌طور كه می‌دانيم «امام موسی صدر»، بنيانگذار جنبش امل لبنان، نيز تأكيد فراوانی بر اين مسئله داشت و نبيه بری هم‌اكنون در چارچوب گفت‌وگو تلاش‌های فراوانی نه تنها در سطح ملی لبنان بلكه در سطح منطقه‌ای انجام می‌دهد.

خليل حمدان در ادامه با اشاره به مسئوليت حزب‌الله به‌ويژه سيدحسن نصرالله در مواجهه با تهديدات صهيونيست‌ها در قدس، عنوان كرد: همه ما بر اين باوريم كه قدس شريف نقطه مشترك مسلمانان و عرب‌ و آزادگان جهان است.

 خليل حمدان:
قدس شريف يك شهر مقدس و در واقع سرزمين نزول وحی الهی است و آن مكانی مقدس نزد مسيحيان و معراج رسول اكرم (ص) به‌شمار می‌آيد و امام موسی صدر پيوسته بر اين نكته تأكيد داشت كه تخليه قدس شريف از مسلمانان و مسيحيان به‌مثابه دست‌برداشتن از دين خود است

دبيركل مؤسسات تربيتی أمل لبنان، افزود: يهوديان با ادعای دروغين خود مبنی بر اين‌كه قدس «أرض الميعاد»(سرزمين ميعاد) است، از سرتاسر جهان در فلسطين جمع شدند و ما می‌دانيم اين يك دروغ تاريخی است و اين گفته فقط شعاری بود برای اين‌كه در اين سرزمين مقدس گردهم آيند.

خليل افزود: قدس شريف يك شهر مقدس و در واقع سرزمين نزول وحی الهی است و آن مكانی مقدس نزد مسيحيان و معراج رسول اكرم(ص) به‌شمار می‌آيد و امام موسی صدر پيوسته بر اين نكته تأكيد داشت كه تخليه قدس شريف از مسلمانان و مسيحيان به‌مثابه دست‌برداشتن از دين خود است.

عضو هيئت رئيسه جنبش «أمل» لبنان عنوان كرد: پس از پيروزی انقلاب اسلامی در ايران پرچم اسرائيل سوزانده شد و به‌جای آن پرچم فلسطين نصب شد، اين در حالی است كه «انور سادات»، رئيس جمهور وقت مصر، پرچم رژيم اشغالگر قدس را در قاهره برافراشت.

وی خاطرنشان كرد: مبارزه با اسرائيل بخشی از فرهنگ و اعتقادات و پيام امام خمينی(ره) و امام موسی صدر بود و مبارزه با رژيم صهيونيستی هم‌اكنون بخشی از فرهنگ سيدحسن نصرالله، دبيركل جنبش حزب‌الله لبنان، مجاهدان جنبش امل و نبيه بری، رئيس مجلس نمايندگان لبنان است و همه به اين امر باور و اعتقاد دارند.

خليل حمدان در پايان سخنان خود خاطرنشان كرد: همان‌طور كه مرزها و سرزمين‌های ما برايمان اهميت دارد"، مقدسات دينی نيز به همان اندازه برای ما حائز اهميت است.


پل ارتباطی :  daniz_0443@yahoo.com

دوشنبه 21 فروردین 1391  11:39 AM
تشکرات از این پست
hamed_yurdum
hamed_yurdum
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1390 
تعداد پست ها : 35378
محل سکونت : آذربایجان غربی-سولدوز

پاسخ به:سکوی اخبار قرآنی

 

دوشنبه 21 فروردين 1391 09:12:41             شماره‌ خبر :980943
در سال جاری؛

800 مربی متخصص قرآن در استان تهران آموزش می‌بينند

گروه مؤسسات قرآنی مردم‌نهاد: از سوی اتحاديه مؤسسات قرآنی ـ مردمی استان تهران 800 مربی متخصص قرآن كريم تا پايان سال 91 تحت آموزش‌های مدون قرار می‌گيرند.

محمدجعفر خرمدل، مديرعامل اتحاديه مؤسسات قرآنی ـ مردمی استان تهران، در گفت‌وگو با خبرگزاری قرآنی ايران (ايكنا)، با بيان اين خبر گفت: از سوی اتحاديه مؤسسات قرآنی ـ مردمی استان تهران مقرر شده است تا پايان سال 91 تعداد 800 مربی متخصص قرآن كريم تحت آموزش‌های مدون قرار گيرند تا در پايان سال شاهد حضور 800 مربی متخصص برای تدريس در رشته‌های تخصصی آموزش قرآن كريم باشيم.

اين مسئول ادامه داد: اين طرح قرآنی هم‌اكنون در حال اجراست و علاقه‌مندان می‌توانند برای كسب اطلاعات بيشتر با اتحاديه مؤسسات قرآنی ـ مردمی استان تهران ارتباط تلفنی برقرار كنند.

خرمدل در ادامه بيان كرد: اين طرح به منظور آغاز سال جديد و در راستای بيانات مقام معظم رهبری جهت نامگذاری سال توليد ملی، حمايت از كار و سرمايه ايرانی اجرا می‌شود و اميدواريم بتوانيم در پايان اجرای اين طرح به بيش از 800 نفر مدرك مربيگری اعطا كنيم.

وی ضمن بيان اين مطلب افزود: بودجه‌ای كه امسال به اتحاديه مؤسسات قرآنی ـ مردمی استان تهران ابلاغ شده بسيار مطلوب بوده است و به همين خاطر در نظر داريم علاوه بر آموزش مربيان متخصص در امور قرآنی، حافظ شدن قرآن‌آموزان را در بخش بعدی اين برنامه‌ها قرار دهيم.

مديرعامل اتحاديه مؤسسات قرآنی ـ مردمی استان تهران خاطرنشان كرد: با اميد به خدا و پيشرفت جامعه اسلامی در روند گسترش فعاليت‌های قرآنی در كنار ديگر برنامه‌ها تا پايان سال 91 تعداد 800 مربی قرآن متخصص و كارآمد در مؤسسات قرآنی مردمی استان تهران به فعاليت خواهند پرداخت.


پل ارتباطی :  daniz_0443@yahoo.com

دوشنبه 21 فروردین 1391  11:39 AM
تشکرات از این پست
hamed_yurdum
hamed_yurdum
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1390 
تعداد پست ها : 35378
محل سکونت : آذربایجان غربی-سولدوز

پاسخ به:سکوی اخبار قرآنی

 

دوشنبه 21 فروردين 1391 09:12:41             شماره‌ خبر :980943
در سال جاری؛

800 مربی متخصص قرآن در استان تهران آموزش می‌بينند

گروه مؤسسات قرآنی مردم‌نهاد: از سوی اتحاديه مؤسسات قرآنی ـ مردمی استان تهران 800 مربی متخصص قرآن كريم تا پايان سال 91 تحت آموزش‌های مدون قرار می‌گيرند.

محمدجعفر خرمدل، مديرعامل اتحاديه مؤسسات قرآنی ـ مردمی استان تهران، در گفت‌وگو با خبرگزاری قرآنی ايران (ايكنا)، با بيان اين خبر گفت: از سوی اتحاديه مؤسسات قرآنی ـ مردمی استان تهران مقرر شده است تا پايان سال 91 تعداد 800 مربی متخصص قرآن كريم تحت آموزش‌های مدون قرار گيرند تا در پايان سال شاهد حضور 800 مربی متخصص برای تدريس در رشته‌های تخصصی آموزش قرآن كريم باشيم.

اين مسئول ادامه داد: اين طرح قرآنی هم‌اكنون در حال اجراست و علاقه‌مندان می‌توانند برای كسب اطلاعات بيشتر با اتحاديه مؤسسات قرآنی ـ مردمی استان تهران ارتباط تلفنی برقرار كنند.

خرمدل در ادامه بيان كرد: اين طرح به منظور آغاز سال جديد و در راستای بيانات مقام معظم رهبری جهت نامگذاری سال توليد ملی، حمايت از كار و سرمايه ايرانی اجرا می‌شود و اميدواريم بتوانيم در پايان اجرای اين طرح به بيش از 800 نفر مدرك مربيگری اعطا كنيم.

وی ضمن بيان اين مطلب افزود: بودجه‌ای كه امسال به اتحاديه مؤسسات قرآنی ـ مردمی استان تهران ابلاغ شده بسيار مطلوب بوده است و به همين خاطر در نظر داريم علاوه بر آموزش مربيان متخصص در امور قرآنی، حافظ شدن قرآن‌آموزان را در بخش بعدی اين برنامه‌ها قرار دهيم.

مديرعامل اتحاديه مؤسسات قرآنی ـ مردمی استان تهران خاطرنشان كرد: با اميد به خدا و پيشرفت جامعه اسلامی در روند گسترش فعاليت‌های قرآنی در كنار ديگر برنامه‌ها تا پايان سال 91 تعداد 800 مربی قرآن متخصص و كارآمد در مؤسسات قرآنی مردمی استان تهران به فعاليت خواهند پرداخت.


پل ارتباطی :  daniz_0443@yahoo.com

دوشنبه 21 فروردین 1391  11:39 AM
تشکرات از این پست
hamed_yurdum
hamed_yurdum
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1390 
تعداد پست ها : 35378
محل سکونت : آذربایجان غربی-سولدوز

پاسخ به:سکوی اخبار قرآنی

 

دوشنبه 21 فروردين 1391 10:43:08             شماره‌ خبر :981536
برگزاری بزرگترين جشنواره قرآنی جهان اسلام با استفاده از نرم‌افزار سروش ايمان

گروه فضای مجازی: مدير عامل مؤسسه فرهنگی نرم‌افزاری سروش مهر از برگزاری بزرگترين جشنواره قرآنی جهان اسلام با عنوان «جشنواره سراسری قرآنی ايمان» با همكاری آموزش و پرورش و حمايت همراه اول خبر داد و اظهار كرد: 12 ميليون دانش‌آموزان با استفاده از نرم‌افزار هوشمند سروش ايمان 2 و از طريق گوشی‌های همراه در اين جشنواره شركت خواهند كرد.

ابراهيم بهادری، مدير عامل مؤسسه فرهنگی نرم‌افزاری سروش مهر، در گفت‌وگو با خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا) از برگزاری بزرگترين جشنواره قرآنی كشور و حتی جهان اسلام با شركت 12 ميليون دانش‌آموز خبر داد و گفت: دانش‌آموزان شركت‌كننده همزمان و از طريق رايانه و گوشی‌های همراه در اين جشنواره شركت می‌كنند.

بهادری با بيان اين كه اين جشنواره توسط موسسه سروش مهر و وزارت آموزش و پرورش و با حمايت شركت همراه اول برگزار خواهد شد، افزود: با توزيع 12 ميليون نسخه از نرم‌افزار هوشمند سروش ايمان 2 توسط، جشنواره با برنامه تلويزيونی‌ كه پخش آن به زودی از شبكه آموزش سيما آغاز می‌شود شروع به كار خواهد كرد.

وی با اشاره فرصت فراهم شده از طريق فناوری‌های نوين و ضرورت استفاده از اين فناوری‌ها در فرايند آموزشی اظهار كرد: ما با توجه به قابليت نرم‌افزار سروش ايمان 2 كه قادر به امتيازدهی به قرائت كاربر و نمره‌دهی در رشته حفظ قرآن است اين جشنواره را طراحی كرديم.

مدير عامل مؤسسه فرهنگی نرم‌افزاری سروش مهر درباره نحوه شركت در جشنواره گفت: دانش‌آموزان شركت‌كننده پس از دريافت نرم‌افزار و نصب آن و آزمون در يكی از رشته‌های قرائت يا حفظ قرآن در صورت كسب امتياز بالای 50 يك كد دريافت می‌كنند كه می‌توانند با ارسال اين كد كه به صورت رمز حاوی مشخصات آيه قرائت شده و شركت‌كننده و همچنين امتياز اوست و ارسال آن كد به مركز پيش‌بينی شده در اين جشنواره شركت كنند.

وی در پايان گفت: همراه اول نيز به منظورتحميل نشدن هيچ هزينه اضافی بر شركت‌كنندگان، در هر بسته توزيع‌شده يك ‌كارت هديه قرار داده كه دانش‌آموزان می‌توانند با مراجعه به مراكز همراه اول و با ارائه كارت هديه يك سيم كارت رايگان با عنوان «سيم كارت دانش» همراه اول دريافت كنند.

  
 


پل ارتباطی :  daniz_0443@yahoo.com

دوشنبه 21 فروردین 1391  11:39 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها