اصول درمان در طب سوزني بر اساس سوزن زدن به نقاط مخصوص در بدن است و هر بيماري نقاط بخصوصي دارد. اين نقاط كه در ناحيه سر، گردن، تنه، پشت و اندامهاي فوقاني و تحتاني يا دست و پا و شكم قرار دارند با ارگانهاي مختلف بدن مانند كبد، كليه، طحال، معده، روده بزرگ، روده كوچك، ريه، قلب و سلسله اعصاب مركزي مانند مغز و نخاع و غدد داخلي بدن در ارتباط هستند. جالب است بدانيد نقاطي هم در گوش وجود دارد كه با همين ارگانهاي داخلي در ارتباط هستند. فلسفه طب سوزني بر اساس سوزن زدن به اين نقاط مشخص است كه البته با توجه به نوع بيماري اين نقاط متفاوت خواهد بود. لذا در بسياري از موارد مثل بيماري اعصاب مانند ميگرن، اضطراب، دلشوره، تپش قلب، اختلالات خواب و افسردگي، ارگانهاي بيمار تحريكشده و موجب تنظيم جريان خون و انرژي در آنها ميشود. اين روش درماني در بيماريهاي ديگري مانند بيماري گوارشي، كبدي و همچنين بيماريهاي مفاصل و استخوان كاربرد دارد.
معاينات فيزيكي معمولا به صورت چيني و از طريق مشاهده رنگگونه، صورت، چشم و رنگ زبان است. گرفتن نبض از نظر طب چيني اهميت بسزايي دارد زيرا ميتواند سرشت بيماران را مشخص كند كه آيا بيمار در جهت سندرم گرمايي(heat syndrome) يا سندرم سرمايي (cold syndrome) است و پزشك از روي رنگ صورت، زبان و چشم به وجود بيماري در هر يك از اعضا پي ميبرد و سپس با پرسش و پاسخ و گرفتن شرح حال از بيمار و با توجه به مشاهدات فيزيكي ميتواند نوع اختلال را در بيمار مشخص كرده و نسبت به درمان وي اقدام نمايد.
دورههاي درماني در طب سوزني به صورت 3 دوره يا course است كه هر دوره 10 جلسه دارد. بيمار ميتواند اين جلسات را بصورت هر روز يا حداقل 3 جلسه در هفته انجام دهد چنانچه بهبودي پس از 10 جلسه اول نمايان شد لازم است 2 دوره بعدي را هم به طور منظم انجام دهد. پشتكار و مراجعه منظم در جلسات درماني براي گرفتن نتيجه ايدهآل اهميت زيادي دارد، چون با زدن اين سوزنها بسياري از موارد واسطهاي نظير آندورفينها، بتا آندورفينها، آلكفالينها، داينورفين، كاته كولامينها، سروتونين و ساير موارد واسطهاي در بدن افزايش مييابند.
دكتر فرهاد صبري