به گزارش خبرنگار ما، روز گذشته علياكبر اشعري مدير مجموعه باغ كتاب و رئيس پيشين كتابخانه ملي ايران پس از اعلام اين خبر به «جامجم» گفت: ما در مجموعه باغ كتاب به طور مرتب آمار انتشار كتاب در خارج از كشور را از يونسكو (unesco.org ) دريافت ميكنيم و آمارهاي خودمان هم از طريق كتابخانه ملي و مجموعه خانه كتاب به طور دقيق در پايان هر فصل مشخص ميشود.
اشعري با بيان اين كه خوشبختانه در ايران كتاب و كتابخواني هر روز رونق بيشتري نسبت به قبل پيدا ميكند، ادامه داد: پيش از پيروزي انقلاب تنها 2000 عنوان كتاب در سال منتشر ميشد ولي اكنون بر اساس آمارهاي رسمي اين رقم به بيش از 65 هزار عنوان در سال افزايش پيدا كرده است.
بر اساس آماري كه علي اكبر اشعري به آن اشاره ميكند، در هر 8 دقيقه يك كتاب در ايران منتشر ميشود و ما به لحاظ تعداد عناوين چاپ كتاب در بين 10 كشور برتر جهان قرار گرفتهايم.
در آمار جهاني كشورهاي ايالات متحده آمريكا، انگلستان، چين، روسيه، آلمان، اسپانيا، هند، ژاپن، فرانسه و ايران در رتبههاي يك تا 10 قرار گرفتهاند. با اين حال به نظر ميرسد از بعضي جهات قابل مناقشه است، از جمله اين كه برخي كشورها صرفا آمار كتابهاي چاپ اول خود را اعلام ميكنند و بايد اين نكته را در نظر گرفت كه از ركورد 65 هزار عنواني كتاب در ايران تنها نيمي چاپ اول هستند و در واقع آمار واقعي انتشار كتاب در ايران رقمي حدود 35 هزار عنوان است.
رشد 400 درصدي عنوان كتاب در ايران
پيگيريهاي خبرنگار ما از خانه كتاب در ارتباط با رشد انتشار كتاب در ايران در يك دهه گذشته نشان ميدهد از سال 1376 عناوين چاپي بيش از 400 درصد رشد داشته است كه البته طي اين آمار بايد به موضوع چاپ نخست بودن اين عناوين هم توجه داشت.
علي شجاعي صائين، مديرعامل خانه كتاب به «جامجم» گفت: سال 1380 در مجموع حدود 32 هزار عنوان كتاب منتشر شده است و اين ميزان در سال 1385 به بيش از 53 هزار عنوان رسيد و در سالجاري هم تا كنون كه حدود يك ماه به پايان سال باقي مانده، نزديك به 61 هزار عنوان به چاپ رسيده است.
البته اين واقعيت را هم نبايد از نظر دور داشت كه كميت كتاب رابطهاي الزاما مستقيم با كيفيت آن ندارد، همچنان كه در تازهترين اظهارات، بهمن دري ـ معاون فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي ـ به شكل به شكل اغراقآميزي بر آن تاكيد شد. به گفته او حتي « 10 درصد اين كتابها هم براي مطالعه يا هديه دادن مناسب نيست.»
علياكبر اشعري هم در همين رابطه به «جامجم» گفت: ما نبايد دلخوش به اين آمار باشيم؛ چراكه آنچه مورد توجهرهبر معظم انقلاب است و مهم مينمايد، مبحث مطالعه مفيد است؛ مطالعهاي كه به توليد علم و فرهيختگي بينجامد.
![](http://www.jamejamonline.ir/Media/images/1390/12/03/100804888008.jpg)
سينا عليمحمدي