البته صرفهجويي به معني خساست و مصرفنكردن نيست، بلكه به معناي بهتر مصرفكردن است و استفاده درست تر از آنچه در اختيار ماست.
امروز و در زندگي پر از هياهوي شهري، مردم و بخصوص ساكنين شهرهاي شلوغ بيش از پيش به ياد صرفهجويي در وقت افتادهاند و آن را مورد توجه قرار ميدهند. آنها ميدانند كه نبايد وقت را بيهوده از دست داد تا بتوان در زندگي موفق شد و كارها را با موفقيت به انجام رساند. اما خوب است يادمان باشد، علاوه بر صرفهجويي در وقت هر نوعي از صرفهجويي به بهبود شرايط كمك ميكند؛ بهبود شرايط اقتصادي، زمان بيشتر و مناسبتر براي انجام كارها، كاهش هزينهها و... .
صرفهجويي چيست؟
اشتباه نكنيد، صرفهجويي به معناي زندگيكردن در تاريكي نيست. صرفهجويي به معناي حمام نرفتن و آب نريختن نيست. صرفهجويي به معناي يخزدن در شبهاي زمستان و خاموشكردن بخاري هم نيست. صرفهجويي تنها به معناي درست و به اندازه نياز مصرفكردن است.
اما متاسفانه ميان خانوادههاي ما كمتر به اين موضوع توجه ميشود. گروهي از آنها به اشتباه تصور ميكنند، صرفهجويي يعني خساست. به همين دليل هم ترجيح ميدهند راحت زندگي كنند و به فكر صرفهجويي نباشند. در حالي كه ما در خانواده بايد به فرزندان خود بياموزيم چگونه صرفهجويي كنند. در واقع پدر و مادر اولين كساني هستند كه بايد اين نكته مهم را به فرزندان خود آموزش دهند.
مثلا حتما شما هم تاكنون بعضي از خانوادهها را ديدهايد كه بلافاصله پس از بيدار شدن از خواب همه چراغهاي خانه را روشن ميكنند، بدون اينكه واقعا نيازي به اين كار باشد. در حقيقت پس از مدتي اين كار براي همه اعضاي آن خانواده تبديل به عادت ميشود و آنها ناخودآگاه چراغها را روشن ميكنند. به طور حتم كودكاني كه در چنين خانوادههايي بزرگ ميشوند نيز همين شيوه نادرست را تكرار خواهند كرد.
گروهي ديگر نيز وقتي از خانه بيرون ميروند، تمام چراغها را روشن ميگذارند. آنها ميخواهند هنگام برگشت به خانه، با تاريكي روبهرو نشوند. در حالي كه ميتوانند تنها با روشنگذاشتن يك چراغ كوچك همين كار را انجام دهند. بنابراين بايد دقت داشته باشيم كه بچهها رفتارهاي ما را ميبينند، ميآموزند و تقليد ميكنند.
پس بايد به كودكان بياموزيم صرفهجويي چيست و چگونه ميتوان در زندگي روزانه صرفهجويي كرد.
آنها بايد بدانند شير آب هنگام مسواكزدن نبايد باز بماند، بلكه ميشود شير آب را در مدت مسواكزدن بست و پس از آن آب را باز كرد و دهان را شست.
همچنين ميتوان به كودكان آموخت هيچ وقت در يخچال را زياد باز نگه ندارند، معمولا بچهها در يخچال را باز ميكنند و به دنبال يك خوراكي خوشمزه چند دقيقهاي داخل آن را نگاه ميكنند. اما شايد اگر كسي براي آنها توضيح دهد كه اين كار باعث مصرف بالاي برق ميشود، آنها اين عادت را كنار بگذارند.
علاوه بر اين، بايد به بچهها بياموزيم وقتي در اتاق هستند، چراغ را روشن و به محض اينكه خارج ميشوند چراغ را خاموش كنند. حتي اگر ميخواهند دوباره به اتاق برگردند، باز هم لازم است چراغها خاموش شود. همچنين بايد بدانند چراغها به تعدادي كه لازم است، روشن ميشوند؛ نه بيشتر و نه كمتر. اما متاسفانه امروز در خانهها لوسترهايي با چندين لامپ وجود دارد كه ساكنان خانه بدون توجه به نيازشان همه آنها را روشن ميكنند.
صرفهجويي و كاهش هزينهها
حتما ميدانيد صرفهجويي با كاهش هزينهها و بهبود شرايط اقتصادي خانواده در ارتباط است. در واقع چون صرفهجويي در مصرف باعث كاهش هزينههاي زندگي ميشود، عامل موثري در بهبود وضعيت اقتصادي خانواده است. بنابراين شما هم سعي كنيد هميشه آب، برق، گاز و... را به ميزاني كه نياز داريد مصرف كنيد.
چراغها را به تعداد لازم و در زمان مورد نياز روشن كنيد و هزينه برق مصرفي خانواده را كاهش دهيد.
شيرهاي آبي را كه بيدليل باز هستند، ببنديد يا اگر چكه ميكنند تعمير كنيد و در كاهش هزينه آب مصرفي خانواده كمك كنيد.
صبحها براي روشن كردن محيط خانه از نور طبيعي و كنار زدن پردههاي خانه كمك بگيريد.
شير گاز را به موقع روشن كنيد و مصرف گاز را تعديل نماييد و... .
مرضيه عالمي