0

پاسخ به:دانلود مقالات اقتصادی 6

 
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:دانلود مقالات اقتصادی 6

 8 : مطالعات اقتصاد بين الملل پاييز و زمستان 1388; 20(2 (پياپي 35)):89-114.
 
برآورد اقتصاد زيرزميني در ايران (84-1344): به روش MIMIC
 
صامتي مجيد*,سامتي مرتضي,دلايي ميلان علي
 
* گروه اقتصاد، دانشگاه اصفهان
 
 

در اين مقاله با استفاده از روش «علل چندگانه-شاخص چندگانه»(MIMIC) به برآورد و بررسي علل و آثار اقتصاد زيرزميني در ايران، طي دوره 41 ساله از سال 1344 تا 1384 پرداخته شده است. سپس با استفاده از آزمون عليت گرنجر، رابطه علي بين اقتصاد زيرزميني و اقتصاد رسمي بررسي شده است. اندازه نسبي اين پديده در دوره 41 ساله مورد بررسي روند افزايشي داشته، و از 6.24 درصد اقتصاد رسمي در سال 1344 شروع و در سال 1346 به حداقل مقدار خود يعني 5.50 درصد اقتصاد رسمي مي رسد و در طي اين مسير همراه با فراز و نشيب هايي است که نهايتاً در سال 1380 به حداکثر مقدار خود يعني 27.76 درصد اقتصاد رسمي مي رسد و به 26.15 درصد اقتصاد رسمي در سال 1384 خاتمه مي يابد. ميانگين اندازه نسبي اقتصاد زيرزميني در طي اين دوره 41 ساله 17.54 درصد اقتصاد رسمي بوده است. نتايج بدست آمده نشان مي دهد روند تغيير و تحول اقتصاد زيرزميني در ايران به طور معني داري از دو متغير بيکاري و محدوديت هاي تجاري تبعيت مي کند.

 
كليد واژه: اقتصاد زيرزميني، روش، علل چندگانه، شاخص چندگانه، ايران
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
پنج شنبه 21 اردیبهشت 1391  3:03 PM
تشکرات از این پست
b7989r
b7989r
کاربر برنزی
تاریخ عضویت : اردیبهشت 1391 
تعداد پست ها : 22
محل سکونت : خراسان

پاسخ به:دانلود مقالات اختصاصی اقتصاد

پرتگاه مالی اوباما

neweshtan maghaleh3


ايران اكونوميست :روز بعد از اعلام نتایج انتخابات ایالات‌متحده و پیروزی دگرباره باراک اوباما، بازارهای سهام در آمریکا سقوط شدیدی را تجربه کردند. شاخص «داو جونز»در یک روز 4/2 درصد تنزل کرد که شدیدترین کاهش برای این شاخص در یک روز طی یک سال گذشته بود.

دیگر شاخص‌های بازار سهام آمریکا و بهای نفت نیز به میزان قابل‌ملاحظه‌ای کاهش یافتند. بازارهای مالی آسیا و اروپا هم تا روز جمعه روند نزولی داشتند؛ هر چند که کاهش ارزش سهام در آسیا و اروپا به شدت آمریکا نبود.
اینکه شرکت‌های بزرگ، به ویژه در بخش مالی و نیز اقشار ثروتمند در آمریکا، نوعا از پیروزی اوباما ناخشنود و شاید هم نگران شدند و این ناخشنودی در بازارهای مالی انعکاس یافت، البته جای تعجب نداشت؛ اما واقعیت این است که نگرانی اصلی «وال استریت» از پیروزی اوباما به پیچیده‌تر شدن حل و فصل معضلی مربوط می‌شود که «پرتگاه مالی»نام گرفته است.
سوابق و زمینه‌های تصمیماتی که به شرایط کنونی و پدیدار شدن پرتگاه مالی منجر شده، طولانی‌تر از آن است که در این مختصر تشریح شود. کافی است بدانیم که در گذشته کنگره آمریکا قوانینی را به تصویب رسانده که چنانچه تا پایان سال جاری میلادی (اندکی بیش از یک ماه و نیم دیگر) اقدامی در مورد توقف یا تغییر آن صورت نگیرد، به طور خودکار، مالیات‌ها در این کشور افزایش و بودجه وزارتخانه‌های دولتی آن کاهش خواهند یافت.
بر اساس برآوردهای موجود، در صورتی که کنگره تدبیر جدیدی نیندیشد و از سقوط به «پرتگاه اقتصادی» احتراز نشود، فقط در سال 2013 مبلغی بیش از 600 میلیارد دلار (به صورت افزایش مالیات‌ها و کاهش خرج‌کردهای دولت) از تقاضای کل در اقتصاد ایالات‌متحده کاسته خواهد شد.
این امر، به پیش‌بینی اکثریت بزرگ صاحب‌نظران، نه تنها فرآیند لرزان و شکننده رشد اقتصادی آمریکا را متوقف خواهد ساخت، بلکه احتمالا اقتصاد این کشور را دچار یک رکود واقعی خواهد کرد و این مساله‌ای است که نه تنها فعالان اقتصادی آمریکا را نگران کرده، بلکه بازارهای مالی اروپا و آسیا را نیز دچار تشویش ساخته است.
صندوق بین‌المللی پول پیش‌بینی کرده است که افزایش مالیات‌ها و کاهش خرج‌کرد دولت آمریکا که در صورت حل و فصل نشدن معضل «پرتگاه اقتصادی» تحقق خواهد یافت، نرخ رشد اقتصادی این کشور را در سال آینده 4 درصد کاهش خواهد داد و این امر ضربه سنگینی به طرف‌های تجاری آمریکا وارد خواهد آورد. موسسه اعتبارسنجی معتبر «فیچ» نیز در گزارشی آورده است که «پرتگاه اقتصادی ایالات‌متحده، بی‌تردید جدی‌ترین تهدید برای تداوم روند بهبودی اقتصاد جهان در آینده نزدیک است. پیامدهای انقباضی این مساله، اقتصاد آمریکا و احتمالا اقتصاد جهان را به رکود خواهد کشاند و در خوشبینانه‌ترین حالت، نرخ رشد اقتصادی جهان را در سال آینده به نصف تنزل خواهد داد.» و اینها همه در حالی است که آقای برنانکه، ريیس بانک مرکزی آمریکا نیز به صراحت اعلام کرده که اگر سیاستمداران راه‌حلی برای این معضل نیابند، کاری از بانک مرکزی برنخواهد آمد و «این نهاد قادر به خنثی کردن درد و رنج حاصل از آن نخواهد بود.»
مساله اینجا است که با توجه به واقعیت‌های سیاسی جامعه ایالات‌متحده، حصول توافقی که همه طرف‌های منازعه را راضی کند، کار آسانی نخواهد بود. حل‌وفصل این معضل نیازمند توافق میان کنگره آمریکا و ريیس‌جمهور این کشور است. ريیس‌جمهور نه تنها با مجلس نمایندگانی روبه‌رو است که کنترل آن در دست حزب جمهوری‌خواه است که با سیاست‌های مالیاتی و بودجه‌ای «اوباما» مخالف است، بلکه به دلیل پافشاری او در مورد افزایش مالیات ثروتمندان (افرادی که درآمد بیش از 200 هزار دلار و زوج‌هايی که درآمد بیش از 250 هزار دلار در سال دارند) و در همان حال گسترش خدمات اجتماعی (از جمله بیمه همگانی) و عدم افزایش یا کاهش مالیات طبقه متوسط و بی‌بضاعت، از حمایت بی‌چون و چرای سنا نیز برخوردار نیست.
به احتمال زیاد و پس از چانه‌زنی‌ها و بده‌بستان‌های معمول در دنیای سیاست، از سقوط اقتصاد آمریکا به پرتگاه اقتصادی جلوگیری خواهد شد؛ اما عملکرد بازارهای سهام در آمریکا و آسیا و اروپا، آن هم در شرایطی که اروپا با مشکلات جدی دست به گریبان است، نشان از نگرانی فعالان اقتصادی از عاقبت کار دارد. کم نیستند صاحب‌نظرانی که گریز از این پرتگاه را تضمین شده نمی‌دانند و دو ماه آینده را دورانی پر تنش و پر حادثه تلقی می‌کنند. در حقیقت خانم کریستین لاگارد، ريیس صندوق بین‌المللی پول معتقد است که حتی هم‌اکنون نیز نگرانی‌ها از حل و فصل نشدن این معضل، به سرمایه‌گذاری و رشد اقتصادی جهان لطمه زده است. مقامات دولتی برخی از طرف‌های تجاری آمریکا، از جمله کانادا، برزیل و مکزیک، به صراحت در این مورد به سیاستمداران آمریکا هشدار داده‌اند و یک گزارش تحلیلی خبرگزاری رویترز با تشریح پیامدهای خسارت بار عدم مصالحه، به نمایندگان مجلس آمریکا توصیه می‌کند که با توجه به نرخ بیکاری 8/7 درصدی و روند شکننده بهبود اقتصادی کشور، از لجاجت خودداری کنند و مصالح اقتصاد آمریکا و جهان را بر منافع گروهی ارجح بدارند.تاکنون هیچ یک از طرفین منازعه از مواضع خود کوتاه نیامده‌اند. آقای اوباما معتقد است که پیروزی انتخاباتی او نشانه حمایت مردم از وعده‌ها و پیشنهادهای او است. جبهه مخالف نیز بر خطرات تداوم کسری بودجه و تاثیر منفی افزایش مالیات ثروتمندان بر سرمایه‌گذاری تاکید می‌کند. تا چند هفته دیگر خواهیم دانست که آیا سیاستمداران آمریکايی به مصالحه‌ای دست خواهند یافت یا اقتصاد بحران‌زده جهانی با تکانه تازه‌ای روبه‌رو خواهد شد.

b7989r

دوشنبه 22 آبان 1391  10:38 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
b7989r
b7989r
کاربر برنزی
تاریخ عضویت : اردیبهشت 1391 
تعداد پست ها : 22
محل سکونت : خراسان

پاسخ به:دانلود مقالات اختصاصی اقتصاد

قيمت ارز چگونه تعيين و تثبيت مي‌شود؟

neweshtan4
 


ايران اكونوميست :اقتصاددانان كلاسيك معتقدند كه ارزش بازاري سهام يا ارز توسط بنيادهاي بازار تعيين مي‌شود.

بر اين اساس، اگر ارزش سهام شركت الف يا ارزش يك ارز (دلار) كاهش يابد، به اين دليل است كه سرمايه‌گذاران عقلايي پيش‌بيني مي‌كنند كه سود شركت الف يا ارزش بازاري دلار كاهش خواهد يافت. شايد سروكله رقيبي براي شركت الف يا ارز مورد نظر پيدا شده است. مطابق با اين بينش، همه حركات بازار از تغييرات در پيش‌بيني سرمايه‌گذاران عقلايي درباره بنيادهاي آتي بازار سرچشمه مي‌گيرد و هيچ مجالي براي اعتماد مشاركت‌كنندگان در بازار سهام يا ارز وجود ندارد تا به‌طور مستقل بازار را متاثر سازد. استدلال كينز اين بود بيشتر مردم به اين دليل اقدام به خريد و فروش سهام يا ارز مي‌كنند كه فكر مي‌كنند افراد ديگر سهام را در آينده كمتر يا بيشتر از ارزش فعلي آن ارزش‌گذاري مي‌كنند. در واقع، اين نوع استدلال نه فقط براي سهام يا ارز كه براي املاك و مستغلات نيز كاربرد دارد.
براساس نظريه كينز، اگر بدبيني جمعي مشاركت‌كنندگان در بازار تداوم يابد، ثروت و در نتيجه تقاضاي كل نيز كاهش مي‌يابد. البته اشتباه اقتصاددانان كينزي در اين بود كه بر درآمد به مثابه عامل اصلي تعيين مصرف تاكيد مي‌كردند؛ در حالي‌كه ثروت عامل اصلي تعيين مصرف است. وقتي هم ثروت كاهش يابد، مردم مجبور مي‌شوند خودروهاي ارزان‌تري خريداري كنند و كمتر به رستوران بروند. خانوارهاي جوان هم كه مي‌خواستند براي درس خواندن و رفتن به دانشگاه پس‌انداز كنند مجبورند از ميزان آن بكاهند. وقتي آحاد مردم يك كشور بيشتر زندگي‌شان را با كالاهاي وارداتي مي‌گذرانند؛ بنابراين طبيعي است كه ميزان ثروت‌شان را هم با همان ارز خارجي بسنجند و سه برابر شدن قيمت ارز ظرف مدت زماني كوتاه به معناي كاهش شديد ارزش ثروت آنها است. كاهش ثروت هم يعني كاهش تقاضاي كل و اين يعني كاهش اشتغال.
اما حق با كيست؟ بينش كلاسيك بر اين اعتقاد است كه قيمت دارايي‌ها با انتظارات عقلايي در خصوص بنيادهاي آتي بازار تعيين مي‌شود؛ اما مطابق بينش كينزي، بازار با اعتماد به پيش مي‌رود. در واقع، كينزين‌ها معتقدند قيمت‌هاي بازار سهام يا ارز خيلي بيش از آنچه كه بايد مطابق نظريه كلاسيك بالا و پايين روند، بالا و پايين مي‌روند. حق با كلاسيك‌هاست يا كينزين‌ها؟ به نظر مي‌رسد هر دو راست مي‌گويند. اگر چنانكه راجر فارمر مي‌گويد بپذيريم كه اعتماد نيز بنياد مستقل مجزايي مثل ترجيحات و تكنولوژي است، مي‌توانيم اين دو بينش را تركيب كنيم؛ يعني ضمن تاكيد بر اعتماد بپذيريم كه مشاركت‌كنندگان در بازار به‌طور يكسان فريب نمي‌خورند و انتظارات خود را به صورت عقلايي شكل مي‌دهند. حالا ظاهرا قيمت ارز براساس اعتمادي كه دارد در بازار ايجاد مي‌شود و مطابق با پيش‌بيني‌ها و انتظارات عقلايي فعالان اين بازار به سوي قيمتي حركت مي‌كند كه مي‌تواند در جايي تثبيت شود؛ اما يك موضوع مهم در اين ميان نبايد فراموش شود! براساس تلفيق بينش‌هاي كلاسيك و كينزي اگر بپذيريم كه بنيادهاي بازار به انضمام اعتماد قيمت ارز را تعيين مي‌كنند يك نهاد مشخص به نام دولت وجود دارد كه مي‌تواند با سياست‌گذاري‌هاي اقتصادي پيش‌بيني نشده، بنيادهاي بازار را شديدا تحت تاثير قرار دهد و بدون در نظر گرفتن روانشناسي بازار، اعتماد را يك‌شبه از بين ببرد. البته اين شرايط وقتي تشديد مي‌شود كه اين دولت عرضه‌كننده اصلي دلار هم باشد. مقررات دولتي مي‌تواند رفتار بنگاه‌هاي توليدي را به شدت متاثر سازد وقتي آنها به ارز وابستگي زيادي دارند؛ بنابراين اين نهاد اقتصادي مهم بايد در شرايطي كه ارز به سمت يك نقطه تعادلي مي‌رود بكوشد تا از سياست‌گذاري غافلگيركننده و خلاف انتظارات عقلايي فعالان بازار ارز بپرهيزد.

b7989r

دوشنبه 22 آبان 1391  10:39 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

شناسايي عوامل موثر در بروز بحران بانکي در اقتصاد ايران

 
شناسايي عوامل موثر در بروز بحران بانکي در اقتصاد ايران
 
مشيري سعيد,نادعلي محمد*
 
* بانك مركزي ايران
 
 

ساختار نظام بانکي در اقتصاد ايران طي سه دهه اخير داراي نوسانات زيادي بوده است. شبکه بانکي در قبل از انقلاب، داراي ساختار مديريتي دولتي و خصوصي بود و پس از انقلاب، تمام بانک هاي کشور ملي شدند و در مالکيت دولت درآمدند، در سال هاي اخير دوباره مديريت بانک هاي کشور به صورت دولتي و خصوصي درآمده است. اگرچه بحران هاي بانکي مانند هجوم بانکي هرگز در ايران مشاهده نشده است، اما شاخص فشار بازار پول نشان مي دهد، نظام بانکي ايران در زمان هاي مختلف بحران را تجربه کرده است.
در اين مقاله، با استناد به زمان هاي شناسايي شده به عنوان بحران بانکي در مطالعه مشيري و نادعلي (1389)، عوامل موثر در احتمال وقوع بحران بانکي در اقتصاد ايران طي دوره 1387-1352 بررسي شده است. براي اين منظور، از دو مدل لاجيت و مدل با احتمالات وقوع بحران به عنوان متغير وابسته و از روش هاي حداکثر درست نمايي و حداقل مربعات وزني استفاده شده است. نتايج برآورد مدل هاي تحقيق نشان مي دهد، متغيرهاي تورم و مجذور آن، نرخ سود حقيقي و نسبت اعتبارات اعطايي بانک ها به بخش خصوصي نسبت به GDP، با احتمال وقوع بحران بانکي در ايران رابطه معناداري دارند. همچنين نتايج مطالعه نشان مي دهد، ارتباط بين نرخ تورم و بحران بانکي در ايران به شکل U است. نرخ ارز نيز اثر معناداري بر احتمال ايجاد بحران بانکي در ايران، (به دليل عدم ارتباط آنها با بازارهاي مالي و موسسه هاي مالي بين المللي)، ندارد.

 
كليد واژه: بحران بانکي، مدل لاجيت، نظام بانکي ايران
 
 

 نسخه قابل چاپ

 

شنبه 23 فروردین 1393  12:41 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

اولويت بندي عوامل موثر بر استفاده مشتريان از خدمات الکترونيکي بانک ها با استفاده از سيستم فازي (AHP

اولويت بندي عوامل موثر بر استفاده مشتريان از خدمات الکترونيکي بانک ها با استفاده از سيستم فازي (AHP – Fuzzy)
 
مقداديان فتحيه*,لشكري محمد,داوودي سيدعليرضا
 
* ديوان محاسبات خراسان رضوي
 
 

اين مطالعه حاصل يک پژوهش کاربردي با هدف توصيف يک روش براي اولويت بندي عوامل موثر بر استفاده مشتريان از خدمات الکترونيکي بانک ها تحت محيط فازي است. از اين رو، مدل فرآيند تحليل سلسله مراتبي AHP – Fuzzy پيشنهاد شده است.
در اين پژوهش با استفاده از روش تحقيق توصيفي - پيمايشي نمونه اي متشکل از 50 نفر از مشتريان بانک سامان مورد بررسي قرار گرفته و با استفاده از AHP–Fuzzy عوامل به ترتيب اهميت اولويت بندي شده اند. عوامل تحقيق شامل 10 معيار اصلي پاسخگويي، کارايي، تحقق پذيري، قابليت اعتماد، محرمانه بودن، سودمندي دريافت شده، آساني استفاده، نگرش رفتاري، نرم ذهني و کنترل رفتاري درک شده، است. يافته هاي تحقيق نشان مي دهد که به ترتيب عوامل سودمندي دريافت شده، تحقق پذيري، آساني استفاده، قابليت اعتماد، پاسخگويي، محرمانه بودن، کارايي، نگرش رفتاري، نرم ذهني و نظارت رفتاري در استفاده مشتريان از خدمات الکترونيک بانک ها تاثيرگذارند.

 
كليد واژه: بانکداري الکترونيک، AHP–Fuzzy، کيفيت خدمات، خدمات الکترونيکي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 

شنبه 23 فروردین 1393  12:41 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

معنا و مفهوم نهاد در اقتصاد نهادگرا، نگاهي به اختلافات موجود بين نهادگرايي قديم و جديد و نقش نهادها

معنا و مفهوم نهاد در اقتصاد نهادگرا، نگاهي به اختلافات موجود بين نهادگرايي قديم و جديد و نقش نهادها در مناسبات اقتصادي
 
مشهدي احمد محمود*
 
* دانشكده اقتصاد، دانشگاه تهران
 
 

نهادها مهم هستند، اين جمله اي است که اين روزها به کرات در متون اقتصادي مشاهده مي کنيم، اما برخي از انديشمندان اقتصادي بيش از يک قرن پيش به اين حقيقت اشاره کرده اند. آنها با طرح اين ادعا که اقتصاد مرسوم نهادها را ناديده گرفته است، يک پارادايم جديد را در علم اقتصاد با عنوان اقتصاد نهادگرا خلق کردند و بر اساس آنچه در مانيفست خود مطرح ساختند، اين پارادايم تنها راه رسيدن به نظريه درست بود. اين کار موجب شد نهادها به شدت در مرکز توجه اقتصاددانان قرار گيرند. در نتيجه، معنا و مفهوم اين پديده به يکي از مهم ترين موضوهاي در علم اقتصاد تبديل شد. در واقع، نکته کليدي اين بود که پارادايم جديد در حال معرفي يک عنصر حياتي به عنوان اصلي ترين واحد تحليل بود که به خوبي مي توانست بناي اقتصاد متعارف را ويران سازد.
اکنون که بيش از صد سال از آن روزگار مي گذرد، تلاش هاي ارزشمند فراواني براي گنجاندن نهادها در تحليل هاي اقتصادي صورت گرفته است. گرچه اين تلاش ها همگي ارزشمند بوده اند، اما تا حدي موجب پيچيده تر شدن موضوع شده اند. البته، همان طور که جان آر کامنز اشاره مي کند، از همان نخستين مراحل تکامل اقتصاد نهادگرا، اين مفهوم پيچيده بود، اما با ظهور اقتصاد نهادگراي جديد، پيچيدگي هاي بيشتري ايجاد شد. از اين رو، پرداختن به معنا و مفهوم نهادها و رابطه آن با افراد مي تواند حايز اهميت باشد. يکي ديگر از موضوع هايي که اين مقاله قصد دارد بر آن پرتو افکني کند، نقش نهادها در مناسبات اقتصادي است. سرانجام، مقاله بر يک پرسش مهم و اغلب مورد غفلت متمرکز خواهد شد، به عبارت ديگر، اين پرسش که چرا اقتصاد مرسوم نهادها را ناديده گرفت؟

 
كليد واژه: نهاد، اقتصاد، نهادگرايي قديم، نهادگرايي جديد، جريان اصلي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 

شنبه 23 فروردین 1393  12:41 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

بررسي رابطه ميان باز بودن اقتصاد و اندازه دولت

بررسي رابطه ميان باز بودن اقتصاد و اندازه دولت
 
اكبريان رضا*,كاركن محمدرضا
 
* دانشگاه شيراز
 
 

با مباحث مربوط به جهاني شدن و پرسش هايي که در مورد تاثير جهاني شدن بر اندازه دولت مطرح شده است، فرضيه هاي کارايي و جبراني دو فرضيه متفاوتي هستند که در عصر جهاني شدن مطرح مي شوند. فرضيه جبراني حضور دولت را در اقتصاد براي کاهش ريسک هاي جهاني شدن لازم مي داند و فرضيه کارايي به حضور کم رنگ تر دولت و تنها به مهيا کردن شرايط لازم براي ورود سرمايه اشاره مي کند. بنابراين، در مقاله حاضر به بررسي دلايل رشد اندازه دولت با تاکيد بر جهاني شدن طي سال هاي 1386-1339 مي پردازيم. براي تحقق اين هدف از متغيرهاي سهم تجارت به توليد ناخالص داخلي به عنوان شاخص درجه باز بودن اقتصاد، درآمد سرانه حقيقي، تورم، جمعيت، درآمد نفتي و اندازه دولت بر حسب مخارج کل و مخارج مصرفي به شکل درصدي از توليد ناخالص داخلي در قالب الگوي خودبازگشتي با وقفه هاي توزيعي با استفاده از آزمون کرانه پسران و همکاران استفاده شده است. نتايج نشان مي دهد، در بلندمدت، درجه باز بودن اقتصاد تاثيري بر اندازه دولت نداشته است، اما در کوتاه مدت رابطه معنادار مثبتي بين درجه باز بودن اقتصاد و اندازه دولت از حيث مخارج کل و مصرفي برقرار است. همچنين نتايج بررسي بين جهاني شدن اقتصاد و مخارج رفاه و تامين اجتماعي حاکي از آن است که اين نوع مخارج، براي مقابله با تکانه هاي حاصل از آثار درجه باز بودن اقتصاد، نقشي را در اقتصاد ايفا نکرده اند. همچنين بايد در نظر داشت که وجود درآمدهاي حاصل از صادرات نفت، منابع درآمدي عظيمي براي دولت فراهم آورده که به رشد اندازه دولت منجر شده است.

 
كليد واژه: اندازه دولت، باز بودن تجارت، درآمد سرانه، تورم، جمعيت، آزمون کرانه، خودبازگشتي با وقفه هاي توزيعي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 

شنبه 23 فروردین 1393  12:42 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

بررسي اثر تحريم هاي اقتصادي بر تجارت ايران: کاربردي از مدل جاذبه

بررسي اثر تحريم هاي اقتصادي بر تجارت ايران: کاربردي از مدل جاذبه
 
ضيايي بيگدلي محمدتقي,غلامي الهام*,طهماسبي بلداجي فرهاد
 
* دانشگاه آزاد اسلامي، واحد سمنان، گروه اقتصاد
 
 

هدف اصلي اين مقاله بررسي اثر تحريم هاي اقتصادي بر تجارت دوجانبه ايران با 30 شريک تجاري آن طي دوره 1386-1352، است. بدين منظور، مدل جاذبه تعميم يافته با روش داده هاي تابلويي، در دو حالت با لحاظ و بدون لحاظ تحريم برآورد شده است. نتايج حاصل از برآورد بيان کننده اين است که تحريم اثري منفي، اما کوچک بر تجارت ايران و شرکاي تجاري آن دارد، به طوري که چنانچه تحريم از سوي شرکاي تجاري ايران اعمال شود، تجارت دو جانبه آن با شرکاي تجاري تنها به اندازه 0.089 درصد کاهش خواهد يافت. بنابراين، اثر منفي تحريم هاي اقتصادي بر تجارت ايران با شرکاي تجاري قابل اغماض است.

 
كليد واژه: تحريم هاي اقتصادي، تجارت دوجانبه، مدل جاذبه تعميم يافته، داده هاي تابلويي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 

شنبه 23 فروردین 1393  12:42 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

اثر بي ثباتي اقتصاد کلان بر رفتار وام دهي بانک هاي تجاري (مطالعه موردي: ايران، 1388-1353)

 
اثر بي ثباتي اقتصاد کلان بر رفتار وام دهي بانک هاي تجاري (مطالعه موردي: ايران، 1388-1353)
 
صامتي مجيد*,كارنامه حقيقي حسن
 
* دانشكده علوم اداري و اقتصاد، دانشگاه اصفهان
 
 

هدف از اين مطالعه، بررسي اثر بي ثباتي اقتصاد کلان بر وام دهي بانک هاي تجاري در ايران، با استفاده از داده هاي بانک هاي تجاري و شاخص خودساخته بي ثباتي اقتصاد کلان از سال 1353 تا سال 1388 است. نتايج در چهارچوب روش هم جمعي و مدل تصحيح خطاي برداري نشان مي دهد که وام دهي بانک هاي تجاري با بي ثباتي اقتصاد کلان رابطه اي بلندمدت دارد. به عبارت ديگر، در بلندمدت تغييرات در شاخص بي ثباتي اقتصاد کلان (افزايش) با کاهش وام دهي بانک هاي تجاري همراه خواهد بود. از سوي ديگر، افزايش در لگاريتم طبيعي دارايي بانک هاي تجاري که پراکسي از اندازه بانک بوده، حاکي از تاثير معنادار آن بر وام دهي بانک هاي تجاري است. همچنين نتايج به دست آمده نشان مي دهد، هر چند نسبت سپرده به سرمايه و وام دهي بانک هاي تجاري در بلندمدت داراي ارتباط متقابل نسبت به يکديگر هستند، اما در کوتاه مدت نسبت به خطاي تعادل، خود را تعديل نمي کنند. به عبارت ديگر، نسبت سپرده به سرمايه هر چند بر وام دهي بلندمدت بانک هاي تجاري موثر است، اما خود از آنها تاثير نمي پذيرد. در واقع، اين متغير نسبت به ساير متغيرها در کوتاه مدت برون زاي ضعيف است.

 
كليد واژه: بي ثباتي اقتصاد کلان، وام دهي بانک هاي تجاري، ايران
 
 

 نسخه قابل چاپ

 

شنبه 23 فروردین 1393  12:43 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

برآورد ظرفيت مالياتي استان گلستان

برآورد ظرفيت مالياتي استان گلستان
 
عباسي ابراهيم*,موسوي ميرحسين,جاني مهدي
 
* دانشگاه الزهرا (س)، دانشكده علوم اجتماعي و اقتصاد، گروه مديريت
 
 

در اقتصاد بخش عمومي، ماليات و درآمدهاي مالياتي از سه بعد درآمد براي تامين هزينه خدمات دولتي، ابزاري براي حرکت به سمت عدالت اجتماعي و متغير مهمي به منظور سياست گذاري هاي اقتصادي مورد توجه قرار مي گيرند. ازاين رو، شناسايي عوامل موثر بر وصول اين منبع درآمدي اهميت زيادي دارد. هدف اين مقاله، بررسي عوامل موثر بر ظرفيت مالياتي استان گلستان است. با توجه به نبود داده هاي سري زماني استان گلستان از داده هاي ترکيبي (سري زماني (1386-1379) و مقطعي (28 استان کشور)) استفاده شده است. با توجه به ماهيت داده ها مدل رگرسيوني تصريح شده به صورت پانل بوده است. نتايج حاکي از آن است که ارزش افزوده بخش هاي صنعت و معدن، مسکن و ساختمان و خدمات تاثير مثبت و معناداري بر ماليات وصولي استان دارند، اما درآمد سرانه تاثير معناداري ندارد. متوسط کوشش مالياتي، متوسط کارايي بالفعل مالياتي و متوسط کارايي بالقوه مالياتي به ترتيب 88، 1.18 و 1.35 درصد در استان بود.

 
كليد واژه: ماليات وصولي، ظرفيت مالياتي، ارزش افزوده بخشي، کوشش مالياتي، کارايي بالقوه و بالفعل مالياتي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 

شنبه 23 فروردین 1393  12:43 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

بررسي رابطه بين نرخ ارز و متغيرهاي کلان اقتصادي (با استفاده از رهيافت BVAR با تابع پيشين SSVS): مطال

بررسي رابطه بين نرخ ارز و متغيرهاي کلان اقتصادي (با استفاده از رهيافت BVAR با تابع پيشين SSVS): مطالعه موردي ايران
 
صادقي شاهداني مهدي,صاحب هنر حامد,طاهري فرد علي,نخلي سيدرضا
 
 
 

نرخ ارز يکي از متغيرهاي اصلي اقتصاد است که از کانال هاي مختلف بر ساير متغيرهاي کلان اقتصادي تاثير مي گذارد. در اين مقاله، آثار شوک هاي ارزي بر متغيرهاي کلان اقتصادي ايران با استفاده از روش BVAR با تابع پيشين SSVS برآورد شده است. تمام مدل هاي بيزين مشتمل بر سه جزء اساسي تابع چگالي پيشين، تابع راست نمايي و تابع چگالي پسين است و بسته به اينکه از چه نوع تابع پيشيني در مدل استفاده شود، مي توان به نتايج مختلفي دست يافت. در اين مطالعه نتايج پيش بيني مدل خودرگرسيون برداري (VAR) و مدل خودرگرسيون برداري بيزين با توابع پيشين مختلف از جمله تابع پيشين يادشده (SSVS-VAR) با يکديگر مقايسه مي شود. متغيرهاي درون زاي مدل مقاله، نرخ ارز بازاري، پايه پولي، توليد ناخالص ملي، شاخص قيمت و متغير برون زاي مدل درآمد حاصل از صادرات نفت خام ايران است. بر اساس نتايج اين مقاله، پيش بيني هاي انجام شده با استفاده تابع پيشين SSVS در مورد مقدار آتي هر يک از متغيرهاي درون زاي مدل دقيق تر از روش OLS و تابع پيشين مينسوتا است. در نهايت، با استفاده از تابع عکس العمل آني اثر شوک هاي وارده بر متغير نرخ ارز بر ساير متغيرهاي کلان اقتصادي برآورد شده است. بر اساس نتايج به دست آمده، کاهش قدرت پول ملي باعث کاهش توليد ناخالص داخلي مي شود و تاثير مثبت و پايداري بر شاخص قيمت ها دارد.

 
كليد واژه: نرخ ارز، خودرگرسيون برداري بيزين، تابع پيشين SSVS، تابع عکس العمل آني
 
 

 نسخه قابل چاپ

 

شنبه 23 فروردین 1393  12:44 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

بررسي تاثير قاچاق منسوجات بر بهره وري در صنعت نساجي و پوشاک ايران (1386-1375)

بررسي تاثير قاچاق منسوجات بر بهره وري در صنعت نساجي و پوشاک ايران (1386-1375)
 
خدادادكاشي فرهاد,فيروزجنگ هانيه*
 
 
 

واردات غيرقانوني (قاچاق) کالا به کشور، از موانع رشد اقتصادي کشور است. واردات قاچاق از چالش هاي جدي براي کارآفريني، افزايش ظرفيت توليد و توسعه صنعت در کشور به شمار مي آيد. از جمله صنايعي که رشد توليد آن از واردات قاچاق بسيار متاثر شده، صنايع نساجي کشور است. واردات غيرقانوني محصولات نساجي و پوشاک، بهره وري پايين، فرسوده بودن ماشين آلات، پايين بودن مقياس توليد و کمبود نقدينگي از جمله مشکلات موجود در اين صنعت است. هدف اين مقاله، بررسي اثر قاچاق بر رشد بهره وري در صنايع بافندگي و پوشاک ايران طي دوره 1386-1375 است. در همين راستا، پس از برآورد حجم قاچاق پارچه و پوشاک، اثر آن بر رشد بهره وري در قالب الگوي خودتوضيحي با وقفه هاي گسترده ARDL مورد تحليل قرار مي گيرد و يافته هاي اين مطالعه دلالت بر اين دارد که قاچاق کالا اثر منفي و معناداري بر رشد بهره وري اين صنايع دارد.

 
كليد واژه: قاچاق، بهره وري، صنعت نساجي و پوشاک، واردات، صادرات، ARDL
 
 

 نسخه قابل چاپ

 

شنبه 23 فروردین 1393  12:44 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

بررسي عوامل موثر بر شدت مانع ورود در صنايع کارخانه اي ايران

بررسي عوامل موثر بر شدت مانع ورود در صنايع کارخانه اي ايران
 
شهيكي تاش محمدنبي,خدادادكاشي فرهاد,كراني عبدالرضا
 
 
 

يکي از مولفه هاي ساختاري بازار مانع ورود است. بر اساس نظريه هاي اقتصادي انتظار بر آن است که با افزايش شدت مانع ورود، درجه انحصار در بازارهاي صنعتي افزايش يابد. از اين رو، اين مقاله، با سنجش شدت مانع ورود، وضعيت اين متغير ساختاري را در صنايع کارخانه اي ايران ارزيابي مي کند. همچنين اين تحقيق به بررسي عوامل موثر بر شدت مانع ورود در بازارهاي صنعتي در چهارچوب يک مدل پوياي پانل با تکنيک گشتاورهاي تعميم يافته (GMM) مي پردازد. يافته هاي تحقيق مويد آن است که شدت تمرکز، شدت تبليغات، هزينه تحقيق و توسعه، نرخ بازده و صرفه هاي مقياس اثر مثبت و معناداري بر شدت مانع ورود در بازارهاي صنعتي ايران داشته است.

 
كليد واژه: مانع ورود، تمرکز، صرفه هاي مقياس، نرخ بازده
 
 

 نسخه قابل چاپ

 

شنبه 23 فروردین 1393  12:45 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

تعيين کننده هاي فقر خانوارهاي شهري ايران در سال 1388 کاربرد مدل داده هاي تابلويي با متغير وابسته محد

تعيين کننده هاي فقر خانوارهاي شهري ايران در سال 1388 کاربرد مدل داده هاي تابلويي با متغير وابسته محدود
 
ابراهيم پور سمانه*,علمي زهراميلا
 
 
 

نخستين قدم در راه مبارزه با فقر و برنامه ريزي هاي مناسب براي کاهش آن، شناسايي عوامل اثرگذار بر فقر خانوارهاست. در راستاي اهميت موضوع، در اين مطالعه، با استفاده از ريزداده هاي طرح هزينه درآمد خانوارهاي شهري کشور در سال 1388 و مدل اقتصادسنجي، عوامل موثر بر فقر شناسايي مي شود. در اين مطالعه از مدل داده هاي تابلويي با متغير وابسته محدود استفاده شده که ويژگي اين مطالعه و تميز آن از ساير مطالعات انجام شده در ايران است. بدين ترتيب پس از خوشه بندي داده ها و محاسبه خط فقر مدل لاجيت داده هاي تابلويي که بر اساس متغيرهاي اقتصادي اجتماعي اثرگذار بر فقر خانوار طراحي شده بود، با روش حداکثر درست نمايي برآورد شد.
نتايج مطالعه حاکي از آن است که از بين متغيرهاي اثرگذار بر خروج از فقر، متغيرهاي نسبت تعداد افراد باسواد و شاغل بيشترين تاثير را دارند، در حالي که متغيرهايي مانند بعد خانوار احتمال قرارگيري خانوار را در دايره فقر افزايش مي دهد. از يافته هاي ديگر اينکه، جنسيت سرپرست خانوار اثر معناداري بر فقر دارد. ضريب اين متغير نشان داد که مرد سرپرست بودن خانوار نسبت به زن سرپرست بودن از احتمال قرارگيري در دايره فقر مي کاهد.

 
كليد واژه: فقر، مدل داده هاي تابلويي با متغير وابسته محدود، ريزداده هاي طرح هزينه درآمد خانوار، مناطق شهري ايران
 
 

 نسخه قابل چاپ

 

شنبه 23 فروردین 1393  12:45 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

ارايه و آزمون الگويي جديد براي تبيين اندازه دولت

ارايه و آزمون الگويي جديد براي تبيين اندازه دولت
 
محمديان فرشته,آماده حميد,شاكري عباس
 
 
 

هدف اين مقاله تبيين علل تفاوت در اندازه دولت ها و رشد اندازه آنها طي زمان است. براي اين منظور نظريه هاي اندازه دولت در سه دسته نظريه هاي طرف تقاضا، نظريه هاي طرف عرضه و ساير نظريه ها تقسيم شده و به صورت مقايسه اي مورد بحث و بررسي قرار گرفته است. سپس، با ارايه يک الگوي مفهومي و برآورد تجربي آن براي 103 کشور منتخب و گروه کشورهاي مختلف (کشورهاي اسلامي و سوسياليستي، کشورهاي دموکراتيک، کشورهاي ديکتاتوري و کشورهاي فدرال) در دوره 2010-1990، اين نظريه ها مورد آزمون تجربي قرار گرفتند. نتايج حاصل از تخمين الگو نشان مي دهد که از بين متغيرهاي طرف تقاضا درآمد سرانه، نابرابري و نسبت شهرنشيني به ترتيب با علامت منفي، مثبت و مثبت تاثير معناداري بر اندازه دولت دارند. در مورد متغيرهاي بخش عرضه اقتصاد سهم ماليات هاي غيرمستقيم داراي اثر مثبت و معناداري بر اندازه دولت است. در ارتباط با ساير عوامل (عوامل غير از بخش تقاضا و عرضه) سه متغير نسبت سالخوردگي جمعيت، درجه باز بودن اقتصاد و نرخ مشارکت زنان در بازار کار داراي اثر مثبت و معناداري بر اندازه دولت هستند. همچنين نتايج نشان مي دهد که ساختار سياسي، ايدئولوژيکي و وجود يا نبود تمرکز در ساختار قدرت نه تنها بر اندازه دولت ها موثر است، بلکه نحوه تاثيرگذاري متغيرهاي اقتصادي بر اندازه دولت در ساختارهاي مختلف سياسي و ايدئولوژيکي نيز متفاوت خواهد بود.

 
كليد واژه: اندازه دولت، کشورهاي اسلامي و سوسياليستي، کشورهاي دموکراتيک، کشورهاي ديکتاتوري و کشورهاي فدرال
 
 

 نسخه قابل چاپ

 

شنبه 23 فروردین 1393  12:45 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها