فرهنگ اصيل ايران هنوز هم در ديارهاي متعلق به ايران كهن جاري است. شهر تاشكند پايتخت كشور ازبكستان از اين دست ميباشد. كشوري در آسياي ميانه با 28 مليون نفر جمعيت داراي پايتختي بسيار پاك و بدون آلودگي ميباشد. در سفري كه اخيرا به تاشكند داشتم ،رگههاي گل درشت رسوم كهن ايراني را در اين ديار مشاهده نمودم كه ارائه برخي از آنان به شما هموطنان خالي از لطف نيست.
1.
غذاي ملي ازبكستان آش پَلَو نام دارد. غذايي شامل برنج آبكشي، گوشت گوسفند به صورت خرد شده، سبزيجات معطر و پياز كه پر از روغن كنجد است. اين غذا را در بشقابهاي بزرگ سرو ميكنند و به نشانه مودت و برادري ميزبان و ميهمانان سفره همگي بايد از همين يك بشقاب غذا بخورند. در زير آش پلو يك قلم و ماهيچه گوسفند پنهان شده كه متعلق به ميهمان سفره است و حتما بايد آن را با دست بخورد. بعد از غذا در كاسههاي كوچك چاي سبز براي بريدن چربي غذا سرو ميشود. نان سفره را تكه تكه ميكنند تا ميهمان در غذا خوردن معذور نباشد و به راحتي غذا را ميل كند. بعد از غذا هم حتما دستها رو به آسمان و آرزوي نيك براي ميهمانان از بارگاه خداوند مسئلت ميشود. اين رسم به گفته خود ازبكهاي آیين كهن ميهمان نوازي ايراني ميباشد.
2.
پايتخت ازبكستان شهري با آب و هوايي بسيار پاك و به دور از آلودگيهاي زيست محيطي است. خيابانها بسيار پهن و شهر بسيار خلوت ميباشد. به طوريكه براي رسيدن به قرارتان دقيقا ميتوانيد زمان را تنظيم كنيد. درخت و درخت كاري بسيار اهميت دارد و هرروز صبح همه كسبه و مردم شهر اقدام به آب و جاروي محله خود ميكنند. پرندگان اين شهر بيشتر مينا، زاغي و كبوتر ميباشند كه به هيچ وجه از انسان واهمه اي ندارند.
3.
بناي يادبود حافظ كه در عكس مشاهده ميكنيد در يكي از ميادين شهر واقع شده و حكايت از دلبستگي مردمان ازبك به پيشينه پر ادب خود كه تنيده در فرهنگ گرانسنگ ايراني است دارد.
4.
21 مارس در ازبكستان عيد نوروز و تعطيل رسمي ميباشد.