-
-
اینجا واعظان شیطان و واعظان مسیحی حرف اول را در قبایل میزنند و اگر آنها فردی را مورد اشاره قرار دهند، آن فرد مطرود شده و دچار سرنوشتی سیاهتر از پوست خود میشود. این اتفاق در مورد کودکان قبایلی که در امتداد رود نیجر زندگی میکنند به وفور یافت میشود. کودکان مسحور و یا جن زده لقبی است که واعظان به برخی کودکان داده و منجر به طرد همیشگی آنها حتی از دامان خانوادگی خود میشوند.
سوزندان، مسموم کردن، چاک دار کردن بدن، بستن به درخت با زنجیر، انداختن آنها در آتش و پاشاندن اسید روی صورتشان، زنده به گور کردن و مثل سگ دور انداختن؛ از جمله تنبیهاتی است که جامعه نیمه متمدن مذکور برای کودکان مسحور و جن زده در نظر میگیرند و آنرا به اجرا میگذارند.
در این قسمت از افریقا عقیدهای وجود دارد که اگر کودک زیر دو سال شب هنگام گریه کرده و بطور مدام جیغ بزند، این بچه استعداد این را دارد که در خدمت شیطان قرار گیرد و در واقع پتانسیل این را دارد که کودک مسحور شیطان شده و جن زده شود. بنابراین این کودک را باید کشت و یا بدور انداخت. این عقیدهای است که در بیم جوامع کوچک و قبیلهای در نیجریه دیده میشود و باعث مرگ هزاران کودک شده است. فرهنگ و تمدن غربی در تشدید این عقیده موهوم نقش زیادی داشته است. به طور مثال پس از دیدن فیلم هری پاتر و اینکه شیطان میتواند در لباس کودک ظاهر شود، باعث شد تا کودکان مسحور و مطرود جامعه آفریقایی بیشتر شوند و مردم با ظنین شدن به یک فرد، وی را بکشند.
حتی اگر والدین بخواهند کودکان سحر شده خود را نگه دارند، همسایهها آنها را مورد حمله قرار داده و آنوقت همگی قربانی میشوند. برخی از واعظان (که مسیحی نیز هستند) پا را از این فراتر گذاشته و به والدین کودکان قربانی وعده میدهند تا روح شیطانی را از کودکان بیرون بکشند و در قبال این کار آنها را اخاذی میکنند. هر چند عاقبت این کار چیزی جز کلاشی نبوده و در نهایت همسایهها کودک را قربانی عقاید خود میکنند.
شنیدن داستان مطرود شدن این کودکان از زبان خودشان وحشتناک است. ماری 13 ساله چند سال پیش به خبرنگاران گفت وقتی کودک بوده چند واعظ به خانه آنها آمده و به مادرش گفتند که روح شیطان به بدن وی رفته و باید آن را بیرون بیاورند. آنها قبلا برادر بزرگ ماری را به همین جرم نانوشته کشته بودند. سپس مادر ماری خانه را ترک میکند. سه مرد واعظ به جان کودک افتاده و یکی از آنها با نشستن روی شکم ماری، وی را به شدت کتک زده و با چاقو سر و بدنش را میشکافند و بعد برای اینکه مطمئن شوند روح شیطان از بدن وی رفته وی را کشان کشان تا درب کلیسا میبرند.
روز بعد مادرش به دستور وعاظ به وی سم آسیری میخورانند و او را آویزان میکنند تا بمیرد اما چنین اتفاقی نمیافتد. سپس در ماده سودا خوابانده شده و در نهایت او را از خانه بیرون میاندازند. تا مدتها ماری نزدیک خانه خود مانند سگ زندگی میکرد تا اینکه برخی مسئولین با ایجاد مرکز نگهداری چنین افرادی، سعی کردند جان وی را حفظ نمایند. ماری همچنان از آینده خود بیم و هراس داشته و میگوید مادرش او را دوست ندارد و پدرش اگر وی را ببیند حتما او را میکشد. او به بچههایی که دستان والدین خود را گرفته و در خیابان راه میروند حسودی میکند.
نی واکا داستان قربانی دیگری است که توسط مادرش کتک خورده و توسط هم روستاییان خود آنقدر کتک خورده که فلج شده است.
اقدامات قانونی علیه وعاظ مسیحی
در سالهای اخیر دادگاههای مرتبط با جادوگری در ایالت اکوا ایبوم نیجریه (جایی که بیشترین قربانیان این نوع حوادث در آن ثبت شده است) برپا شده که مسببینی که کودکان را به اتهام جادوگری رها کرده، شکنجه کرده و یا کشتهاند محکوم شدهاند. به گفته کارشناسان این اقدامات افراطی و کاملا غیر مسوولانه در پی فقر مادی و فرهنگی در نیجریه رخ داده که ریشه در طبیعت انسان، واکنش او برای توضیح مشکلات و مقصر دانستن کودکان یا دیگران، دارد.
مایه تاسف بیشتر این واقعیت است که نهادهای دینی مسیحی، که در چنین شرایطی باید پناه افراد باشند منشأ این رفتارها هستند و کودکان را به خاطر مرگ عزیزانشان و یا برای بدبختیها مقصر میدانند.
در گزارشی که سی ان ان منتشر کرده، یادآور شده که رهبران کلیسا از جهل کسانی که از شرایط اقتصادی بدی رنج میبرند، سوء استفاده کرده و آنها را طعمه خود میکنند. به نظر میرسد برخی از آنها که از یافتن پاسخ مناسب ناامید هستند، حاضرند به فرزندان خود پشت کنند.
آکپابیو فرماندار ایالت آکوا ایبوم در نیجریه میگوید آنها سعی کردهاند با تصویب قوانین جلوی این نوع کودک آزاری را بگیرند. او گفت: در سال 2008 لایحه قانونی را امضا کرده بود که بر اساس آن هر کس برچسب جادوگر به کودک بزند به 15 سال زندان محکوم خواهد شد.
ادامه کشتار کودکان مسحور و جن زده در آفریقا
فرماندار گفت: مشکل واقعی در دولت او سحر نیست، بلکه فقر است. دولت او مراکزی برای کودکان یتیم تاسیس کرده که به اتهام جادوگری از خانه بیرون انداخته شدهاند چون خانواده هایشان به علت فقر نمیتوانستند از آنها نگهداری کنند.
فرماندار این ایالت گزارش ارسالی به سازمان ملل متحد را که از سوی یکی از سازمانهای محلی فعال در این زمینه تهیه شده بود زیر سوال برد. در این گزارش شواهدی درباره تعداد زیادی از کودکان در ایالت اکوا ایبام ارائه شده که بعد از اینکه به جادوگری متهم شدهاند، درجنگل مورد اسید پاشی قرار گفته ورها شده تا بمیرند. برخی نیز بدنشان سوزانده شده و زنده زنده دفن شدهاند.
برخی سازمانهای بین المللی سعی کردهاند تا با ایجاد دارالایتام از کودکان رها شده در خیابانها نگهداری کنند و ضمن تامین غذای آنها، از ایشان حمایت کرده و به آنها خدمات بهداشت و درمان ارائه کنند. هر چند چنین حرکاتی مثبت ارزیابی میشود اما اینها واقعیت جامعه قبیلهای در غرب افریقاست که نه تنها مسیحیت نتوانسته مردم را به زندگی امیدوار سازد، بلکه با ورود آمیزههای غلط آنها را به گمراهی بیشتر کشانده است.