اقتصادي - كشاورزي و دامپروري
درحاليكه چند روزي بيشتر به پايان سال باقي نمانده و از اريبهشت ماه برداشت جديد برگ سبز چاي آغاز ميشود، چايكاران هنوز بهاي محصولشان را كه از ارديبهشت تا مهرماه به صورت تضميني فروختهاند، هنوز دريافت نكردهاند؛ اين درحاليست كه طي سالهاي اخير تاكنون سابقه نداشته چايكاران از محل فروش تضميني برگ سبز چاي تا اسفند ماه مطالبه داشته باشند.
به گزارش خبرنگار كشاورزي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، امسال بيش از 131 هزار تن برگ سبز چاي از چايکاران بهصورت تضميني خريداري شد که 24 درصد آن درجه يک و 76 درصد درجه دو بوده است كه براساس نظر شوراي عالي اقتصاد، نرخ خريد تضميني در فصل زراعي امسال براي هر کيلوگرم برگ سبز چاي درجهي يک 600 تومان و براي درجه دو 330تومان لحاظ شده است كه کل مبلغ خريد برگ سبز چايکاران کشور50 ميليارد تومان بوده و دولت موظف است 35 ميليارد تومان آن را از منابع اعتباري خود و 15 ميليارد تومان باقيمانده را کارخانهداران تامين و به كشاورزان بپردازد اما تاكنون 40 ميليارد تومان آن پرداخت شده و حدود 10 ميليارد تومان باقي مانده است.
اين درحالي است كه چايكاران براي امرار معاش خود با مشكل مواجه هستند چراكه درآمد كشاورز براي گذران زندگي ساده آن هم در صورت تامين به موقع جوابگو است اما امسال چايكاران در چهار مرحله برداشت (از اريبهشت تا مهر ماه) محصول خود فروختهاند ولي بهاي آن به صورت تدريجي و آن هم ناتمام دريافت كردهاند. از سوي ديگر در آستانه آمادهسازي باغات چاي براي توليد سال آينده قرار داريم و از چند روز ديگر بايد برگ سبز چاي سال 91 را برداشت كنيم ...
اما مشكلات چايكاران و صنعت چاي كشور به همين جا ختم نميشود؛ از 30 هزار تن توليد چاي خشك داخلي تنها هفت هزار و 500 تن تا هشت هزار تن در داخل كشور مصرف ميشود و مازاد آن در انبارها باقي ميماند تا شايد صادر شود چراكه 190 هزار تن چاي سنواتي كشور به ارزش 380 ميليارد تومان از 15 سال گذشته در انبارها نگهداري شده و اكنون كه قابليت مصرف ندارد طبق مصوبه دولت بايد كود شود اما براي كود شدن هم اعتباري ندارد.
از سوي ديگر سالانه 110هزار تن چاي خشك مورد نياز كشور است كه هفت هزار و 500 تن آن از توليد داخل و بقيه از طريق واردات تامين ميشود. اين درحالي است كه از ابتداي سال تاكنون 20 هزار تن مجوز واردات چاي صادر شده بدين معنا كه بيش از 82 هزار تن چاي قاچاق وارد بازار مصرف شده است.
همچنين درحاليكه ممنوعيتهايي در بازار چاي درنظر گرفته شده هيچ يك اجرايي نميشود؛ در حالي كه عرضه چاي فلهاي به دليل جذب بالاي آلودگيهاي هوا ممنوع بوده و همچنين واردات بستههاي خارجي چاي با وزن زير 10 كيلوگرم از سوي گمرك ممنوعالورود است، در مغازههاي سطح شهر شاهد عرضه و فروش اين محصولات ممنوعه اعم از چاي فلهاي و بستههاي چاي خارجي نيم كيلويي، يك يا دو كيلويي و ... هستيم كه هيچ برخوردي با اين ممنوعها صورت نميگيرد؛ گويا كه عرضهشان آزاد و بلامانع است!