تهران - مدیر عامل گروه مدیریت پروژه های نیروگاهی ایران (مپنا ) گفت: در صورتی كه قیمت برق به طور واقعی محاسبه شود، تولید آب از طریق بازیابی حرارت نیروگاه های گازی در شرایطی كه در كشور اتلاف انرژی وجود دارد، از سایر روش های تولید آب شیرین اقتصادی تر است.
|
|
|
به گزارش روز یكشنبه خبرنگار اقتصادی ایرنا ،'عباس علی آبادی' در گفت و گو با خبرنگاران درباره برنامه مپنا برای تولید آب از بازیابی حرارت نیروگاه های گازی گفت: پروژه های ارزان قیمت تولید آب شیرین تقریبا اجرا شده اند و باقی پروژه ها خیلی گران قیمت هستند و تامین آب از این روشها دیگر اقتصادی نیست.
وی اضافه كرد: روش شیرین سازی آبهای شور، لب شور و یا پسابها از دیگر روش های تامین آب است كه از این روش به وفور در دنیا استفاده می شود و در آن با استفاده از حرارت ماشین هایی كه با برق و یا گاز كار می كنند، آب تولید می شود.
به گفته ی علی آبادی با توجه به قیمت ارزان برق و پرداخت یارانه به تولید آب شیرین در كشور، جهت گیری كلی به سمتی است كه از برق یارانه ای برای تولید آب شیرین استفاده كنند كه به نظر می رسد باید مطالعه و بررسی بیشتری درباره آن صورت بگیرد.
وی تاكید كرد: این در حالی است كه قیمت تمام شده آب از طریق سیستم های ' آر.او ' (اسمز معكوس) واقعی نیست ، چون برق آن برق یارانه ای است و اگر قیمت برق این سیستم را واقعی كنیم، در آن صورت واحدهای ام،ایی دی و یا واحدهایی كه از بازیابی حرارت نیروگاه ها استفاده می كنند به مراتب اقتصادی تر خواهند بود.
مدیر عامل مپنا تصریح كرد: در شیوه بازیابی حرارتی عملا از انرژی اتلافی برای تامین آب شیرین استفاده می شود و اگر این كار صورت بگیرد می توان با اطمینان گفت امكان تامین آب شرب مناطقی از كشور كه به دلیل نبود آب شیرین روند توسعه آنها متوقف شده است، به وجود می آید.
وی اضافه كرد: در همین راستا گروه مپنا پروژه ای را در جزیره قشم اجرا می كند كه این تاسیسات متشكل از دو واحد توربین گازی 25 مگاواتی است كه به وسیله دو دستگاه 'اچ ار اس جی' گرمایشان تامین می شود و این نیروگاه علاوه بر تولید برق ، بخار و آب شیرین تولید می كند.
وی با اشاره به اینكه نیروگاه و آب شیرین كن جزیره قشم در مجموع 18 هزار متر مكعب آب شیرین تولید می كند، خاطر نشان كرد: با تكمیل این پروژه این امكان به وجود می آید تا مقایسه ای بین روش های بازیابی حرارتی و روش های اسمز معكوس تولید آب شیرین فراهم شود.
به گفته ی علی آبادی اگر قیمت برق به طور واقعی محاسبه شود، به سمتی خواهیم رفت كه با استفاده از انرژی اتلافی برای تولید آب شیرین، به سوی استفاده از سایر منابع انرژی حركت نكنیم.
وی با تاكید بر اینكه ما هیچ قصدی برای دریافت یارانه و سوبسید از دولت نداریم، تصریح كرد: در صورتی كه به سایر شیوه های تولید آب شیرین سوبسیدی داده نشود در آن صورت مزیت شیوه بازیابی حرارتی مشخص خواهد شد.
مدیر عامل مپنا ادامه داد: در حال حاضر برای تولید هر متر مكعب آب از طریق اسمز معكوس حدود چهار تا پنج كیلووات ساعت برق باید مصرف شود و اگر قیمت واقعی برق را بدون یارانه در نظر بگیرید،حدود 400 تا 500 تومان به سیستم آب شیرین كن یارانه پرداخت می شود، در حالی كه برقی كه در نیروگاه با سوخت گازوئیل تولید می شود، قیمت آن بالای 200 تومان است.
وی با بیان اینكه آب تولیدی نیروگاه قشم تابستان سال آینده به مردم داده می شود، افزود: برق تولیدی این نیروگاه زودتر از این موعد وارد مدار خواهد شد.
به گفته ی مدیر عامل مپنا همه واحدهای حرارتی در صورت دسترسی به آب شور، لب شور و یا پساب می توانند از این شیوه استفاده كنند.
وی با بیان اینكه در سواحل جنوبی و شمالی كشور می توان از این شیوه تولید آب شیرین استفاده كرد، افزود: بر خلاف تصور عمومی مشكل تامین آب در مناطق شمالی كشور جدی تر است چرا كه به دلیل استفاده از انواع كودهای شیمیایی و سموم كشاورزی، ناخالصی های مضر آب در این مناطق بیشتر است.
علی آبادی همچنین گفت: علاوه بر این در تهران هم كه غیر از سدها منبع دیگری برای تامین آب وجود ندارد می توان از سیستم بازچرخانی آب استفاده و پساب های آن را شیرین كرد.
وی ادامه داد: از هر 25 هزار مگاوات برق روزانه تقریبا 9 هزار متر مكعب آب شیرین تولید می شود و هر چه واحد بزرگتر شود تولید آب اقتصادی تر خواهد شد برای مثال یك واحد 160 مگاواتی حدود 70 هزار تر مكعی آب تولید می كند.