ترکمنستان ( Turkmenistan ) کشوری است واقع در آسیای مرکزی ، شمال شرق ایران ، شمال غرب افغانستان ، جنوب ازبکستان و جنوب غرب قزاقستان ، ترکمنستان در قسمت شرقی دریای خزر قرار دارد .
پایتخت ترکمنستان ، شهر عشق آباد ( Ashgabat ) با 750 هزار نفر جمعیت می باشد .
مساحت ترکمنستان 488.100 کیلومتر مربع و جمعیت آن 5 میلیون و 180 هزار نفر است .
۸۰٪ درصد مساحت ترکمنستان را صحرای قره قوم تشکیل میدهد که دارای آب و هوای خشک است. ولی ناحیه رشته کوه کپه داغ در جنوب کشور و نزدیکی مرز ایران آب و هوای مناسبی دارد و عشق آباد و سایر شهرهای مهم در این ناحیه هستند. ترکمنستان دارای منابع بزرگ گاز است که آن را به کشورهای مختلف از جمله ایران صادر میکند. رشد اقتصادی این کشور در سال ۲۰۰۷ براساس آمار صصندوق بینالمللی پول حدود ۱۱٫۵٪ بودهاست که آن را یازدهمین کشور دارای رشد اقتصادی سریع میسازد.
صحرای شنی ترکمنستان با وسعت 360 هزار کیلومتر مربع ، از جمله بزرگترین صحراهای شنی دنیا محسوب می شود . رود آمو دریا ( Amu Darya River ) از سمت شمال شرق وارد ترکمنستان شده و با طی مسیری در شرق و عبور از دو شهر ترکمن آباد و آتامیرات از این کشور خارج می شود . ترکمنستان دارای آب و هوایی سرد و خشک می باشد تپه های ماسه ای و نواحی کوهستانی پوشش گیاهی عمده در ترکمنستان به شمار می رود ، شرق ترکمنستان را نیز فلات در فرا گرفته است ، بلندترین نقطه ی ترکمنستان ، قره آیری بابا ( Gora Ayribaba ) با 3139 متر ارتفاع نام دارد که در شرق این کشور و منطقه ی مرزی با ازبکستان واقع شده است .
در گذشته ی دور ، ترکمنستان کنونی از نواحی تابعه ی امپراطوری ایران باستان بوده است ، مردم ترکمنستان از ابتدا شبانان و چوپانان چادرنشین بوده اند که از راه دامداری امرار معاش نموده و روزگار می گذراندند ، این سبک زندگی مردم ترکمن ، کوچروی و زندگی در چادرهای قابل حمل تا اوایل قرن بیستم میلادی ادامه داشت منطقه ی ترکمنستان در قرن 11 میلادی به دست ترکان سلجوقی افتاد ، در قرن 13 میلادی چنگیز خان مغول این ناحیه را به تصرف خود درآورد . حکومت چنگیز و جانشینانش در ترکمنستان فقط دو قرن به طول انجامید و حکومت مغولان در قرن 15 میلادی سرنگون شد . مدتی از این ماجرا نگذشته بود که در قرن 15 میلادی ، ازبکان با یورش به این منطقه ، آنرا اشغال نمودند . پیش از قرن 19 میلادی ترکمنستان به دو قسمت تقسیم شد ، یکی خان نشین خیوه ( Khanate of Khiva ) و دیگری خان نشین بخارا ( Khanate of Bukhara ) . در سال 1868 خان نشین خیوه به عنوان قسمتی از امپراطوری روسیه درآمد و " منطقه ی ترنس کاسپیای ترکستان روسیه " نام گرفت . ترکمنستان بعدا در سال 1922 جمهوری شوروی سوسیالیست خودمختار ترکستان را تشکیل داد و در 13 می 1925 و پس از استقرار اتحاد شوروی از جماهیر مستقل شوروی سوسیالیست شناخته شد .
ترکمنستان فقیرترین جمهوری از مجموعه جمهوری های شوروی به حساب می آمد .
ترکمنستان در 27 اکتبر 1990 از شوروی اعلام استقلال کرد و در 21 دسامبر 1991 به همراه ده کشور دیگر تجزیه شده از اتحاد جماهیر شوروی به عضویت دولت های مستقل مشترک المنافع درآمد . پس از استقلال یک حکومت تک حزبی به شدت دیکتاتور در ترکمنستان به روی کار آمد ، صفر مراد نیازوف ( Saparmurat Niyazov ) که خود را ترکمن باشی یا رهبر همه ی ترکمن ها می نامید پس از استقلال این کشور به عنوان رئیس جمهور این کشور معرفی شد . این فرد خودکامه نام بسیاری از شهرهای ترکمنستان را تغییر داد و نام های مورد پسند خود را جایگزین آنها کرد ، از دیگر اقدامات و شاهکارهای این فرد خودخواه در سال 2002 رخ داد ، جایی که نیازوف نام ماه " آوریل " را در تقویم این کشور تغییر و نام مادر خود را جای آن نشاند . صفر مراد نیازوف در سال 1999 توسط مجلس دست نشانده ی خود ، به عنوان رئیس جمهور " مادام العمر " ترکمنستان شناخته شد . ترکمنستان در دهه ی 90 میلادی از طریق خط لوله ، گاز خود را به روسیه صادر کرد که سالانه 1 میلیارد دلار برای این کشور درآمد داشت ، روسیه در سال 1993 با ادعای اینکه ترکمنستان به نوعی قصد رقابت با صنعت گاز روسیه را دارد صادرات گاز ترکمنستان را متوقف کرد ، بنابراین ترکمنستان صادرات گاز خود را به سایر کشورهای فقیر آسیای مرکزی محدود کرد . در سال 2003 روسیه با خرید سالانه 60 میلیارد متر مکعب گاز از ترکمنستان موافقت کرد . اعمال محدودیت برای اتباع روسی در ترکمنستان ، خشم روسیه را درپی داشت . " ادعای " ترور نیازوف که توطئه ی خود دولت مستبد این کشور بود در نوامبر 2002 باعث محکومیت 46 تن از رهبران اپوزیسیون و منتقدان داخلی شد . طی سالهای اخیر ، سیستم آموزشی ترکمنستان به شدت رو به زوال و فساد رفته است و بسیاری از ساعات درسی آموزشگاهها و مدارس جایی برای تبلیغات سیاسی حکومت شده است ، جالب اینجاست که کتاب شخصی نیازوف ، موسوم به " رخ نما " در مدارس ترکمنستان تدریس می شود !!!! . در 21 دسامبر 2006 صفر مراد نیازوف پس از 21 سال دیکتاتوری و زورگویی مُرد . در 11 فوریه ی 2007 انتخاباتی مباحثه آمیز در ترکمنستان برگزار شد و کفیل سابق رئیس جمهور و وزیر سلامت ترکمنستان ، قربان قلی بردی محمدف ( Gurbanguly Berdymukhammedov ) با کسب 89 % آرا به عنوان رئیس جمهور ترکمنستان انتخاب و در 14 فوریه ی 2007 رسما کار خود را به سمت رئیس جمهور ترکمنستان آغاز کرد ، هرچند کل این انتخابات توسط ناظران بین المللی به زیر سوال رفت و این ناظران از نامعتبر و غیر دموکراتیک بودن این انتخابات پرده برداشتند . نژاد 85 % مردم ترکمنستان ، ترکمن ، 5 % ازبک و 4 % روس است ، همچنین دین 89 % ترکمن ها ، مسلمان و 9 % ارتدکس می باشد . زبان رسمی ترکمنستان ، ترکمنی است ، همچنین زبانهای روسی و ازبکی نیز رایج می باشد . واحد پول ترکمنستان ، منات با واجر جزء ( تنگه ) نام دارد . از مهمترین صادرات ترکمنستان می توان به گاز ، نفت خام ، مواد پتروشیمی ، منسوجات و پنبه اشاره کرد .
بیشتر جمعیت ترکمنستان در جنوب و باختر کشور (کناره دریای خزر) زندگی میکنند.
حكومت : جمهوری
مساحت : 100/488 كیلومترمربع
جمعیت :4,688,963 (July 2002 est.) نفر
رشدسالانه جمعیت : 5/2 درصد
پایتخت : عشق آباد
زبان : تركمنی – روسی
دین : اسلام
تاریخ
ترکمنستان طبق پیمان آخال در سال ۱۲۶۰ هجری خورشیدی (۱۲۹۹ه.ق./۱۸۸۱م.) و در زمان ناصرالدین شاه قاجار رسماً از ایران جدا شد و جرئی از روسیه تزاری گشت. ترکمنستان در شهریور ۱۳۸۴ (سپتامبر ۲۰۰۵) رسماً از جرگه کشورهای مستقل همسود خارج شد.
جغرافیا
کناره دریای خزر در بندر ترکمن باشی
۸۰ درصد کشور ترکمنستان را صحرای قره قوم تشکیل میدهد که دارای آب و هوای خشک است. ولی ناحیه رشته کوه کپه داغ در جنوب کشور و نزدیکی مرز ایران آب و هوای مناسبی دارد و عشق آباد و سایر شهرهای مهم در این ناحیه هستند.
اقتصاد
کوههای کپه داغ در آخال
ترکمنستان در فهرست چهار کشور بزرگ تولید کننده گاز طبیعی و چهار کشور تولید کننده نفت در شوروی سابق قرار دارد. ذخائر اثبات شده نفت و گاز این کشور ۲۰۰۰ میلیارد متر مکعب گاز مقام چهاردهم جهان و ۵۴۶ میلیون بشکه نفت است. بیشتر ذخایر نفتی کشور در غرب ترکمنستان از جمله در پهنه دریای خزر متمرکز شدهاست. ذخایر گاز طبیعی تقریباً در سراسر خاک کشور پراکندهاست.
معادن نمک کلسیم در منطقه قویرداق وجود دارد. ذخایر نمکهای طبیعی دریایی در خلیج قره بوغاز متمرکز است. در این منطقه موادی همچون میرابیلیت و دیگر مواد پر ارزش وجود دارد. بیشتر زمینهای کشاورزی ترکمنستان را دشت قره قوم تشکیل میدهد که اغلب برای چراندن گوسفند قرهگل مورد استفاده قرار میگیرد. در زمینهای کشاورزی کشور محصولاتی همچون پنبه، میوه و تره بار و انگور پرورش میشود. امور پرورش کرم ابریشم نیز توسعه یافتهاست. در طی سالهای اخیر، تولید گندم نیز افزایش خوبی داشتهاست.
ترکمنستان اقتصادی رو به رشد دارد و با توجه به منابع سرشار نفت و گاز و پنبه از طریق سرمایه گذاری مشترک صنایع پایین دست را گسترش دادهاست و جزو معدود کشورهایی است که فراوردههای نفتی صادر میکند. و با فراوری محصول پنبه و با اتکا به نیروی کار خود صنایع فعال نساجی پیشرفتهای دارد که از بازار فروش بالایی در سطح جهان برخوردار میباشد و با فروش سالانه مقدار زیادی گاز به کشورهایی چون اوکراین و روسیه و چند کشور دیگر از جمله ایران، اقدام به کسب درآمدهای سرشار میکند.
از آنجا که ترکمنستان یک کشور محاط در خشکی است، برای ترانزیت کالا از خاک کشورهای همسایهاستفاده میکند. خط آهن ترکمنستان به شهر سرخس (در شمال خاوری ایران) متصل است و از آنجا تا بندرعباس امتداد دارد.
مردم
دختر ترکمن با لباس سنتی
بیشتر مردم ترکمنستان، ترکمن هستند و اقلیت قابل توجهی روس و ازبک نیز در این کشور حضور داند. سایر اقوام قزاقها، تاتارها، اوکراینیها، ارمنیها، آذربایجانیها و بلوچها هستند.
براساس آمار سازمان سیا در سال ۲۰۰۳ ترکیب جمعیتی ترکمنستان ۸۵٪ ترکمن، ۵٪ ازبک و ۴٪ روس و ۶٪ از اقوام دیگر است. براساس آمار دولت ترکمنستان در سال ۲۰۰۱ ترکمنها ۹۱٪، ازبکها ۳٪ و روسها ۲٪ جمعیت را شکل دادهاند. جمعیت ترکمنها در ترکمنستان از ۱۹۸۹ تا ۲۰۰۱ حدود دو برابر (از ۲٫۵ میلیون به ۴٫۹ میلیون نفر) شد. اما شمار روسها به کمتر از یکسوم (از ۳۳۴ هزار به ۱۰۰ هزار نفر) کاهش یافتهاست.
مذهب
اسلام مذهب اکثر مردم کشور است. ۸۹٪ ترکمنها مسلمان (اکثرا پیرو مکتب حنفی از مذهب اهل سنت) و ۹٪ پیرو کلیسای ارتدوکس روسیه هستن
* آیا می دانستید در قرون وسطا ، منطقه ی " مرو " از مهمترین شهرهای جهان اسلام و مهمترین توقفگاه بر سر جاده ی ابریشم بوده است ؟
ترکمنستان دارای 5 استان می باشد :
1 - آخال : آخال
2 - بالکان : ترکمن باشی
3 - داش حوض : داش حوض
4 - لباب : چارجو ( ترکمن آباد )
5 - مرو : مرو
|
برای دیدن عکس در اندازه بزرگ اینجا کلیک کنید |