قتصادي - كشاورزي و دامپروري
امسال با وجود خشكسالي، توليد زعفران با تلاش كشاورزان از سال گذشته كاهش نيافت و همچنين با وجود افت و خيزهاي فراوان در بازارهاي بينالمللي اين محصول خود را در سطح جهاني حفظ كرد؛ بهطوريكه حدود200 تن زعفران از دو استان خراسان جنوبي و خراسان رضوي برداشت شد و قيمت آن كه در برههاي به كيلويي يك ميليون و 500 هزار تومان كاهش يافته بود مجددا به قيمت واقعي خود يعني به كيلويي دو ميليون تا دو ميليون و 300 هزار تومان رسيد.
به گزارش خبرنگار كشاورزي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با توجه به اينكه بيش از60 درصد زعفران ايراني به صورت خام به دو كشور امارات و اسپانيا صادر و در آنجا فرآوري و به نام اين كشورها بستهبندي و صادر ميشود، براي رسيدن محصول به نام ايراني و با بستهبندي ايراني، امسال براي صادرات زعفران كيلويي 166 دلار جريمه درنظر گرفته شد تا صادرات زعفران در بستههاي 30 گرم و كمتر از آن صادر شود كه اين سياست منجر به افزايش چشمگير صادرات زعفران با بستههاي كمتر از 10 و 30 گرمي شد كه اين امر باعث ميشود زعفران ايراني به دست مصرفكنندهي نهايي برسد و از صادرات فلهاي زعفران كاسته شود.
به گفته رييس هيات مديره صندوق توسعه صادرات زعفران ماهانه حدود 10 تن زعفران به بيش از 42 كشور جهان صادر شده كه اين ميزان صادرات نسبت به صادرات سالهاي گذشته افزايش دارد؛ سال گذشته صادرات اين محصول 85 تن بوده است.
اما با توجه به اينكه اغلب بهرهبرداران و كشاورزان خردهمالكي و روستايي هستند و آموزش كافي نديدهاند و برداشت سنتي آنها از نظر بهداشت و ميزان ضايعات مشكل دارد كه مطرح بودن آلودگيهاي ميكروبي در زعفران ايراني در بازارهاي جهاني يكي از مشكلات اساسي صادرات زعفران ايران شده است.
همچنين پايين بودن راندمان توليد عمدهترين چالش توليد طلاي سرخ در كشورمان است چراكه درحال حاضر از هر هكتار سطح زيركشت تنها سه كيلوگرم زعفران برداشت ميشود، در صورتي كه ميتوان ميزان برداشت محصول در هر هكتار را تا 10 كيلوگرم افزايش داد.
البته وزير جهاد كشاورزي نيز خود بر اين موضوع اذعان داشته و ميگويد: توليد طلاي سرخ به روش سنتي پاسخگوي نيازها نيست و توليد ما در اين محصول قابليت رشد10 برابري را دارد، اما تاكنون از آن غفلت شده است.
و اما نبود صنايع تبديلي زعفران هم خلأ اين بخش شده است كه همگي اين عوامل در طرح جامع زعفران درنظر گرفته شده اما اجراي اين طرح نيازمند 250 ميليارد تومان اعتبار است كه زمان تامين آن مشخص نيست.
البته خليليان ابراز اميدواري كرده كه مجلس شوراي اسلامي در بودجه سال آينده اعتبارات ويژهاي براي انجام بخشي از تعهدات مربوط به اين طرح را تامين كند.
گفتني است؛ ايران با راندمان فعلي 92 درصد زعفران توليدي جهان را در اختيار دارد كه اگر اين ميزان توليد با اصلاح روشهاي آبياري، فرآوري و بستهبندي به 10 برابر افزايش يابد، جايگاه صادراتي و ارزآوري غير قابل توصيفي دست خواهيم يافت.