علیرضا حائری در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس با بیان اینکه افزایش نرخ سود سپرده عاملی برای بالا رفتن نرخ سود تسهیلات صنعت و در نتیجه رشد قیمت تمام شده تولید است، اظهار داشت: تصمیم اخیر شورای پول و اعتبار برای افزایش نرخ سود سپردهها و اوراق مشارکت از این نظر که باعث جذب نقدینگی بازار میشود تصمیم قابل قبولی بود و توانست التهاب بازار سکه و ارز را تا حدی کنترل کند.
وی افزود: اما از سویی دیگر، سود تسهیلات اعطایی به صنعتگران نیز افزایش یافته و در واقع سود عقود مبادلهای از 11 درصد قبلی به 12 تا 15 درصد رسیده و سود عقود مشارکتی نیز از 17 درصد به 18 تا 22 درصد رسیده است.
حائری تصریح کرد: در حال حاضر بانکها به طور کلی تسهیلاتی در قالب عقود مبادلهای پرداخت نمیکنند و بیشتر همکاری آنها با بخش صنعت در قالب عقود مشارکتی با سودهای 21 یا 22 درصد است.
* سود ۲۷ درصدی تسهیلات در بانکهای خصوصی
وی با بیان اینکه سود دریافتی بابت تسهیلات بخش صنعت در بانکهای خصوصی تا 27 درصد نیز رسیده است، گفت: افزایش نرخ سود تسهیلات، هزینه مالی واحدهای تولیدی را حدود 30 درصد افزایش خواهد داد.
حائری توضیح داد: سهم تسهیلات مالی در قیمت تمام شده واحدهای تولیدی بین 5 تا 7 درصد است، در نتیجه بالا رفتن سود تسهیلات باعث افزایش قیمت تمام شده تولید میشود و بنگاههای تولیدی با ضرر روبرو میشوند.
وی در مورد تاثیر افزایش نرخ سود تسهیلات در صنعت نساجی نیز اظهار داشت: 60 تا 65 درصد قیمت تمام شده محصولات نساجی به مواد اولیه و 10 تا 15 درصد به دستمزد اختصاص دارد و بقیه آن نیز به نرخ استهلاک، هزینههای سربار و هزینههای مالی مربوط میشود.
* تمایل بانکها به پرداخت تسهیلات در قالب عقود مشارکتی
دبیر انجمن نساجی با اشاره به بالا بودن میزان مطالبات معوق بانکی گفت: بانکها اگر منابع مالی در اختیار داشته باشند علاقهمند خواهند بود که این منابع را در اختیار تولیدکنندگان قرار دهند زیرا این کار برای آنها درآمدزا است اما این امر بیشتر از طریق عقود مشارکتی و با سقف سود صورت میگیرد.
انتهای پیام/ص