به گزارش خبرنگار اقتصادی فارس، طبق برنامه اعلامی کمیته اجرایی بورس انرژی، ساعت ۱۰ صبح فردا پنجشنبه مجمع عمومی هیئت موسس این بورس در شرف تاسیس و سهامی عام در مرکز همایشهای رازی برگزار خواهد شد تا سهامداران و موسسین آن از طریق رایگیری در مورد تصویب اساسنامه، انتخاب بازرس و حسابرس قانونی، انتخاب روزنامه رسمی و مهمتر از همه تعیین نخستین هیئتمدیره هفت نفره این بورس اقدام کنند.
براساس این گزارش، در حالی 78 درصد از سرمایه ۲۰ میلیارد تومانی بورس انرژی توسط ۲۶۷ فرد حقوقی شامل شرکتهای کارگزاری، نهادهای مالی، فعالین بخشهای برق و نفت و سایر گروهها تامین شده که از این حجم بالغ بر ۴.۲ میلیارد تومان هم از طریق پذیره نویسی عمومی 12 آذر تامین شده که این پذیره نویسی با حاشیههای شدیدی از جمله عدم موفقیت گروه کثیری از متقاضیان برای تصاحب تعدادی از سهام بورس انرژی همراه بود.
*رقابت شدید 15 گروه
با توجه به وضعیت مناسب سودآوری شرکت بورس اوراق بهادار، بورس کالا و فرابورس و همچنین جایگاه این سه بورس مهم کشور در مناسبات اقتصادی از یک سو و نقش بورس انرژی در آینده محصولات مهمی چون نفت و برق، گروههای متعددی خواهان ورود هیئتمدیره بورس انرژی هستند و تاکنون حدود 15 گروه و شرکت در حال رایزینی هستند که این تعداد ممکن است تا فردا کم یا زیاد شود. چرا که تعداد زیاد متقاضیان ورود به هیئت مدیره بورس موجب خواهد شد تا رای سهامداران شکسته شود و برخی از نامزدها هم نتوانند حداقل رای را کسب کنند.
بررسیهای به عمل آمده فارس نشان میدهد علاوه بر وزارت نفت و زیرمجموعههای آن که خواهان اخذ چند کرسی هیئت مدیره بورس انرژی است، گروههای دیگری هم از روزها و هفتههای گذشته با سایر موسسین و سهامداران حقوقی رایزنی و لابی کرده تا شایدبتوانند حداقل یک کرسی هیئت مدیره شرکت بورس انرژی را تصاحب کنند.
وزارت نفت در شرایطی از طریق زیرمجموعههای مختلف خود مانند صندوق بازنشستگی نفت و سایر شرکتهای دیگر مانند نیکو خواهان حضور در هیئت مدیره بورس و انرژی است که درکنار مجموعه نفت گاز و پارسیان ، فعالین حوزه برق نیز تلاشهای متعددی را برای تصاحب یک تا دو عضو هیئت مدیره به عمل آورده و در کنار وزارت نفت و همچنین نهادهای مالی از ارکان اصلی بورس و انرژی به شمار خواهد رفت.
همچنین کارگزاران بورس اوراق بهادار هم از طریق کانون کارگزاران خود رایزنیهایی را با سایر گروهها انجام دادهاند.علاوه براین مجموعههایی مانند سرمایهگذاری تامین اجتماعی، گروه سرمایهگذاری مهر اقتصادی ایرانیان و بانکها هم خواهان ورودبه هیاتمدیره بورس و انرژی هستند. از طرف دیگر خبر می رسد بانک های اقتصاد نوین و ملت هم در حالی به تنهایی تلاش هایی برای کسب یک کرسی هیئت مدیره کرده اند که شرکت سرمایه گذاری ایران ( وابسته به خاموشی) در تدارک ورود به هیئت مدیره و تا کنون رای مناسبی را به هم دست آورده است.
رایزنیهای این گروه ها درحالی از روزهای گذشته آغاز شده و همچنان ادامه دارد که فردا صبح و تاقبل از رایگیری برای تعیین هیئتمدیره، به اوج خواهد رسید.با این اوصاف باید منتظر رایگیری فردا صبح سهامداران حقیقی و حقوقی چهارمین بورس انرژی کشور بود.
*فلسفه فعالیت بورس و انرژی
درحالی بورس کالای ایران هم اکنون میزبان محصولات مختلفی مانند پتروشیمی، فلزات اساسی و کشاورزی و همچنین قراردادهای آتی طلا و سکه است که عدم کارایی بنگاهها در تولید وارائه خدمات، پاسخگویی به تغییرات اقتصادی و نیاز به جذب سرمایههای خصوصی در توسعه صنعت و تکنولوژی، رفع انحصار، ارائه خدمات متفاوت به مشتریان، شفاف کردن هزینهها و ایجاد رقابت، تامین مالی کوتاه مدت برای صنایع برق، نفت و سایر حاملهای انرژی، کشف روزانه قیمت حاملهای انرژی، خریدو فروش انرژی، تامین انرژی برای توزیع کنندگان و مصرف کنندگان، شفافیت معاملاتی، تسهیل در مبادلات انرژی و کاهش هزینه های مبادلاتی از جمله اهداف مهم تاسیس چهارمین بورس کشور به شمار میرود.
طبق طرح اساسنامه این بورس که فردا باید به تصویب برسد موضوع اصلی فعالیت بورس و انرژی شامل ۱۳ مورد از جمله تشکیل و سازماندهی بورس و انرژی به صورت متشکل و خودانتظام، پذیرش کالاها و اوراق بهادار مبتنی بر آن طبق قانون و مقررات، تعیین شرایط عضویت برای گروههای مختلف، فراهم آوردن شرایط لازم برای دسترسی منصفانه اعضا به منظور انجام معاملات کالای پذیرفته شده، همکاری با نهادهای مالی و سایر ارگانها وسازمانهایی که بخشی از وظایف مربوط به داد و ستد کالاهای پذیرفته شده را دارند، همکاری با بورسهای دیگر در ایران و خارج از کشور و همچنین نظارت بر عرضهکنندگان کالاهای پذیرفته شده و پذیرش انبارها از جمله وظایف بورس و انرژی است.
مشتریان این بورس هم با توجه به ماهیت شرکت و زمینه های فعالیت آن شامل فعالان صنعت برق و نفت و سایر حاملهای انرژی و نهادهای مالی و عموم مردم تعریف شده است.
* بورس انرژی ایران بعد از سه سال بزرگترین بورس منطقه می شود
براساس این گزارش، چشمانداز بورس و انرژی هم شامل عوامل خارجی و داخلی مانند پیشتازی ایران در منطقه برای راهاندازی بورس انرژی در کنار ترکیه، فرصت اتصال بازارها برای مبادلات انرژی از جمله کشورهای آسیای غربی، اروپای مرکزی یا آمریکای جنوبی، موقعیت برتر ایران نسبت به ترکیه از لحاظ جغرافیایی و نقش مرکزیت در بورس منطقهای برق خاورمیانه و همچنین تجربه اداره بازار حاملهای انرژی و ساماندهی شرکتهای برق منطقهای توزیع و واحدهای نیروگاهی موجود در کشور از جمله چشماندازهای تعریف شده برای بورس و انرژی به شمار میرود.
این در حالی است که پیشبینی شده بورس و انرژی اولین و پس از سه سال از تاسیس بزرگترین بورس انرژی منطقه آسیای غربی، جنوبی و میانه و همچنین شمال آفریقا از نظر گردش مالی و حجم فیزیکی کالای مبادله شده باشد.
*20 میلیارد تومان سرمایه چه می شود؟
براساس این گزارش هزینههای تاسیس این بورس با سرمایه اسمی ۲۰ میلیاردتومانی شامل خرید ساختمان ۱۴ میلیارد تومانی، خرید نرم افزار و سخت افزار به ارزش ۱.۸ میلیارد تومان و سایر هزینه ها مانند هزینه های تشکیل هیاتموسسه و تامین آورده موسسان، هزینههای مرتبط با پذیره نویسی عمومی، لوازم اداری و سایر هزینهها بوده است.
گزارش از علی رضایی زاده
انتهای پیام/م