به گزارش گروه اقتصاد بین الملل فارس به نقل از پایگاه خبری کره هرالد، با افزایش تنش ها بین ایران و غرب و بالا رفتن شدید قیمت نفت خام، نگرانی ها از بروز یک شوک نفتی جدید به اوج خود رسیده است.
بهای نفت خام دوبی، شاخص نفتی کره، روز جمعه در بازار سنگاپور به 121 دلار و 57 سنت در هر بشکه رسید که بالاترین میزان از آگوست 2008 محسوب می شود. بهای نفت خام برنت نیز به بالاترین میزان طی 9 ماه گذشته، یعنی بشکه ای 126 دلار رسید.
کره جنوبی، پنجمین وارد کننده بزرگ نفت جهان، تقریبا تمام نفت مورد نیاز خود را از کشورهای دیگر تامین می کند.
به گفته باک جائه وون، وزیر دارایی کره، افزایش شدید بهای سوخت قیمت را برای مصرف کنندگان نیز افزایش داده و احتمال اشتباه از آب در آمدن پیش بینی 3.2 درصدی نرخ تورم از سوی بانک مرکزی کره را افزایش داده است.
باک که برای شرکت در نشست کشورهای عضو گروه جی 20 به مکزیک سفر کرده، افزود: «قیمت های نفت تاثیر مهمی بر اقتصاد کره دارند.» وی افزود: «یکی از مهمترین اولویت های کاری دولت کره جلوگیری از افزایش نرخ تورم تا حد امکان است. ما امیدواریم که امسال تورم حداکثر به 3.2 درصد برسد و یا پایین تر از این میزان باقی بماند.»
این گزارش حاکی است، قیمت های خرده فروشی نفت نیز روز جمعه به بالاترین رقم خود یعنی 1998.82 وون در هر لیتر رسید. در کنار افزایش تنش ها بین ایران و غرب، نا آرامی در کشورهایی همچون سوریه، یمن، و سودان نیز از دلایل بالا رفتن قیمت ها بوده است.
بر اساس گزارش شرکت ملی نفت کره، هر لیتر بنزین معمولی بدون سرب، در جایگاه های عرضه بنزین در سئول، به طور متوسط به مبلغ 2.070.01 وون عرضه شده است.
در حالی که افزایش ارزش واحد پول داخلی کره نیز مزید بر علت شده است، صادر کنندگان کره ای تلاش می کنند با انجام اقداماتی از هزینه ها بکاهند و با افزایش بهره وری، جهش قیمت های نفت خام و هزینه های توزیع را تا حدودی جبران کنند.
وون، واحد پول کره جنوبی در 9 فوریه با افزایش ارزش به بالاترین میزان از نوامبر سال گذشته رسید. این در حالی بود که شاخص های بازار بورس نیز افزایش داشت و ارزش اوراق قرضه دولتی با کاهش مواجه شد. اما پس از آن ارزش وون طی یک هفته کاهش یافت و روز جمعه 1.129 وون کره معادل یک دلار آمریکا معامله شد.
در این میان، شرکت های هواپیمایی و خطوط حمل و نقل کشتیرانی، که تلاش می کنند با افزایش کارایی هواپیماها و کشتی های خود، از میزان مصرف سوخت بکاهند، بیش از سایرین تحت فشار قرار گرفته اند، بطوری که هزینه مصرف سوخت این شرکت ها به ترتیب 30 و 20 درصد کل بودجه آنها را تشکیل می دهد.
به گفته مسئولان این شرکت ها، ارزش سهام شرکت کره ایر و آسیانا ایرلاین علیرغم افزایش قابل توجه درآمد این شرکت ها در طی 2 ماه گذشته، در تمام طول هفته بدون تغییر باقی ماند. شرکت های کشتیرانی هانجین و اس تی ایک پان اوشن نیز هر کدام به ترتیب با 10.3 و 9.5 درصد کاهش ارزش مواجه شدند.
با این وجود در صورتی که بهای نفت در سطح فعلی باقی بماند، این شرکت ها می توانند با افزایش قیمت کالاها و خدمات و به حداقل رساندن سود خود، به فعالیت خود ادامه دهند.
اما احتمالا شرایط بیش از این رو به وخامت خواهد گذارد، بطوری که موسسه اقتصادی انرژی کره پیش بینی کرده که بهای نفت خام دوبی تا 180 دلار در هر بشکه نیز خواهد رسید و قیمت متوسط آن در سال 2012 به بشکه ای 135 دلار افزایش خواهد یافت.
با این حال، لی کوانگ وو، یکی از محققان موسسه تحقیقات اقتصادی ال جی گفت، بی ثباتی سیاسی در کشورهای صادر کننده نفت احتمالا تاثیر محدودی در دراز مدت بر بهای نفت خواهد گذاشت.
وی افزود: «ایران تلاش خواهد کرد تا از وخیم تر شدن اوضاع جلوگیری کند زیرا این مسئله می تواند اقتصاد این کشور را با خطر مواجه کند و باعث انزوای بین المللی آن شود.» لی در ادامه اظهار داشت: «در همین حال، آمریکا نیز تمایلی به افزایش تنش در زمانی که با مشکل بدهی و کاهش رشد اقتصادی دست و پنجه نرم می کند، ندارد.»
اقتصاد کره با در سه ماهه آخر سال 2011 با 0.4 درصد افت مواجه شده که ناشی از بحران بدهی در حوزه یورو بوده است. مبادلات تجاری این کشور نیز در ماه ژانویه با یک میلیارد و 950 میلیون دلار کاهش مواجه بوده است. بانک کره، رشد اقتصادی این کشور را در سال جاری 3.7 درصد اعلام کرده است.
انتهای پیام//