0

آداب و رسوم ماه مبارک رمضان درایران

 
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:آداب و رسوم ماه مبارک رمضان درایران

 .ماه مبارک رمضان در خوزستان
 
 
رمضان الكريم؛ تجلي كرامت انساني
ماه مبارك رمضان در بين مردم خوزستان از جمله عرب زبانان به ماه رمضان الكريم معروف است؛ در نخستين روز از ماه مبارك رمضان، *كوچك*ترهاي خانواده به ديدن بزرگ*ترها مي*روند و حلول ماه مبارك را به آنها تبريك مي*گويند .
[Only Registered And Activated Users Can See Links]
زنان و دختران خانواده هم با تهيه انواع شيريني محلي ليگيمات، شعري، رنگينك (كه با خرما و آرد درست مي*شود)، حلوامسقطي و معسل به علاوه فرني، * حليم و آش سفره افطار را آماده مي*كنند و به همراه آن آب*داغ با نبات و چاي به روزه*داران تعارف مي*شود .

شيريني، خرما و فرني در اين خطه معمولا در هر سفره افطاري بايد باشد و كمتر خانواده*اي يافت مي*شود كه افطار خود را با خرما يا فرني نگشايد .
در اين ماه ديد و بازديدها بخصوص بعد از افطار دوچندان مي*شود. *اعضاي فاميل خود را ملزم به صله رحم مي*دانند و شب*ها با مهماني رفتن، از احوال يكديگر باخبر مي*شوند .
خانه تمام شهروندان خوزستاني شايد كمتر شبي بدون مهمان باشد و سفره افطار آنان بدون حضور عزيزانشان .
مفتح يا موفتح يكي از غذاهاي پرچرب عرب زبان خوزستان است كه پخت و پز آن در ماه مبارك الهي بيشتر مي*شود. اين غذا در واقع راسته گوسفند است به اين شكل كه مفتح با تكه*هاي بزرگ گوسفند و ادويه*جات خاصي پخته مي*شود و اغلب بر سفره*هاي شيوخ عرب زبان خوزستاني بويژه مناطق جنوبي استان ديده مي*شود . كمتر كسي از شهروندان عرب، لر، بختياري، شوشتري و *دزفولي است كه مزه منحصر به فرد اين خوراك را نچشيده باشد .
اين نوع غذا تنها براي مهماني*هاي بزرگ يا توزيع بين ايتام از سوي سران عرب زبان خوزستان و افراد توانمند تهيه مي*شود .
خوزستاني*ها براي رضاي خدا و به دليل خونگرمي* و مهمان نوازي هر شب غذاي خود را با همسايه خود تقسيم مي*كنند .
دود كردن اسپند هر شب قبل از اذان مغرب، پخش خرما، *فرني، شله زرد و ... در دقايق نزديك به اذان مغرب از جمله آداب و رسوم خوزستاني*ها در ماه مبارك رمضان است .
گرگيعان يكي از رسم*هايي است كه در شب پانزدهم ماه مبارك رمضان مصادف با ولادت كريم اهل بيت امام حسن مجتبي (ع) برپا مي*شود .
اين مراسم معمولا بعد از نماز مغرب و عشا توسط پسران و دختران 7 تا 15 ساله با پوشيدن لباس*هاي سفيد و سبز شكل مي*گيرد. آنها با كوبيدن بر قوطي*هاي حلبي و كف زدن و سردادن شعار از روزه*داران يا صاحبخانه مي*خواهند كه با دادن شيريني، كام آنها را شيرين كنند .
مردم هر شهر در اين ماه غذاهاي خاصي مي*پزند و براي افطار و سحر تدارك ويژه*اي مي*بينند. تناول غذا و برگزاري اين ماه با جشن و شادماني تكرار سنت شادخواهي باستاني ايراني در ديانت اسلام است و اشتراكات زيبايي از باورهاي اهورايي ايرانيان باستان با سنت*هاي رباني اسلام را به نمايش مي*گذارد .
در اين ماه مردم سعي مي*كنند اگر با كسي كدورتي دارند، كينه را كنار نهاده و از هم حلاليت بطلبند. سفره*هاي افطاري در هر كوي و برزن پهن مي*شود و از دارا و فقير گرفته تا فاميل و دوست و آشنا با زبان روزه دعوت همديگر را براي اطعام روزه داران كه ثوابي بس عظيم دارد، پاسخ مثبت مي*گويند .
معمولا در مساجدي كه نماز را همزمان با اذان مغرب برپا مي*دارند با شير گرم و خرما از نمازگزاران پذيرايي مي*شود. آداب و رسوم مردم اين استان متنوع است؛ چراكه خوزستان استاني است كه در خود اقوام و فرهنگ*هاي گوناگوني را جاي داده است و به همين دليل مجموعه متنوعي از آداب و رسوم و سنت*ها در آن وجود دارد .
 
 
قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
شنبه 23 مرداد 1389  4:22 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:آداب و رسوم ماه مبارک رمضان درایران

آداب و رسوم ماه مبارک رمضان در سمنان

رمضان از مهمترين ماههاي خداست بطوريکه آن را از بهترين ماهها مي نامند و اعمال در آن را از بهترين اعمال و داراي اجر و ثواب فراوان مي دانند. از رمضان به عنوان بهار قرآن، ماه رحمت و مغفرت، ماه دوري از گناه و نزديکي به خدا و ... ياد مي شود .

علما و روحانيون با اشاره بر اهميت اين ماه همواره مردم را به بهره گيري کامل از اين ماه خدا فرا مي خوانند و تاکيد دارند: مسلمانان بايد از اين ماه توشه اي براي ديگر ماههاي سال بردارند و در طول سال خود را در برابر گناه و معصيت بيمه کند .
رمضان با رمز و رازي که دارد همواره در نقاط مختلف کشور داراي آداب و رسوم خاصي است و مردم هر منطقه تلاش دارند با بهره گيري از اين آداب و رسوم اين ماه خدا را عزيز بدارند .
در استان سمنان نيز مردم براي هرچه بهتر برگزاري اين ماه و نزديکي بيشتر به خدا داراي آداب و رسومي خاص هستند که از ساليان سال نسل اندر نسل باقي مانده ،گرچه برخي از اين آداب به دليل پيشرفت و تکنولوژي تغيير شکل يافته است .
کمک و ياري به همنوع، دادن نذورات ،برگزاري جلسات انس با قرآن و تلاوت آيات وحي، برپايي آيين هاي ويژه شبهاي قدر از مهمترين آداب اين ماه است .
پخت و توزيع آش رشته، حليم، دادن افطاري ، بيدار کردن همسايگان به هنگام سحر از جمله آدابي است که در گذشته در استان سمنان رسم بوده و همچنان پابرجاست .
.
"
در گذشته به علت نبود راديو و تلويزيون برخي با گفتن سه مرتبه يا ا... به نوعي به مردم بيدارباش مي دادند .
برخي ديگر از افراد با حرکت در کوچه ها و قرائت اشعاري اقدام به بيدار کردن مردم براي خوردن سحري و روزه گرفتن مي کردند .
اين عمل معمولا نيم ساعت قبل از اذان صبح انجام و افراد با گفتن صلوات بر محمد و آل محمد و يا اين که "ذکر تو گويم که تو پاکي و خدايي ، نروم جز به همان ره که توام راهنمايي" براي بيدار کردن افراد در سحرها اقدام مي کردند .
عمده غذاي افطاري مردم روزه دار در استان سمنان حلواي آرد برنج، شعله زرد، شيربرنج، پنير خيکي و سبزي، کشک و بادمجان، به همراه نان تازه، تخم مرغ عسلي و ... بود که خانواده ها بر اساس توان اقتصادي از اين مواد استفاده مي کردند .
در گذشته خانواده ها معمولا پس از افطار ، شام مختصري هم مي خوردند که مي توانست پلو، قليه بادمجان، آبگوشت و ... باشد .
مردم استان سمنان به شعاير اسلامي نيز پايندند و با حضور در مساجد به قرائت قرآن و مقابله قرآن ( دور هم نشستن و قرآن خواندن ) مي پردازند و اين مراسم گاه تا نزديکي سحر ادامه مي يابد .
دادن افطاري به مردم از ديگر رسم هاي روزه داران سمناني است که از ديرباز در اين استان پابرجاست .
افطاري دادن معمولا در منازل، مساجد و يا تکايا انجام مي شد و مهمانان روزه دار با غذاهاي مختلف از جمله شيربرنج با دوشاب، نان و پنير و سبزي و پلو پذيرايي مي شدند .
در جامعه عشايري استان سمنان نيز رسم و رسوم خاصي در ماه مبارک رمضان حاکم است که اذان گفتن در هر شامگاه و سحر از جمله اين رسوم است .
"
محققان جامعه عشايري استان سمنان دادن افطاري با مواد غذايي عشايري را از ديگر آداب اين ماه ذکر مي کنند. .
در حال حاضر برخي از آداب و رسوم گذشته کماکان در برخي از نقاط به ويژه روستاهاي سمنان پابرجاست که افطاري دادن، برگزاري مراسم مقابله قرآن در منازل ، حضور در مساجد را مي توان از جمله اين رسوم بيان کرد
 
 
قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
شنبه 23 مرداد 1389  4:30 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:آداب و رسوم ماه مبارک رمضان درایران

آداب و رسوم ماه مبارك رمضان در كرمانشاه

   

ماه رمضان هميشه يادآور خاطرات بسيار خوش و شيرين براي همه كساني است كه در اين ماه روزه مي‌گيرند .

  در اين ماه چه بزرگسال و چه خردسال همه از روزه خاطراتي دارند كه هر سال در انتظارند تا بار ديگر ماه رمضان بيايد و آن خاطرات برايشان زنده شود .

بزرگسالاني كه امروز در كنار فرزندان خود به استقبال ماه مبارك رمضان مي‌روند بهترين خاطراتشان مربوط به روزگار كودكي خود و روزه گرفتن در كنار پدر و مادر است .

اين خاطرات در هر ماه رمضان كه تداعي مي‌شود انسانها را به دنياي ديگري مي‌برد و به ياد مي‌آوريم كه در كنار پدر و مادر چه شبهاي خاطره‌انگيزي داشتيم و اگر اين وقايع با شادي و سرور هم همراه باشد هميشه در ذهن ما اثري خوشايند بجا خواهد گذاشت .

ما نيز كه بزرگسالان امروز هستيم بايد در روزهاي اين ماه مبارك به‌گونه‌اي فضاي روزه‌داري را براي فرزندان خود ترسيم كنيم تا آنان نيز با كوله باري از خاطرات خوب هميشه در انتظار آمدن ماه مبارك رمضان باشند .

مردم استان كرمانشاه نيز همانند ديگر مردم استانهاي كشور هرساله با شور و شوق خاصي به استقبال ماه مبارك رمضان مي‌روند تا آداب و رسومي كه در اين ماه از بزرگان خود به ارث برده‌اند براي آيندگان خود به نمايش گذارند .

ماه ميهماني خدا در اين استان كرمانشاه با پيچيدن نواي دلنشين ربنا در فضاي كوچه‌ها و خيابانها، سفره‌هاي مزين به خرما، حليم، شيربرنج، زولبيا و باميه، دستهاي رو به آسمان و دعاهاي زير لب همراه است .

در كرمانشاه ماه رمضان با آداب و آيين زيبا و معنوي از گذشته‌هاي دور تاكنون از جايگاه ويژه‌اي در نزد مردم برخوردار بوده است .

در اين ماه شور و هيجان خاصي شهر را فرا مي‌گيرد و مردم كه گويا ماه‌ها در انتظار رسيدن ميهمان عزيزي بوده با شادي و شعف به استقبال اين ماه پر بركت مي‌روند .

مردم كرمانشاه در گذشته با رفتن به ارتفاعات و رويت ماه از سوي فقه‌ها ماه مبارك رمضان را آغاز مي‌كردند .

اگرچه امروزه با گسترش تكنولوژي بخشهايي از اين فرهنگ دستخوش تغيير و تحول شده اما آداب و رسوم زيباي ماه رمضان همچنان جايگاه خود را نزد مردم حفظ كرده است .

به پيشواز ماه مبارك رمضان رفتن در روزهاي آخر ماه شعبان از جمله اين رسوم است كه همواره ميان مردم رعايت مي‌شده و امروز نيز همچنان پابرجاست .

رفت و روب و پاكيزه كردن مساجد به صورت دسته جمعي و داوطلبانه از سوي مردم هر محله قبل از شروع ماه رمضان، آشتي دادن كساني كه به هر دليل دچار كينه و خصومت هستند به حرمت ماه رمضان، روزه كله گنجشكي يعني شركت دادن كودكان قبل از رسيدن به سن تكليف به منظور آشنايي و آمادگي براي روزه داري از ديگر رسوم اين ماه در كرمانشاه است .

در گذشته در شهر كرمانشاه به دليل كمي جمعيت و متمركز بودن جمعيت شليك گلوله توپ لحظه آغاز اذان صبح و مغرب را نويد مي‌داد و به لحاظ ارتباط بسيار صميمانه و نزديك همسايگان، صدا زدن يكديگر از روي ديوارها و بام خانه و اعلام اين اوقات به يكديگر امري مرسوم بود .

امروزه كه اين شيوه‌هاي اجتماعي منسوخ گشته ساعتهاي زنگ دار و راديو و تلويزيون نيز جانشين توپ و نقاره شده و مردم گاها از طريق تلفن يكديگر را از آغاز لحظات ملكوتي سحر آگاه مي‌كنند .

در ماه رمضان بازار غذاهاي سنتي و محلي از جمله حليم، آش عباسعلي، شير برنج ، كوفته، شله زرد و كله گنجشكي كه در گذشته باروغن كرمانشاهي طبخ مي‌شد بسيار گرمتر از هر وقت سال مي‌شود .

همچنين انواع شيريني‌ها مثل نان روغني، زولبيا و باميه و شيره انگور، حلوا و خرما زينت بخش سفره‌هاي سحري و افطاري شده و دادن افطاري به روزه داران از طرف افراد خير و با بضاعت از رسوم بسيار زيباي اين ماه در كرمانشاه مي‌باشد .

در اين ماه سراسر فيض و رحمت شبهاي قدر جايگاه خاص خود را دارند و حضور مردم در مساجد و پرداختن به نماز، دعا و مناجات، قرآن بر سرگرفتن، توبه و استغفار از اعمال اين شب‌ها مي‌باشد و گاه افرادي كه توانايي گرفتن روزه كامل را به هر دليل ندارند همين شبهاي قدر را روزه مي‌گيرند .

راه‌اندازي دسته‌هاي زنجيرزني و سينه‌زني در مساجد همزمان با شب شهادت حضرت امام علي (ع) نيز در كرمانشاه مرسوم است .

يكي ديگر از آداب بسيار پسنديده اين ماه دادن فطريه به مستمندان در روز عيد فطر و كامل كردن اجر و ثواب يك ماه روزه داري باانجام اين عمل خير و خداپسندانه است .

برگزاري عيد فطر و دادن فطريه نيز در كرمانشاه با آداب خاصي در گذشته همراه بود .

در گذشته به دليل كمي جمعيت، اكثر همسايگان از حال و روز يكديگر آگاه بودند و خانواده‌هاي بي‌بضاعت كوچه و محله خود را مي‌شناختند .

در آن زمان رسم بود كه شب قبل از عيد مردم فطريه را در صورتي كه نقدي بود زير بالشت خود گذاشته و فردا به خانواده مستمندي كه اهل نماز و روزه و به قول معروف آبرومند بود هديه مي‌دادند .

گرچه اين شيوه نيز امروز مرسوم نيست ولي نماز عيدفطر همچنان با شكوه برگزار مي‌شود و پس از اقامه نماز مردم فطريه‌ها را در داخل صندوق‌هاي صدقه كميته امداد و بهزيستي مي‌ريزند تا از اين طريق در اختيار مستمندان قرار گيرد .
 
 
قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
شنبه 23 مرداد 1389  4:32 PM
تشکرات از این پست
j133719
j133719
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1389 
تعداد پست ها : 1228
محل سکونت : لرستان
شنبه 23 مرداد 1389  11:50 PM
تشکرات از این پست
saeid63
saeid63
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : بهمن 1388 
تعداد پست ها : 1146
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:آداب و رسوم ماه مبارک رمضان درایران

ممنون از زحمات شما جالب بود

 

  راسخون هر روز بهتر از دیروز

 

 

یک شنبه 24 مرداد 1389  4:54 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها