0

آداب و رسوم ماه مبارک رمضان درایران

 
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

آداب و رسوم ماه مبارک رمضان درایران

 

مراسم و آداب و رسوم خاص هر استان و منطقه در ایام ماه رمضان شاید جالب و خواندنی باشد.

هنوز هم می‌توان سراغ گرفت جاهایی كه می‌شود رمضان را بو كرد و نفس كشید و مزمزه كرد

اگر سال‌ها پیش طبل و دهل، این دو ندادهنده وقت افطار و وقت امساك، جزیی از رنگ‌وبوی زنده نواحی مختلف ایران بوده باشد؛ در آن روزها و شب‌های بی‌رادیو و بی‌تلویزیون كه وقت شرعی را نمی‌شد از این دو همدم سرد و بی‌روح شنید.

هرچند دارد یادمان می‌رود، اما چندان دور نیستند روزهای نقاره‌زدن و بلندبلند روی پشت‌بام خانه‌ها و مسجدها مناجات‌ خواندن. با این‌ حال این ‌روزها چیزی از آن نقاره‌ها و مناجات‌ها یادمان نیست؛ چه رسد به اینكه مسجد محله‌مان را برای استقبال از این مهمانی بازسازی كنیم یا دست‌كم گرد‌وخاك‌هایش را بگیریم؛

فرار می‌كنیم از سرزنش‌كردن خودمان. تقصیری نداریم. ناگزیریم از هماهنگی با این همه شتاب و تعجیل و این همه منطق قرن 21. با همه این توجیه‌ها و دل‌خوش‌كنك‌ها، اما حس‌مان زیر بار این توجیه‌ها نمی‌رود و چیز دیگری می‌گوید. دست‌كم می توانیم حرف بزنیم از آن همه ولوله‌ای كه در ماه رمضان می‌افتاد در خانه‌های دهات و خانه‌های شهرها. هرچند هنوز هم می‌توان سراغ گرفت جاهایی كه می‌شود رمضان را بو كرد و نفس كشید و مزمزه كرد.

نقاره
این‌روزها تنها مردم مشهد و طبس هستند كه با آواي نقاره‌ها به استقبال اذان صبح مي‌روند و روزه مي‌گيرند. آستانه حرم حضرت امام‌رضا (ع) از معدود جاهايي است كه هنوز هر سحر اين رسم كهن ایرانی در آن اجرا مي‌شود. اینها را هوشنگ جاويد در كتابش «موسيقي رمضان در ايران» نوشته است.

نقاره‌زني قبل از اسلام هم به عنوان يك رسم كهن هنگام طلوع خورشيد اجرا مي‌شده است. گروه نقاره‌زني در واقع نوعي اركستر بوده كه از سازهاي كوبه‌اي و بادي كه با قوانين خاصي به نام «نوبت» نواخته مي‌شده، تشكيل می‌شده است. تاورنیه، جهانگرد فرانسوی هم در سفرنامه ایران خود به نقاره‌زنی اشاره كرده است.

با آمدن اسلام به ايران، هنر نقاره‌زني جلوه دیگری پیدا كرد و به سنتی برای زمان سحر و افطار ماه رمضان تبدیل شد و چهره یك هنر آييني را به خود گرفت؛ جوری كه در بعضي از مناطق ايران اين كار به شكل یك سنت وقفي درآمد، اما امروز تنها در طبس به صورت اوقافي انجام مي‌شود. نقاره‌زني‌اي كه در حرم امام رضا برگزار مي‌شود، گونه‌اي تحول‌يافته از نقاره‌زني باستاني در ايران است.

دهل و دف
دهل‌زنی و دف‌زني هم در برخي از مناطق ایران براساس تفكرات و باورداشت‌هاي قومي منطقه‌اي به جاي استفاده از نقاره‌زني براي بيداري مؤمنان استفاده مي‌شده است. در ميان نواختن سازهاي كوبه‌اي، آوازها و نواهايي نیز خوانده می‌شده كه مهم‌ترین آنها مناجات سحر است.

دهل و دف زني به‌وقت سحر بيشتر در مناطق غربي و شمال‌غربي ايران رواج داشته است. به جای آن در مناطق مركزي و جنوبي ايران، شيپور، كرنا و بوق‌زني هنگام سحر رايج بوده كه امروز از آنها هم تنها يادي باقي‌مانده است.

تا زماني كه كرنا و بوق صدفي و شاخي رايج بوده، از آنها استفاده مي‌شده است. بعد از آن اما با واردشدن شيپورهاي فرانسوي و سوئدي به ايران كه بيشتر كاربرد نظامي داشته‌اند، از اين شيپورها بهره مي‌بردند. گاه شيپور يا كرنا و بوق در كنار نقاره و دهل براي بيداركردن مردم مورد استفاده قرار مي‌گرفت.

دم‌دم سحری

دم‌دم سحري، آیینی است مخصوص ناحيه بوشهر. در بخش‌هايي از حومه‌هاي شهر بوشهر به آن گم‌گم سحري هم مي‌گويند. اين نامگذاري به دلیل صداي حاصل از دمام‌زني است كه صدایی شبيه به تلفظ واژه «گم‌گم» از آن به گوش می‌رسد. دم‌دم، نوعي دهل النگويي است كه در بوشهر رايج است.

این سنت چنان در بوشهر جا افتاده و دیرینه شده كه برخي از خانواده‌هایی كه اين رسم را در ماه رمضان انجام مي‌داده‌اند، «دم‌سحري» نام گرفته‌اند. اين رسم اما امروزه در بوشهر بسيار محدود شده است. در دوره پهلوي اول نواختن دم‌دم سحر ممنوع بود اما پس از سال 1325 اجراي دوباره آن توسط شخصي به نام محمد ابراهيم آغاز شد.

او در آهنگ‌هاي سحري تغييراتي به وجود آورد. دم‌دم‌نوازي در شب‌هاي احيا نواي خاصي پیدا می‌كند كه نوعي حزن در آن نهفته است. در عوض هرچه به پایان رمضان و عيد فطر نزدیك می‌شود، نوایی شادتر پیدا می‌كند.

اجراي اين رسم به اين صورت است كه 2 يا چند تن كه بيشتر آنها از خانواده‌هاي طبقه فرودست جامعه هستند، هنگام سحر و ساعتي به اذان مانده با يك دم‌دم پرسروصدا در كوچه‌ها قدم می‌زنند و «والسلام يا شهر رمضان» می‌گویند و مردم را بیدار می‌كنند.

سحرخوانی
سحرخواني يا مناجات سحري كه در بعضي از نقاط كشور به آن شب‌خواني هم مي‌گفته‌اند، از رسم‌هایی است كه تقريبا در همه‌ جاي ايران به شيوه‌هاي مختلف اجرا مي‌شده است. يك يا چند نفر از سحرخوانان بر بالاي بام خانه‌ها يا گلدسته‌هاي مسجد مي‌رفتند و ساعتي به اذان مانده با صداي خوش و رساي خود شروع به خواندن مناجات‌‌نامه‌هاي ويژه رمضان مي‌كردند.

در این سحرخواني‌ها، اغلب از مناجات خواجه عبدالله انصاري استفاده مي‌شده است. الحان مناجات‌خواني تاكنون مورد پژوهش و بررسي قرار نگرفته است. اين الحان از زيباترين مجموعه‌هاي موسيقي آوازي ايران است. سحرخواني در شب‌هاي قدر تغيیر مي‌كند و به اصطلاح به آن «الصلوه» یا تيغ وبُرحيدري مي‌گفته‌اند.

حكایت‌خوانی
نوعي حكايت‌خواني نيز در ماه رمضان رواج داشته است. گرچه حكايت‌خواني همواره در ايران استفاده مي‌شده، اما در ماه رمضان به شكلي بسيار زيبا، جلوه‌اي ديني و مذهبي پيدا مي‌كند كه به شرح زندگاني، داوري‌ها و سيره امام علي (ع) مي‌پردازد.

نبردها و رادي‌هاي آن شهيد محراب و مولاي مؤمنين در قالبي آهنگين توسط هنرمندان (چه با ساز و چه بدون ساز) بيان مي‌شد؛ حكايت‌هايي چون قلعه خيبر، سلمان و شير و علي و بند بربر از اين قبیل حكایت‌ها هستند.

منقبت‌خواني نيز گونه‌اي ستايشگري است كه به 2‌صورت ضمني و تلويحي در ماه رمضان خوانده مي‌شده است. منقبت‌خوانان، مبلغان مذهبي و ديني بوده‌اند. منقبت‌خواني نيز مثل ديگر آوازهاي سحري در بيشتر نقاط ايران به گونه‌اي متفاوت جريان داشته است.
 
 
قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
شنبه 23 مرداد 1389  3:42 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:آداب و رسوم ماه مبارک رمضان درایران

 

تركمن‌ها
 

تركمن‌ها كه از رنگین‌ترین و شاداب‌ترین اقوام ایرانی هستند، برای رمضان هم برنامه‌ها و آداب ویژه خود را دارند: نماز تراویح، روز خانه‌تكان، روز شیرینی‌پزان و نماز عید فطر. از جالب‌ترین رسم‌های این قوم، درست‌كردن جهیزیه دختران در شب‌های ماه رمضان است.

۴۰ پیراهن تركمنی و ۴۰ شلوار 7 تكه دختران دم‌بخت تركمن در شب‌های مبارك ماه رمضان دوخته می‌شود. در این ماه برای نوعروسان تركمن كه پیش از این ماه به خانه بخت رفته‌اند، شیرینی می‌فرستند.

آگاهی از مراسم و آداب و رسوم خاص هر استان و منطقه در ایام ماه رمضان شاید جالب و خواندنی باشد.

در این میان ترکمن های ایران به لحاظ کثرت آداب و رسوم در زندگی روزمره، دارای فرهنگی بسیار غنی هستند. این مردم به دلیل داشتن پیشینه فرهنگی بسیار قدیمی، تقریبا برای هر مناسبتی، مراسم خاصی دارند که یکی از این مناسبت ها،ماه مبارک رمضان است. فرا رسیدن این ماه باعث خوشحالی هر فرد ترکمن می شود. در این ماه ترکمن ها ازمرد و زن و پیر و جوان با شور و شعفی بسیار غیر از به جای آوردن فرایض، در تمامی مراسمی که ویژه این ماه برگزار می شود، شرکت می کنند.

ترکمن ها حداقل یک هفته قبل از حلول ماه مبارک رمضان مقدمات ورود به این ماه پرفیض و برکت را فراهم می سازند. زنان بیشتر از روزهای معمول به نظافت خانه و حیاط منزل می پردازند و مردان نیز خواربار و ملزومات موردنیاز این ماه را خریداری می کنند.

در بسیاری از مناطق ترکمن نشین، رسم است که زنان و دختران ترکمن آخرین جمعه قبل از حلول ماه رمضان، به شکل دسته جمعی، مسجد محل خود را نظافت کنند. برخی از خانواده ها نیز سجاده هایی از جنس قالیچه و نمد را که به آن نماز لیق می گویند، به مسجد محل خود اهدا می کنند.

رویت هلال ماه رمضان نیز در میان ترکمن ها با هیجان خاصی همراه است. آنان عقیده دارند هرکس زودتر از بقیه هلال ماه را ببیند، ثواب بیشتری می برد و حتی باعث افزایش بینایی می شود به همین دلیل پیر و جوان سعی می کنند برای دیدن هلال ماه، که علامت حلول ماه مبارک است، به بالای ارتفاعات و پشت بام ها بروند تا زودتر از دیگران ماه را ببینند. عصر شب های آخر ماه شعبان، نگاه اغلب مردم ترکمن به سمت مغرب آسمان است تا شاید هلال ماه را رویت کنند و فردی که هلال ماه را ببیند آیه شریفه سوره بقره را قرائت و با خوشحالی و با صدای بلند به دیگران اعلام می کند که ماه را رویت کرده است.

یکی دیگر از سنت های حسنه ترکمن ها پیش از آغاز ماه مبارک رمضان برگزاری مراسم آشتی کنان است؛ به این ترتیب که ریش سفیدان هر محله که به آن ها یاش اولی می گویند بنا به ابتکار خود، افرادی را که باهم کدورت دارند، بدون اطلاع از همدیگر برای صرف چای به خانه دعوت می کنند و آن ها را باهم آشتی می دهند. در طول ماه مبارک رمضان، مساجد ترکمن ها پر از ازدحام است و حال وهوای خاصی دارد. ماه رمضان در اردبیل نیز در میان مردم آداب ورسوم خاص خود را دارد. تمهیدات ویژه این ماه در اردبیل از چند روز مانده به رمضان آغاز می شود. در خانه ها هیجان و شوروشوق عجیبی برپا می شود و مقداری از مایحتاج مربوط به این ماه مبارک تهیه یا پخته می شود. ماه رمضان تاثیرات خوبی بر رفتار و کردار شهروندان اردبیلی می گذارد، به نحوی که تمام رفتارهای اجتماعی و شخصی افراد تحت الشعاع شعائر خاص این ماه قرار می گیرد. در زمان های نه چندان دور که تلفن در منازل همه یافت نمی شد، حدود دو ساعت مانده به اذان صبح، قرآن خوانان و شب بیداران رمضان با صدای خاص مردم را برای سحری بیدار می کردند که حتی در مواردی از توپ هم برای این کار استفاده می شده است.
 
 
قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
شنبه 23 مرداد 1389  3:43 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:آداب و رسوم ماه مبارک رمضان درایران

 

آداب مردم شیراز

شیرازی ها، آخرین جمعه ماه شعبان را کلوخ اندازان گویند؛ در این روز رسم است که مردم دسته دسته به گردشگاه های اطراف شهر می روند و آن روز را با خوشی به شام می رسانند، چون باور دارند که ماه مبارک رمضان، ماه عبادت است و در این ماه فقط باید عبادت کرد. از چند روز مانده به رمضان، بعضی از خانواده ها نذر دارند و افطاری می دهند و بیشتر میهمانی ها به شکل افطاری برگزار می شود. همچنین رسم است که پس از افطار، مردم به دیدوبازدید می روند و گاهی تا وقت سحر دور هم می نشینند، صحبت می کنند و شب چره ای شامل تنقلاتی مانند رنگینک، زولبیا و بامیه می خورند. خانواده هایی که دختری را شوهر داده باشند، در اولین ماه رمضان پس از عروسی، خود را موظف می دانند تا افطاری کاملی به نام روز والون تهیه کنند و همراه با گلی برای عروس بفرستند. در استان فارس چند روز قبل از ماه مبارک رمضان زنان خانه دار به فکر تهیه خواربار، ترشیجات، ادویه جات، عرقیات و چاشنی های گوناگون می افتند. پیرمردان صغادآباده فارس درباره معنی «کلوخ اندازان» می گویند: در قدیم هنگام غروب روز کلوخ اندازان تمام مردم از کوچک تا بزرگ کلوخی در دست می گرفتند و روبه قبله می ایستادند و می گفتند: خدایا گناهان و کارهای بد گذشته را شکستیم و خود را برای عبادت و روزه ماه رمضان آماده کردیم؛ آن گاه کلوخ را محکم به زمین می زدند تا خرد شود و عقیده داشتند با شکستن کلوخ، تمام اعمال بد آن ها شکسته و نابود می شود. با دیدن هلال ماه نو و شروع مهمانی خدا، حال و هوای شهر دگرگون می شود و مردم بعد از دیدن هلال ٣ صلوات می فرستند و می گویند: الهی که ماه شریف و مبارک و با برکتی برای همه عزیزان و غریبان نو شده باشد. بر سفره افطاری مردم جهرم فارس می توان نان روغنی، نان فتیرخانگی و نان بازاری را مشاهده کرد. خرما، پنیر، یکی دو نوع مربا و حلوا هم از دیگر خوراکی های هنگام افطار آن هاست. جهرمی ها شب دهم ماه عدس پلو می خورند و روز هفدهم را با کله پاچه و شب نوزدهم را با نان خشک و گل آبشن افطار می کنند. در اصطهبانات برخی شب ها خانواده ها دور هم جمع می شوند یک نفر که در نی زنی تبحر دارد، در نی می دمد و فرد خوش صدایی هم ابیاتی از فایز می خواند. صاحبخانه هم با گرمی از مهمان ها پذیرایی می کند که این مجلس تا سحر ادامه می یابد و هر شب در خانه یکی از آشنایان برپا می شود. سحری که مردم شیراز تهیه می کنند اغلب انواع پلوها و خورشت هاست که بعد از خوردن آن به نماز و نیایش می پردازند. روزها ختم قرآن در مساجد برپا می کنند و بعد از ختم قرآن به نمازجماعت می پردازند. برای افطار در شیراز مردم از غذاهای خاصی که فقط مخصوص این ماه است، استفاده می کنند که ترحلوا و زولبیا و بامیه و رنگینک جزو آن هاست و بعد از افطار به دیدن یکدیگر می روند و این دیدوبازدید را ماه رمضانی، می گویند. شیرازی ها شب های قدر را بسیار محترم می شمارند و در این شب ها به مساجد و حسینیه ها می روند، تا صبح بیدار می مانند و دعا می خوانند.
 
 
قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
شنبه 23 مرداد 1389  3:45 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:آداب و رسوم ماه مبارک رمضان درایران

استان مرکزی

 مردم این استان نیز همانند دیگر مردم کشور از امروز به میهمانی خدا می روند و همچون دیگر مسلمانان جهان از مدت ها قبل خود را برای لبیک گفتن به ندای حق آماده کرده اند. متداول ترین سنت که در شهرها و روستاهای استان مرکزی با گذشت زمان هنوز دستخوش تغییر نشده، تهیه نان مخصوص «فتیر» است. هنوز هم بسیاری از کدبانوهای شهری و روستایی در تنورها یا فرهای خانگی، اقدام به طبخ این نان شیرینی سنتی برای سفره افطار می کنند. گوش فیل، شیرینی مرسوم مردم استان در ماه رمضان است که از هفته قبل از حلول ماه در قنادی ها دیده می شود. هنوز هم بسیاری از مردم استان «آش رشته» غذای اصلی هر روزه سفره افطارشان است و زیره جوش و شله زرد نیز دسر نیروبخش در کنار آش به شمار می آید.

هنوز هم مردم شهر و روستاهای خنداب، هنگام سحر با صدای چوبی که نوجوان قنوت گوی مسجد بر تشت می کوبد و صدای مناجات پیرترین اذان گو که فرازهایی از دعای خواجه عبدا...انصاری را با بانگ بلند در کوی و برزن می خواند با ندای «برخیزید سحر از راه رسید» از خواب برمی خیزند. پیرمرد در جلو و نوجوان در پیش از کوچه های شهر یا روستا یک به یک می گذرند و تا روشن شدن چراغ خانه بر سر در هر خانه می ایستند. اما در شهر و روستاهای خمین نیز برخی مراسم بدون تغییر مانده است و جوانان از ٣ روز مانده به این ماه مبارک در بلندترین ارتفاع شهر یا روستای خود در انتظار حلول ماه شب زنده داری می کنند و پس از رویت ماه با ندای ا...اکبر، خبر از حلول ماه مبارک رمضان می دهند و پس از آن که رویت ماه از سوی معتمدان و روحانیان تایید شد، فصل عبادت آغاز می شود. آن گاه مراسم سحرخوانی بر پشت بام ها با کوبیدن بر پشت تشتی وارونه و مناجات شروع می شود. براساس رسم بسیاری از روستاهای شهرستان خمین هر شب نوجوانی بر بام محله خود بر تشت می کوبد و هر چه زمان به پایان سحر و طلوع خورشید نزدیک می شود زمان کوبش چوب بر تشت نزدیک تر می شود تا روزه داران بدانند باید از خوردن امساک کنند و برای ایستادن به نماز آماده شوند و همان نوجوان سپس بر بام خانه اذان می دهد.
 
 
قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
شنبه 23 مرداد 1389  3:45 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:آداب و رسوم ماه مبارک رمضان درایران

نگاهي به آداب و رسوم مردم كرمان در ماه مبارك رمضان

 

كمتر از   10روز به آغاز ماه مبارك رمضان، مردم استان كرمان خود را براي انجام فرايض ويژه اين ماه آماده مي‌كنند .

 

كرمانيان از گذشته در اين ماه آداب و رسوم خاصي داشته‌اند كه امروزه برخي از آنها به فراموشي سپرده شده و برخي ديگر همچنان پابرجا هستند .

كارشناس مردمشناسي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كرمان در اين خصوص گفت: «مردم اين استان پيش از فرا رسيدن ماه مبارك رمضان با گرفتن روزه به استقبال اين ماه مي‌روند

در اين ماه حفظ شعائر اسلامي بيشتر مورد توجه قرار مي‌گيرد و مجالس قرائت قرآن و خواندن دعا در منازل و مساجد برگزار مي‌شود .

مراسمي هم با عنوان كليدزني در شب‌هاي ماه مبارك برگزار مي‌شود كه در آن زني داخل يك سيني آينه، سرمه‌دان و يك جلد كلام‌الله مجيد قرار داده به منازل اهل محل مي‌رود و در حالي كه صورت خود را با چادر پوشانده با كليد به سيني مي‌زند. صاحبخانه پس از گشودن در، آينه داخل سيني را برمي‌دارد و چهره خود را مي‌نگرد، سپس مقداري شيريني، قند يا پول داخل سيني قرار مي‌دهد .

كليدزن اين عمل را با نيت از پيش تعيين شده انجام مي‌دهد و صاحبخانه به او مي‌گويد هر مراد و نيتي داشته باشي خداوند آن رابرآورده سازد .

در پايان خوراكي‌ها يا پول جمع‌آوري شده را به مستمندان مي‌دهند .

در اين ماه از شب سوم تا پايان ماه مراسمي با عنوان «الله رمضوني» نيز برگزار مي‌شود كه در آن گروهي از جوانان به منازل محله رفته و سروده‌اي را مي‌خوانند. پس از خواندن هر بيت همراهان جمله صلي علي محمد صلوات بر محمد را تكرار مي‌كنند و پس از اتمام اين سروده صاحبخانه مبلغي پول به سرپرست گروه مي‌دهد .

اين كارشناس مردمشناسي گفت: «مردم كرمان بر اين باورند كه در ماه رمضان نبايد اسراف كرد، از اين رو اگر غذايي از افطار مانده باشد در سحر آن را مصرف مي‌كنند

براي سحر آبگوشت، عدس پلو و يا برنج و خورشت مي‌پزند .

در گذشته موذن از طريق مناره مسجد مردم را براي سحر بيدار مي‌كرد و يا اينكه افراد محل به نوبت هر شب همسايه‌ها را بيدار مي‌كردند، اما امروزه با زنگ تلفن، ساعت و يا تنظيم تلويزيون بيدار مي‌شوند .

كرماني‌ها پس از صرف غذا در هنگام سحر، دعا و قرآن مي‌خوانند و بر اين باورند كه در اين ماه غذاها بايد ساده و مختصر باشد تا راه و شيوه پيامبر(ص) را در پيش گرفته باشند .

مردم كرمان قبل از غذا با خرما يا نمك افطار مي‌كنند و معتقدند امام علي(ع) اينگونه افطار مي‌كردند .

آبگوشت از عمده‌ترين غذاها براي افطار است و اگر كسي نيز نذر داشته باشد مقداري آبگوشت درست كرده به مسجد مي‌برد .

اين كارشناس مردمشناسي افزود: «شيريني افطاري در كرمان زولبيا و باميه و غذاي نذري اين ماه شله‌زرد و آبگوشت است كه بين همسايگان توزيع مي‌شود

مردم شهر بردسير نيز با نان و سركه افطار مي‌كنند .

بلوچ‌هاي بم معتقدند در ماه رمضان گوش دادن به موسيقي حرام است .

زرندي‌ها نيز بر اين باورند كه همه نخل‌ها متعلق به حضرت علي(ع) است، بنابر اين وظيفه مسلمانان است كه با خرما افطار كنند .

از ديگر آداب و رسوم اين ماه كمك به نيازمندان و فقرا و برپايي مجالس ختم قرآن در منازل اهالي هر محله است .

مردم استان كرمان در شب‌هاي نوزدهم، بيستم و بيست و يكم ماه رمضان پس از نماز مغرب و عشا در مساجد و تكيه‌ها سينه و زنجير مي‌زنند .

آنان در شب‌هاي قدر شب زنده‌داري مي‌كنند و تا سحر قرآن و دعا مي‌خوانند و معتقدند دعا و مناجات در اين شب‌ها باعث برآورده شدن حاجات مي‌شود. همچنين بر اين باورند كه هر مسلماني در اين شب‌ها يك ركعت نماز بخواند به اندازه ۱۰۰ ركعت ثواب دارد .

اين كارشناس مردمشناسي گفت: «كرماني‌ها هماند ساير مسلمانان در روز عيد فطر هم نماز عيد فطر بجا مي‌آورند و با دادن فطريه به ياري نيازمندان مي‌شتابند

آنها همچنين پس از نماز به ديدار خانواده‌هايي كه به تازگي عزادار شده‌اند مي‌روند و به آنها تسليت مي‌گويند .

زيارت اهل قبور و ديد و بازديد اقوام و آشنايان از ديگر آداب روز عيد فطر در كرمان است .

وي با بيان اينكه بسياري از آداب و سوم قديمي در حال فراموشي هستند، افزود : سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كرمان در حال گردآوري فرهنگ‌هاي معنوي براي ارسال به پژوهشكده مردمشناسي كشور به منظور ثبت ملي و جهاني مي‌باشد .

مراسم كليدزني، الله رمضوني، سفره‌هاي نذري، مراسم سنگ‌زني مربوط به ماه محرم در كوهبنان و مراسم چل ممبرون(مربوط به ماه محرم) از جمله اين آيين‌ها و آداب است .

 

قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
شنبه 23 مرداد 1389  3:46 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:آداب و رسوم ماه مبارک رمضان درایران

آداب مردم همدان .

 

  قدمت سنت های ویژه ماه مبارک رمضان در همدان به تاریخ اسلام برمی گردد و با وجود گذشت سالیان متمادی، بسیاری از این سنت ها هم چنان پابرجاست. یکی از سنت های قدیمی این ماه در همدان، مراسم کیسه برکت در روز ٢٧ رمضان است؛ در این روز، زنان روزه دار به هنگام رفتن به مسجد و اقامه نمازظهر به همراه خود پارچه، نخ و سوزن می برند و در بین دو نماز ظهر و عصر با استفاده از این وسیله ها به کار دوختن یک یا چند کیسه برکت مشغول می شوند. به اعتقادمردم همدان هر فردی که داخل این کیسه پول بریزد، خداوند به وی مال و دارایی زیاد می بخشد. از دیگر آداب مخصوص این ماه در همدان، آیین توزیع آجیل مشکل گشا به هنگام افطار به قصد نیت و طلب حاجت است. یکی دیگر از رسوم مردم همدان در ماه مبارک رمضان جمع آوری خرده های نان سفره افطاری است. پختن غذاهای مخصوص از دیگر آیین های ماه مبارک مردم استان همدان به شمار می آید.

آداب مردم همدان در ماه مبارك رمضان آداب مردم همدان در ماه مبارك رمضان مردم مؤمن همدان، همانند خداجویان دیگر نقاط كشور پهناور ایران اسلامی مناسبت‌های ویژه مذهبی و ملی را با آداب و سنن ویژه‌ای برگزار می‌كنند . ماه مبارك رمضان یكی از مناسبت‌هایی است كه مردم استان همدان برای آن ارج و احترام ویژه قایل بوده و از دیر باز تا كنون آن را با آداب و رسوم خاصی برگزار كرده‌اند. قدمت سنت‌های ویژه ماه مبارك رمضان در همدان به تاریخ اسلام بر می‌گردد و با وجود گذشت سالیان متمادی، مردم استان خود را برای استقبال از ماه میهمانی خدا آماده می‌كنند. یكی از محققان فرهنگ عامه همدان در این‌باره گفت: همه ساله مردم استان چند روز مانده به آغاز رمضان به استقبال این ماه می‌روند، كه این استقبال آیین پیشباز از ماه رمضان نامیده می‌شود. عباس فیضی اظهار داشت: آیین استقبال به این صورت است، كه مردم برای آمادگی هر چه بیشتر برای گرفتن روزه در ماه مبارك رمضان، روزهای اول، پانزدهم و آخر ماه شعبان را روزه می‌گیرند. مردم همدان باور دارند ، افرادی كه این سه روز را روزه بگیرند ، اجر و ثواب آن برابر با روزه یك ماه رمضان است. این اعتقاد به حدی در نزد مردم همدان ریشه دارد، كه بیشتر آنان این سه روز را روزه می‌گیرند. به گفته فیضی، یكی دیگر از آداب و رسوم اهالی همدان كلوخ اندازان نام دارد، مردم استان روز آخر ماه شعبان را كلوخ اندازان می‌گویند، در این روزمردم شادی‌كنان با تهیه و پخت غذایی مخصوص به‌نام كباب سرداشی سفره خود را برای اطعام نیازمندان و فقرا پهن می‌كنند . همدانی‌ها كباب سرداشی را از مخلوط گوشت چرخ كرده، سیب زمینی ، پیاز، تخم‌مرغ، ادویه و گوجه فرنگی تهیه می‌كنند، مراسم كلوخ اندازان از اول تا پایان روز آخر شعبان ادامه دارد و پس از آن مردم، آماده روزه ‌داری در ماه مبارك رمضان می‌شوند. مردم استان پس از آن كه فرزندان آنان به سن بلوغ رسیدند، از آنان می‌خواهند كه در ماه مبارك رمضان روزه را كامل بگیرند . درباره بچه‌هایی كه به سن شرعی نرسیده و روزه بر آنان واجب نیست، اهالی همدان اعتقاد دارند اگر بتوانند روزه را قلاغی (كلاغی) بگیرند، خداوند اجر و پاداش روزه كامل را برای آنان منظور می‌كند. مردم همدان به روزه نیمه روز و روزه‌ای كه در آن بچه‌ها از هنگام سحر تا اذان ظهر روزه خود را نخورند، روزه قلاغی می‌گویند. یكی دیگر از سنت‌های قدیمی ماه رمضان در همدان ، مراسم كیسه بركت در روز ۲۷ این ماه است، در این روز زنان روزه ‌دار در رفتن به مسجد و اقامه نماز ظهر به همراه خود پارچه ، نخ و سوزن می‌برند. زنان مؤمن همدانی در میانه دو نماز ظهر و عصر با استفاده از این وسیله‌ها به كار دوختن یك یا چند عدد كیسه بركت مشغول می‌شوند. آداب مردم همدان در ماه مبارك رمضان به اعتقاد مردم همدان ، هر فردی كه به داخل این كیسه پول بریزد، خداوند به وی مال و دارایی زیاد می‌بخشد، به همین علت زنان در این روز بیش از یك كیسه بركت دوخته و آن را برای فزونی دارایی بین خانواده خود و دیگران توزیع می‌كنند. از دیگر آداب مخصوص این ماه در همدان آیین توزیع آجیل مشكل‌گشا است، به عقیده مردم اگر ماه مبارك رمضان در روز چهارشنبه آغاز شود، این ماه بسیار پر بركت و خوش یمن خواهد بود. به‌همین مبنا زنان با خرید و بسته‌بندی آجیل مشكل گشا هنگام افطار به قصد نیت و طلب حاجت به مسجد می‌روند و پس از اقامه نماز مغرب بین زنان نمازگزار تقسیم می‌كنند. مردم همدان معتقدند، هر كس مراد و حاجتی داشته باشد با پخش و توزیع آجیل مشكل گشا، خواسته‌هایش برآورده می‌شود. یكی دیگر از رسوم مردم همدان در ماه مبارك رمضان جمع‌آوری خرده‌های نان سفره افطاری است، به باور مردم هر فردی كه بتواند خرده نان‌های سفره افطاری را تا آخر ماه مبارك رمضان جمع كند و تا روز عید قربان آن را نزد خود نگهدارد و آنها را در آبگوشتی كه از گوشت قربانی در عید قربان تهیه می‌شود، بریزد و سپس بخورد، خداوند تمام آرزوها و نیازهای وی را برآورده می‌كند. پخت غذاهای مخصوص از دیگر آیین‌های ماه مبارك رمضان است، زنان همدانی در این ایام برای افطار، بیشتر از غذاهایی نظیر آش‌رشته، فرنی، ترحلوا، طاس كباب ، شامی كباب ، سرداشی ، بورانی و شیربرنج و برای سحری نیزرشته‌پلو و آبگوشت مرغ می‌پزند. پخت شیرینی‌های محلی مانند كماج، انگشت پیچ، پنجه‌خاله ، یوخا، نیس درجهان و اگرده در ماه مبارك رمضان بین خانواده‌های همدانی رواج دارد. پخت و پز نان‌های مخصوص محلی نظیر نان اوفاق، نان گرده چرب و نان شاتی نیز از دیگر آیین‌هایی است كه زنان همدان همه ساله در ماه رمضان اقدام به تهیه آن‌ها می‌كنند. یكی از آیین‌های جالب توجه مردم استان همدان فرستادن افطاری توسط داماد به خانه عروس است، مطابق این سنت دیرینه در ماه رمضان جوان دارای نامزد ، باید افطاری نامزدش را به خانه پدر عروس ببرد ، این افطاری شامل چند قرص نان، گرده دو زرده ، برنج، روغن حیوانی، یك عددمرغ و یا ماهی، سیب سرخ ، شیرینی انگشت پیچ و میوه‌های فصل است. پس از این كه افطاری از سوی داماد به خانواده عروس برده شد، خانواده عروس نیز در شب‌های آینده، خانواده داماد را برای صرف افطاری به منزل خود دعوت می‌كنند. علاوه بر این در شهرها و روستاهای استان همدان مرسوم است كه پس از پایان ماه مبارك رمضان و در روز عید فطر در تمام خانه‌ها آش رشته پخته شود، زیرا به اعتقاد مردم، پس از یك ماه روزه داری ، خوردن این غذای آبكی بسیار سودمند است. زیارت اهل قبور، شركت گسترده در آیین‌های شب‌های احیا و قدر، برگزاری ایام سوگواری شهادت مولی‌الموحدین امام علی (ع)، راه‌اندازی دسته‌های سینه‌زنی، نوحه‌خوانی، زنجیرزنی و عزاداری از دیگر آداب مردم شهرها و روستاهای استان همدان در ماه ضیافت ا... است
 
 
قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
شنبه 23 مرداد 1389  3:47 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:آداب و رسوم ماه مبارک رمضان درایران

آداب و رسوم طهران قدیم
 

 

تهران قديم از نظر عبور و مرور مقرراتي خاص داشت به آن معني كه دو ساعت است از شب گذشته در ارگ تهران و وسط چهار سوق بزرگ بازار طبل مي زدند كه آن را طبل <برچين برچين> مي گفتند.


كسبه با شنيدن صداي طبل بساط خود را جمع مي كردند و سه ساعت بعد از غروب نيز شيپور خاموشي نواخته مي شد و عبور و مرور قطع مي گرديد، اما در ماه مبارك رمضان تمام اين مقررات لغو مي شد و مردم تمام شب را آزادانه در شهر رفت وآمد مي كردند و در حمام ها، مساجد، زورخانه ها و قهوه خانه ها تا نزديك سحر باز بود.


مسيرهاي عمومي و بازارها با فانوس نفتي و روغني تا صبح روشن بود. در اواخر سلطنت ناصرالدين شاه يعني سال 1297 قمري به جاي چراغهاي نفتي از چراغ گاز كارخانه حاج ميرزاحسين خان قزويني استفاده مي شد. در زمان مظفرالدين شاه با به راه افتادن كارخانه 400 كيلوواتي حاج حسين آقا امين الضرب، برق جانشين چراغ گاز شد.


تهران قديم دو خاطره از برق امين الضرب در ماه هاي شعبان و رمضان دارد. يكي چراغاني باشكوهي است كه براي اولين بار در ايام جشن نيمه شعبان به وسيله چراغهاي برق و لامپ هاي الوان انجام شد. اين چراغها باعث خوشبيني مردم نسبت به برق شد، زيرا تا قبل از آن حتي بعضي رجال هم نسبت به اقدام امين الضرب بدبين بودند. خاطره ديگر مربوط به سال 1305 شمسي مصادف با ماه مبارك رمضان است كه به سبب پاك كردن ديگ هاي بخار، قسمتي از كارخانه برق حاج امين الضرب از كار افتاد و آن سال براي روشن كردن شب هاي ماه مبارك رمضان از چراغهاي زنبوري استفاده شد.


صداي شليك توپ


اعلام غروب و افطار نيز در تهران و شهرستان هاي كوچك و بزرگ تا چندين سال پيش جالب بود. در تهران تا 50 سال پيش هر كدام از ميدا ن هاي چهارگوشه شهر به دو توپ در ايام رمضان مجهز مي شد و هر غروب و سحر با شليك 3 تير مومنان را از پايان روزه و آغاز شب با خبر مي كرد.


رمضان ماه دوستي و نزديكي مردم با يكديگر بود، زيرا مردم معتقد بودند كه قهر و دشمني با برادران ديني به روزه و نماز آنها لطمه مي زند و عبادتشان مورد قبول قرار نمي گيرد. به همين دليل قبل از آغاز ماه رمضان به ديدار يكديگر مي رفتند و طلب بخشش مي كردند، ضمنا در طول ماه نيز با گستردن سفره افطار از دوستان و آشنايان، مخصوصا مستمندان پذيرايي مي كردند. اين رسم در حال حاضر بيش و كم برقرار است. سفره قلمكار و پارچه اي افطار كه به آن <پيش افطاري> مي گفتند با غذاهاي تهراني تزئين مي شد. غذاهاي تهراني عبارت بودند از ترحلوا، شيربرنج، نان روغني، شير، مربا، فرني، خرما، خاكشير يخ مال (شيره تابستان)، پالوده سيب (ويژه تابستان) و در زمستان <حلوا ارده.> پس افطاري هم عبارت بود از شامي كباب، چلوكباب، آبگوشت، چلوخورشت، كوفته، كباب حسيني و كباب بره كه البته اين غذاها بر سر سفره كساني فراهم مي شد كه صاحب آن دستش به دهانش مي رسيد. پس از افطار شب چره و به قول فرنگي ها دسر شروع مي شد كه عبارت بود از زولبيا و باميه، پشمك، باقلوا و قطاب و انواع ميوه هاي فصل (بعضي از دسرهاي يادشده، مثل زولبيا و باميه همچنان جزو رسوم رمضان تناول مي شود.)


غذاهاي سحر بيشتر از برنج درست مي شد چون تشنگي به دنبال نداشت و به قول قديمي ها آب نمي كشيد. در تابستان موقع سحر از خوردن دوغ و ماست خودداري مي كردند، زيرا تشنگي ايجاد مي كرد و به جاي آن هندوانه و خربزه مي خوردند.


تعزيه در رمضان


تا پايان سلطنت محمدعليشاه، مجالس تعزيه معمولادر ايام ماه محرم و صفر در تهران اجرا مي شد، ولي در دوران احمدشاه در ساختمان تكيه آقا در حصار بوعلي شيران (جنوب نياوران) به دستور كامران ميرزا نايب السلطنه، تعزيه خاص ماه رمضان بعدازظهرها تا قبل از افطار در مقابل احمدشاه و خانواده سلطنتي اجرا مي شد.


كسبه تهران قديم در ماه رمضان غيراز بقال، قصاب و خباز عموما تعطيل مي شدند، زيرا اكثر مردم به دليل شب زنده داري تا ظهر روز بعد خواب بودند. در كنار عبادات روزهاي ماه رمضان، تفريحاتي نيز براي روزه داران معمول بود كه از آن جمله معركه گيري درويش ها و مارگيرها در فضاي باز مساجد معروف تهران مثل مسجد سپهسالار، مسجدشاه و مسجد جامع بازار و سرقبر آقا ديدني بود. در داخل شبستان مساجد محلات پس از اقامه نماز جماعت ظهر و عصر برنامه وعظ و تبليغ آغاز مي شد. تا قبل از مشروطه و وعاظ در مبناي فقط مسائل ديني مطرح مي كردند. بعدها براي اولين بار سيدجمال الدين اصفهاني (پدر محمدعلي جمال زاده از نويسندگان معروف) در ماه رمضان مسائل سياسي را نيز در منبر مطرح مي كرد. آن مرحوم در مساجد سيدنصرالدين، مسجد شاه و مسجد شيخ عبدالحسين (مسجد آذربايجاني ها) سخنراني هاي مذهبي و سياسي مي كرد و تندنويسان آن زمان بيانات سيد را نوشته و در روزنامه معروف <جماليه> منتشر مي كردند.


در دوران پهلوي دوم نيز واعظ معروف، استاد علامه فلسفي در سال هاي قبل از كودتاي 28 مرداد سال 32، ظهرها بعداز نماز جماعت در مسجد سلطاني سخنراني مي كرد كه به طور زنده از راديو تهران پخش مي شد. بعد از كودتا برنامه سخنراني آن مرحوم به مسجد آقاسيدعزيزا... بازار منتقل شد كه تا پايان دهه چهل ادامه داشت. در آن دوران دو مجلس سخنراني بسيار پرجمعيت ظهرها در تهران برگزار مي شد كه در درجه اول منبر حاج آقا فلسفي بعد از نماز آيت ا... العظمي خوانساري در مسجد آقاسيدعزيزا... و مجلس ديگر، سخنراني حضرت آيت ا.. مكارم شيرازي بود كه ظهرها در مسجد ارگ برگزار مي شد.


در زمان ناصرالدين شاه پس از بناي مسجد سپهسالار از آقا شيخ ملامحمدعلي معروف به <حاج آخوند رستم آبادي> تقاضا شد كه در ايام ماه مبارك رمضان در اين مسجد اقامه جماعت نمايد و ايشان اين دعوت را اجابت كرد. ضمنا بعد از نماز، آن مرحوم در مسجد مردمي نيز مي رفت كه نماز جماعت و منبر حاج آخوند در رمضان در عهد ناصري جزو باشكوه ترين نماز جماعت مجلس وعظ در سطح تهران آن روزگار به شمار مي رفت. شايان ذكر است ايشان يكي از فاضل ترين شاگردان شيخ مرتضي انصاري در نجف اشرف بود كه در سال 1332 قمري در سن 82 سالگي در زادگاهش رستم آباد شميران بدرود حيات گفت. مزارش در كنار بوستان اختياريه واقع در محله اختياريه زيارتگه اهالي و به قولي وجود تربتش خيروبركت منطقه است.


بازار مكاره


اما بازار مكاره هم در اين ايام ديدني بود. رمضان چهره جلوي مساجد معروف تهران مثل مسجد سپهسالار را عوض مي كرد، زيرا بساط دارها و خرده ريزفروش ها سفره اجناس خود را پهن مي كردند و در اين بساط انواع و اقسام پارچه، ظروف مسي و وسائل زينتي به فروش مي رسيد. بيشتر مشتريان اين بساط بانوان بودند. اين شعار بيشتر فروشنده ها بود: <كفگير با ملاقه/ مال اكبر چلاقه/ آي خانم ها همت كنيد/ پول نداريد قيمت كنيد...>


شب هاي ماه مبارك


در شب هاي رمضان مردم تهران براي خود سرگرمي هايي ترتيب مي دادند كه هنوز هم بعضي از آنها معمول است. در اين شهر معمولاهر دسته از تهران هاي بعد از تناول افطار و شام و به جا آوردن نماز رهسپار محله ديگري مي شدند. آنها كه ورزشكار بودند به زورخانه مي رفتند، جوان ترها جايشان اغلب در قهوه خانه بود، هر شب ورزشكاران محلات مختلف براي ديد و بازديد به زورخانه محلات ديگر مي رفتند و شب ديگر در محله مي ماندند تا بازديد پس بدهند. ترنابازي و سخنوري نيز سنت ماه رمضان بود. كساني كه به قهوه خانه محلات ديگر مي رفتند، چند غزلخوان و خوش نفس همراه مي بردند كه به قول معروف در زمان جريمه شدن با خواندن غزل كنف نشوند. مساجد محلات شهر از شلوغترين مراكز عمومي به حساب مي آمد كه پذيراي اكثر قريب به اتفاق اهالي به شمار مي رفت. معمولارسم بر اين بود كه اكثر مساجد، نماز جماعت مغرب و عشاء را در اول اذان بر پا مي كردند و نمازگزاران با يك خرما روزه خويش را باز كرده، سپس به خانه رفته، افطار مي كردند و بعد از گذشت ساعتي مجددا به مسجد باز مي گشتند. برنامه مسجد عموما به اين صورت تنظيم شده بود كه ابتدا واعظ منبر مي رفت و پس از سخنراني بلافاصله درس قرآن شروع مي شد كه اكثر علاقه مندان آن نوجوانان و جوانان بودند. ناگفته نماند كه اين سبك و روش كماكان چون گذشته در مساجد برقرار مي باشد.


لذت بيداري سحر


در تهران قديم براي بيدار شدن در سحرهاي ماه مبارك رمضان و تشخيص و دقت دقيق و انجام اعمال مخصوص سحر از وسايل و روش هاي گوناگون استفاده مي كردند. اين روش ها امروزه كاربردي ندارد و منسوخ شده است، ولي اطلاع از آن خالي از لطف نيست.


بانگ خروس: يكي از راه هايي كه از قديم الايام تهراني ها براي بيداري سحر از آن استفاده مي كردند صداي بانگ خروس بود. از اين رو وجود خروس را در خانه خوش يمن مي دانستند، به خصوص خروس سفيد چهل تاج كه نشانه خير و بركت بود.


سوره ياسين و طه: بعضي به نيت اينكه سحر از خواب بيدار شوند قبل از خواب سوره ياسين و طه مي خواندند و از خداوند مي خواستند كه سحر خواب نمانده و در فرصت مناسب بيدار شوند.


چراغ روشن: قبل از نصب كارخانه برق در تهران، بعضي از خدام مساجد يكي دوساعت به سحر چراغهايي را روشن مي كردند و در نقاط مرتفع شهر و گلدسته مساجد مي گذاشتند تا مردم با ديدن نور چراغ به نزديك شدن سحر پي ببرند.


كوبيدن ديوار همسايه: در ماه رمضان همسايه ها با هم قرار مي گذاشتند هر كسي سحر زودتر بيدار شد، همسايه هاي ديگر را هم بيدار كند. در صورتي كه خانه ها ديوار به ديوار بود، با كوبيدن مشت هاي پياپي به ديوار، در غير اين صورت به درخانه همسايه مي رفتند و كوبه در را مي كوبيدند تا از خانه صداي <كيه> بلند شود و مطمئن شوند اهل خانه بيدارند.


نذر كردن نيكوكاران: در قديم گاهي افراد مومن و معتقد براي ثواب يا نذري كه داشتند سحرهاي ماه رمضان مردم را بيدار مي كردند. براي اين كار نزديك سحر از كوچه ها مي گذشتند و با خواندن اشعار مذهبي يا كوبيدن حلقه در خانه ها و يا با كوبيدن قطعه اي چوب روي طبل و حلب خالي مردم را بيدار مي كردند.


صداي مناجات: بسياري از مردم تهران قديم با صداي مناجات يك ساعت مانده به سحر كه از گلدسته مساجد و پشت بام ها بلند مي شد از خواب بيدار مي شدند. اين مناجات غالبا سوره والفجر يا دعاهايي از كتاب زادالمعاد و ديگر كتب ادعيه (قبل از انتشار مفاتيح الجنان) يا صحيفه سجاديه و اشعار خواجه عبدا... انصاري بود.


پيراهن مراد


آخرين مراسم ماه رمضان قبل از عيد فطر در شب و روز بيست وهفتم اجرا مي شد. بنابر اعتقاداتي كه تهراني هاي قديم داشتند روز بيست وهفتم رمضان را روز كشتن <ابن ملجم> مي دانستند.


شب بيست وهفتم كله پاچه مي خوردند به اين بهانه كه سرابن ملجم را خورده اند. خوردن آجيل مراد هم از مراسم اين شب بود. اين آجيل با تقاضا از افرادي كه نامشان محمد، علي يا فاطمه بود تهيه مي شد كه تركيبش هم خرما، پسته، فندق، تخمه، نخودچي، بادام و شكرپنير بود. يكي ديگر از تشريفات روز بيست وهفتم، دوختن <پيراهن مراد> در مساجد مشهور نظير <سپهسالار>، <جامع بازار> و <سلطاني> بود. زنان و مردان حاجتمند پس از عرض تقاضا از 40 نفر كه نامشان محمد، علي يا فاطمه بود از يك مغازه پارچه فروشي كه اسم صاحبش محمد يا علي و دكانش هم رو بهقبله بود پارچه مي خريدند و بين دو نماز ظهر و عصر روز بيست وهفتم در مساجد ذكر شده مي بريدند و مي دوختند و بعد از نماز به تن صاحب حاجت مي كردند. در اواخر سلطنت قاجاريه كه چرخ خياطي در منازل اعيان و اشراف راه يافت، زنان رجال براي دوختن پيراهن مراد چرخ خياطي خود را به وسيله نوكران خود به مسجد مي فرستادند تا مراد آنها هم داده شود. در ماه رمضان تهران امروز ديگر خبري از ترنابازي در قهوه خانه ها و صداي شليك توپ در افطار و سحر، بانگ خروس، كوبيدن ديوار همسايه و مناجات روي بام نيست و كسي هم به دنبال تهيه آجيل مراد و دوختن پيراهن مراد و چيدن پيش افطاري و پس افطاري نمي باشد. بدون شك حال و هواي تهران و فرهنگ مردم آن دستخوش تغييرات فاحشي شده است.

 

 

 

قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
شنبه 23 مرداد 1389  3:48 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:آداب و رسوم ماه مبارک رمضان درایران

 

آداب و رسوم مردم مازندران در ماه رمضان

مردم استان مازندران ماه مبارك رمضان را در حالي آغاز كردند كه روزه اولي‌ها مثل هميشه بر سر سفره افطار متبرك شمرده مي‌شوند .

 

ماه مبارك رمضان ماه توبه، ماه محو گناهان، ماه سلام و اسلام است كه مردم استان مازندران با اميد به دست آوردن بازگشت به خويشتن از راه پيروزي بر طاغوت نفس، روزه‌شان را آغاز كردند .
ماه رمضان در فرهنگ عامه ايرانيان جايگاه ويژه‌اي دارد و در تمامي شهرهاي كشور ماهي مقدس به شمار مي‌رود .
از جمله آداب و رسوم و اعتقادات مردم در اين ماه نذورات مختلفي است كه مردم به آن توجه خاصي دارند. مردم استان مازندران براي برآورده شدن آرزوها و ارتباط معنوي با خدا سه روز مانده به ماه مبارك رمضان را روزه مي‌گيرند .
در مازندران افرادي كه حاجتي داشته باشند براي برآورده شدن آن نذر ختم انعام مي‌كنند و براي اين كار از كساني كه در قرائت قرآن تبحر دارند دعوت مي‌كنند و به هنگام خواندن قرآن مقداري نمك، چند قرص نان و چند ظرف آب در سيني بزرگي مي‌گذارند و در مجلس قرار مي‌دهند .

 

پس از خواندن سوره انعام افراد روزه خود را با غذاهايي كه در سيني قرار دارد باز مي‌كنند و نان‌هاي باقي‌مانده را به عنوان تبرك در سفره نان قرار مي‌دهند تا بركت پيدا كند و در ادامه صاحب مجلس سفره افطار را پهن مي‌كند .
قديم در مازندران رسم بود افرادي كه فرزند پسر مي‌خواستند نذر مي‌كردند كه در طول ماه مبارك رمضان مردم را براي خوردن سحري بيدار كنند، به اين صورت كه يك پيت حلبي خالي به گردن خود مي‌آويختند و با چوب به آن ضربه مي‌زدند تا مردم براي سحري بيدار شوند كه البته اين رسم‌ها هم‌اكنون از بين رفته است .
نذر حلوا از ديگر نذورات مردم اين منطقه است كه در شب 15 ماه مبارك رمضان هم‌زمان با ميلاد امام حسن مجتبي (ع) زنان به عنوان نذر قند، چاي، خرما و زغال به مسجد مي‌برند كه اين كار تا پايان ماه مبارك رمضان ادامه دارد .
همچنين در كنار اين مواد حلوا، آش، زولبيا و باميه سنتي، فرني، آبگوشت و باقلاي پخته با پلو به ميان روزه‌داران مي‌برند .
‌قديم در ساري در زمان افطاري هر كسي كه نذر داشت مجمعه‌اي از كل نذورات خود را به عنوان افطاري درست مي‌كرد و به زندان شهر مي‌برد .
در خصوص عزاداري مردم مازندران از شب نوزدهم تا آخر ماه رمضان مي‌توان گفت که مردم استان در اين شب‌ها در مدح امام علي (ع) شعر مي‌گويند و مردم نذورات خود را به صورت پول داخل كشكول مي‌گذارند، در آن شب خرما، شربت زعفراني و فرني به عنوان نذورات به روزه‌داران داده مي‌شود .
روزه‌سري
كساني كه در مازندران براي نخستين بار به سن تكليف مي‌رسند و روزه مي‌گيرند تا زماني كه از جانب بزرگ‌ترها به عنوان روزه‌سري هديه‌اي نگيرند، افطار نمي‌كنند .
معمولاً اين هدايا شامل چادر نماز و طلاجات براي دختران، پول و انواع نقره‌جات قديمي براي پسران است .
سحر و افطار
مازندراني‌ها بر اين اعتقادند كه سحر را نمي‌خوابند، زيرا نماز نافله شب مي‌خوانند و به ويژه مناجات حضرت امير در مسجد امير را به نام مولا يا مولا زمزمه مي‌كنند .
مردم استان مازندران يا با صداي خروس و يا با سحر‌خواني آواز‌خوانان خود را براي سحر آماده مي‌‌كنند .
سحر‌خوانان با صداي بلند مي‌خواندند: سحر شد بپا خيز هنگام نماز است و همسايه‌ها نيز با اين آواز ديگران را براي سحري در صورت خواب بودن بيدار مي‌كردند .
قرائت مناجات ابوحمزه ثمالي و خواندن يك جزء از قرآن توسط با‌سوادان از ديگر سنت‌هاي مردم مازندران بوده است .
ساك با كوكو، تخم مرغ و برنج و در قديم نيز قرقناق از غذاهاي محلي مازندران بود كه اعتقاد داشتند خوردن اين غذاها در طول روز مانع گرسنگي و ضعف مي‌شود .
دعوت از اقوام و فاميل به افطاري يكي از مهم‌ترين مراسمي است كه مردم مناطق مازندران به آن پايبند هستند .
وداع با ماه مبارك رمضان
اين مراسم در مازندران از شب 27 ماه مبارك رمضان برگزار مي‌شود .
در اين شب‌ها مداحان و مبلغان ديني نداي خوش‌‌ الوداع با رمضان، الوداع شهر نور و القرآن را سروده و با اشعار زيبايي از سروده‌هاي محلي با ماه رمضان وداع مي‌كنند و براي ورود به ماه شوال و بزرگ‌ترين عيد اسلامي آماده مي‌شوند .
در اين ماه فوت كردن به قند و بستن گره به نخ هنگام خواندن دعاي جوشن كبير و دادن آن به مريض براي شفا نيز رسم است .
مردم مازندران در شب ضربت خوردن حضرت علي (ع) خوردن شيريني را حرام مي‌دانند .


نذر برای آزادی زندانیان در مازندارن
بسیاری ازمردم مازندران برای برآورده شدن آرزوها و ارتباط معنوی با خدا3 روز مانده به ماه مبارك رمضان را روزه می‌گیرند. در مازندران افرادی كه حاجتی داشته باشند برای برآورده شدن آن نذر ختم انعام می‌كنند و برای این كار از كسانی كه در قرائت قرآن تبحر دارند دعوت می‌كنند و به هنگام خواندن قرآن مقداری نمك، چند قرص نان و چند ظرف آب در سینی بزرگی می‌گذارند و در مجلس قرار می‌دهند. پس از خواندن سوره انعام، افراد روزه خود را با غذاهایی كه در سینی قرار دارد باز می‌كنند و نان‌های باقی‌مانده را به‌عنوان تبرك در سفره نان قرار می‌دهند تا بركت پیدا كند و در ادامه صاحب مجلس سفره افطار را پهن می‌كند.

 

قدیم در مازندران رسم بود افرادی كه فرزند پسر می‌خواستند نذر می‌كردند كه در طول ماه مبارك رمضان مردم را برای خوردن سحری بیدار كنند، به این صورت كه یك پیت حلبی خالی به گردن خود می‌آویختند و با چوب به آن ضربه می‌زدند تا مردم برای سحری بیدار شوند كه البته این رسم‌ها هم‌اكنون از بین رفته است. نذر حلوا از دیگر نذورات مردم این منطقه است كه در شب 15 ماه مبارك رمضان همزمان با میلاد امام حسن مجتبی(ع) زنان به‌عنوان نذر ، قند، چای، خرما و زغال به مسجد می‌برند كه این كار تا پایان ماه مبارك رمضان ادامه دارد.
همچنین در كنار این مواد حلوا، آش، زولبیا و بامیه سنتی، فرنی، آبگوشت و باقلای پخته با پلو به میان روزه‌داران می‌برند. در ساری در زمان افطاری هر كسی كه نذر داشت مجمعه‌ای از تمام نذورات خود را به‌عنوان افطاری درست می‌كرد و به زندان شهر می‌برد.
كسانی كه در مازندران برای نخستین بار به سن تكلیف می‌رسند و روزه می‌گیرند تا زمانی كه از جانب بزرگ‌ترها به‌عنوان روزه‌سری هدیه‌ای نگیرند، افطار نمی‌كنند. معمولاً این هدایا شامل چادر نماز و طلاجات برای دختران، پول و انواع نقره‌جات قدیمی برای پسران است. مازندرانی‌ها بر این اعتقادند كه سحر را نمی‌خوابند زیرا نماز نافله شب می‌خوانند و به‌ویژه مناجات حضرت امیر در مسجد امیر را به نام مولا یا مولا زمزمه می‌كنند.
  
      

قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
شنبه 23 مرداد 1389  3:54 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:آداب و رسوم ماه مبارک رمضان درایران

 

نگاهي به آداب و رسوم مردم هرمزگان در ايام مبارک رمضان


رمضان مانند همه ماهها نيست بلکه ما فوق ماههاي ديگراست زيرا همانطورکه خداوند در قرآن فرموده رمضان ماه عبادت وخودسازي است وشب هاي قدر آن ازهرماه بالاتر است .
روزها، روزه داري ،شب ها شب زنده داري ، توبه و راز و نيازهاي عميق با خدا و خواندن دعا و قرآن،انگار اين آخرين ماه رمضان عمر ما باشد .
به گزارش ايرنا روزه داري دربين ساکنان اين استان از ماه شعبان شروع مي شود چرا که برخي معتقدند روزه هاي واجب دارند که نتوانسته اند درسالهاي گذشته بگيرند و يا روزه هاي مستحبي دارند تا ثواب ببرند .
روزهاي آخر ماه شعبان بويژه سه روز آخر و بخصوص روز آخر که به روزه يوم الشک معروف است بيشتر به آن بها داده مي شود چرا که عده اي نمي خواهند روزه 30روز ماه رمضان کم داشته باشند .
وقتي به انتهاي ماه شعبان مي رسيد عده اي از قديم الايام عادت دارند که غروب آن روز دربالاي پشت بام و جاهاي بلند و برخي هم با دستگاههاي مدرن به انتظار ديدن ماه رمضان مي نشينند تا ماه نو را خود ببيند ومطمئن شوند .
البته در بيشترسالها در اين روزها ماه بدرستي با چشم عادي ديده نمي شود و بنا به اعلام ستاد استهلال رمضان همزمان با سراسر کشور رسميت پيدا مي کند .
با قطعي شدن ماه رمضان استان هرمزگان حال و هواي رمضان به خود مي گيرد تقريبا خوردن و آشاميدن در ملاعام برچيده مي شود و تا غروب هر روز به حرمت اين ماه عزيز کسي به خود اجازه نمي دهد در بين مردم روزه خواري کند .
کساني که توانايي گرفتن روزه در اين ماه دارند چهره هاي معنوي و بندگي خدا از دور مشخص است و روزه را با جان و جسم خود لمس مي کنند .
مردم اين استان در اين ماه اعتقاد به برکت نعمت هاي خدا دارند و در بين آنها به ماه برکت معروف است لذا هر نوع درآمد و افزايش رزق و روزي را مبدا و منشا آن دراين ماه مي دانند .
دراين ماه آيين هاي زيادي از خواندن قرآن و دعاهاي مستحبي ، نمازهاي قضا و نماز و دعا براي پدر ومادر و درگذشتگان از سوي مردم خوانده مي شود .
ربناي هرمزگان که ازسحرگاهان آغاز مي شود تنها با خوردن افطاري به پايان نمي رسد و تا پاسي از شب ادامه دارد .
درماه رمضان مساجد هرمزگان بويژه در شهر بندرعباس بيش از ماههاي گذشته شلوغ تراست و نماز گزاران پس ازاقامه نماز و مختصري افطاري معروف به لب گشودن افطار به خواندن يک جزء قران مي کنند .
اين رويه به مدت سي شب ادامه دارد و شب هاي قدر دعاهاي مستحبي از قبيل جوشن کبير و نمازهاي مستحبي ،آيين هاي قرآن بر سرگذاشتن تا پاسي از شب ادامه دارد .
شب هاي قدر که معروف به شب هاي ضربت خوردن و شهادت حضرت علي (ع) هم است شب هاي قتل هم مي گويند که علاوه برآين هاي ياد شده آيين هاي سوگواري شهادت مولاي متقيان هم برگزار مي شود .
خواندن 100رکعت نماز مستحبي و دعاي معروف جوشن کبير يا 100بند دربين ساکنان اين خطه همچنان در شب هاي قدراز اهميت وجايگاه خاصي برخوردار است .
دعاي 100بند که همراه با هربار جمله الخوص خللسنا من النار يا رب به پايان مي رسد به نخي که همراه دارند يک گره مي زنند و پس از پايان دعا در جاي مناسب نگه مي دارندوبه دعاي 100بند معروف است واعتقاد دارند که کسي که همراه داشته باشد و يا در خانه نگه داري کند با مشکل مواجه نمي شود .
از شب بيست ويکم رمضان آيين هاي ختم قرآن و فاتحه اموات نيز به مدت 9 شب در اين استان به جريان مي افتد و دراين شب ها برخي از مردم به ياد درگذشتگان خود بويژه درپدر ومادر،خواهر و برادر مراسم ياد بودي برگزار مي کنند .
اين برنامه ازاين قرار است که يک تا چند قاري معروف به ملا عصر به منزل خود دعوت مي کنند و هريک يک جز قرآن را به نيت ثواب به روح اموات دعوت کننده تلاوت مي کنند .
اين رسم يک سابقه ديرينه در نزد هرمزگانيها دارد که هنوز برخي از آن ياد مي کنند و معتقد ند که اموات آنها در ماه رمضان چشم انتظار هستند و اين رسم در سال دوبار انجام مي شود .
مي گويند سرمنشا و خاستگاه اين رسم قرآني و نوعي گراميداشت ياد وخاطره اموات ودرگذشتگان است و روح آنها با اين کار شاد مي شود .
اين مناسبت نوعي احترام به اموات و به ياد آنها بوده و معتقد روح آنها دراين مجلس حاضر وانتظار دارد که به ياد آنها باشند و درشرايط عادي برخي از مردم درشب هاي دوشنبه وجمعه نيز پس از خوردن مقدار غذا يا ميوه با خواندن يک با سوره حمد و سه بار سوره اخلاص ازمردگان خود ياد مي کنند .
اين رسم موجب مي شود که اعضاي يک فاميل که برخي به بيش از 100نفر مي رسد در يک شب در منزل يکي ازآنها اقوام جمع شوند ويک نوع ديدوبازديد و احوالپرسي از هم ديگر هم تلقي مي شود .
تدارک افطاري معمولا برعهده يک تا چند خانواده در يک محل است که از لحاظ مالي فشاري به ديگر اعضاي خانواده بوجود نيايد .
از موضوع فاتحه اموات که بگذريم به خوراکي ها و شيريني ها دراين ماه در هرمزگان بپردازيم که رنگين ترين بخش غذا را سفره افطار را تشکيل مي دهد .
بيشتر مردم عادت دارند بطور معمول افطاري خود را با آب جوش يا چاي کمررنگ و خرما و رطب بازکنند که دراين فصل خرماي تازه اعم از خزيزي ، مرداسنگ ، زرد و هليلي در بازار موجود است .
به هنگام افطار خوراکي هاي ديگر مثل فرني ، شيريني و نان هاي محلي و همچنين رنگينه در سر سفره خودنمايي مي کند که بيشتر مردم افطار خود را با اين خوراکي ها اول باز مي کنند و سپس نماز مغرب وعشا مي خوانند و پس از يکي دوساعت شام صرف مي کنند .
روزهاي پاياني رمضان هم حال وهواي ديگري دارد که معروف به اين است که صدحيف که ماه رمضان رفت و صد شکر که عيد رمضان آمد .
مردم در روزهاي پاياني رمضان به اسقبال عيد مي روند و پس ازاقامه نماز عيد فطر برخي به زيارت اهل قبور مي روند وبه ياد درگذشتگان خود قران و فاتحه مي خوانند و برخي هم به ديدار بزرگترهاي خود مي روند .
يکي از سنت هاي حسنه مردم در روز عيد فطر ،پرداخت فطريه و در اصطلاح محلي (سر روزه ) است که پيش از اقامه نماز عيد فطر آماده مي کنند که برخي در همان ميعادگاه نماز تحويل ميدهند وبرخي هم که افراد فقير ونيازمندي مي شناسند به خانه آنها مي فرستند .
دراين روز بيشتر خانواده ها ديدار جمعي با تمام اعضاي خانواده دارند که اکثر آنها در يک مهماني بزرگ شرکت مي کنند و پس از نهار ظهرعيد رمضان به ديدار بقيه فاميل ودوستان خود مي روند و اين گونه ربناي ماه مبارک رمضان در هرمزگان شکل مي گيرد .

 

 

قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
شنبه 23 مرداد 1389  3:56 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:آداب و رسوم ماه مبارک رمضان درایران

 

آداب و رسوم مردمان آذربایجان در ماه رمضان

صداي پاي رمضان كه مي رسد بويش را مي توان در كوچه پس كوچه‌هاي شهر، خيابان در مراسم و مجالسي ويژه و حتي در كنج خانه ها و خلوت منازل استشمام كرد .
آداب و رسوم مربوط به ماه صيام آن قدر متنوع و جذاب هستند كه بايد براي آن كتابي قطور نوشت و ساعت ها در مورد آن سخن گفت .
با توجه به اينكه ايران كشوري مسلمان و شيعه به شمار مي‌آيد، ماه رمضان نيز از جايگاه ويژه‌اي در نقاط مختلف و در بين مردمان آن برخوردار است. از روستاهاي كوچك و قصبه ها گرفته تا شهرهاي بزرگ همه رنگ صيام به خود مي گيرند و جامه افطاري و سحري به تن مي كنند، اما آداب و رسوم منطقه آذربايجان خود چيزي ديگري است ، حلاوت،طراوت و جذابيت ديگري دارد .
آذربايجان از ديرباز به سرزمين خدا پرستي، وحدانيت و نيز عشق به ولايت و تشيع و ام‌القراي اسلام لقب گرفته است، اما آنچه كه در اولين گام مي توانم در آستانه رمضان و يا در روزهاي روزه در بين مردم آذربايجان مشاهده كرد تغيير رفتار و منش آنها و سيل دعوت به افطارها است .
افطار دادن به قدري در بين مردم آذربايجان از جايگاه بالايي برخوردار است كه هر يك سعي مي كند بر ديگري پيشي گيرد به همين خاطر اگر شما در آذربايجان بخواهيد افطاري بدهيد بعد از دهم ماه رمضان دچار مشكل خواهيد شد چون قبلاً رزور شده است !

*
نزيه
برخي از مردم يكي دو روز قبل از ماه رمضان يعني روزهاي آخر ماه شعبان را به نيت استقبال از ماه مبارك رمضان روزه مي‌گيرند .
مردم آذربايجان شرقي با خانه‌تكاني به استقبال ماه مبارك رمضان مي‌روند و يكي دو روز مانده به آغاز ماه مبارك رمضان مردم روستاهاي آذربايجان شرقي فطيري به نام «نزيه»درست مي‌كنند .
نزيه يك نوع نان محلي مغزدار است كه روي آن با چنگال و ته استكان بزك شده است. اين فطير از شيريني‌هاي مخصوص ماه رمضان است

*
قاباخلاما
پيش از اينكه راديو و تلويزيون اعلام آغاز ماه رمضان را به عهده بگيرند، روستائيان براي رويت هلال بالاي بام مي‌رفتند و ساعت‌ها منتظر مي‌شدند يا سواري را به شهرهاي اطراف مي‌فرستادند تا از ديده شدن هلال خبري بياورد . رسم پيشواز هم در ميان متدينين وجود دارد كه به آن «قاباخلاما» مي‌گويند . آنها دو يا سه روز قبل از رويت هلال به پيشواز ماه رمضان مي‌روند و روزه مي‌گيرند

*
رويت هلال ماه و نگاه كردن به آئينه
بزرگترها بعد از رويت هلال ماه رمضان، به چهره يك كودك معصوم يا يك فرد مومن و نمازخوان نگاه مي‌كردند و اعتقاد داشتند كه نگريستن به صورت آدمهاي بي‌نماز و روزه‌خوار، خوش يمني درپي نخواهد داشت .
نگاه كردن به‌آيينه و فرستادن صلوات بر محمد و آل محمد (ص) بعد از رويت هلال ماه هنوز هم به عنوان يك رسم در بين پيرمردان مناطق روستايي استان، مرسوم است .
اين عادت بر اين اعتقاد مبتني است كه بايد در ماه رمضان دل مومن همچون آيينه صاف و روشن باشد و از ناپاكي‌ها صيقل يابد .
پيرمردان براي اين منظور همواره آ ئينه كوچكي در درون جيب خود داشتند و بعد از اينكه خود به رويت آيينه مي‌پرداختند، با فرستادن صلوات چندين بار آئينه را به دور خود و اهل خانواده مي‌چرخاندند .
هر چند اين رسم در طي ساليان اخير به دليل توسعه رسانه هاي گروهي، موضوعيت خود را از دست داده اما هنوز كه هنوز است بسياري از پيرزنان و پيرمردان روستانشين براي كار مبادرت مي كنند .
پيش از اين همچنين قبل از آغاز ماه رمضان از طرف مردم روستاهايي كه روحاني نداشتند،‌ نمايندگاني به نزد امام‌جمعه‌هاي شهرها ‌فرستاده مي شد و از آنها درخواست مي‌كردند كه يك روحاني را به نمايندگي از خود به روستا بفرستند. روحاني فرستاده شده را با سلام و صلوات به روستا مي‌بردند و هر شب در خانه‌اي مهمان مي‌شد تا ماه رمضان به پايان برسد .»‌

*
غباروبي منازل و مساجد
در آذربايجان شرقي مخصوصاً زنان روستايي در ماه رمضان مانند عيد نوروز اقدام به غبارگيري از منازل مي‌كردند و مردم اين منطقه اقدام به غباروبي مساجد مي‌كنند .
زنان مومنه آذربايجان بر اين اعتقاد بودند خانه‌اي كه براي شروع ماه رمضان پاك و تميز نباشد، خير و بركت ماه مهماني خدا، از آن گريزان مي‌شود .

*
افطاري
افطاردهي در آذربايجان شرقي از هفته دوم ماه رمضان مرسوم است و معمولا فقرا را به مراسم افطاري دعوت مي‌كنند و البته از افراد فاميل نيز وعده گرفته مي‌شود .
اما آنچه كه اغلب بر سر سفره افطاري آذربايجان ها ديده مي شود از نان هاي روغني گرفته تا سوپ و خرماهاي تزئين شده با گردو ، پودر گردو ، پنير ،سبزي، ماست، مربا، شير برنج و انواع حليم‌ها است .
در گذشته آبگوشت از غذاهاي مرسوم افطاري بوده است اما امروز افطاري‌ها تفاوت چنداني با ديگر نقاط كشور ندارد فقط آش دوغ و آش رشته مرسوم است و اخيرا گذاشتن سوپ هم بر سر سفره افطار در تبريز مرسوم شده است .
امروزه نان روغني پزهاي بازاري كار خانمها را راحت كرده اند اما چه بسيار زمان كدبانو كه، لذيذترين و خوشمزه ترين كلوچه ها ، نان ها و كيك ها و شيريني ها را براي مهمانان روزه دار خود تدارك مي بينند .
اما در اين ميان آنچه بايد به وجودش آنهم در عصر تكنولوژي و پيشرفت حسرت خورد، انتقال اين سنت حسنه از داخل خانه هاي با صفا و كوچك شهروندان و روستائيان به داخل سالن هاي بي روح و تالارهاي غذاخوري است، اگر تا ديروز با خرما و آب داغ و سوپي خانگي از روزه داران پذيرايي شده و و زنان آذربايجاني كدبانوگري و دست پخت هاي هنرمندانه‌اي خويش را به رخ مهمانان مي كشيدند،اكنون به دليل زندگي ماشيني غذاهاي رنگارنگ، گران قيمت و مصنوعي بر روي ميزها چيده مي شود .
اما اين تغيير شيوه هم به نوعي از نيت خيرخواهانه مردم آذربايجان حكايت دارد .
اما شيرين ترين افطاري به تازه دامادها و تازه عروس ها اختصاص دارد، پسران و دختران نامزد در ايام زمپان جايگاه ويژه اي در سر سفره افطار دارند . خانواده آقا دامادها و عروس خانم ها هم جاي خود دارد .
كار و بار شيريني فروش ها و مخصوصاً آن دسته از قناديهاي كه زولبيا و باميه و كلوچه ها و نان روغني ها مخصوص و معروف خود را مي پذند نيز در اين ايام سكه مي شود.چند ساعت به افطار مانده مي توان شور و حرارت و صف هاي طولاني در مقابل اين شيريني فروش ها را مشاهده كرد .

*
اوباش دان

 


اوباش‌خوري در آذربايجان غربي
پختن نان و حلوا نيز يكي از متداول‌ترين سنت‌ها در اين استان است. حلواي ماه رمضان در بين مردم روستايي به «تره» مشهور است كه آرد آن را با مقداري شير آميخته كرده و پس از آنكه خشك شد با روغن حيواني يا معمولي سرخ كرده و به آن عسل اضافه مي‌كنند. «ياغلي فتير» هم اسم ناني است كه در اين ماه پخته مي‌شود. اين نان كه نوعي نان روغني محسوب مي‌شود، علاوه‌بر مصرف در سر سفره خانواده‌ها، به نيت نذري و هديه هم داده مي‌شود و مردم معتقدند كسي كه از اين نان بخورد در طول روز گرسنه نمي‌شود. سحري خوردن در استان آذربايجان غربي به «اوباش» معروف بوده و وقت آن نيز يك ساعت مانده به اذان صبح است .


اما سحري خوردن و سحري بلند شدن هم براي خود در آذربايجان و به ويژه در روستاهاي آن آدابي دارد هنوز هم كه هنوز است روستائيان و عشاير آذربايجان با صداي ضربه همسايه بر ديوار خانه شان از خواب بيدار مي شوند اگر سحرگاهان كه در روستاهاي دور افتاده آذربايجان بر روي پشت بام خانه اي قرار بگيري مي بيني كه چه شور و نشاط مبرهن در روستاها حاكم است چراغ خانه ها يكي يكي روشن مي شوند همسايه‌هاي ديوار به ديوار زنجير وار يكديگر را به فريضه الهي فرا مي خوانند و حسن ختام اين شعر منظوم سحري خوردن به شيواترين موسيقي آسماني يعني اذان صبح ختم مي شود .
در روستاهاي استان در ماه رمضان، وسيله آگاه شدن مردم از اوقات شرعي، عمدتا به وسيله موذن‌هاي روستايي، حركت ستارگان و بالاخره بانگ صبحگاهي خروسهاي محلي بوده است .
در بين عامه مردم، زمان سحري خوردن در بين مردم منطقه به « اوباش» يا « اوباش دان» مشهور است و وقت آن نيز يك ساعت مانده به اذان صبح است .
موذنين روستايي، با صداي نافذ و گيرايي، وقت سحر را بر پشت بامهاي منازل يا مساجد روستايي با دعايي كه در محل به آن « مناجات » مي‌گويند، اعلام مي‌داشتند .
مناجات شامل چند قطعه دعا به زبان عربي و تركي و صلوات بر محمد و آل محمد (ص) بوده است .
پيرمردان در سطح روستاها، هنوز هم با حسرت زيادي خاطراتي از شيوه بيان، گيرايي و زيبايي صداي مناجات خوانان نقل مي‌كنند .
همچنين در گذشته‌هاي نه چندان دور در مناطق روستايي وقت سحر و اذان صبح از روي حركت ستاره‌هايي كه اصطلاحا به آنها « اولكرلر» مي‌گفتند تعيين مي‌شد .
ماه رمضان در آذربايجان، هنوز هم ماه احسان، اطعام و تجديد دوستي‌هاست و اكثر خانواده‌ها، سعي مي‌كنند حداقل براي يكبار در طول اين ماه براي افراد فاميل و نزديكان، افطاري بدهند .
دادن افطاري‌هاي جمعي، براي مستمندان هنوز هم، در سطح برخي از مساجد شهري و روستايي استان در شب هاي ماه رمضان مرسوم است .
مراسم نيمه ماه رمضان يعني روز تولد امام حسن مجتبي (ع) نيز در آذربايجان گرامي داشته مي شود هر چند مراسم عقد و عروسي در اين ماه در بين مردم آذربايجان متداول و معمول نيست اما بسياري از خانواده ها نيز فراهم كردن مقدمات يك زندگي مشترك و مراسم بله برون را در ايام رمضان و به ويژه پانزدهم پربركت و ميمون مي دانند .

*
شب‌هاي احيا
اما شب‌هاي احيا در آذربايجان از جايگاه ويژه اي برخوردار است مساجد حسينه ها، مصلي ها همه از خيل مشتاقان وصال دوست و خريداران مغرفت ،پابرهنگان و تشنگان محبت و رحمت دوست آكنده و لبريز است.«سبحانك يا لا اله الا انت،الغوث الغوث خلصنا من النار يارب» و اين آواي سوزناك هر آذربايجاني است كه در شب هاي قدر (19 – 23 رمضان) از دل سينه هاي مالامال از اميد رحمت و مغفرت پروردگار جاري مي شود.در اين روزها و شب ها محبت،مهرباني،احسان و نيكوكاري مردم آذربايجان و خانواده هاي آنان به اوج خود مي رسدخوشحال و با نشاط از آن جهت كه رمضان اين ماه پرفيض و بركت را در يافته اند و به اين توفيق بزرگ نائل شده اند و مغموم از آن جهت كه اين ماه دوست داشتني در حال خداحافظي از آنهاست .

*
زيارت اهل قبور
در عصر واپسين روز از ماه رمضان بسياري از خانواده ها در بسياري از شهرها و روستاها به زيارت اهل قبور رفته و نذر و احسان مي كنند.كودكان و نوجوانان نيز از اين آداب و رسوم سنتي و معنوي سهمي براي خود دارند آنها پا به پاي بزرگان و والدين خود سحري مي خورند و چون ظهر شرعي فرا مي رسد افطار زود هنگام مي كنند. آنها نيز از فيوضات اين ماه پربركت مستفيض مي شوند .

*
دوختن كيسه لعن ابن معلجم
رسم كيسه‌دوزي 27 ماه رمضان كه هنوز در برخي مناطق اين استان زنده است ، « معروف است كه روز 27 ماه رمضان شب قصاص ابن ملجم است. در اين روز زنان برخي مناطق كيسه‌اي مي‌دوزند كه به كيسه لعن ابن ملجم يا كيسه مراد‌ معروف است. در شب بيست و هفتم ماه رمضان با هر سوزني كه به اين كيسه مي‌زنند، يك بار به ابن ملجم لعنت مي‌فرستند

*
فطريه
در آخرين روز سرپرست خانواده با محاسبه ميزان فطريه افراد آن را از قوت سالانه يا از پول توي جيب جدا كرده و در محل خاصي قرار مي‌دهند .
فطريه در روستاها شامل آرد يا گندم مي‌شود كه سرپرست خانواده آن را در پشت در و در داخل منزل قرار مي‌دهد كه در اولين فرصت به افراد فقير و مستمند تحويل دهد .
در برخي از مناطق روستايي و شهري در روز پاياني ماه رمضان بعد از اداي فريضه مغرب و عشا، آيين خداحافظي ماه رمضان برگزار مي‌شود كه اين آيين شامل نمازهاي مستحبي و دعاهاست .
در ميان مردم آذربايجان شرقي رسم است كه مادر خانواده، كاسه‌اي را پر از گندم مي‌كند و از بزرگ تا كوچك بر روي آن دست مي‌زنند. همه سعي مي‌كنند در هنگام اعلام عيد در خانه‌هاي خود باشند تا فطريه‌شان به گردن كس ديگري نيفتد. مردم استان معتقدند كه بايد فطريه را در همان روز اول به فقرا بدهند
بعد از برگزاري نماز عيد در مسجد محل، مردم به ديد و بازديد مي‌روند و خصوصا به كساني سر مي‌زنند كه نوعيد دارند .
اما هلال ماه شوال كه به بام باختر آسمان نقش مي بندد حلول شوال و پايان رمضان حتمي است و فردايش عيدفطر است و شادي و نشاطي ديگر و به شكرانه توفيق يك ماه روزه داري و منزلت در جوار محبت پروردگار را جشن و سرور و شادماني خانواده ها را در بر مي گيرد.هرچند كه اين جشن در ذات خود اندكي هجران دارد چرا كه اين ماه دوست داشتني براي سالي ديگر از خانه ها رخت بر بسته است :
 
 
قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
شنبه 23 مرداد 1389  3:57 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:آداب و رسوم ماه مبارک رمضان درایران

.

آداب و رسوم مردم لرستان در ماه مبارک رمضان

 به گزارش خبرنگار ايرنا، م‍ردم‌ ‌اس‍ت‍‍ان‌ ل‍رس‍ت‍‍ان‌ ن‍ي‍ز ‌ه‍م‍و‌اره‌ ب‍‍ا ح‍ل‍ول‌ م‍‍اه‌ م‍ب‍‍ارک‌ رم‍ض‍‍ان‌ م‍‍اه‌ ب‍‍ه‍‍ار دل‌ ‌ه‍‍ا، خ‍ود ر‌ا ب‍ر‌ا‌ي‌ ب‍رگ‍ز‌ار‌ي‌ ‌آي‍ي‍ن‌ ‌ه‍‍ا‌ي‌ وي‍ژه‌ ‌اي‍ن‌ م‍‍اه‌ م‍ب‍‍ارک‌ ‌از م‍دت‌ ‌ه‍‍ا ق‍ب‍ل‌ ‌آم‍‍اده‌ م‍‍ي‌ ک‍ن‍ن‍د .
ب‍ن‍‍ا ب‍ه‌ س‍ن‍ت‌ دي‍ري‍ن‍ه، م‍ردم‌ اين ديار چ‍ن‍د‌ روز ق‍ب‍ل‌ ‌از ف‍ر‌ارس‍ي‍دن‌ ‌اي‍ن‌ م‍‍اه‌ ‌ع‍زي‍ز ب‍‍ا روزه‌ د‌ار‌ي‌ و ‌ع‍ب‍‍ادت‌ ب‍ه‌ ‌اس‍ت‍ق‍ب‍‍ال‌ م‍‍اه‌ رم‍ض‍‍ان‌ م‍‍ي‌ رون‍د .
در ‌اي‍ن‌ ‌اي‍‍ام‌ ب‍‍از‌ار خ‍ري‍د وف‍روش‌ زول‍ب‍ي‍‍ا و ب‍‍ام‍ي‍ه‌، ح‍ل‍ي‍م‌ و خ‍رم‍‍ا رون‍ق‌ ب‍ي‍ش‍ت‍ر‌ي‌ م‍‍ي‌ ي‍‍اب‍د و م‍ردم‌ م‍وم‍ن‌ استان س‍‍ع‍‍ي‌ م‍‍ي‌ ک‍ن‍ن‍د ب‍ه‌ ‌ه‍ن‍گ‍‍ام‌ ‌اف‍ط‍ار‌ي‌ ب‍ي‍ش‍ت‍ر ‌از ‌اي‍ن‌ ‌اق‍لام‌ ‌غ‍ذ‌اي‍‍ي‌ ‌اس‍ت‍ف‍‍اده‌ ک‍ن‍ن‍د .
ي‍ک‍‍ي‌ ‌از س‍ن‍ت‌ ‌ه‍‍ا‌ي‌ ر‌اي‍ج‌ م‍ردم‌ ‌اي‍ن‌ دي‍‍ار ک‍ه‌ در ‌اي‍‍ام‌ م‍‍اه‌ م‍ب‍‍ارک‌ رم‍ض‍‍ان‌ ب‍ي‍ش‍ت‍ر م‍ورد ت‍وج‍ه‌ ق‍ر‌ار م‍‍ي‌ گ‍ي‍رد، ف‍رس‍ت‍‍ادن‌ ب‍خ‍ش‍‍ي‌ ‌از ‌غ‍ذ‌ا‌ه‍‍ا‌ي‌ ‌اف‍ط‍ار و س‍ح‍ر ب‍ه‌ درب‌ م‍ن‍‍ازل‌ ‌ه‍م‍س‍‍اي‍گ‍‍ان‌ ب‍وده‌ ک‍ه‌ ب‍ه‌ ‌اص‍طلاح‌ ‌ع‍‍ام‍ي‍‍ان‍ه‌ ب‍ه‌ ‌آن‌ "ک‍‍اس‍م‌ س‍‍ا" م‍‍ي‌ گ‍وي‍ن‍د .
ب‍‍ان‍و‌ان‌ ل‍رس‍ت‍‍ان‍‍ي‌ ن‍ي‍ز ت‍وج‍ه‌ وي‍ژه‌ ‌ا‌ي‌ در پ‍خ‍ت‌ ‌غ‍ذ‌ا‌ه‍‍ا‌ي‌ ‌اف‍ط‍ار و س‍ح‍ر د‌اش‍ت‍ه‌ و ب‍‍ا پ‍خ‍ت‍ن‌ ‌ان‍و‌ا‌ع‌ ‌آش‌ ‌ه‍‍ا، ش‍ل‍ه‌ زرد، ف‍رن‍‍ي، ح‍ل‍و‌ا و ش‍ي‍رب‍رن‍ج‌ ج‍ل‍وه‌ ‌ا‌ي‌ خ‍‍اص‌ ب‍ه‌ س‍ف‍ره‌ ‌ه‍‍ا‌ي‌ م‍ن‍‍ازل‌ خ‍ود م‍‍ي‌ ب‍خ‍ش‍ن‍د .
ت‍‍ه‍ي‍ه‌ و پ‍خ‍ش‌ ن‍ذور‌ات‌ م‍ردم‍‍ي‌ در ‌اي‍ن‌ م‍‍اه‌ پ‍رف‍ي‍ض‌ ن‍ي‍ز ن‍س‍ب‍ت‌ ب‍ه‌ دي‍گ‍ر ‌اي‍‍ام‌ س‍‍ال‌ ن‍م‍ود ب‍ي‍ش‍ت‍ر‌ي‌ پ‍ي‍د‌ا ک‍رده‌ و ‌ه‍ي‍‍ات‌ ‌ه‍‍ا‌ي‌ م‍ذ‌ه‍ب‍‍ي‌ ‌اس‍ت‍‍ان‌ ن‍ي‍ز ف‍‍ع‍‍ال‍ي‍ت‌ ب‍ي‍ش‍ت‍ر‌ي‌ در ت‍‍ه‍ي‍ه‌ و پ‍خ‍ش‌ ن‍ذور‌ات‌ م‍ردم‍‍ي‌ و پ‍خ‍ش‌ ‌آن‌ در م‍يا‍ن‌ م‍س‍ت‍ض‍‍ع‍ف‍‍ان‌ ج‍‍ام‍‍ع‍ه‌ د‌ارن‍د .
ب‍رپ‍‍اي‍‍ي‌ م‍ح‍‍اف‍ل‌ ‌ان‍س‌ ب‍‍اق‍ر‌آن‌ ک‍ري‍م‌، ت‍لاوت‌ وت‍ف‍س‍ي‍ر ک‍لام‌ وح‍‍ي‌، رس‍ي‍دگ‍‍ي‌ ب‍ه‌ م‍ح‍روم‍‍ان‌ و ن‍ي‍‍ازم‍ن‍د‌ان‌ ج‍‍ام‍‍ع‍ه‌، زي‍‍ارت‌ ‌ام‍‍اک‍ن‌ م‍ت‍ب‍رک‍ه‌، ح‍ض‍ور در م‍ر‌اس‍م‌ م‍ذ‌ه‍ب‍‍ي‌، ب‍رگ‍ز‌ار‌ي‌ ‌آي‍ي‍ن‌ ‌ه‍‍ا‌ي‌ ‌اح‍ي‍‍ا در ل‍ي‍‍ال‍‍ي‌ ق‍در، ‌اج‍ر‌ا‌ي‌ س‍ن‍ت‌ پ‍س‍ن‍دي‍ده‌ ص‍ل‍ه‌ ‌ارح‍‍ام‌ و ن‍م‍‍از ‌ع‍ي‍د ف‍طر ‌از م‍‍ه‍م‍ت‍ري‍ن‌ ‌آد‌اب‌ و رس‍وم‌ م‍‍ع‍ن‍و‌ي‌ م‍ردم‌ ل‍رس‍ت‍‍ان‌ در م‍‍اه‌ ض‍ي‍‍اف‍ت‌ ‌ال‍ل‍ه‌ ‌اس‍ت‌ .
‌آن‍چ‍ه‌ ک‍ه‌ در ‌اي‍ن‌ م‍‍اه‌ در ل‍رس‍ت‍‍ان‌ ب‍ي‍ش‌ ‌از ‌ه‍ر زم‍‍ان‌ دي‍گ‍ر‌ي‌ ج‍ل‍وه‌ خ‍‍اص‍‍ي‌ د‌ارد ح‍ض‍ور ‌ا‌غ‍ل‍ب‌ م‍ردم‌ ب‍ه‌ خ‍ص‍وص‌ ن‍وج‍و‌ان‍‍ان‌ و ج‍و‌ان‍‍ان‌ ب‍ر‌ا‌ي‌ ‌اق‍‍ام‍ه‌ ن‍م‍‍از در ‌ام‍‍ام‍ز‌اده‌ ‌ه‍‍ا، م‍س‍‍اج‍د و س‍‍اي‍ر ‌ام‍‍اک‍ن‌ م‍ت‍ب‍رک‍ه‌ م‍ذ‌ه‍ب‍‍ي‌ و ‌ه‍م‍چ‍ن‍ي‍ن‌ ش‍رک‍ت‌ در ‌آي‍ي‍ن‌ وح‍دت‌ ب‍خ‍ش‌ ن‍م‍‍از ج‍م‍‍ع‍ه‌ ‌اس‍ت .
رف‍ت‍ن‌ ب‍ه‌ درب‌ م‍ن‍‍ازل‌ در وق‍ت‌ س‍ح‍ر و ب‍ي‍د‌ار ک‍ردن‌ م‍ردم‌ ب‍ر‌ا‌ي‌ خ‍وردن‌ س‍ح‍ر‌ي‌ ي‍ک‍‍ي‌ دي‍گ‍ر ‌از س‍ن‍ت‌ ‌ه‍‍ا‌ي‌ دي‍ري‍ن‍ه‌ ‌ا‌ي‌ ‌اس‍ت‌ ک‍ه‌ ‌ه‍ن‍وز ‌ه‍م‌ در ب‍رخ‍‍ي‌ ‌از م‍ح‍ل‍ه‌ ‌ه‍‍ا‌ي‌ ق‍دي‍م‍‍ي‌ ش‍‍ه‍ر‌ه‍‍ا‌ي‌ ‌اس‍ت‍‍ان‌ ‌اج‍ر‌ا م‍‍ي‌ ش‍ود .
روزه‌ د‌ار‌ان‌ ‌اس‍ت‍‍ان‌ در ‌اي‍‍ام‌ س‍وگ‍و‌ار‌ي‌ ‌ام‍ي‍ر‌ال‍م‍وم‍ن‍ي‍ن‌ در ل‍ي‍‍ال‍‍ي‌ ق‍در ‌اق‍د‌ام‌ ب‍ه‌ پخت ح‍ل‍و‌ا‌ي‌ ن‍ذر‌ي‌، ش‍ل‍ه‌ زرد، ‌آش‌ و ش‍رب‍ت‌ ک‍رده‌ و ب‍ه‌ ‌ه‍ن‍گ‍‍ام‌ ‌اف‍ط‍ار‌ي‌ ب‍ي‍ن‌ ‌ه‍م‍س‍‍اي‍گ‍‍ان‌ و ‌آش‍ن‍‍اي‍‍ان‌ خ‍ود ت‍وزي‍‍ع‌ م‍‍ي‌ ک‍ن‍ن‍د .
ب‍ن‍‍ا ب‍ه‌ س‍ن‍ت‌ دي‍ري‍ن‍ه‌ م‍ردم‌ ل‍رس‍ت‍‍ان‌ ب‍رخ‍‍ي‌ ‌از م‍ردم‌ روزه‌ د‌ار م‍ق‍د‌ار‌ي‌ ‌از ح‍ل‍و‌ا‌ي‌ ن‍ذر‌ي‌ ‌اي‍‍ام‌ ل‍ي‍‍ال‍‍ي‌ ق‍در ر‌ا ب‍ه‌ دل‍ي‍ل‌ ‌ع‍ظم‍ت‌ و ب‍زرگ‍‍ي‌ ‌اي‍ن‌ روز‌ه‍‍ا ب‍ر‌ا‌ي‌ ‌ع‍ي‍د س‍‍ع‍ي‍د ف‍طر ن‍گ‍ه‌ م‍‍ي‌ د‌ارن‍د ت‍‍ا ‌ه‍ن‍گ‍‍ام‌ خ‍وردن‌ ص‍ب‍ح‍‍ان‍ه‌ پ‍س‌ ‌از ي‍ک‌ م‍‍اه‌ ‌ع‍ب‍‍ادت‌ و ب‍ن‍دگ‍‍ي‌ در ‌اي‍ن‌ روز م‍ب‍‍ارک‌ ‌از ‌آن‌ ‌اس‍ت‍ف‍‍اده‌ ک‍ن‍ن‍د .
ج‍م‍‍ع‌ ‌آور‌ي‌ ف‍طري‍ه‌ ب‍ر‌ا‌ي‌ م‍س‍ت‍م‍ن‍د‌ان‌ ب‍ه‌ خ‍ص‍وص‌ ‌اف‍ر‌اد‌ي‌ ک‍ه‌ ن‍س‍ب‍ت‌ ف‍‍ام‍ي‍ل‍‍ي‌ ب‍‍ا ي‍ک‍دي‍گ‍ر د‌ارن‍د ن‍ي‍ز ي‍ک‍‍ي‌ ‌از ‌آد‌اب‌ ح‍س‍ن‍ه‌ ‌ا‌ي‌ ‌اس‍ت‌ ک‍ه‌ ‌از دي‍رب‍‍از در ‌اي‍ن‌ ‌اس‍ت‍‍ان‌ وج‍ود د‌اش‍ت‍ه‌ ‌اس‍ت

 

 

 

قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
شنبه 23 مرداد 1389  3:58 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:آداب و رسوم ماه مبارک رمضان درایران

 

گاهی به آداب و رسوم مردم یزد در ماه مبارک رمضان

 

 

:
آداب و رسوم مردم مؤمن استان یزد که ریشه در فرهنگ غنی و اصیل
اسلامی دارد به دلایل گوناگون در گذر زمان نه تنها دچار خللی نشده، بلکه روز به روز بر
عظمت آن افزوده شده است .

در این میان آداب ماه مبارک رمضان، یکی از مصادیق فرهنگ عامه مردم دیار است که با ریشه های عمیق مذهبی مورد توجه همگان قرار دارد .
این رسوم از قرن ها پیش دارای غنای ویژه ای است و مردم با شوق هر چه تمام آن را به جا می آورند .
از نیمه ماه شعبان چهره ظاهری شهرها دگرگون می شود و مردم نیز با جنب و
جوش به آماده کردن خود برای استقبال از ماه مبارک رمضان می پردازند .
مردم استان یزد چند روز قبل از ماه مبارک رمضان به نظافت و پاکسازی خانه ها و مساجد پرداخته و به استقبال این ماه پربرکت می روند .
آنها نظافت و خانه تکانی را هنگام روز انجام می دهند زیرا اعتقاد دارند که جارو کردن در شب کراهت دارد .
شب باید خانه تمیز باشد زیرا شیطان در محل کثیف ماندگار می شود، به این
دلیل خاکروبه را نیز قبل از غروب آفتاب از خانه بیرون می برند .
مردم استان یزد معتقدند، همانگونه که در این ماه مبارک به تزکیه روح توجه می شود، باید به نظافت محل عبادت و سکونت نیز پرداخت .
کلوخ اندازان، از جمله آداب و رسومی است که مردم مؤمن یزد با انجام آن به استقبال ماه مبارک رمضان می روند .
مراسم کلوخ اندازان، به این شکل است که خانواده ها در کنار یکدیگر یک روز
را به شادی می پردازند. علت نامگذاری این روز به کلوخ اندازان مشخص نیست
ولی شاید بتوان آن را بهانه ای دانست که افراد در کنار بزرگ تر خانواده
جمع شده یا برای تفریح و شادی به دامن طبیعت پناه ببرند .
در میان غذاهای مطبوعی که در این روز از سوی مردم طبخ می شود، نوعی آش است که در اصطلاح محلی به آن" شولی" می گویند .
مردم استان یزد برای رؤیت هلال اول ماه رمضان ، غروب روز آخر ماه شعبان
بالای پشت بام و مناره های مساجد رفته و با نگاه عمیق به آسمان ماه را جست
وجو می کنند و در صورت مشاهده، اعمال مخصوص این ماه را به جا می آورند .
اگر به علت ابری بودن آسمان، رؤیت هلال اول ماه ممکن نباشد افرادی را به
آبادی ها و شهرهای نزدیک که افق شان با شهرها یکی باشد می فرستند که در
اصطلاح به این عمل "قاصد در کردن" می گویند .
اگر تا هنگام سحر دیدن ماه ثابت نشود مردم سحری را خورده و روزه می گیرند تا در صورت آغاز رمضان، از تکالیف دینی غافل نمانند .
از جمله آداب و رسوم مردم مؤمن استان یزد، در مورد دیدن ماه نو آن است که
به محض رؤیت ماه، چشمان خود را بسته و صلوات می فرستند و بر این باورند که
در موقع دیدن ماه هر حاجتی از خدا طلب کنند برآورده می شود .
همچنین از قدیم الایام برای بیدار شدن در سحرهای ماه مبارک رمضان و تشخیص وقت دقیق سحر از ستارگان استفاده می شد .
حتی برخی از مردم و از جمله خادمان مساجد یکی، دو ساعت به سحر مانده چراغ
هایی را روشن کرده و در نقاط مرتفع شهر و گلدسته مساجد می گذارند تا
سایرین با دیدن نور چراغ به نزدیک شدن سحر پی ببرند و با شروع اذان آن را
خاموش می کنند .
در ماه مبارک رمضان جلسات قرائت قرآن مجید در سطح مساجد یا منازل برای
مردان و زنان مؤمن این دیار از شور و هیجان ویژه ای برخوردار است .
از روز نخست ماه مبارک رمضان، بیشتر بانوان در منزل یکی از داوطلبان و یا
در مکتبخانه هایی گرد هم جمع شده و هر فردی جای خود را مشخص می کند .
در طول 30 روز ماه مبارک رمضان هر روز یک جزء از کلام وحی قرائت می شود تا کل قرآن مجید ختم شود .
بانوان مؤمن یزدی اعتقاد دارند که در جلسات ختم قرآن مجید در طول ماه
مبارک رمضان در پایان، سوره توحید به هر کسی برسد در کارش گشایش و زندگی
اش توأم با خیر و برکت در طول سال خواهد بود .
مردم یزد اعتقاد دارند که در شب های قدر ساعت به دنیا آمدن هر نوزاد و از دنیا رفتن هر شخص از طرف ملک مقرب خداوند معین می شود .
برای بزرگداشت این شب ها برنامه های ویژه ای در سطح مساجد استان برگزار می
شود که مهم ترین آنها قرائت قرآن ، نماز، دعاهای مخصوص شب قدر، احیا و شب
زنده داری تا اذان صبح با قرآن بر سر گذاشتن و طلب استغفار است .
مراسم احیا و شب زنده داری در شب های نوزدهم، بیست ویکم و بیست وسوم و در برخی از مساجد شب بیست و هفتم نیز برپا می شود .
از جمله آداب و رسوم مردم استان یزد در لیالی قدر، طبخ شام و دعوت از شب زنده داران و پذیرایی از آنهاست .
در روز شهادت مظلومانه حضرت علی (ع) نیز مردم در تکایا، حسینیه ها و مساجد
محل خود به راه اندازی هیأت های عزاداری و مراسم نخل برداری اقدام می کنند
که در نوع خود در کشور بی نظیر است .
واژه نخل که در زبان فارسی به معنای تابوت است، نمادی از تابوت حضرت
سیدالشهدا (ع) شناخته می شود که از چوب ساخته شده و به شکل برگ درخت است .
در شب بیست و هفتم ماه مبارک رمضان مراسمی در سطح استان با عنوان " دوست دوست"، برگزار می شود .
در این مراسم و پس از اذان مغرب و عشا، عده زیادی از پسربچه ها با مراجعه
به در منازل محل خود اشعاری را در مدح و یاد علی (ع) با شعار "دوست دوست
علی دوست"، می خوانند و تقاضای هدیه می کنند .
مردم نیز با روی گشاده و سعه صدر از خوراکی هایی که قبلاً برای همین شب تهیه کرده اند به آنها می دهند .
برخی از مردم اعتقاد دارند این کار باعث برآوردن حوائج و همدردی با یتیمان کوفه و همدلی با مولا علی (ع) است .
در روز عید فطر مردم پس از خواندن نماز صبح به مساجد محل رفته و پس از
پذیرایی نماز عید را با شکوه هرچه تمام تر به جا می آورند و این روز را به
هم تبریک می گویند .

در این محل به منظور جمع آوری ذکات فطره صندوق هایی تعیین و مردم وجوهات خود را در آنها می ریزند .
پس از پایان این مراسم، مردم به خانه بزرگترهای فامیل خود رفته و این روز
بزرگ را تبریک می گویند و به شکرانه یک ماه عبادت و بندگی خدا شادمانی می
کنند .
 
قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
شنبه 23 مرداد 1389  4:02 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:آداب و رسوم ماه مبارک رمضان درایران



رمضان در سيستان و بلوچستان  
 

ماه رمضان در بين مردم سيستان نيز همچون ديگر نقاط كشور با آداب و رسوم خاصي همراه است. سيستان به لحاظ دارا بودن پيشينه تاريخي خوب و غناي فرهنگي، از جايگاه و ارزش والايي در ميان شهرستان‌ها و مناطق مختلف كشور برخوردار است .

سحرخواني و رمضان خواني آيين‌هاي مهم منطقه سيستان در ماه مبارك رمضان است كه هر كدام ويژگي خاص خود را دارد .

برخي سوابق تاريخي و گفته‌ها نشان مي‌دهد كه آيين سحرخواني و رمضان خواني از حدود هزار و ۴۰۰ سال پيش يعني از اوايل اسلام نزد ساكنان سيستان مرسوم بوده است .

در آيين سحرخواني، چند نفر از ريش سفيدان و معتمدان روستاهاي سيستان قبل از آغاز سحر از خواب بيدار شده و با رفتن به پشت بام خانه‌ها با خواندن اشعار محلي و مذهبي از جمله اشعار خواجه عبدالله انصاري و باباطاهر، مردم روستا را از فرارسيدن وقت سحر با خبر مي‌كنند .

ترانه‌هاي عاميانه سيستاني به عنوان بخش مهمي از گنجينه فرهنگي اين ديار نيز، توسط سحرخوان‌هاي سيستان در وقت سحر خوانده مي‌شود .

آيين رمضان خواني از هشتم تا چهاردهم ماه رمضان در سيستان مرسوم بوده و در ميان مردم منطقه از محبوبيت خاصي برخوردار است .

در اين آيين كه شب‌ها اجرا مي‌شود، جمع زيادي از جوانان و نوجوانان هر محله در مقابل منازل مردم اجتماع كرده و اشعار محلي را با صداي رسا قرائت مي‌كنند كه از جمله آن اشعار رمضو الله الله رمضو، رمضو الله خوشنوم خدا ، رمضو اومده مهمونش كنه، گوو گوسله ره قربونش كنه،اي سرا از كنه كه كولك داره، اگه فهمو صابيو بورك داره،اي سرا از كنه كه رو و باده، دو پسر داره كه نو دوماده است .

شركت‌كنندگان در اين آيين پس از اجراي برنامه رمضان خواني براي دريافت انعام از سوي صاحبخانه در انتظار مي‌مانند .

پس از لحظاتي كوتاه صاحبخانه با چهره‌اي گشاده با قدري كلوچه محلي يا مقاديري پول يا مواد غذايي درحد توان و وسع خود، به جمع رمضان خوانان پيوسته و در صورت تمايل همراه آنان رفته يا موادغذايي و پول در اختيار آنان قرار مي‌دهد .

جوانان با اجراي آيين رمضان خواني پول و غذا از مردم جمع آوري كرده و در ميان نيازمندان و فقرا توزيع مي‌كنند .

اين آيين در واقع براي كمك رساني به مستمندان در ماه مبارك رمضان به خصوص كساني كه توان كار كردن و حركت كردن نداشتند، برگزار مي‌شد كه متاسفانه رفته رفته كمرنگ شده است .

آيين‌هاي رمضان خواني و سحرخواني ريشه در فرهنگ غني مردم سيستان دارد و در واقع اين آيين‌ها قداستي خاص به ماه مبارك رمضان مي‌بخشد

.
 
جشن ختم قرآن در خاش
در ماه رمضان مسجدهای شهرستان خاش استان سیستان و بلوچستان حال و هوای دیگری دارد و بر تعداد شركت‌كنندگان در آیین‌های مذهبی افزوده می‌شود.مردم شهرستان خاش از دیرباز رمضان را ماه دوستی، وحدت، محبت و احترام به بزرگان می‌دانند و آن‌را عزیز و گرامی می‌دارند.خواندن 20 ركعت نماز تراویح در طول ماه مبارك رمضان یكی از سنت‌هایی است كه مردم مسلمان اهل سنت خاش آن‌را به‌شكل گسترده‌ای در مسجدها انجام می‌دهند و جشن ختم قرآن كریم می‌گیرند .
روزه‌داران هر شب در 500 مسجد خاش پس از افطار، نماز 20 ركعتی تراویح را اقامه می‌كنند و تا پاسی از شب به خواندن قرآن مشغول می‌شوند.همچنین در ماه‌های شعبان و رمضان در حوزه‌های علمیه و مسجدهای این شهرستان قرآن كریم تفسیر می‌شود.قرآن‌خوانی و دادن صدقه فطر، صله ارحام و اطعام خویشان و نزدیكان از دیگر اعمالی هستند كه مردم در ماه مبارك رمضان به آنها پایبندند.مردم روزه را با خرما و یا آب باز می‌كنند و سفره‌های آنها در وقت افطار با حلوای خرما، نان، شربت و آب تزیین می‌شود
 
 
قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
شنبه 23 مرداد 1389  4:03 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:آداب و رسوم ماه مبارک رمضان درایران

 

آداب و رسوم مردم کردستان در رمضان
 

: ماه مبارک رمضان در استان کردستان آداب و رسوم خاص خود را دارد.واحد مرکزي خبر:در ماه مبارک رمضان نداي مرحبا مرحبا با آهنگ و موزوني خاص در فضاي استان کردستان به گوش مي رسد .

 

به گزارش واحد مرکزي خبر ، در مساجد و تکاياي کردستان در ماه مبارک رمضان بعد از خواندن نماز عشاء براي تزکيه و عبادت هرچه بيشتر خداوند سبحان ،نماز تراويح نماز وتر به جماعت اقامه مي شود .

مردم کردستان در آيين ديرين پيش از اذان مغرب با خواندن دعاهاي مذهبي و اشعاري در مدح رسول گرامي اسلام حال و هواي معنوي خاصي به اين استان مي بخشند .

اين اشعار مذهبي تا پانزدهم ماه رمضان به اوج خود مي رسد و با گذشتن نيمي از اين ماه مبارک تغيير لحن مي يابد و با اشعاري سوزناک در فراق ماه رمضان آميخته مي شود و نداي الوداع الوداع در کوي و برزن اين استان به گوش مي رسد .

پختن نانهاي محلي با نامهاي برساق و نان تاوه اي از ديگر رسوم مردم کردستان در ماه مبارک رمضان است .

همچنين مردم اين ديار طبق آييني ديرينه به پخت نوعي نان براي شب بيست و هفتم ماه مبارک که به آن کوليره مي گويند مشغول مي شوند و بعد از پخت ، آن را بين همسايگان و اهالي محل تقسيم مي کنند .
 
 
قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
شنبه 23 مرداد 1389  4:03 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:آداب و رسوم ماه مبارک رمضان درایران


سنت گيلاني‌ها در ماه مبارک رمضان


رمضان امسال با پاييز رنگين در هم آميخته است تا طراوت و شادابي ماه خدا با باد خزان و خلوص عارفانه هزاران هزار بنده از دنيا رسته همراه شود .

 

هر ساله با حلول ماه خدا‌، عطري معنوي بر کانون خانواده ها حاکم مي‌شود و مردم از اين که فرصتي دوباره براي خودسازي و برگزاري آيين هاي مذهبي پيدا مي‌کنند‌، خوشحال مي‌شوند‌. چنانكه مسلمانان رمضان را بزرگترين فرصت براي زدودن غبار مادي‌گرايي و گناه از دل مي‌دانند و پيروان دين اسلام ماه رمضان را مجالي براي بازنگري در اعمال يک ساله خود و دميدن روح معنويت به خانه دل‌ها مي‌دانند‌ .
بهار رمضان فرصتي براي شکوفايي گل معنويت در دل‌ها است‌، زيرا انسان غرق شده در دنيا و ماديات که از بسياري از معنويات دور شده بار ديگر در اين ماه فرصت خودسازي پيدا مي‌کند‌ .
در ايام نه چندان دور‌، استان گيلان و منطقه ماسال آواز خروس سفيد را خوش يمن مي‌دانستند و در مرغداني اغلب خانه‌هاي روستايي حداقل يک خروس سفيد پيدا مي‌شد‌ .
اگر چه امروز ديگر وقت سحر کسي به بانگ خروس گوش نمي‌دهد‌، اما هنوز بعضي از کوه‌نشينان چشم بر ستاره ميزان دارند که وقتي از شرق آسمان طلوع مي‌کند آن را زمان بيداري مي‌دانند‌ .
امروزه در همه جا گردش عقربه‌هاي ساعت جاي بانگ خروس و حساب گردش ستاره را گرفته و جعبه جادويي راديو و تلويزيون نيز آواي مناجات را هنگام سحر به در خانه‌ها مي‌برد‌ .
در گيلان هنگام مراسم افطار آدابي را رعايت مي‌کنند و افطار دادن به عنوان نذري و دعوت از خويشاوندان عروس يا داماد خانواده‌، به خصوص در دوران نامزدي تقريباً در تمام نقاط استان معمول است‌ .
در شب‌هاي احيا و به خصوص شب شهادت مولا علي (ع) و شب بيست و هفتم در منطقه هشتپر و رضوانشهر روزه‌داران تا سحر در مساجد بيدار مي‌مانند و به دعا و نيايش مي‌پردازند‌ .
در منطقه تالش نيز بر اين باورند که در اين شب‌ها حضرت خضر (ع) گذر مي‌کند و در آن لحظه هر کسي نيتي کند و حاجتي بخواهد برآورده مي‌شود‌ .
شب‌هاي ايام شهادت امام علي (ع) مردم عزاداري مي‌کنند و به ويژه در شرق گيلان علاوه بر روضه‌خواني در مساجد ، مجلس تعزيه هم اجرا مي‌شود .
هنگام فرا‌رسيدن عيد فطر مردم در مساجد جمع مي‌شوند و نماز مي‌گزارند و عيد را با آرزوي قبول بودن طاعات و عبادات ماه رمضان به يکديگر تبريک مي‌گويند‌ .
مراسم عيد فطر در منطقه تالش و بين هشتپر و رضوانشهر با ويژگي خاصي برگزار مي‌شود .
در اين مناطق صبح زود قبل از نماز عيد فطر به سراغ خفتگان در خاک مي‌روند و بر سر مزار عزيزان از دست داده خود سوره ياسين مي‌خوانند و پس از آن براي نماز به مسجد مي‌روند‌ .
در گذشته در اغلب روستاهاي گيلان از جمله ليسار و نومندان در گورستان غذا مي‌پختند و همه اهل ده اطعام مي‌شدند اما امروزه ديگر رسومات قشنگ گذشته رنگ باخته و در بعضي از نقاط نيز به فراموشي سپرده شده است .
دنياي ماشيني و الکترونيکي امروز‌، بين مردم و عقايد شيرين گذشته فاصله انداخته و به جز در معدود روستاهاي گيلان اثري از آيين‌هايي که در گذشته برگزار مي‌شد‌، نيست
 
 
قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
شنبه 23 مرداد 1389  4:10 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها