نظام حكومتی ژاپن
حکومت ژاپن، سلطنتی مشروطه است که در آن قدرت امپراطور بسیار محدود است. امپراتور که بیشتر نقش تشریفاتی دارد، در قانون اساسی بدینگونه تعریف شدهاست: «نماد کشور و وحدت مردم». عملاً قدرت به دست نخستوزیر و دیگر اعضای منتخب شورا قرار دارد
1 – تقسیم قدرت ژاپن
قانون اساسی ژاپن در ماه می 1947 میلادی تصویب شد كه مبتنی بر سه اصل می باشد:
الف - حاكمیت مردم،
ب - احترام به حقوق بنیادین انسانی
پ - صلح طلبی.
به منظور حفظ موازنه قوا ، ساختار دولت به سه بخش مستقل مقننه، مجریه و قضاییه تقسیم شده است. هر یك از این قوا خود دارای نهادها و سازمان های مربوط به خود می باشد.
2- قوه مقننه ژاپن
قوه مقننه ژاپن كه به آن Diet می گویند دارای دو مجلس می باشد: مجلس نمایندگان و مجلس مشاوران. Dietتنها نهاد قانونگذاری ژاپن است. هر دوی ین مجالس هم داری اعضی منتخب و حوزه های انتخاباتی خود و هم نمایندگان كل مردم ژاپن می باشند. مهمترین مسئولیت Diet وضع قانون می باشد. Diet اختیارات دیگری نیز دارد. برخی از این اختیارات عبارتند از:
- بحث و بررسی در مورد بودجه و تصویب آن.
- تصویب موافقتنامه ها و كنوانسیونها.
- انتصاب نخست وزیر.
- ارایه پیشنهاد و اصلاح قانون اساسی.
هم چنین هر یك از دو مجلس می توانند به تفحص در مورد فعالیت های دولت بپردازند. بری تصویب یك قطعنامه توافق هر دو مجلس ضروری می باشد. با ین وجود هنگامی كه مواضع دو مجلس در مورد لویح، بودجه، موافقتنامه ها یا انتصاب نخست وزیر متفاوت است تصمیم مجلس نمایندگان تصمیم مجلس مشاوران را ملغی خواهد كرد. دوره مدت نمایندگی مجلس نمایندگان چهار سال و نمایندگان مجلس مشاورین شش سال می باشد. انتخابات بری نیمی از كرسی های مجلس مشاوران هر سه سال یكبار صورت می گیرد. مجلس نمایندگان 480 نمینده دارد. آخرین انتخابات ین مجلس در دسامبر 2005 برگزار شد. مجلس مشاوران 246 عضو دارد و آخرین انتخابات آن نیز در جولی 2007 برگزار گردید.
كلیه شهروندان ژاپنی هم مرد و هم زن در بیست سالگی می توانند در انتخابات مربوط به هر دو پارلمان ری بدهند. همچنین رده سنی نامزدی بری حضور در مجلس نمایندگان 25 سال و مجلس مشاوران 20 سال می باشد.
3- قوه مجریه
كابینه قدرت اجریی خود را از طریق مبانی قانونی و بودجه اعمال می كند. قوانین و بودجه مذكور توسط Diet تصویب شده اند. كابینه در برگیرنده نخست وزیر و وزراء می باشد. آنها به طور مشترك در اعمال قدرت اجرائی خود در برابر Diet مسئول می باشند. نخست وزیر در پارلمان و در میان اعضاء خود انتخاب می شود. ژاپن داری كابینه پارلمانی می باشد. بنابر ین سازمان و استمرار آن وابسته به اعتماد می باشد. شرح اختیارات پارلمان به شرح ذیل می باشد:
1. اجرای قوانین
2. پرداختن به دیپلماسی خارجی
3. امضاء موافقتنامه ها
4. نظارت بر امور ماموران دولتی
5. تنظیم سند بودجه و تسلیم آن به پارلمان.
6. اجرای دستورالعملهای كابینه
7. تصمیم گیری در مورد عفو عمومی
علاوه بر موارد فوق، كابینه رئیس دیوان عالی را تعیین و سیر قضات را نیز منصوب می كند. كابینه همچنین در امور كشوری به امپراطور مشاوره می دهد.
4. قدرت قوه قضائیه در دادگاهها نهفته و ین قوه مستقل از سیر قوا می باشد. دیوان عالی عالی ترین دادگاه كشور بوده و قضاوت های پیانی از طریق آن صورت می گیرد در حال حاضر در ژاپن هشت دادگاه عالی ، پنجاه دادگاه منطقه ی ، پنجاه دادگاه خانواده و 438 دادگاه بدوی وجود دارد.
دیوان عالی ژاپن متشكل از رئیس دیوان عالی و 14 قاضی می باشد.
5. حكومت های محلی
امور حكومت های محلی در دو سطح در ژاپن اعمال می شود:
ا- از طریق استاندار
2- توسط شهرداری های استان: ژاپن در حال حاضر داری 47 استان و 1787 شهرداری می باشد.
همچنین استانداری توكیو خود دارای 23منطقه می باشد.