تاريخ انتشار : 16/10/1390 - 14:30
|
|
![](http://www.irna.ir/Images/BlueDot.gif) |
به بهانه نشست هم اندیشی قضات استان و مدیران سازمان اراضی كشور در سمنان
تغییر كاربری اراضی كشاورزی رو به كاهش است
سمنان - یكی از معضلات اساسی بخش كشاورزی تغییر غیرمجاز كاربری اراضی كشاورزی است كه موجب می شود اراضی حاصلخیز با تغییر كاربری از چرخه تولید محصولات زراعی و باغی خارج شود.
|
|
|
البته تغییر كاربری اراضی كشاورزی در مناطق مختلف كشور متفاوت است اما نمود آن در برخی از مناطق كشور از جمله شمال بیشتر است.
گرانی زمین های شمال كشور و مناطق حاشیه شهرها موجب شده تا كشاورزی برای صاحبان اراضی كشاورزی دارای رونق نباشد و كشاورزان صرفه و صلاح خود را به فروش زمین ببینند و به جای كاشت محصولات كشاورزی خانه های چند طبقه سربه آسمان بلند می كنند.
معاون حفظ كاربردی و توسعه اراضی سازمان امور اراضی كشور از تغییر كاربری غیرمجاز دو هزار و 100 هكتار از اراضی در كشور به صورت سالیانه خبر داد.
'فرید صیدی نژاد' در سمنان گفت : سالانه شش هزار هكتار از اراضی كشور نیز به صورت مجاز تغییر كاربری دارند و به این صورت از كاربری كشاورزی خارج می شوند.
وی افزود: اراضی كل كشور 165 میلیون هكتار است كه 6/ 18 میلیون هكتار آن را اراضی زراعی و باغی تشكیل می دهد.
وی با اشاره به اینكه تغییر كاربری غیرمجاز زمین كشاورزی از مصادیق زمین خواری است، تاكید كرد: در چندساله اخیر پدیده تغییر كاربری زمینهای زراعی و كشاورزی رو به كاهش است.
صیدی نژاد همكاری نهادها و دستگاه های اجرایی و انتظامی كشور را در مبارزه با پدیده تغییر غیرمجاز كاربری در كشور خواستار شد.
وی گفت: افزایش ناگهانی و بیش از انتظار ارزش افزوده زمین یكی از عمده ترین دلایل تغییر كاربری زمینهای كشاورزی از سوی سودجویان است.
معاون حفظ كاربردی و توسعه اراضی سازمان امور اراضی كشور افزود: طرح اصلاحیه قانون حفظ كاربری در مجلس شورای اسلامی در نوبت رسیدگی است كه با اصلاح قوانین و مقررات گام مهمی در مبارزه با نابودی اراضی كشاورزی برداشته می شود.
مدیركل دفتر حفظ كاربری و امور اراضی سازمان اراضی كشور نیز گفت: زیان كاهش تولید محصولات ناشی از تغییر كاربری اراضی كشاورزی در كشور سالیانه 225 میلیارد تومان است.
' محمد محمدنیا احمدی ' در نشست هم اندیشی قضات استان سمنان و مدیران سازمان اراضی كشور در سمنان، افزود: هر هكتار خروج زمین كشاورزی از كاربری و مدار تولید باعث كاهش هفت الی هشت تن تولید محصولات كشاورزی می شود.
وی اظهار داشت: با خروج هر دو هكتار زمین كشاورزی یك شغل نیز از بین می رود.
وی با بیان اینكه 165 میلیون هكتار اراضی در كشور وجود دارد، افزود: از این مقدار 6/18 میلیون هكتار اراضی كشاورزی است.
محمدنیا با بیان اینكه پایین بودن راندمان آبیاری از معضلات كشاورزی در كشور است، تصریح كرد: آب مصرفی كشاورزی در كشور سالیانه 86 میلیارد مترمكعب است.
وی گفت: تمایلات شدید مالكیت فردی از دلایل مهم پدیده زمین خواری است و توسعه شهرهای نیز از دیگر دلایل تخریب زمینهای كشاورزی محسوب می شود.
مدیر كل دفتر حفظ كاربری و امور اراضی سازمان اراضی كشور مهاجرت پذیری، افزایش تصاعدی قیمت زمین، نگرش درآمدی، همكاری نداشتن برخی دستگاه های اجرایی مرتبط و ... را از عوامل تشدیدكننده تغییر كاربری اراضی كشاورزی عنوان كرد
رییس سازمان جهادكشاورزی استان سمنان نیز گفت: در یكسال گذشته 228 فقره زمین كشاورزی به میزان یك هزار و 197 هكتار در این استان تغییر كاربری پیدا كرده است.
'سید مجید موسوی'در نشست هم اندیشی قضات استان سمنان با مدیران سازمان اراضی كشور، افزود: در چهار سال گذشته 125 فقره از واگذاری و تغییر كاربری اراضی كشاورزی در استان سمنان نیز فسخ شده است.
وی افزود : در پنج سال گذشته 266 فقره به میزان 384 هزار متر مربع تغییر كاربری غیرمجاز در استان اتفاق افتاده است كه این موارد به دادگاه ارجاع شده اند.
وی منطقه مهم و حساس استان سمنان را در زمینه تغییر كاربری اراضی كشاورزی را منطقه مهدیشهر، شهمیرزاد ، بسطام و چشمه علی دامغان عنوان كرد.
وی اختلاف تفسیر قضات و كارشناسان كشاورزی، ممانعت از اجرای قانون قلع و قمع، كمبود اعتبار و مشكل اطلاع رسانی را از عمده ترین مشكلات ممانعت و مقابله با پدیده تغییر كاربری اراضی كشاورزی دانست.
به هر روی برخی از تغییر كاربری ها براساس مجوز سازمان های ذیربط داده می شود و برخی نیز براثر قانون ارث و نیز برخی غیرمجاز انجام می شود كه همه آنها به كشاورزی آسیب وارد می كند.
تسریع در تصویب طرح اصلاحیه قانون حفظ كاربری در مجلس شورای اسلامی ، جلوگیری از قطعه قطعه شدن اراضی كشاورزی بواسطه قانون ارث ، برخورد شدید با قانون شكنان و توجه جدی به كشاورزی برای تولید محصول و رقابت با تولیدات دیگر می تواند اهرم هایی برای جلوگیری از تغییر كاربری ها باشد